Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řas v akváriu

 

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 29 Přejít na další stránku   1  
Jak se zbavit řas v akváriu
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.03.2017 11:43 R Muž romant [27987] Re: Mitroz
Nejsem žádnej chemik, ani specialista rostlinář, ale připodotkunul bych dvě sedlácký rady. Kořeny, možný potenc. zdroj problému, způsob boje je jednoduchý a to dočasné odstranění části a nebo všech a jako další možnou zdrojovu zásobárnu "čehosi" bych viděl v té struktuře krmení, tedy zvláště komáří larvy a patentky můžou býti nositelem zdroje z něhož profitují právě tvoje řasy a v neposlední řadě světlo, tedy to je začátek a konec zároveň, protože pomocí něho se dá regulovat právě rostlinná prosperita.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.03.2017 11:25 Muž Mitroz [160] Re: vaaclav
Léčení proběhlo v karanténí nádrži, do velkého nikdy žádné léčivo ani chemikálie nepřišla. Vodu teď měním v častějším režimu, 2x týdně 1/4 až 1/3 vody. Dnes ráno to byla polovina...Uvidíme co to udělá.

S redukcí osádky mám trochu problém, nemám nikoho v okolí komu ryby dát a ani to dělat nechci, nedám někomu ryby z akva ve kterém je něco špatně a ani nevím co...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   12.03.2017 08:23 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mitroz
Já bych osádku zredukoval a propláchl akvárium častějšími výměnami vody. Nevím co jsi použil za léky pro skaláry a kdy ale takováto kůra akvárium moc neprospívá já po použití antibiotik na sinici musel některé rostliny vyhodit jak byly zdeformované. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2017 00:09 Muž Mitroz [160] Re: vaaclav
To je asi bohužel pravda, ryb tam je více než by mělo...klasická chyba začátečníka, nějak jsem to nedokázal správně odhadnout. Na druhou stranu rybám se zatím daří dobře když pominu parazity u skalár, které se podařilo přeléčit. Začít úplně znovu je ale zatím pro mě děsivá představa... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2017 00:01 Muž Mitroz [160] Re: Maq
Díky za názor, kyselinou by se to dalo udělat "jen na zkoušku", každopádně si to nechám jako záložní možnost, jdu si přečíst a nastudovat rašelinu...Dík!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2017 23:56 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mitroz
Máš tam poměrně dost ryb, dá se říci že stejně jako já, jen já mám 2x tolik vody. Asi bych akvárium pořádně propláchl a začal znovu. Bór je mikroprvek a tvoje pěstování rostlin není nijak agresivní ani jich nemáš příliš velké množství takže bych o tom neuvažoval. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2017 22:59 Maq Re: Mitroz
Je to pravda, s vyšším pH dostupnost bóru pro rostliny prudce klesá. Ale určitě to není tak, že do pH 6.8 to jde a pak najednou nic.
S přidáváním CO2 nemám zkušenosti. Samozřejmě tak lze snížit pH. Ale pokud vím, není tak jednoduché "chvíli" CO2 přidávat a pak vysadit. Je to komplexní zásah do života akvária a má komplexní následky. Možná vyřeší zkadeřené listy, určitě způsobí i něco jiného.
To už bych spíš zkusil opatrně okyselit kyselinou chlorovodíkovou (solnou) nebo sírovou. Opatrně, opatrně, opatrně. Viz kapitoly o alkalitě vody.
A co takhle filtrovat přes rašelinu nebo přidat rašelinný výluh? Ani ne snad za účelem snížení pH/KH, ale je to zásah do chemismu, který by dostupnost některých mikroprvků mohl zlepšit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2017 22:40 Muž Mitroz [160] Re: Maq
Zdravím ještě jednou. Studuji články o vlivu dostatku/nedostatku prvků na růst rostlin.
Zde maniakva.sweb.cz/… mě zaujala informace o možnosti příjmu Bóru rostlinami maximálně do pH 6,8. Jelikož ty pokroucené listy na Mokřankách ukazují právě na Bór nemůže toto být důvod?
Teď se pouštím na tenký led tak mě prosím nekamenujte ;-) Nemám zkusit trochu snížit pH alespoň na tuto hodnotu? Aktuálně jsem na hodnotě 7 - 7,2 (test Sera pH).
Napadá mě nastavit výtok filtru tak, aby nečeřil hladinu (vzduchování už jsem vypnul před týdnem) a tím trochu zvýšil CO2. Do přidávání CO2 přes kvasnice nebo bombu se mi moc nechce, ale ty kvasnice bych přechodně zkusit mohl...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2017 21:41 Muž Mitroz [160] Re: Maq
jj jsem rád za každou radu, sám jsem zvědav co se z toho nakonec vyklube.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2017 14:15 Maq Re: Mitroz
Test na vápník ani hořčík tedy nepotřebuješ.
Já jen předávám larixovu zkušenost. Taky si myslel, že vápník co měl musí stačit... a nakonec jeho přidáním vyřešil svůj problém. Vysvětlit to neuměl, ale věřím mu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2017 13:02 Muž Mitroz [160] Re: zervan
Díky za nabídku, k hranicím to mám trochu z ruky :-) Ale dobrý nápad, kouknu na stránky vodáren jestli tam mají informace co potřebuji.

