Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Úhyn ryb

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2023 10:44 R Muž vaclav [14610] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: wowkec
Vyhoď jí do koše. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2023 10:00 Muž wowkec [0] – uhynuta gupka
Zdravim, vcera mi zrazu uhynula jedna gupka...nevyzerala byt chora, len som ju zrazu nasiel lezat na dne a cela bola obalena slimakmi a krevetkami ktore ju spracovavali.
Asi nezistim co bolo pricinou, ale je v poriadku ju tam nechat nech sa o nu postaraju ostatne zivocichy a posluzi im ako krmivo? Alebo by som ju mal odstranit z akvaria co naskor aby mi nepokazila vodu? Akvarko mam male 30litrove
Vdaka

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2023 15:37 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: kara_cz
Nejdůležitější je vyměnit část vody, jak píše kolega. Potom by mohly přežít. Chápejte to tak, že v té vodě neprpbíhají procesy jako v přírodě, protože je to akva moc nové-nezajeté. Hromadí se škodlivé látky ve vodě, které potom zabíjí ryby. Vyměňte část vody 1/2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2023 15:24 Žena kara_cz [0] Re: afc1886
Díky. Takze zajedu koupit rostliny, i když nevím, jestli to k něčemu bude. Osobně si myslím, ze rybky se nedoziji rána, když jsem je teď viděla. Takze budu začínat odznovu a tentokrat si radši poradím sama s informacemi odsud, než z naši prodejny.
Děkuji za odkazy :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.01.2023 15:14 R Muž afc1886 [14703] Re: kara_cz
Přidej živé rychlerostoucí rostliny, vytáhni ty plastové věci a prováděj každodenní výměnu části vody. Stejně to ale nic nezmění na tom, že ty rybky by zasloužily větší akvárium. Podívej se do zdejšího atlasu na nároky tvých ryb. Ještě ke všemu to jsou všechno pěkní bordeláři. Tyto ryby toho dost nadělají a to pěkně zamáve s kvalitou vody v akva. Za mě bych ty rybky vratil a po řádném zaběhnutí akvária pořídil rybky vhodné do tvého objemu.
EDIT- Jestli jsi někde od okresu Karviná, tak ti můžu rostliny darovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2023 15:02 Žena kara_cz [0] Re: afc1886
Dekuju, vše nastuduju. Jsem z toho trochu naštvaná, protože jsem ve zverimexu - který je u nás vyhlášený skrz akvaristiku - strávila spoustu času a pořídila vše podle rad jejich “odborníka”. Chtěla jsem na podklad Písek, doporučil mi kamínky. Chtěla jsem víc rostlin, tvrdil, ze stačí tyto dvě. S nitrivcem prý můžu dat ryby okamžitě. hmm
Teď když to čtu, tak vidím, ze mam to akvarko úplně nanic. Dá se udělat neco teď hned? Kdybych vysadila víc rostlin, můžu to ještě zachránit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2023 14:19 R Muž afc1886 [14703] Re: kara_cz
Ahoj, tady je úplně všechno špatně. Málo živých rostlin, nevhodné a příliš brzo dodané ryby, nezajeté akvárium atd.. Chtělo by to napřed něco nastudovat a potom začít znovu a líp. Tady máš odkazy, které ti pomohou.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2023 12:52 Žena kara_cz [0] – Úhyn ryb + plavání na hladině
Fotka k příspěvku Zdravím,
