Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Paví očko (gupka) - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 23 Přejít na další stránku   1  
Paví očko (gupka) - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2010 20:27 Muž Miras [111] – Re: kakaoo
pokud jde o akva v tvé prezentaci tak bych příhlížel k dosti vysokému počtu osádky, jinak vodu říkáš, že čistíš, ale ten filtřík nevim nevim. Co znamená to pravidelně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2010 20:09 kakaoo
Mám problém s gupkami jsou celou dobu v pořádku pak naráz zešednou a jsou úplně ve svislé poloze.Dělají mi to samice a i samci a navíc mají ocas úplně stažený.Mám v akvárku i krevetky a těm se daří dobře.Vodu pravidělně čistím.Nevíte čím by to mohlo být?Vím, že tato otázka tu už proběhla, ale žádné kloudné odpovědi jsem se nedočetla....

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2010 22:49 Muž JanSysel [0]
Ocka nemaji rady teplou vodu. Nektera po par vrzich v teple vode hynou. Ale je to jen co jsem cetl nechci tu delat chytreho. Mam je tez ale endlerky a voda jen 21 stupnu a ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2010 21:47 Usine – Re: marie
Čím je krmíš a kolikrát. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2010 19:53 marie – Re: Bak
tomu bohužel nerozumím: co v pet shopu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   18.09.2010 19:43 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetky – Re: marie
V pet shopu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2010 19:40 marie – samice gupky mi po porodu za čas umírají
ahoj všem, jsem začínající akvaristka, a pořídila jsem si mimo jiné gupky(paví očka). než se mi začaly rozmnožovat bylo vše v pořádku, a potom mi začaly samičky umírat. mají splyhlý celý ocas, špatně plavou ale žerou dobře. poradí někdo co s tím? děkuji :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 19:02 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
1000 ryb v 100 litrech? Nezlobte se ale větší nesmysl jsem tady ještě nečetl. Tohle bych nechtěl vidět ani u potěru tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 18:40 Muž bohonek [0] - Labyrintky – bohoněk
Podle vašeho popisu zduřelých žaber se s největší pravděpodobností jedná o napadení žaber parazity nebo bakteriemi. V tomto případě ryby pár hodin před úhynem lapají u hladiny po vzduchu.O přerybnění zřejmě nejde, protože když se podíváte do akvarií zkušených chovatelů, mají ve 100 l akvariu klidně 1000 rybiček a většina prosperuje. Pouze malé procento ryb roste pomaleji protože se neprosadí při krmení. Proto se také třídí podle velikosti a to často. Pokud ve vašem akvariu prosperují rostliny je již dostatečně zaběhnuté a neměl by být problém ani s dusíkatými látkami.Co se týče akvaria bylo by vhodné zastínit alespoň jednu stěnu. Rybky se potom cítí lépe a jsou vybarvenější a také se méně lekají pohybu okolo akvaria. Na parazity doporučuji přípravek obsahující metylénovou modř- je jich veliká škála od různých výrobců.Na bakterie se mi osvědčil přípravek dezin AB od firmy AQUAR www.aquar.cz. Nejprve vyskoušejte metylénovou modř, protože sám těžko zjistíte pravou příčinu onemocnění žaber a použitím metylénové modři celkem nic nezkazíte. Naopak při použití antibakteriálních prostředků je nutná opatrnost, protože zabijete všechny bakterie a to i nitrifikační, které vám z akvaria odstraňují dusíkaté látky. Proto se tyto prostředky používají jen v nejnutnějším případě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 10:08 surpan
Yirka napsal: Změř vodu, uvidíš. Těch neonek je mi docela líto, moc si nezaplavou.

