Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Úhyn ryb

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2017 14:35 R Muž afc1886 [14700] Re: Jana
Chtělo by to více informací o akváriu.Jako třeba,jak je akvárium staré,jaká je tam technika,jak probíhá údržba atd.. Mě osobně děsí ta část,cituji -akvarium jsme tedy dukladne vycistili a par jedincu tam vratili, poridili si dalsi rybky a ty taktez odesli...
Tady bych i hledal problém s úhynem.Takže nejlepší rada pro tebe je se zde zaregistrovat,zřídit prezentaci akvária s co nejvíce pravdivými údaji a určitě se najde problém,kde je zakopaný pes.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2017 14:28 Jana – Prosim o pomoc
Ahoj, z niceho nic nam zacaly umirat rybky v akvariu... poridili jsme si 3D tapetu a vse bylo v poradku, odjeli jsme ale na dovolenou a po prijezdu bylo akvarko plne mrtvych ryb.. pouhych 5 kousku se nam podarilo zachranit. Jedna rybka uvizla v tapete a tak zacali umirat na rozkladajici se maso... akvarium jsme tedy dukladne vycistili a par jedincu tam vratili, poridili si dalsi rybky a ty taktez odesli.... nevite, cim by to mohlobyt. Uz si opravdu nevime rady.. stale ale.prezivaji rybky, co neumrelyty. Dekuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.04.2017 17:45 Maq Re: Kikyo
Kikyo napsala: Kytek mi přijde, že mám dost, určitě by se tam vešlo ještě pár, ale že by to mělo nějaký zásadní vliv, to asi ne.
Narazila jsi na moje "oblíbené" téma. Vím že mnozí, včetně velmi šikovných a zkušených akvaristů, to dělají jinak, ale já se snažím o to, aby rostliny okamžitě spotřebovaly všechen dusík, který se v akváriu vyskytne. Momentálně to tak už mám, a klidně můžu (zlehka, ovšem!) přihnojovat i amoniem (NH4), nitrifikaci nepotřebuji, a měním-li vodu, není to kvůli jejímu znečištění dusíkem. Nemusím mžourat do testů, beztak jsem částečně barvoslepý. A žijí mi v tom na znečištění (hlavně dusík) citlivé ryby.
Rostliny stojí peníze srovnatelné s kvalitními testy, ale jsou při tom mnohem pěknější. Tobě rostliny rostou, blahopřeji, tak proč jich nedat dvakrát tolik?
X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 16:51 Žena Kikyo [2] - Cichlidy
Zkusím sehnat ten NO2 test, ale u nás ho nikde neměli, to byl důvod, proč jsem koupila ty proužky od Tetry, ale jak vidím, asi to byla zbytečná investice :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 16:46 Žena Xlienka [276] - AmerikaRe: Kikyo
Ano NO3 od rataje nebrat, nejlépe JBL příp. SERA, ale NO2 stačí rataj neukáže sice hodnotu ale jakékoli zbarvení znamená nějakou chybu v aqua. To je právě, že řekneš, že kytek je dost, neznamená, že pro tvou nádrž je jich dostatek. Zjednodušeně - NO2 test nám řekne možné chyby v stabilitě nitrifikace a NO3 test právě dostatek kytek pro akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 16:39 Žena Kikyo [2] - Cichlidy
Kytek mi přijde, že mám dost, určitě by se tam vešlo ještě pár, ale že by to mělo nějaký zásadní vliv, to asi ne. Jinak většina ryb co umřela byla úplně bez příznaků, párkrát tam bylo úmrtí na tu brousilku rybí, párkrát ryby vykazovaly zvláštní chování už před úmrtím (stranily se, schovávaly se, např. ramirezky), ale jak říkám, většina vypadala ještě předchozí den úplně v pořádku a zdravě a na druhý den už jsem našla jen mrtvolku... Určitě se dám spíše na ty kapkový testy po týhle zkušenosti, ale prý NO3 test od Rataje je nic moc, tak nevím... ten mi vždy ukazoval ty hodnoty poměrně nízké už od začátku založení akva. Při posledním měření Tetra ukazovala tak 80 mg/l a Rataj tak do 20 mg/l. Takže z toho vůbec nejsem moudrá :-( Prý je dobrý test od JBL na NO3, ale ta cena se mi zdá poměrně vysoká (asi 4x tolik co test od Rataje).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 16:10 Muž spooky [11] - AsieRe: Kikyo
Ono mozno tomu ten tekuty uhlik tiez pomohol. Ak bolo nestabilne prostredie s NO2 a do toho este lejes dalsi jed v podobe tekuteho uhliku, moze to porobit zlobu.
