Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Postupný úhyn ryb

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 20 Přejít na další stránku   1  
Postupný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2011 08:38 R Muž romant [27987] Re: sinthor
Filtr nemůžeš vyměnit za jiný, to by nedopadlo dobře. Po nějakou dobu musí být v akvárku oba společně, tak aby potom ten novej postupně přebíral funkci toho původního. S tou dobou měsíce by bylo dobrý počítat. Ty si pomůžeš tím, že do toho novýho vymačkáš trochu obsahu toho starýho a tzv. si ten novej naočkuješ tím užitečným bordýlkem co filtr obsahuje. Můžeš to samozřejmě podpořit nějakým přípravkem který ty nitrifikační bakterie obsahuje, třeba Nitrivec od Sery.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2011 08:03 sinthor
dneska to teda vyrobim nebude to vadit memu poteru? :-D a budu teda muset cekat dalsi mesic na vytvoreni tech bakterii? jen at vim :-D diky..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 21:42 R Muž romant [27987] Re: HaDaS
Já jsem neměl na mysli to Dueto, ale klasiku v podobě Atmanu s regulací výkonu. To jsem nenapsal, takže logická přopomínka. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 21:00 HaDaS Re: romant
On ten jeho filtr (čerpací hlava z něj) na tyto molitany nelze nasadit. Bude si jej muset upravit sám. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:58 HaDaS Re: sinthor
Čerpací hlava z Duetta ti to utáhne bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:19 R Muž romant [27987] Re: sinthor
Tady máš ty olitany už s dírama, jenom nasadit čerpací hlavu.
www.mojeakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:15 sinthor
takze kdyz poridim 20*10*10cm biomolitan mam vyriznot do nej diru cca ve stredu nahore na hlavu toho filtru a jen to tam polozit? bude to mit dostatecne rychle proud vody? kaminek tam pak davat nemusim? a co cisteni? jak casto a jak? to potom budu muset opet cekat cca mesic nez tam muzu dat nove osadniky? a kde bych sehnal ten biomolitan v takove velikosti prosim? :-D jeste to nakreslim ke schvaleni.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:04 R Muž romant [27987] Re: sinthor
Ty bakterie potřebují ke svý činnosti a množení kyslík, takže pokud nějakou kostku, tak jedině c čerpací hlavou(čerpadlem), který tu vodu přes ten biomolitan nasává z akva a pouší nazpět. To co jsem teď popsal je velmi častá, účinná a levná forma filtrace, ta kostka bimolitanu se nechává v akva, protože potřebuje nasávat do sebe tu vodu. To co popisuješ by spíš odpovídalo vnitřnímu vestavěnýmu filtru. Když pohledáš, tak tady na fóru najdeš spoustu informací o tomto způsobu filtrace. Já mám v oblibě tu čerpací hlavu s molitanem, ale to neznamená, že to nebudeš realizovat jiným způsobem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 20:01 HaDaS Re: sinthor
No to je paráda. Jestli máš něco jako filtrační komoru, tak odendej tělo filtru, nech jenom čerpací hlavici a celý prostor pro filtr vycpi tím biomolitanem a máš ideální řešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 19:57 sinthor
no ten filtr mam zasazeny v plexisklove schrance oblepeny břidlici a je tam mista na cca jeste jeden stejne veliky filtr nemam toto misto cele vystlat tim biomolitanem ? vlezl by se tam kvadr o velikostech cca 20x10x5 cm nebo musi tim molitanem prochazet voda silnejsim proudem? kdyby ano mozna bych mohl nasmerovat vytokovou trysku do nej nebo pod molitan dat vzduchvaci kaminek
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 19:47 R Muž romant [27987] Re: sinthor
Obvyklé množství týdně měněné vody je 30% objemu akva. Ten biomolitan je to co mš ve filtru. Je více porzní než tzv. normální a jakoby dírkovanej a právě to jsou ty prostory, který jsou osídlený těma nitrifikačníma bakteriema i když se to jeví jako bordýlek, ale ve skutečnosti to mazlavý jsou kolonie těch bakterií. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 19:46 HaDaS
sinthor napsal: ... co se vymeny tyce kolik menim vody.. kolik bych tak mel? :-D a kdyz hodim bublatko k tomu filtru bude to stacit? jinak biomolitan je normalni molitan co sem na nej sedel u babicky u ohne kdyz sem byl malinky? nebo nejaky vykvet aqva tech? :-D

