Přihlásit se RYBICKY.NET »

Postupný úhyn ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Postupný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek 0  - wladys
Podle mě to vypadá na udušení z nedostatku kyslíku nebo vyší hladina NO2.Jak dlouho je nádrž založená,jaká je filtrace?Nezapáchá voda?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jd – Umírají mi ryby
Zdravím, nevíte někdo jestli má vliv rozšíření řas pravděpodobně z nedostatku světla (akva 54 litrů, 1 zářivka 15w aqua-glo) na úmrtnost ryb. Dnes mi z ničeho nic zemřela jedna parmička, chystá se za ní plata a další parmičky jsou na tom bledě. Dva čichavci zlatí jsou zatím v pořádku, stejně tak jako malé cichlidky. Do dneška bylo vše v pohodě.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi
No ono to funguje v akvarku uplne jinak nez v prirode. Takovy kozovec v prirode ma evoluci "vyzkousene", ze se musi vylihnout treba 1000x, aby 10 naslo hostitele, a rozhodne se jim malokdy podari hostitele zabit, protoze ten je vystaveny daleko mensim koncentracim utoku.
Oproti tomu v akvarku brzo neprezije nic.Strategie je proste dana evoluci, ne inteligentni strategie, kdy by si kozovec mohl rict "ejhle, posledni ryba, te se zavrtam do tlamky a uz zlobit nebudu, nez koupi nove".
(vim, ze si to tak nemyslel, jen aby to nekdo nepochopil tak, ze se pred nim schvalne kozovec schovava :-) )
Nobody - ty by me taky zajimalo. Ja myslim, ze ne. Az k tomu bude mit nekdo presnejsi info, rad si ho poslechnu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mama1101 – Paraziti
Paraziti mají strategii nezabít všechny hostitele. Po proběhlé (a neléčené) epidemii zůstane nějaký přeživší jedinec který pak žíje s parazitem v rovnováze a za určitých vhodných podmínek ho šíří dál. Pak stačí nějaká změna vnějších podmínek (chem. vody, teplota, vpuštění nových ryb atd.) a epidemie vypukne znova. Většinou si kožovce dotáhneme z prodejny, která má plno dodavatelů (a i zdrojů infekce). Stačí nedezinfikovat lovící síťku a jedna nakažená ryba nakazí celou prodejnu (vyjma prodavače).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nobody
Takže parazit přežije i zmrazení v potravě na takových -18°C? :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynar
RE: pro rolandmynar® Píšeš "všechny katastrofy" ty musíš být opatrný chvatel. smich
Podle čeho soudíš, že "opatrný" ? Tehdy jsem moc opatrný nebyl a šáhnul "vedle" místo pro sůl a dal cukr. To byla výrobna na želatinu.. Nepomohla ani celková výměna vody - musel jsem založit celé dno znovu. Takže po této zkušenosti jsem v této oblasti opravdu opatrný a před osolením si pro jistotu vždycky "líznu", :-P , protože stačí aby hospodyně prohodila dózy a je opět "vystaráno" :-O Ale jako každý smrtelník dělám a budu dělat chyby, ze kterých se poučím...

To byla ironie :-D smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ČUPR
RE: pro rolandmynar® Píšeš "všechny katastrofy" ty musíš být opatrný chvatel. smich
Podle čeho soudíš, že "opatrný" ? Tehdy jsem moc opatrný nebyl a šáhnul "vedle" místo pro sůl a dal cukr. To byla výrobna na želatinu.. Nepomohla ani celková výměna vody - musel jsem založit celé dno znovu. Takže po této zkušenosti jsem v této oblasti opravdu opatrný a před osolením si pro jistotu vždycky "líznu", :-P , protože stačí aby hospodyně prohodila dózy a je opět "vystaráno" :-O Ale jako každý smrtelník dělám a budu dělat chyby, ze kterých se poučím...
Údaájně ancistrus nejdéle zdokumentovaný věk víc než 20 let. Tvých deset je rybka těsně po nejlepších letech, ale žádný stařec. ano
Díky za informaci - fakt jsem doposud nikde nečetl KOLIK let se dožije která ryba. Pouze u choulostivějších druhů jako jsou halančíci a nebo např. Cichlidka Ramirezova se píše maximálně o dvou letech. Ale asi stejně záleží, jaké jsou vytvořeny podmínky pro tu kterou rybku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sidonius
Filipsi: ...Nebo vydrzi snad zavrtany mesice ci roky, v jakemsi "vegetacnim klidu"?
Roky nejspíš ne, ale týdny a snad i měsíce podle některých zdrojů ano. (Nechci suplovat doc. Dvořáka :-D - počkejme na konkrétní informace z dnešní přednášky. Věřím, že se jich dočkáme. ano )
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Malapa
Určitě na krupičku nestačí jen teplota 30C a sůl. Bohužel je to tak, ale jakmile propukne epidemie krupičky, není nač čekat, lépe rychle zasáhnout chemií. Raději kratší dobu a radikálně. Konkrétně u ancistrusů, to ani v dalších generacích nemělo u mě nikdy negativní dopad. Přesněji, nic nepozoruji.
Vyzkoušejte
Pro Boha - jen žádnou chemii
Bohuzel nektere nemoci se jinak nez chemii nedaji, a jak se zda, i nektere "kmeny" kozovce. Pak si treba muzes vybrat, jestli chemii, nebo zkusit rybky "povarit" ve 40stC :(
Nemusí být vinou naší nepozornosti, přineseme-li si z prodejny rybku nakaženou kožovcem.

