Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Liapor a další substráty z pálených jílů

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 34 Přejít na další stránku   1  
Liapor a další substráty z pálených jílů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 16:58 Muž @ stafflik [119] - Rostliny
Libore můžeš vzít konduktometr do kapsy na sraz? Mám liapor namočené vic jak měsíc tak by se to dalo změřit. Vemu trochu vody do flašky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 14:39 R Muž @ Mrakoplash [1719] Re: zordix
nikdy sem nevařil a nenamáčel. Máčet se to může v akváriu. (aquaclay)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2013 11:29 Muž @ zordix [37]
Tak ještě je rozdíl v tom, že Liapor obvykle vaříme. Tudíž se plno látek rozpustí a vylije s horkou vodou do kanálu ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 09:04 Muž @ ViktorX [474] Re: host
host napsal: Troška informací o .... Keramzitu prodávaným pod obchodní značkou "Liapor" či "Profi Soil" je zde, na stránkách výrobce: www.liapor.cz/… :-)
"Ale o tom zde již dobrou čtvrthodinu hovoříme, Mlho!", zda lze informace, co jsou k dispozici o Liaporu, vztáhnout ze 100% i na Profi Soil :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 08:11 Muž @ LiborSprysl [8801] Re: Barakainus
Tak to toho ještě hodně málo pamatujete... smich no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 08:05 host Re: Kaprlaik
Troška informací o výrobě a vlastnostech, stejně tak chemickém složení a normách Keramzitu prodávaným pod obchodní značkou "Liapor" či "Profi Soil" je zde, na stránkách výrobce:
www.liapor.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.01.2013 01:44 Muž @ Barakainus [644] - RostlinyRe: malyLibor
Zaloz jeste dalsi dva kelimky a v jednech tu vodu men, a v tech druhych ne. Na poradne zavery by to chtelo trochu vetsi "n", a vzorky z ruznych pytlu Liaporu z ruzneho obdobi.
Ale v podstate je to tak nejak jedno, protoze nas zajima, jak se ten substrat libi rostlinam a zivocichum...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 17   04.01.2013 01:39 Muž @ Barakainus [644] - Rostliny
Tak tvrdit, ze Liapor neni vhodny pro akvarni rostliny po vic jak dvou letech co ho ma spousta lidi v akvariich a vsechno jim roste a prospiva jako nikdy pred tim, je dost odvazne.
A tvrdit to na zaklade toho co nekdo rekl v akvaristice!!! je uplne mimo. Kdyby akvaristi dali na slova prodejcu v akvaristickych obchodech, minimalne pulka ryb by byla chcipla a rostliny taky nejspis zadne. Nepamatuju si zadnou akvaristiku, kde by opravdu vzdycky vedeli o cem mluvi. V tech lepsich aspon netvrdi naproste blaboly, ale dat na jejich slova v oblasti jako jsou alternativni susbstraty... to urcite ne :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 01:00 Muž @ malyLibor [5364] - AsieRe: Johan
OK, dám na doporučení. Mohu vodu měnit např po týdnu 1/3 nebo vyměnit až po měsíci, chtěl jsem napodobit podmínky zabíhaného akvária... ale nemusím vodu měnit vůbec. U akvárek mám vysledované, že vodivost 3 týdny stoupá, ale nebude to jen dnem, stoupají tam různé látky, které se na vodivosti podílí. Tady je jen permeát a substrát, tak vodivost nic jiného neovlivní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 00:57 Muž @ Johan [4659] - RostlinyRe: malyLibor
Vodu bych neměnil, ať vidíme kam to vystoupá.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 22   04.01.2013 00:48 Muž @ malyLibor [5364] - Asie
Fotka k příspěvku Tak abychom tu neplácali jen tak o ničem. Založil jsem ten pokus, o kterém jsem psal u oběda. Do 400ml kelímků jsem dal po 50ml Liapor 1-4 a Rataj PROFI SOIL a 350ml vody. Voda byla z RO a její vodivost byla 20µS. 5 minut po zalití plavalo na hladině odhadem 20% količek obou substrátů, vodivost u Liaporu stoupla na 85µS, u RPS na 95µS. Uvidíme, jak to bude pokračovat, založil jsem si tabulku a budu denně měřit a provádět výměny vody, jako bych zakládal nové akvárko. Jsem zvědav, k jakým dojdu výsledkům. Tabulku jsem uložil do souborů na mém profilu, po každém měření ji budu aktualizovat, takže bude možno sledovat, jak pokus probíhá.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   03.01.2013 19:27 Muž @ Johan [4659] - RostlinyRe: Kaprlaik
Drcený liapor se používá jako pěstebný substrát pro rostliny či v jemnější frakci jako substrát na "zelené" střechy. Takže pochybuju, že bývá pro rostliny toxický.
