Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řas v akváriu

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 54 Přejít na další stránku   1  
Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 17:44 petulevrtule
filipsi napsal:
Ja jenom nechapu, proc ma vetsina lidi potrebu okamzite nejakou tu rasu, trochu rozsivky ... resit, rychle, radikalnejsim postupem, pripadne radikalnejsi zmenou.
Pokud rasa neutlacuje (nenici) rostliny, neporusta sklo ze je spatne videt dovnitr ..., necham ji zit, zkusim nejakou pomalou zmenu, co to udela, . proste nepanikarim, pomooc, rasa ;-)


Tak já nepanikařím a zas tan nutně jí odstranit nepotřebuju, sama jsem psala, že holt se s řasou smířím, že krevety budou mít co žrát ;-) jen mě zajímalo, proč se mi to dělá jen na Anubiasích a jinde ne...A jestli se s tím dá něco dělat. Nevím, nemusíš reagovat podrážděně na každý příspěvek, přece jen, každý neakvaří dlouho jako ty ano A komunikace je podle mě dar a pokud je problém pro tebe člověku poradit, tak nemusíš na foru přece na příspěvky reagovat. Od toho tu to forum je, aby se lidi ptali, jaké kdo má zkušenosti a s čím... palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 17:33 Žena gošice [217] - Raci, krabi, krevetky
filipsi napsal: Ja jenom nechapu, proc ma vetsina lidi potrebu okamzite nejakou tu rasu, trochu rozsivky ... resit, rychle, radikalnejsim postupem, pripadne radikalnejsi zmenou.
Pokud rasa neutlacuje (nenici) rostliny, neporusta sklo ze je spatne videt dovnitr ..., necham ji zit, zkusim nejakou pomalou zmenu, co to udela, . proste nepanikarim, pomooc, rasa ;-)


Re filipsi: Myslím, že je to tím, že o akvaristice něco víš. Konec konců černý anubias, také není podle mého gusta...a myslím, že i když se mu savová koupel nemusí úplně zamlouvat, tak ji rozdýchá a majitelka bude spokojená, že má čisté lístky. Akvárium přece plní i estetický doplněk místnosti a pak je volání člověka, který má řasu v akva a nelíbí se mu zcela pochopitelná.

Re petulevrtule: Souhlasím, že více světla by rostlinám jistě pomohlo, ale i s tímto osvětlením se dá vytvořit krásné akvárko...jen je tomu třeba přizpůsobit výběr rostlin. Možná by stačil reflektor (pokud už není) nebo vylepení vnitřku krytu zrcadlovou tapetou nebo alobalem, to taky dělá divy.
Celkově záleží na tobě co uděláš, aby ruducha znovu nezaútočila....námětů co s tím je na fóru dost a dost :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 17:16 Muž filipsi [1295] – Re: petulevrtule
Nejenom proto. Vice svetla by nicmene pravdepodobne pomohlo, ale ne samospasitelne, asi i s trochou zmeny vic veci.
Ale presny navod "udelej to a to" ti nedam. Neni to akva, co bych mel doma. Tohle tema je snad uplne nejrozebiranejsi ze vsech (rasy, sinice).
Ja jenom nechapu, proc ma vetsina lidi potrebu okamzite nejakou tu rasu, trochu rozsivky ... resit, rychle, radikalnejsim postupem, pripadne radikalnejsi zmenou.
Pokud rasa neutlacuje (nenici) rostliny, neporusta sklo ze je spatne videt dovnitr ..., necham ji zit, zkusim nejakou pomalou zmenu, co to udela, . proste nepanikarim, pomooc, rasa ;-)

