Jaké ryby k Betta splendens?
Můžu se zeptat nějakou hejnovou ryby, co by šla? Třeba naky parmičky nebo neco z Asie.
Taky mne to zajímalo. Načetla jsem všechno možné. A výsledek mého pátrání je:
- neonky, fantom červený i černý, pancéřníci, platy.
- parmičky schubertky, SAE. Jiné parmy nevím. Ale u většiny byla poznámka, že bette okouší ploutve (hlavně ne čtyřpruhé!!!)
- pavím očkům okusuje ocástky zase betta.
Samičky beťtáka - jen větší akvárium - a potom dvě až tři - ale i tak to prý dost často dělá neplechu. Prý i samičky jsou agresivní k ostatním rybám. Já osobně si myslím, že je škoda bettťáky nechávat samostatně - i v některých akvaristikách je mají pohromadě s ostatními rybami. Já mám jednoho - je to dobrák a ostatních si vůbec nevšímá.
Já to nikomu neberu, každýho vlastní zkušenost. Za mě je to zbytečná sázka do loterie. Muj názor je že se tu jednou sejdem s problémem jak je možný že vám betta ůtočí na ostatní rybyka co s tím..
Mám betáka s pancéřníčkama zelenými a pandami ve 300l akvárku a vůbec si jich nevšímá,protože pancéřníčci jsou u dna a bojovnice spíš u hladiny.
Bojovnice a pancéřníčci se snesou úplně v pohodě.
Nemáte někdo zkušenosti jak se snesou tyto dva druhy?
Mám akvárko 112 l. Taky jsme prošli fází kdy jsme přidali 1 samce a 2 samice. Zabili nám během týdne 2 dospělé platy. Naštěstí je v obchodě vzali zpět. A to v té době bylo úkrytů hodně a nádrž velmi hustě zarostlá a nepomohlo to.
Ve sto litrech mám beťťáka s očkama, neonkama... a bez problémů. Dokonce i mladý očka byly. A celkem dost. Musel jsem je rozdávat.
Beta útočí pouze na samce svého druhu. Potěr jiných rybek bere jako potrvau, toť vše. Už asi půl roku mám betu v kombinaci nejdřív s očkama a teď s tetrama. Beťák je mírumilovnej, rybky nechává na pokoji. Dokonce se i sám někdy leká vnějších podnětů. Teď mi dokonce postavil i pěnové hnízdo. Chce to jenom dost úkrytů...
Ten název je trošku zavádějící, ovšem dle mého názoru to vychází z útočnosti na samce stejného druhu...
pokud ji budeš mít ve společenský nádřži, tak věř tomu že v krátkym čase se tu budeš ptát proč ti umíraj ostatní rybky. je jedno jak je nádrž velká a jaký sou ostatní faktory, navzdory tomu co ti tu zatim poradili, bude právě ta betta tim problémem, jsou to mrchy a nepatřej do společenských nádží!!! Buď se tim budeš řídit, nebo k tomu brzo dospěješ až budou ztráty na životech.
Mě třeba grupky zabily jen samičky a samec byl v poho.
Já teď mám asi 50 litrů. Dnes jsem si přinesl 150 litrů. Akorát že ještě stojan neni hotov. Ten bude během týdne. A pak to akva sem určitě dám.
Může, ale chce to rozumně velké akvárko. Aspoň 40 litrů.
Já jsem od kamaráda dostal právě bojovnici a zkusil jsem jí dát mezi paví očka (no taky kam jinam). Ta bojovnice vypadá celkem v pohodě.
Samec bojovnice může útočit na samce paváků, když budou mít dlouhé ocásky.
0 12.09.2008 21:33 pancernicek – může být bojovnice pestrá s pavíma očkama??
Zdravim, jenom bych se chtěl zeptat, jestli se bude snášet betta s pavíma očkama? Děkuji za odpoveď.
Starší reakce
Jako colisa lalia? Jestli jo tak jak vypadá to akva (velikost, ukryty, rostliny)?
Budeš je muset nejspíš oddělit.
Starší reakce
Betty jsem dříve choval a mám zkušenost, že neonky ani paví oka a ostatní ryby nejsou problém. Je ale fakt, že do akvárka nepřišly bettyny jako první a byly zvyklé na společnou nádrž a ani nově příchozí nijak nešikanovaly.
Podle toho jestli máš bettu delší čas samotnou nebo jí máš ve společné nádrži. Pokud má nádrž sám pro sebe, nemusí se už snést s další jinou rybou - bude si hájit svoje teritorium. Já to zkoušela dát k beťákovi, který je sám, další rybku a nesnese už žádnou jinou.
0 21.06.2008 16:08 Tom Snasej se betky s neonkama a pavima ockama?
Starší reakce
Bettu do 80 litrů klidně jo, ale jaký živorodky tam máš? To je široký pojem. Platy, Black Molly, Xify klidně, ale paví očka,tam už bych asi neriskoval.
0 18.05.2008 10:54 richi Ahoj jsem začátečník mám 80.l akvarko kde mám živorodky.Chtel bych si koupit Betu mužou být spolu?dík.
Starší reakce
Jo. Mam bojovnice a cichavce zlateho a cichavce libajiciho...J sou naprosto v pohode. Kdo nerad bojovnice a to jen samicky, je skalara.
Samce a 2 samice, oni se pak rychle množí.
Vsem moc diky. Takze tam bude samec bettky a nejspis pavi ocka.
Edit: Kolik bych mela koupit pavich ocek?
Já bych taky byla asi pro paví očka. Ty mimina by beťáček měl jako svačinku, a nepřemnožily by se ti. A pokud ti(nedej bože-ale asi se to jednou stane) beťáček odejde do věčných lovišť budeš si moct do akvárka dovolit vybrat něco víc. S 17l toho moc nevykouzlíš.