EDIT: Tak podle údajů z vodárny teče z vodovodu Hořčík: 7,4 mg/l, Vápník 36,8 mg/l. To je poměr pokud jsem dočetl správně vyhovující.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2017 12:32 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Mitroz
No ja podobne, ale potom som si kúpil test na Mg, zmeral a zistil... že všetko je presne ako som predpokladal, žiadne prekvapenie :) Ak náhodou bývaš niekde bližšie pri hraniciach (tak do 100 km od Trenčína), môžem zmerať horčík, kvôli jednému meraniu kupovať test je zbytočné.
EDIT: Ale jednoduchšie by bolo dopátrať sa k rozboru zdrojovej vody, horčík a vápnik by mohol byť uvedený a v akváriu sa ich stav nejako výrazne nemení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2017 12:25 Muž Mitroz [160] Re: zervan
No to je právě ten pešek, test na hořčík jsem nekupoval s tím, že vodu mám tvrdou a bude ho tam dost :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2017 12:04 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Mitroz
Mal by stačiť test na horčík a bežný GH test interpretovať v zmysle: čo nie je horčík, to je vápnik :) Test na horčík pre sladkú vodu má JBL.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2017 11:56 Muž Mitroz [160] Re: Maq
OK díky. Test na vápník jako jediný nemám ano Nevadí, pořídím už jich mám celou baterii a jeden další se tam ještě vleze. :-)
Echinodoře jsem kouknul na kořeny, jsou čistě bílé, našel jsem tam i zbytek jílové tablety co jsem dával při zakládání - měla vydržet půl roku takže to asi odpovídá. Uvidíme jestli se vzpamatuje.

Celé je to celé takové zmatené a selský rozum na to už nestačí stydim Mokřanky se snaží růst jako divé, přestože je pořád uštípávám kvůli řase, ale nové listy vypadají pořád nemocně. Ostatní kytky taky rostou, jen Densa se hodně rychle táhne k hladině a má málo lístků a daleko od sebe. Ostatní stonkovky rostou a nevykazují žádný problém.

