Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací.
https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
Mrkni se na tenhle notoricky známej článek a uvidíš do jaký kategorie budeš patřit a podle toho se můžeš orientačně zařídit.
www.horacovoakvarium.cz/… No právě mě za posledních 10 dní začaly dost růst- barva zelená a jsou dlouhý, hlavně na kořenu a některejch kytkách. nechci to nechat zarůst ještě víc..
nevím jestli to má něco společného s tím že mám teplotu okolo 29 v akvrárku kvůli počasí, nebo to začlo růst protože jsem posledních několik dnů světlo trochu omezil aby mě nebudilo..
-už určitě zas svítím s přestávkama kolem 12h a světlo mám silný, ale zas abych ty řasy nepodpořil... Nechci aby to skončilo jako minule, tak nevím co mám dělat.. kdybych zas svělo úpně omezil tak by to odnesli kytky. takyže je to akvárko nově založený jenom starý dno jsem si nechal.. tak jestli mi to neznečištilo to, protože ryby mám zatím jen 2 a nekrmím, taky se mi tam množej ty malí šneci a ty mi to taky dost zaneřádili..
Tak nevím co jiného v této situaci dělat
Většinou je to pouze odstraňování následků, ale příčiny těch řas i po použití nějakého komerčního protiřasového prostředku, zůstávají i nadále a dříve či později bude tu činnost zopakovat, tedy pokud to vůbec zabere. Nikoho neodrazuji, ani pro takovéto metody hehoruji. Každý ať činí dle svého uvážení. Můj názor je takový, že řasy, ty či ony jsou přítomny v té či oné míře v každým akváriu a je jenom otázka jakou míru je majitel ochoten akceptovat a jak je schopen ty řasy tzv. držet pod kontrolou.
Starší reakce
0 10.04.2012 04:55 j0hny [86] Pridavat osvetlenie za ucelom boja proti zelenej riase nieje vzdy 100 percentne.
Ze ti pomaha znizenie intenzity naznacuje, ze je v akvarku nedostatok dalsej zlozky.
Problem je, ze s malym mnozstvom energie sa pracuje preciznejsie - horsie. Moze nastat casom prebytok niecoho ineho, teda dalsi problem. Prebytok a rovnovahu v mikrogramoch len tak hocicim nezmeras ani neodhadnes
Nemam pravdu ?
Z vlasnych skusenosti na to univerzalna rada neexistuje, ale je fakt, ze ked varis gulas za pomoci vahy, nevadi ked das vsetkeho rovnako viac, a vo velkom kotli na gram hore dole nepozeras.
Nie kazdy je vsak vyborny kuchar aby gulas bez pomoci vahy navaril a dochutil tak dobre ( ako napr. Sid )
A na dialku ti ho bez "okostovania" nikto nedochuti, musis sa stat lepsim kucharom.
Starší reakce
"880" vyzařuje poněkud vyšší podíl krátkovlnného (modrého) světla, což řasám a sinicím docela "chutná". Ale označit tento podíl sám o sobě jako zdroj potíží jde sotva.
Že by pomohlo sinici zlikvidovat přerušení svícení na 2 hodiny po dobu 3 dní, to zní jako S.F.
Starší reakce
Byl jsem 4 dny pryč a s akváriem se stalo toto
PMDD Jsem již ojednal, na CO2 se pracuje.
Starší reakce
Foto mám, ale strašně nekvalitní (foceno mobilem) a včera co šlo, jsem odstranil a odsál, problém mám se sinicí na dně (nejde odsávat, protože je nabalená na štěrk a tah vody z odkalovačky to nezvládá. Určitě třeba tu štětičkovou ruduchu nemám rozrostlou jako v tom článku, proti tomu mám na rostlinách pouze maličkaté zárodky
, ale zajímám se, protože nechci nic podcenit. Nejvíc mne asi štve ta řasa na skle. Tu když týden nechám, tak do akvárka přes "mlhu" skoro ani nevidím. A Parvula na dně je úplně slepená a místo světle zelené barvy má tmavě zelenou s černýma koncema.
