Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Liapor a další substráty z pálených jílů

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 39 Přejít na další stránku   1  
Liapor a další substráty z pálených jílů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 18:38 Muž Kusma [411] - RostlinyRe: muťa
trošku si protiřečíš...
není náhodou vyvaření určitá forma proprání? :-)
tudíž jestli si liapor vyvařil, tak si ho tím i propral...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 18:18 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Moucha
...hoši, hoši, hoši!
Nevím kde se bere pořád dokola názor na to, že se má Liapor propírat. BLBOST! Netřeba - vím to, mám, netřeba! Liapor je čistý. Po napuštěný vody je voda v AQ tak jako s jiným dnem lehce zakalená, ale to sedne, případně se vyfiltruje.
Další blud pořád dokola, jestli plave nebo ne.... Přečtěte si pozorně toto vlákno a budete vědět.
Pokud jej převaříte neplave "skoro" nic. Těch několik zrnek - NĚKOLIK - seberete síťkou. Pokud se vám to vařit nechce, tak nebrblejte a kupte si něco jiného a dražšího. Ale, ikdyž se to nepřevaří, tak to klesne, jen to chvíli trvá. Není třeba nic míchat, strkat do toho apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 15:09 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Rida
no ja bych ten Liapor nejdriv poradne vypral, pripadne prevaril, pak namocil a to co plave zalil horkou vodou a nechal poradne "nacucat"
dno bych pri napaceni pravidelne promichaval a tim vyhanel bubliny.... obdobne jsem to udelal s Aquaclayem.... skoro mesic bylo v akva jen voda a substrat + pinzeta na prohrabavani.... skvelej uklidnovac nervu.... a ze se naslo dobrovolniku co si potrebovalo uklidnit nervy (kolegu v praci)

a jeste jedna dulezita rada nedavej tam piskorky doku nebudes mit zakorenely kytky!!!! jinak si uzijes sazeni dosytosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 09:38 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Rida
Stare dno od Rataje je primo to co popisujes. Podle toho co pise, neni to primo v hnojivu, ale v nejake kadi s rybami, takze to ziska bakterie a urcite to nasaje nejake ziviny.
Pokud chces udelat nejake obohaceni, dal bych toho nalouhovat jen cas. Tu dal pak na dno a na ni dalsi vrstvu.

Jestli vis, ze akva nebude udelane nekolik mesicu, Liapor bych stejne namocil do kyble ci sudu a pokud mas to moznost, dal bych k nemu neco ze zajeteho filtru, nejake sneky i rostliny (kapradiny, anubias) a klidne i nejake odolne ryby ci krevetky. Takhle se ti zajede bakteriemi a az budes akva skutecne zakladat, usetris si problemy s rasami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 09:33 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: grunda
U me to bohuzel neni nazor, ale zkusenost (celkem draha)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 09:18 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Barakainus
To si nemyslím, ale tisíc lidí, tisíc nazorů. A od koho si to ADA mel? po svete se pohybuje dost napodobenin....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 08:49 Muž Rida [85] - Cichlidy
Zdravím.
Zítra si vyzvedávám u velkoobchodníka v Želešicích u Brna tři 50l pytle Liaporu. Objednal jsem si šarže které se běžne pytlované neprodávají, s objemovou hmotností 1050. Cena cca 180-200 za pytel. Dám vědět jak to plave/neplave.....
Než s tím ale založím akvárium (550l), uplyne minimálně měsíc, dva. Nemám to připraveno.....