I když s tím obecně mám problém, zkusím chvíli nedělat nic, jen poctivě čistit dno a uvidíme... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.03.2017 10:43 Maq Re: Mitroz
Mitroz napsal: Řasy se obejvily tak týden po přidávání Tenso, z toho jsem usoudil, že tam chybí nějaký další prvek a mazal pro testy...
Přiznám se že ohledně té deformace listů jsem za popsaných okolností s radami v koncích. Jen podotknu, že velmi zkušený larix onehdy kdesi popisoval trošku podobné pátrání po příčině, a nakonec uspěl s vápníkem, přestože vodu neměl měkkou a dlouho tomu nechtěl uvěřit.
Růst zelené "chlupaté" řasy by neměl mít souvislost s nedostatkem nějakého prvku. Myslím že nikdo nemá nějaký specifický recept, jak s ní bojovat, a v menším množství je snad skoro všude. Ještě tak nejnadějnější se mi zdá Marcelova hypotéza, že na vině je nízký redox. Redox ovšem není příčina, nýbrž projev nějakého stavu. Nejspíš vyšší hladiny organického znečištění.
Roman zase poskytl zkušenost, že tyhle řasy mají rády železo. To by odpovídalo i Tvé zkušenosti - vyrazily po přidání TC. A vlastně i mě tyhle řasy zlobily víc, když jsem "poctivě" denně přidával TC. Teď ho dávám jen tak třikrát do měsíce a řas mám velmi málo. (Což ovšem může mít i jiné příčiny, obecně celkovou stabilizaci akvária jak už pár měsíců běží.)
Každopádně pokud TC nepomohl (na zkadeřené vrcholky stonkovek), rozhodně bych s tím nebojoval zvýšením dávek. Spíš naopak.
Echinodorus začíná zdechat, žloutnou a hnědnou mu listy , tam kde je ta řasa blednou a jsou průsvitné.
Máš mladé akvárium. V takovém echinodory často zlobí. (Já jsem si koupil nějaké zrovna tento týden, půl roku po založení, a i teď se o jejich osud bojím.) Myslím že mají rády čisté prostředí s vydatným přísunem minerálních živin ke kořenům.
Ale možná není vůbec zle. Echinodory často přelistovávají, tj. po přesazení shazují staré (většinou emerzní) listy. Zřejmě neuděláš chybu, když ty nejhorší (a nejvíc zařasené, že?) rovnou odstřihneš. Taky se zkus jemným podhrábnutím podívat na jejich kořeny - pokud jsou pěkně bílé, je to na dobré cestě a chce to jen vyčkat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2017 08:51 Muž Mitroz [160] Re: Maq
Sorry zapoměl jsem napsat, dávám Tenso coctail pravidelně. Shodou okolností na tvou radu, řešili jsme zkrabatěné a poškozené listy u mokřanky ve vláknu "co se děje s rostlinami". Dospěli jsme právě k Bóru od té doby dávám směs. Koupil jsem ji v Praze na burze na Pankráci je to tohle www.akvar.eshop-zdarma.cz/…

Řasy se obejvily tak týden po přidávání Tenso, z toho jsem usoudil, že tam chybí nějaký další prvek a mazal pro testy...

Echinodorus začíná zdechat, žloutnou a hnědnou mu listy , tam kde je ta řasa blednou a jsou průsvitné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2017 08:37 Maq Re: Mitroz
To co na Tvých kytkách vidím s největší pravděpodobností nedostatek železa není.
Naopak dostatek železa je snad jedním z faktorů, který prospívá těm Tvým řasám.
Vzhledem k parametrům Tvé vody se mi nezdá, že by chyběl vápník. Sázel bych na některý mikroprvek, snad bór? Jistotu bys získal, kdybys opatrně přihnojil kyselinou boritou (H3BO3). Protože ji nejspíš nemáš, aplikuj některou směs mikroprvků (Tonso Cocktail aj.).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2017 00:09 Muž Mitroz [160] – Chlupatá řasa (asi Oedogonium)
Zdravím a prosím o radu.
Bojuji již nějakou dobu s chlupatou řasou viz fotky v prezentaci. Nejdříve jsem zkrátil intervaly odkalování a výměny vody (NO3 lezl nad 25) a snížil intenzitu osvětlení. Pak změřil jsem většinu hodnot vody (viz měření) a vypadl mi z toho nedostatek železa (hodnoty na nule) čemuž by i odpovídaly zažloutlé a rozpadající se listy.