Co se týče rostlin, tak jsem nedávno zasadil Heteranthera zosterifolii a ta se rozrůstá pěkně, jdu ji zrovna zastřihnout a ustřižené kousky ještě zasadím
Jinak ostatním rostlinám se moc nedaří:(
Otázka: Mám se tedy snažit co nejvíce řasu, jak z pozadí tak ze skel, dna i rostlin odstraňovat? Právě se mi zdá, že když ji začnu vehementně odstraňovat a nepodaří se mi ji všechnu odsát, tak rozvířený zbytek se usadí na rostlinách a dně. Následně je to spíš horší než lepší.
Plus mám mít tedy ten filtr naplno? Můj pocit pak je, že se hodně daří vláknité řase na skle.
S CO2 jsem byl spíše opatrný, z článků co jsem nabyl dojem, že pro akvárium mých rozměrů by mohlo mít neblahé účinky, ale zkusím si tedy ten "burčák" vyrobit.
Tak s černou řasou jsem měl jeden čas problém pořídil jsem si neritiny a od té doby mám klid je to dokonalý likvidátor řas a hlavně je to krásný druh šneka. Nemusíš se bát že by se ti v akváriu rozmnožil jako okružáci a podobní ale hlavní výhoda je že s chutí likviduje černou řasu.
můžete vyfotit místa, kde je nejvíc řasy? Abychom viděli, jaká že to je kalamita.
Osobně do takovýchto akvárií ze začátku dávám co nejvíc stonekovek tipu Hygrophila, Egeria, Limnophila apod.
Napěchovat akvárko rychleji rostoucíma rostlinama, podpořit jejich růst nějakým zásobním hnojivem pod kořeny, třeba
pmdd-hnojivo.cz/… .
Filtr na plnej výkon, sinici narušovt a odsávat, vodu měnit čím víc, tím líp. Zamyslet se nad použitím nějakýho CO2 systému(burčák bude stačit) a začít pravidelně aplikovat, v akvárku není moc rybek a je to čerstváček, takže toho CO2 tam bude pomálu a jeho rozkolísaná, nižší hladina může být jednou z příčin výskytu těch řas. Pokud nebude v akváriu dostatečný množství zelený hmoty, tak klidně snížit dobu svícení na 8 hodin. K zatemnění bych se prozatím neuchyloval, to je léčba následků, ne příčin.
Zatemnění na ruduchu nepomůže.
Edit teď čtu v příspěvku zelenou sinici, tak to by mohlo.
osbobně bych zkusil maximum očistit, oškrábat a na 3 dny zatemnit. jen je potřeba vzduchovat, aby se ti nezadusily rybky. průtok filtru bych na tu dobu zesílil... pokud máš s řasama takový trable, tak bych ještě doporučovat koupit parmičky siamské
No taky už se mně vrátila, pomalu ,ale jistě jí vidim na fujizune ve volnym
prostranstvi.
Ted studuju tohle a něco na tom je :
rostlinna-akvaria.cz/…
Docela mě překvapilo, že se nemá moc stahovat průtok filtru,ale to je asi
relativní.
Pěkny večer, už nevim kudy kam. Řasa všude a daři se jí až moc. Konkrétně mám sinici+štětičkovou ruduchu+zelenou vlákninou na skle a takové ty zelené a hnědé tečky na skle a rostlinách.
Svítím 10,5hod/den. Teplota 24 stupňů. Průtok filtru omezen. Rybky krmím jen co sežerou 1x/den. Zkoušel jsem každý den měnit až 2/3 vody ale bez výsledku. Řasa si rostla vesele dál a možná i daleko víc.
Přemýšlím nad několika denním zateměním nádrže abych se zbavil sinice (ale nevím co na to řeknou rybky) a pak vydržet v pravidelné výměně vody abych se zbavil ruduchy.
Nemáte pro mne ještě nějakou radu co a jak zkusit abych tu spropadenou řasu co nejvíce omezil?
Předem děkuji za každou radu.
