Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Úhyn ryb

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 32 Přejít na další stránku   1  
Úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 15:52 Žena matahud [0] – Re: Maza
Ok:o))))))budu na diete:o)))))ja tiez:o)))))))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 15:32 Muž Maza [89] - Raci, krabi, krevetky – Re: matahud
tone 2x denně kávovou lžičku krmení na 250l a ty rybky, co jsi psala je straaááášně moc. Takhle jsem přišel o moje Neo. Cherry, když mi je švára přes dovolenou týden "krmil" - přežilo jen pár.Ubrat, tak na 2x denně špetku mezi palec a ukazovák. A neboj, rybky hlady nepojdou a časem vypozoruješ, co dokáží tak během max 10ti minut spapat. A víc ani Ň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 15:27 JuraS – Re: matahud
jak už byla rad..mám akva stejného objemu a mám pod zavřeným krytem 4x 30W zářivky s postupným rozsvěcením..svítím od 8.00 do 21.00 a nějakých 6 hodin všemi trubicemi pod zavřeným krytem..o filtraci kupovaného kýblového filtru to poradí jiní..já mám homemade stavěný vlastního návrhu...bacha abys neměla šok co takový filtr např od eheimu stojí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 15:16 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: matahud
běžně se doporučeje osvětlení 0,5W/l (pro ne moc náročné rostliny), což je u tebe asi 125W (to platí pro lineární zářivky) Ale na tak velkou nádrž by podle mě mohlo být i menší, dala bych tam tak 2-3 trubice dlouhé podle délky nádrže, minimálně ale tak 60W (i to by mohlo být málo)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 15:11 Žena matahud [0] – Re: katterinecka
Diky,jo, jak som uz pisala, tieto fotky su stare, rastlinky som este postupne dosadzala,zajtra budu aktualne fotky:o))))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 15:10 Žena matahud [0] – Re: Sid
Moc diky za upozornenie na svetlo, mam teda pridat este jednu lampu???Aku asi?Teraz mam Atman s 25W.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 15:06 Žena matahud [0] – Re: JuraS
Fotka k příspěvku Diky moc:o))))Kedze som technicky antitalent tak zhotevenie nejakeho filtracneho zariadenia je pre mna nemozne, takze idem kupit vonkajsi filter,Ked mi poradis aky budem mooooc vdacna!!!Krmim 2 krat denne asi tak jednu kavovu lyzicku - striedam vlockove krmivo, granulove a mrazene patentky, raz mali aj zive patentky.Asi ich fakt prekrmujem, lebo hlavne guramy velmi rychlo rastli.To je moj problem-prekrmovanie, mam tlustych aj psov:o))))))))Svetlo je 25W pod uzavretym krytom, a ohrievac v tychto horkach vypinam.Fotky mam zatial len stare - tesne po vypusteni rybiek, ale ked pridem domov nafotim aktualne fotky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 14:57 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: matahud
podle fotek tam až zas tolik rostlin není, a jak psal Sid, je tam slabé osvětlení. Přidala bych osvětlení a pak dosázela ještě nějaké rostlinky. Čím víc rostlin, tím méně problémů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 14:46 Žena matahud [0] – Re: Yirka
Moc diky za naozaj cenne rady a povzbudenie, po tom co pises Ty aj JuraS som definitivne rozhodnuta kupit vonkajsi filter, Len neviem aky.....vedeli by Ste mi poradit???:o))))))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 14:41 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: JuraS
... jestli ti tohle všechno zakoření a poroste i za půl roku, tak ...nebudeš mít problém s nadbytkem živin...