To urcite. Ale podud ji dame poctive na dva tydny do karanteny, s dost velkou pravdepodobnosti zavrtany parazit opusti hostitele, namnozi se, a bud pomre, nebo ryby napadne viditelneji. Nebo vydrzi snad zavrtany mesice ci roky, v jakemsi "vegetacnim klidu"? Nikde jsem na to zatim nenarazil.
Cast prevence by mohla byt i jit se preptat do akvaristiky po tydnu, jestli nekde nemeli krupicku, pote co jsem nakoupil. Ale delat to nebudu, nikde je neznam natolik, ze bych veril v pravdivost informace.
Pro Boha - jen žádnou chemii - žádnou modrou skalici, nebo hypermangan a podobné sra*ky. Na krupičku je nejlepší zvýšit teplotu vody - klidně až na 28 °C a do sklenice rozmíchat kuchyňskou (mořskou) sůl a pomalu potom přilévat do akvária. Mám ancistrusy již řadu let a přežili všechny "katastrofy" v akváriu. Dokonce přežili i záměnu soli za cukr - to byl tehdy mazec - želatinový zákal vody a ancíci to přežili. Nejstarší kus má už víc jak neuvěřitelných 10 let. Ani nevím (nikde jsem se nedočetl) jak dlouho žije a kolika se Ancistrus dožije let