Do budoucna jim hodlám pořídit 6stovku, ale nejdřív musím vypilovat začátecnické chyby a naučit se více o chovu ryb, zatím jsem vždy především pěstoval rostliny.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 09:59 Muž Yirka [9123] – Re: surpan
Změř vodu, uvidíš. Těch neonek je mi docela líto, moc si nezaplavou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 09:55 surpan
Yirka napsal: To akvárium má sotva 25 l čistého objemu a je ne mírně, ale dost přerybněno, přičemž krunýřovci a neonky se do něj nehodí. Testovat na N látky to chtělo již dříve, ale i teď ti to může ukázat obrázek. V komentářích si uvědomuješ, že "rybek je více, ale nehodláš se jich zbavovat", tak ti ukázaly cestu samy, myslím.....

Ukázali, ale i když jsem ubral ryb, zůstali jen neonky- 7 kusů, 2 malí krunýřovci, 2 malí panceřnícci, výměna vody pokračovala a neustále to není v pořádku a je to spíš horší
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 09:52 Muž Yirka [9123] – Re: surpan
To akvárium má sotva 25 l čistého objemu a je ne mírně, ale dost přerybněno, přičemž krunýřovci a neonky se do něj nehodí. Testovat na N látky to chtělo již dříve, ale i teď ti to může ukázat obrázek. V komentářích si uvědomuješ, že "rybek je více, ale nehodláš se jich zbavovat", tak ti ukázaly cestu samy, myslím.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 09:40 surpan
Yirka napsal: Nepíšeš nic o rostlinách, filtreaci, ostatní technice, co považuješ za mírné přerybnění, jak dlouho je založeno. To je těžké.

odkaz na akvarko je zde:
www.akvarko.cz/…
filtr vnitřní aquael, na fotce je méně rostlin, v popisu je jich více. ohřívač na 24°C. Akvárko je založeno cca 1,5 měsíce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 09:33 Muž Yirka [9123] – Re: surpan
Nepíšeš nic o rostlinách, filtreaci, ostatní technice, co považuješ za mírné přerybnění, jak dlouho je založeno. To je těžké.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2010 09:27 surpan
Začínám si myslet, že se jedná o otravu. Ryby již umírají bez viditelných problémů, již se to týká i samců pavích ok a i neonek.
Napadá mě otrava a to buď NO2, NO3, Fe, nebo nedostatek kyslíku.
Nyní vysvětlím proč, ale i proč by k tomu nemělo docházet.
NO2 a NO3. Akvárko je sice 30 litrové a bylo mírně přerybněno, ale vodu měním každý týden 1/4 objemu. Voduz z vodovodu upravuji přípravkem.
Fe. Pokud jsou v baráku staré ocelové vodovodní trubky, napadlo mě že by mohlo dojít k otravě železem. Mohlo by to dokázat i to, že rostlinám se velice daří.
Nedostatek kyslíku. Leda kvůli mírnému přerybnění, ale do nedávna nebyl problém a akvárium je dost zarostlé rostlinami. a CO2 nepřidávám. Takže by to nemělo taky být.
Prosím o nápady a o případné vyvrácení argumentů.
Dnes koupím testy na NO52 a NO3
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 13:44 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: hanyking
...Mám měkkou a kyselejší vodu. Tak ji solím...