Chci se zeptat- myslíte že by se dal Liapor "nainjektovat" hnojivem? Např nechat jej ty dva měsíce ponořený v relativně silném roztoku PMDD? Má "idea" je, že by se tím díky pórovitosti nasákl a pak v akváriu hnojivo pomale uvolňoval, ale raději bych byl opatrný...
Když by to nefungovalo a nenasáklo to je ještě dobrá možnost, hůře kdyby to nasáklo a uvolňovalo dávky příliš vysoké.....
Nějaký názor/ zkušenost?
Díky, Laďa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 08:15 Dream Re: Barakainus
Objednal jsem pytel Liaporu a dnes ho jdu vyzvednout tak pak budu referovat.
Cena 174kč za 50L je hodně lákavá a pokud se my nebude líbit tak půjde do květináčů za 174kč to klidně vyskouším. Přece jen dávat tisícku za 9L ADA je podle mého trochu moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 23:41 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: grunda
No, nevim kolik zkusenosti s ADA mas, ale ta kvalita nic moc. Design je super, kvalita uz nikoliv. Akvarko od Amana bych si koupil znovu, cokoliv jineho za to nestoji. Jeste tak jeden pytel AS do krevetkaria.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 22:19 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Barakainus
je to všechno o prioritách.já budu zakládat 670l akva s kompetním systémem ADA, vyjde to asi na 14 000 kč, ale za tu kvalitu mi to stojí
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   28.03.2012 21:03 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: ondra
Jenze pisek ve stavebninach nemusi byt to same co v akvaristice - obsah vapence, cistota, velikost zrn ap. Ne vzdy se to opravdu lisi, ale na techto (byt hypotetickych rozdilech) je zalozena ta reklama kupovat ho v akvaristice.
I kdyz musim rict, ze osobne nechapu jak nekdo muze dat ty neuveritelny prachy treba za pisek z Flexiobkladu. Predrazeny nabarveny pisek bez jakycholiv vyhod pro beh akvaria. A pritom to lidi kupuji jako by to byla AquaSoil a tady na foru doporucuji skoro v kazdem vlakne.

Ale zpet k Liaporu. Jelikoz je cisty a vyrabeny (netezeny), ma definovane slozeni, a tedy je to to same co koupite na akvaristickem webu. Porad budou lidi, co budou kupovat AC nebo ProfiSoil od Rataje protoze proste 50L pytel nepotrebuji a prijde jim, ze tech par stovek za par litru od Rataje je v pohode.
Do velkych akvarii je to ovsem jina. A tam si myslim ze ani dnes nikdo nekoupi pisek v akvarisice aby naplnil 1000L akvarium. To je financne naprosto nerealne. Tito lide pujdou do stavebnin, ci piskovny. At uz pro pisek nebo Liapor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.03.2012 09:49 Muž ondra [168] - ŽivorodkyRe: Barakainus
U přírodního písku je taky alternativa ve stavebninách a přitom se v Akvaristikách prodávají naprosto běžně. A to je sakra cenový rozdíl. Prostě je to vždyckyo tom, jestli jsi ochotný do toho investovat svůj čas a práci nebo radši zaplatíš někomu kdo to udělá za tebe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2012 07:58 Muž mita [58] Re: Barakainus
Je to par mesicu co jsem od jedne firmy u Brna, ktera distribuje liapor kupoval 3 pytle toho tezsiho 1-4mm. Jsou ochotni to napytlovat, jen to trva par tydnu a cena byla vyssi - okolo 190,- za pytel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2012 03:47 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: matlala
Liapor se prodava po tunach, ci jeste casteji po kamionech. To jen mame obrovske stesti, ze to bali i po 50L pytlech. Stejne tak Liapor prodava i ty tezsi verze, ale ty uz jsou oprvadu jen 1m^3 (takze asi tuna). Coz je evidentne co ten clovek kupuje a bali to do malych pytliku.
Ja chapu, ze aby se mu to vyplatilo, musi ta cena byt takova jaka je, ale problem je v tom, ze treba na rozdil od AquaSoil tady ta alternativa je v nakupu ve stavebninach. Proto bych se do toho prodeje taky sam nepoustel. Byt si osobne myslim, ze Liapor (a podobne materialy) jsou momentalne nejlepsi substrat do akvaria. Ale bez dostatecne reklamy a zatajeni existence Liaporu to asi moc penez neprinese.

