Postupný úhyn ryb
0 12.11.2007 23:15 Sidonius Bohužel - pouhým zvýšením intenzity osvětlení se ruduchy sotva zbavíte ... To by bylo příliš jednoduché. Ale je to jedno z opatření, které má v boji proti ruduchám opodstatnění - zlepšuje podmínky pro vyšší rostliny. A dobře fungující rostliny jsou silnou zbraní proti řasám všeho druhu.
0 12.11.2007 22:27 jd Roduchy? Předpokládám, že se jich zbavím zvýšením osvětlení, že? Do mého setového krytu se už žádná zářivka nevejde,takže musím udělat nový.
0 12.11.2007 22:25 Sidonius Ruduchy...
0 12.11.2007 22:13 jd Jedná se o takový zelený sametový koberec, který pokrývá listy rostlin a kameny. Sem tam se objeví i jakási hnědá štětka
0 12.11.2007 22:10 agagagas otázka je, jestli tam máš skutečně řasy anebo sinice - to jsou mrchy
0 12.11.2007 21:34 jd Čichavci dýchají u hladiny sem tam, ale cichlidky jsou v pohodě. Teda alespoň doufám, že jsou, protože úmrtí těchto rybek by mě moc mrzelo.
0 12.11.2007 21:30 rolandmynar 0 12.11.2007 21:29 rolandmynar Filtr jsem dneska vyčistil, jinak ho čistím každý druhý týden.
Mám filtr vnitřní, ale čistím ho tak jednou za 3 měsíce, když už přestává táhnout a bublinkvat. Vyměnit vodu a současně vymýt filtr rybám spíše škodí než prospívá. Je to jako bys je dal z domovské vody do laboratorní (přehnaně) čistoty. To nepřežijí ani některé zdravé rybky. Nedělej to současně. A filtr moc často.
0 12.11.2007 21:26 rolandmynar Fotky v mém profilu jsou již starší. Od té doby se rostliny rozrostly, ale jsou z větší části pokryty řasou, kromě nových výhonků. Dnes jsem vyměnil část vody, teplota 24C
Jak jsem na to koukal, máš vzduchování a dost světla? Nedýchají ti čichavci furt vzduch z hladiny? Řekl bych, že na ty tvoje rybky tam nebude moc kyslíku v té vodě.
0 12.11.2007 21:26 jd Filtr jsem dneska vyčistil, jinak ho čistím každý druhý týden.
0 12.11.2007 21:23 jd Fotky v mém profilu jsou již starší. Od té doby se rostliny rozrostly, ale jsou z větší části pokryty řasou, kromě nových výhonků. Dnes jsem vyměnil část vody, teplota 24C
0 12.11.2007 21:19 Štěpán Na první pohled - v akváriu je velice málo rostlin. Přebytek dusíkatých látek?
0 12.11.2007 21:17 jd Ryby vypadají pořád stejně.
0 12.11.2007 21:16 rolandmynar Není nic vidět na rybách? Povlak, tečky, červené žábry atd?...
0 12.11.2007 21:07 jd – Umírají mi ryby
Zdravím, nevíte někdo jestli má vliv rozšíření řas pravděpodobně z nedostatku světla (akva 54 litrů, 1 zářivka 15w aqua-glo) na úmrtnost ryb. Dnes mi z ničeho nic zemřela jedna parmička, chystá se za ní plata a další parmičky jsou na tom bledě. Dva čichavci zlatí jsou zatím v pořádku, stejně tak jako malé cichlidky. Do dneška bylo vše v pohodě.
Starší reakce
No ono to funguje v akvarku uplne jinak nez v prirode. Takovy kozovec v prirode ma evoluci "vyzkousene", ze se musi vylihnout treba 1000x, aby 10 naslo hostitele, a rozhodne se jim malokdy podari hostitele zabit, protoze ten je vystaveny daleko mensim koncentracim utoku.
Oproti tomu v akvarku brzo neprezije nic.Strategie je proste dana evoluci, ne inteligentni strategie, kdy by si kozovec mohl rict "ejhle, posledni ryba, te se zavrtam do tlamky a uz zlobit nebudu, nez koupi nove".
