Úhyn ryb
Díky, jo jsem smířenej, jen mne zarazila ta červená skvrna..
Protože NO2 a NO3 jsou v normě. NO2 téměř neměřitelné, NO3 25 mg/l.
Tak jestli jsou ostatní ryby O.K. jak píšeš, tak bych se smířil s tím, že ryby jsou smrtelný a prostě se vydala na druhej břeh, její čas se naplnil.
Starší asi byla, ale mě nerodila...
Tak nevím
Preventivně bych ordinoval vodoléčbu.
ty nejdůležitější hodnoty, jako je NO2 a NO3 jsi neuvedl.
0 06.08.2013 19:57 rebbeler – Hynou jen mečovky
Zdravím, mám akva cca 100 litrů, zajeté asi půl roku, posázeno cca 60 % plochy dna, hnojím CO2, světlo 0,6 W/l a přidávám 1 ml PMDD denně, to je vše. Hodnoty: alkalita 5 dKH, PH 6,8, tvrdost 14 dGH, teplota 26,9 °C. Vše prosperuje, ryby jsou dlouhodobě OK, rostliny rostou, řas málo až "žádné". Mám pár blackmoll, živorodek duhových, 3 parmičky černopruhé a před 2 týdny jsem dokoupil 6 mečovek mexických (4 dámy, 2 pány). Za poslední týden odešla po dni vždy jedna z mečovek, všichni ostatní obyvatelé jsou ale OK. Začnou se schovávat v rohu, pod listy, nebo ve tmě všeobecně, pak začnou být malátné a rychle pojdou. Nástup a konec je rychlý. Kde může být problém? Co třeba v PH, které je pro mečovky mírně kyselejší? Může je to snad takto rychle zahubit? Snažil jsem se na dva dny snížit CO2, PH vzrostlo na 7,2 a přesto každý další den uhynuly další dvě mečovky. Díky.
Nebyla to stará vynesená samice?
Dnes mi uhynula samička Pavího oka.
Na jedné straně měla červené břicho jakoby ale zevnitř.
Pomůžete mi vysvětlit co jí bylo?
Ostatní ryby jsou v pohodě.
Díky
Starší reakce
Ještě jsem chtěl zdůraznit, že zdraví prospěšné rybám je kolísání teploty vody. Protože je-li například v jihoamerických vodách celkem běžná teplota mezi 25 a 30 stupni, pak v období dešťů klesá i o více než deset stupňů níže...Což je jeden ze stimulů ke tření ryb. Mimochodem...
Takže ty debaty o chlazení akvária jsou vlastně zbytečné u většiny běžných ryb, protože pokud je akvárium funkční, ryba vysokou teplotu zvládne. Pokud jí ale pak dáme šanci "odpočinout si" při teplotách naopak nízkých...
Ganjamir napsal: Je to v atlase špatně? jasný že se nějaká ta samička dožije klidně 2 let, ale je normální když hynou brzo, když si to tam čtu tak taky záleží na teplotě a to už ani nevím jakou sem u nich měl, ale máme doma větší tak to možná bude tím ...
Tak odzadu...vysoká teplota skutečně podporuje "zrychlené stárnutí" ryb v akváriích, nejen endlerek.(Často nádrže přetápíme, protože se domníváme, že když jsou ryby z tropů, musí tomu tak být.) Endlerky chovám asi dvacet let...nevím přesně...Skutečně lépe prosperují v teplotách kolem 20 stupňů, než výše. A také lépe v nádržích kolem 200 litrů, než kolem běžně používaných dvaceti. Ale na druhou stranu jsou velmi tolerantní...v jezírku od 10 do 32 stupňů...Tam jim nevadí vůbec nic. Proto se domnívám, že slunce, a vůbec denní svit, v tom nějakou roli hrají. Dvou let se nedožije jen "nějaká ta samička", ale asi většina. (Ale rozhodně jinak tomu bude v přírodě, kde endlerka stojí v potravním řetězci hodně nízko. Tam to bude v řádech týdnů či měsíců.) "Hodně dospělé" samice endlerek dosahují velikosti skoro pěti centimetrů, díky čemuž se občas stávají neprodejnými, protože to v kupujícím vyvolávají podezření, že jsou to "obyčejná oka". A co je důležité, život endlerkám zkracuje jakákoliv léčící chemie!