Urcite si kup kvapkove testy a budes mudrejsia.
EDIT-Este ma napadla jedna vec. Precital som si cely tvoj dennik a viackrat sa ti tam pri umrti opakovalo, ze rybicky mali nejake prepadnute brucho, resp. prehnutu chrbticu. Nie som v chorobach ryb odbornik ale nemoze tam byt nejake bakterialne alebo virusove svinstvo ?
Co na to hovoria znali v chorobach ryb ? Viem, ze si to liecila ale mozno to nezabralo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 16:08 Muž spooky [11] - AsieRe: Karnal
Ked si to mala takto vypozorovane, nie je co riesit. Zrusit tekuty uhlik a hotovo.
Jednoznacne sa priklanam ku kvapkovym testom. Pruzkove stoja za dve veci. Rozpetie 0, 25, 50, 75, ... je masaker. Napriklad JBL ma 0, 5, 10, 25, 40, ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 15:39 Žena Xlienka [276] - AmerikaRe: Kikyo
Přimlouvala bych se za pořízení kapkového testu alespoň na NO2 na kontrolu stability, klidně nejlevnější od rataje a možná i NO3 vzhledem k řídkému osázení kytkami (nejlépe JBL, příp. sera). A taky bych stopla jakýkoli vodičky hnojení, tekuté CO2, akvaregulátor..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.04.2017 15:14 Žena Karnal [196]
Abych se vrátila trochu k původnímu dotazu, tak ano, já mám podezření na úmrtí rybek způsobených easycarbo. Mohlo to mít i jiné příčiny, to samozřejmě, ale jako dost do vypadalo na to carbo.

Ještě do původní minitůňky jsem si koupila živorodky sličné, deset kousků. Do akvárka jsem v té době přidávala easycarbo, v celkem minimální dávce. Časem začaly některé kusy vypadat špatně, jedna uhynula, začala jsem měnit vodu a nepřidávala carbo. Rybky se zlepšily, tak časem jsem zase začala carbo přidávat - opět po nějaké době byly rybky špatné a část uhynula. Tak zase výměny vody, zase se zbytek ryb zlepšil.
I když už mi to bylo trochu podezřelé, zase jsem začala dávat carbo. A zase jsem si zopakovala předešlou zkušenost - zbyla mi jedna rybka. Carbo jsem od té doby nepoužila a rybka vypadala zdravě a v pohodě, ta nemoc už se na ní pak neprojevila.
Krevety byly celou dobu úplně v pohodě.

