Chtěla bych se zde podělit o zkušenosti s odchovem ancistrusů a poprosit o radu jak odchovat snůšku vajíček. Párek ancáků mám od října 2015 a od té doby samička již 3x nakladla vajíčka do samcem připravené dutiny v kořeni. Vždy cca 15 vajíček. Samec pak poctivě ovívá, vše je v pořádku. Problém nastává 5.den, kdy se začínají vykulovat. Kořen je ve svilé poloze a docela hluboká dutina je tak cca 12 cm nade dnem. Teď popíšu ty 3 snůšky jak probíhaly protože z těch celkem cca 45 vajíček mám jen 3 již 3-měsíce staré ancíky, ostatní se nepodařilo uchovat. Párek ancíků je ve společné nádrži s: 2x panceřník panda, neonky, 2x tetra ozdobná, 4x danio.
1)Bohužel jsem v práci tak neznám přesný průběh, ale vypadá to, že jakmile se vykulí z vajček a dají do pohybu, vyplují ven z dutiny,spadnou na dno a někdo je sezobne anebo je samec požere,ale to se mi nezdá. Poprvé v dutině zůstaly jen 3 kmitající ocásky a zbytek nikde - přemístila jsem kořen do připraveného 15l akvária i se samcem, tomu bohužel 2 dny trvalo než malé našel v dutině ale i tak se již moc nestaral. Jen jsem kontrolovala jestli se kmitají, po 5 dnech strávili váček a dále rostli a dnes mají ty 3 měsíce a mají se čile k světu. To je zatím jediný úspěch.
2)Podruhé jsem chtěla zabránit možnému (asi) požrání, tak jsem kořen asi 3.den přemístila do již zmíněného 15l akvária i se samcem, ale ten chudák zas nevěděl kde je a k vajíčkům nešel a byl schovaný v rohu akvária. Vajíčka přes noc dostala povlak (plíseň?) tak hned ráno jsem celý kořen i se samcem stěhovala zpět do společného akvária, samec jak poznal, že je "doma", hupsnul zpět k vajíčkům. V den vykulování jsem z kořenu do připravené porodničky zavěšené v tom 15l akváriu, vytřepala 6 mrskajících se ocásků. Samce jsem k nim již nepřemisťovala. V porodničce proudila přes dírky vzduchovacím kamenem voda a malí plavali sem a tam a překulovali se na těch svých váčcích, vyměnila jsem část vody a odjela na víkend pryč. V neděli večer byli všichni mrtví, ačkoli se dobře vyvíjeli, což jsem nečekala. Myslím si, že se vyčerpali tím stálým poplavávaním, měli být asi přisátí v kořenu a trávit váček. Takže z této snůšky nebylo nic

3)Potřetí: to probíhá vlastně nyní. Dostala jsem nápad přehradit společnou nádrž sítí, abych samce nemusela stěhovat a stresovat, aby prostě se svým kořenem "zůstal doma". 4.den od nakladení vajíček jsem nádrž v 1/3 předělila připravenou síťkou a skutečně 5.den (tj. včera) se začali vykulovat. Ještě musím zmínit, že v té oddělené části zůstala samice a jedno to 3-měsíční mládě, z důvodu, že jsem je nechtěla zbytečně nahánět a kvůli přisátí se dost špatně odlovují. Ovšem zas nastal problém! Celý průběh jsem nestihla celý ale: v kořenu i tak už byla jen asi polovina vajíček a zbytek nikde, samec byl u nich. Po necelých 5 min chyběly další, ze dva byli vypadlí na štěrkovém dnu, kde je problém je odebrat a nepoškodit. Začali se rychle ztrácet, proto jsem kořen rychle přemístila do připraveného 15l akvária. Zde vypadli na dno další 2. Přemístila jsem i samce, to se osvědčilo v prvém případě, kdy po dvou dnech ty 3 malé v kořeni párkrát navštěvoval. Situace je nyní asi taková, že 4 zůstali v kořeni, 2 jsou spadlí dna dně a další popaplává kolem kořene. Myslím, že situace není dobrá. Samec je opět stresován v cizím prostředí, tudíž může ty vypadlé požrat. Takže ze snůšky, která byla největší, možná ke 20 vajíčkům, mám asi 7 přemístěných s nejasnou budoucností. Až dorazím večer domů, tak případně napíšu, jak se to vyvíjí. Má otázka tak zní: proč se malí po vykulení nedrží pohromadě v dutině a netráví váček??? Musela jsem napsat tak rozsáhlý text, abych situace co nejlépe vystihla. Na závěr vás poprosím o radu, co je špatně a nedaří se ancíky po vykulení z vajíček odchovat. Předem vám moc děkuji.