Bohuzel pro me, tam co ted ziju Liapor ani nic podobneho neni k dostani :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 14:38 Muž ondra [168] - ŽivorodkyRe: zordix
To samé si psal už v prosinci, tak proč to ještě neděláš když je to takový super vývar?
Zkoušel jsem to dělat tak jak popisuješ a ve finále jsem zjistil, že mám plat asi 20,- Kč/hodinu práce.
Kongo má jinou zrnitost a vyšší objemovku než ten liapor ze stavebnin, takže se s ním v akvárku lépe pracuje, ale zase někomu vyhovuje hrubší a lehčí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 12:26 Muž micz [132] Re: muťa
já to myslel v tom smyslu že sem AC nechal dva dny máčet a pak už skoro nic neplavalo...bohužel o liaporu jsem při zakládání akva nevěděl jinak bych asi zvolit ten.AC sem kupoval hlavně skrz to že je tmavší než klasický písek na kterém moje tetry byli hrozně bledý...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 12:09 Muž zordix [37] Re: ondra
ondra napsal: Ta voda a energie taky nejsou zadarmo. Ode mně dostaneš materiál, který jen vysypeš do akvária.
V nejhorším případě se ihned potopí 1/3 z 50l pytle bez převaření. To je stále o hodně lepší cena a práce s tím je stejná! A ještě ti zbyde do květináčů.
Žádná ztráta času a energií, pouze o hodně levnější zboží to je. Substráty do akvárií- to musí být sakra vývar!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 09:30 Muž ondra [168] - ŽivorodkyRe: matlala
Cena je od 20 litrů výš 15,- Kč a přes 100 litrů už individálně. Pokud máš dost času a místa na převařování a praní, tak tě samozřejmě vyjde levněji Liapor, ale ne každý si to může dovolit dělat doma, případně se mu nechce. Ta voda a energie taky nejsou zadarmo. Ode mně dostaneš materiál, který jen vysypeš do akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2012 09:20 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Barakainus
je možný, že to to jeze stejnýho místa, má to někde ze Slovenska a rozplavuje si to sám, dá to dost práce, tak se s tou cenou nediv. Přebalený liapor to neni, bere to po tunách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.03.2012 08:14 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: matlala
Docela bych se vsadil, ze "kongo" je jen prebaleny Liapor do 1L pytliku. Bud s oddelenou plavajici frakci nebo vysse zminovany tezsi verze Liaporu. Ale treba i normalni Liapor ze staviv. V kazdem pripade se to jiste vyplati 50L Liapor za 150kc vs. 50L Kongo za 1000kc (je to 1L za 20kc, ne za 15kc)... i kdyz porad lepsi nez AC.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 23:50 Muž matlala [798] - Rostliny
co zkusit kongo s cenou 15,-/l mám ho a je to jak liapor nebo ac jen s malinko jinou barvou a drobnou frakcí cca 1-3mm
www.akvaristikapolesovice.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.03.2012 23:45 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: micz
Fotka k příspěvku Jak muťa uz napsal, tady Liapor nikomu neplave ;) Mozna je lehky, ale to AC taky. Docela by me zajimalo jestli je Liapor trochu lehci nez AC, ci je to nastejno, ale to by musel zkusit nekdo kdo ma obe. Ja kvuli tomu ty prachy za AC davat nebudu.

Tady je fotka akva s Liaporem. Je zalozene asi 2 mesice a s plavanim ci lehkosti neni naprosto zadny problem. Ani kytky nevyplavavaji a to je tam spousta piskorek.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 19:41 Muž muťa [554] - RostlinyRe: micz
...tady ale nikomu liapor neplave :-| je ale pravda, že je dobré ho nejprve převařit. A když jej převařím, tak... je převařený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2012 19:09 Muž micz [132]
myslím si že AC a liapor jsou rozdílné především v tom že AC nemá tak uzavřený povrch kuliček.Proto vám liapor tak strašně dlouho plave.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2012 14:56 HorskýVlk Re: muťa
no..po štyroch rokoch je taký istý ako aj na začiatku..akurát už tak nelieta.a som s ním absolútne spokojný.čakal si nejakú inú odpoveď?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2012 14:24 Muž muťa [554] - RostlinyRe: HorskýVlk
Tak udělej prezentaci a pochlub se ja to vypadá po pár letech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2012 00:24 HorskýVlk
hmmm..pekne ste sa tu rozpísali:)Barakainus,gratulujem k dosiahnutým výsledkom.je tu ozaj niekto,čo má liapor dlhšie ako ja?ja som s ním začal robiť pokusy v januári(leden)2008.a som rád,že si ho akvaristi obľubujú čoraz viac