Mám hnojivo Fe-EDDHMA - doporučené dávkování v návodu je 2 kapky/100 l vody. Dávám 3 dny dvojnásobek, ale železo je stále na nule. Bojím se tam toho nalít více najednou abych neotrávil ryby. Poradíte co s tím?
Díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.03.2017 19:53 Maq Re: Mistrg
Jdeš na to špatně, v mnoha ohledech. Příliš "průmyslový" přístup.
To akvárium vzdej; vyhoď písek a rostliny, vymyj savem, a založ kompletně znovu. Předtím si přečti zdejší články a popřemýšlej. Hodně rostlin. A dej si stachanovský závazek, že nejméně dva měsíce od založení se žádného hnojiva či chemie ani nedotkneš. Naučíš se používat základní prostředky - regulovat osvětlení, měnit vodu, doplňovat rostliny, odkalovat, správně používat filtr, atd.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.03.2017 19:10 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Mistrg
- dno je OK a nešumí v octu?
- dno nezahnívá? (když do něj zaryješ, jdou z něj bublinky?)
- hodnoty NO3 jsou OK?
Vyčištěno savem??? Proč? Tím jsi zabil všechny bakterie a akvárium se znovu zabíhá...

To světlo je šíleně silné na to, že tam máš pár rostlin!
CO2 je pro těch pár rostlin celkem zbytečné.
Pokud jsi chtěl rostlinné akvárium, měl jsi zvolit jiné ryby.