(vim, ze si to tak nemyslel, jen aby to nekdo nepochopil tak, ze se pred nim schvalne kozovec schovava
)
Nobody - ty by me taky zajimalo. Ja myslim, ze ne. Az k tomu bude mit nekdo presnejsi info, rad si ho poslechnu.
0 07.11.2007 08:41 mama1101 – Paraziti
Paraziti mají strategii nezabít všechny hostitele. Po proběhlé (a neléčené) epidemii zůstane nějaký přeživší jedinec který pak žíje s parazitem v rovnováze a za určitých vhodných podmínek ho šíří dál. Pak stačí nějaká změna vnějších podmínek (chem. vody, teplota, vpuštění nových ryb atd.) a epidemie vypukne znova. Většinou si kožovce dotáhneme z prodejny, která má plno dodavatelů (a i zdrojů infekce). Stačí nedezinfikovat lovící síťku a jedna nakažená ryba nakazí celou prodejnu (vyjma prodavače).
0 06.11.2007 17:09 rolandmynar RE: pro rolandmynar® Píšeš "všechny katastrofy" ty musíš být opatrný chvatel.
Podle čeho soudíš, že "opatrný" ? Tehdy jsem moc opatrný nebyl a šáhnul "vedle" místo pro sůl a dal cukr. To byla výrobna na želatinu.. Nepomohla ani celková výměna vody - musel jsem založit celé dno znovu. Takže po této zkušenosti jsem v této oblasti opravdu opatrný a před osolením si pro jistotu vždycky "líznu",
, protože stačí aby hospodyně prohodila dózy a je opět "vystaráno"
Ale jako každý smrtelník dělám a budu dělat chyby, ze kterých se poučím...
To byla ironie
0 06.11.2007 09:22 ČUPR [204] - Tetry RE: pro rolandmynar® Píšeš "všechny katastrofy" ty musíš být opatrný chvatel.
Podle čeho soudíš, že "opatrný" ? Tehdy jsem moc opatrný nebyl a šáhnul "vedle" místo pro sůl a dal cukr. To byla výrobna na želatinu.. Nepomohla ani celková výměna vody - musel jsem založit celé dno znovu. Takže po této zkušenosti jsem v této oblasti opravdu opatrný a před osolením si pro jistotu vždycky "líznu",
, protože stačí aby hospodyně prohodila dózy a je opět "vystaráno"
Ale jako každý smrtelník dělám a budu dělat chyby, ze kterých se poučím...
0 05.11.2007 23:06 Sidonius Filipsi: ...Nebo vydrzi snad zavrtany mesice ci roky, v jakemsi "vegetacnim klidu"?
Roky nejspíš ne, ale týdny a snad i měsíce podle některých zdrojů ano. (Nechci suplovat doc. Dvořáka
- počkejme na konkrétní informace z dnešní přednášky. Věřím, že se jich dočkáme.
)
Pro Boha - jen žádnou chemii
Bohuzel nektere nemoci se jinak nez chemii nedaji, a jak se zda, i nektere "kmeny" kozovce. Pak si treba muzes vybrat, jestli chemii, nebo zkusit rybky "povarit" ve 40stC :(
Nemusí být vinou naší nepozornosti, přineseme-li si z prodejny rybku nakaženou kožovcem.
To urcite. Ale podud ji dame poctive na dva tydny do karanteny, s dost velkou pravdepodobnosti zavrtany parazit opusti hostitele, namnozi se, a bud pomre, nebo ryby napadne viditelneji. Nebo vydrzi snad zavrtany mesice ci roky, v jakemsi "vegetacnim klidu"? Nikde jsem na to zatim nenarazil.
Cast prevence by mohla byt i jit se preptat do akvaristiky po tydnu, jestli nekde nemeli krupicku, pote co jsem nakoupil. Ale delat to nebudu, nikde je neznam natolik, ze bych veril v pravdivost informace.
