Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řas v akváriu

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 51 Přejít na další stránku   1  
Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2010 09:20 Žena Lola [28] – Re: JuraS
JuraS napsal: taky bych chtěl vědět zda jde o hodnotu tvrdosti dlouhodobou, nebo výkyv..čím měřenou (ono spoléhat na papírové testy je hloupost) a některé kapkové lžou až hrůza (rataj..aspoň mě..) ono aby pak něbyla tvrdost o 10 stupňů dole..při 22 by se měla v eklektické konvici na vodu téměř po každém 3 tím vaření vody dělat tvrdá krusta...pračka by se huntovala i žehlička či myčka...22 už je poznat nejen v akvárku..taky při zalívání katek horem by se na hlíně vysráželi krusty...
O tom co leju do žehličky a jak vypadá naše pračka a myčka tu psát nebudu, to by bylo OffTopic jak blázen a ani to nikoho nezajímá :-) ale je to přesně tak jak píšete...
Měřím kapkovýma testama, momentálně Prodac. Samozřejmě jsem zkoušela i jiné i papírové (např.Tetra) a vše vychází plus mínus stejně. Měřila jsem samozřejmě vodu výstupní z kohoutku. V akváriu se mi to daří srazit na 14-16st. a to díky ToruMinu a dešťové vodě, ale ta vždy není k mání. Proto přemýšlím, jak to trvale a stabilně vyřešit. Ale to už je fakt na jiné téma. Nicméně díky moc za rady i Sidovi. Vážím si toho :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2010 15:54 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: JuraS
Tak snad Lola ví, co píše. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2010 14:57 JuraS – Re: Sid
taky bych chtěl vědět zda jde o hodnotu tvrdosti dlouhodobou, nebo výkyv..čím měřenou (ono spoléhat na papírové testy je hloupost) a některé kapkové lžou až hrůza (rataj..aspoň mě..) ono aby pak něbyla tvrdost o 10 stupňů dole..při 22 by se měla v eklektické konvici na vodu téměř po každém 3 tím vaření vody dělat tvrdá krusta...pračka by se huntovala i žehlička či myčka...22 už je poznat nejen v akvárku..taky při zalívání katek horem by se na hlíně vysráželi krusty...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2010 13:35 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Lola
...to je asi sázka do loterie, stát se může cokoliv a kdykoliv... záruka není, když je to "jen" "pro technické účely"...
Z toho, že by "destilovaná voda pro technické účely" mohla obsahovat nějaké kontaminanty, těžké kovy ap.v koncentracích vyšších, než pitná voda, bych skutečně obavu neměl.
Resp. - obával bych se toho asi tolik, jako by šlo o pitnou vodu.
Na téma "destilovaná voda pro technické účely" bylo nejen na těchto stránkách diskutováno dost; zkuste použít vyhledávání - určitě najdete i zdůvodnění onoho "jen pro technické účely".
22 dGH je sice tvrdá voda, ale nikterak "tragicky". Chovat a pěstovat se v ní dá kde co. :-)
Pokud byste ale pojala vážný úmysl vodu upravovat, pak bych vám doporučil - především s ohledem na finanční stránku - hledat jiné řešení, než DVpTÚ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2010 11:33 JuraS – Re: Lola
Viděl jsme v nějaké presentaci, že voda se napouštěla hadicí napojenou na vodovod do kýblu přes www.mangala.cz/… takové upravovače kdy v jednom obalu byla rašelina, v jiném aktivní uhlí..nebo tam můřeš dát mixbend či rovnou vložku www.mangala.cz/… v kýblu do kterého to šlo bylo čerpadlo co vodu hnalo do akvárka...je otázky zda potřebuješ ro pro menší akva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2010 11:31 Žena Lola [28] – Re: Sid
Sid napsal: Z "destilované vody pro technické účely" strach mít nemusíte. Je velmi nepravděpodobné, že by šlo o vodu vyrobenou jinak, než procesem reverzní osmózy.