Jak psal romant : výměnu vody klidně navyš na 30 litrů týdně.
Bublátko stačit bude, Duetto Ti bude sloužit jako mechanická filtrace, bublátko jako biologická. Byl to jen návrh, jak řešit okamžitě Tvou situaci. Existují samozřejmě sofistikovanější způsoby filtrace. Najdeš je zde ve fórech týkajících se filtrace. Například rybicky.net/forum/5930-jaky-filtr nebo rybicky.net/forum/6711-vyroba-vlastniho-filtru nebo rybicky.net/forum/12505-biomolitan (je tu toho i více). Jak jsem říkal, Duetto mám, ale chce to ohodně více důslednosti při provozu i údržbě akva.

Ta poznámka o molitanu je fakt pěkná. smich smich smich Bez ironie. Neřekl bych že to je akvaristický high-tech. Bublifuky jsou, co se ceny týká, desetikorunové položky. Molitan je trochu jiný než ten od táboráku. Ten by se ti rychle zanesl. Musí se ale k němu pořídit vzduchovací motorek, který je už dražší a většinou i hlučnější. Když bys si pohrál s tím biomolitanem, určitě by se Ti jej podařilo nasadit na hlavici od Duetta, ale bude to krkolomné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 18:33 sinthor
no dno mam velice clenite ve predu jsou skutecne dva centaky ale vzadu za bridlici je vrstva 13cm rostliny jsou ted uz rozrostlejsi +nejake nove plovouci, nicmene rostliny mam rad a rad dalsi pridam a co se vymeny tyce kolik menim vody.. kolik bych tak mel? :-D a kdyz hodim bublatko k tomu filtru bude to stacit? jinak biomolitan je normalni molitan co sem na nej sedel u babicky u ohne kdyz sem byl malinky? nebo nejaky vykvet aqva tech? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 15:26 HaDaS Re: romant
Děkuji za dobrý odkaz. Pročetl jsem si to, a jsem zase o něco moudřejší. Jenom doplním, že to začíná na straně 12.
Když jsem si z toho udělal jakýsi výcuc, vyplinulo mi z toho, že sinthorovi radím všeobecně dobře. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 14:00 R Muž romant [27987] Re: HaDaS
Něco málo akvaristické osvěty. klub.akva.sk v čísle 4 se o nitrifikačních bakteriích a nitrifikaci velmi obsáhle pojednává.
Ta výška dna může klamat, taky mám viditelný 1cm a 4cm jsou schovaný pod krytem skříňky, ale jak píšeš uvidíme jakou informaci autor původního dotazu poskytne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:46 HaDaS Re: romant
Naprostý souhlas se vším co jsi napsal. Mně se však zdá, že má na dně tak 1,5 - 2 cm vrstvu. A to se mi zdá málo. Počkáme co odpoví.
Pozn.: Mám cca 5 - 6 cm na dně a vše mi roste pěkně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:40 R Muž romant [27987] Re: HaDaS
Nitrifikační bakterie budou fungovat jenom tehdy, budo-li mít pro svoji činnost dostatečný množství kyslíku a tím je podle mě řečeno vše, takže dobře prokysličenej 15 cm substrát bude jistě mít těch bakterií dost adost, ale je otázkou jak to zajistit ;-) S rostlinama naprostej souhlas, ale i v 5cm substrátu se dají vypěstovat pěkný Echináče a Kryptokoryny. Ta výška dna je spíše o vkusu každýho, kdo si akvárium pořizuje. Někomu selíbí to a někomu zase tohle. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:32 HaDaS Re: romant
