Postupný úhyn ryb
0 27.11.2007 01:26 JARDA111 – Re: JMat
Ahoj, vim ze se ti zda na akvarko pocet ryb tak akorat ,ale je treba to brat tak ze 1 zavojnatka a 6 zivorodek vodu znecistuje daleko vic nez treba 100 ks neonek. zmer ph a no2-asi ty hodnoty nebudou nic moc,neprekrmuj a zvys objem filtracni hmoty.
Neříkám že je nádrž přerybněná. Spíše je trochu nevhodně osazená. Pokud je tam málo živých rostlin tak musí být nasazená biologická filtrace.To že se nemoc dostala do aq s novou rostlinou není příliš pravděpodobné. Možná by stálo za to změřit hodnoty dusíkatých látek ve vodě. Ten Baktopur by se měl používat v karanténních nádržích. Ve společné nádrži většinou udělá víc škody než užitku.

0 26.11.2007 20:05 JMat Když jsem počítala na 1 cm rybky 1 l vody, tak to jde, ne? Vím že 2 nejsou hejno, ale to bych musela mít v takhle malým akva jenom 1 druh.. Rok byl klid - nemohla jsem si s tou novou (neopláchnutou) kytkou přitáhnout nějakou chorobu z obchodu??
0 26.11.2007 19:57 JMat 
nepovedené foto, ale líp to asi nepůjde - pořád se drží u hladiny (nelape po vzduchu, ale drží hřbetní ploutev nad hladinou..)
0 26.11.2007 19:48 JMat 
Akvárko má 54 l, v něm 4 tetry neonové, 2 panceřníčci, 1 závojnatka, 1 zebřička, 6 pavích oček a šnek. Rostliny 4 "živé" a 3 umělé (závojnatka je "likvidátor"). Filtr - ? - krabička, motorek, houba (kterou propláchnu, když nejdou bubliny..). Vodu používám odstátou - z kohoutku. Krmení TetraMin. Takhle funguje rok. Před téměř 2 měsíci jsem řešila problém s 2. závojnatkou, která měla (podle příznaků (?)) vodnatelnost. Tableta baktopur (pravděpodobně) zachránila zbytek ryb. Nové ryby nepřibyly (kromě narozených pavích oček) - jen mě teď napadlo, že jsem asi před měsícem koupila novou kytku a dala jsem ji rovnou do akvárka....
0 26.11.2007 19:08 JMat – Úhyn ryb a nemocná závojnatka
Prosím o radu - během týdne mi uhynuly 2 paví očka a 1 plata. Paví kluk před tím delší dobu odpočíval na listech nebo velkých kamenech, ale jedl normálně. Paví holka porodila a druhý den "byla pryč" a plata se včera začala skrývat pod listy a teď už to má taky za sebou. Na žádné z ryb jsem jinak nepozorovala nic zvláštního. Pár dní se mi zdá, že jiná "paví očice" má "roztřepený" ocas. A dnes během dne se objevily závojnatce na hřbetě červené flíčky. Podle příznaků jsem si na
sera.cz/… našla případnou léčbu závojnatky (hodila jsem do akva tabletu SERA BAKTOPUR DIRECT - to snad nemůže uškodit, ne?). Doufám, že paví očice nemá tuberkulózu!!?? Dají se ještě zachránit zbývající rybky? Díky
Starší reakce
0 13.11.2007 13:39 dulka Mohl by mi někdo poradit, jakou chorobu mám léčit, popř. jak, když mají ryby krvavá skřele, v pokročilém stádiu se některým jakoby rozpadá tlamka a po projevení příznaků do dvou dnů hynou? Zanesla jsem si tu chorobu do akvárka před týdnem s novou bojovnicí a půlka ryb už je mrtvá než mi došlo, proč umírají. Zatím to zasáhlo všechny druhy, které jsem v akváriu měla (pancéřníčci, tetry, parmy, bojovnice.
0 13.11.2007 11:59 jd ok
0 12.11.2007 23:15 Sidonius Bohužel - pouhým zvýšením intenzity osvětlení se ruduchy sotva zbavíte ... To by bylo příliš jednoduché. Ale je to jedno z opatření, které má v boji proti ruduchám opodstatnění - zlepšuje podmínky pro vyšší rostliny. A dobře fungující rostliny jsou silnou zbraní proti řasám všeho druhu.
0 12.11.2007 22:27 jd Roduchy? Předpokládám, že se jich zbavím zvýšením osvětlení, že? Do mého setového krytu se už žádná zářivka nevejde,takže musím udělat nový.
0 12.11.2007 22:25 Sidonius Ruduchy...
0 12.11.2007 22:13 jd Jedná se o takový zelený sametový koberec, který pokrývá listy rostlin a kameny. Sem tam se objeví i jakási hnědá štětka
0 12.11.2007 22:10 agagagas otázka je, jestli tam máš skutečně řasy anebo sinice - to jsou mrchy
0 12.11.2007 21:34 jd Čichavci dýchají u hladiny sem tam, ale cichlidky jsou v pohodě. Teda alespoň doufám, že jsou, protože úmrtí těchto rybek by mě moc mrzelo.
0 12.11.2007 21:30 rolandmynar
0 12.11.2007 21:29 rolandmynar Filtr jsem dneska vyčistil, jinak ho čistím každý druhý týden.
Mám filtr vnitřní, ale čistím ho tak jednou za 3 měsíce, když už přestává táhnout a bublinkvat. Vyměnit vodu a současně vymýt filtr rybám spíše škodí než prospívá. Je to jako bys je dal z domovské vody do laboratorní (přehnaně) čistoty. To nepřežijí ani některé zdravé rybky. Nedělej to současně. A filtr moc často.
0 12.11.2007 21:26 rolandmynar Fotky v mém profilu jsou již starší. Od té doby se rostliny rozrostly, ale jsou z větší části pokryty řasou, kromě nových výhonků. Dnes jsem vyměnil část vody, teplota 24C
Jak jsem na to koukal, máš vzduchování a dost světla? Nedýchají ti čichavci furt vzduch z hladiny? Řekl bych, že na ty tvoje rybky tam nebude moc kyslíku v té vodě.
0 12.11.2007 21:26 jd Filtr jsem dneska vyčistil, jinak ho čistím každý druhý týden.
0 12.11.2007 21:23 jd Fotky v mém profilu jsou již starší. Od té doby se rostliny rozrostly, ale jsou z větší části pokryty řasou, kromě nových výhonků. Dnes jsem vyměnil část vody, teplota 24C
0 12.11.2007 21:19 Štěpán Na první pohled - v akváriu je velice málo rostlin. Přebytek dusíkatých látek?
0 12.11.2007 21:17 jd Ryby vypadají pořád stejně.
0 12.11.2007 21:16 rolandmynar Není nic vidět na rybách? Povlak, tečky, červené žábry atd?...
0 12.11.2007 21:07 jd – Umírají mi ryby
Zdravím, nevíte někdo jestli má vliv rozšíření řas pravděpodobně z nedostatku světla (akva 54 litrů, 1 zářivka 15w aqua-glo) na úmrtnost ryb. Dnes mi z ničeho nic zemřela jedna parmička, chystá se za ní plata a další parmičky jsou na tom bledě. Dva čichavci zlatí jsou zatím v pořádku, stejně tak jako malé cichlidky. Do dneška bylo vše v pohodě.
Starší reakce
No ono to funguje v akvarku uplne jinak nez v prirode. Takovy kozovec v prirode ma evoluci "vyzkousene", ze se musi vylihnout treba 1000x, aby 10 naslo hostitele, a rozhodne se jim malokdy podari hostitele zabit, protoze ten je vystaveny daleko mensim koncentracim utoku.
Oproti tomu v akvarku brzo neprezije nic.Strategie je proste dana evoluci, ne inteligentni strategie, kdy by si kozovec mohl rict "ejhle, posledni ryba, te se zavrtam do tlamky a uz zlobit nebudu, nez koupi nove".
(vim, ze si to tak nemyslel, jen aby to nekdo nepochopil tak, ze se pred nim schvalne kozovec schovava