To "nechtěné" patřilo jenom k tomu "křížení", chtěné křížení jsem nazval "šlechtění". Ale jinak souhlasím, že všechny tyhle varianty lze pojmenovat jako "PRZNĚNÍ".
Je to v atlase špatně?
jasný že se nějaká ta samička dožije klidně 2 let, ale je normální když hynou brzo, když si to tam čtu tak taky záleží na teplotě
a to už ani nevím jakou sem u nich měl, ale máme doma větší tak to možná bude tím ...
Myslím že jsem se o ně staral dobře, nezapisoval jsem si jejich datum narození takže je to přibližně
Větší samice se dožijí déle než menší ale 1 rok je u endlerek normální, jinak píšou to i v atlase
rybicky.net/atlasryb/zivorodka_wingeova ,jestli máš jinou zkušenost tak ti to neberu ...
MarekP napsal: No a jeden z hlavních důvodů rozdílného dožití stejného druhu ryb je, bohužel, jejich něchtěné křížení a šlechtění. Obzvlášť u živorodek.
Nechtěné není ani křížení, ani šlechtění, ale prznění...
No a jeden z hlavních důvodů rozdílného dožití stejného druhu ryb je, bohužel, jejich něchtěné křížení a šlechtění. Obzvlášť u živorodek.
No já mám zkušenost že tak po 1 max 2 letech konec, a to taky stačí
co sněma když se zachvilku přemnoží ... ale třeba mečovky mám 2 samice kolem 3 let starý a furt rodí jak o život, tak sem myslel že paví očka tolik nevydrží oproti jiným živorodkám, a třeba endlerky vydrží ještě míň, max 1 rok, 5 porodů a konec ... ale jsou to jen moje postřehy z vlastní zkušenosti tak to může být jinak
Takže klasika, tazatel to všechno odsleduje, dostane do oka a poběží to jak má a nebude nutný vytvářet žádný zběsilý teorie. Prostě trénovaný oko akvaristovo, toť nejlepší diagnostická pomůcka.
Ganjamir napsal: No podle mé zkušenosti gupky moc porodů nevydrží, ale po prvním by určitě umírat neměli a je něco špatně, záleží jak sou staré a taky jak se o ně staráš, jak často měníš vodu, atd. ... po porodu jsou náchylnější a jestli je vrátíš někam kde je stará voda s hodně dusičnany a dusitany tak to nevydrží ..
No to je blbina...moc nevydrží...mé nejstarší samice jsou možná i tříleté, a co porod, to kolem 110 a více mladých...Samozřejmě je to o hygieně, i o tom jak jsou staré, je pravda, že jsou po porodu náchylnější. Samice s prvním porodem zemřít mohou...například proto, že je samec ojel moc brzo a nejsou dostatečně vyvinuté k porodu...Takže byly-li malinké, je úhyn celkem snadno zdůvodnitelný...
Já odlovuji živorodky často do jiné nádrže aby jich přežilo co nejvíce a nikdy sem s tím problém neměl, tím že přelovím samici jen urychlím porod a další den jde zpátky do velké a nestává se mi že by umřela ... problém spíš bude v kvalitě vody nebo nějaká nemoc
Příčin může být více. Kromě již zmiňovaného je taky možný, že v akváriu může být nějaká nemoc a porod samičku dorazí. Takže bych se zaměřil i na chování ostatních ryb v akváriu.
Možná kdybys neodlovoval a samička 1-2 mladé polkla, přežila by.....
Nikoho bych nikam nelovil a nechal to na nich, jak se s tím popasují a kolik jich stihnou sežrat. Je taky otázka toho skutečného stáří těch samiček, vynesená samice je k poporodním komplikacím náchylnější. Samozřejmě bude platit jak napsal kolega, voda, údržba atd.
No podle mé zkušenosti gupky moc porodů nevydrží, ale po prvním by určitě umírat neměli a je něco špatně, záleží jak sou staré a taky jak se o ně staráš, jak často měníš vodu, atd. ... po porodu jsou náchylnější a jestli je vrátíš někam kde je stará voda s hodně dusičnany a dusitany tak to nevydrží ..
