Úhyn ryb
Zdravím, doufám, že se dočkám nějaké odpovědi na mojí otázku. Už téměř rok mám akvárium, převážně v něm mám neonky, více info u mě v prezentaci. Prostředí pro ryby mám dobré, akorát si stěžuji na celkovou tvrdost vody okolo 18, čili si myslím, že můj problém se prostředí netýká.
Jde o to, že za celý rok jsem přišel asi o tři neonky. Všechno bylo v pořádku a náhle vždycky jenom jedna, nikde ne víc najednou, se začne motat, dělat "vývrtky", polehává na listech rostlin, zatím se z toho nikdy nevyhrabaly, vždy smrt. Po prvé jsem zkoušel přeléčit akvárium Eshou, ale žádná změna. Proto se chci zeptat, co by za tím mohlo stát, rybky nejsou tak starý podle mě..
Starší reakce
Zacali mi umirat postupne vsechny samicky co rodili :( a nevim co mam delat..uz dve pavi ocka, gold molla, black molla a ted mecovka :( a testy jsem delal a vse ok ! Teplota take..diky zabrady
Starší reakce
přečti si popis ryb, zvlášť u tetry krvavé. Myslím že tam najdeš odpověď na okousané ploutve.
Ovšem, máš špatnou rybí osádku ve vztahu k prostoru té nádrže, to je celý kouzlo. Ono to půjde, chyby dělá každý, když to budeš řešit, tak se rozumného stavu jistě dobereš. To je prostě kus cesty kterou si člověk musí ujít sám. Podívej se na nároky jednotlivejch rybek co tam máš třeba ve zdejším atlase a bude Ti to jasnější.
0 15.08.2012 08:00 Jirka – Re:
Dobře kouknu na to...
Dnes mi něco přez noc okousalo paví očko smace neměl zadní ploutvičku...
ale jediný agresoři co tam při pozorování jsou jsou tetry krvavý a tetry fantomovy
0 14.08.2012 22:29 Jirka – úhyn
Zdravím všechny akvaristy,
Jsem naprostý laik a začátečník do začátku jsem si vybral nádrž o objemu 35 nebo 40l přesně neměřeno.
filtr jsem dal EHEIM 2006,myslím že to byla dobrá volba.
Filtr jsem nakrmil nitrifikačními bakteriemi z kapek,do vody jsem přidal JBL Biotopol,nehal pár hodin profiltrovat,a jelo se pro rybky,první co jsem tam dával byly 3 paví očka(1samec:2 samice),2x pancéřníčka pandu,1x ancistrus,2x tetra krvavá, 2x tetra fantomova,no vše šlo v pořádku po prvním dni se voda zakalila druhý den již byla odkalená vše v pořádku,dva týdny vše šlapalo jednou týdně výměna 1/3 vody + odkalení dna akva,vše v pořádku,do té doby než jsem k nim dal malou skaláru amazonskou... cca 4 dny byla v naprostém klidu vůči ostatním rybkám a ejhle dnes jsem se probudil a na dně ležel jeden pancéřníček panda a jedno paví očko)samice),odstranil jsem je.. a dlouze pozoroval akvárium a skaláraa napadala i malé tetry.... usoudil jsem že je zamordovala skalára,,, je to možné?skalára dnes byla odstraněna,přidal jsem 2x black molly,3x mečovka mexická red(1smaec:2 samice.
takže prozatimní stav akva.
1x pancéřníček panda,1x ancistrus,3x mečovka mexická,2x black molly,2x tetra krvavá,2x tetra fantomova,2x paví očko
vzhledem k počtu rybek v akva přidán i druhý filtr mám za to že hailea bt-200+eheim 2006+vzduchování.
je to dobrý stav?
Starší reakce
No jo, mělo se to řešit na začátku, jenže mě nenapadlo, že tam ty kozy budou plavat. Zkusím tam nacpat ten molitan a uvidím. Proud tam nevede, vyloženě to vypadá, že se tam prostě chtěli schovat, přitom jsou v klidné části bytu, bez přímého slunečního svitu a chodí se kolem nich docela daleko.
Mezera je veliká různě cca jeden cm a méně.