Pokud ji solíte kuchyňskou solí, pak to nemá vliv ani na tvrdost vody ani na pH. :)
Což neznamená, že solení vody nemá vliv na gupky... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 10:14 surpan – Re: hanyking
Vodu kyselou nemám, dosoluji. Ale nápad s nespec. genetickou vadou mi přijde jako dost možný u druhé várky umírajících ryb. Co se týče prvních umírajících ryb, tak tam podle mě hrál roli nějakej jinej problém (měli propadlá bříška, zduřelá žábra) možná vnitřní parazit nebo bakterie z mraženého krmiva)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 09:15 Muž roper [10] - Cichlidy
Přesně toto mi udělaly i endlerky a asi padesát mi jich chcíplo. Teď mám chov od někoho zvás
(už ani netušim od koho) a vše je ok. Ale i tak to chce měnit často vodu, pořádný filtr a prokysličovat vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2010 22:46 hanyking – Re: surpan
Mám stejný problém. Založil jsem si hejnko upek a samička porodila a padla. Některé uhnuly i před dospěním. Víc jak 1-2 porody nedaly. Samci také padali. Pak jsem koupil samici která byla vzrostlá ale mladé měla až po půl roce chovu u mě. Její mláďata už mají sami mladé a tato populace se drží. Takže bych to viděl na nespec. genetický defekt. Další možnost mortality je voda. Mám měkkou a kyselejší vodu. Tak ji solím. Už mám životaschopnou populaci tak snad vyřešeno. Paví očka rozhodně nejsou snadno chovatelné ryby pokud se trefí nějaká chyba.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2010 22:35 Usine – Re: leontin
Mě se to stávalo u mečovek. Dorostla a umřela. Musel jsem se jich zbavit a sehnat jiné které byly zdravější, Byly to sice gupky ale už mám hodně generací a ryby jsou zdravé a bez problémů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 23:37 surpan – Re: leontin
Škoda jen, že nemáme řešení. Ale zkusil jsem už toho tolik, že nevím co dál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 15:53 Muž leontin [46] - Cichlidy – Re: lushije
Mám už 3/4 roku stejný problém.Týká se to starších samic.Mám už jen vlastní3 a 4 generaci,ale žádná samice nedoroste do pořádné velikosti.Přešlo mi to i na mečovky,bez ohledu na pohlaví.Ty mám už taky jen vlastní odchov.A to se mi děje v akvárku kde jsem už léčil proti všemu možnému a s úspěchem pro ostatní druhy.Ale živorodky si žijí vlastním způsobem a místo důchodu postupně uvolňují místa dalším.Ale proč?!?!?!?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 15:25 lushije
Měla jsem stejný problém, ale potom se to začalo týkat i samečků.. :-O ale méně. tento stav trval něco kolem 1 roku. Přesně jak píšeš, všechny ostatní ryby jsou v pořádku. ano problém jsem nevyřešila, nechala jsem živorodky vychcípat a dalsí už nedokupuji. Nejvíc mě na tom štvalo, že nevím, čím to je, a rybky odcházely postupně-nebylo to nijak nárazově. je ale pravda, že nyní nemám žádnou dospelou, ale přežily mi 2 nebo 3 mladé a ty vypadají že jsou zatím v pořádku... že by zmutovaly? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 12:59 JuraS
já se fakt nehádám, je mi to šumák komu se co ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 12:47 surpan – Re: stetinka
Jedná se o českej chov.
Rybám měním týdně asi 1/4 vody. Chvíli jsem krmil mraženými komářími larvami, tak se obávám jestli nejde spíš o nějaké bakterie nebo parazity z toho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 12:45 surpan – Re: Sewer
Hned v prvním příspěvku jsem popsal, že ryby mají problém se žábry a propadlými bříšky. Jen pro dopřesnění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 10:48 Žena stetinka [270]
Kluci, nehádejte se tu, bo vás rozsadím.tone
Já zas první, co vidím, když má někdo problém se živorodkami, je kvalita vody. Když jsem je mívala, denně jsem jim měnila část vody. Chovatelé jim nechávaj prokapávat kohoutek s vodou, pa k ty ryby jsou úplně nádherné.
Chtělo by to fotku,ale překrvený žábra vypadaj na problémy s příjmem kyslíku. Umírat mohou jen samice, protože ty jsou více zatížené stresem (porody, uhánění od samců). Takže zkusit měnit často vodu, hlídat sloučeniny dusíku (naváže se na místo, kam by měl patřit kyslík a ryby pak h maj málo). Pokud to nepomůže, přemýšlela bych o infekci...
Je to import, nebo českej chov?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 10:39 Muž Sewer [99] – Re: JuraS
O zduřelých žábrech v prvním příspěvku nemluvil. Podle toho, co napsal v prvním příspěvku nelze nic soudit, proto jsem napsal zrovna tohle hmm
Znovu si přečti všechny příspěvky a hned pochopíš, že když trochu lépe popsal svůj problém zamítnul jsem svou první myšlenku o tom, že by samečci samičky uhnali.