Těžko, přetěžko při tomhle osvětlení. Snad ty anubiasy, ale ty zase tak velcí "žrouti" živin nejsou...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 14:40 Žena matahud [0] – Re: geminika
Ahoj, velmi pekne Ti dakujem za povzbudenie a rady, hadam sa z toho moje rybky dostanu:o)))))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 14:17 JuraS – Re: matahud
to je normální, že se ti prodejce snaží prodat cokoliv..astronautus ocelatus do 50 lt akva je v pet shopech celkem normální...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 14:17 Žena matahud [0] – Re: katterinecka
Diky,uz mam dve male akvarka 50 l a 70 l- jedno sluzi ako karantena, uz budem mudrejsia :o)))))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 14:14 Žena matahud [0] – Re: Bob66
Diky, chcela som len zachranit rybky, ale musi viac studovat a nepocuvaj predajcov v obchodoch.........:o(((((((
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 14:13 JuraS – Re: matahud
Filtr Fan3 pro 250 akva není výhra..takové prdítko..to, že píší že je od 150 do 250 lt ber jako reklamní tahák..sotva do 150 lt ale v akva kde chceš horský potok...prostě než tohle to raději velkou krychli filtrenu a na to nasadit nejmenší čerpací hlavu aby byl průtok tak 100 lt..o filtraci tady najdeš spousty nápadů..250 ka by si ale už zasloužila externí filtr...kytky..latinské názvy si nepamatuju ale jestli ti tohle všechno zakoření a poroste i za půl roku tak klobouk dolů a nebudeš mít problém s nadbytkem živin..."odsávače živin" piscia stratoes (či jak se to píše) a egeria densa (opravte mě někdo) jsou stabilní odsávači živin..pokud máš hafo ryb nebo rozkládajících se zbytků především potravy a kvalitní filtr (ten teď rozhodně nemáš) pak bys měla nadbytek živin prostě vodu přehnojenou až moc...k tomu jsou ty "odsávači"...jinak pokud máš vodu normální a ne z vlastní studny nebo nějakou fakt znečištěnou nebo pokud ti vyloženě nesmrdí chlorem je vcelku zbytečné ji nechávat odstát a navíc lít do ní nějaké chemické přípravky..to bych raději do kýblu s vodou dal hrst dřevěného uhlí než nějakou chemii...jestli jsi si donesla domů šneky v kytkách to je celkem normální...jeslti se ti moc rozmnožili..moc znamená, tak, že jsou šneci úplně všude máš problém s překrmováním...zkus nám napsat kolikrát denně, čím a jaké množství (třeba půlka zarovnané kávové lžičky) krmíš...jestli teď svítíš zářivkami pod uzavřeným krytem a máš zapnuté topení pak je to mrhání proudem..v těchto vedrech....chtělo by to fotku..třeba mobilem..ty dneska mnohdy fotí stejně jako levné kompakty...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 14:13 Žena matahud [0] – Re: Moucha
Moc diky, krupice to nie je - nie su to tecky ale skor sivo-biele skvrny:o(((A ma to len ta jedna koliza.Prezentaciu nadrze som uz pridala, ale fotky su stare - z prvych dni po vypusteni rybiek - teraz tam mam viac rastlin a nemam tam tych dvoch barbusov - ti hned isli do maleho akva lebo pre guramy boli moc akcni:o))))))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.07.2010 14:09 Muž Yirka [9126] – Re: matahud
Jem rychlá reakce:
Ten filtr je tedy nic moc, spíše takový honič vody. Tak objemná nádrž by si zasloužila buďto vnější filtr nebo čerpadlo s biomolitanem.
Dále, nelij do nádrže žádnou chemii, tu ti v krámě poradí vždy, ale je to prakticky na nic. Daleko lepší je zaběhnutí nádrže přirozenou cestou. Rostliny jsou OK, jen si je měla zasadit ihned.