Dal bych rostliny na hladinu. Je potřeba je umístit tak, aby nestínily těm co máš nasezené ve dně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2017 19:00 Muž ondralomnice [81] Re: Mistrg
tablety nvm. používám jílové kuličky od JBL a až se rostlinky rozjedou přihnojuju profitem od easilife
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2017 18:53 Mistrg Re: ondralomnice
Dobře děkuji ......naposled když jsem ubral světlo tak mi uhnili všechny rostliny mám problém i se zakořenením novych rostlin i když hnojim až moc ..... co ty tablety na správné zakořenění do pudy pomaha to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2017 18:47 Muž ondralomnice [81] Re: Mistrg
málo rostlin ( přidat ) moc světla(ubrat) stydim a ten akvaflor nepoužívat sou tady na něj špatné ohlasy rybicky.net/vyrobky/280-akvaflor-af7-180-ml
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2017 18:42 Mistrg – Prosba o radu
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den přidávám dole foto mého problému akvarium 85 L mám vnějsi filtraci od Tetra Tec na 150 L ...... světlo LEd diody 24W 8000K/3850lm ....dále používám CO2 , Mořskou Sůl 1x /14dní a hnojivo na rostliny AkvaFlor AF-7 + jsem použival tablety Proflor přímo do vody ...... Přijde mi že řady uplně dusí rostliny a rosliny nerostou i když svítím cca 10H denně Už jsem zkusil snad vsechny přípravku proti řase keteré jsou pěkne drahé poradí mi nekdo? Akvarium jsem nedávno kompletne vyčistil Savem i veskere ukryty a dno řasa se pokažde objeví .
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   02.03.2017 09:14 Maq Re: vaaclav
vaaclav napsal: Nezlob se na mě ale to jsou hrozné povšechní bláboly, takových už jsem četl spousty.
Tazatel evidentně nemá představu, co čpavek nebo křemičitany jsou. Jsou to pro něj bezobsažná hesla, kterých se chytá v naději na rychlé řešení. Jako když se prodávají antioxidanty jako potravní doplňky, nebo koenzym Q10 v kosmetice. Lidi to kupují, protože reklama říká, že je to přímá cesta ke zdraví a kráse. To není vhodná chvíle začínat diskusi o systematice řas a jejich fyziologii, nebo vysvětlovat, co jsou to enzymy a jak fungují antioxidanty.
Lékař když narazí na takového pacienta, tak mu rozumně poradí turistiku a nepřežírat se zabíjačkou. To už se řeklo mockrát, je to povšechné, a ne vždy to člověka zachrání. Přesto to není blábol a je to rozumná rada, kterou je pacient schopen pochopit.
Jiná věc je, zda bude ochoten se jí řídit. Je to náročnější a méně lákavé, než si vzít úžasnou pilulku.
O řasách bychom si při jiné příležitosti taky mohli povídat odborněji (ne že já bych byl expert). Já jsem v dané chvíli poradil "zdravý životní styl" akvária namísto zázračných vodiček. Je to obecné, řeklo se to už mockrát. A platí to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   02.03.2017 06:21 Marcel G Re: vaaclav
vaaclav napsal: Nezlob se na mě ale to jsou hrozné povšechní bláboly, takových už jsem četl spousty. Je to psané noc z patra a ještě to není úplně pravda.
Pravda je, že převážná většina akvaristů rozděluje řasy do několika málo laicky vytvořených skupin (rozsivky, BGA, BBA, GSA, GDA) a vnímá je jako velmi primitivní stvoření, na která zabírají jednoduché postupy typu "uber světlo" (rozsivky), "zvyš dusík" (sinice), "přidej fosfor" (GSA), "měň vodu", "přidej CO2" apod. Tohle primitivní černobílé vidění se samozřejmě dobře hodí pro nekonečné diskuze o řasách na fórech a zvyšování karmy některých guru, ale svědčí jen o tom, že dotyčný o řasách neví ve skutečnosti nic. V první řadě je třeba si uvědomit, že řas existuje nepřeberné množství druhů a naše laické škatulky a mylné přesvědčení (např. že do skupiny rozsivky patří jen jeden druh řas) nás od skutečného porozumění jejich nárokům jen vzdaluje. Rčení "Poznej svého nepřítele" zde platí dvojnásob. Jsem přesvědčený o tom, že abychom dokázali s řasami efektivně bojovat, je nutné poznat jejich nároky a zjistit, co nejlépe omezuje jejich růst a množení. Čpavek se rozhodně v seznamu nepohybuje na předních pozicích. Akvaristé ale mají rádi, když čas od času někdo bouchne do stolu a přijde s nějakou podobnou radikální teorií, které se dá snadno uvěřit, ale špatně ověřit. Řešení, které nabízí Maq (tj. komplexní přístup založený na zlepšení prostředí pro rostliny a zhoršení podmínek pro řasy), mi připadá jako jedno z nejlepších a nejrozumnějších. Je známá věc (a každý praktik to jistě může dosvědčit), že v zaběhnutém akváriu s velkým množstvím zdravých rostlin (a relativně vysokým redoxem), dobře fungující mineralizací (tj. odbouráváním organických látek) a čistou vodou, se řasám daří špatně. Nebo možná bych měl spíše říct, že v tomto prostředí se špatně množí (špatně rostou). Přesné důvody, proč tomu tak je, ale zatím neznáme, a já osobně jsem přesvědčený o tom, že je těch důvodů několik (nikoli jen jeden jediný). Byl bych proto docela rád, když už někdo shazuje příspěvky druhých, aby aspoň nabídl nějaké jiné konstruktivní řešení, o němž je přesvědčen, že je lepší a že funguje. Můžeme pak o tom diskutovat. Očekávám tedy, že nějaké lepší řešení nabídneš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 23:56 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Tudy to neřeš, to najdeš pravdu spíš v horoskopech. Na to není nějaká zkratka, jedna příčina, kterou odstraníš a bude dobře. Na řasy (včetně sinic) je třeba jít komplexně. Když vytvoříš dobré podmínky pro rostliny, porostou Ti dobře rostliny a řasy budou okrajový problém.
A aby rostly dobře rostliny, to je polovina celé akvaristické vědy. Substrát, voda, světlo, a taky filtrace.

