Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ancistrus - rozmnožování, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
Ancistrus - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2015 12:06 -
Nebudeme si robiť ilúzie a poviem to ako to u väčšiny je.Nemá chovateľ dospelého jedinca konkrétneho sfarbenia,tak čo urobí plieska tam i jedince sfarbenia iného ,len aby mal kopec mladých.Najlepšie čím skôr, aby sa točil business. no
Takto produkované jedince ani zďaleka nedosahujú sfarbenie ako by ,,mali,,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2015 01:43 - Re: rudolf
Zrejme ste nemali ryby ako ja ,už tiež v niekoľkej generácii.Moje pôvodné už po rozplávaní majú takmer čiernu farbu.Tie od známeho takúto farbu nedosahujú ani z ďaleka.A sú to tiež niekoľkoročné odchovy vo viacerých generáciách.
Správna je poznámka o krížencoch.Myslím si že je táto ryba už tak ,,zbastardená,, nezodpovednosťou chovateľov,že už sa dávno nerozprávame len o 3 či 4 druhoch krížených v prírode.
U mojich som aj po xy-lontej generácii nikdy žiadne albíny nemal.Ako píšete potomstvo bude ako rodič,ale ak už je ten rodič (kríženec) svetlejší dávno, tak budú svetlejšie i tie mladé - tak ako rodič.Netvrdím,to čo píšete! O rozdiele farebnosti medzi hetero a homozygotom.Píšem,že ak v generácii už bol miešaný albín či dalšie formy - mladé sú svetlejšie ako jedince obrazne povedané ,bližšie k prírode.Resp.ak je chovateľ zodpovedný a dlhoročne selektoval či držal si ,, čistú,, líniu.Ten rozdiel vo sfarbení vidno i bežne okom.
Až bude čas skúsim pre porovnanie odfotiť obe línie čo momentálne doma mám.I keď nie sú rovnako staré.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.12.2015 00:07 Muž rudolf [4681] Re: prasan
Ne. Věřte mi, že ne. Mám je doma v několikáté generaci. Pokud se normálně zbarvený ancistrus zkříží s albínem, vypadá potomstvo úplně stejně jako normálně zbarvený rodič. Kdyby byla pravda, co tvrdíte, že heterozygoti jsou světlejší než homozygoti, tak by přece nikdy nevznikly pořád znovu se objevující otázky "jak to, že mám v potomstvu dvou normálních ancistrusů albíny?" Trošku vidím problém v tom, domluvit se, o jakých rybách vlastně mluvíme. Mě by totiž nikdy nenapadlo uvažovat o normálním ancistrusovi jako o "hnědé" rybě. Ty ryby jsou šedočerné se žlutými až hnědými tečkami. Pokud máte skutečně "hnědé" ancistrusy, pak museli někdy projít kontaktem s nějakým jedincem želvovinovým nebo oranžovým, ale to už se pak bavíme o mnohonásobných křížencích, nikoli o křížení normálně, řekněme "divoce" zbarvené formy s albínem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 23:18 - Re: rudolf
Tie moje ktoré mám už roky a nikdy som k nim nič nemiešal(myslím teraz albína či dákeho heterozygota) majú potomstvo stále tmavo až čierno hnedé.Posledne som od známeho dostal tiež hnedé ancíky ,ktoré ale mali v predchádzajúcich generáciách i albína.Tieto mladé nie sú tak pekne a hlavne intenzívne vyfarbené ako moje pôvodné.Sú ,,tmavé,, ale skôr také nemasné neslané ,,žltavohnedé,, o dosť svetlejšie ako moje.
Chcel som len z vlastného chovu poukázať na túto skutočnosť.Miešance s albínom nikdy nebudú tak tmavo a pekne intenzívne vyfarbené ako keď niekto drží
,, čistú hnedú sortu,,. I keď je jasné,že ani tieto tmavé vlastne nie sú čistá forma už od prírody. ;-)