Test na NO2 a NO3 je opravdu daleko důležitější než startovací a upravovací vodičky-kup si raději testy kapkové. Některé rychlerostoucí rostliny tam máš, zatím bych to nechal.
Koupě vnějšího filtru je jednoznačným krokem vpřed, určitě to pomůže. Stávající filtr proplachuj až když dojde k podstatnému snížení průtoku.
Pokud týdně vyměníš 50-60 litrů vody - neprohloupíš.
Hodně zdaru, nakonec se to poddá a bude ti to dělat radost, 250 l je nádrž která pak po správném zaběhnutí poběží prakticky sama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 13:48 Žena matahud [0] – Re: JuraS
Ahoj Jura, moc diky za cenne rady,a si som to s rybickami fakt prepiskla, le dufam, ze sa zostavajuce este daju zachranit!:o)))Inak v obchode som sa pytala kolko rybiek tam mozem mat ale asi im islo skor o zisk ako o dobru radu.......Teraz veci na ktore si sa pytal:
-filter mam Fan3
-ohrievac Ehaim nastaveny na 26 stupnov
-pouzivam vodu z vodovodu do ktorej pridam pripravom na upravu vody Start (firma Dajana) a necham ju odstat 1 den
- rastlinky som kupovala sucasne aj do maleho 70l akvarka - tu je zoznam, vacsina z nich je v tomto 250 litrovom akvarku-len neviem presne ktore:
cryptocoryne wendtii green
echinodorus europa
cryptocoryne wendtii weinerberg
hygrophila cherry lear
vallisneria neotropicalis
echinodorus isabella
egeria najas
anubias gigantea
cabomba caroliniana
anubias barteri nana
echinodorus macrophyllus
anubias barteri
hygrophila polysperma
anubias lanceolata
- dnes idem kupit test na zistenie obsahu NO2 a NO3
- sneky som nekupovala ale s rastlinkami som si ich doniesla a uz sa vcelku hrozivo rozmnozili-su mali a hnedi s ciernymi skvrnami,neviem ci su to tie co myslis ale mas uplnu pravdu - pocas poslednych dni isli k hladine
- pocet ryb - teraz tam mam 1 guramu, 7 koliz, 3 male skalare, 5 panciernickov a 4 prisavnikov
- dodat odsavace zivin - co si mal na mysli???Rastlinky?Co je to piscii a tovovky?Som akva laik:o)))))))
-kolko vody a ako casto by som mala menit?A ako casto cistit filter (premyvam ho raz tyzdennev akva vode)?Uvazujem o kupe vonkajsieho filtra - pomohlo by to?
Moc diky za pomoc!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 11:13 Žena geminika [39] - Živorodky
Je mi ľúto hneď prvej prehry s akvaristikou. Ale môžeš sa z nej poučiť. Začiatok so zabiehaním by som povedala že bol dobrý, pokiaľ si nedala ryby. To množstvo rôznych rýb a okamžité vpustenie všetkých naraz do novej nádrže bola chyba. Neunáhľuj sa s rybkami a kupuj ich postupne po nejakých 2 týždňoch. Najprv si ale zariaď karanténnu nádrž, môže to byť aj 5-10 litrové akvárium len s vodou, poprípade s nejakou rastlinkou, ale aj s filtrom. Tam nechaj nové kúpené rybky takých 10 dní a keď sú zdravé môžeš ich pridať do veľkého akvarka. Je lepšie liečiť len choré a v malej nádrži ako všetky (aj zatiaľ zdravé) v 250 litroch. Škoda energie a prostriedkov. Skús to ešte raz a propri tom si prečítaj aj rady, ktorých je tu nespočetne veľa. Držím palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 10:43 Žena katterinecka [2146] - Rostliny – Re: matahud
Taky by možná pro příště pomohlo pořídit si menší nádrž jako karantenu pro nové rybky ;-) I když za to asi mohlo víc faktorů než jen nemoc
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.07.2010 10:33 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: matahud
Nezaběhnuté akvárko, rostliny jsi měla zasadit hned a ne po dvou týdnech ;-) Doporučuji si přečíst X-) www.akvarijni.cz/…