Od té doby těmhle desinfekcím tedy moc nevěřím a nepřidávám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 15:12 Žena Kikyo [2] - Cichlidy
Jinak díky za tolik reakcí, v tom akva bude špatně asi víc věcí, přesto se nemůžu dopátrat ničeho konkrétního. Udělala jsem pár chyb už od začátku, ale nemyslím si, že by to měl být takový průser, aby umíraly ty ryby tímhle způsobem, jakým umírají. Pestřenci jsou šlápnutí vedle, ty plánuji co nejdříve přestěhovat do menšího, kde to budou mít jen sami pro sebe. Jinak ale ta druhová skladba není podle mě úplně mimo mísu. Jsou tam samý mírumilovný druhy, až na ty pestřence žádní agresoři a ryby vedle sebe koexistují v pohodě, takže si nemyslím, že by byly nějak ve stresu. Tím spíš, že na ten objem tam těch ryb není tolik, kolik by mohlo. K tomu, že při těchto hodnotách tvrdosti a pH musím mít ve vodě malý obsah CO2 na to, aby mi rostly rostliny, můžu říct jen to, že od začátku se těm rostlinám až na tu počáteční výměnu listů u některých z nich, daří skvěle. Rostou jako divé, podle fotek v prezentaci to jde i vidět. Ani jedna z rostlin, co jsem si pořídila, mi "neodešla", některým se teď daří trochu hůře, ale i některé červenolisté rostliny rostou poměrně dobře, přestože jsou to náročnější druhy na světlo a CO2. V tom bych problém neviděla, ty nestabilní hodnoty budou spíš daný mojí neschopností měřit papírovýma proužkama a dobře z toho odezírat hodnoty. Někdy je to dost subjektivní, to vyhodnocování, protože ta stupnice třeba zrovna u NO3 je dost malá (jsou tam hodnoty 0, 25, 50, 75 a 100 a někdy jsou ty odstíny fakt na dlouhý přemýšlení). Teď už to budou 3 týdny, co jedou 2 filtry souběžně, takže si myslím, že by to mělo být pomalu ale jistě stabilizované, ale během posledních 4 dnů mi zase umřely 2 ryby, gold molla co je v akva od samého začátku (už 4 měsíce) a jedna neonka (a neonka tam taky musela být min. 2 měsíce), ostatní ryby úplně v pohodě, nikdy nevykazují žádné podivné příznaky ani chování. Nic co by mohlo napovědět, z jakého důvodu hynou :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 14:45 Žena Kikyo [2] - Cichlidy
Blbě se to odečítá proto, že mám test 6in1 od Tetry. Jsou to papírový proužky a někdy se ta voda sleje do sebe a smíchaj se mi ty barvy nebo je tam vody méně/více a už to má jiný odstín. Takže celkem na pr, fakt asi jen orientační.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 11:42 Muž spooky [11] - AsieRe: DavFM
Vidis, tak sme sa predsa dohodli.
Osobne by som dal teraz uz akvariu len cas, aby sa to stabilizovalo.
Pripadne kontrolovat NO2, NH4 a pri vyssej hodnote vymenit cast vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.04.2017 11:37 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: spooky
A vidíš, teď s tebou naprosto souhlasím.

Ale ten stav kde je teď,to nijak neřeší. Už to tak je,stalo se. Ale dokud žijou a žerou apistogrammy, nemyslím si, že tam je teď něco toxického.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.04.2017 11:24 Muž spooky [11] - AsieRe: Maq
To ano, techniku som si vymakal do posledneho detailu. A to prave hovorim, ze treba rozmyslat. Ja netvrdim, ze ma niekto robit okolo akvaria elektraren, ako mam ja. Niektore zakladne veci by ale bolo fajn aplikovat:
- dostatocne velky filter. Jednoznacne som za externe filtre s vacsim objemom naplni.
- nevymienat zabehnuty filter za nezabehnuty
- nedokupovat do nezabehnuteho akvaria ryby
- najprv osadit rastliny, nechat akvarium 2-3 tyzdne zabehnut a az potom zacat pozvolna osadzovat ryby
- snazit sa ryby koncipovat zmysluplne, aby som pre vsetky druhy zabezpecil optimalne podmienky (kH, ph, ...)
- hejnove ryby kupovat vo vacsom pocte a nie z kazdeho druhu 1-2
- aspon na zaciatku sledovat parametre vody a reagovat na pripadne problemy
Da sa takto vyhnut vela problemom a zbytocnym umrtiam ryb, problemami s riasou, ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   24.04.2017 10:40 Maq Re: spooky, a též Kikyo, DavFM
spooky napsal: Ja som pri zakladani akva dodrzal niekolko zakladnych pravidiel ...
To sice evidentně ano, ale kromě toho Ti pomáhá velmi silné technické zázemí. Například voda: máš reverzní osmózu a chytrý systém permanentní a masivní výměny vody. Nebo řasy: dáváš hodně CO2 a používáš hydrolýzu. To rozhodně nespadá do kategorie základních pravidel. A nenazýval bych takové akvárium přírodním, protože na přirozené procesy spoléhá vlastně co nejméně.