Starší reakce
Kolik bublin/min Víš jakou máš UT a pH. Dobré je změřit i NO3.
kym riasy neustupia menil by som vodu (aj s odkalovanim) aj 2x do tyzdna, ale to je moj nazor s ktorym tu urcite bude niekto nesuhlasit ;)
Doporučuji (není to z mé hlavy, poradil mi Sid a dobře) zavolat na dodavatele pitné vody a požádat o Výpis statistiky zpracovaných výsledků rozboru pitné vody. Dle výsledků a s ohledem na stávající rybí osádku pak upravit dávkování PMDD. Měřit pravidelně obsah NO3 v akváriu bude také jistým vodítkem. Jinak se připojuji k romantovi, tj. málo světla/hodně živin.
Podle mě je to přehnojený a podsvícený a je tam málo kytek, který by ty všechny živiny, ať už dodávaný z vnějšku, tak i zevnitř, dokázaly spotřebovávat. Jako řešení bych viděl ubrat v tom hnojení při zachování stávajícího osvětlení, nebo osvětlení posílit a hnojení ponechat. Přidání rostlin v obou variantách bych považoval za dobrou cestu.
EDIT:
www.horacovoakvarium.cz/…Starší reakce
0 12.10.2011 19:07 JagerMaister ahojte momentálne mám v mojej 200ke problém s riasami ... na listoch všetkých rastlín sa objavuje zelená nízka riasa niekde tvoriaca malé koberce ... ako proti nej bojovať ? pomôžu SAE ?
nemohla to zariasenie vyvolať zmena osvetlenia z 1x 36 na 2x36w ?
Starší reakce
Třeba nějakou stěrkou na sklo.
Jako chomáček řasy nebo kolečko? Jestli jako kolečko tak to je běžná zelená řasa, která se dělá od světla, ale ničemu neuškodí, jen ji redukuj. Pokud je to chomáček tak to máš zelenou štetičkovou řasu. Na tématu Ruducha o ní najdeš hodně rad jak ji hubit.
Starší reakce
zkoušela jsem už akva i přistínit neprojevilo se to však vůbec. kytky už budu přidávat po druhé-ale abych se přiznala nevěřím tomu že se to zlepší-zas je pohltí řasa jako tamty
0 02.07.2011 21:38 jalea [3] prosím vás potřebovala bych konzultovat-mám v akvárku řasu o tom sem se už zminovala. Aktuální stav nádrže si můžete prohlédnout zde:
rybicky.net/nadrze/11321 složky červnový stav řas a složka pro Sida. Zítra mi příjdou nějaké rychlrostoucí plevele ale upřímě pochybuju že se mi to podaří zachránit. Ptám se tedy-co byste mi doporučili? Dál bojovat přidáním kytek i když je za chvíli pohltí řasa a jsou na tom úplně stejně jako tyhle nebo akvárko celé vypustit, kytky co to snesou namočit do sava a pak do nějakého algicidu, přikoupit nové kytky, kamínky vyvařit a akva prakticky celé znovu založit?
Starší reakce
Zkus se mrknout třeba na tyhle stránky, který jsou věnovaný rybám Tvého zaměření a jejich diskusní fórum, je velmi rozsáhlé a řekl bych, že na Tvůj problém se tam odpověď jistě najde.
www.wds.cz/… Ahoj všem. Potřebuji vyčistit akva pozadí v mé 430l. JE TAM VELMI SILNÁ VELKÁ HNĚDÁ ŘASA.Nelze třeba nalít savo do akva a nechat chvíli být,? Bojím se, že to poruší silikon. Děkuji za pomoc
Starší reakce
takze nizky pH drzi torben.... tak aspon zkus vic flasek dohromady, ke kazdy flasce dej zpetnej ventil, aby ti neutikalo co2, kdyz budes menit flasu
Tak to bychom se museli odstěhovat a v obýváku by bydlel důmyslný systém na CO2.