Já jsem kdysi mezeru mezi polystyrénovým pozadím a sklem řešil natlačením dřevěné laťky odpovídající tloušťky.
cerny molitan se da sehnat, je dost hruby, ma tloustku 1cm, napada me i cerna netkana textilie, cerna pvc lista apod..... zalezi na sirce ty skviry
No..to se mělo šešit před napuštěním.mě někdy rybka uvízla mezi molitanovou kostkou a sklem.Chtelo to vyspárovat silikonem a posypat pískem v barvě pozadí.Nevede třeba k té mezeře proud,který tam ryby směruje.To mě tak napadlo.
asi jo, taky mě to napadlo, zkusím se tam zeptat a uvidím
ten molitan som doma našiel ako obalový materiál v nejakej krabici od elektrospotrebiča.v akvaristike niečo take ako čierny biomolitan nebudú mať?
jj, souhlas, navíc bych musel vypustit celé akvárium. Ještě mě napadlo, kde si ten molitan sehnal? Koupil si nějaký v akvaristice a pak ho nastřihal, nebo někde jinde?
není za čo,tiež som mal podobný problem.všetci mi radili to zapatlať silikonom ale do toho sa mi nechcelo,pretože to už sa nedá vrátiť naspäť a bál som sa že za pozadím bude tá voda kysnúť
To s tím ucpáním mezer a zabránit jim v tom, aby se tam dostali je první věc co mě taky napadla. Jen jsem přemýšlel jak to udělat, ale ten nápad s černým molitanem není špatný. To asi zkusím, protože ani nemusím odpouštět vodu.
Díky
v prvom rade im musíš zabrániť prístup.ja som to vyriešil tak že som do medzery medzi sklo a pozadie nacpal čierny molitan.voda pomaly mohla prúdiť ale ryby sa tam nedostali
No to mě taky napadlo, že se něčeho lekly, ale že skoro všechny najednou? Jediné koho to ani nenapadne jsou ancistusáci, ale ty v tom mají praxi, takže nejspíše vědí, kam mohou a kam ne. Ale neonky jsou fakt blbé. Napadlo mě, jestli to třeba nedělají, že se jim v akváriu nelíbí (kvalita vody apod.) a snaží se najít cestu jinam, kde by bylo lépe. Jen teď bohužel nemám žádné testy na kvalitu vody, abych to mohl zkontrolovat a k akváriu se dostanu až v pátek.
rybky bývajú niekedy až príliš zvedavé a vlezú zo zvedavosti do každej škáry.treba im tam jednoznačne zamedziť prístup.buď sú zvedavé alebo sa niečoho boja a snažia sa schovať
Mám aktuálně problém, že mi rybky udělali hromadnou sebevraždu a nacpaly se do úzkého prostoru mezi sklem a 3D pozadím a protože se nemohou dostat ven, tak tam uhynou.
O přerybnění se u mě nedá hovořit (mám 9 ryb na 200 l). Jen jsem se chtěl zeptat, jestli jste se s něčím podobným nesetkali taky a co by to podle Vás mohlo být.Díky
Starší reakce
Jednoznačná shoda
díky
Klidně to do toho dna můžeš trošku zahrábnout, to se nic neděje.
Edit: No neříkal jsem to.
Díky moc za názornou ukázku. Snad to tam nějak nacpu, moje akva je vysoké trošku více než 30 cm, když odeberu pár cm dna tak těch 24 cm tam musím dát
Pokud ne, budu muset trošku seříznout. Snad nebude vadit, že se to bude skoro dotýkat dna. Jinak mě ještě napadlo, že by se to dalo dát vodorovně ale to nevím, jeslti by bylo možné.
Názorná ukázka o který se nedá moc diskutovat.
tady ti posílám dnešní fotku jak vypadají čerpací hlava Atman AT-200 s nasazeným regulačním nástavcem a molitan 10x10x16cm (přesně to z odkazu) zkompletované dohromady. Připlcl jsem to pro představu na vnější stranu 25cm vysokého akvária, pro porovnání. Výška toho kompletu je tedy cca 24cm.
Ještě jednou díky všem za rady, nějak to poměřím a podle toho nakoupím, hlavní je to, že vím co nakoupit.
Dobrá poznámka.
Když bude třeba, tak bude muset přižezávat, takže nemá cenu pořizovat těch 20cm.
s tím vyšším bude bojovat s výškou akvária, ono i s tím nižším..
To je ten druhý odkaz 10x10x16 cm a klidně můžeš i tu větší 10x10x20 cm, tím nic neskzíš.
Jo a ještě jak velkou tu pěnu si mám zakoupit? Když to koupím, tak ať nekoupím malou.
O.K. Pohoda. Hlavně nezapoměň tu výměnu udělat jak jsem Ti psal, nebudeš tak akvárko vystavovat žádným skokovým zvýšením N látek se kterýma velmi pravděpodobně v současnosti bojuješ.
JJ už to chápu, jsem si prvě nevšiml, že to jsou dva odkazy za sebou
Díky moc za rady
To, co jsem ti dal jako odkazy na e-shop, je to co potřebuješ. Ten bublifuk co máš se posléze stane záložním, ale až pořídíš to nový čerpadlo s biomolitanem, tak necháš po dobu měsíce oba dva filtry běhat společně a teprve potom ten bublifuk odpojíš.
Díky za tip, takže stačí jen tady ta pěna a to čerpadlo co mám k tomu stačí nebo musím koupit taky lepší?