Jeste dodatek - svetlo je mrska, lidske oko taky, svetlo posoudit nedokaze (jeho mnozstvi). A nejen kvuli frekvencim, ale i tezko posoudi, jestli je nekde svetla 10x nebo 2x vic kvuli roztahovani zornic. I kdyz clovek v tom pokoji dobre vidi, myslim, ze toho svetla doputuje dovnitr akva realne prd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 16:55 petulevrtule
Fotka k příspěvku podle mě je uvnitř docela dost světla, když to porovnám oproti akvárku, co mám zastíněné na druhý straně...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 16:52 petulevrtule
Fotka k příspěvku Tak pokud chápu dobře Filipsi, myslíš, že tam mám řasu, že svítim jen jednou 15 W zářivkou? coze Přikládám fotku, jak je světlo kolem akvária z oken, co jsou u něj. Já si nemyslím, že tam je málo světla, když v takové prosvětlené místnosti svítím ještě celý den. Tím nechci říct, že mám pravdu, vím o tom houby, zkouším to, co mi je doporučeno. Kryt je malý, nemám do toho jak přidělat další zářivku, takže se raději asi smířím s těma řasama... palec Aspoň budou mít co žrát krevetky :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 16:17 Muž Sid [6637] - Rostliny
Změna "stylu akvarističení" je samozřejmě na místě. Dokonce bych řekl, že v boji proti řasám - podmínkou.
Mnou popsaný způsob je skutečně jenom odpovědí na otázku: "Jak sundat řasu z anubiasů?". Změnit podmínky a čekat řádově týdny, je také jedna z cest... :-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 15:53 Muž filipsi [1295] – Re: petulevrtule
Zkusit to muzes. Ale ze ti to pomuze, si nemyslim. Vzhledem k tvemu osvetleni pouze jednou 15W zarivkou. Me napr. ted, kdyz do akva sviti slunce vice, podobna vec z anubiasu mizi (ale take to nedavam do prime a jedine souvislosti).
Proste ja na teto "spine" na anubiasech nevidim nic co bych musel nejakymi opatrenimi resit - rostlina roste, neodumira (tedy jo, vyprovokuje me to k trochu castejsi vymene vody a vetsi starosti o akva. No a behem par tydnu "povlak" opet postupne mizi.)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 15:45 petulevrtule
Mám akvárium mezi okny, slunce tam svítí později večer asi 3/4 hodinky než zapadne, od dlouholetého akvaristy mi bylo řečeno, že mám stěny zalepit, aby tam slunce nesvítilo (i tak tam je prý dost světla od oken a proto se mi tam řasy v takové míře dělají, tím že mám tak jemné dno, se uchycují spíš na kytkách) Zítra se do toho pustím, vyčistím je, dosázím rostlinky, které očekávám a zalepím stěny něčím tmavým a uvidíme. Za zkoušku nic nedám...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 15:20 Muž filipsi [1295] – Re: meleri
Otazka je, jestli s timto savem bojovat. Obcas se mi neco podobneho na anubiasech udela, a kdyz to beru jako signal, ze je neco spatne, zase to casem sleze a zmizi.
Savova koupel jiste pomuze, ale to je budete koupat kazdy mesic? Protoze pokud se to udelalo, s velkou pravdepodobnosti se to zopakuje, pokud neco nezmenite.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 14:38 meleri
na této kytce se mi řasa taky udělala a na ostatních ne. tak šla kytka pryč a je to v pohodě.. asi tato kytka řasám moc chutná. :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 09:39 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: petulevrtule
SAVO Original s vodou 1:20, 4 minuty lázeň, potom důkladně osprchovat vodou patřičné teploty a raději ještě nechat 30 minut v nádobě s čistou vodou.
Při opětovném sázení přichytit (např.kamenem) jen konce kořenů k substrátu. Oddenek musí být vždy celý nad substrátem! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2009 09:01 petulevrtule
Fotka k příspěvku prosím o radu, jak sundat řasu z Anubiasů :-( Zkoušela jsem to setřít a nejde to...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 20:49 Usine – Re: beowulfx
Nemysli si že UV lampa má jen samé výhody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 20:25 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy
No co se tohot problému týče, tak toto už se tu probíralo snad miliónkrát, je toho i spoustu po celém webu, dnes už stačí i jen hledat, a není potřeba zakládat další a další témata, jinak na Tvůj problém bych taky doporučil UV, mnoho akvaristů toto zařízení zatracují, a je pravda, že když má akvarista perfektně zaběhlé akva, tak ji asi ani moc nevyužije, ale uznejme kolik z nás se již za celou dobu akvaristiky setkali s různými zákaly či jiným bordelem, a jak se u těchto problému mnozí natrápil, já si nedávno pořídil UV a své trápení jsem si podstatně zkrátil a ulehčil X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 15:48 Muž filipsi [1295] – Re: martin111
8ml je vrazedne moc. Ale to uz asi sam vis. Ja bych sinici tipnul. Men vodu, a uvidis, do niceho radikalniho bych se zatim nepoustel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 15:40 Muž martin111 [0] – Re: martin111
Fotka k příspěvku 2
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 15:35 Muž martin111 [0] – Re: Sid
Fotka k příspěvku Mam zhruba týden osázené akvárium rostlinami a na hladině se mi objevilo toto...viz fota...ze by sinice?nebo co to je???Den po zasazení jsem začal přidávat CO2(kvasnice) a jednou jsem aplikoval PMMD (8ml). Svítím 3x18W(1xteple a 2xstudená bílá).CO2 už jsem vyřadil a PMMD taky nepřidávám. Svítím pouze 2x18 W
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 13:36 Muž Wrata [21] – Re: Polux
Tak dramaticky to zas neni, rybky krmim 2x denne..Jen proste pozoruju,mejm Xifam Wienn dost chutnaj rasy, ne ze si semtam zobnou, ale systematicky obiraji stenu akvaria.Jako na parmicky to nema,co jsem videl..ale zerou to nepomerne vice nez ostatni ryby, co mam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 13:09 Žena evasv [12]