Dávám otá zku do tohoto na mou otázku vhodnějšího tématu.
Prosím vás o radu.
Za svojí kratičkou "kariéru " akvaristy se mi podruhé narodili malé Paví Očka. Ale zároveň taky podruhé mi po porodu a odlovení od mladých obě samičky chcípli ta první malinká 2 dny po porodu a ta druhá "silnější" za 5 dní ...
Dělám něco špatně?
Děkuji za vaše rady.
Starší reakce
Dobře mám napuštěno 40l zítra měním. Děkuji
To nevadí, udělat rybám radost můžeš klidně i dnes.
men i polovinu vody jak ti radí roman,mysli to dobře,tak se toho neboj
bansher napsal: vodu jsem měnil včera 1/3 vodu jsem měnil včera 1/3
Vyměň vodu, klidně polovinu a sleduj její reakci.
jdu zítra pro nové rostliny. Jen se chci ještě zeptat mám gold mollu, která od včerejška vyhledává místo kde se schovává a vůbec neplave. Více méně vyplave jen pro žrádlo. Nemoci na ni žádné nevidím, ale to jsem neviděl ani na předešlých. Mám k dispozici ještě jedno akva 5l, kam bych ji mohl dát do karantény případně. Ale nevím jestli to má smysl a nemám ani další vzduchování.
Děkuji za rady
jak psal v předešlem komentu, s tím vápence se to musí umět, a člověk musí vědět co dělá.
Já si myslím že to půjde i s tím kamením, mám v akva spoustu vápence a bez problému, spíš to chce míň ryb + víc rostlin + pravidelně měnit vodu ... ale nechci ti radit abys tam dával vápenec, samozřejmě je to lepší bez něj
O.K. tak pokud dno vápenec neobsahuje, tak potom otočit poměr kamenů a rostlin ve prospěch rostlin, pravidelně měnit tu 1/3 vody a dno odkalovat cca jednou za 14 dní.
Na kamení jsem zkoušel dávat ocet a nesyčel, tak snad neobsahuje tolik vápence. Vodu jsem měnil 15l každý týden pravidelně.
Abych to tedy shrnul vyházet kamenní, vyměnit dno, koupit nové rostliny?
Nepoužívat už medical měnit 1/3 vody týdně.
Co se týče krmení, krmím lehce ráno i večer TetraMinem. Mám i mražené patentky, ale ty teď nepoužívám - někde jsem četl, že nejsou dobré když je možné, že ryby jsou nemocné.
Když už bych se pouštěl do těchto úprav máte i nějaké doporučení pro druhé akvárium? tedy taktéž dát pryč balvany a víc rostlin?
Děkuji za Vaše rady moc si jich cením jako začátečník.
O akvo pečuj pravidelně týdně, ne jenom nárazově když je problém. Měň min. 1/3 vody, odkaluj dno dle potřeby, což u Tebe bude častější, ryby nepřekrmuj a hlavně tam nelej multi-něco, místo těchto vodiček je vodoléčba(intenzivní výměna vody). Jak již zaznělo, chtělo by to více rostlin, což asi bude trošku problém, neb Tvoje dno bude obsahovat podle toho co vidím vápenec(možná příčina toho vyššího Ph) a s tím už je třeba trošku umět pracovat, takže bych se přimlouval za jeho výměnu, za třeba klasickej betonářskej písek(podívej se do příslušnýho vlákna a udělej i názor).
proc jsi nasadil multi-medical,kdyz ani nevis duvody?
Když vse fungovalo jak často jsi menil (neměnil) vodu? Chudáci tam mají v akva same sutry nez rostlinky,vyhazel bych většinu sutru a nasadil viiiiice kytek... to je muj amatersky pohled
bansher napsal: šlo mi vlastně o to jestli na Ph na to může mít vliv.
92l akvarium v současné době 10 panceříčků, 3 Silver Molly, 1 gold molla, 3 mečovky, 2 scaláry, 3 black molly, uhynula mi nejdříve Betta, black molla, poté jsem vyměnil značnou 1/2 vody vyčistil kompletně dno, měsíc byl klid a teď během 2 týdnu mi umřela mečovka a gold molla, nasadil jsem multi-medical a po týdnu mi dnes umřel ancistrus
V druhém akva 72l mám mladé neonky, gupky a panceříčky albíny a vše v pořádku.