po Vánocích jsem zakládala nové akvárium, jsem úplný začátečník. Máme 37,5 litru set od Diversy. Naplnila jsem vodou, pustila filtr, zasadila dvě kytky, topítko mám na 24 stupňů, přidala Aquatan. Po cca 5 dnech jsem dala 6 pavích oček a přidala bio nitrivec. Vše ok, po týdnu jsem čistila akva, odkalovačem vyčistila dno, propláchla filtr, znovu přidala aquatan a nitrivec a další den jsem přidala dvě mečovky a další 4 ryby - menší, nevím přesně, co to bylo za druh. Rybám se dařilo. Před dvěma dny jsem znovu čistila, přišla mi ta voda už zakalená. Stejný postup - stěrkou sklo, vyčistila dno, přidala aquatan a nitrivec, dala čistou vodu. Od té doby mi uhynulo pět ryb. Zůstaly mi mečovky a pět pavích oček. Měřila jsem pH - 7 - to by mělo být ok. Ve zverimexu poradili vyčkat a akva nečistit, ale mě to nedalo a znovu jsem to dneska vzala, nechci, aby uhynuly všechny ryby. Nepozoruji žádnou viditelnou nemoc, podle mě vypadají pořád stejně. Po dnešním čistění mi paví očka plavou na hladině a připadá mi, že lapají po dechu. Měčovky plují u dna, připadají mi apatické. Mám tam dva sumečky a ty mi přijdou úplně v pohodě. Můžete mi prosím poradit, co dál a jak to zachránit? Děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2022 12:41 Žena Valery [0] Re: afc1886
Chystám se na založení nového akva.Vidím to na listopad. Chci posbírat co nejvíc info a rad a začít od znovu, bez chyb. Koupila jsem INVITAL Japanese Soil, akvárium a vše vydesinfikuju. Pořádně zajedu a pak koupím nové rybky. Naposledy. Ti anťáci se množí jak diví, kdysi jsem koupila 2 jako čističe a teď mám velkochov :-) Postupně je prodávám, ale někdy není odbyt. Chtěla jsem ať mi v akva i něco plave, ale to se mi jak jsem dříve zmínila nedaří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.10.2022 06:53 R Muž afc1886 [14703] Re: Valery
Moc špindíru ryb, málo živých rostlin a nedostatečná údržba nádrže. Tady bych hledal hlavní problém,proč ti hynou ryby. Z fotek mi jenom není jasné, jestli jsi měnila dno.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2022 00:42 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: Valery
Asi vnitřní paraziti. Nedostatečně rozvinutá imunita. Přešlechtění. Jedině krmit pestrou stravou nebo si vybrat ménně choulostivý druh ryb. Jsou šťastlivci co třeba mají takové ryby bez parazitů a nehynou jim, ačkoliv se o to staraj jako ty.
Já už jsem výběr parazitů zůžil na 2, ale už nemám co léčit. Pokud máš zájem o bližší info, navštiv patřičná vlákna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2022 21:19 Žena Valery [0] – Akva 1
Neustále mi postupně odcházejí živorodky
Ať už jsem se snažila o chov Molly nebo nyní Pavích oček. Delší dobu přežijí jen u nás narozené. Vždy přestanou přijímat potravu, slábnou, zdržují se u hladiny, nemohou plavat až uhynou. Co dělám špatně? Děkuju za reakce..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2021 16:15 Muž vlka [3455] Re: Beastie
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mně se v AQ doslova ztratilo 9 Dánií perlových. Prostě je tam jen jedno a hotovo. Mám spoustu Krevetek a šneků, takže o mrtvolky je postaráno...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2021 14:00 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Beastie
Každej si zobne, velice rychle pracují i šneci, takže kompletní likvidace těla rybky za den je možná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2021 11:13 Muž Jan Jonáš [1298] - Drobné rybkyRe: Beastie
Mně se občas také ztratí rybka a nenajdu ji. Akvárium se o mrtvolky postará rychle, zvláště když nepřekrmuješ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2021 11:12 Žena Beastie [320]
Hloupý dotaz, ale musím - je možné, že mi osm teter ohnivých a tři multíci a piskořek (okružáci jsou asi tři, clithon jeden a má 4 mm), sežraly tři centimetrové tělo mrtvé ryby? Beze zbytku?
