Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Liapor – jeho použití jako substrátu do rostlinných akvárií

 

Články » Liapor – jeho použití jako substrátu do rostlinných akvárií   Vytisknout tuto stránku 

Liapor – jeho použití jako substrátu do rostlinných akvárií

Publikováno: 14.02.2013 • Autor: © Barakainus • Rubrika: Dekorace

Ideální substrát do akvária by měl být jemnozrnný, lehký, s pórovitou strukturou a obsahem živin pro blaho rostlin. Hladký, bez ostrých hran, aby se o něj neporanily ryby, a tmavší, aby snižoval stres a aby na něm dobře vynikly barvy ryb. A v neposlední řadě by měl být trvanlivý, dobře sehnatelný a levný, to aby měl akvarista snazší život.


Substrátů, které by se takovému ideálu přibližovaly, není mnoho. Aqua Soil od ADA je asi tak nejblíže. Je to na slunci sušený jíl ve formě malých kuliček. Trvanlivost ale není jeho silná stránka a po čase se rozpadá na bahno. A bohužel pro našince, levný není ani náhodou, což se promítá i do sehnatelnosti. Druhým typem vhodných substrátů jsou pálené jíly. Vypalování odstraní jednu nevýhodu sušených jílů - rozpadavost, ale přijdou tím o jinou výhodu - zásobu makroživin. A cenově na tom nejsou o tolik lépe.


K takovým patří Aquaclay Ground, případně Rataj Profi Soil, ekologický akvarijní substrát. Tvoří ho jílové granule velikosti 1 - 4 mm. Proti běžně používaným pískům mají granule mnoho předností. Jednak mají uvnitř tisíce pórů, které mnohonásobně násobí aktivní čistící plochu (280 m2 na 1 litr substrátu). Velikost této plochy je přímo úměrná počtu užitečných nitratačních a nitrifikačních bakterií, které mají zásadní význam pro biologickou rovnováhu v akváriu. A zadruhé jsou lehké a tudíž se neslehávají.


Shodou okolností máme v Čechách výrobce podobného substrátu, jako jsou v akvaristice prodávané substráty na bázi pálených jílů - firmu Liapor. Ta je vyrábí a prodává nikoliv pro použití v akváriích, ale jako plnivo do betonu či na posyp zasněžených cest. Tento velkoprodej se pochopitelně promítá do ceny, která je kolem 130 Kč za 50 l pytel. Takže je asi tak 10× levnější než srovnatelné a výše zmíněné substráty.


A tento článek bude o zkušenosti mé a dalších akvaristů s použitím jejich stejnojmenného substrátu v rostlinných akváriích.

 

V první řadě je třeba říci, proč jsem si myslel, že Liapor bude tak dobrý, abych se tím vůbec začal zabývat. Liapor je tvořen malými kuličkami příjemné hnědé barvy. Vypadá jako hrudky tmavší suché hlíny. Mnohem lepší než Aquaclay Ground (který je ve vodě moc oranžový). Míval jsem černý Fluorite (také vypalovaný jíl), ale ten byl už zase moc tmavý. Vzhled Liaporu se blíží nejvíc vzhledu ADA Aqua Soil, který se mi hodně líbí.

 

Zrna jsou vysoce pórovitá, ideální na uchycení kořenů a uhnízdění baktérií. Substrát to je lehký a neslehává se jako písek. Byť pórovitá, zrna jsou hladká a tedy přívětivá k vouskům ryjících ryb, jako jsou pancéřníčci a jiné ryby dna. Jelikož je to pálený a ne sušený jíl, zrna jsou trvanlivá, ve vodě nerozpustná a samovolně se nerozpadají jako Aqua Soil. A jak už jsem zmínil, je opravdu levný a celkem jednoduše dostupný. Takže jedinou nevýhodu bych viděl v nulovém obsahu makroživin.


Liapor se vyrábí v několika základních frakcích - 1 - 4 mm, 4 - 10 mm a 10 - 16 mm. Pro použití v rostlinných akváriích je nejvhodnější ta nejjemnější frakce. Mimo tohoto základu existují i další varianty, ale o těch možná později. Dá se koupit v mnoha různých prodejnách staviv - Raab, OBI, Hornbach...  Minimální velikost balení je již zmiňovaných 50 l. Větší balení jsou 1 × 1 × 1 m pytel či jeden valník kamionu - pro opravdu velká akvária.