www.horacovoakvarium.cz/…

Jedna léčba za druhou v nezaběhnutém akvu zkázu dokoná hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 10:21 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky – Re: matahud
problem je ze ne vzdy musi nemoc mit vsecky priznaky... nekdy staci drobne poraneni ci stres, nekdy umrou rybky treba i 14dni po vypusteni (nakupu)
ta tva plisen nebyla nahodou krupicka? (maly zdejsi katalog nemoci rybicky.net/nemoc/ )
jmena pripravku se tu klidne uvadeji

jak jsi na tom s chemismem vody? (pH,GH,KH,NO2,NO3, teplota) neprihojujes? nepridavas co2?
jak udrzujes filtr(jaky mas)
nejlepe udelej prezentaci nadrze a tam vypln co nejvic udaju, pripadne pro zacatek si porid nejaky jednodussi rybky nez se naucis pecovat o akvarko a ziskas zkusenosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 10:21 JuraS – Re: matahud
tak velké akva potřebuje delší rozběh zejména pokud je úplně nově zakládané s čistým písekm a novým filtrem (btw...jaký filtr vlastně máš ??? vnitřní je moc široký pojem).."dobré bakterie" potřebují nějaký čas na to any začali být "dobré"..nepíšeš nic o teplotě, kvalitě vody co do akvária leješ, o kytkách co jsi zasadila..může jít o běžné počáteční závady..hafo ryb v neustáleném akva.."hafo ryb, hafo krmení, hafo odpadu, slabá filtrace, málo kytek..a otravy z přebytku no2 n. no3 jsou skoro jisté"..kdybys měla šneky piskořky (ne že bych ti je radil) pak hnedle máš "tepleměr" na kvalitu vody..jak "utíkají" po skle k hladině je něco s vodou....tak velké akva s tolika rybami hned na začátku je sice menší problém jak 60 ka nacpaná rybami ale v rukou začátečníka je stejné jestli dát do ruky pistoli nebo brokovnici...dle mého názoru (zvlášť v těchto vedrech) to bude chtít snížit počet ryb..nastartovat nitrifikaci v akvárku, nechat zakořenit kytky..dodat "odsávače" živin..piscii a stovovky a s málem ryb střídmě krmit tak měsíc, dva než se akva ustálí..vody nemusíš měnit tolik pokud bude akva dobře osazené, bude fungovat filtrace a vody bude okysličovaná...bakterie ve filtru a hlavně ve dne vodu uhlídají v tak velkém akva docela s velkou benevolencí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 09:55 Muž Kent [3] - Raci, krabi, krevetky
fakt neviem no .. mozno krmenim .. mozno tym pripravkom do odstatej vody ... mozno to vsetko urobil ten velky samec .. ze poranil ryby ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2010 08:50 Žena matahud [0] – nahly uhyn
Dobry den,
chcela by som poprosit o pomoc. Som uplny zaciatocnik, tak to radsej vsetko podrobne popisem aby Ste mali predstavu. Pred troma mesiacmi som si zriadila 250 litrove akvarko, prve dva tyzden som tam mala len strk, vodu, ohrievac, vnutorny filter plus pripravok na upravu vody a "dobre" bakterie. Po dvoch tyzdnoch som nasadila rastlinky, a po dalsom tyzdni rybicky - guaramy zlate - 6 ks, guramy modre 2 ks, kolizy 6ks, panciernickovia 5 ks a prisavnik 4 ks, trocha neskor pribudli 3 skalare a objednala som si este 2 koi skalare.Vsetko vyzeralo v pohode, problemy nastali az ked som doniesla tie nove skalare plus este 2 kolizy-cca pred 3 tyzdnami. Jedna koliza coskoro zacala len lezat na dne a mala velke brusko a odstavali jej supiny. V obchode mi povedali