Ne, šel bych do tohoto
www.akva-exo.cz/… www.akva-exo.cz/…
Budeš mít daleko větší objem filtrační hmoty a to je to oč Ti jde, aby bylo hodně místa pro osídlení nitrifikačníma bakteriema.
Edit: S bratrem ve schodě.
Ten filtr má velmi malý filtrační prostor. Připojím se Romanovi a doporučím také kostku bioakvacitu vhodné velikosti (10x10x20cm) a regulovatelné čerpadlo (Atman AT 200 nebo 201).
Díky moc za radu. Asi ten můj bublifuk je fakt málo a chce to pořádný filtr. Bude stačit tady ten?
aukro.cz/… Osobně bych si vsadil na nějakou souvislost s přítomností tolika živorodek. Byť je bublifuk výborná filtrace, tak to Tovje akvárko, tak jak je zarybněno, nemusí stíhat. Vodu měníš předpisově týdně, ale může to bejt málo. Přecijenom ty živorodky jsou velký producenti odpadu. Poohlédl bych po čerpací hlavě a kostce biomolitanu, jako o variantě filtrace a vodu měnil 2x týdně.
Dobrý den, asi před týdnem a půl mi zemřela Gold molla. Plavala u dna hlavou dolů, chvilkama pohla žábrami a mrskla ocasní ploutví ale jinak se nehýbala, tak jsem ji odlovil. Dnes mi zemřela Silver molla. Včera jsem ji spatřil, jak plave u dna nádrže a chovala se tak divně oproti ostatním rybkám. Dnes jsem ji našel mrtvou plavat na hladině akvária ale zarazilo mě, že hřbetem nahoru. Jestli víte co smrt těch dvou zavinilo, budu rád za každý nápad a radu. Ostatní rybky vypadají zdravě. Děkuji
Starší reakce
Nitěnky se loví často v hrozných splaškách. Proto je pravidlem, že před podáním rybám je necháš 2 - 3dny ze sebe všechno vyloučit. Pokud si to neudělal je možný, že se rybky otrávily.
0 13.04.2012 22:48 elektrikar – Plata koralova - stav -5 ks(minus)
Zdravím,
Máme akvu celkem krátkou dobu.
Krmíme kranulkami a vše bylo v poho.
Řekli jsme si, zpestříme stravu a tak jsme koupili odměrku nítěnek.
Neonky žraly jako o život a Platy koralové si taky daly.
Večer už bylo o jednu Platu méně, během dvou dnů odpadly další 3 a pak (asi ze stesku) i ta pátá.
Platy před odanými nítěnkami plavaly v horních vrstvách a takřka po celém akva. Po podání nítěněk (zakoupených v místním Zverimexu) plavaly již jen u dna a poté již nezvládaly se udržet v mírném proudu vyvolaném filtrací akvária a pravidla ráno, jsem prováděl výlovy "trupů".
Moje doměnka, nitěky byly asi otrávené ? je to možné?? nebo co mohlo způsobit uhyn plat koral.?
Díky za radu.
PS: na tělě ryb nebyla vidět nějaká poškození, nebo jiné zbarvení.
Starší reakce
Presne tak, rada hodná redaktora
TKO:
1.Veľa rýb.
2.2x Neónka červená?!!
Veď to je hejnová ryba!
3.Parmička čtyřpruhá?!!
Tá je diabol v 100l, nie v 20l a rada má PRIESTRANNÉ akváriá!
4.Pre mečúne a molly malé akva.
5. Bledý štrk.
Treba tam pár zmien, držím palce
0 09.04.2012 20:29 miske – pre invalida
Rada hodná redaktora
Starší reakce
Jestli čteš jak píšeš tak se nediv
Cafte.Moze mi niekto prosim vas povedat preco mi umieraju rybky?Mam filtraciu v akvarku,menim vodu kazdy druhy tyzden,na krmenie pouzivam normalne vlocky a mrazene cerviky....nechapem.Som uz z toho sklamany.
Dakujem za radu a pomoc...
bohuzel je to tak jak pisete skoncili presne tam,myslim ze uz jim nebylo pomoci,byli bez znamek zivota k dnesnimu dni.
Vždy bude rozhodovat konkrétní situace; budou-li už rybky vinou NH3 nebo NO2 padat, mohu se pokusit situaci zachránit i jednorázovou výměnou třeba 90% vody.
Ideálně přelovením rybek do čisté vody.
Je škoda, že Iveta11 pořešila postižené rybky způsobem, který lze domyslet...
Proces otravy N-látkami je "vratný". (I když nesení si jistých důsledků po zbytek života se dá předpokládat...
)
Samozřejmě jsem tím nemyslela neměnit vodu vůbec,ale že stačí častěji výměna jedné třetiny než poloviny.Díky za upozornění.
Přidat reakci
1 ...... [20] ...... 38
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x