Určitě se snaž co největší akvárko si budeš moct finančně dovolit, já kupoval 50l a teď je mi taky nějaké malé
jinak jak jsem psal, zas tak bojovné betty nejsou a pokud tam bude dostatek rostlin a úkrytů, o ostatní rybky se bát nemusíš. Minimálně bych to zkusil s očkama, rychle se množí (ne nadarmo traduje pověra, že většinou ještě v pytlíku když je člověk nese domů
), takže ti je někdo určitě i daruje, jsou velmi přizpůsobivá (menší nároky než Betty) a ačkoli je někteří akvaristé berou skoro jako plevel, jsou to podle mě nádherné rybky.
Jestli by to šlo, přimlouvala bych se za 30l akvárko čistě jenom pro betu, i bojovnice rády plavou a čím větší prostor, tím líp
Paví očka jsou hodně přizpůdobivá
Nebo koupit těch 30 přepůlit a udělat to pro 2 samce. Měli by krásné ploutve
Já bych tam taky rájovce nedával, jsou decela velcí a alespoň u mě to společne s bettou silně skřípe.
Pokud jim uděláš ddostatek úkrytů a necháš akva zarůst, můžeš si koupit i samičky betty. Jinak jsem pro paví očka nebo molly.
Já mam v akva u bojovnic ještě, neonky, parmičky zlaté a paví očka + ancistruse a pancéřníčky a jsou úplně v pohodě, rájovce bych už k bojovnici nedal, rájovec mi je utiskoval. Ale znám případy kdy ve velkých akváriích při spoustě úkrytů a rostlinek spolu tyto labyrintky žily v symbióze.
Ony ty bojovnice zas tak "bojovné" nejsou, to spíš jen samci vůči sobě, ale k ostatním rybkám bývají mírné.
Prvně jsem chtela ciste bettacky akva. A ted newim. Cely akva jak to tak vypada budu platit sama. Bettak sezral malem sumce. Newim jestli by pavi oka nepovazoval za svou korist. A nejsou pavi ocka moc narocny a nemaj jiny naroky? Mam koupit i vzdusak? Nebo mam koupit 17l akva a zadnou rybku tam nedavat?
Já bych doporučil spíše základní rybičky do začátku, než se naučíš. Určitě paví očka (vděčná, aktivní a barevná rybka), pak tuším že jednoho krunýřovce už máš, k tomu ještě něco malého nenáročného. Vždycky jsem měl za to, že labyrintky vyžadují nějakou speciální péči ale nevím... Tak jako tak, 30l je pořád malé akva takže žádné větší rybky
To TomášB: Uvědomuješ si že máš doporučovat ryby do
30 l?
A co skusit nějakou labirintku, čichavce třea zakrslého nebo třeba rajovce?
Zaprvé příjemně překvapuješ nákupem většího akva, máš velké významné plus!
Ber to tak, že některé bojovnice zas tak moc bojovné nejsou a nechávají ostatní rybky na pokoji. Můžeš tomu pomoct taky tím, že "těm druhým" dáš dostatek rostlin, jeskyněk a všeho možného, kde se budou moct případně schovat. Akorát počítej s tím, že jestli se ti nějaké rybičky rozmnoží, Betta bude mít tendence dát si mladé k snídani...
Teplotni rozdil, to by asi moc neslo. Navíc závojnatka do 3O l
Malem sezral sumce a ten nebyl v akva skoro videt.
U mě jsou betaci mirumilovný, tak u mě můžou být dokonce i ze závojnatkama.
0 08.05.2008 11:13 sisitka – jaka rybka k betce??
Ahoj, mam problem. Chci si zalozit novy akva. No a mam bettku. Nechci ji dat pryc ale chci zalozit akva s bettkama. Jenze bettak je dost agresivni a tak mi poradili at tam samicky radsi nedavam. Bude to nejspis 30 l akva a tak by mi to pro bettaka pripadalo takovy smutny. Je tu jeste 1 moznost 17l akva, jenze newim jestli by se mi tam zmestil filtr. Predem dekuju
Já mám u betty 8-neonek, 3-platy, 3-parmičky nádherné a 3- pancéřníčky. Občas je sice betta prožene, jinak ale v klidu.
Koukni se mi do akvárka, co vsechno tam mám. V zásadě jediná skalára je na bojovnice (ale jen na samice) nějaká agresívnější, ale neubližuje. Zbytek ryb jsou naprosto s bojovnicema v pohodě.
Môžeš tam dať hocičo. Okrem mreniek a iných rýb čo trhajú plutvy.
Může tam být prakticky cokoliv, co není schopná sežrat nebo co není schopné sežrat jí. Asi bych tam ale nedával ryby se závojovými ploutvemi, to by mohlo kapku skřípat. A nejaký rychlý trhače ploutví, protože bojovnice je dost pomalá.
Taky by nebylo spatny, napsat jak velke mas akvarium.
0 07.05.2008 16:49 tereza – co k bettě
Zdar, chtěla bych se zeptat co všechno mužu dát k bettě? Táta mi řikal že nic. Ale teď sem se dozvěděla že k ní mužu dát čichavce. A tady sem se dozvěděla že k ní mužu dát hromadu dalších rybiček? Prosím poraďte mi co k ní mužu koupit.
Starší reakce
k jiným ju, jenže ty ocásky jí můžou připomínat jedince jejího druhu a mohla by je trochu ocupovat. Myslím, že rybky jsou taky každá jiná, co funguje jednomu nemusí druhému.
Bojovnica je ku iným rybám mierumilovná. Keď neveríš pozri na moje akva žijú si takto už asi mesiac.
Přidat reakci
1 ...... 40
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 42240x