Nezlob se na mě ale to jsou hrozné povšechní bláboly, takových už jsem četl spousty. Je to psané noc z patra a ještě to není úplně pravda. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.03.2017 22:38 Maq Re: Kapr
Kapr napsal: Vychazim z ...
Vím. Ta čpavková teorie se jim z nějakého důvodu zalíbila a teď ji šíří. Je to v zásadě komerční sdělení, nezapomínej. Já jsem minulý týden četl dvě stati od vědců, kteří řasy (včetně sinic) zkoumají celý život a jenom seznam jejich knih a článků na to téma je na několik stránek. Pokud se ve výčtu faktorů ovlivňujících množení řas vyskytl čpavek (přesněji: amonium, protože čpavek nejen řasy zabíjí), tak jako negativní faktor. Samotného mě to překvapilo. Nikde ani slovo, že amonium řasy potřebují (a spousta laboratorních kultivačních médií pro řasy obsahuje výlučně dusičnanový dusík), jen pár zmínek ve smyslu "příliš moc amonia řasám škodí".
Ta teorie stojí za jeden výraz, který mi romant zakázal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 21:17 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Kapr
L128 žralo ten list. Potvory sežerou hodně kytek a rostou pomalu. Navíc ty moje odmítaly za dne vylézt z úkrytu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 21:15 Muž Kapr [9] Re: zervan
To neni ancik smich ale i toho L128 jsem na tech listech s rossivkou videl. Otazka je jestli ji zral nebo byl jen na vyhlidce ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 21:11 Muž Kapr [9] Re: Maq
Vychazim z www.rostlinna-akvaria.cz/… urcite zvazim kazdou radu a co se me bude zdat logicke, tak vyzkousim. Je zajimavy ze rostlinam se dari. Nekterym dobre nekterym mene a nektere chcipaji. Z toho co jsem zjistoval tak jim chybi hlavne zelezo momentalne. Proste budu pokracovat v tom co delam, az me prijde vhodnejsi hnojeni, zacnu s tim a mozna i zapojim co2. Mozna je to zbytecne, ale tak na co jsem tu bombu kupoval ze ;-) A budu doufat ze ta rozsivka driv nebo pozdeji ustoupi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.03.2017 19:28 Maq Re: zervan
Myslím že to zrnko informace pochází z toho, že rozsivky mají křemičité schránky. Jenže dost dobře nejde na to jít tak, že z vody vyloučíme všechny křemičitany. A jejich eventuální nadbytek, pokud je něco takového vůbec možné, nemusí vést k rozmachu sinic, ony toho potřebují k životu víc.
Pozn.: Náhodou jsem křemičitany zkoušel do akvária dodávat. Nemůžu zatím říct, zda to mělo nějaký efekt na cokoliv, ale určitě se mně nezačaly množit sinice. (Ani řasy.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.03.2017 19:24 Maq Re: Kapr
Kapr napsal: Pricina je nespise ... v kremicitanech. Akorat me neni jasne za co muze zvyseni SiO2? Ma to neco spolecneho s cpavkem. Nebo kremicitany a cpavek jsou uplne odlisne na sobe nezavisle veci?
Tudy to neřeš, to najdeš pravdu spíš v horoskopech. Na to není nějaká zkratka, jedna příčina, kterou odstraníš a bude dobře. Na řasy (včetně sinic) je třeba jít komplexně. Když vytvoříš dobré podmínky pro rostliny, porostou Ti dobře rostliny a řasy budou okrajový problém.
A aby rostly dobře rostliny, to je polovina celé akvaristické vědy. Substrát, voda, světlo, a taky filtrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.03.2017 19:19 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Kapr
Kremičitany nemajú nič spoločné s amoniakom. Kremičitany sú bežne aj vo vodovodnej vode, podľa mojich pozorovaní sa v akváriu časť stráca. Nemám moc prehľad, kto má koľko kremičitanov, koľko je už naozaj priveľa a či to môže spôsobiť nejaký problém. Pozeral som prezentáciu, ancík tam už je, tak sa divím, že aj rozsievky hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 17:54 Muž Kapr [9] Re: powery
Cau. Diky za prispevek. Nekteri me psali nebo jsem i od nekoho cetl, ze to rasa neni, ale uz vim ze je, alespon po tom co jsem procetl. Pricina je nespise a to nemam overeno jelikoz nemam testy, (budu objednavat) v kremicitanech. Akorat me neni jasne za co muze zvyseni SiO2? Ma to neco spolecneho s cpavkem. Nebo kremicitany a cpavek jsou uplne odlisne na sobe nezavisle veci? Vsude se uvadi ze je to hlavne problem u nove zalozenych akvarii a u starsich jen kde se neco zanedbava. Jenze ja mam akva 2 a pul mesice vodu jsem menil pravidelne a ne a ne se rozsivky zbavit. Ted menim co 4 dny, ale asi bych mel menit casteji nebo ja nevim co myslis? A dalsi nejspise hloupa otazka. Pomuze me nejak kdyz prozenu vodu pres UV lampu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 11:12 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: powery
Vďaka za upresnenie - nie som biológ a neviem, čo kam patrí. Chcel som skôr povedať, že je to niečo iné ako bežná riasa (zelená / čierna) a nemusí na to Twinstar fungovať - teda určite by som ho nekupoval na tento účel (hlavne, keď ancík je mnohonásobne lacnejší). Skôr by som tipol, že rozsievka zmizla po zabehnutí akvária. Inak mám aj Twinstar, aj Chihiros Doctor. Ak by niekto chcel skúsiť a býva tak do 100 km, som ochotný zapožičať za nejakú zálohu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2017 11:07 Muž powery [250] Re: zervan
Rozsivka patří mezi hnědé řasy - viz cs.wikipedia.org/…