Libor mi určite dá za pravdu,že pri ancíkoch nie je hnedá ako hnedá.(a to teraz neberiem v úvahu ich schopnosť zmeny sfarbenia prostredím,stresom a pod.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 14:14 Muž LiborSprysl [9015] Re: Kaira
Na část jsem odpověděl, na tu druhou zkusím také... ancistrus "panda" mne potkal za patnáct let v počtu asi třiceti kusů... ale není to moc pěkná ryba a navíc v dalším chovu je tak nestabilní, že se to vrací zpátky do základních barev....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 14:13 Muž LiborSprysl [9015] Re: rudolf
No za předpokladu že například ten žlutý se potkal při svém předchozím genetickém dovybavování s red blackem, tak je veliká pravděpodobnost že budou tři sorty mláďat. Mám to z praxe jako to nejideálnější co se může "urodit". Nejvíce je tmavých a trochu to hodí těch zbývajících barev... ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 12:24 Muž rudolf [4681] Re: LiborSprysl
No jo, máš napůl pravdu. Buď budou všichni normální, nebo bude teoreticky půl normálních a půl albínů... Trojbarevného ale nevím, jak chceš udělat, to je ta druhá půlka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 11:43 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: LiborSprysl
To by mě zajímalo. Jak se to stane? Mám oba dospělé tmavé s vlohou pro albinismus, mají mladé tmavé i albíny, ale strakaté mládě jsem nikdy neměla. Vím, že to existuje, ale asi to není běžné, nebo se mýlím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 11:35 Muž LiborSprysl [9015] Re: rudolf, Kaira
rudolf napsal: Jestli správně chápu dotaz v PS (asi by nebylo od věci občas si po sobě text přečíst a opravit překlepy), ptáte se na to, jaké bude potomstvo, když se vám spáří normálně zbarvený ancistrus s albínem. Bude normálně zbarvené.

Anebo také ne, protože se těžko dá s jistotou určit, nakolik se ten "normální" potkal ve své genetické výbavě s jinak zbarveným... A pak to může být klidně trojbarevná směska... ;-) :-P ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 11:13 Muž TRULY [164] Re: Kaira
ano viem len som si to chcel potvrdit dakujem. Vdaka :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 09:50 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: TRULY
Abys měl malé albíny, museli by oba rodiče být albíni, pak bude albiniotické všechno potomstvo, nebo musí být oba nositelé genu pro albinismus, tedy heterozygoti, jak píše pan Hofmann. Pak bude část mladých normální a část bude bílá. Už to tu bylo několikrát popisováno. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 09:40 Muž rudolf [4681] Re: TRULY
Jestli správně chápu dotaz v PS (asi by nebylo od věci občas si po sobě text přečíst a opravit překlepy), ptáte se na to, jaké bude potomstvo, když se vám spáří normálně zbarvený ancistrus s albínem. Bude normálně zbarvené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 09:37 Muž TRULY [164]
okej vdaka, mozno to vyzera trapne ale nemal som nikdy albinov a tieto mi fakt prisli svetlejsie tak som myslel ze ak budu rast tak...
:) vdaka za vysvetlenie

PS: Moze mat naor. albin s klasickym len visto akbinov akebo len cisto klasiku? Alebo budeskor mix?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.12.2015 09:20 Muž rudolf [4681] Re: prasan
Ancistrus "nosiaci gén albína", tedy heterozygot, který má jednu alelu pro tvorbu tyrozinázy normální a druhou nefunkční, vypadá stejně jako normálně zbarvený ancistrus, tj. není světlejší.
Na fotkách jsou všechna mláďata normálně zbarvená.
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 08:57 - Re: TRULY
Ešte tu môžu byť svetlejšie jedince(krížence A.sp. + A.sp.gold) Ak došlo ku kríženiu.Nosiaci gén albína.No tiež na fotkách albína nevidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 08:51 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: TRULY
Souhlasím s Urtmanem, albíni by byli skoro úplně bílí a mají červené oči. Na fotkách nic takového není. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2015 07:19 JoKa Re: TRULY
Vidim samy klasický, albína jsem na fotkách nezahlédl. Hele to poznáš na první ohled. Jsou světle bílý, skoro bych řekl až průhledný a jsou blbě vidět.... To prostě nejde splést...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2015 21:49 Muž TRULY [164] Re: Urtman
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Oka takze ten co oplodnil aj dava pozor.Pridavam foto, obe fotene z rovnakej vysky s bleskom a rovnaky podklad, rozdiel je mozno tyzden vo vyliahnuti. Tak naposte ci si myslite ze su albini a ak ano tak ktora fotka vdaka :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2015 20:47 JoKa Re: TRULY
1- v podstatě když se rozplavávaj už je to dobře vidět.