Dál už na tvé příspěvky nereaguju, protože se nehodlám bavit s někym takhle zaujatym love
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 10:36 JuraS – Re: Sewer
problém který popisuje zadavatel po doplnění údajů s největší pravděpodobností nesouvisí s rozmnožovací aktivitou samečků gupek..zduželá žábra ukazují na mnoho problémů do kterých nehodlám kecat páč se v nic neorientuji..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 10:32 Muž Sewer [99] – Re: JuraS
Rád si to od tebe poslechnu, ale snad ne tady... Můžeš mi napsat věděcké pojednání o křížení (nechápu, proč sem zase pleteš klonování hmm ) neonek a pavích oček vzkazem nebo si na to založ téma, ale sem to nepatří love X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.09.2010 10:30 Muž roper [10] - Cichlidy
Většinou je problém v tom, že se aqa nečistí a jednou za čas se vymění velký díl vody.
Důvodů může být několik hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 10:22 JuraS – Re: Sewer
myslíš že v dnešní době klonování by to nezvládli ??? vím, že mají rozdílné rozmnožování ale co ty víš jak funguje příroda a jak se vyvíjejí nové druhy ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 10:11 Muž Sewer [99]
JuraS: Vůbec si nepochopil, o čem jsem psal :-D ...navíc - zkřížit paví očko s neonkou? To je jako kdybys chtěl zkřížit žirafu se psem. Už proto, že neonky jsou "jikernačky" a očka "živorodky" by tě mohlo napadnout, že nějaké křížení je nesmysl hmm

surpan: Tak to by pak mohl být problém jinde :-O . To co jsem napsal, bylo první, co mě napadlo, ale když to teď popisuješ takhle......... To už ti bude muset pordit někdo jiný, ale každopádně to bude chtít víc informací o nádrži = velikost, osádka, teplota, krmivo, údržba, atd...
Založ si tady prezentaci a přidej co nejvíce informací, pak ti lidi můžou pomoct ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 10:01 surpan – Re: Sewer
No nyní už je počet samic a samcu stejný, ale to jen proto, že samice již vychcípaly. A myslím si, že by sice mohli ztratit zájem o krmivo a tudíž i pohubnout, ale mají i zduřelá žábra.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 09:33 JuraS – Re: Sewer
souhlas..mě v akva zbyl samec gupky a honí neonky..kdyby se mu to povedlo mohl by z toho být zajímavý hybrid...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 08:44 Muž Sewer [99]
První věc, která mě napadá - nemáš tam víc samců než samic? Samci totiž těm samicím nedají ani chvíli pokoj, proto se u pavích oček vždy dává tak o polovinu více samic než samců.
Příklad - 10 samic a 5 samců
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2010 08:32 surpan – Umírající samičky pavích oček
Prosím o radu či vysvětlení, proč mi umírají samice pavích oček. Akvárko je čisté, vodu měním pravidelně, samci pavích oček, neonky, panceřníčci a krůnýřovci problémy nemají. Samičky zpočátku nevypadají nijak zvláštně, ztrácí chuť k jídlu, později mají propadlá bříška a červenější zduřelá žábra. Zatím všechny chcíply, ale jak píši, pouze samice. Jak to mám zastavit nebo vyléčit. Děkuji za rady

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.07.2010 20:25 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy – Re: težký amatér
Bez fotky težko poradit čím to je, ale utracení je na místě zcela jistě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2010 19:18 težký amatér – nemocné paví očko
Pořídili jsme menší-160L akvárko,kde máme párek čichavců stříbrných, jednu tetru, partu neonenek a jednoho ancitruse. Dnes jsem si všimla,že jedno z pavích oček plave, teda spíš se mrská, u dna. Tělo má podivně zalomené u řiť.otvoru směrem dolů. Nevím si s ní rady,přestěhovala jsem ji do menší nádrže.