Napadá už mě jen to rozdílné Ph.
Ryby nevykazují ani žádné známky, že by byli nemocné.
Přikládám i foto 2.akva, kde jsou ryby v pořádku
pH v tom umírání prsty teda zcela jistě nemá...
šlo mi vlastně o to jestli na Ph na to může mít vliv.
92l akvarium v současné době 10 panceříčků, 3 Silver Molly, 1 gold molla, 3 mečovky, 2 scaláry, 3 black molly, uhynula mi nejdříve Betta, black molla, poté jsem vyměnil značnou 1/2 vody vyčistil kompletně dno, měsíc byl klid a teď během 2 týdnu mi umřela mečovka a gold molla, nasadil jsem multi-medical a po týdnu mi dnes umřel ancistrus
V druhém akva 72l mám mladé neonky, gupky a panceříčky albíny a vše v pořádku.
Napadá už mě jen to rozdílné Ph.
Ryby nevykazují ani žádné známky, že by byli nemocné.
Přikládám i foto 2.akva, kde jsou ryby v pořádku
Neuvedl jsi vice informaci,jak mas velke akvária,kolik mas v nich ryb,kolik rostlin,jake osvetleni,filtraci,jak casto "a jak" provádíš udrzbu akvária,co umřelo za ryby, proste neco,ceho by se tu zdejsi odbronici mohli chytnout...Tak to zkus znova.Jinak bych tvuj problém přesunul do tohoto vlákna:
rybicky.net/forum/15262
bansher napsal: Dobrý den,
chci se zeptat mám tyto dvě akvária a v jednom mi poslední měsíc umřelo 5 ryb, které ani nevyznačovali nějaký druh nemoci. Myslím si jestli to není špatným PH, dělal jsem si test v obou akvárii a v jednom my vyšlo cca 6,4 a v tom kde umírají 7,4. Prosím o radu jak upravit případně jestli upravit.
Děkuji
0 13.07.2013 22:52 bansher – Začátečník dotaz na PH a akvária
Dobrý den,
chci se zeptat mám tyto dvě akvária a v jednom mi poslední měsíc umřelo 5 ryb, které ani nevyznačovali nějaký druh nemoci. Myslím si jestli to není špatným PH, dělal jsem si test v obou akvárii a v jednom my vyšlo cca 6,4 a v tom kde umírají 7,4. Prosím o radu jak upravit případně jestli upravit.
Děkuji
Starší reakce
No já mám akvárko rok vcelku se mi daří dá se to bojovala jsem s krupičkou ale zdá se že je vše stabilizovano taky mi začali umírat neonky jedna po druhé i když je mám už rok a všechny mé prvopočáteční chyby zvládli dobře a pak jsem přišla na to že mi uhynula neritina a nejspíš udělala v 50satce své ted se zda vše stabilní po výměnách vody.už čtrnáct dní je rybí osádka v poklidu
První zarybnění bylo v jakém počtu? Všechny ryby současně? Preventivně měň následujících 14 dní denně vodu abys podpořil filtr.
0 23.06.2013 19:59 golem – úmrti rybiček
Dobry den
Mam akvário 72 L, pozadí břidlice lepené akvarijním silikonem,písek vypraný,rostliny živé,filtr 10,10,20 cm
Akvarijní čerpadlo JKA IP200 beží 24 hodin,rybičky neonky,paví oka,Ancistrus sp. a rybičky umírají nejdřiv neonky 5 ze 6,Ancistrus sp. 2 ze 3 a dneska i paví očko nevín jak dále jsem začátečník dekuji všem za rady
Starší reakce
Zoidik napsal: Nějaké výrazné změny v nádrži? Udělal jsi něco jinak než obvykle? Začal bych obvyklou vodoléčbou, denně polovinu vody
Kámo, chudák romant, takhle mu krást repliky
a jinak petře68 - vodoléčbu určitě začni, ta neuškodí.. ale určitě by prospělo napsat nějaké další detaily, taky jaké změny jsi v poslední době v akváriu dělal, a neuškodily by ani fotky těch rybek.. jinak je to jen věštění z křišťálový koule
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 38
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x