2- hlídá ten, krerý se vytřel, vajíčka oplodnil...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2015 20:26 Muž TRULY [164]
Ahojte. Dneska pozeram do akva a dalsich 60 drobcpv je v akva..
Z toho mi dnes vyplnuli dalsie dve otazky :)

1. po akej dobe je vidno na antikoch ci su albin alebo nie
( teda maju teraz cca 6-10dni od vyliahnutia cca 1.1-1.3cm)

2. sedi na ikrach zasadne samec ktory oplodnil samicu? teda ktory bol pri nej ked sa vytrela?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 08:50 Muž TRULY [164] Re: prasan
no nieco na tom bude. Mam doma mrkvu tak skusim prikrmit :) Inac mam dalsiu varku drobcov doma ten moj ancitrusovy par ma riadne sexualne sklony hahah :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 00:33 - Re: TRULY
Tie čo ostali som pre istotu preliečil a držia sa.Ďakujem za opýtanie.Jedného samca zobral kamarát a už mu sedí na ikrách.Práve sa mi tiež vytreli L144 black eyes.
Neviem tou čínskou nekŕmim.Najčastejšie kŕmim SAK green/ mrazený cyklop/ Tetra wafer mix/ Tropical green algae wafers.Niekedy na prilepšenie šalátová uhorka či mrkva.
Lacné krmivá často nenormálne kalia vodu a odnesú si to mladé ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 19:23 Muž TRULY [164] Re: prasan
tak nemyslel som zase ze im nasypem odpad ale skor tak ze aj dens som kupoval potravu a je rozdiel napr. SERA, TETRA, TETRATEC, atd.. Rozdiel napr. na sera chips pre antikov bol medzi serou a tetra 8€! A peitom sera chips je kvalita a tetrou by som to iste proste preplatil. Zle som to hore sformuloval. Co hovoris na tu cinsku kapustu? PS: ako tvoji antici? uhyn uz prestal?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 18:53 - Re: TRULY
Chceš kvalitný odchov,tak kvalitné krmivo.Tomu sa nevyhneš.Nahrádzať to lacno ,na rýchlo produkovaným krmivom nerobieva dobrotu.Ak mrazené,tak cyklop.Patentky tiež nerobievajú dobrotu.No a hlavne poriadne rozmraziť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 18:49 Muž TRULY [164] Re: Urtman
Oka mam aj nejaku mrazenu v mrazaku tak im mozem dat aj to nie? Moze kaousta alebo spenat prispiet k rychlejsiemu rastu? Je nejake krmivo ktorym sa oplati vykrmovat aj ked je napr. mensej kvality alw je lacne a je dobre? Teda aby som im nesypal TETRU a SERU za 650kčza velku pixlu. Kupil som dneska Cinsku kapusu ( cinske zeli?) moze byt?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 18:47 - Re: TRULY
Ja pre nedostatok času kŕmim iba raz denne ale výdatne.Ak sú mladé tak na noc.Výmena vody a ancíky sa trú vždy.Je pri nich úplne jedno či tam máš skupinku alebo len pár.Ak kŕmiť tak kvalitné krmivo a mať zdravé ryby.Ako je známe ancíky si neraz donesú vnútorné parazity a to by pri častejšom kŕmení mohol byť problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 15:17 JoKa Re: TRULY
Delší osvětlení nic neřeší a vyšší teplota v této velikosti také ne. Ta padesátka je ideál, ale vybral bych dno (pokud teda bude sloužit jen na tento účel), lépe se ti bude čistit. Krmit 3x denně, jedno celkem čím, samozřejmě živé je lepší, ale střídat to... No a obden minimálně měnit půlku vody a pořádný filtr. Nic jiného mě už nenapadá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 14:51 Muž TRULY [164]
čaute.
Chcem sa spýtať na ideálne podmienky na čo najrýchlejší odchov mladých. Viem že je to diskutabilné ale radšej sa spýtam aby som niečo nepokašlal. Podarilo sa mi zohnať odberatela na drobce ale požiadavka je minimálne 3cm.
Momentálne maju tak okolo 2 cm. Mám asi 40ks v 50l akva so strkom a rastlinami + kyslik, bez ohrevu.
Nikdy som im nedaval ani špenát, ani kapustu, ani uhorku, ani žihlavu, ani papriku, ani nič ine okrem SERA WHEEL CHIPS.
Zaujíma ma preto či týmto viem prispieť k rýchlejšiemu rastu.
Nemám záložne akva ktoré by som mohol využiť teda dať ich do napr 200l akva kde ich len krmiť a krmiť. Podarilo sa mi odchovať aj 3cm v ešte menšom akva ale chcelo to viac času torý teraz nemam + dalsich 70ks mam o velkosti 1cm.

