Postupný úhyn ryb
0 04.12.2008 23:09 Evicaaa Před asi pěti lety jsme měli 250 litrové akvárium a v něm skaláry a nějaké mečovky a tetry, možná jsme měli přerybněno. Rostlin tam moc nebylo, filtr jsme často vypínali ze zásuvky, protože byl hlučný, na pozadí a kamenech byla zelená řasa, vzhed prostě nebyl nic moc, nikdy jsme neznali hodnoty vody, (já tenkrát o akvaristice nic nevěděla, nebyl to můj nápad pořídit si akvárium), a rybám se dařilo, ani žádná nemoc kromě krupice se nikdy neobjevila. Takže čím míň se o to starám, tím lépe se rybám daří nebo co??

Btw chápu, že nemůžu srovnávat údržbu a ustálenost podmínek 250 a 60 litrového akvária.
0 04.12.2008 22:58 Evicaaa – Re: Romy
Předtím akvárium vypadalo tak, jak jde vidět na fotkách. Podmínky jsem zlepšila přidáním rostlin a výměnou dna. Nic nedělám = už do toho nevrtám.
A chci se zeptat, jak je možné, že mi pracovníci jedné akvarijní firmy založili akvárium během asi jedné hodiny, voda byla z vodovodu neodstátá, filtr nový, a ryby to všechny přežily bez újmy?? Jaktože se neotrávily žádnými N-látkami jak píšete, že se to právě teď u mě děje??
0 04.12.2008 22:42
Romy [1840] - Cichlidy Vím,co má bezejmenný na mysli,a musím s ním bez výhrad souhlasit.
,,mám už asi 3 týdny"..,,rybky jsem dala hned po pár dnech a žádný problém"následuje úmrtí a zase úmrtí...
V tomto případě jsi dokázala,že stále neovládáš základy akvaristiky.Dle mého názoru jsou ryby v neustálém stresu,bez zajeté nádrže,tím jsou vystaveny následně zvýšeným NO látkám,dále opět díky nestabilní vodě se přidala bakterka.Pokud nepochopíš zákonitosti vody,koloběh dusíku a nároky ryb,budeš stále na začátku.Píšeš,že se rybám snažíš zlepšit podmínky,jak??Těsně před tím píšeš,že nic neděláš???
,,některé ryby jsou něčím nakažené"asi ano,myslím že nedostatečnou péčí,a nevědomostí...
0 04.12.2008 22:06 0 – Re: Evicaaa
Zatím nikdo nenapsal skutečné příčiny proč ryby hynuly a nedaří se Ti , prostě si nepřečetli všechny Tvoje příspěvky a neudělali analýzu . Ty vlivy jsou do očí bijící ( tři - čtyři , plus nejen v akváriu) a není to tím co se tu psalo.
Stačilo udělat velmi málo a DAŘIT se mohlo HNED !
Dala jsi mi v "minulosti" velmi razantně znát , že o moje názory nestojíš ,tak promiň , že nejsem konkrétní ; a proč na provozní chyby žádný zkušený rybičkář neupozorní je taky otázka , na níž jsem pravděpodobně odpověděl v úvodu nebo jim prostě došla "chuť".
Setkal jsem se s mnoha lidmi , kteří skončili s akvaristikou právě proto , že se jim nedařilo a nevěděli si s tím rady.
Romy napsal: Víš co je to trpělivost?....
Myslim, ze se to da vcelku uspesne nahradit lennosti

Víš co je to trpělivost?To je to,co zdobí všechny úspěšné akvaristy...A také na náhlé případy musíš být připravená,karanténa a tak...S 20 litry bez filtru asi nic udělat nejde.Záleží jen na tobě,jak se s neúspěchy vypořádáš.Každý jsme si více,či méně prošli různými problémy,ale jde o to,se z toho poučit a nikdy neudělat podobné chyby.Jednoduše řečeno,ryba házená ze stresu do jiného stresu nebude nikdy zdravá.
0 04.12.2008 20:06 Evicaaa – Re: Sid
Všimla, jasně že jo, ale nemohla jsem je nechat ve 20ti litrech bez filtru a bez všeho, musela jsem je dát zpátky,navíc mi v těch 20ti litrech hned po jednom dni umřel sameček pavího očka, taky s emu rozpadly ploutve a motal se. Myslím si prostě, že vodou to není, že některé ryby jsou něčím nakažené a po nějaké době se to projeví, nebo já fakt nevím. Nic nedělám, umírají, snažím se vytvořit lepší podmínky, umírají... Jak už jsem někde napsala včera, pokud se do konce roku ještě něco stane, končím a prodávám akvárko, protože zaprvé mě, každá ztráta mrzí a zadruhé si nemůžu dovolit kupovat pořád nějaké nové ryby a všemožná léčiva.
asi před 15-ti měsíci (?) jsem z více míst shromažďoval rasbory klínoskvrnné k dalšímu chovu ... nejméně dvakrát se mi stalo, že razbory z jednoho místa všechny během několika dnů odešly do věčných lovišť ... dokonce jsem pozoroval přímo úhyn jedné z nich: jevila se úplně normálně, během asi 10-ti sekund začala jezdit jako šílená a bylo po ní ... v úplně stejné vodě a naprosto stejných podmínkách mi jiné bez problémů žily a zkusmo jsem je rozmnožil ... u potěru jsem si všiml velké náročnosti na kvalitu vody - až po přidávání upravovače vody (normálka koupená někde v TESCu