Měl jsem taky problémy s rozsivkami ve větší nádrži (viz prezentace). Mám Chihiros Doctor Nano (obdoba Twinstaru) a problém s rozsivkami se zlepšuje. Nemůžu ale říct, že za zlepšení může ten Chihiros . Možná za to může zaběhnutí akvária, zmizení NH4, nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2017 21:51 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Kapr
Twinstar mám (veľmi zriedka nasadím), ale rozsievku nie, tak nemám vyskúšané. No ale nezdá sa mi, že by na to mal zabrať, rozsvievka nie je riasa a ani na sinicu vôbec nijako neúčinkuje. Pomôcť by mal aj ancík, ten zvládne práce za niekoľkých otíkov a je takmer nesmrteľný (tým nenabádam k zanedbávaniu akvária, ale vydrží kadečo).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2017 21:03 Muž Kapr [9] Re: vaaclav
Ahoj. Ty otiky jsem mel 4 ale uz se mi odporoucli. :-( nevim proc proste se jim u me nedarilo a jeden po druhem sli na druhy breh. Myslim ze ten twinstar i cisti vodu a pomaha rustu rostlin. Tak treba kdyz ho budu mit, tak u mne bude otikum lepe. Ale necham si poradit, prece jen to uz trochu stoji. Jo a filtr si myslim ze je vpohode, jen musim koupit novou zarovku. Ta UV lampa v nem nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2017 20:53 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kapr
Nemáš filtr příliš silný a tu UV lampu máš zapnutou. Tohle ti na rozsivku asi nepomůže. :-) rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jednopruhy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2017 20:46 Muž Kapr [9]
Fotka k příspěvku Ahoj. Stale mam problem s rozsivkou, tak uvazuji o koupi twinstaru. Ma tady s tim nekdo zkusenosti? Potreboval bych upresnit jaky typ by byl pro me akva. nejvhodnejsi. www.twinstar-europe.com/… diky
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2017 15:25 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Rexistens
Světlo je hlavní motor, čím silnější tím více starostí. Já bych ho ještě ztlumil. Já jsem se něčeho podobného zbavil tak že jsem zkrátil dobu svícení dával jsem do akvária CO2Vital a po 14 dnech jsem přidal půl hodiny a týden čekal co se bude dít. Takhle jsem pokračoval až jsem se zastavil někde na 10,5 hodinách naplno rozsvíceného akvária. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2017 12:51 Muž Rexistens [16]
diky za rady ohledne PMDD, to objednam a zkusim to snim - po jednotlivych prvcich, ale pokud se teda testu neda verit a i kdyz ukazuuji ze je to v pohode a neni tak jak mam zjisti kolik ceho? je to ciste jen pokus/omyl metoda?