Píšeš "všechny katastrofy" ty musíš být opatrný chvatel. smich
Údaájně ancistrus nejdéle zdokumentovaný věk víc než 20 let. Tvých deset je rybka těsně po nejlepších letech, ale žádný stařec. ano
Pro Boha - jen žádnou chemii - žádnou modrou skalici, nebo hypermangan a podobné sra*ky. Na krupičku je nejlepší zvýšit teplotu vody - klidně až na 28 °C a do sklenice rozmíchat kuchyňskou (mořskou) sůl a pomalu potom přilévat do akvária. Mám ancistrusy již řadu let a přežili všechny "katastrofy" v akváriu. Dokonce přežili i záměnu soli za cukr - to byl tehdy mazec - želatinový zákal vody a ancíci to přežili. Nejstarší kus má už víc jak neuvěřitelných 10 let. Ani nevím (nikde jsem se nedočetl) jak dlouho žije a kolika se Ancistrus dožije let.
Ale jednu poznámku (zkušenost) připojím:
Nemusí být vinou naší nepozornosti, přineseme-li si z prodejny rybku nakaženou kožovcem. Ne vždy je taková rybka viditelným hostitelem tohoto parazita! Jednotliví prvoci se mohou ukrývat na žábrách nebo uvnitř tlamky, kde nejsou pouhým okem zjistitelní. Patří k jakýmsi evolučním schopnostem parazita vyčkat oslabení hostitele vinou stresoru a zahájit intenzívní rozmnožovací cyklus.
Ono by bylo hezke, kdyby se tyhle prednasky publikovaly nekde na webu. Podklady a materialy jsou jiste hotove, a pochybuju, ze by se na takoveto prednaseci cinnosti dalo vydelat (az zprostredkovane, zdravejsimi chovy). Ale nutit samozrejme nikoho nemuzeme.
Bohužel, nebyl... :-O Ale spoléhám na nějakou dobrou duši. Možná se slituje Catfish - na Akvárku nás bylo vícero, co jsme ji pěkně poprosili... ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nobody – Sidonius
Můžete aspoň nastínit,o co šlo v té přednášce?Předem děkuji.
Vy jste byl? Pro me trosku vic nez z ruky. Pokud ano, nebo nekdo jiny, rozepiste se vic, at je to tedy jasnejsi (tedy pokud se pred prednaskou nepodepisoval zavazek mlcenlivosti ;-) )
Vidíte... Kdybyste dnes absolvovali v Brně přednášku doc. Dvořáka na toto téma, měli byste jasno. :) Možná... :-D
Ne, spis akvaristiky. Stridaji se jim v akva importy s chovy, ruzne ryby, casto jsou nadrze prutocne, takze staci par ryb a je to vsude. U pestiren bych pochyboval, nevim, nakolik okruzaci hosti krupicku, tam asi ne. Ale tvrdit si to netroufnu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nik
To ovšem znamená,co jste napsal,že jsou teoreticky všechny chovy ryb i pěstírny kytek,zamořeny krupičkou?
to se mi nezdá. Řekl bych že krupička musí umět někde přežívat v latentním stavu.
To ovšem znamená,co jste napsal,že jsou teoreticky všechny chovy ryb i pěstírny kytek,zamořeny krupičkou?
Anuk - Preventan ancikum - proc ne? Tedy jestli je preventan to same co preventin, tj cista metylenova modr. V rozumnem davkovani nicemu neskodi (ancikum urcite ne)
Nobody - No to by me taky zajimalo. Vsichni tady pisou, jak karantenuji, a ze kdo nema karantenu, je blazen, a porad to nekdo v akva ma. Kde to berete :)? Jinak jsou zdroje jasne, importy, krmeni ... Takze lide, co nekrmi zivym, si to pouze mohou donest z akvaristiky/od chovatele s nejakymi zivocichy. (ja mel nedavno taky, abych se priznal, karantena obsazena krevetkami, sneci sup do akva primo)
Obvykle asi tak v 90% se zavleče s novou rybkou, rostlinou... Ale samozřejmě i s živou potravou jisté riziko je. Ale když člověk na rybičky kouká, pozná krupičku v zárodku a není problém jí vyléčit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nobody – Malapa
Tak potom,kde se ten parazit veme?Někdo krmí jen umělým-tam to asi nehrozí,nebo ano?
Pak by musel být již ve vodě,která je v akváriu?
Nemaj, krupička je parazit a když se objeví, tak v akvariu zahubí všechny rybičky. Osobně dost pochybuju, že by nějaká ryba trvale odolala.
Jiank konkrétně ancistrusi se prodávaí moc malí a většinou ve velmi špatném stavu. Vyhublí, těm už stačí opravdu málo a jdou do rybího ráje. Osobně doporučuji kupovat aspoň 4-5cm velké rybky, nebo naopak od chovatele třeba potěr, ale ve větším počtu a vykrmit ho v smostané nádrži, kde bude hodně krmený.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nobody – Nik
Já choroby moc neovládám.Nemám problémy.
Takže"všechny rybky"mají latentně ve svém těle krupičku(tedy baktérie nebo viry),které toto onemocnění vyvolávají?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nik
špatné podmínky v akváriích, vystresované rybky ze supermárketů, žádná karanténa, neznalost... klasické symptomy?
Vyzkoušejte
Teda!
Ať se podívám na jakékoliv DF,všude se řeší krupička.Kde ji všichni berou? coze
Přikloním se k Anukovi - EXIT + eSHa 2000. Přežije to všechno a krupice se tratí po 3-4 dnech.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Anuk
preventan ancistrusům coze příště dej na krupici raději esha exit, mám s ním dobrou zkušenost a všichni ancíci jsou ok ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - xx
Takže sis je sama otrávila chemií a nezamřeli na krupičku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lenka
teplota vody je 26 stupňů, ph 6,8-7, ty další hodnoty nevím. dávali jsem jim tam preventan a ještě jeden přípravek, něco na bázi modré skalice. když jsem vylovili první rybu, byla celá jakoby našedlá a úplně se rozpadala (jako kdyby byla uvařená nebo tak něco)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - miro03
napíš čím si léčila a hodnoty vody v akváriu do ktorého si ich premiestnila s karantény-ph,no2,no3,gh,kh.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - xx
Ten úhyn byl bez přidání léku nebo po přidání? Ryby na krupičku umírají pomalu, zvlášť dospělé kusy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lenka – úhyn ancistrusů
Dobrý den
potřebovala bych radu ohledně ancistrusů.máme 120l akvarko, v něm asi 30 neonek, dvě krevetky a dva skaláry. koupili jsme 3 ancistruse. byli 8 dní v karanténě a byli v pohodě. pak jsem je přendali do akvarka, a asi 10 dní byli v pořádku, pak se ale projevila u jednoho krupice a do dalsiho dne chcípli všichni.takhle se to opakovalo už dvakrát. poradte , kde je chyba? Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Janiska
Možné to je, ale že by všechny nezávisle na sobě byly pod jedním? asi náhoda nebo osud :-) možná to tím je, uvidím, co ta poslední ramirezka
Vliv na to koren urcite nema, vetsina zivocichu, kdyz se chysta umrit, najde si na to klidne a schovane misto. Pripadne je tam odnese proudeni vody?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Janiska
Ještě se rozmyslím a pak uvidím, mám 160-ti litrovou nádrž. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda-li je pod ten kořen nemohla zahnat nějaká jiná ryba, třeba skalára nebo krunýřovec. Přes den však žádné agresivní chování nepozoruju. Já ty ramirezky taky dlouho nemohla sehnat, tak mi je to teď líto. sad
 Reagovat na tento příspěvek 0  - motýlek
no, já je kupoval s tím, že byly léčené na krupičku, takže jsem to spíše riskoval než rozumně zvážil ... ale nemohl jsem je tehdy nikde sehnat, tak jsem si řekl, že si nějaké odchovám ... je to nádherná rybička i vzezřením i chováním - zejména starostí o jikry a potěr ... určitě to chce nádrž alespoň 80cm dlouhou, pokud tam chceš mít dva páry ... problém je, že se musí spárovat samy z několika kusů ... když oddělíš uměle párek od sebe, možná to nepřežijí? - ale to nemám potvrzené ... fakt ale je, že pokud mi z páru odešel jeden, tak ten druhý sám dlouho nevydržel sad
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Janiska – motylek
kouknu tam, jen nevim, proc vsechny umrely pod tim korenem. Pri mereni mam vsechno v norme :-/ nevim, jestli si mam koupit jeste dalsi. Některým lidm buď umřou a nebo se hned rozmnoží. Fakt nevím :-| tone
 Reagovat na tento příspěvek 0  - motýlek
Fotka k příspěvku no, to jsou opravdu dost choulostivé rybky, stačí nevhodná voda či teplota a je po nich - bez naděje na záchranu ... já jsem jich pohřbil asi 8, ale už se mi podařilo získat od posledního páru asi 30 mladých, teď jsou ve velikosti asi 12 mm, snad to dochovám ... nějaké informace jsou na atlasu na akvarko.cz

