Úhyn ryb
0 24.08.2010 11:42 JuraS – Re: matahud
osobně jsem při záběhu žádné no2 a no3 neměřil..nemám nervy na kapkové testy s několika vodičkami, klinkláním lahvičky a pak měření odstínů růžových...do akva jsem dal něco málo živočichů a poctivě dodržoval obměnu vody..vrcholovou křivku no2 jsem překlenul větší výměnou vody a filtr se záběhem s pomocí filter startu to zvládl...
Ahoj, moc diky za rady, filter zatial slape ako hodinky, ziaden znizeny prietok, naopak musim ho ventilom skrtit lebo by rastlinky boli ako vo vetre:o)))))))Dusitany nemeratlene a dusicnany okolo 10:o)))Tych zrutov dusicnanov som zohnala az v Brne v Sklorexe-fakt super obchod:o))))
hmmmm, ved to je to:o(((((Ja som vzdy chcela hlavne skalare, ale tym tvrdsia voda nevyhovuje tak na ne asi musim bohuzial zabudnut:o((((Cichavci su tiez nadherni, len ma trocha sklamalo to ze modry samec uhnal svoju samicku az na smrt a terorizoval aj vsetky ostatne rybky v akvarku - aj ked v hniezde ziadne ikry nemal tak si ho stale velmi vytrvalo branil - tak mam z toho trochu obavy.Na druhej strane tlamovci podla popisu tiez nie su ziadni andilci - vraj moze byt len jeden samec a viac samic - ale u malych rybiek ake sa predavaju sa to poznat neda.....
0 24.08.2010 08:35 JuraS – Re: matahud
jestli je předfiltrem nějaká "drátěnka" pak tu vypláchni, zbytek filtračních hmot..takové ty porézní houby ty jen ve vodě z akvárka (budeš u toho z pravidla odkalovat)jen vymačkat..a jak už padlo, filtr se čistí jakmile přestává plnit svou funkci a to je právě snížení průtoku...
záleží jakým směrem se chceš vydat, ale jak už jsem psala ty hodnoty co máš by číchavcům zas tak vadit neměly
Ahoj, moc diky za rady:o))) Ph a tvrdost vody teda uz neriesim, vcera teda po mesiaci od znovu-zalozenia akvarka (250 litrov)som tam na skusku-len docasne- dala 4 zivorodky, tak uvidim ako sa im bude darit.Inak napriek opakovanej liecbe nematolom v karantene, mi postupne vacina rybiek aj tak uhynula, asi boli uz prilis poskodene tymi cervami. Zostali len 2 kolizy, 2 prisavnici a 4 panciernickovia a ti uz asi zostanu v 70 litrovom. Tvrdu vodu vraj dobre znasaju tlamovci, tak rozmyslam ze do 250 litroveho by v buducnosti mohli ist oni - pre zaciatocnikov su vraj vhodni Metriaclima estherae, alebo sa mam radsej drzat cichavcov?:o)))
Starší reakce
klidně s těmi rybami počkej ještě dýl, není kam spěchat, až se začne dařit rostlinkám. Taky by možná bylo lepší nekupovat je naráz, 10 neonek na tak malý akvárko je najednou docela dost. Ale až bude víc rostlin tak už nebudou takové problémy (možná zas budou jiné
)
0 10.08.2010 21:16 Nick Děkuji vám všem za rady. Uhynulé ryby zatím nebudu nahrazovat. Přidám rostlinky a nové ryby zkusím vysadit až tak za 14 dnů (to bude od založení akvária skoro 2 měsíce, tak hodnoty dusitanů by měly být už podstatně nižší).
taky bych neviděla problém v málo odstáté vodě, pokud měníš jen část a tohle nejsou nijak náročné ryby
Spíš to bude špatná rovnováha, málo rostlin
1 10.08.2010 17:02 Sid [6685] - Rostliny ...Asi před měsícem jsem dal do nového akvária ryby a 3 týdny bylo vše bez problémů. Pak ale během několika dnů uhynuly všechny tetry neonové (celkem 10 kusů). Včera jsem místo nich koupil neonky červené, ale do dneška už 3 uhynuly a jedna se chová dost apaticky. Ostatní ryby jsou bez problémů...
Tři týdny od založení je zhruba tak doba, kdy vrcholí proces nitritace (bakteriální přeměna NH4/NH3 na NO2). Přestože jste měnil co týden cca 14 litrů, mohlo dojít ke zvýšení koncentrace NO2 natolik, že citlivější rybky to nezvládly.