Toxicita jílů spočívá hlavně v jejich kyselosti, což nás při použití v akvaristice nemusí zajímat.

Pokud ste změřil vodivost a byla tak vysoká, pochybuju, že se jednalo o toxické kovy, ale spíše o vápník a hořčík apod. Což není ani tak způsobeno použitým jílem, ale povrchovou úpravou liaporu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   03.01.2013 19:24 Muž @ Kusma [409] - RostlinyRe: Kaprlaik
Upřímně, představte si, že jste obchodník v akvaristice a máte tam profisoil za 350Kč s tím, že třeba 50Kč jde do vaší kapsy, řekl by jste něco kladného na "stavební" materiál v hodnotě 10x nižší a z čeho vlastně nebudete mít zisk?
Obchodník je obchodník a ten potřebuje prodat a né radit tak, aby přišel o vlastní zisk :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2013 19:16 Muž @ Kaprlaik [2] Re: Johan
Argumenty o nevhodnosti Liaporu nemám z vlastní hlavy. Jednou jsem se stal svědkem debaty ve Sklorexu, kde jsem vyslechl asi toto :
Liapor není určen pro pěstování rostlin. Proto jeho složení není pravidelně sledováno a tento produkt nemá certifikaci.
Znamená to, že jeho složení kolísá podle zdrojů jílu použitých pro jeho výrobu. Některé šarže mohou být dobré. Jiné naopak mají tak vysoký obsah boru a manganu, že jsou pro rostliny toxické. Aquaclay , ProfiSoil oproti tomu podléhají povinné certifikaci,
kdy je každá šarže testována. Tak je záruka, že tyto substráty neobsahují nic toxického.
Nejsem chemik, ale zkusil jsem si měřit vodivost Liaporu a Profisoilu. Vodivost Liaporu byla minimálně dvojnásobná, takže předpokládám, že výše uvedené argumenty mají něco do sebe.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2013 14:08 Muž @ malyLibor [5364] - AsieRe: Kaprlaik
V jednom ti dám za pravdu: Liapor opravdu po napuštění uvolňuje do vody nějaké látky (jaké nevím, neměl jsem to jak a ani proč zjišťovat) které zvyšují vodivost vody. Trvá to asi tak 3 týdny. Potom se to usadí a vodivost vody se už nezvyšuje, ale odpovídá vodě zdrojové. Jak je to s Rataj Profi Soil nevím, když jsem miníčko s ním zakládal, tak jsem neměl jak měřit.
Tvrzení, že použití Liaporu v akvaristice je krajně nevhodné je velmi odvážné, podíváme-li se, kolik je jen tady na rybicky.net spokojených akvaristů, kteří jej používají, a to nejen v rostlinných akváriích. Dle mojí zkušenosti je Liapor velmi vhodný, rostliny v akváriu s Liaporem rostou perfektně (paradoxně i ty plovoucí) a daří se v něm i náročným rybkám.
Na druhou stranu, vzhledem k tomu, že mám doma oba substráty a mám i konduktometr, tak bych mohl udělat pokus se dvěma miníčky, v nichž použiji v každém jeden substrát a zkusím změřit ty tebou udávané rozdíly ve vodivosti. Asi to vyzkouším, jakmile budu dělat nový stojan s miníčky... a nebo ze zvědavosti jen ve dvou kelímcích... vzbudil jsi svými nepodloženými tvrzeními mou zvědavost ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2013 13:52 Muž @ kortezhugo [942] Re: Kaprlaik
Kaprlaik napsal: Liapor, který se používá ve stavebnictví, proto do vody uvolňuje velké množství látek, hlavně: vápník, hořčík ale i bor, mangan a některé těžké kovy...