Kikyo je na úplně jiné technologické úrovni, jako mnoho z nás, a opravdu musí bazírovat na těch základních pravidlech - vlastně mnohem víc než Ty.
Asi jsou tam špatné testy, nebo špatně používané. Filtrace je nejspíš pod míru, ale souhlasím s DavFM že její vliv by neměl být přeceňován. Je zajímavé, že rostliny se zdají v pořádku, a ryby hynou. Akvárium možná není přerybněné pokud počítáme "na kila", ale tu mnohadruhovou směsku vidím jako velký problém.
Není vyloučené, že ty ryby nehynou kvůli tomu, co v akváriu je, ale z toho, co tam Kikyo dává. Chemii a spousty ryb z různých zdrojů, a to dřív, než to akvárium mělo čas si sednout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 09:14 Muž spooky [11] - AsieRe: DavFM
Ja neviem ako ta Amazonia funguje ale funguje. Mam ju v akvariu.
Nebudem sa tu s tebou dohadovat. Je mi v podstate jedno, co si kazdy so svojim akvariom robi. Ale potom sa nedivme, ze to chcipa ako na beziacom pase.
Ja som pri zakladani akva dodrzal niekolko zakladnych pravidiel a do dnesneho dna mi nezomrela ani jedina ryba, nemal som ani jediny zakal, ziadna riasa, idealne hodnoty vody a akvarium prosperuje na 100%. Ale podla teba asi málo o tom viem.
Urcite je v Amanovej technike kus komercie. To nepopieram. Ale napriklad tie ich aditiva su vynikajuce. Ani zabehu akvaria nevyskakovali hodnoty NH4/NH3 a NO2 do vysokych hodnot. Nam den po dni vedene zaznamy o hodnotach vody a maximalna hodnota pri vrchole zabehu bola NH4-0.5 a NO2 tiez 0.5 mg. Pri klasickom akva, ktore som prevadzkoval v minulosti boli hodnoty v zabehu podstatne vyssie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 09:07 Muž spooky [11] - AsieRe: Kikyo
Nemyslim si, ze ma Tetra blbe testy. Skusal som ich a ukazovali +- rovnako ako Sera a JBL.
Co za zle odcitava pri teste kH alebo GH ? Kvapkas do skumavky, zamiesas a ked voda zmeni farbu, je hotovo. Kolko kvapiek, taka je tvrdost. A zmena farby pri kH teste z modrej na zltu je fakt viditelna bez problemu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.04.2017 09:03 Žena Kikyo [2] - Cichlidy
Ty skoky v hodnotách jsou spíš tím blbým testem od Tetry. Přijde mi, že se to špatně odečítá a už v řádech minut to mění hrozně barvu. Snažím se to odečítat po minutě, jak píšou v návodu, ale na začátku po minutě a po další minutě jsou tam úplně jiný barvičky, tak nevím. asi zkusím ještě jinej hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.04.2017 08:53 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: spooky
Mluvil jsem bez námahy,za cenu pytlíku té amazonie koupím osmozu.V tomhle akváriu asi Amazonia není, nebo je? Proč ta voda by měla teda jít dolů s tvrdostí až teď?
ADA Amazonia je pro mě osobně jenom předražená hlína.Proto jsem se s ní v praxi nikdy nesetkal. Na jakém principu to tu vodu změkčí?
Amano dělal pěkná akvária, mělo to nějakou filozofii. Dnes bych řekl, že je z toho jenom komerce.Není však mým snem se k němu nějak přiblížit, fakt ne.Naopak se snažím od tohoto stylu udržet co největší odstup.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 08:41 Muž spooky [11] - AsieRe: DavFM
Zmakcovanie vody bez namahy nie je mozne ? A skusal si uz niekedy substrat ADA Amazonia ? Asi nie.