Teda nejaký konštruktívny napad?

Viac krmiť, pridať topenie, predlžiť čas osvetlenia? začať davať aj napr. špenatový list? nemožu sa totho prežrať a skapať? alebo si privodiť nejaké zažívacie problémy?

Dakujem vopred, budem zas o niečo mudrejší :-D

PS: sera chips su dobre, ale finančne by sa mi to neoplatilo.....

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2015 08:50 R Muž romant [27987] Re: bezmena
Aby to nebylo pod 20 st.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2015 08:47 bezmena Re: romant
A bude nejak vadiť, keď nemám ohrievač? Voda je iba izbovej teploty.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2015 08:10 R Muž romant [27987] Re: bezmena
Když nebudou ryby chtít, nebudou se třít ani za modrý z nebe. :) Dostatek odpovídající stravy, správná voda a trpělivost. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2015 07:47 bezmena
Ešte mám otázku. Ako dlho trvá, kým si ancistrus (samec) zvykne na nové akvárko a začne sa množiť? Mám ho asi týždeň v akvárku s troma samicami. Pred mesiacom alebo dvoma všetky moje prísavníky plávali ešte spolu v jednom akvárku u známeho. Zvykli si už? Zvykli si len samice a samec si len zvyká alebo ako? Ďakujem. Inak, samec si našiel jeden úkryt, v ktorom trávi deň a vychádza len zriedka, ape žiadne ikry tam zatiaľ nie sú. :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2015 16:49 - Re: slavko
V rastlinnom akvárku by ti i tak prísoše robili viac škody ako osohu.Tak ako to máš je to fajn. pivo
A určite i pri prísošoch by si nemal problém,akurát to robíš viac s rozumom než ja. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2015 07:46 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: prasan
Ja viem Rado, že na Teba s prísavníkmi nemám ;-)