) se vše ustálilo a potěr pak rostl pěkně a dnes jsou to krásné kousky ...
0 04.12.2008 09:00 Jirka88 to Radek:
Když sem je tam taky vypustil tak dělali úplně to samý ale po pár dnech se mi na listech rostlin ty jikry objevily takže nevim co se ted bude dít...jinak u mě další mrtvý a stále jsem nezjistil příčinu vody...parametry jako ph,NO2,NO3,tvrdost jsou v pořádku takže fakt nevim...blbý je že sou jenom dvě...myslíte že je mohl všechny sežrat ancík?
...mám už asi 3 týdny, co jsem předělávala akvárium. Rybky jsem dala hned po pár dnech a žádný problém. Ale...
To nevypadá na
"žádný problém"...
Nějakou chvíli se na těchto stránkách pohybujete - všimla jste si debat o nutnosti postupného přidávání rybek do nově zřízeného akviška?

0 02.12.2008 19:34 Evicaaa Můžete mi někdo poradit??
0 02.12.2008 18:33 Evicaaa – Umřely!!
Ahoj, mám už asi 3 týdny, co jsem předělávala akvárium. Rybky jsem dala hned po pár dnech a žádný problém. Ale včera se samička gupky začala divně pohybovat - motala se a jakoby "stála na hlavě". Dneska jsem ji našla mrtvou, žádné příznaky žádné nemoci, ale zase má na paprsky rozpadlou ocasní ploutev. A navíc jsem si teď všimla, že moje nejoblíbenější rybička ancík je taky mrtvý!! Ale jakto, celou dobu byl v pořádku, měla jsem ho asi 5 měsíců, nemá na sobě zase žádné příznaky žádné nemoci, choval se pořád normálně, ani rozpadlé ploutve nemá a teď je prostě mrtvý!! Co se děje, můžete mi poradit?? O akváriu viz. prezentace.
0 30.11.2008 18:24 Jirka88 mam to spočítáno tak na 31 litrů

no pochybuju že rybičky můžou umřít kdy chtějí protože hodnoty vody jsou v pořádku

bude spíš nějaká nemoc ale ostatní rybky vypadají ok tak to zatim neřešim...stejně mě zajímá kam zmizeli ty dvě který sem nenašel ani v akvárku ani v okolí akvárka

fakt záhada...asi mam v pokoji bermudskej trojúhelník....
0 30.11.2008 08:48 Jirka88 Mám podobný problém... pár dní sem nebyl doma a vrátim se a 3 razbory mrtvé...mam akvárium 38l a měl sem tam 11razbor klínoskvrných a 1 ancistrus sp....tak sem dno odkalil a dolil vodu...za další noc jedna zmizela a ta další je hubená,odmítá potravu, ztraní se a divně plave....špatné držení těla při plavaní ...
0 29.11.2008 22:10 vitek38 osvětlení zářivek akva-glo je špatná ... tvoří se tam v akváriu řasy a nerostou rotliny. A také s osvětlením se mění i filtrace ovšem jen u malých akvárii ( jako mám já ) okolo 72l. Kupovat sety se zase tak moc nevyplatí.A také záleží jak bydlíš... světlo v akváriu může rušit bytové světlo a další zdroje... Ovšem s umíráním rybek to nemá nic společného
0 29.11.2008 18:06 martin – uhyn rybek
prosim vas mohl by mi nekdo poradit proc mi z niceho nic zacali umirat rybky.prestehoval jsem se a zavedl opet akvarium o 360litru po 3tydnech jsem donej zacal kupovat rybky a dal i svoje stare a vse v poradku mam tam smesku rybek a po tydnu mi zacali umirat porad jsou v poradku nesleduji zadnou nemoc na nic a rano jsou mrtvi vudy tak 2-3 rybky i bychirci me umreli,zivorodky a vse ostatni pomale umira.prosim vas o radu co s nimi muze byt a jak zabranit uhynu,mam tam tak cca 60kusu rybek.dekuji moc za radu,pokud mozno piste mi na marnoff@seznam.cz diiky
Starší reakce
Ahoj a přeji hodně úspěchů!Taky jsem přišla ze dne na den k akvárku jak slepý k houslím. Majitel umřel a mně jich bylo líto.Moje začátečnické chyby a nutnost rychlého přenesení do úplně nového akva některé nepřežily, ale snaha byla velká. Ale je pravdou, že všechny Black Molly vydržely, mám pocit, že tyhle ryby vydrží všechno. Můj názor je, že něco ve vodě není o.k., asi NO2.Vydržte a nedejte se odradit,všichni se pořád učíme.