Než samotné té vody se bojím spíš kudy a kam to teče než to doteče do té nádoby ve které si to pak koupím. Zkrátka s čím se to může smíchat. Ale to je asi sázka do loterie, stát se může cokoliv a kdykoliv... záruka není, když je to "jen" "pro technické účely".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2010 11:26 Žena Lola [28] – Re: JuraS
Máme pekelně tvrdou vodu - okolo 22dGH. Když neupravuju ToruMinem, tak se začne usazovat vodní kámen ve velkém a na všem. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2010 11:23 Žena Lola [28] – Re: Sid OT
Otázka by lépe zněla: V kom je problém? smich V rodině není pochopení smich Detaily už raději ne... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2010 11:02 JuraS – Re: Lola
Nejdříve je třeba si odpovědět zda potřebuješ vůbec upravovat vodu ví než odstát případně upravit nějak jednoduše na kyselejší. RO se vyplatí tomu kdo chová choulostivé druhy ryb a chce je odchovávat (např terčovci a vývoj jejich embryí). a kdo má zároveň vodu tak špatnou, že to jinak nejde..třeba tvrdou jak štolverka a nebo znečištěnou vodu z vlastní studny. ale upravovat ro vodu branou z normálního městského řádu, středně tvrdou bez výkyvů hodnot je vcelku zbytečné..nicméně proč ne...ale vyrobit syrovou, jalovou vodu bez minerálů a do ní pak přidávat minerály..není lepší spíš vodu jen odstát případně čerpání do akva rovnou z kohoutku obohatit o zušlechťovadla přeci jen efektivnější ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2010 10:40 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Lola
V čem je problém, že si nemůžete pořídit RO?
Z "destilované vody pro technické účely" strach mít nemusíte. Je velmi nepravděpodobné, že by šlo o vodu vyrobenou jinak, než procesem reverzní osmózy.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2010 10:24 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: BarbarOSA
Nemám čas to tu pročítat, ale pokud se nepletu, psal jste, že máte akva naprosto O.K.
Takže nechápu, v čem byste potřeboval poradit?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2010 09:41 Žena Lola [28] – Re: Sid
Side, díky. Reversní osmozu nemám a ani nemám možnost ji mít. O destilované vodě už jsem taky uvažovala, ale mám trochu strach vodu "pro technické účely" nalít k rybám nebo krevetkám... Máte s tím zkušenost? Nebo jste ten šťastnější, co má doma reversní osmózu :-) ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 23:14 Muž BarbarOSA [6] – Re: Sid
Neviem ci je to dobre rozoberat tu..
Ale spytam sa co by si mi teda poradil ak mas chut sa trosku zamysliet, moju prezentaciu si uz videl, takze vies asi o co ide, co som vedel som ta napisal, ak treba doplnim pozadovane informacie ak budem mat moznost si ich overit, ziskat, alebo nejak ich budem proste vediet dostatocne podat..
S rastlinkovymi akva som mal malinke skusenosti, takze som nevedel co vsetko to obnasa a kupil som co som myslel, ze bude dobre a hlavne dostatocne v ramci financnej situacie..
Cize rady, alebo prikazy pridat svetlo uz nie ze by som nemal chut na to a neviem co, ale proste to nejde, mam obmedzene moznosti, kedze som student a proporcie akva su max. co to dalo, teda volny priestor, nic sa uz nezmesti ani pod, ani vedla a nad uz vobec nie..
Dakujem pekne..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 22:59 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: BarbarOSA
Jsou situace, kdy si kytky o živiny "řeknou". Pak je celkem normální, když jim "přirozené" hnojení nestačí, přijde čas na "umělé" hnojení. Na zvýšený přísun živin a hlavně(!) CO2 běžně kytky pozitivně zareagují. :-)
Já zde ale konstatuji, že se dá akva provozovat i se slabším osvětlením, bez sycení CO2 a umělého přihnojování. Je ale třeba takové akva "vyladit" jak co do rybí a rostlinné obsádky, tak co do "hnojení" přes ryby nebo a výměnou části vody. ("Úživná" kvalita vody bude ovšem v tomto procesu hrát nemalou roli.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 22:50 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Lola
Permeát je ta "čistá voda" vycházející z reverzní osmózy. Takže k "destilce" má blízko. (Nehledě k tomu, že tzv. "destilovaná voda pro technické účely" se - podle mých informací - vyrábí právě procesem reverzní osmózy... :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 22:43 Muž BarbarOSA [6] – Re: Sid
aha sorry, ucim sa a sibe mi uz z toho tak som prehliadol..
mam rybiek dost, cize detritu je slusna vrstva, ale ako hnojivo to nestaci..ani krmenie lebo to co nezozeru rbyky z hladiny, padnute na dne pozbieraju panciernickovia a este v dne je dost vezoviek, cize nie vsetko ide rastlinkam..
ale nieco sa im dostane..
menim vodu 50% kazdy tyzden a nestaci to fakt nie..jedine co vo vodovodnej vode je dostatocne pre rastlinky je NO3, MG a NA..
lebo hodnota po tyzdni vodovodnej vody v akva je znizenie NO3 a pokles tvrdosti vody..
ked som nehnojil rastli mi len take rastliny ako ceratophylum, cryptocoryny atd. aj to len tak aby sa nepovedalo..ked som zacal hnojit tak som sa nestihol cudovat ake zmeny nastali..
a este k tomu nehnojenemu stavu, ine nerastlo nic..rotala uplne odisla, sice bola napadnuta riasou neskor, ale nesla ani kym nebola, na ostatnych sa robili diery v listoch, listy boli stiahnute, skrutene, nemali svoju farbu a cervene rastliny stratili farbu a uplne zozelenali..