No, ale když je dno mocnější, tak je v něm zároveň více osidlovacího prostoru, nebo ne? Samozřejmě, že záleží na zrnitosti. A taky v něm budou lépe kořenit rostlinky, až je tam kolega dodá. Jestli se mýlím, tak se rád nechám poučit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:21 R Muž romant [27987] Re: HaDaS
Výška dna na to nebude mít až tak zásadní vliv, důležitější je plocha a zrnitost toho dna. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:19 HaDaS Re: sinthor
A ještě k Tvému dnu v kombinaci s filtrem. Zdá se mi, že je tam malá vrstva. Doporučil bych udělat větší vrstvu, aby se měly baktérky kde usazovat, když ve filtru moc šancí nemají. Zase mluvím ze svých zkušeností. hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.05.2011 13:15 HaDaS Re: sinthor
Koukal jsem do Tvé prezenčky, a máš stejný filtr jako já. U tohoto filtru, ač si na něj nestěžuji, mám sice všechny hodnoty v normálu, ale je velmi náchylný na zanášení předfiltrace a jeho biologická funkce je velmi nízká až mizivá. Nyní ho měním za vnitřní samodělný filtr, kdy využiji jen čerpací hlavu. Proč? Protože mně již unavuje pořád sledovat stav vody a osazenstva a schopnosti filtru. Doporučuji Ti doplnit tento filtr nějakým bublifukem, nebo jiným řešením, nebo měnit často vodu, tak jak píše romant. Hlavní příčinu Tvého problému bych viděl v kombinaci filtr x výměna vody x rostliny ... vše dle mého nedostatečné. Zní to hrozně, já vím, ale vším tím, až na ten úhyn, jsem si prošel, a radím Ti ze svých zkušeností. Měň často vodu, sleduj stav rybek (nenadechují se u hladiny?), doplň rostlinky, vzduchuj, vyndej kapsli s uhlím, vyměň náplň ve filtru (já tam stlačil více biomolitanu z bublifuku, doplň nějakým nitro-urychlovačem (např.: Bio Nitrivec) a začni přemýšlet o výměně filtru nebo jeho doplnění, stejně k tomu dospěješ časem jako já.
Přeju Ti hodně zdaru s rybičkařením a již žádný záhadný úhyn. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:07 sinthor
diky moc zatim sry za gramatiku atd mam zlomenou pravouruku a nechce se mi nic opravovat a carkovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:05 R Muž romant [27987] Re: sinthor
Naopak, to jim jenom prospěje. Už jsem ten filtr našel a určitě bych z něho vyndal to nefunkční aktivní uhlí a přidal ten biomolitan, který je tam jako filtrační médium. Při čištění, nečisti všechny ty molitany, ale jenom část, aby jsi se zbytečně nepřipravoval o nitrifikační bakterie. ;-)
EDIT: Tu týdenní vodu můžeš navýšit na 30 litrů, zvláště když tam máš mladý, ale i kdyby tam nebudou, tak to aplikuj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 13:02 sinthor
hned jak dojdu domu dodam info o filtru a jeste takova vec objevil sem ¨poter teter :-D takze tu vymenu 50% vody.. asi mam ten poter odlovit vedle ne ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 12:55 R Muž romant [27987] Re: sinthor
Tak pokud je ten uhlíkovej filtr něco jako filtr s sktivním uhlím, tak to je tam zbytečný a už stejně je ne´činný, tak bych urřitě doporučoval výměnu toho uhlí, za nějaký filtrační materiál jenž bude vhodný k osídlení filtru nitrifikačníma bakteriema a fitr bude plnit svoji správnou funkci, ale to jenom odahuduji. Napiš bližží info o tom filtru a můžeš začít aplikovat vodoléčbu v podobě výměny 50% vody v akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 12:48 sinthor
zdravim vsechny