0 05.11.2007 22:30 rolandmynar Pro Boha - jen žádnou chemii - žádnou modrou skalici, nebo hypermangan a podobné sra*ky. Na krupičku je nejlepší zvýšit teplotu vody - klidně až na 28 °C a do sklenice rozmíchat kuchyňskou (mořskou) sůl a pomalu potom přilévat do akvária. Mám ancistrusy již řadu let a přežili všechny "katastrofy" v akváriu. Dokonce přežili i záměnu soli za cukr - to byl tehdy mazec - želatinový zákal vody a ancíci to přežili. Nejstarší kus má už víc jak neuvěřitelných 10 let. Ani nevím (nikde jsem se nedočetl) jak dlouho žije a kolika se Ancistrus dožije let
Píšeš "všechny katastrofy" ty musíš být opatrný chvatel. 0 05.11.2007 22:22 Sidonius Ale jednu poznámku (zkušenost) připojím:
Nemusí být vinou naší nepozornosti, přineseme-li si z prodejny rybku nakaženou kožovcem. Ne vždy je taková rybka viditelným hostitelem tohoto parazita! Jednotliví prvoci se mohou ukrývat na žábrách nebo uvnitř tlamky, kde nejsou pouhým okem zjistitelní. Patří k jakýmsi evolučním schopnostem parazita vyčkat oslabení hostitele vinou stresoru a zahájit intenzívní rozmnožovací cyklus.
Ono by bylo hezke, kdyby se tyhle prednasky publikovaly nekde na webu. Podklady a materialy jsou jiste hotove, a pochybuju, ze by se na takoveto prednaseci cinnosti dalo vydelat (az zprostredkovane, zdravejsimi chovy). Ale nutit samozrejme nikoho nemuzeme.
0 05.11.2007 22:14 Nobody – Sidonius
Můžete aspoň nastínit,o co šlo v té přednášce?Předem děkuji.
Vy jste byl? Pro me trosku vic nez z ruky. Pokud ano, nebo nekdo jiny, rozepiste se vic, at je to tedy jasnejsi (tedy pokud se pred prednaskou nepodepisoval zavazek mlcenlivosti
)
Ne, spis akvaristiky. Stridaji se jim v akva importy s chovy, ruzne ryby, casto jsou nadrze prutocne, takze staci par ryb a je to vsude. U pestiren bych pochyboval, nevim, nakolik okruzaci hosti krupicku, tam asi ne. Ale tvrdit si to netroufnu.
0 05.11.2007 21:52 Nobody To ovšem znamená,co jste napsal,že jsou teoreticky všechny chovy ryb i pěstírny kytek,zamořeny krupičkou?
Anuk - Preventan ancikum - proc ne? Tedy jestli je preventan to same co preventin, tj cista metylenova modr. V rozumnem davkovani nicemu neskodi (ancikum urcite ne)
Nobody - No to by me taky zajimalo. Vsichni tady pisou, jak karantenuji, a ze kdo nema karantenu, je blazen, a porad to nekdo v akva ma. Kde to berete
? Jinak jsou zdroje jasne, importy, krmeni ... Takze lide, co nekrmi zivym, si to pouze mohou donest z akvaristiky/od chovatele s nejakymi zivocichy. (ja mel nedavno taky, abych se priznal, karantena obsazena krevetkami, sneci sup do akva primo)
0 05.11.2007 21:41 Nobody – Malapa
Tak potom,kde se ten parazit veme?Někdo krmí jen umělým-tam to asi nehrozí,nebo ano?
Pak by musel být již ve vodě,která je v akváriu?
0 05.11.2007 21:29 Nobody – Nik
Já choroby moc neovládám.Nemám problémy.
Takže"všechny rybky"mají latentně ve svém těle krupičku(tedy baktérie nebo viry),které toto onemocnění vyvolávají?
0 05.11.2007 20:31 Nobody Teda!
Ať se podívám na jakékoliv DF,všude se řeší krupička.Kde ji všichni berou?
0 05.11.2007 20:22 rolandmynar Přikloním se k Anukovi - EXIT + eSHa 2000. Přežije to všechno a krupice se tratí po 3-4 dnech.
Přidat reakci
1 ...... [40] ...... 48
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26767x