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2012 13:21 Muž muťa [554] - RostlinyRe: kchz
Mám Liapor a věřte, že mi tam neplave ani Ň. Vyvařit, namočit atd. ... přečíst celé vlákno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.02.2012 11:15 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: kchrz
Takovyto sortiment meli porad. Ten Liaflor je keramzit - velke plavouci kulicky ke kytkam a do prumyslovych cisticek odpadnich vod
Liadrain je jen drcey Liapor (jak tam i pisou) a ten se prodaval jen pod jinym jmenem jako posyp na zledovatele silnice. Nevyhoda je, ze je ostry a s hodne prachem.
Nejlepsi by bylo sehnat ty typy Liaporu s objemovou hmotnosti zrna nad 1000. I kdyz to vlastne existuje; jmenuje se to ProfiSoil a prodava to Rataj za 10x ceny Liaporu ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 11:15 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetkyRe: kchrz
tak liapor nebo aquaclay jsou taky lehky a jde to... nakonec :) treba nekdo vyzkousi
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 11:02 Muž kchrz [24] Re: bali
No nevim, jestli zrovna teto bude ideální do akvaria. Je popisován jako velmi lehký materiál, aby nám neplaval :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 10:59 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetkyRe: kchrz
eshop.biolka.cz/…
ten liadrain vypada dobre :) neco mezi akadamou a fujizunou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 10:41 Muž kchrz [24] – LIAPOR
Koukal jsem, že se opravdu rozrostl sortiment :
www.liapor.cz/…
www.liapor.cz/…
www.liapor.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.01.2012 08:28 Muž vs001 [21] - RostlinyRe: Rida
Nic ti nebrání v tom, koupit jeden pytel frakce 1-4 a druhý 1-2 a namíchat si to dle vlastní potřeby a uvážení. Ale pro lepší proudění vody asi 1-4, pro sázení rostlinek zase asi lepší 0-2. ;-) ona ta menší frakce stejně propadne dolů a budou v ní lépe držet ze začátku stonkovky. Tak ať se daří! ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2012 15:52 Muž ondra [168] - ŽivorodkyRe: Rida
Vratím se zpět.
Po namočení a případném převaření ti stejně bude něco plavat a to hlavně ty větší frakce, takže ty podíly budou ve finále trochu jiné. Určitě doporučím 1-4 mm. Tu 0-2 jsem viděl naposledy asi před pěti lety, ale byla strašně jemná a pro akvárko nevhodná. Ale možná se to změnilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   06.01.2012 14:58 stropa Re: zordix
ze slabšího soudku,s tím souhlasím...ale názor na dno mám hold jiné.ovšem když někomu něco funguje a dokonce dobře funguje,....někdy se tu opravdu dočtu věci se kterýma se dá schledat pouze v jiném světě a možná i v dimenz.pokud de o mé znalosti a články,no šlo mi pouze jen oto kdo se chytne o nic jiné....rozbouřit moře aby mohlo utichnout v klid.něco jako prutok tématu co není denní a tak nák suchý...ovšem tento oceán je prostě bez vlnky čehokoli.....jinak pokud de o liapor,samozřejmě že vím co to ono je smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2012 11:44 Muž Rida [85] - CichlidyRe: Kusma
Echináče tam budou určitě. Kobereček- rád bych, ale bude vysoký vodní sloupec (70 čistá výška) tak nevím jestli to prosvítím.....

Ano, počítám že bude potřeba cca 80 litrů substrátu, snad to ze dvou pytlů dám.
A je fakt, že substrát který mám v akva teď je dost hrubý, 4-8mm, tak si něco kde je maximum 2mm dovedu dost těžko představit....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2012 11:17 Muž Kusma [411] - RostlinyRe: Rida
Řekl bych, že by ses měl rozmyslet podle toho co v akvárku budeš mít. Pokud chceš rostliny a to stonkovky a hlavně kobercové tak bych volil 1-2mm. Pokud to budou echinodory a podobně tak může být frakce 1-4mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2012 11:13 Muž zordix [37] Re: Rida
Já mám 1-4 a připadá mi to jako optimální. Ty 1mm zrnka jsou už jako písek, já mám raději větší kuličky. Vzal bych 1-4 mm.
Je dobré, že budeš mít vyšší hustotu palec
Dle rozměrů dna kup množství. Počítám však, že to bude 2x 50l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2012 10:46 Muž Rida [85] - Cichlidy – Liapor nákup
Zdravím. Chci si pořídit do nového akva (600 litrů) dno z Liaporu. Budu jej kupovat přímo od dodavatele pro JM kraj, nabízí na objednávku i frakce které se běžně nepytlují a mají např. vyšší objemovou hmotnost (mnou vybrané mají 1050, pytlovaná frakce 1-4/500 má 925. Vyšší než 1000=těžší než voda.) Rozmýšlím mezi dvěma z nich.
1-4/625, který má poměry velikostí zrn cca: 20% 0-1, 40% 1-2, 40% 3-4.
Cena je 145,- bez DPH za 50 litrů.
0-2/575, který má poměry cca: 10% 0-1, 20% 1, 70% 2.
Cena je 171,- bez DPH za 50 litrů.