Já schválně měřím různě když dochází náplň a když je nová a Ph je stabilní.
kryptosky schazujou listy (ten rozpad starsich listu) v dusledku zmeny podminek, co2 dokaze slusne zamavat s pH a tim i s pristupnosti nekterych prvku pro rostliny.... dalsi moznost je kolisani NO3
pro 190L akva bych bublal nekolika flaskama, asi trema s tem ze bych kazdej tejden menil tu nejstarsi (tim se zmirni rozkolisani)... pouzil bych asi slabsi davkovani kasnic 1-1,5ml kvasnic na 250g cukru + cca 5hrozinek-zlepsujou kvaseni ( to kvasi 3-4 tejdny), pridal bych jeste bezpecnostni ventil (clovek nikdy nevi)
a k tomu bych pridal dvojitej 15L zasobnik, co mam tedka pod stolem, teda pokud mas misto (4krabice od A4 papiru - dve na zemi a dve nekde ve vejsce, treba na stole), udrzuje +- stalej tlak a dokaze urcitou dobu dotovat vypadek prisunu co2
dokazal bych ti ho vyrobit, pokud by jsi sehnala 12ks 2,5L PET od Coca-Coly a 12ks 2L PET
zbylej matros a prace by vysly asi na tri toceny pivka
Já se pokusím měnit náplň častěji a nenechat to dobublat do konce. Na bombu bohužel nemám. Ale stejně to nemůže být hlavní spouštěč problému.
To nepravidelný přidávání toho či onoho je velmi dobrým spouštěčem řas všeho druhu. Ty kryptokoryny podle mě právě reagují na tu nepravidelnost, u nich je velmi rychle znát, když v akváriu proběhne jiná než standartní změna na kterou jsou naučený.
CO2 mám burčák, takže to moc stabilní není. TEď momentálně se moc nedaří cryptokorynám affiniskám. Staré listy se rozpadají a nové rostou bílé zkrabacené. Tak buďto musím přihnojit nebo zvýšit výměny vody. Já teď vodu měnila málo kvůli čerstvě vykuleným kakaďákům.
no s hnojenim bych pribrzdil a pozoroval kyti jak na to reagujou, jak stabilne davkujes co2?
p.s.: to vis me ty i/y delaj trosku problem.....
Tyjo, "vídávám" je s měkkym "i". Já to četla, "vyndavám" a pořád jsem nechápala smysl.
No ale to už jsme hodně mimo téma. Takže mám tam nasadit hromau rychlerostoucích rostlin (pistii a růžkatec) a co s hnojením? Mám zvýšit dávky? Jak s měněním vody? Vstupní mám NO3 - 30mg/l. Tak nevím jestli je to v tomto případě dobré když potřebuji NO3 srazit (Měnit určitě, ale jak hodně).
presne vim o cem pises, chce to cas a mozna i past s navnadou
ja ty svy vydavam jen vzacne u zradla, ci rano kdyz jsou na obhlidce akvarka, nebo kdyz maj naladu k vypadum ke hladine
Slíbit je nemůžu - mám obavu že se mi je nepodaří chytit.
No vidíš, je to taková kuriozita, že o tom byl článek
o ty pygmeye bych mel zajem....
jinak na akvarista.cz byl clanek kde popisovali ze nekdo pujcoval ctverzubce na likvidaci sneku....
pripadne by sla takova "pujcovna" úraktikovat tak ze si ty rybky koupis a kdyz je uz nebudes potrebovat tak je od tebe "pujcivatel" zase odkoupi, samozrejme za o neco nizsi cenu
Pygmaeuse asi někomu dám, chtěla jsem něco na dno - asi p. třískvrnného. Zkusím to v Braníku, pořídím tam rovnou i ten růžkatec.
Popravdě nedovedu si představit že by někdo půjčoval otíky. Ale taková půjčovna ryb - možná by se uživila. Nedávno by se mi hodili nějaký nezmarožrouti, nakonec to vyřešil Flubenol.... od té doby nějak postrádám šneky, Neritiny jsou pryč a okružáků tam snad pár zbylo.
a co si je od nekoho vypujcit, nez se ti poradne rozjede akva.... jo a ty c.pygmaeus bych taky pridal... aspon na 8kusu, ja vim blbe se schanej
pak ti muzu nabidnout sve krevetky ci prebytky rostlin a sneku, pripadne pokud by jsi mela zajem i kulturu trepky velke (prvoci na krmeni poteru)
Pěkne zarostlý.
Ryby by možná pomohli, ale nechci si pořizovat ryby který nechci, jen kvůli řasám.
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací.
https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
Přidat reakci
1 ...... [47] ...... 57
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43706x