Jak vám už radil Romant - měl byste změřit NO2. Ty červené neonky mohou padat právě proto, že přicházejí z "čistého prostředí" do prostředí "s měřitelnou koncentrací NO2", zatímco "starousedlíci" "drží", protože zvládli posupný nárůst jejich koncentrace.
Preventivně byste mohl měnit denně i 1/2 objemu akva.
...Rybky mám 2 čichavce zlaté, 3 pancéřníčky skvrnité a 4 danio pruhované. Kytky mám 3 + 2 umělé...
S další rybí osádkou nespěchejte - vaše akva není nafukovací!
A jak píše (nejen) Moucha - vaši čichavci potřebují mnohem větší prostor a umělé kytky vám s odpadními látkami nepomohou...
A co karanténa? Nějaká nádrž? Co když ryby byly při nákupu latentně nemocné? Příznaky?
Pořiď si nějakou 10l butelu (nejmíň) a do tý nalij po každý výměně vodu a pak do akvárka lej vodu z tý butely.
Já to tak dělám + když mi to nevychází, tak dám třeba 10l normální vodovodní, ale něco jinýho je 50l a 80l
A nebo si sežeň PETky třeba od minerálek a dávej vodu do nich. Prostě dneska naplníš>až bude potřeba, tak vysaješ dno/vytáhneš vodu (tech 14l, nebo kolik si to psal)>vyliješ z tech PETek tu vodu>uklidíš si to>a pak už jen znova naplníš PETky.
Jednoduché a účinné
Voda by se mela nechat odstat aspon pres noc, jako minimum je myslim 5 hodin, ale lepsi je tak den nebo dva. Pancernicci jsou na likvidaci zbytku fajn, sneci by taky urcite neuskodili. Kvalitu vody taky ovlivnuje, kolik se do ni naleje chemie, jake je dno (neni v nem nahodou vapenec?!) ...
ja ji nechavam aspon pul dne.... mam na to kanystriky
jo jeste jeden dulezity udaj jak dlouho mas zalozene akvarium?
0 10.08.2010 16:18 Nick – Re: AlQuds
Rybky překrmovány nejsou, vše spořádají do 3 minut. Pancéřníčci se na likvidování zbytků nehodí? Já myslel, že mimo krmení si sami vyhledávají potravu na dně. A jak dlouho by se měla nechat voda odstát?
sorry prehledl jsem ,ale jak koukam na obsadku tak ti cichavci potrebuji 100litru pro jeden par!!
jaky mas filtr?
muzes sem dat foto jak ta nadrz vypada?
Pulhodina na odstati vody je malo. Jak je to s krmenim, nejsou rybky prekrmovany tj. nezustava ve vode hodne nespotrebovaneho krmiva? Jsou v akvarku likvidatori takovychto zbytku, napr. sneci? Asi by bylo dobre sdelit co nejvice o tom, jak je akva vedeno a co vse v nem je.
0 10.08.2010 16:10 Nick – Re: Moucha
Objem akvárka je 54 litrů, jak jsem psal ve svém prvním příspěvku. Rozměry má 60x30x30 cm.
Chce to koupit tyhle testy. Rozhodně doukoupit další rosliny a já osobně bych ty umělý vyhodil, velmi ráda se na nich usídluje řasa všeho druhu. Podle toho co jsi prozatím napsal, tak to vypadá, že to akvárko nefunguje tak jak má a ty rybky se ti tam dusí, to ostatně bude jasnější jakmile uděláš test na NO2, musí být na nule.
jaky mas objem akvarka, rozmery
jinak mas tam rozhodne malo kytek
0 10.08.2010 16:03 Nick – Re: avast
Filtr samozřejmě používám, když už v tom akvárku je.
. Rybky mám 2 čichavce zlaté, 3 pancéřníčky skvrnité a 4 danio pruhované. Kytky mám 3 + 2 umělé. Vodu nechávám odstát asi půl hodiny.
Re: romant Tyto hodnoty nevím, nemám na ně indikátory.
Ještě důlžitá informace je, jestli dáváš vodu přímo z vodovodního řádu, nebo odstátou.
Pak taky používáš filtr? Kolik tam máš kytek? Kolik a jakých rybek?