Všechno má dost malou tlamku a z předchozích zkušeností jsem vždycky nějakou mrtvolu viděla, alespoň hlavu, páteř,... Ale zmizel mi multík, 24hodin zpátky jsem ho tam viděla, nyní není nikde. Vyměnila jsem vodu, proštouchala ulity, zkontrolovala kameny, vyndala houbu filtru, koukla i dovnitř, za topítko,...není kde by se mohla mrtvola schovávat a přitom tam nikde není. Krycí sklo sedí naprosto přesně na akva, nemohl vyskočit.
Trápí mě to čistě jen proto, že pokud mrtvolu nenajdu a nevyndám, zkazí mi vodu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2020 08:59 Marek128 – Lapání po dechu a následný úhyn
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, po nákupu nových rybiček na burze začali některé rybičky lapat po dechu a hynout. Do té doby akvárium v provuzu dva roky bez potíží. Podrobnosti níže.
Akvárium: 300l, filtrace Eheim profesionel 4+. Vzduchování ne. CO2 ne. Topení eheim 200w. Teplota vody 26st.
Rostliny - viz. foto (neznám všechny názvy).
Původní skladba ryb: Skalára amazonská 4x, parmička čtyřpruhá 10x, neonka červená 21x, pancéřníček kropenatý 2x, acistrus 2x.
Nově pořízené ryby: U 1. chovatele 4x mřenka nádherná a 2x sevelie, u 2. chovatele 5x parmička mechová.
Ryby od 1. chovatele bez potíží. Jedna parmička mechová od 2. chovatele začíná po 2 dnech lapat po dechu (hlavně pod výtokem vody z filtru). Druhý den hyne. Další den stejným způsobem lapá po dechu 1. neonka do druhého dne hyne. Další den to stejné druhá neonka. Následuje parmička čtyřpruhá a nyní lapá po dechu další neonka. Parmičky až do smrti přijímaly potravu, neonky ne. Přiložené foto je poslední neonka a 2. uhynulá parmička. Po vysazení ryb inhned aplikován multi-mecal 1/2 dávky pro prevenci. Po 5 dnech výměna cca 30% vody a opět 1/2 preventivní dávky multi-medicalu.
Včera měřeno pH a NO3 kapkovými testy Sera. ph 7,0-7,5 NO3 25mg/l-50mg/l.
Nevíte někdo prosím, co to může být za chorobu? Popř. jiný důvod takového úhynu? Napadl mě nedostatek O2, ale to by lapaly po dechu všechny ryby a ne jedna po druhé. Mohou to být žábrohlísti? Ryby se ale neotírají o dekorace a nepozoruji na nich sliz. Na ostatních rybách žádné příznaky nepozoruji. Děkuji za odpovědi.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.09.2019 12:50 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Terry_kom
Standardní odpověď č. 1 -- založ si někde prezentaci, na základě tebou poskytnutých informací by to bylo jen věštění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2019 12:39 Terry_kom – Vymírání rybyček a jejich nemoci
Dobrý den, prosím o radu.
Už pár měsíců mám zajeté akvárium a nebyli žádné problémy.
Asi před měsícem a půl se u obou rybiček druhu Molla, objevili boláky, velké boule a odchlipování šupin. Ve zverimexu mi doporučili antibiotika, které jsem okamžitě vzala a začala s léčbou. Léčba byla úspěšná, dokud se to nezačalo objevovat znova a nechytl to skalár, který měl po těle bílé čáry, bílé oko (vypadlao to jako slepota) a během dne se mu začali rozpadat šupiny. Okamžitě jsem se všech tří zbavila a hned další den (20.9) mi umřela další rybyčka (Parmička).
I přesto že jsem nechtěla měnit vodu, jelikož mam v porodničce dvě miminka, jsem vodu vyměnila. Avšak dnes (22.9) dvě ryby mají na ploutvích jakési malé bílé tečky a jedna Molla je má též. Bojím se aby mi nevymřelo celé akvárium. Nevíte co mam dělat? dnes to vypadá že přijdu i o druhou Parmičku a celé akvárium mi přijde divné.