0 19.11.2008 19:54 hoppe.d – Re: hoppe.d
u ostatnich rybek se nic takoveho neobjevilo
0 19.11.2008 19:52 hoppe.d ahoj mela jsem dva samecky, nejakou dobu byli v poradku a krasne rostli. jeden samecek najednou hrozne zhubl, mel propadle brisko ale protoze se radi schovavaji nevsimla jsem si toho dost brzy, ke konci byl porad schovany za vzduchovanim ani jsme ho nemohli dostat ven, nezral a neplaval a brzy zemrel.
Starší reakce
0 16.11.2008 11:20 michael ked su ryby blede.nedostatok svetla
0 15.11.2008 19:37 Keena Ahoj. Já čistím filtr a vyměňuju vodu dohromady, ale ryby jsou v pohodě, opravdu je to pro ně taková zátěž? Viz moje akva. Filtr peru v odsáté vodě, měním tak 1/3 někdy víc, akva mám 2 měsíce.
Ja tyhle veci nepouzivam.Je to ten druh chemie kterej mi prijde naprosto zbytecnej jen to stoji prachy.Mozna kdyz se zaklada nove akva tak dejme tomu ale lejt to tam pri vymene casti vody je nesmysl.
0 15.11.2008 12:32 Vendula – Re: Dahak
A Aquaregulátor? Dík.
Vodu klidne vymenujte staci kazdej den tak 2 litry rybam se ulevi jen to zabihani akva bude trvat mozna o neco dele.Idealni bude kdyz nechate vodu vzdy pres noc odstat.Pokud vyusteni filtru ceri vodu neni nutne vzduchovat.Ancici by to meli prezit a ty zivorodky snad ted uz taky.
0 15.11.2008 12:19 Vendula – Re: Dahak
Díky za reakci. Takže v akvárku vodu zatím měnit nemáme? A co odkalovat? Použili jsme Aquaregulátor (není to chyba?). Přežijí aspoň ty ancistrusi? A máme vzduchovat u takhle malého akvárka, když filtrujeme? Díky moc.
Ahoj,na 22l je 5 živorodek a 2 ancistrusi mnoho.Vzniká moc jedovatých odpadních látek které nezaběhlé akviško nestačí odbourávat.Vyměň část vody a snaž se zredukovat počet rybek.
To co se ti udělalo na té rostlince je řasa - přebytek živin.
0 15.11.2008 11:29 Vendula – úhyn ryb a pavučinky?

Dobrý den, mám dotaz. Asi 2 týdný máme nově založené akvárko (22 l) a v něm dva Ancistrusy a pět živorodek (nám neznámých). Nyní nám dvě živorodky umřely, voda zapáchá a je nažloutlá a na jedné rostlině se utvořilo cosi, vypadá to jako pavučinka (viz foto). Nevíte co s tím? Ostatní rostliny jsou lehce nahnědlé. Filtrujeme, svítíme teď jsme raději zapojili i vzduch. Občas se nám zdálo, že živorodky se chodí nadýchat k hladině, nebo je to normální? Teď jedna z živorodek je neustále u hladiny a je taková líná. Díky za pomoc.
Starší reakce
0 09.11.2008 18:34 scarrry – fleky
a nevíte ještě co znamenají ty fleky.. nemůže to být třeba špatnýma zářivkama .. jo a co mám dělat s tima apatickýma rybama. Míň vzduchu??..dík za odpověď
Zkus si zadat zde na foru do vyhledávače sinice... bylo tady o tom napsáno spoustu.Mě se osvědčilo pravidelné odsávání nánosů(tudíž i častá výměna vody a na čas(asi 14 dní) nesvícení.A je dobré,když je ve vodě hodně rozpuštěného kyslíku,takže vzduchovat.Samozřejmě během té doby jsem krmil jen velmi,ale velmi málo.Rovnou ti říkám,že je to běh na dlouhou trať.Sinice se objevují hlavně v létě,když je hodně slunce a vysoká teplota vody....zároveń je ve vodě nadbytek živin....
Sinice jsou toxické,takže pokud se v akva hodně přemnoží ryby chcípají.
0 09.11.2008 18:08 scarrry – Re: wladys
a jak se toho zbavím je to asi ono
Pokud se dá ten povlak lehce prstem setřít tak je to sinice a né řasa.....
0 09.11.2008 17:20 scarrry – Re: chicko