ze je to vodnatielka a dali mi zlte tablety (mozem pisat nazvy jednotlivych pripravkov?????) proti" zlym" bakteriam - rozpustila som podla navodu 5 tabliet v celom akvarku,choru rybku som dala na 30 minut do koncetrovaneho roztoku - 1 tableta na 2litre, a prelozila som ju do maleho akvarka s normalnou konc. lieciva - tato rybka sa uzdravila a teraz je uz uplnev pohode.Coskoro po nej vsak ochorela aj druha koliza, ta vsak napriek liecbe zomrela.3 dni po pridani tabliet som podla navodu vymenila 50 percent vody -odstata s pripravkom a na upravu vody a pridala som "dobre" bakterie.Za par dni koi skalare prestali zrat a boli schovane v rohu akvarka tak som znova dala liecivo do celeho akvarka. Avsak skalare nemali velke brusko ani odstavaju supiny, zavali plavat hore hlavou a potom hore brucho, obaja zomreli.Myslim ze to nebola ta choroba:o(((((((((Znova som vymenila asi 1/3 vody-rovnakym postupom. No a v piatok minuly tyzden mi bez akychkolvek priznakov choroby zomrela modra guarama samicka - samcek ju den pretym nahanal a bolo mi povedane ze niekedy sa to stava ze sa samica nechce vytriet a samcek ju unahana, poradili mi vsak aj zopakovat znova liecbu a kedze jedna koliza ma na sebe aj akesi sivo biele flaky tak mi podarili skombinovat zlte tablety plus kvapky proti plesni-tak som aj urobila presne podla navodu - plna davka tabliet a polovicna davka kvapiek proti plesni-voda sa sfarbila do modro zelena.Samcek modrej guramy terorizoval vsetky rybky v akvarku-ochranoval si hniezdo hoci v nom nic nebolo - ostatne guramy boli na jednom mieste, v rohu akvarka pri hladine,tak som samca prelozila do maleho akvarka (70litorve so zivorodkami).Avsak guramy sa z rohu nepohli, nezrali, a vcera jedna po druhej zacali plavat ako opite -dezorientovane, lezali na boku, plavali hore hlavou k hladine a potom aj hore bruchom, presne ako koi skalare - zvacsene bruska ani ine vonkajsie znaky choroby nemali - vcera mi uhynuli 3 guramy a dnes rano dalsia:o((((((((((((((((((ostala mi len jedina ale aj ta asi uhynie.Vcera vecer som im vymenila 1/3 vody. Ostatne rybky vyzeraju v pohode.Prosim, neviete mi niekto poradit co mam robit? Som z toho riadne zufala:o((((((((((Vopred dakujem za pomoc.Martina.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 22:32 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Sirah
...ono zalezi co tam das za ryby...ja davala teda postupne az od druheho tydne...teda od tretiho...
Já bych řekl, že vašemu přístupu jde sotva co vyčíst. :-)
Kdyby podobně zodpovědně postupovali při zakládání společenských nádrží všichni, ubylo by stesků na "problémy s rybičkami", stejně jako stresovaných rybek... ;-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 20:25 Muž Plecos [322] – Re: Sirah
Ach jo...
A co se podle tebe dělo během těch 3 týdnů, co tam nebyly ryby?
Prakticky nic.
Vzduchování jsem uvedl proto, že se někdy používá a navíc v nádržích, kde bývá plánovaná slabá filtrace, pomáhá silnější vzduchování při zajíždění.
Otíci jsou tvrdé ryby, klidně bych použil na záběh je. Pancíci nejsou uklízeči (tohle označení u ryb mě dycky spolehlivě vytočí), žrát potřebují jako všechny ryby, takže by se prostě museli nakrmit, ale taky by to zvládli a neonky taky.