Poraďte mi, prosím, jak rybce pomoci popř. jestli její utrpení ukončit.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2010 19:30 Muž Miras [111] – Re: Renat
no pokud ho opravdu zmáčkla a takhle se chová, tak se obávám, že už mu nepomůžeš, myslím, že vydrží nanejvíš pár dní :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2010 19:21 Renat – Re: Miras
Miras, prosím, ak sa stalo práve toto - že ho niekto "zmáčkol" (lebo tá predavačka v obchode tie rybky ozaj akosi mačkala - aby ich spočítala, tak ich v sieťke dosť stisla...), dá sa mu nejako pomôcť? Alebo sa z toho dostane sám? Alebo mu už niet pomoci a je to trvalé? Vďaka, vďaka za odpoveď!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2010 17:44 Žena Vini [1] - Cichlidy – Nabídněte pls!!!
Sháním gupky-paví očka...kdo chcete nabídněte za uspokojivou cenu nebo darujte pouze pěkné kousky do naší "Plazmové televize" budu moc ráda protože taťka bude mít svátek a počítá s nimi..přijímám samičky i samečky normálních gupek nebo samečky gupky Endlerovy..po dohode možná pět sedm samiček a čryři samečky..stejně jako předtím za přijatelnou cenu nebo darujte..prosím!!! hmm ;-) ahoj :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2010 17:27 Muž Miras [111] – Re: Renat
no není možné, že ho v akvaristice, či při převozu nebo přendavání někdo zmáčkl...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2010 17:14 Žena Linduš [166] – Re: Renat
ono by to trochu chtělo popsat akvárko. jak je velké, jak dlouho v něm je voda, jakou má voda teplotu.
nemá rybka nějaké fleky, tvar těla divný, výkaly...
myslím, že takhle ti nikdo nebude umět poradit, chce to víc informací
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2010 17:06 Renat – Gupka samec - stále je len pri dne a samičky si nevšíma
Prosím, poraďte mi. Pred tromi dňami sme si kúpili do nového akvárka gupky - jedného samčeka a tri samičky a šesť neóniek (zatiaľ). Samček gupky ale stále pláva pri dne, skôr tam len tak "leží", hoci hýbe plutvou a rýchlo otvára ústa. Keď sme si rybky doniesli domov, tak plával asi jeden deň len pri hladine, iné ryby si vôbec nevšímal, dokonca ani samičky nie. To samičky stále za ním chodli, ťukali do neho, ale on nejavil záujem, akurát sa zľakol, keď do neho štuchli zozadu a potom kúsok odplával. Teraz je skoro stále pri dne, až na malé výnimky.
Prosím, viete poradiť, čo by mu mohlo byť? Stalo sa vám to niekedy? Treba ho z akvárky vybrať? Je len starý alebo je chorý? Nevyhnutne zomrie alebo by sa dal nejako preliečiť?
Napíšte, kto viete..
Ďakujem :-))

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2010 21:15 TeRuShKa – už mám filtr
už mám filtr a to dost výkonej, AQ je good a rybky už taky v poho ;) :-) potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2010 20:11 sevik01 – Pomoc
Ahoj moje gupka nej nádherná z akvária mi nechce jíst jinak všechny jo a ona je v koutě se staženýma ploutvema a nejí sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2010 16:08 tecko – lepidlo
chcem sa opytat ,ked hovorite o tych lepidlach, ci rybkam moze ublizit epoxidove lepidlo.
ked sme si zriadovali akvarium ,bolo uz predtym pouzite, zistili sme ze je puknute. tato vtedy nalepil epoxidom kus skla na to puknute. osobne si myslim ze to bol moc zly napad ale co uz s otcom... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.05.2010 08:23 Mystka
Tak lepidlom to veru nebude. Velmi male akvarium bez filtracie, so zivorodkami a vymena vody raz za mesiac? Ziadne ine info o rastlinach, su tam vobec nejake? Netreba pochybovat o otrave dusikatymu latkami... tone
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [23] ...... 57 58

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 35881x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11471-pavi-ocko-gupka-nemoc?od=1101