Pro jsme mel rad tohel komplexni hnojivo a jel podle navodu a doporuceneho davkovani. daval jsem i do starsiho akvaria a bylo to v pohode bez nejakych problemu...

ale tam jsem mel jine svetlo...T5 trubice misto LED. u toho LED svetla porad nevim jak ho "idalane nastavit" i v tom bude problem

testy od rataje teda vyhodim a zkusim koupit jine...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.02.2017 12:28 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Rexistens
Dobré je mít testy na pH, KH, NO3, Fe, PO4, na ten dusík si dávej pozor nesmí ti klesnout na 0 jak jsi sám zjistil. Já mám vyzkoušené že by jsi měl mít NO3 10-20, PO4 0,5-1, Fe 0,1mg/l. Myslím že k podobným hodnotám došel i Marcel G. Já jí měl taky takže vydržať. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.02.2017 12:23 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Rexistens
hlavně test na NO3 od Rataje je k ničemu, spolehlivě fungují od JBL, či sera.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.02.2017 11:49 Maq Re: Rexistens
Tohle je projevem stavu, který romant pojmenoval bordel voda. Pokud to chceš podat vznešeněji, je to eutrofní voda. Sereš tam všeho moc a neptáš se a nemáš ponětí, zda a co z toho rostliny potřebují. Jak píše vaaclav, objednej si PMDD. Do té doby nehnoj, vyměň párkrát vodu, vyhazuj shnilé rostliny, a pozoruj ty zbývající. Až uvidíš, že jim nějaká živina skutečně chybí, tak jim ji dej.
Edit: A nedokazuj z testů, že máš vodu v pořádku. Kdybys ji měl v pořádku, nechcípaly by Ti rostliny a nerostly tyhle šílené řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2017 11:42 Muž Rexistens [16] Re: vaaclav
pravidelne (tak 1* za 14 dni) delam testy:

NO3 (od rataje) - asi 25 mg /l - po zalozeni jsme nem skoro nemeritelnou hodnotu a spoustu sinic, tak jsem na doporuceni zacal pridava NITRO PLUS - dusičnan draselný (KNO3) a dostal se na tuhle hodnotu.

CHSK test (rataj) - neni rozdil mezi vodovodni vodou a vodou v akvariu

NO2 test - skoro neměřitelné - resp. minimalni zbarveni testovane vody.

jestě mam ted objednaný test na zelezo a forfor - ty jsme zatim nemel a nedelal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2017 09:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Rexistens
P.S. Obecně - nejlépe se takovéto věco odkalují hadičkou na vzduchování (pokud nemáš dostatečně dlouhou, koupíš za pár centů v akvaristice).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2017 09:14 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Rexistens
Co nějaké testy máš, nebo jen používáš hnojivo podle návodu. Měl by jsi si koupit PMDD a rozdělat si jednotlivé prvky zvlášť. V návodu na hnojivo není jasné kolik čeho obsahuje. :-)
http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu

Pro případné přesnější a rychlejší určení příčin vzniku řas, je vhodné poskytnout co nejvíce informací. Ideální je založit prezentaci Vaší nádrže s co největším množstvím relevantních informací a fotodokumentací. https://rybicky.net/nadrze/
Klíčové jsou informace o stáří nádrže, jak a jak často probíhá údržba, jakým osvětlením a ve jakém režimu svítíte, jaké jsou hodnoty zdrojové vody a jaké vody v akváriu, zda hnojíte, čím, jak často a v jaké míře, kolik a jakých ryb máte, jakou máte filtraci a tak dále. Uvádějte co nejkonkrétnější údaje. Neurčité údaje při určování příčin vzniku řas příliš nepomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [29] ...... 57

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 43059x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/484-jak-se-zbavit-ras-v-akvariu?od=1401