Děkuji za případné odpovědi..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.09.2019 21:57 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Mourek
Ono záleží, v jaké jsou nádrži a podmínkách. Tyhle ryby produkují docela dost odpadu a tipnul bych si, že dorostou, akvárium nestíhá a tak začnou hynout. Ale taky to může být desítky jiných důvodů, z tohohle minima informací se to dá těžko určit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2019 19:36 Mourek
Již několikrát se mi vylíhly ancitrusy a neměl jsem žádný problém s úhynem až do doby jejich půl roku stáří to potom začali hynout Jeden po druhém nemůžu přijít na to v čem je problém. Týká se to každé snůšky. Budu vděčný za každou radu děkuji předem.8

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 20:29 Žena lenkalor [580] Re: Pavel P.
Není na tom nic nenormálního, že si neonky přilepší bílkovinou. Pro ně to prostě bude maso. Živé nebo mražené taky žerou. Předsudky nemají.
Druhá věc je, kdyby ta umrlá zašla na něco infekčního, nebo parazitárního. V tom případě bych ji nenechávala v akváriu do stavu, kdy ji mohou sežrat i neonky. To znamená tak 2-3 dny, podle teploty vody. Jinak, tetrovité ryby mají poměrně viditelné zuby, nejsou to žádná neviňátka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 20:00 Žena Dinecek [205] Re: Smetany
Vápenec nemám, je tam dragon stone. Žádný jiný kámen tam není. Filtr je od Juwelu-poskladané náplně s různou pórovitostí. Pak je tam Cirax a Phorax. Jsou tam od založení akvária. Vždy jsem je jen propláchla při údržbě vodou z akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 18:52 Muž Smetany [1226] Re: zervajs
Ano organické látky se podílejí na zhoršování kvality vody největší měrou. Ať už sami o sobě nebo produkty které z nich vznikají mikrobiologickou aktivitou. Ale není to vždy jediný faktor. Jako další mě například napadá rozpouštění vápence. Nebo jiných nevhodných látek. Zažil jsem kamaráda který připevnil vnitřní filtr měděným drátem a skoro dva roky to nevadilo protože poctivě měnil vodu až když výměnu vynechal zabil celé akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 17:40 Žena Dinecek [205] Re: zervajs
Neritiny vídám. Okružáci jsou v pohodě. Levatky tam také nějaké jsou, i když méně. U Neritiny jsem viděla i stopy po vajíčcích na ulitě - tedy podle toho, co jsem vyčetla to byla vajíčka.

CO2 už nepouštím. A vodu už dávám novou pouze několik dní odstátou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 17:18 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Smetany
ok.vím kam tím míříš, a souhlasím. ano
To co mi vrtá hlavou ( protichůdné) co kromě nahromaděných organických látek je na staré vodě "špatné" ?(tvůj příměr sedí na organické látky)
Biologická rovnováha funguje ,rostliny rostou, mikrobi žijou a ryby jsou spokojené.
vsuvka: na chemismus vody ( ten skokový) jsou náchylnější šneci, krevety, a mikrobi.
Dinecek o nich ( šnecích které má) nepsal.
Když víme co voda obsahuje, můžeme věci nazývat jejími jmény, tedy při zhoupnutí PH směrem nahoru k zásadě máme přebytek hydroxylových iontů...
(Kdo pouští CO2 až ráno, skokům se nevyhne)

Jakým způsobem Dinecek měnil vodu,nevím, psal o přípravku seachem ,že nepomohl při výměně vody ( jak jej dávkoval ?)