Prostě začátečník buď akva založí najednou, což u začátečníka vede běžně k problémům.
A nebo založí akva bez ryb, čeká několik týdnů z rostlin a těch pár baktérií, co tam na nich jsou se vytvoří křehká rovnováha a pak tam najednou po x týdnech čekání nedočkavě hodí ryby, samozřejmě v plném počtu. Stávající (do tédoby "hladovějící") "přírodní regulace odpadu" má problém takový nápor zvládnout a můžou nastat podobné problémy, jako by se ryby vpustily hned při založení.

Prostě nejlepší je zlatá střední cesta.
Po napuštění a zasázení rostlin nechat nádrž ustát tak 2-3 dny (zmizí bublinky, ustálí se teplota a samozřejmě musí běžet filtrace) a vpustit první pionýry, kteří nastartují celý proces.
V případě tvého akva by to znamenalo např. vpustit prvních 5 neonek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 19:53 Žena Sirah [11]
Jo a vzduchovani?? Tak to jsem nemela a nemam v planu. Pri dobrem osazeni spoustou kytek a neprerybneni neni potrebne. Naopak udajne vyhani C02 z vody, coz by bylo na skodu kytkam :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 19:49 Žena Sirah [11] – Re: Plecos
mozna se budes divit, ale takova sagittaria vyrazila po peti dnech jak vztekla, ostatni kytky se chytly pozdeji, mam neonky cervene, krunyrovce jednopruhe a pancernicky - co by si tam vhodil po trech dnech, ja teda asi nic z toho...neonky cervene nejsou uplne idealni jako startovaci rybky, otici uz vubec ne a pancici by tam asi nemeli co uklizet na dne...
Pri vsem tom studiu na netu, jsem objevila ruzne nazory, prevladaly takove, kde doporucovaly 3 - 4 tydny pockat (a jelikoz jsem neplanovala ancistruse nebo nejake gupky, mecovky - tak tam na zajeti nebylo moc co hodit :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 19:28 Muž Plecos [322] – Re: Sirah
Jj, a přitom se dá od 3. dne nasadit pár odolnějších rybek, které (samozřejmě při plně zapnutých filtrech a vzduchování) začnou produkovat výkaly - živiny pro rostliny a bakterie a akva se začne zabíhat.
Takhle to akva prakticky 3 týdny jen tak stálo, ale proti gustu... ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 18:44 Žena Sirah [11]
Sirah napsala: no ono zalezi co tam das za ryby...ja davala teda postupne az od druheho tydne...
teda od tretiho...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 18:40 S Muž invalida [3881] – Re: Kerze
No nemá se šahat do akva kam jdou živý kabely...prostě dávej pozor jak se chovaj..případně přeruš práci a chvíli vzduchuj :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 18:37 Žena Kerze [14]
Teplotní šok asi ne - na to dávám pozor, aby voda při doplnění měla stejnou teplotu, jako ta v akváriu. Takže nemám při čištění vypínat vzduchování, radši ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 18:34 S Muž invalida [3881] – Re: Kerze
Vyplej vzduch..rozvířený nečistoty..něco nespecifickýho..teplotní šok..to se občas stane..to bude ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 18:26 Žena Kerze [14] – Neonky visely kolmo u hladiny
Tak už ji/jej nechte, ať je to kdo je to a prosím odpovězte na dotaz mně... ;-) Také jsem dnes čistila, standardní postup - každý víkend vyměním 1/3 vody, očistím skla, okartáčuju pozadí, odkalím přední část akvárka, propláchnu filtr. Ryby nevytahuju, většinou zalezou pod kořeny a nikdy jsem na nich nevysledovala žádnou újmu. Dnes se ale stalo něco divného. Po ukončení procesu jsem zjistila, že dvě Neonky visí kolmo u hladiny a jako by lapaly po vzduchu. Každou chvíli se otáčely břichem vzhůru. Lekla jsem se, že jsou nemocné, tak jsem je vylovila, šoupla do kbelíku s čistou vodou a hodila jim tam vzduchovací hadičku. Cca za hodinu už byly obě normální, tak jsem je vrátila do akva a nadále se zdají v pořádku. Co jim bylo/nebo je ?! Mohla jsem jim nějak ublížit ? Díky za názory. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 18:18 Žena Sirah [11] – Re: riso
treba rada suruje ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 18:16 Muž riso [129] - Cichlidy
osobne si myslim, ze zadna realna Terezka, nebo Terzka neexistuje a akorat si tady nekdo z nas dela legraci a bavi se nad "odbornymi" radami ostatnich. Podle mne neni mozne, aby nekdo, i kdyz naprosty laik a zacatecnik, cistil pravidelne akva timto zpusobem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 18:12 Žena Sirah [11]
no ono zalezi co tam das za ryby...ja davala teda postupne az od druheho tydne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 18:10 Muž Plecos [322] – Re: ampik
Pokud tam nejsou žádné ryby, tak se akva nemá jak "zaběhnout", ani kdyby bylo bez ryb a jiných živočichů půl roku ;-)
Protože prostě nemá z čeho.

Tři dny na odstátí vody a první ryby jdou do akva na záběh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 18:03 Giowanni
já bych tipnul že aby měla dost času na to studování těch odkazů tady na linku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 18:03 Muž ampik [2] - Rostliny – Re: Plecos
dlouho? ja ctu 14dnu az mesic... ja pro jistotu ten mesic... a navic bakteriim trva mesic, nez zacnou fungovat a cistit vodu od odpadnich latek...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 18:01 Žena Sirah [11]
Tak jednak je nesmysl honit ryby po akvariu a chuderky je stresovat nahanenim, prelovovanim do kyble a zase zpet do nadrze. A to nemluvim o 3l sklenici, to si tam ty terce snad musela propasirovat ne?
150 l je i pro terce dost malo a to nemluvim o tom dalsim co vsechno tam mas naplacane a krom poctu jeste v nevyhovujici sestave...
Nevidim duvod, proc kvuli protrhani kytek vypoustet vodu - naopak, lepsi aspon polovinu nadrze mit napustenou, at je videt, jak budu kytky vypadat pod vodou.
Steny akvarii jdou celkem slusne vydrhnout, aniz bych mela vypoustet vodu, cistim sklo od ras pravidelne kazdy tyden.
Amoniak a dalsi skodliviny nebudou nijak nebezpecne, kdyz bude vyvazeny pomer rostlin a ryb, coz ve tvem pripade neni ani nahodou. Naopak se dost divim, ze ti tam vubec neco rostlo a rybky vydrzely doposud, kdyz si nadrz pravidelne znovu a znovu zakladala.
Predstava, ze kazdy tyden, dva komplet zakladam nadrz...no to by me asi vezli..
Prosimte, nejdriv cti, cti a zase cti...a pak se akvaristice venuj, takhle je to jen skoda casu, penez, trapeni ryb i sebe...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 17:56 Muž Dahak [425] - Cichlidy
Terezka napsal: No akvárko má 150litrů, v malém bych terčovce nechovala...