preto som zacal hnojit a pridavat co2..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 22:22 Žena Lola [28] – Re: Sid OT
Chápu "permeát" dobře jako destilku? stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 22:14 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: BarbarOSA
To jste mě nepochopil - píšu, že zdrojová voda by neměla být "dešťovka"! Jinými slovy - voda by neměla být chudá živinami. Pak by mělo ve "spoře" osvětlených akva stačit ke hnojení kytek měnit pravidelně část vody (a "přiměřeně" krmit osazenstvo). :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 22:09 Muž BarbarOSA [6] – Re: Sid
problem je ze byvam v panelaku a kazdy tyzden nemam odkial brat 80L dazdovej vody a nebudem behat niekam na dedinu, alebo mat balkon zapratany vedrami :-D

tak sa snazim robit co mozem, aby sa mojim kraskam darilo..
smikovi vrelaaaaaa vdaka, pomohol mi a poradil vo veeeelmi vela veciach, klobuk dole pred jeho osobou ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 22:03 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: smik
Moje osobní zkušenost je jiná... :-O
EDIT: U velmi spoře osvětlených nádrží IMHO potřeba "dopovat" kytky živinami postrádá smysl.
Mně se osvědčuje obyčejná výměna části vody. (Zdrojová voda by ale neměla být "dešťovka"! Dobře se mi pracuje i se směsí 1:1 "olomoucký vodovod" - permeát.)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 18:53 smik
Sid napsal: Na to, abyste se mohl praktikovat EI, máte v akva "žalostně" málo světla...
Řasy vaše počínání ocení. :-)