Netvrdim, ze je to cele zle. Len proste sa vyvarovat blbostiam ako je vymena filtru za nezabehnuty a podobne.
Vsetci obdivujete Amanove akvaria ale s takymto pristupom sa k nim ani len nepriblizite.
Je to ale len moj pohlad, nikomu ho nenutim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.04.2017 08:33 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: spooky
Většina nitrifikačních bakterií je ve dně a různě po akváriu. Nejsou jenom ve filtru. Samozřejmě, je to blbost, vyměnit filtr aniž by ty dva jely souběžně aspoň měsíc.Ale tohle akvárko s tou hrstkou ryb co tam je, MUSÍ fungovat i bez filtru. A že i tady na rybičkách je spousta lidí, co filtr nemají a funguje jim to.

Ty v tom vidíš akvárko, kde je všechno špatně a mi se naopak to akvárko velice líbí. Velké, spousta kytek a relativně málo ryb, byť tedy tak trochu směska. Ty bys dal CO2 na 20mg/l a já bych ho tam nemusel mít vůbec.Podle tebe jedna chyba za druhou, podle mě to chce jenom čas a ono si to sedne.
Absolutně nestabilní prostředí a jsi ochoten uvěřit tomu, že tam měkne voda. Čím si to, kolego, vysvětluješ? Protože to je sen mnoha akvaristů, změkčit vodu jen tak bez námahy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.04.2017 08:28 R Muž ctibum [6926] Re: DavFM
Vidím to podobně. Přerybněný se mi to nezdá, jen blbě překombinovaný.
Ale imho hlavně blbě založený a rozjetý, což se asi časem srovná, když tomu dá čas a klid a smíří se se ztrátama a nebude hledat důvody někde jinde, třeba v otravě Glutaraldehydem :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2017 08:18 Muž spooky [11] - AsieRe: DavFM
Ved v podstate je vsetko v poriadku. Ja len prehanam. Kludne vymienaj filter v akvariu bez jeho zabehu. A to, ze ti chcipaju potom ryby je vlastne uplne normalne. A kludne este doplnit ryby. Aspon na 100 kusov. To bude v nefunkcnom ekosysteme uplne idealne. potlesk
A nepovedal som, ze to ma zabalit. Len sa treba vyhnut zakladnym chybam, ako je vymena filtra za nezabehnuty, a vsetko pojde lahsie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.04.2017 07:46 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: spooky
Já bych těm naměřeným hodnotám moc nevěřil. Obzvláště ta tvrdost. Pokud nezměnila zdroj vody, tak posun hodnot vody směrem dolů je téměř vyloučen.
Co se týče počtu ryb, ono jich tam vůbec není moc. To akvárko má 300l.Mám v akváriích 60l běžně 10dospělých pancíků a třeba 20-30 dospívajících apistogramm a nic tragického se nedějě. A to to mám skoro bez kytek, vodu měním půlku jednou týdně.Ona by v tom objemu klidně těch neonek mohla mít 100 a bylo by to málo.
Je teda fakt, že to je taková směska, ale bez těch živorodek a pestřenců by to bylo úplně ok.

Nedělal bych prakticky nic, měnil bych vodu a čekal, až si to sedne. Slabé kusy uhynou, živorodek bych se zbavoval, k trifasciátě bych našel 2 samičky. Jo a abych nezapoměl, krmit jenom malinko a pro ty cichlidky něco mraženého nejlépe. Hlavně nezoufat, nevzdávat to a nenechat se rozhodit lidma, co si mylí, že jsi vrah, protože ti chcípla gubka nebo otík (ti chcípají často, většinou to jsou importy s podlomeným zdravím :-) ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2017 23:28 Muž spooky [11] - Asie
Pozrel som si dokladnejsie tvoju prezentaciu a hlavne hodnoty vody, ktore uvadzas.
Mas tam obrovske skoky a celkovo absolutne nestabilne hodnoty.
Obrovske vykyvy GH, kH, ph. V priebehu par dni ti skace GH z 18 na 6, potom zase na 16, ... Toto fakt nie je pre ryby dobre.