To by znamenalo( mohlo znamenat) ,že voda byla v pořádku ( seachem jiným funguje ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.08.2019 17:17 Žena Dinecek [205] Re: silviebaris
Všem moc moc děkuji za rady! Moc si toho vážím, že investujeme čas a zabýváte se tím. Udělám to, jak jste napsali. Po troškách budu měnit vodu. Rybky přidám až mi aspoň měsíc s nastoleným režimem nic nepojde. Úmrtí rybek beru moc vážně a je mi to strašně líto. Nechci mít z akvária hrobku pro rybičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 16:18 Pavel P. – Rada
Zdravím všechny. Rád bych věděl, jestli můžou být Neonky kanibalové. Přesto že je krmím, když jedna umřela, tak úplně snědly její tělo. Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 16:10 Silviebaris Re: vlka
Asi jo,ale nejpve je potřeba zjistit,proč hynou,a už to řeší od července...Nové bych nekupovala,dokud se to neustalí... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 16:01 Muž vlka [3455] Re: silviebaris
8 nebo kolik má rybiček je podle mě žalostně málo. Třeba Vrčivka má psaný obtížný chov. Já osobně vůbec ničím nehnojím, tak si myslím, že detrit z rybiček je důležitý. Rostlinky zřejmě valí vinou céóčka, ale proč zdechají rybičky? Prostě mě napadlo to prubnout. Možná postačí neměnit vodu tak často a v takovém množství? Nebo použít RO na novou vodu? 29.7. použila nitěnky a pak začaly zdechat rybičky, třeba si vodu přiotrávila? A Platinum Soil, to je obrovské množství organických látek, které se v prvním měsíci rozkládají. Nevím, jen jsem pisnul co mě v první chvíli napadlo a vycházel jsem z mého AQ.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 15:48 Muž Smetany [1226] Re: zervajs
Máš tam dvě protichůdné myšlenky tak nevím na kterou reagovat ale pokusím se... Budu brát v úvahu že akvárium není ideální biotop a podmínky v něm se pomalu zhoršují. Nicméně tato změna probíhá dostatečně pomalu na to aby se organismy stíhaly přizpůsobit. Ale to nejde do nekonečna. Časem se dostaneme do bodu kdy už se není možné přizpůsobit. Tak vyměníme vodu v domnění že tou "zdravou vodou" vše vylepšíme....
Abych si pomohl příměrem. Je to jako když bude člověk zavřený v místnosti kde bude pomalu klesat teplota. Když bude teplota klesat o stupeň za den dlouho si ničeho nevšimneme ale ve chvíli kdy nám začne být zima je určitě lepší pomalu teplotu přidávat než ji zvednout skokově. A stejné je to s tou výměnou vody. Pokud budeme měnit vodu častěji v menším množství tak budeme udržovat konstantní kvalitu vody ale ryby si ničeho nevšimnou. Čím delší intervaly a větší množství vody budeme na jednou měnit tím to bude horší.
A teď je na každém akvaristovi aby si našel kompromis mezi vlastní leností a tím co je pro ryby ideální. Většinou se začátečníkům říká 30% každý týden a ano je to takový obecný kompromis.
Když v akváriu neměním vodu dokud si ryby "neřeknou" tak poté co pozoruji zhoršení nikdy neměním těch 30%. Ale jak si psal tak malé množství 2x denně a tím dám živočichům prostor si pomalu zvykat na lepší podmínky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.08.2019 15:17 Silviebaris Re: vlka
.prostě to zarybnit...2-3 hejna čiperných rybiček po cca 20ti kusech...jen ať kadí a dodávají přírodní detrit..Jí ale rybičky umíraj,tak přece nebude kupovat nový....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 14:52 Muž vlka [3455] Re: Dinecek
Máš to krásně zarostlé rostlinkama. Vyzkoušel bych výměnu vody třeba až po 14 dnech. Máš tam Mřenky, Otíky, Pancéřníčky a Vrčivky. Klidně bych vyzkoušel jiné rybičky. Prostě to zarybnit. 2-3 hejna čiperných rybiček po cca 20ti kusech. Jen ať kadí a dodávají přírodní detrit. Spolu s rostlinkama to musí dát. Nebránil bych se stovce Okružáků, to jsou výborní pomocníci. AQ je moc hezké.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 14:30 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Smetany
chytnu tě za slovíčko, neb se tomu sám snažím porozumět, hmm
určitě jde "vypočítat" o kolik co "poředíme" výměnami vod, tedy i o kolik to bude šetrnější k rybám, (je-li rybám dobře ve staré vodě,neměněné proč je stresovat a mučit vodou novou ?)