tyden po zalozeni akvaria jsem¨vypustil do akva 8krevetek ktere sem mel jako pionyry darilo se jim dobre tak jsem za dalsi 2tydny tedy 3tyden po zalozeni pridal 9teter cervenych ktere byly prvni tyden docela čile a druhy tyden po jedne pomrely a za dalsi dva tydny zacaly skomirat i krevetky :/ akva ma 100l filtruju nonstop svitim od 6:30 do cca 22:30 vodu menim cca 10l tydne jednou sem preplachl vodou i uhlikovy filtr to jsem asi podelal co?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2011 09:38 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: dkoudela
Pozor, NO2 je az meziprodukt nitrifikace. Nitrifikace se sklada z nitritace, ktera premenuje NH3/NH4+ na NO2, a nitratace, ktera premenuje NO2 na NO3. Nitritace a nitratace se dohromady jmenuji nitrifikace. NO2 se tedy zacne hromadit predevsim v okamziku, kdy v akvariu zacina nitritace fungovat, ale nitratace jeste nejede.

Nevim jak testy zareaguji na amoniak, kdyz jsou urcene pro NO2, ale pokud by reagovaly jen na NO2, muze byt ve specialnich pripadech (neco ve vode absolutne nedovoluje zivot nitrifikacnich bakterii) akvarko mrtve a NO2 nulove.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 23:06 R Muž romant [27987] Re: dkoudela
Nono to NO2 ani tak moc vysoký bejt nemusí, ale daleko důležitější, podle mě jak jsem již psal je a bylo vystavování ryb neustálýmu stresu a to akvárko jako celek, který má fungovat kontinuálně, se vyvíjí, jakoby ve vlnách, nahoru, dolů a to je podle mě ten halvní důvod těch obtíží na něž se dotazuješ. Když se tomu dá potřebnej klid, tak to bude podle mě v pohodě. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 23:02 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: romant
Jen mi hlava nebere, jak je možné že potěr stále žije, i když měním vodu v nádrži s potěrem vodou ze společenského...... pokud by byla opravdu vysoká koncentrace NO2.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 22:17 R Muž romant [27987] Re: dkoudela
Ano, to je můj názor. Držím palce ať je to už v pohodě. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 22:15 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: romant
No tak to je docela ´´dobře´´ myslím že furt lepší než neznámá nemoc...... takže měnit vodu a měřit NO2.... ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 13:35 R Muž romant [27987] Re: dkoudela
Já si stále myslím, že ty ryby šly do nestabilního akvária a čím dál mě v tom utvrzješ. Pořádný odkalení a vyprání filtru zároveň, to už s biologickou rovnováhou akva zacvičí a přecijenom to co si nechají líbit Kančíci perleťový to se Ramirézám už nelíbí. Samozřejmě, jak píše kolega Designer, znát parametry vody je jistě na místě, ale tu příčinu bych viděl v tom co jsem již popsal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 13:18 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: romant
Měl jsem rok a půl Octofasciáty....jen je... ale samice mi uhynula, tak jsem odlovil samce a na burze nakoupil novou osádku, kterou jsem vpustil do zaběhnutého akvária po kančíkách. Jen jsem pořádně odkalil dno a vypral filtr. Pak nasadil ryby. PO tomto uhynuly do týdne pestřenci a před několik dny ramirezky. Protože jsem zjístil, že dno obsahuje vápenec, tak tento čtvrtek jsem vyměnil dno a přisadil dalších 10 rostlinek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 13:11 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: dkoudela
Kdyz nevim, eliminuji aspon castecne moznou otravu pomoci Sera toxivec. Vyplati se ho mit, je to celkem bezne zbozi.

Mimochodem, vis aspon pH vody?

Jinak nad akvariem mas 70W svetla. Novym rybam hodne v aklimatizaci pomuze, kdyz jej hodne stahnes, treba na polovinu. Pokud to rybam vyhovuje, svetlo dost stahne i vyluh z raseliny, ktery jim pomuze i jinak. Ryby ktere hure snasi zmeny je snaseji lepe, kdyz neni moc svetla, nebo je cast nadrze tmavsi atp.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 13:06 R Muž romant [27987] Re: dkoudela
Na začátku píše, že akvárium jsi předělal, vyměnil vodu, vyčistil filtr a vpustil ryby. Co to znamená "předělaný akvárium" a jaká dlouhá doba byla od toho předělání ke vpuštění těch ryb? Pokud je akvárium předělávaný, tak bych ho za zaběhnutý nepovažovat. Já se stále rdžím svojí teorie těch více faktorů, který jsem popsal. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 12:59 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: romant
Ano, pestřenci, ramirezky uhynuly v původním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 12:56 R Muž romant [27987] Re: dkoudela
Takže ryby, když měly dostatek úkrytů, tak docházelo k těm úhynům?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 12:48 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: romant
Díky za názor, ale před předěláním bylo akvárko převážně skalkové...a úkrytů tam bylo pro 3 x více rybek..... a všechny uhynuly právě tam... po výměně padla jedna ramirezka a Akara je teď divná.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 12:41 R Muž romant [27987] Re: dkoudela
Podle mě je jedna z možných příčin špatně zvolená rybí osádka v kombinaci s velmi razantním zasažením do biologický rovnováhy akvária. Když se podívám na to akva v prezentaci, tak tam nevidím moc ůkrytů pro ty cichlidy a cichlidky a dost dobře si nedovedu představit, jak tyto teritoriální ryby mají být v takovýmto prostředí v pohodě. Nejdříve jsi vyčistil filtr a potom vyměnil dno, takže se neustále snižoval podíl nitrifikačních bakterií a v kombinaci s tím nasazením ryb, je to zátěž, kterou to akvárko prostě nezvládá. Stres kterýmu jsou ryby vystavený od tý doby co jsi je zakoupil se jistě velmi neblaze podepisuje na jejich kondici a proto se podle mě dostavují ty náhlý úhyny. Moje rada zní, měnit denně 30% vody, do ničeho nezasahovat a 2-3 dny nekrmit vůbec, tak aby se zbytečně nezatěžovala voda. Použití nějakého přípravku jímž se do akvária dodají nitrifikační bakterie, bych za současného stavu považoval za vhodné. Rostliny až se dostatečně uchytí, tak začnou plnit svoji funkci stabilizátora prostředí a velmi výrazně pomůžou s nastolením bilogické rovnováhy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2011 11:59 Muž dkoudela [13] - Cichlidy – Uhyn ryb
Přeji všem pěknou neděli,