Mne to pride ako absolutne nestabilne prostredie s obrovskymi vykyvmi hodnot vody. A to by kludne mohlo vysvetlovat tie uhyny.
Dalej som si vsimol, ze si dala ten novy filter a za 3 dni si vyhodila stary. Za 3 dni sa ti novy filter neosidli bakteriami. Takze vobec neprebieha rozklad odpadovych latok. A pri tvojom vysokom ph 8 je to jasna otrava ryb amoniakom.
No cele je to zle. Celkovo jedna obrovska chyba za druhou. A tie chyby su fatalne pre ryby. Skor by som povedal, ze sa divim, ze ti to nevykapalo cele.
Dalsia vec je hodnota CO2. Pri kH 18 a ph8 je to len 6 mg/l. To je strasne malo. Potrebujes okolo 20 mg, aby ti rastli rastliny, ktore ti pomozu udrzat rovnovahu v akvariu a odburaju ti NO3.
Urcite by som na to tvoje akvarium pouzil externy filter. Napriklad TetraTec EX 1200 Plus. Urcite by to vode velmi pomohlo vzhladom na to, ze tam mas skoro 50 ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2017 22:39 R Muž ctibum [6926] Re: Kikyo
Nic ve zlém, ale mně to akvo přijde od začátku celý špatně. Když koukám do deníku, na fotky, na data přidávání ryb a rostlin... Ryby od prvního dne založení s minimem rostlin, od začátku úhyny ryb, po dvou třech týdnech léčba Preventinem něčeho nekonkrétního a přesto přidávání dalších ryb atd...
Osobně bych to úplně na Glutaraldehyd nesváděl a přesunul problém do nějakého vlákna řešícího problém s funkcí akvárka, ale třeba někdo zkušenější bude mít jiný názor, až (pokud) si projde prezentaci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.04.2017 22:25 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Maq
Hele, ale ono v tom akvárku je tolik kytek a relativně hodně málo ryb, navíc první kdo vysoké NO3 nezkousne jsou apistogrammy, v tom bych asi úplně problém nehledal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2017 22:18 Maq Re: NHKG
Tak to rád slyším, že aspoň ty dražší měří dobře. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2017 22:15 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Mám test NO3 Seru a JBL a oba ukazují stejně přesně tolik, kolik čekám. Samozřejmě ty levnější asi budou ukazovat nesmysly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2017 22:11 Maq Re: Kikyo
Testy na NO3 opravdu často ukazují nesmysly, osobně jsem to vzdal a nepoužívám je.
Ale nelíbí se mně ten seznam ryb. Je to jak na letišti: všichni jsou si cizí a nikdo tam není doma. Ty je tam držíš nastálo.
Myslím že už jen z toho jsou ty ryby stresované. Pak stačí málo a odchází to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2017 21:13 Muž spooky [11] - AsieRe: Kikyo
Testom od Rataja by som neprikladal velku vahu. Ja mam dobre skusenosti s JBL a Sera.
Ja do svojho akvaria pridavam 10 ml tekuteho CO2 denne a neskapala mi ani jedna ryba. Akurat sa paradne rozrastol koberec.
Pripisoval by som to tym vysokym hodnotam NO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.04.2017 20:56 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Kikyo
80mg/l NO3 mi nepřijde úplně OK. To citlivější ryby spolehlivě odrovná. A pandy jsou z mojí zkušenosti citlivější, v mých akvaristických začátcích u mě dlouho nepřežily.
Být tebou omezím rybí osádku a vykašlu se na tu desinfekci. Tu má smysl používat jen lokálně na zničení řasy. Používat ji jako zdroj CO2 je nesmysl, který si vymysleli obchodníci, aby měli co prodávat.
Pokud chceš CO2, tak se pro začátek dívej se po kvasnicích (časem po tlakové nádobě).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2017 20:53 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Kikyo
Ako najjednoduchšie mi pripadá proste dávkovanie prerušiť. Dlhodobú toxicitu na všetky druhy rýb asi nikto nemá otestovanú, no keď vychádzame z toho, že je to proste jed, nejaké postupné pomalé poškodzovanie je reálne možné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2017 20:46 Žena Kikyo [2] - Cichlidy – Toxicita pro ryby?