EI metoda se dá velice dobře uplatnit i ve velmi spoře osvětlených nádržích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 18:44 Muž BarbarOSA [6] – Re: Sid
trochu som upravil davkovanie, ale metoda je EI..
s riasami nemam problem..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 16:48 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: BarbarOSA
Na to, abyste se mohl praktikovat EI, máte v akva "žalostně" málo světla...
Řasy vaše počínání ocení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 15:57 Mrakoplash – Re: BarbarOSA
Před tímhle, jsem měl 200 litrů 50cm vysoké a bez řas. Jen tam bylo o trochu víc světla a TTex 700 jako filtrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 15:55 Muž BarbarOSA [6] – Re: Mrakoplash
nehrabem sa v nom kazdy den..
a rozdiel je v tom ze mas akva len 35cm vysoke..
ja mam stlpec 55cm a to je dost velky rozdiel..
jasne ze im staci svetlo ked mas nizsi stlpec a nenarocne druhy..
skus narocne a sam uvidis..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 15:52 Mrakoplash – Re: Mrakoplash
Většinu rostlin mám zdarma od jiných akvaistů. Něco jsem si samozřejmě objednal, ale nenáročné druhy, nejsou problém.
Nejde ani tak o to jestli ty kytky koupíš, nebo dostaneš, jako spíše o to jestli jsi schopen jim zajistit "spokojený" domov.

Nehnojím (zatím to není nutné) Co2 nepřidávám, svítím 10 hodin a na akvária mi dopadá nepřímo i sluneční světlo. Řasy v akváriu mám (pár trsů ruduchy na listech a zelenou přisedlou na sklech), ale nevadí mi. Beru je jako přirozený doplněk.

