Liapor a další substráty z pálených jílů
Já si neodpustim to že pokud se namočí takhle v rybníku liapor a né v čisté vodě. Můžem si i něco hezkýho dotáhnout do akvaria pokud to nepřevaříme. Je v rybníku spousta bezobratlých
Já mám rybníky oplocené.On ten Liapor po roce ve vodě i pěkně ztěžkne a dá se sním pracovat.
3 10.01.2014 21:14 - Určite záleží na várke.S tej mojej u známeho z 5L liaporu plávať ostalo pol litra.Po opätovnom prevarení toho pol litra,ostala plávať len 1/4.
Nápad je to dobrý. Pokud máš možnost ho dát někde kde ti ho někdo neukradne. Tak je to super
Niektoré akváriá s rastlinkami čo mám som neodkaloval už vyše dvoch rokov.A sú tam rôzne substráty.
Liapor (a podobné) patří do převážně rostlinných akvárií, které se neodkalují... to je jako používat savo na praní.
3 10.01.2014 17:56 finnnp – Liapor
Starší reakce
celé ne, jsou i další substráty z páleného jílu, ale liapor je hlavně díky ceně a dostupnosti asi nejvíce rozšířený, takže skoro celé
Tady je to snad celé o tomto výrobku, ne?
Len niekoľko príspevkov nižšie som dával odkaz ja.Veď je to výrobca.
0 29.12.2013 16:34 martin386 [17] - Živorodky replikant33 napsal: trocha horké vody to vše výléčí
To už zase nebude tolik o těch živinách...
O tom bání...to opravdu ne, ale zase to občas něco stojí...
Tak úspěch, čichavci s ním nepohnou
Moc by som do substrátu neskôr nevŕtal.Skôr by to bolo na škodu ako k úžitku.Ono sa to dá do poriadku i bez prehrabovania.
nechat, on bude dál nasávat.. dny.. týdny.. měsíce.. a těžknout
Při tom bude vylučovat vzduch, při občasném prohrábnutí z něj vyjdou bublinky.
To už mám za sebou, i filtr se zabíhal vedle. Ale za ty asi 2 dny od nasypání liaporu žádná větší změna, vypadá to pevně, ale není. Za týden chci přidat koberečky z řasokoule a z těch se ty zbloudilé kuličky budou těžko vybírat.
Jinak kdyby někdo chtěl, věnuji půl pytle nepoužitého liaporu (cca 25l) plus kýbl nepotopeného, ideálně za nějakou rostlinku. Mně na 112l stačilo asi 10l liaporu.
Tak si to dno naočkuj bordelem z jinýho akva a máš to pořešený raz dva, stejně tak filtr.
Edit: Jak jsem pochopil, akvo už běží, ale nic to nemění na to, že se do něj dá trošku cmrndnout odkalenýho bordelu z toho většího Tvého akvária, aspoň se roznesou kolonie nitrifikačních bakterií po celým akváriu a do druhýho dne se to stejně dočistí a filtr v tom bordelu můžeš vymáchat.
trocha horké vody to vše výléčí
Člověk se nesmí tolika bát.
finnnp napsal: V Létě ho vytáhnu a neplave ani kulička a navíc je plný živin.
Nejen živin, ale často nežádoucího života...
ja mam dva velké rybniky tak si je ke mne klidně hod,
Ten co jdu zítra máčet.Tak také není můj,ale dělám to jako akci Z.
A nechceš ho máčet v rybníku i na kšeft?
My co nemáme rybník by jsme to uvítali. Já ho máčel 3 měsíce v kýblech ve sklepě.
Uplně živě vidím jak v papiňáku bublam 200l Liaporu.V papiňáku je lepší mít hovězí než Liapor.Zítra ho zrovna jdu máčet.4 pytle hodim ze závažím do rybníka.V Létě ho vytáhnu a neplave ani kulička a navíc je plný živin.
No kdyby se čistě náhodou zrnkem liaporu ucpal odvod páry z papiňáku... taky jsem nad tím přemýšlel, ale po tom co známýmu podobným způsobem bouchla kolona na výrobu pálenky tak sem papiňák radši vzdal...
co myslíš že se stane horšího než že mne žena zabije ?
máš svatou pravdu.a nebo si s liapor vezmeme na klin a přemluvime ho aby se potopil
Nejsem žádný fyzik, ale selským rozumem mi přijde - v liaporu jsou uzavřené vzduchové bublinky, ať zvýšením nebo snížením tlaku či teploty dojde ke změně objemu vzduchu v nich a porušení struktury jílu, vzniknou praskliny a pak do nich pomalu proniká voda, teplota má samozřejmě taky vliv na tlak a objem, takže proto je úspěšné ohřátí a následné ochlazení, při kterém se bude rychle měnit objem uzavřeného plynu. Takže si myslím že i papiňák by měl fungovat, stejně jako ponoření liaporu někam na dno hlubší vody nebo ho vzít sebou do barokomory.
osobně bych to neriskoval...
to každodne by podtlk bych okamžite učinny se 99.9%uspěšnosti, tlak vznikli v papinaku by mnel vzduch z liaporu ale vytlačit taky ,nebo ne ?seženu liapor a zkusim to,
to si myslím, že spíš naopak, do tlakové nádoby a vytvořit vakuum, to sy myslím, že by byl okamžitý 100% výsledek
3 27.12.2013 10:54 kubric01 – Mé info
Ahoj, mám potřebu napsat i své zkušenosti s tímto substrátem.