)
Nobody - ty by me taky zajimalo. Ja myslim, ze ne. Az k tomu bude mit nekdo presnejsi info, rad si ho poslechnu.
0 07.11.2007 08:41 mama1101 – Paraziti
Paraziti mají strategii nezabít všechny hostitele. Po proběhlé (a neléčené) epidemii zůstane nějaký přeživší jedinec který pak žíje s parazitem v rovnováze a za určitých vhodných podmínek ho šíří dál. Pak stačí nějaká změna vnějších podmínek (chem. vody, teplota, vpuštění nových ryb atd.) a epidemie vypukne znova. Většinou si kožovce dotáhneme z prodejny, která má plno dodavatelů (a i zdrojů infekce). Stačí nedezinfikovat lovící síťku a jedna nakažená ryba nakazí celou prodejnu (vyjma prodavače).
0 06.11.2007 17:09 rolandmynar RE: pro rolandmynar® Píšeš "všechny katastrofy" ty musíš být opatrný chvatel.
Podle čeho soudíš, že "opatrný" ? Tehdy jsem moc opatrný nebyl a šáhnul "vedle" místo pro sůl a dal cukr. To byla výrobna na želatinu.. Nepomohla ani celková výměna vody - musel jsem založit celé dno znovu. Takže po této zkušenosti jsem v této oblasti opravdu opatrný a před osolením si pro jistotu vždycky "líznu",

, protože stačí aby hospodyně prohodila dózy a je opět "vystaráno"