Ještě jedno zjištění přidám - nechat akvárium v klidu a nehrabat se v něm každý den. :-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   23.06.2010 15:42 JuraS
bóoože dej mi sílu rozeznat...vyhnout se ..a co já vím co ještě..končím..na tohle fakt nemám sílu ani náladu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 15:30 Muž BarbarOSA [6] – Re: JuraS
precital a videl som toho uz fakt dost..
asi by tam nerozoberal chlapik v celej teme svoje akva a tie cerpadla tam dal len ked to fotil..
tie koralie som videl nedavno nazivo v plnej parade v asi 500 - 600L akva, obidve boli pustene a v akva to nerobilo fakt ziadne vlny, tiez som myslel ze co to musi robit v akvarku ze 3 000L za hodinu, ale videl som ze skoro nic..
boli asi v polovici stlpca akva a jedine co som videl bolo ze hladina mala samozrejme nejaky pohyb, ryby ked sa dostali pred cerpadlo tak museli trosku zabrat, ale inak z dialky ta nebolo vobec nic vidno..
podla mna to chce len spravne nasmerovat, ak ta voda ide ako nema tak jasne ze to urobi vlnu a poriadny bordel, ale ak sa s tym pohras urcite to ide..
ja som mal dlho nastaveny filter tak aby vodu tlacil poza vsetky rastliny zadom akvaria a teda nimi ani nepohol..
teraz ho mam tak ze smeruje priamo dorpostred akva, rastlinky sa pomaly pohupavaju, urcite im to zlepsuje kondicku ked sa musia kusok hybat a spevni ich to ako ked sa len tahaju hore ako besne..
horacove stranky som prebehol tiez odpredu odzadu..
a sam si sa priznal, tvojou fintou je manganistan draselny, hlavne ze si zatracoval zazracne vodicky v predchadzajucom prispevku..tak isto to je len chemicka zlucenina..
vodicky su take iste, len kazda ma ine zlozenie a ci zaberu fakt nemoze nikto vediet..
ked chces zmaz, alebo zmazem moje prispevky, fakt to bola hadka onicom, ale musis priznat ze si zacal sam, ja sa nechcem hadat a propagovat nejake vyrobky, nie som dovozca ani predajca, je mi to uplne jedno ci to niekto kupi alebo nie, alebo kupi od inej firmy, spravil som svoju recenziu, napisanu ako sa hovori nakolene a to je vsetko..
chcel som len a len pomoct, ked tak napis svoj clanok o manganistane, niekto napise o save, dalsi o hypermangane a bude to kompletne..
manganistan tiez nepada z neba a nie kazdy ho ma doma, alebo vie zohnat..
nemal by som asi z nicim problem z chemickych zohnat aj zadarmo, ale videl som bioferm ako najidealnejsie riesenie mohjo zufaleho stavu, ktore zapricinili kamosove ,,napadnute" rastlinky..teda nie len oni, prispel som k tomu aj ja, ale dovtedy som nemal skoro nic, potom sa to rozbehlo ako keby som si to bol prial :-D
mrakoplash - suhlasim, ale nemienil som dat za rastlinky v obchode, ale z e-shopu 200€ aby nadrz vyzerala takto ako teraz..rastlinky ma vysli na cca 20€ + bioferm 15€ lebo bol kupovany v kamennom obchode, nie z e-shopu to je 35€ ale do 200 chyba a teda som usetril cca 165€..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 14:54 Mrakoplash
Nechce se mi to číst celé od začátku, ale vzhledem k názvu: Jak se zbavit řas v akváriu,
mám jednoduchou odpověď. Na řasy nejlépe platí prosperující rostliny. :) :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 14:46 R Muž Silent [5949] – Re: JuraS
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 14:43 JuraS
Taky se nechci hádat..moje praktická zkušenost je ta, že jsem svoje akva 100*55*50 čistil způsobem, že jsem ho napustil po zpevňující rantly, dal do vody manganistan draselný a na hranu jsem posadil čerpadlo o výkonu 2000 lt/hod..zapnul jsem vodu a ta vlna co mi čerpadlo udělalo s výstupem tak 10 cm pod hladinou mí vodu vystříkla z akvárka...nevěřím tomu, že by někdo měl v akváriu do 300 lt čerpadlo s výkonem tisíců litrů za hodinu..něco notoricky známé o filtraci...kluci sorry jestli jsem na něčí článek zapomněl..
www.discus.cz/…
www.discus.cz/…
od horáce jsou pěkné rady a články, nemůžu za boha najít odkazy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 14:10 Muž BarbarOSA [6] – Re: BarbarOSA
Fotka k příspěvku dalsia fotka..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 14:09 Muž BarbarOSA [6] – Re: JuraS
Fotka k příspěvku no poznat ich urcite nebudes..
na ukazku dva obrazky, rozdiel je jedine v pozadi..
filtracia - jeden externy filter + dve cerpadla koralia..
vykon cerpadiel + vykon filtra dokopy 7 000L/hodina..
akva ma presne 243L, kedze nie je napustene do vrchu a je tam dost skal, substratu, korene nejake, rastliny odhadujem ten objem na nejakych cca 180L a myslim, ze este menej je tam toho dost, ked si zoberies prietok 7 000L/hod, co nie je samozrejme az taky, ale vykon cerpadiel taky je, tak to akva je prebehnute cerpadlami takmer 40 x za hodinu..
to je honic nie moj slabucky 650L/hodinu filter :)
a nema ziadny problem, hnoji, co2 tak isto..
ziadne riasy, ziadny vir v akva takze tak..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 13:36 JuraS – Re: BarbarOSA
to už nemá cenu ani odpovědět...za výpočet se omlouvám i když jsem poprvé četl 0,1 e ..o filtraci toho nejen tady bylo napsáno hafo..nemám chuť se hádat se začátečníkem který nechce slyšet...jen by mě zajímaly ti "akvaristi velkého jména" kdo to je...určite se najde někdo ochotný ti odpovídat na tisíckrát zodpovězené...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 13:10 Muž BarbarOSA [6]
JuraS napsal: 0,1 ečka není 30 halířů..trochu matematiky pls... stojí li 1 éčko 30 kč (i když je teď tuším za 26) pak 0,1 e stojí 3 kč, to je týdně 21 kč a ročně 1.095,- Kč

nedivím se, že máš v akva řasy když máš místo filtru honič vody..650 lt na 210 lt akva (max. zaplněné od hrany po hranu..adekvátně tak o 30 lt míň..) z akva vyrábíš horský potok..to řasy přímo milují...