jak jsem to zkoumal tak jsem dělal vše celekm správně. zbytek fotek mám už na profilu.. dík za rady
0 09.11.2008 16:46 0 – Re: 0
Omlouvám se za chybné směrování konstatování , které patří tomášovi a ne ghostikovi - prominˇ.
0 09.11.2008 16:36 scarrry – Re: ghostik
a co s tím mám dělat... Jo a ještě jsem si všiml že na listech mám takový fleky jako když normální kytka suchá
0 09.11.2008 16:00 0 – Re: ghostik
Nejspíš vůbec neměníš vodu a ryby Ti po otravě vyhynou.
Kolik ryb, kolik litru AQ, kdy sli ryby do AQ, jaky filtr, atd.
Odhaduji do na hodne NO2 , NO3 atd. ryby priotravene a tim i mnoho zivin pro rasy co se projevuje rasou na stenach - toto je jen odhad !
0 09.11.2008 15:10 tomáš – nevím co s tím
Čau lidi mám dotaz mám asi 6 měsíců staré akvárko.. z ničeho nic se mi na listech vytvořili takový povlak a na stěnách je pořád takový zelený povlak. Když ho vyčistím tak asi do 3 dnů se tam zav vytvoří. A ještě kevšemu mi ryby pořád jezdí k hladině jako by lapali povzduch, ale mám zapojení komprezoj i dost rostlin. A ty ryby jsou i takový že vůbec skoro na nic nereagují vůbec jsou úplně apatický.. dík za rady

0 06.11.2008 16:00 0 – Re: 0
To doporučení je samozřejmě směrováno pro Ivett.
0 06.11.2008 15:56 0 – Re: bigV
Vyměnil by téměř všechnu vodu o stejné teplotě s přídavkem akvaregulátoru.
Což o to, světlejší ploutvičky mít mohou, vzhledem k všemožnému křížení je mezi black mollami těch skutečně celých černých dost málo. Nebo je zpočátku měly tmavé a teď jim zesvětlaly?
Nenapsal jste, zda pravidelně odkalujete a měníte vodu, kolik máte živých a fungujících rostlin, jak často a jakým způsobem čistíte filtr, apod... Jako všechny živorodky jsou to trochu čuňátka a ta pravidelná údržba je potřeba. (Já před nějakou dobou akviško zanedbala a pár ryb (hlavně živorodek) mi uhynulo, některé se taky zdržovaly spíše u dna... Až následně jsem po zakoupení testů zjistila, že jsem měla vysoké N-látky.)
K lapání ryb u hladiny mě spíše napadá zvýšená hladina N-látek

Máte možnost změřit NO2, případně i NO3 nebo amoniak?
0 05.11.2008 23:00 deathfoe – Re: Ivett
Když ryby lapají po dechu, tak je asi málo kyslíku - zaveď vzduchování a jinak určitě by se vyplatilo vodu otestovat.
0 05.11.2008 22:53 Ivett Ahoj,mám asi 3 měsíce založené akva a udělala jsem pár chyb,na začátku jsem ho přehnojila,takže se objevila zelená řasa...dá se říct,že voda úplně zezelenala,nebylo vidět pomalu ani na ryby...na radu odborníka jsme měsíc počkali,až hnojivo vymizí.Vyměňovala jsem po částech každý týden vodu.Zlepšení se dostavilo,ale taky díky tomu,že jsme přestali pár dní svítit....zjistila jsem,že jsem svítila zbytečně dlouho,tak jsem ubrala 2 hodiny a dobrý...voda je křišťálová,fakt paráda,ale ryby začali hynout.Skaláry odpadávají,dokoupila jsem další a zas,dokonce obrovský ancistrus,kterého mám už věčnost umřel,skoro každý den vytahuju další ryby.Mám další dvě akva a tohle se mi nikdy nestalo.
Nemůže být problém,že tohle akva je v přízemí,kde je chladněji?Topítko tam mám,ale na vrchu není poklop,jen osvětlovací rampa,dost se mi vypařuje voda a často dolívám odstátou vodu.Ryby pořád plavou u hladiny,lapou po dechu a ani nechtějí krmení.Jsem z toho jelen

0 05.11.2008 18:19 neználek – Re: 0
díky "Nulo" nebo, že by tvoje přezdívka bylo "očko". Nikdy jsem netoužil mít akvárium, bohužel jsem se k akvaristice dostal jako slepej k houslím, a samozřejmě vím, že mám za ty malý stvoření zodpovědnost.
0 05.11.2008 18:15 neználek – Re: ustavprochore
akvárium je založený 4 měsíce. jedna měla na sobě bílý krupičky, ale to už je vyléčeno a rybka je fit. ale ostatní mají zvláštní rychlejší pohyby na místě spíš dole v akvárku a taky maj až průsvitný prsní ploutvičky.
Přidat reakci
1 ...... 48
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26835x