Fotka k příspěvku Vlákno jsem nepročítala dopodrobna, ale nikde jsem neviděla ani náznak diskuze ohledně toxicity pro ryby. Výrobci všichni do jednoho uvádějí, že je jejich přípravek pro ryby netoxický, pokud se dodržuje dávkování. Já používám již asi 3 měsíce Invital Carbon, který má dávkování 2 ml na 50 l vody a už mě opravdu nenapadá, čím jiným by mohly být moje náhlé úmrtí ryb. Ne hromadné, ale častější a vždy jdou do kopru jen některé druhy. Takhle mi vymřeli např. všichni pancéřníčci panda, byli ze 3 různých zdrojů, různých velikostí ale postupně šli všichni. Nejdéle vydržel ten největší jedinec, ti menší šli rychleji. To mě přivedlo na myšlenku, že třeba zrovna pandy patří mezi ryby citlivější k této chemii a už nízké koncentrace je pomalu "tráví". Nevím jak si jinak vysvětlit ta úmrtí. Když to srovnám např. s pancéřníčky zlatopásými, tak ti jsou téměř bez problému. Stejně jako většina mých živorodek. Dusitany a dusičnany měřím pravidelně, vodu měním také pravidelně (1/3 týdně), akva mám 300l, 4 měsíce od založení, přičemž ten Invital Carbon používám asi 4 měsíce a během té doby mě prostě neustále pronásledují tyhle na první pohled nevysvětlitelné úhyny... Pro příklad třeba pestřence červené tam mám páreček už skoro od začátku a ti jsou v pohodě. Nejhorší byli opravdu ti pandové, nemám pro jejich hromadný úhyn jiné vysvětlení. Také je častý problém když koupím nové ryby - i z ověřeného zdroje od pána, který mívá ty ryby opravdu zdravé. Změnu prostředí přežije tak 25-50% nově koupených ryb (většinou tak do týdne). Už vážně nevím, kde je chyba, přidávám i foto akva sad
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 21:47 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Pepan
Na kapradinky a anubiasy mám haluz. :-) Kameny jsou uprostřed džungle, stejně nejsou vidět...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 21:45 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.
Tak plovoučky rozhodně. Koupil jsem je jen tak na zkoušku, rozrostlo se to a jsem rád, že je mám. Myslím, že dost zmírnily stav při výměně dna a pak stěhování do nového akvária s novým filtrem a doplněným dnem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 21:43 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Wanderer
Druhá možnost by byla ty kameny nechat a natáhnout na ně nějaké malé Anubiasy nebo menší kapradinky.
P.S. Omlouvám se, ale moje deformace mě přeprala. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.04.2017 21:41 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Wanderer
Akvárium plně zarostlé kytkami je jen jedna z více metod jak udržet akvárium dlouhodobě stabilní. Zde na rybičkách je podle mě zbytečně stavěna jako jediná vhodná pro začátečníky. Bohužel toto má pro začátečníky jeden obrovský problém - velká část začátečníků má problémy s růstem rostlin a dlouho trvá, než se to u nich pořádně rozroste.

Já bych spíše doporučil plovoucí rostliny, objemově předimenzovanou filtraci a častou výměnu vody (50% minimálně 1x týdně). Je to celkem "blbuvzdorné", protože i když se jedna z těch 3 věcí poruší, akvárium většinou funguje bez problémů dál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 21:30 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: ctibum
Když si vzpomenu, jak jsem se plácal po ramenou, když jsem dovezl svoje první 4 kytky. Dva echinodory, valisnerii a něco malého. A myslel jsem si, jak to nemám v 250l pěkně osázené... Dneska jsou tyhle rostlinky jenom jedny z mnoha v džungli a teď se divím, že to mohlo vůbec fungovat. Přemýšlím, že vyhodím zbylé kameny, abych měl prázdnou plochu dna a mohl bych ještě dosazovat. Ta poznámka o zakryté zadní stěně není vůbec od věci. Ony ty kvítka dokáží vyřešit dost věcí samy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 12:03 Maq Re: Magic
Magic napsal: Ono to v zásade nemusí byť zlý pohľad. Len to chce potom k akvárku pripojiť zodpovedajúci filter...