Po prve napisal som 0,01€ nie 0,1€ ako uvadzas a u nas je 1€ 30,126 Sk teda 0,1€ je 3,0126 Sk a 0,01€ je potom 0,30126 cize 30 halierov, zase az do dalsich drobnych nejdem pocitat a nehnojim kazdy den v tyzdni jeden den je prestavka tak to je cca 95 Sk teda okolo 3€ rocne co je velmi zanedbatelna ciastka, neviem kto nevie pocitat..

a za dalsie ja mam honic vody??
poprve je tam uvadzani prietok 650l/h iba vykon cerpadla, dva krat molitan co zase nieco uberie, aktivne uhlie a zeolit, co zase nieco uberie a zanesenie molitanom po case poriadne uberie, cize to cerpadlo zenie cca 350L/h priemerne maximalne!!
a preco potom sa mi dalej nemnozia riasy??asi to bude zly vyrobok potom a nikto si ho nekupi :-D
a za dalsie mi odpovedz preco potom akvaristi velkeho mena a mnoho akvaristov pouziva nie jeden, ale velakrat aj dva vonkajsie filtre plus nejake cerpadla vo vnutri akvaria nakolko maju zarastene nadrze, rastlinam to nevadi a nemaju problem s riasami??
cital som o prietokoch aj v tisicoch litrov na akva 300L a vsetko je ok, s nicim niesu problemy, tak cakam tvoju fundovanu, profesionalnu odpoved..
podotykam v tisicoch znamena napriklad prietok 5 000L/hod aj viac kludne a nic sa nedeje..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 12:41 JuraS – Re: BarbarOSA
Fotka k příspěvku 0,1 ečka není 30 halířů..trochu matematiky pls... stojí li 1 éčko 30 kč (i když je teď tuším za 26) pak 0,1 e stojí 3 kč, to je týdně 21 kč a ročně 1.095,- Kč

nedivím se, že máš v akva řasy když máš místo filtru honič vody..650 lt na 210 lt akva (max. zaplněné od hrany po hranu..adekvátně tak o 30 lt míň..) z akva vyrábíš horský potok..to řasy přímo milují...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 09:01 Muž BarbarOSA [6] – Re: Jenick
nie ze by to bolo praveke, ale nebudem mat v akva velmi obmedzene mnozstvo rastlin, samozrejme uplne nenarocnych, a par rybiciek, alebo rybky vobec aby tam nemusel byt filter..
a hnojenie ma stoji 0,01€ na den, cize cca 30 halierov, co je fakt zanedbatelna polozka a nestalo by vobec keby sa aj tenso dal namiesat kamosovi v labaku..
v akva mam aj celkom slusne narocne rastlinky, dost ryb - je na co pozerat a to si nenecham ujst aby som mohol vybrat filter..
uz to pisem asi po 100 krat, chemiu nedavam, jedine to hnojenie, ktore je davkami zanedbatelne, pre rastliny prospesne, rybam neublizuje a mozem si tam posadit co chcem..
z kohutika mi totiz netecie to co by potrebovali tie rastlinky ani zdaleka..
keby to vsetko malo byt v kohutiku, asi cloveka jednym poharom zabijem..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 05:41 Muž Jenick [9]
Jak se tu píše, důležitá je celková rovnováha. Mně se nakonec po všemožných pokusech osvědčilo velmi husté osázení akvária (100% plochy dna) méně náročnými rostlinami, menší počet ryb a nebát se týdně vyměnit 50% vody (pokud ti teda z kohoutku teče něco rozumnýho). Potom totiž nepotřebuješ žádnou chemii, hnojení, CO2 a nakonec ani ten filtr, kterej už jsem taky vyhodil. Ale tato "pravěká" akvaristika se v dnešní době nemusí každýmu líbit, to chápu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 23:16 Muž BarbarOSA [6] – Re: beowulfx
mal som cistonovo zalozene akvarko..
prebytok zivin sa nemal kde odzniet takze isiel do rias..
ako som to mal aliminovat??
a kedze nepomahala vymena vody, neritiny atd. isiel som tvrdo po riase za ucelom jej odstranenia, hotovo..
problem vyrieseny, nic sa dalej nemnozi, kto zabojuje inak moze ju ocakavat znovu..
nehovorim ze u mna po nejakych rokoch nic nebude, ale zatial ani kusocek ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 23:05 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy
V prvé řadě bych se zaměřil na stabilizaci podmínek v akva a pak řasy samy odezní, nejprve se musí zjistit příčina vzniku a pak ji eliminovat. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 22:28 Muž Pepan [5043] - Rostliny – Re: kortezhugo
S tím banánovníke, bych byl opatrný. Snese tak do -12 st. Celsia a ještě s pokryvem půdy. A ten "vánoční kaktus" může být Rhipsalidopsis, který má do vánočního kaktusu hodně daleko. To je stejně jako třeba Crinum thaianum a Vallisneria gigantea. Hodně podobné listy, ale úplně jiné rody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 21:09 Muž vlacek [402] – Re: lachon
SAE na krevetky??? Na javak rozhodne, ale krevetky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 21:07 Muž lachon [8] - Cichlidy
Parmička černopruhá je dobrá na řasy a krevetky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   22.06.2010 20:40 Muž BarbarOSA [6] – Re: smik
tu to je..
pisal som o tom aj na akva.sk..