Moje vyliezajú keď majú tak 1 - 1,5 cm - zle sa to meria :-P. A viem aj to, že bleherky robia len základný výber, bez apistogramy mi z každého vrhu ostalo tak 4-5 kúskov, ktoré dorástli. Odkedy mám zase apistogramu, tak dorastie 1 z vrhu a to mi tak akosi vyhovuje. Radosť z mladých mám, no a starosť kam s dorastom zase naopak nemám - vieš, že v tej mojej džungli je prakticky nemožné malú prícucku chytiť, kým do sieťky nevlezie viac-menej sama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 23:13 -
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 22:20 - Re: slavko
Fotka k příspěvku No je Slavko rozdiel vo veľkosti samice,šikovnosti samca a dostatku krmiva.Niekedy mávam mladé ako špilky a sotva 0,5cm na dĺžku a už lietajú po akvárku(často ich niektoré samce roztrúsia ešte skôr), inokedy ich samec riadne stráží a keď je to väčšia staršia samica, ktorá bola dobre kŕmená.Niekedy ich samec pustí až totálne skonzumujú žĺtkový vačok a mávajú keď vylezú i cez 2cm a zrejme by ich Bleherka nedala.Mladé často opúšťajú ukryt za súmraku a v noci,keď už väčšina rýb odpočíva a skoro nad ránom sa vracajú späť do úkrytu.
V tvojom rastlinnom akvárku na betón ,,neprekrmuješ,, toľko čo ja,takže ani ten poter ancíka nebude ako by za normálnych okolností bol.(myslím ako v prírode,čiže i tá samica sa napráska viac ako ty nakŕmiš) :-) pivo
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2015 21:53 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: TRULY
ono, likvidácia mladých je jeden z dôvodov, prečo tie tetry mám ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2015 23:12 - Re: TRULY
No samozrejme. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2015 22:56 Muž TRULY [164] Re: prasan
ono mozno su nepozivatelne ale utocit na nich mozu a vysledok bude smrt drobca . Ked su este len v prvych dnoch resp. aj po spotrebovani zltkoveho vaku si velmi nachylne na akykolvek dotyk alebo tlak. Neraz sa mi stalo ze som ich nejako jemne tukol alebo nasal hadicou a nasleduje uhyn okamzity. A take dobanie od tetier ma tiez svoje, oni skusat budu a aj to skusanie ich zaboje. Po 2,3 tyzdni by to malo byt uz za ale vylucene to nebude aj tak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.11.2015 18:32 R Muž romant [27987] Re: prasan
A nebo můžeš krmit sebevíc a sebelepší stravou a stejně nakonec zvítězí onen základní loveckej pud. :) Mladý masíčko je lahůdka. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2015 18:12 - Re: slavko
Nenakŕmiš,tak to máš. smich Stáva sa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2015 16:57 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: prasan
Áno, sú už veľké, ale našiel som už mŕtvu tetru bleherovu, ktorej trčal z papule chvostík malého prísavníka - zjavne sa ulakomila a stalo sa to osudné obom ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2015 09:50 - Re: bezmena
Ak nemajú kam a je chuť resp.dobré podmienky,tak sa vytrú kdekoľvek.Tetry ti mladé nepožerú,lebo chodia neskôr von z jaskyniek až v noci a po spotrebovaní žltkového vačku sú už pre menšiu tetru nepoživateľné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2015 07:59 bezmena
Áno, kŕmim ich mrazenou mäsitou potravou. Stačí im k rozmnoženiu aj nejaká jaskyňa s otvorami, veľká mušľa alebo nejaká tá dutá dekorácia, alebo sa vytierajú len do tých trubiek a do nejakých dutín kokosu? hmm Sú vo spoločenskom akváriu (s malými druhmi tetier) Rátam s tým, že pri prípadnom odchove nejaké mladé požerú, ale dúfam, že mi nejaké aj ostanú. :-) Ďakujem zatiaľ za rady. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 22:47 - Re: Malapa
S patentkami by som to nepreháňal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 21:54 Muž Malapa [494] - AfrikaRe: bezmena
Pořádně krmit, nějaký úkryt a až se jim bude chtít, budou se třít pravidelně.
Pořádně krmit znamená, ležet ve žrádle. Kvalitní sušené, mražené patentky, rybí maso. Né zelenina a podobně, to jim nestačí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 16:41 R Muž romant [27987] Re: bezmena
O množství jeskyň to není, voda a krmení, to bych viděl jako základ. Jinak máme zde taky atlas. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 16:35 bezmena
Aké sú najvhodnejšie podmienky? V akvárku mám veľa jaskýň k rozmnoženiu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 16:33 R Muž romant [27987] Re: bezmena
Když budou mít vhodný podmínky k tomu rozmnožení, tak se na velikost nebude koukat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2015 16:32 bezmena
Ahoj, chcel by som sa vás opýtať, či sa mi rozmnožia prísavníky, ak samec je skoro 2 krát väčší ako samičky. Ďakujem. Vek majú približne rovnaký.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] ...... 82

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 116129x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1479-ancistrus-odchov?od=551