Nebo měnit dvakrát denně po trošce smich
Výměna vody ,vodoléčba přeci není "nutné zlo" ;-)
Dinecek: proč vlastně pořád měníš vodu ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 13:30 Muž Smetany [1226] Re: Dinecek
Myslím že za pokus to stojí. Netvrdím že je to stoprocentně příčina ale určitě tím ničemu neublížíš. Měnit 3x za týden 10% vody je k rybám určitě šetrnější než jednou týdně 30%.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 12:46 Žena Dinecek [205] Re: Smetany
Takže rozumím tomu správně, že stejně jako RAP byste doporučovali měnit méně vody častěji? Myslíte, že ty předešlé úhyny byly způsobeny právě kolísáním parametrů vody? A úhyn z tohoto týdne s tím nesouvisí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 11:03 Muž Smetany [1226] Re: zervajs
Předpokládám že červené čáry označují dobu svícení. Z toho se dají vyčíst 2 věci, fotosyntéza funguje ( rostliny prosperují) a za druhé stačilo by jim o hodinu méně svícení. Jinak co se týče té změny osmotického tlaku tak tady probíhá velmi pozvolna. Při výměně vody může dojít ke stejné změně (nebo větší) v řádu minut.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 07:45 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Smetany
Fotka k příspěvku lepší by tedy /asi/ bylo měřit EC ( vodivost) před výměnou a po ní, to by ukázalo (??) obsah všech solí a problém s osmózou.
zde je graf filipsi :
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2019 02:15 Muž Smetany [1226] Re: zervajs
Ono je dost důležité napsat které ryby. Protože při změně pH dochází i ke změně osmotického tlaku a na tuto změnu reagují některé druhy ryb dost citlivě (je jedno jakým směrem se pH změní) ale jsou i druhy které snášejí bez větších problémů i relativně velké změny pH.
S tím zbytkem máš pravdu ale nemyslím že je u většiny fungujících akvárií běžné aby zde bylo velké množství amonia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2019 21:19 Muž vlka [3455] Re: Dinecek
Nitěnky jsou živé nebo mražené? Mražené jsou ,,sajrajt,, nepoužívat. Živé, pokud mají stále čistou vodu a nemají mezi sebou mrtvé, neměly by být problém. Se ,,skokem,, ti neporadím, protože nic neměřím. Když vyměním cca 1/3 vody (každý týden) tak jednou se mi stalo, že neonky po dopuštění vody plavaly jen u dna. Ale po cca hoďce opět normál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2019 21:03 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: RAP
rozumím
a ptám se,všichni co mění vodou z vodovodu tímto skokem prochází ?

Neměřil jsem hodinu po výměně vodu protože jsem věděl , že hodnoty budou jiné, to dá rozum, za předpokladu známosti vstupní vody a vody akvarijní.
U mé nádrže "zeleninka" jsem si vyzkoušel skoky PH o 1,5 ( hrál jsem si s HCl)
a ryby ok . Myslím ( nevím to), že pokud je v pořádku amoniak,dusitany tak skok PH směrem dolů ( okyselení) nezpůsobí "chemickou atomovku", směrem nahoru je problém právě v amoniaku, je li v akva před výměnou měřitelný ( nefunguje ani nitrifikace,či denitrifikace) tak skok o 0,3 PH znamená trojnásobné zvýšení amoniaku, a zde je problém.