rybicky.net/rady/clanek/423

nech sa paci.. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 15:27 JuraS – Re: kortezhugo
no já předloni zasadil pecku z manga do hlíny a postavil v práci do zimy mezi okna..sem tam jsem tam bryndnul trochu vody a najednou ta potvora vyrazila taď ji potřebuju dostat domů než z toho bude strom..příroda prostě dělá divy..i řasy mají nárok na to aby rostli nehledě, že celosvětově právě mořské řasy vyrábí nejvíc kyslíku..tak proč jim bránit v rozletu....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 15:23 Muž kortezhugo [983] – Re: JuraS
:-) mne prave teraz kvitne napr. "vianočný kaktus"... :) a do vianoc daleko... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 15:07 sustik
každopádně sem rád,že sem se těch řas zbavil,nechceš vyfotit jak ti kvetou ty kytky,a dát to sem,docela bych to omrknul.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.06.2010 14:51 JuraS
Však jsem psal, že je to rovnice o 3 neznámých : voda+světlo+živiny = řasy (ano/ne).. někde na netu sjem to viděl zpracované do kombinací které jsi si mohl doplnit vlastními hodnotami o vodě, kytkách, krmení, rybách, světle, filtraci a vyšlo ti jak asi jsi na tom s řasami..mě se občas v akva objevují a zase miznou stejně tak jak mi občas kytky občas stagnují a pak zase rostou, že nadzvedávají kryt..teď mě třeba kvetou 4 echináče a nevím proč, co je k tomu přimělo..neřeším, prostě kvetou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 14:31 sustik – Re: JuraS
kytek mám hafo,dokonce je i vyhazuju aby rybky měly místo,ale na nich sem měl taky nějaký řasy,v tom že kytky si berou to co řasi potřebujou ti neodporuju. jen sem chtěl dodat tip jak se řas zbavit,mě šneci dost pomohly,jen ještě dodám,že mám jen asi 60l akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 14:29 Muž BarbarOSA [6] – Re: JuraS
teoreticky mas pravdu Juras..
ale neda sa to tvrdit..niekto nema problem s riasami ani pri mnozstve ryb, niekto ma problem s riasami a ma minimum ryb a mnozstvo rastlin..
ja kazdy tyzden darujem za male vedro rastlin lebo s tym nemam co robit, zarabat na tom nechcem, chcem urobit radost ludom co tiez maju problem zohnat rastliny ked su v obchodoch tak drahe..a mal som velmi velky problem s riasami vsakovakeho druhu..
staci viac pohnojit a problem je na svete, napriklad ale je mnozstvo pripadov a teda spustacov rias..
ja som skusal hnojit viac, menej, svietit inak, filter priskrtit atd., ale riasy sa mi nevratili..
nenajdes ani kusocek riasy u mna..
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [51] ...... 57

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43059x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/484-jak-se-zbavit-ras-v-akvariu?od=2501