Vsetky tieto prvky sa do akvaria pridavaju ci uz vymenou vody alebo do rastl.akva hnojivom.Tak ze sa neda povedat ze je na tom nieco zle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2013 12:29 Muž @ ViktorX [474] Re: Kaprlaik
Liapor - Chemické složení (% hm.) : SiO2 55 ± 5, Al2O3 24 ± 5, Fe2O3 14 ± 5, CaO 5 ± 5, stopové prvky 2 ± 2, Chloridy < 0,02% hm., Sírany rozpustné v kyselině < 0,8% hm., Celková síra < 1,0% hm.
Co nám řeknete o chemickém složení ProfiSoil od Rataje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2013 11:39 Muž @ stafflik [119] - Rostliny
No ten zdroj by mě taky zajímal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.01.2013 11:24 Muž @ Johan [4659] - RostlinyRe: Kaprlaik
Nějaký zdroj?
Jinak to, že něco něco uvolňuje neznamená, že je to nevhodné. Aspoň se toho pak nemusí tolik do vody přidávat a čekat až se ten "inertní a nenasycený" jíl nasytí, aby mohl nám tedy něco uvolňoval. =) Jinak to bychom museli používat pouze křemičitý písek.

Např. antuka mi do vody uvolňovala spousty těchto látek a kytky mi v tom rostly jak divé a krevetkám to také nevadilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2013 11:03 Muž @ Kaprlaik [2]
Jen pro upřesnění: podoba substrátu Liapor a ProfiSoil od Rataje je pouze vnější. Oba jsou pálené jíly, ale tím podobnost končí. Vložte si zhruba hrst obou substrátů do stejného množství destilované vody a potom si změřte její vodivost/EC/. Zjistíte, že Liapor uvolňuje do vody několikanásobně více látek než ProfiSoil. Je to tím, že oba materiály jsou vypalovány z naprosto jiných jílů. Liapor, který
se používá ve stavebnictví, proto do vody uvolňuje velké množství látek, hlavně: vápník, hořčík ale i bor, mangan a některé těžké kovy. Jeho použití v akvaristice je proto krajně nevhodné. Jsou věci, které nejsou viditelné, ale jsou podstatné pro akvaristiku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2013 18:39 Muž @ fido16 [590] Re: grunda
Super odkaz :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.01.2013 10:50 Žena @ ivaha [2724] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: soc
Já ho vařila a plavat zůstalo tak 10% (bajvočko) a sázelo se docela dobře, až mě to překvapilo. Řekla bych, že to šlo líp než do Manada, který jsem jenom nasypala rovnou z pytlíku do akvárka. I napuštění proběhlo líp než s Manadem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.01.2013 10:41 Muž @ soc [60] Re: Treeman
Fotka k příspěvku Přidávám fotku, zatím jen takový výcvak...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2012 09:03 Muž @ Treeman [249] Re: soc
no a nějaká fotka ??? bude??? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2012 06:31 Muž @ soc [60] – ...
Tak jsem v pátek přemístil rybky do malého akva, vypustil část vody, vyndal staré dno (nějaká drť, která samozřejmě šuměla v octu) a nasypal tam liapor. Teda spíš nalil. Liapor jsem nevyvařoval, jenom nechal trošku vymrznout a potom propláchl horkou vodou. tak 60% se potopilo, ale je to lehoučké :-D Sázení kytek byl porod, zejména echinodory měly tendence okamžitě vyplout. Docela dobře se sázel eleocharis, ale ten se stejně asi v akva neudržím uvidíme. Rybky jsem nainstaloval hned druhý den. Sledovat hejno pancérníčků jak ryjou v liaporu nemá chybu :-D Rybka třetinou těla zabořená ve dnu a rochní si tam :-D

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2012 06:55 Muž @ Treeman [249] Re: malyLibor
pokud pošleš rád udělám výbrus a dám sem na net.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.12.2012 18:57 Muž @ malyLibor [5364] - AsieRe: Treeman
Pokud bys chtěl, mohu ti poslat pár kuliček Rataj Profi Soil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   20.12.2012 17:38 Muž @ Treeman [249] Re: malyLibor
Fotka k příspěvku Normálně sem ho zbrousil na brusce "na gamofónu" na 800 papíru tady dávám nový výbrus velikost zrna 1,4mm škoda že nemám i ostatní jíly pro porovnání ještě se chystám nafotit to v 500x zvětšení
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 23:59 Muž @ malyLibor [5364] - AsieRe: Treeman
Pěkné. Čím jsi to zrnko řezal? Vidím, že jsi bral jedno z těch největších.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   19.12.2012 23:28 Muž @ Barakainus [644] - Rostliny
Ja ten clanek napisu pres vanoce. Sem porad cekal, jestli se objevi behem diskuzi neco neveho a po 13 strankach to vypada, ze 1. uz asi ne a 2. v podstate je vsechno tak jak jsem do udelal plne na zacatku... Takze zda se, ze cas uzral :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 23:02 Muž @ grunda [1769] - CichlidyRe: ViktorX
jsou tam všechny informace co potřebuješ, propoj to s www.rostlinna-akvaria.cz a máš to komplet ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 22:52 Muž @ ViktorX [474] Re: grunda
Hezké a hodně zeširoka pojaté, ale "vařič" praktik se tam moc nedočte.