Ale jako každý smrtelník dělám a budu dělat chyby, ze kterých se poučím...
To byla ironie

0 06.11.2007 09:22
ČUPR [205] - Tetry RE: pro rolandmynar® Píšeš "všechny katastrofy" ty musíš být opatrný chvatel.
Podle čeho soudíš, že "opatrný" ? Tehdy jsem moc opatrný nebyl a šáhnul "vedle" místo pro sůl a dal cukr. To byla výrobna na želatinu.. Nepomohla ani celková výměna vody - musel jsem založit celé dno znovu. Takže po této zkušenosti jsem v této oblasti opravdu opatrný a před osolením si pro jistotu vždycky "líznu",

, protože stačí aby hospodyně prohodila dózy a je opět "vystaráno"

Ale jako každý smrtelník dělám a budu dělat chyby, ze kterých se poučím...
0 05.11.2007 23:06 Sidonius Filipsi: ...Nebo vydrzi snad zavrtany mesice ci roky, v jakemsi "vegetacnim klidu"?
Roky nejspíš ne, ale týdny a snad i měsíce podle některých zdrojů ano. (Nechci suplovat doc. Dvořáka

- počkejme na konkrétní informace z dnešní přednášky. Věřím, že se jich dočkáme.

)
Pro Boha - jen žádnou chemii
Bohuzel nektere nemoci se jinak nez chemii nedaji, a jak se zda, i nektere "kmeny" kozovce. Pak si treba muzes vybrat, jestli chemii, nebo zkusit rybky "povarit" ve 40stC :(
Nemusí být vinou naší nepozornosti, přineseme-li si z prodejny rybku nakaženou kožovcem.
To urcite. Ale podud ji dame poctive na dva tydny do karanteny, s dost velkou pravdepodobnosti zavrtany parazit opusti hostitele, namnozi se, a bud pomre, nebo ryby napadne viditelneji. Nebo vydrzi snad zavrtany mesice ci roky, v jakemsi "vegetacnim klidu"? Nikde jsem na to zatim nenarazil.
Cast prevence by mohla byt i jit se preptat do akvaristiky po tydnu, jestli nekde nemeli krupicku, pote co jsem nakoupil. Ale delat to nebudu, nikde je neznam natolik, ze bych veril v pravdivost informace.
0 05.11.2007 22:30 rolandmynar Pro Boha - jen žádnou chemii - žádnou modrou skalici, nebo hypermangan a podobné sra*ky. Na krupičku je nejlepší zvýšit teplotu vody - klidně až na 28 °C a do sklenice rozmíchat kuchyňskou (mořskou) sůl a pomalu potom přilévat do akvária. Mám ancistrusy již řadu let a přežili všechny "katastrofy" v akváriu. Dokonce přežili i záměnu soli za cukr - to byl tehdy mazec - želatinový zákal vody a ancíci to přežili. Nejstarší kus má už víc jak neuvěřitelných 10 let. Ani nevím (nikde jsem se nedočetl) jak dlouho žije a kolika se Ancistrus dožije let
Píšeš "všechny katastrofy" ty musíš být opatrný chvatel. 
0 05.11.2007 22:22 Sidonius Ale jednu poznámku (zkušenost) připojím:
Nemusí být vinou naší nepozornosti, přineseme-li si z prodejny rybku nakaženou kožovcem. Ne vždy je taková rybka viditelným hostitelem tohoto parazita! Jednotliví prvoci se mohou ukrývat na žábrách nebo uvnitř tlamky, kde nejsou pouhým okem zjistitelní. Patří k jakýmsi evolučním schopnostem parazita vyčkat oslabení hostitele vinou stresoru a zahájit intenzívní rozmnožovací cyklus.
Ono by bylo hezke, kdyby se tyhle prednasky publikovaly nekde na webu. Podklady a materialy jsou jiste hotove, a pochybuju, ze by se na takoveto prednaseci cinnosti dalo vydelat (az zprostredkovane, zdravejsimi chovy). Ale nutit samozrejme nikoho nemuzeme.
0 05.11.2007 22:14 Nobody – Sidonius
Můžete aspoň nastínit,o co šlo v té přednášce?Předem děkuji.
Vy jste byl? Pro me trosku vic nez z ruky. Pokud ano, nebo nekdo jiny, rozepiste se vic, at je to tedy jasnejsi (tedy pokud se pred prednaskou nepodepisoval zavazek mlcenlivosti

)
Ne, spis akvaristiky. Stridaji se jim v akva importy s chovy, ruzne ryby, casto jsou nadrze prutocne, takze staci par ryb a je to vsude. U pestiren bych pochyboval, nevim, nakolik okruzaci hosti krupicku, tam asi ne. Ale tvrdit si to netroufnu.
Přidat reakci
1 ...... [40] ...... 48
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 27040x