A vůbec asi by bylo nejlepší, kdyby sis zde založil profil a prezentaci. Fotka a info co tam napíšeš by mohlo stačit, kdežto tady se na to budem ptát postupně a to bude nepříjemné jak pro nás, tak pro tebe.
0 10.08.2010 15:52 Nick – Re: romant
Filtr tam je. Ryb je v akvárku momentálně 13.
0 10.08.2010 15:51 Nick – Re: romant
Filtr tam je. Ryb je tam momentálně 13.
Kolik těch ryb tam je celkem a jaký druhy? Je tam filtr?
0 10.08.2010 15:38 Nick – Úhyn ryb
Dobrý den,
Asi před měsícem jsem dal do nového akvária ryby a 3 týdny bylo vše bez problémů. Pak ale během několika dnů uhynuly všechny tetry neonové (celkem 10 kusů). Včera jsem místo nich koupil neonky červené, ale do dneška už 3 uhynuly a jedna se chová dost apaticky. Ostatní ryby jsou bez problémů. Akvárium má 54 litrů, tvrdost vody je okolo 19°dGH, teplota vody 25°C. Vodu měním jednou týdně cca 14 litrů a každý týden odkaluji. Mohl byste mi někdo poradit, v čem je problém? Nemůže být pro tyto ryby voda příliš tvrdá?
Starší reakce
Ahojte,tak aktualne hodnoty vody v akvarku su: NO2 nemeratelne, NO3 medzi 10 a 25, GH viac ako 14 d, KH viac ako 10 d (merane JBL 5in1) a pH 7,8 (merane pH metrom). Takze sa snazim znizit pH a tvrdost.Raselinu v akvaristike nemali a predali mi Amazon od firmy Dajana - asi raselinovy vyluh. S trdostou ani Ph sa vsak nic nestalo. Na fore som nasla ze funguje vyluh z jelsovych sisiek, vyskusala som a zasa nic, voda iba stmavla:o(((Prosim, viete mi poradit nieco naozaj ucinne? Alebo sa s tym nemam trapit, mam nechat tvrdost a pH take ake su? A planovat-v buducnosti- rastlinky a rybky ktore znasaju vysoku tvrdost a pH?-ak take vobec existuju.... hmmm Diky za rady:o)))
Starší reakce
Diky, diky moc:o))))))))Drzte vsetci palce!!!:o)))))
0 28.07.2010 07:59 JuraS – Re: matahud
Rašelina jako i aktivní uhlí se po čase vyčerpá..rašelině to ale trvá dýl..tipnul bych si, že tak půl roku je dostatečná doba-poradí zkušenější..počítej s tím, že rašelina ti udělá tmavou vodu-to je známka, že se do vody uvolňují ty látky co obsahuje..kdybych já dneska začínal znovu akva tak bych sháněl kousek jílu a tím bych popatlal dno akvárka..na to bych dal vrstvu rašeliny a to celé bych zasypal nejprve hrubšími a pak jemnými kamínky..možná, že mezi vrstvu rašeliny a kamínků bych dal miralon nebo spíš bavlněný fáč (obvaz) ale spíš ne...
Ahoj, diky za cennu radu, som rada, lebo rastlinkam sa v tej tvrdej vode fakt moc nedari, pekne su akurat anubiasy, echinodory mi uz skoro vsetky vyhynuli.Tak vyskusam tu raselinu a dam vediet.Tu raselinu mam nechat vo filtry natrvalo?
0 26.07.2010 15:05 JuraS – Re: matahud
místo toho uhlí tam dej raději pytlík s rašelinou..nemusíš kupovat speciální patlíky pro svůj filtr..kup v akvaristice rašelinový granulát v krabici a vhodný pytlík si ušij třeba z kapesníků..a nacpu ho tou rašelinou a šup s tím do filtru..srazíš ph, upravíš řadu parametrů vody a kytkám i rybám uděláš radost...
Ju, super:o)))))))Moc diky:o))))))Parametry vody su take ako pred tym- teda vyssia tvrdost a vyssie pH, dusitany 0, dusicnany okolo 15.
Klidně to uhlí vyber - teda uhlí
- ten 5mm tlustý kotouč. Stejně už je poněm. Nic nemusíš lít znova. Na bakterie nemá uhlí vliv a pokud ti sedí parametry vody, tak si stím nelam hlavu. Stejně ještě, než tam půjdou ryby, budeš aspoň dvakrát měnit část vody, tak si tam přidáš co budeš potřebovat. Ale moc chemie škodí.