No vidíte i tady se mýlíte.Po odečtení dekorace, písku a rostlinek vám zbude pro ryby něco málo přes sto litrů vody a to je pro terčovce sakra málo(a to nepočítám ostatní ryby).
Nepřistupujte k čištění akvária jako k úklidu kuchyně.Akvárium se dá brát jako živý organismus, ve kterém se po čase vytvoří biologická rovnováha, nutná k přežití všeho živého v něm a tu vy v celku brutálním způsobem vždy zničíte.
V níže uvedeném odkazu si přečtěte, co při každém "úklidu" rybám způsobujete.

wds.cz/…

A ještě jedna rada.Dokud se nedostanete alespoň na úroveň pokročilý akvarista a nepořídíte si akvárium s obsahem minimálně 250-300l vody, nekupujte si terčovce, není to ryba pro začátečníky.

Doufám, že po přečtení všech odkazů od kolegů, se vašim rybám začne konečně dařit lépe. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 17:42 Muž Plecos [322] – Re: ampik
"6. po mesici akva s kytkama bez ryb koupis ryby "

Proč tak dlouho coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 17:11 Muž ampik [2] - Rostliny
ja akva necistil pul rou a vodu mam furt cistou...
1. musis mesice studovat.
2. vyberes nadrz - velikost.
3. vyberes ryby, ktere se ti tam budou navzajem snaset a hlavne v spravnem poctu takze neexistuje mit dve parmicky. koukni do atlasu a uvidis, ze jich mas mit deset!
4. nez koupis ryby, koupis nebo vyrobis !!kvalitni!! filtr, pisek- kremenovou drt, svetlo atd
5. koupis a vyberes kytky ktere rostou pod vodou dle svych moznosti v akva ( svetlo). pro zacatek treba valisnerie egerie, kryptoton, kdyz prodejce vytahuje tu kytku, tak nekupuj tu, kterou hdyz vytahne, nezacnou se listy nebo stonky automaticky sklanet k zemi. pridavac ji jednoduse veme kosikem nahoru. aby se listy nepolamaly.
6. po mesici akva s kytkama bez ryb koupis ryby
7. staras se jednou za mesic odkalenim 2-4 kyblu vody ne vic.
a koukej ciost a respektovat pravidla, jinak ti ty ryby budou umirat nadale...
jo a fltr se na noc nevypina jede furt nonstop, i kdyby te to moc rusilo, nesmis ho vypnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 16:26 MatroneK – Re: Terezka
Prošla sis nádrže ostatních zde na rybičkách ? U údržby je pouze odkalení 1/3 (za týden) vody a akvária ti přišla špinavá ? coze Chce to zarejt trochu ve dně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 16:23 Muž Yirka [9126] – Re: Terezka
Ty jsi opravdu případ (nebo předškolního věku). Filipsi ti poslal nejlepší rady jaké na webu jsou a vypadá to, že ti ani nestálo za to je rozkliknout. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 15:47 Žena bluedream [245] – Re: Terezka
www.akvarijni.cz/…
Pokud se Ti nelíbí, že světlé dno vypadá špinavě, dej si tmavší.
A hlavně ... přečti si něco o akvaristice!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 15:30 Terezka – Re: AGASSI
No akvárko má 150litrů, v malém bych terčovce nechovala...jak chcete čistit akváriuma ryby nevylovovat ven? Vždyť se musí umýt stěny akvária, posbírat smetí ze štěrku (odkalovačem to všechno nejde) a to nemluvím o mírném ztmavnutí štěrku které je vidět skrz přední stěnu. Je třeba taky protrhat rostliny...je fakt že mi tam rostou jen valisnerie a anubiasy....jiné mi hynou nebo nerostou, ale když se ten písek nepropere tak to zase vypadá škaredě a hromadí se tam amoniak a jiné jedy...to přece výměna vody a nebo odkalovač nespraví...
Jak teda čistíte akvária Vy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 12:05 Muž karelpavel [18] – Re: Yirka
To je teda mazec ! ještě že je tu někdo, kdo to má trošku v merku palec ahoj

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [32] ...... 37 38

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22362x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15262-uhyn-ryb?od=1551