za 12 let co se věnuji akvaristice jsem se s tímto ještě nesetkal a jsem již dost zoufalý a tak Vás prosím o radu.

Před 3 týdny jsem na akvaburze v OV koupil následující osazenstvo -

4 ramirezky
2 Akary modré
2 páry Kakadu
1 pár Pestřenců červených.

a o pár dní později ještě přikoupil 3 Ancitruse....... jsou tedy celkem 4.

Akvárium jsem předělal, protože jsem předtím měl pouze pár Perleťáků ale samice uhynula a tak jsem se rozhodl pro změnu. Akvárko tudíž bylo zaběhnuté, po akvaburze jsem jen dosadil nově koupené rostlinky, vyměnil 50% vody, vyčistil kvůli průtoku fitr ( samozřejmě ve vodě z akva) a vpustil rybky.
Kakadu se hend po 3 dnych vytřely...... Po týdnu jsem pochoval pár Pestřenců...... umřeli ve stejný den. Ze dne na den, bez jakýchkoliv viditelných příznáků nemoci či problémů.

Před 4 dny odešly 2 ramirezky..... vzhledem k jejich zrychlenému dýchání a pohybu u hladiny jsem to očekával, přesto jsem vyměnil více než 30 % vody.... neviděl jsem zlepšení. Včera jsem našel uhynulou další Ramirezku.... opět bez příznáků stejně jako Pestřenci. Nutno podotknout, že jsem ve čtvrtek kompletně vyměnil dno v akváriu a kompletně ho předělal, včetně přidání mnoha rostlinek ( měl jsem dno s vápencem) Dneska jsem si všiml, že mi nepříjímá potravu samice Akary...... to už je na mě moc ... nicméně symptom nepřijimání potravy jsem nepozoroval u žádné předtím uhynulé ryby.....

K tomu NO2.... Mám asi týden starý potěr Akar.... přelovil jsem ho zvláště kvůli přestavbě.... jsem přesvědčen, že kdyby se ryby trávili NO2... potěr okamitě odejde..... v akvárku je taky voda ze společenského ale potěr zatím roste a prosperuje až na klasický 10-20% úhyn.......

Samozřejmě NO2 test koupím.... ale jaké jsou Vaše názory na tyto problémy?

děkuji

Chtěl jsem koupit NO2 test, v pátek jsem objel 3 akvaristiky, jako na potvoru nikde test neměli!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2011 09:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Kajka99
Co to dela v lidskem tele jsem nemel ani zdani, nicmene mam zdani o tom, jak vypada voda, kdyz do nejake studny prosakuje z prasecaku. Jestli si to dobre pamatuji, uz jsme tady videli i nejaky rozbor se 250mg/l, spis tekute hnojivo nez voda, jeste ze to nekde cestou do studny stihnlo projit nitrifikaci :-) . S temi 50mg/l se delat akvaristiku jiste da, pri vhodnych rybach bez problemu, ale o nejakem opatreni, jak s timhle pracovat, se vyplati minimalne pouvazovat, treba uz jen z pohledu jak osazim akvarium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.04.2011 18:55 Žena Kajka99 [229] Re: snehulda007
jinak bych chtěla podotknout že horní limit pro obsah dusičnanů (NO3) v pitné vodě je právě těch 50 mg/l takže kdyby se náhodou stalo, že naměříte vysoké hodnoty dusičnanů v čerstvé vodě, tak se dusičnany v akváriu stávají podružným problémem, pokud tu vodu používáte i jako pitnou.

Dusičnany samy o sobě toxické nejsou, ale v lidském těle jsou bakteriemi redukovány na dusitany, které 1) v trávícím traktu reagují s dalšími aminy za vzniku karcinogenů, 2) oxidují hemoglobin. Může to být způsobeno kontaminací vodního zdroje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2011 14:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: snehulda007
Filtr bezi stale. Odstaveni na radove minuty az jednotky hodin neni kriticke, ale na delsi dobu je to spatne, nitrifikacni bakterie potrebuji neustaly prisun vody s obsahem kysliku.