Mám dojem že podceňuješ - a nejsi sám - význam dna.
Ať už dáš zásobní substrát, nebo do něj jen necháš kadit ryby, ve dně se hromadí kde co, a bakterie to nenechají na pokoji. Anaerobní i aerobní. Anaerobní procesy nejsou jenom špatné. Špatné jsou tehdy, když významně převládají nad aerobními. A to je právě případ dna, které není prorostlé kořeny rostlin. Rostliny svými kořeny přivádějí do dna kyslík a cukry a cíleně pomáhají aerobním bakteriím osídlit substrát. Aerobní a anaerobní procesy se vzájemně doplňují a výsledkem je podstatně lepší a rychlejší dekompozice organické hmoty až na minerální látky. Ty jednak obecně méně vadí, jednak je rostliny baští - koneckonců to je důvod, proč se namáhají bakterie v kořenech podporovat.
Myslím že tohle žádným filtrem plně nenahradíš. I pokud dáš do filtru geniální médium, které vyhovuje k osídlení aerobním i anaerobním bakteriím, je to stále jen ubohá nápodoba ohromně komplexních procesů, které probíhají v kořeny prorostlém dně. Můžeš například podpořit nitrifikaci, což jistě není špatně, ale to je pouze jedna položka z mnoha.
Odkalováním, filtrací a výměnami vody tak vlastně jen zmírňuješ následky něčeho, co probíhá principiálně špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 11:23 R Muž ctibum [6926] Re: Magic
Nojo, jenže lidi do toho zpravidla nejdou s tím, že založí nerostlinné akvárko. Koupí ve zveráči dva tři košíčky v lepším případě živých rostlin a prohlásí, že mají hustě osázené...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 11:21 R Muž ctibum [6926] Re: petrisko911
Tak ne každej umí předstoupit a říct "Ahoj, jsem blbec, podělal jsem to, pomozte mi prosím". Jednodušší je tvářit se, že se to podělalo samo. Akorát že tady jsou lidi (nemyslím tím zrovna sebe) dost zkušení na to, aby tomu věřili.
Souhlasím s tím, že je to blbě založené. Proklatě málo zeleně, moc ryb a špatné ryby.
Rady jsi dostal, manželce řekni, že jsi kvůli ní dostal po tlamě a že přišla o hlasovací lístek.
Ať se daří ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.04.2017 10:54 Žena drvi [2894] Re: Horác, ctibum
:-D jasně, my už z toho udělali jedno přikázání z Horácova desatera, a ty pak takhle smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 10:51 R Muž ctibum [6926] Re: Horác
Hele hele, nemůžeš si jen tak přijít a říct, že sis dělal srandu no :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 10:48 Muž Zab01 [62] - Raci, krabi, krevetkyRe: Pepan
To víš, každého zajímají akorát ryby a nic jiného neřeší, hlavně ať to plave. Už jsem viděl i to, že dotyčný měl doma dřív ryby, než vodu v akvárku. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 10:48 Muž Magic [879] - RostlinyRe: ctibum
Ono to v zásade nemusí byť zlý pohľad. Len to chce potom k akvárku pripojiť zodpovedajúci filter... alebo ČOV ;-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2017 10:46 R Muž ctibum [6926] Re: Pepan
Kytky mají na zahrádce a v truhlíku za oknem přeci. Akvárko je na ryby, no ne? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   11.04.2017 09:37 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Horác
Možná je to nadsázka, ale nadsázka tím správným směrem. Je zajímavé, že klasická začátečnická chyba je, že je akvárko přerybněné. Překytkované akvárko jsem u začátečníka asi ještě neviděl.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 37 38

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22362x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15262-uhyn-ryb?od=251