Zajímavé je info, že Liapor i ProfiSoil mají stejnou hmotnost 0.6 kg/l, takže jsou stejně "lehké".
EDIT Beru zpět, "vařící" info vyskočí z hypertextového odkazu v tabulce ProfiSoil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   19.12.2012 22:32 Muž @ grunda [1769] - CichlidyRe: romant
články netřeba psát, už jsou napsané: akva.wu.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.12.2012 21:28 Muž @ O.Tom [399]
Tak... potopil jsem po pár dnech 2/3 pytle a dal do "pokusného" akvária.
Barva hodně dobrá, ale ta práce.. A strašně lehce se to nadnáší. Někdo to tu srovnával s pískem... písek mám a takhle rozhodně nepoletuje. Jestli se teď některá kreveta v akváriu hodně nají, tak se propadne do liaporu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   19.12.2012 19:51 Muž @ Treeman [249] Re: ViktorX
Fotka k příspěvku Liapor prví nástřel 50x zvětšeno je to z pytle s fraklcí 1-4mm
Pracuji na lepším obrázku:-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.12.2012 17:18 Muž @ grunda [1769] - Cichlidy
substráty bych nemíchal, bude ti to dělat problém při přesazování. Flexi by měl být těžší, liapor je pórovitý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 17:16 Muž @ Celiny [293] - Rostliny
uvazuji do sve nove nadrze (connection) nad liaporem, muzete mi nejak shrnout vyhody oproti flexiobkladum (2-3mm cerny ,,pisek,,). mohly bych dat ten zabehly flexiobklad (z ostatnich nadrzi) jako stare dno a na to ten liapor?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 14:10 Muž @ malyLibor [5364] - AsieRe: ViktorX
Já myslel to, že má na té stránce, na kterou jsem posílal odkaz, špatný obrázek - ten, cos teď poslal ty. Jinak na té stránce, co jsem na ní posílal odkaz a co jsi z ní stáhl a zvětšil ten obrázek se RPS píše a popis na té stránce je správný...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 14:05 Muž @ ViktorX [474] Re: malyLibor
Popis sedí? Chceš říct asi název PROFI SOIL, protože právě v tom popisu v černém poli bílým textem dole má to, co říkáš, že patří ke starému dnu, tj "Obohacený substrát...písek + granule".
EDIT jíl bude mít asi živin dost, ale řekl bych, že když z něj upečou keramzit, že se moc uvolňovat nebudou...
EDIT ano, na webu popis OK, na obrázku špatný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 13:53 Muž @ malyLibor [5364] - AsieRe: ViktorX
Asi tam má starý obrázek, protože popis sedí. A rozhodně RPS není ničím obohacený... on ten jíl sám o sobě má prý celkem dost živin... ale nejsem odborník, netuším, jaké to má složení ani jaké složení by vyhovovalo rostlinkám... mně stačí, že to vyhovuje bakteriím a že v tom kytky rostou jak střelené :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 13:50 Muž @ ViktorX [474] Re: malyLibor
Fotka k příspěvku Ratajův web vrací úder, má tam "obohacený". Takže asi zmastil popisy, na pytlích jsou OK, ale na webu je ještě hovadina, co patří k Aquaclay Ground Staré dno :-D.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.12.2012 13:40 Muž @ malyLibor [5364] - AsieRe: ViktorX
Fotka k příspěvku Tak na mém pytli je nápis: Rataj PROFI SOIL Bioaktivní akvarijní substrát, ne "obohacený" a o písku jsem tam nenašel nic ani s lupou.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 13:18 Muž @ ViktorX [474] Re: malyLibor
Smajlík :pivo :-), je to zvláštní, protože i na tom obrázku je "Rataj PROFI SOIL obohacený akvarijní substrát". Protože v textu na stránce toho moc neměl, tak jsem si obrázek uložil a zvětšil. Asi by měl vyrazit grafika :-D.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 13:10 Muž @ malyLibor [5364] - AsieRe: ViktorX
Jéje, promiň, nemyslel jsem tím nic zlého, prostě mne to zaskočilo.. Já tedy na tom obrázku nepřečtu vůbec nic. Musím si přečíst na balení doma, co se tam píše :-) Rozhodně to ale není písek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 12:46 Muž @ ViktorX [474] Re: malyLibor
Kde? Přesně na tom horním odkazu co píšeš, na obrázku "Balení RATAJ PROFI SOIL:", dole bílý text v černém poli, sakra těžko k přečtení (otazník stačí jeden). Jestli to má Rataj blbě, tak za to nemůžu :).