NO3 pres 50mg/l nemusi znamenat pohromu, ale uz je to docela dost. Snizit to lze v akvariu vymenou vody, ale to nesmi ta vstupni voda obsahovat totez, chce to zmerit jak akvarium, tak co tece z kohoutku. Kdyz i vstupni voda obsahuje moc NO3, mohou pomoci rostliny, chce to hodne rostlin, a dobre je vybrat, ne vsechny pomohou stejne dobre.

Tu tvrdost bych nechal, jestli to uvedene vic jak znamena nekde okolo, je to snesitelne. To pH 8 je trosku moc, prilil bych raselinovy vyluh, on mimo jine pH snizi. Od Dajana stoji 30 az 40Kc za 100ml a jmenuje se AMAZON. pH okolo 7 by se mi libilo vic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2011 13:18 Muž snehulda007 [850] Re: Designer
to znamena nechat bezet filtr a vodu měnit...? A vyplývá něco konkrětního z těch mnou naměřených hodnot? nějaký opatření?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2011 13:08 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: snehulda007
V zasade lze chovat ryby dvemi zpusoby. Bud neustale menit vodu, coz se tyka predevsim velkochovu, kde se voda meni prakticky neustale, nebo ji udrzovat pomoci nitrifikacnich bakterii, a lepe take rostlin - odcerpavanim techto hnojiv z vody, bez jedovatych sloucenin dusiku jejich premenou nitrifikacnimi bakteriemi na NO3, k nemuz jsou ryby tolerantni v pomerne velkem mnozstvi.

U hobbystu pujde vetsinou o ten druhy pripad. A tak chovatel ryb je predevsim chovatelem nitrifikacnich bakterii, a ty chovame predevsim ve filtracnim mediu, coz je treba biomolitan, i kdyz jiste ziji temer vsude, jen ne tak huste. Problem je ale v tom, ze mnoho dezinfekcnich prostredku a leciv tyto bakterie hubi. Proto se neda doporucit pouziti treba Preventinu, trpi nitrifikacni bakterie, a pak cele akvarium. Pri spravne peci o akvarium popisovaneho druhu je pri kazdem zasahu nutne myslet na to, co to udela s nitrifikacnimi bakteriemi. V pripade ze je nutne i je vyhubit, byt nechte, treba lecivem, je potreba po leceni rychle lecivo z vody dostat a co nejrychleji udelat vsechno tak, aby nitrifikacni bakterie mely radost - tim ji totiz udelaji nam z toho co v akvariu vidime. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2011 12:06 Muž snehulda007 [850] Re: romant
Takže jsem udělal test a vyšlo mi že NO2 nic,NO3 něco Přez 50, GH víc jak 16, KH 15,PH 8. Ma na dnešní výměnu použít destilku na snížení tý tvrdosti? V místním zveráči prý vodu nijak neupravují (občas dají biopol) a vodu mají ze stejného zdroje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2011 09:04 R Muž romant [27987] Re: snehulda007
Pokud předčasně zarybníš nádrž, která je tzv. nezaběhnutá, tak to potká vždycky a každýho kdo by to takhle udělal. V těch odkazech co jsem Ti včera posílal, se o tom píše několikrát. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2011 08:58 Muž snehulda007 [850] Re: romant
aha. Tak ještě jednou díky za rady. Snad to zvládnem. Akorát fakt nechápu ty prodavače. Proč mi řekli že je tam můžu bez problému vypustit? Zvlášť jeden z nich vypadal opravdu erudovaně protože všechny ryby popisoval do nejmenších detailů. Ten problém s NO2 je pravidlem nebo to někoho "nepotká"? Myslim pokud předčasně zarybní
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2011 08:44 R Muž romant [27987] Re: snehulda007
Oni se čichavci chodí nadechnout k hladině, takže bych to neviděl jako problém. To, že se sdržuje jakoby na jednom místě bych spíše přikládal stresu, kterýmu je vystavován.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2011 08:39 Muž snehulda007 [850] Re: romant
A ještě nevíš náhodou jak vypadá normální chování těch čichavců? Jeden neustále stojí u hladiny jakoby schovaný u filtru a druhý se drží u dna nebo se jen pozvolna přemisťuje ve vodním sloupci. Je to normalní?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [20] ...... 48

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26751x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3116?od=951