Tak ona si každá rybka zobne - to je vidět a na jiných rostlinách tu řasu takto nemám -jen na této. A právě že na tuto rostlinu mi nelezou ani neritiny, ani anc. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 12:33 Polux – Re: Wrata
To dela temer kazda ryba kdyz je hladova a nema co zrat
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 12:24 Muž Wrata [21] – Mecovky
co pozoruju,tak i mecovky zerou rasy se sten akvaria..:) Ale musej byt hladovy..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 12:04 Muž Diego [72] – Re: Jakub
Blbost,obě ryby mám a jaký byly sinice.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 11:57 Jakub – Re: marketha2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 11:55 Muž Diego [72] – Re: evasv
Nic se s ním nestane,možná trochu opadají spodní listy rostlinek,tot vše,ale to nic není.Já jsem měl moje 300l akva 2 týdny po tmě a vše v pořádku.(ale bez deky,jenom bez osvětlení)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 11:53 Žena evasv [12]
Já se toho zastínění bojím - co to udělá s akvárkem - rybama a rostlinama. Není to pro ně přirozené a nějak si myslím že to není sinice ale řasa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 10:21 Polux – Re: Wrata
To se doporuceje tak na 4 dny zastinit akva !!! Ale to taky nemusi pomoc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 10:08 Muž Sid [6637] - Rostliny – Re: Wrata
Hodina je málo. Když už, tak alespoň na 3-4... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 09:46 Muž Wrata [21] – Re: evasv
Jeste se doporucuje kvuli omezeni ras, prez den treba na hodinu vypnout svetlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 09:44 Žena evasv [12] – Re: pavliina
Mám test JBL Easy Test 5in1
dnešní měření : NO3 50 (voda ze studně má 40 dle rozboru vody) NO2 0 GH mezi 7 a 14 d, KH 10, pH 7
Ta zářivka byla v setu - tak těžko říct - kde hledat nějaké označení...zkusím to
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 09:19 Žena pavliina [50] – Re: evasv
Kdyby se na to dalo jen tak lehce odpovědět. Ale je těžké radit, když nevíme čím do akva svítíte - 18 W ale jakou trubicí? Jaké je PH, KH? A určitě vhodné by bylo přidat ještě jednu trubici ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 09:18 Žena evasv [12]
a co mám změnit - světlo ? rostliny rostou....či něco jiného ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 09:08 Žena pavliina [50]
Ono nejde jen o to nesvítit ale akva úplně zatemnit, tzn. hodit přes něj deku, aby se do akva nedostalo žádné světlo. Ale to je jen okamžité řešení, jak se zbavit sinice teď, pokud se v akva nezmění podmínky, je možné až skoro jisté, že se sinice objeví znovu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 09:04 Muž Yirka [9126] – Re: evasv
Pro ryby je omezení světla neškodné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 09:02 Žena evasv [12] – Re: prikpa
Tý joooo...a co rybky na to že se jim týden nebude svítit ? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 09:00 Muž Diego [72] – Re: evasv
Já jsem sinice měl a vypadala stejně...Doporučuju vyndat rostlinky,v umyvadle je držet vzhůru (aby prostě šla voda od kořínků k lístkům),tím se pak proudem nezničí listy a pořádně jí takle umýt,dám zpátky a min. týden nesvítit vůbec.Tak takle jsem se jí zbavil já.Doufám,že Vám to pomůže. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 08:58 Žena pavliina [50] – Re: evasv
Pokud to není mazlavé a nejde to lehce setřít, sinice to nebude. Světlo bych určitě neubírala ale raději doplň info o jaké akva se jedná a jak dlouho, kolik W a čím svítíš ;-) Ale u úplně první fotky to opravdu vypadá na sinici, opravdu to nešlo setřít z rostlinky? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 08:54 Žena evasv [12] – Sinice ?
Není to mazlavé - jde to těžko odendat z rostliny. Jak to poznám ?
Jinak rostliny rostou a svítit můžu kratší dobu - to není problém. Myslela jsem právě, že je lepší svítit dýl pro rostliny i ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2009 07:55 Muž Diego [72] – Re: ustavprochore
Nejenom to vypadá jako sinice,to je sinice. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 23:08 Žena ustavprochore [567] – Re: evasv
Vypadá to jako sinice, podle té 2. fotky možná ještě s něčím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 22:44 Muž DavidDizzer [26] – Re: Yirka
z fotky tu řasu moc nepoznám, ale proti řasám je hodně příruček atd... Ale na každou se jde jinak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 22:41 Muž Yirka [9126] – Re: evasv
To je mi jasné, ale je potřeba popřemýšlet co s tím. Přinejmenším to řešit reflektorem. (Pokud tedy do toho krytu nic již nejde přidat)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 22:37 Žena evasv [12] – Re: Yirka
Koupila jsem hotový set - se zářivkou zabudovanou v krytu akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 22:31 Muž Yirka [9126] – Re: evasv
U nádrže této velikosti se mi zdá 18W málo a doba svícení 14 hod. hodně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 22:17 Žena evasv [12] – ještě foto rostliny v akva
Fotka k příspěvku Byla nádherná, strašně rychle vyrostla, musela jsem sestříhat, protožr ležela už hodně na hladině a teď takto...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 22:14 Žena evasv [12] – Řasa
Fotka k příspěvku Prosím o radu - jak na řasu. Svítím cca 14 hodin, v akva mám 3 neritiny a 1 anc. sp, snažím se nepřekrmovat, výměna vody tak po 4-5 dnech kýbl. Na ostatních rostlinách to není tak hrozné - nejhorší je Limnophia na které se mi dneska udělal vyloženě zelený povlak. Také na přední sklo se mi chytá řasa. Přikládám foto - prosím o to jaká to je řasa a jak na ni bez chemie. Moc díky všem
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2009 14:50 Muž DrSova [28] - Rostliny
re capko:Jasný hned to zaplácnout řasožravou rybou a pohoda hmm