Reagovat na tento příspěvek 0  - Janiska – úhyn cichlidek ramirezových
Ahojky, v neděli jsem si pořídila 4 cichlidky ramirezovy, bohuzel, naposledy jsem všechny čtyři viděla v pondělí, v úterý po škole už byly jen dvě, myslela jsem, že jsou někde zalezlé, když jsem je neviděla ani večer, začala jsem je hledat. Po asi hodinovém pátrání, jsem je nasla pod jedním korenem - obe, dnes rano, jsem tam nasla uhynulou i treti a to jsem koren prevratila tak, at tam nemuzou zalezt, bohuzel, nepodarilo se tomu zabranit. Zbyva mi posledni ramirezka, je cila, neschovava se. S ostatnima rybkama problem nemam zadny, tohle je poprve a nedokazu si to vysvetlit, proc vsechny tri umrely pod, nebo castecne pod korenem. Děkuji za každou radu. sad ahoj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - janeka
JE TO MOŽNÉ NE ŽE BYCH TAM MĚLA ZROVNA 20 PAVÍCH OČEK ALE TAKY TAM MÁM PÁR NEONEK (10) OČKA MÁM UŽ JEN 3 A 3 MALY TAKY 3 TERY A 4 PANCEŘNÍČKY.AKVÁRIUM MAM OD LOŇSKÝCH VÁNOC,30-40L.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Dinamit
no právě, přerybněno. Když by tam měla dejme tomu 20 pavícho oček, tak je pak jasné, že se začnou nesnášet...
nebo se snad mýlím?
Vyzkoušejte
Jeste jsem nevidel tak teritorialni a agresivni pavi ocka, ze by si samci bojovne hajili teritorium. Spis je muze stresovat jina ryba (nemas tam betu?) co je honi az je uhoni.
Ale ze vseho nejvic tipuju prerybneno a male nedavno zalozene akvarko.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dinamit
No, to je teď jedno.
Janeko, a kolik tam máš těch ryb a jak dlouho už to akvárko existuje? Je totiž také možné, že si samci hájí své teritorium...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - georged
Záchodem se do čistírny odpadních vod asi nikdy nedostane... v kanále žije takových strávníků, že s větší pravděpodobností ji sežere nějaký potkan (a ti jsou nesmrtelní :-D )

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 48 49

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 27314x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3116?od=1986