Diky za upozornenie:o)))Takze mam uhlie z filtra vybrat a pripravok na upravu vody znova naliat do akvarka? A mam znova naliat aj bakterie???Moc diky za rady:o))))))))
0 26.07.2010 11:54 JuraS – Re: matahud
ještě jedna věc...aktivní uhlí (nebo třčba dřevěné grilovací uhlí) se do filtrace přidává v případě, že z vody potřebuješ dostat nějaké jedy nebo třeba i léčiva..takže jestli máš ve filtru pytlík uhlí a do vody leješ přípravky na úpravu vody je to jako by jsi cedila polívku přes síto..vývar vyteče ale všechnu zeleninu máš v sítu..tak tak nějak jednoduše se dá popsat činnost aktivního uhlí...
Super, moc diky:o))))))))
Čistit filtr můžeš až se ti sníží průtok, já ho třeba čistím dvakrát za rok
Výměna části vody každý týden je víc než vhodná
Ať se daří
Ahoj, tak po vikende snad svita na lepsie casy:o))))Liecba zda sa zabrala, neuhynula ziadna dalsia rybka a vsetky su ciperne a papaju:o)))))Mam ich v karantennom akvarku, to velke 250 litrove som podla rad viacerych z Vas aj podla rady veterinarky zalozila znovu - lebo vyjicka tych cervov by v nom -hlavne v detrite - boli nadalej pritomne a tak by sa rybky nakazili znovu.Takze strk som pre istotu vyhodila, kupila novy, vyumyvala cele akvarko, koren aj rastlinky, tie biele kamene som tam radsej podla Vasich rad nedala. Vodu som upravila Aquatanom, pridala Nitrivec a filtruje Eheim-ktory som zatial mala v kybli so starou vodou. Zasadila som rastlinky a hadam o 2-3 tyzdne budu aj uplne zdrave rybicky:o)))))))))No a som poucena na vlastnej chybe, ze kupene rybky TREBA mat najprv 2-3 tyzdne v karantene!!!Este by som sa chcela spytat ako casto mam cistit ten filter Eheim ecco pro 300?Nikde o tom totiz nepisu, len v obchode mi povedali, ten predfilter premyvat v tecucej vode tak raz za mesiac, ale co ostatne zlozky filtra?A kazdy tyzden mam menit 30% vody?Este raz vdaka za vsetky rady a pomoc!!!!
0 23.07.2010 15:46 michailo – Re: mzy
Teď koukám,máte v prezentaci datum založení 1.5.2010.V ani ne 3 měsíce založeném akva měnit týdně více jak 1/3 vody? Biologická rovnováha v nedohlednu,to by mohlo být ono.Těžko uhyne ryba bez příčiny.
Umrti prisla nahle bez pricin... A kancici jsou jeste mladi, do vetsi nadrze pujdou pak...
A nadrz je az dost vzduchovana. V techto vedrech vzduchuji i pridavnim vzduchvanim + filtr s privodem vzduchu
jo a pochybuju ze to delaj kancici, jelikoz tam mam jeste 2 mlade rybky mecovky...
0 23.07.2010 13:53 michailo – Re: mzy
Při dostatečném provzdušněni vody neni tato teplota až zas takový problém. Pokud jste nezaznamenal nějaké příznaky(ryba nejeví zájem o potravu,straní se ostatních nebo má viditelné změny na těle),tak bych to tipoval na ty kančíky.
Jen tak mimochodem 100 l nádrž je pro ně trochu málo.Zasloužily by si tak minimálně 3x vetší objem.
0 23.07.2010 13:42 KAKTUS1010 A nebude to nahodov stými mrenkami tak že maju nedostatok kyslíka v tak teplej vode???
je dost málo pravděpodobné že by na teplotu vody umíralo víc druhů ryb téměř ve stejnou dobu. Spíš by mohl být problém, jestli je to to 100 litrové akvárko co máš v prezentaci, že tam mají "málo vody" Podle těch fotek ten kořen zabírá velkej objem a těch rybek tam taky nebylo málo. Mohlo se stát že se v těch vedrech snížil obsak kyslíku ve vodě a přez noc se udusily. Ale určitě by to mohlo být způsobené i něčím jiným
Přidat reakci
1 ...... [30] ...... 38
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x