Zatím jsem s ním moc spokojený. A nemyslím si, že to změním. Vzhled dna je pěkný, cena je perfektní. Ale abych jen nechválil. Práce s ním nic moc.
Já jej dle návodu tady převařoval a pak hup s ním do dětské vaničky se studenou vodou. Nijak jsem se s tím nemazlil. Co se nepotopilo do 24h jsem vyházel. Znova jsem to nepřevařoval. Potopitelnost tak 50% odhaduji. Ale na mé jedno 120L akva to postačilo. Dno drží svah, není to problém je třeba nejprv dno vytvarovat a pak opatrně lít vodu. Opravdu opatrně. A sázení rostlinek, nooooooo. Bez matičky ani ránu. Docela jsem se s tím vyvztekal a nakonec to skončilo zatěžkáváním. Nijak mi to nevadí, jen je to piplačka. Měl jsem Liapor namočený 2 dny což jak zde všichni píšou je jako peří...na sázení rostlinek určitě. Nic méně druhý den po založení jsem vrátil do akva všechny obyvatele a ti dno nevíří. Asi první týden jsem denně sbíral u hladiny pár vynesených kuliček. Teď už nic.
Momentálně je to 14 dní co mám dno v akva a už se nehýbe vůbec. Tedy normálním provozem, kdybich tam hrábl rukou, tak to samo rozvířím. Někdo tu píše cca půl roku do normálu, tak uvídím.
Já se po všem tom čtení tu rozhodoval mezi flexiobklady a Liaporem a nakonec vyhrála cena a dostupnost (pro mě).
...Je to pálený íl,rastlinky v tom rastú perfektne. Beztak majú korene väčšinou len na uchytenie a živiny čerpajú listami vo vodnom stĺpci...
Rostliny tvořící kořenový systém čerpají živiny přednostně ze substrátu.
Tak to jo.Já osobně nikdy Afriku neměl.Na druhou stranu bych řekl,že Liapor na jižní Ameriku moc není.
tohle akvárko je jen odložiště/odchovna. prostě to co nechci aby bylo v akvárku u velkých tlamovcu - aby jich přežilo víc. Ve velkém z celé tlamy ryb zůstane tak 1 - 2 rybky. když je nechám vypustit v této či podobné nádrži tak jich mám z tlamy tak 20 - 40...
a liapor je tu na dne jelikož si ho připravuju pro akvárko s jižní amerikou(výměna za písek) pokud miteda ta výměna bude povolena. Přítelkyni se liapor moc nezamlouvá
Jestli jsem to pochopila, tak je to akvárko pro afriky jenom překladiště.
Akvárium je pěkné.Ryby jsou pěkné.Dno je pěkné,ale neměla by Afrika plavat v trochu jiném a větším prostředí?
Já už mám liapor v akvárku skoro rok, Je to parádní substrát, neplave, proto se chystám ho podrobit další zkoušce. Už mě štve, že mám dno rovné jako placku, tak bych si ráda vatvořila nějaký ten kopeček. Samo o sobě to asi držet nebude, plánuji to zpevňovat břidlicí, tak mi držte palce
jj to věřím...
abych napravil svou chybu, tak ještě video bez 3D
youtu.be/… DrChila napsal: akorád přemejšlim že bych koupil nějakej substrát nebo jak se tomu nadává aby rostli hezky i kytky že momentálně to má živin asi nula nula nula
Je to pálený íl,rastlinky v tom rastú perfektne.Beztak majú korene väčšinou len na uchytenie a živiny čerpajú listami vo vodnom stĺpci.Ak budeš hnojiť napr.PMDD báť sa nemusíš.
A rostlinám jak se daří.Když je takhle pěkně vylouhovaný v rybníku.
jsem rád že nejsem sám postiženej nepřevařováním/vypalováním liaporu
5 26.12.2013 21:57 finnnp Já se z Liaporem moc nemažu.Naplním dva pytle od brambor Liaporem.K tomu dám dlažební kostku a na pár měsíců to hodim do mého rybníku na zahradě.Liapor pak 100% neplave.
je to 3d kamerou, bohužel si muj format nerozumi s youtube...
byla první po ruce. a zapomněl jsem ji přepnout do 2d
Edit: pokud to vadí - můžu to natočit ještě jednou ve 2d... jinak pro majitele 3D TV je to native Side by Side...
to je 3D?
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 41 42
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 61172x