Podle toho jak to chápu ( mohu se mýlit) tak Ph po výměně vody z řádu ( cca 7.5-8) vždy "poředí" zvedne Ph v akva kde je cca 6.5-7....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2019 19:58 Žena Dinecek [205] Re: RAP
Jj, já vím. Děkuju moc za rady. Snažím se dodržovat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2019 19:47 Muž RAP [1556] Re: Dinecek
Už jsme to probírali. Měň častěji a menší množství vody, než se "oslabí" ten substrát a vyhni se rizikovému krmení(patentky, nítěnky). ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2019 18:50 Žena Dinecek [205] Re: RAP
Je to skokově-měřila jsem to s odstupem hodiny.

Napadlo mě, že ta mřenka možná nerozdýchala změnu prostředí a pancéřníček to, že jsou v tak malém počtu. Protože já tu vodu těďka měřím skoro každý den a je to stabilní.

A jak říkám, ryby si hrají, žerou, jsou aktivní. Každý den je pozoruju a všímám si, jestli se nějaká nedrží stranou, jestli mají plná bříška atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2019 18:34 Muž RAP [1556] Re: zervajs
Postupné kolísání je v pořádku, pokud ale to poskočí během hodiny po výměně, tak to dobré není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.08.2019 18:11 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Dinecek
tohle má být skok "zhoupnutí" PH ??
Opomineme měrnou techniku, ale takovéto kolísání PH je běžné během dne natož v přírodě, ne ne odtud vítr nevane. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2019 17:42 Žena Dinecek [205] Re: NHKG
Vždycky, když vyměním 40 litrů vody, dojde k úhynu. Kolega v práci - akvarista radí vodu neměnit tak často. Říká, že tam mám málo ryb na to, aby to stihly zaneřádit za týden. Všehovšudy je tam 11 malých ryb. A po výměně vody výrazně stoupne PH. Mám to vyzkoušené kapkovými testy. Z 6.5 na 6.9 po výměně 40 litrů. Takže už jsem bezradná.

Neměnit vodu tak často vypadalo, že funguje až do dneška.

O jednu mřenku jsem přišla po dvou dnech nasazení do akvária. A pancéřníček malý tam byl jen ve dvou kusech- po úhynu. Chtěla jsem mu pořídit další, až se nádrž stabilizuje. Nemohlo by to být třeba tak, že to s vodou nesouvisí?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2019 16:17 Muž NHKG [3900] - Hadohlavci
Mřenky celkem solidně prosperují i jen na sušeném krmivu. Nitěnky a patentky jsou rizikové, pokud nemáš dobrý osvědčený zdroj.
Jinak musíš měnit vodu, v Ostravě by měla být ve vodovodu všude dobrá voda. Pokud máš pořád problém s kolísáním parametrů vody, dal bych do akva trochu vápencové drtě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.08.2019 15:53 Muž RAP [1556] Re: Dinecek
Jednoduchá věc, nekrm nitěnkami a určitě se vyhni i patentkám.
Z mražených zkus artémii a jiné mořské "potvory", případně koretru. Ale opatrně s dávkováním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2019 14:40 Žena Dinecek [205] Re: silviebaris
Ale já už jsem úplně bezradná. Parametry vody měřím skoro každý den. Všechno v pořádku. Teplota 25 - 26°C Napadá mě jedině, že problém bude výživný substrát, jinak už vážně nevím. Úhyny řeším stále a dnes jsem si řekla, že s chovem rybek asi končím. Protože cokoliv udělám, způsobí to úhyn. Kolega měl mé rybky na starost 14 dní a nic mu neumřelo. A sotva přijdu já a hodím tam nitěnku, tak je problém.

Kdybych nedostala ty Chromobotie, nové rybky bych nepřidávala a počkala ještě aspoň měsíc.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 37 38

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22362x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15262-uhyn-ryb