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 11:25 Muž @ malyLibor [5364] - AsieRe: ViktorX
Kdepak jsi toto vzal??? Rataj Profi Soil: Jemnozrnný /1-2 mm/ jílový substrát s vnitřní pórovitostí 100 % přírodního původu - www.rataj-spk.cz/…
To, co jsi psal ty, je Aquaclay Ground - Staré dno - www.rataj-spk.cz/…
Rataje si vážím, jeho obchod mám rád a rád tam nakupuju, mám jak Aquaclay Ground Staré dno pod Liaporem, tak mám i Rataj Profi Soil v miníčku a nemohu si vynachválit - jsou tam jen ty malé kuličky stejné velikosti 1mm. Liapor se liší tím, že je malinko světlejší a je tvořen zrnky 1-4mm, a cenou. Do třístovky jsem dal 40 litrů Liaporu, tj. 120,-Kč. Rataj Profi Soil by stál 1.890,-Kč.
A když jsem u srovnávání, tak Aquaclay Ground se mi z nich líbí nejméně. Je takový červený, jako staré cihly nebo antuka, ale zase se mi líbí, že má taková spíš šišatá, nepravidelná zrnka, kdežto Liapor i RPS je mají víceméně kulatá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 09:12 Muž @ ViktorX [474]
Aquaclay ground, co jsem použil 18.12.2012 13:37 ke srovnání s Liaporem je taky z jeho webu www.rataj-spk.cz/… , a oproti Profi Soil z téhož webu mají zdá se trochu jinou strukturu povrchu. Že by to bylo tím, že Profi Soil je "obohacený" akvarijní substrát? To bude spíš obohacený nějakým hnojivem, ne? Chtělo by to někoho, kdo ho má, aby to omrknul.
EDIT Rataj Profi Soil - "Obohacený akvarijní substrát. Tvoří ho jemnozrnný křemičitý písek Staré Dno, což je organominerální komplex živin a aktivních spor bakterií. Staré Dno je doplněno jílovými granulemi Aquaclay Ground." Třeba jsou to zbytky Starého dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2012 00:12 Muž @ malyLibor [5364] - AsieRe: ViktorX
A tady je obrázek Ratajova Profi Soil přímo z jeho stránek: www.rataj-spk.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2012 23:38 Muž @ Barakainus [644] - RostlinyRe: Tony2013
Hornbach tady opravdu nemame ;) Tady (USA) se sice prodava paleny jil na travniky na baseballova hriste, ale to neni ve forme kulicek a vetsinou i ta barva nic moc (bila az zelena ci nacervenala). V podstate je to antuka. Expanded clay (coz je Liapor) maji jen na hydroponii a to jsou kulicky tak od 10mm nahoru. Takze nic moc do akvaria.
Tak jsem zacal pouzivat nepalene jily jako AquaSoil. Nutno rict, ze kytky v tom rostou tak o 100% lip nez v Liaporu. Jen to u vetsich akvarii leze dost do penez :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   18.12.2012 22:35 Muž @ ViktorX [474] Re: Barakainus
Fotka k příspěvku Nemůžeš to najít možná proto, že stránky www.aquaclay.de už neexistují. Ale dávám k dobru originál německý katalog www.vubn.de/… a srovnání fota německého Aquaclay (z katalogu) s Liaporem.
 
Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [34] ...... 46

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno Přidat příspěvek • Zobrazeno 58874x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/16474-liapor-a-dalsi-substraty-z-palenych-jilu?od=1651