Poměr zrn u druhé zmiňované frakce se mi zdá příznivější a asi bych šel do ní. Nebo by jste doporučili větší různorodost a větší zrno?
Případně, pokud by měl někdo zájem se na objednávce podílet....? Jsem z Brna a firma je v Želešicích.
Laďa

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2011 10:56 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Barakainus
Filtr jede, ale s rostlinama musím počkat na leden. Vím že to není ideální období, ale tak mi to už vyšlo, no.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2011 10:36 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: muťa
to muta: napust to plny, nasaje to rychleji. A filtr pust, at se ti zabehne. Na Liapor to vliv mit nebude, ale na filtr ano. Kytky bych dal hned, a stejne tak i krmivo/krevetu/cpavek ap. pro bakterie a rostliny

to vanTomas: Liapor ma smysl hlavne u rostlinych akvarii a tak odkalovat netreba. Navic je to material velmi vzdusny a vetsina detritu stejne propada mezi zrny na dno. Takze ani nebude moc co odkalovat (a se spoustou rostlin ani kne...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2011 23:01 Muž zordix [37] Re: vanTomas
Na odkalování musíš být trpělivý. Ale pokud máš v akváriu dobrý proud, pak zvon nepotřebuješ. Stačí trochu rozvířit vodu a filtr to pojme za tebe. Já mám sumce, který doslova převrací dno :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2011 21:33 Muž deCORF.OBRAEN [220] Re: vanTomas
ja mám Aquaclay, čo je velmi podobný materiál, a odkalovanie bolo celkom v pohode, pozri moju prezentáciu a denník prípadne tému rybicky.net/forum/8980
tam som to opisoval ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2011 21:29 vanTomas Re: muťa
Mě by zajímaly zkušenosti s odkalováním dna z Liaporu. Předpokládám, že jde o lehký materiál, který bude lehčí i po nasáknutí vodou, než klasický písek. Tedy jestli se tento materiál nenasává odkalovacím zvonem. Také o něm totiž uvažuju, vypadá fakt pěkně a fabriku mám za rohem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2011 19:11 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Kusma
Já bych řekl že průměr zrnitosti je 2-3mm - je to fakt dost vyrovnané. Plavat zůstaly spíš ty větší kousky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2011 19:02 Muž Kusma [411] - RostlinyRe: muťa
Tak to je dobrý výsledek :-) taky tak nějak počítám s tím, že ho časem využiju. Mám dotaz jaký je asi podíl zrnitostí - jestli převáhá větší/menší nebo je to tak půl na půl?
Jinak filtr doporučuji zapojit hned :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2011 18:31 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Muťa
Hotovo. Ke dnu nespadlo 5.5 litru. Takže za 154Kč, 44.5 litru substrátu. Už mi to stačí, tak to teď sbírám z hladiny a koukám jak to vypadá. Jsem spokojen. Chová se to, jak jsem čekal. Teď to nechám nějakou dobu uležet a ještě nasát vodout než dám rostliny. Šoupnu tam ještě kořen.

A teď váhám jestli už mám zapnout filtr? Je tam cca 1/3 vody. Má to smysl? Co myslíte? Urychlím jeho záběh bez rostlin? Na dně je (ve spod) staré dno, takže cosi "živého už tam mám".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.12.2011 16:18 Muž muťa [554] - RostlinyRe: zordix
To mi nerozumíš - já mám převařenou polovinu pytle, ale kleslo toho daleko více. Až to dodělám, tak to seberu a změřím, kolik z těch celkových 50ti litrů kleslo.

Piva mám k tomu dost. Tak mě vlastně napadá rada - kdo by to chtěl dělat v létě v tom vedru, ať si koupí dost piva !!! U toho sporáku je fakt vedro.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2011 16:06 Muž zordix [37] Re: muťa
Aby jsi se dostal na cena/výkon Aquaclay, musela by se ti potopit cca 1/13 z 50l pytle. Mně napoprvé klesla třetina, tobě klesla dokonce půlka. Paráda! potlesk
EDIT: už mi v akváriu začínají těžknout i ty nejlehčí kousky. Asi to osidlují bakterie a "domeček" je tak těžší.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [39] 41 42

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 61088x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16474-liapor-a-dalsi-substraty-z-palenych-jilu?od=1901