re marketha2: Proctete si zdejsi forum o řasach,je tu infa dost. Navic vase informace o tom co se stalo jsou velmi strohé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2009 14:06 Muž capko [40] – Re: marketha2
Chcelo by to Mrenku Siamskú "Crossocheillus siamensis",tak zo 3,4,podľa veľkosti akva,tie dobre požierajú riasy a nepoškodzujú rastliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2009 14:05 švíco – Re: marketha2
A co se dělo během pobytu na horách v akva tak odlišného od běžného provozu, že zarostlo řasami? nepřekrmoval někdo ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2009 13:48 marketha2 – Jak se zbavit řas?
Vrátila jsem se z hor a v akvárium bylo porostlé řasami rozzureny . Jak se těch řas mam zbavit?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2009 10:33 Muž Eff [417] - Rostliny – Re: Sid
Já se nedivím, byl by hřích to nevyzkoušet.
Dobrá prezentace vašeho zboží je zaručena díky speciálně přizpůsobenému spektrálnímu průběhu světla.
Řeznické zářivky umožňují svým speciálně vyladěným světelným spektrem, aby maso, uzeniny a pečivo, ale i jiné potraviny vypadaly nanejvýš čerstvě a chutně a přitom nebyly nepřípustně „přikrášleny“.
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [54] ...... 57

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43059x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/484-jak-se-zbavit-ras-v-akvariu?od=2651