Pokud se tedy rozhodnete pytel (či valník) koupit a přinesete ho domů, co dál?


Čeho si nelze nevšimnout, je fakt, že Liapor je lehký a plave. Naštěstí pro nás je Liapor jako trpaslíci a plavat nevydrží. Takže se postupně potopí, a aby mu to šlo rychleji, dá se mu pomoci.


Liaporu vhozeného do studené vody klesne tak 25 % zrn a po pár hodinách možná 50 %. Po přelití horkou vodou jich plave 50 % a po pár hodinách možná 5-10 %. V té době je půlka ponořeného substrátu už tak těžká, že i po zamíchaní se usadí okamžitě (stejně rychle jako písek). Úplně nejlepší je ho přelít vařící vodou a pak ho vhodit do ledové vody. Takto se vzduch v dutinách zrn roztáhne a po zchlazení se smrští a natáhne vodu z okolí. Po dvou kombinacích horká-studená voda se toho už výrazně víc nepotopí. Jiná varianta je Liapor naházet do vařící vody, poté síťkou vybírat a házet do ledové vody. Kterou variantu vyberete, více méně záleží na tolerantnosti vaší lepší polovičky či rodičů, jestli vám povolí použít hrnce na vaření Liaporu či jen na uvaření vody. V obou případech je to práce na hodinku až celý den, to podle objemu akvária, které hodláte naplnit. A v obou případech rovněž skončíte s určitým množstvím zrn, které se nepotopí. Vhledem k ceně substrátu je nejjednodušší takováto vzpurná zrna vylovit a umístit do květináčů, odpadu, betonu či na zahradu. Podle potřeby.



Teď už máte skoro vyhráno. Liapor se po nasypání do akvária potopí, ale pořád zůstává velmi lehký. Proces postupného nasáknutí vodou a usazování bude probíhat ještě dlouho. Klidně měsíc a víc. Postupně jdou ze dna bubliny, takže je zřejmé, že se voda pořád dostává víc a víc dovnitř zrn a vytlačuje vzduch. Proces se velmi urychlí rostlinami a zabydlováním dutinek v zrnech bakteriemi. Kořeny i bakterie pravděpodobně spotřebovávají vzduch z dutin a tím je dělají těžší. Přesto se normální svah udělá snadno a vydrží (2 cm vepředu, 7-10 cm vzadu). Zatím, 18 měsíců po založení, stále drží. Možná se dno trochu zarovnalo, ale svah tam pořád je. Na strmé svahy Liapor není. Pokud chcete docílit větších úhlů, musíte vytvořit terasy.


Při doléváni vody přímo na substrát se tento víří asi jako písek. Při dolévání do misky položené na substrát se Liapor nevíří v podstatě vůbec. Zkušenosti s odkalováním nemám, neboť nikdy v rostlinném akváriu neodkaluji a ani nikdy nebudu. A nevidím důvod, proč by někdo měl.


Substrát je sice velmi lehký a pod rukama se rozestupuje a může se zdát, že se do něj bude špatně sázet. Netřeba se ale děsit. Opak je pravdou. Sázení jde nádherně a nikdy jsem s tím neměl problém. Chce to jen pinzetu a sázet hluboko. Jelikož je to substrát lehký, není problém zasunout stonkovku 5 cm pod povrch. Sázel jsem všechno od stonkovek bez kořenů, hlízy Cryptocoryn, trávu (Eleocharis), malé kobercovky (Marsilea), větší kobercovky (Sagittaria subullata, Steurogyne repens, Blyxa japonica....) Nic nevyplavává, žádné matky či přivazování ke kamenům netřeba.


Alternativní způsob ulehčující sázení je připravené dno zalít vodou tak, aby hladina nebyla nad Liaporem, po zasazení okolo rostliny povrch rukou řádně přitlačit, a postupovat takto od jedné strany ke druhé. Vodu lze napouštět do misky či talíře, které rozptýlí proud vody, případně ji napustit vzduchovací hadičkou.

 

Akvárium bylo založené bez ryb a první přišly až po měsíci. Velcí pancéřníčci by asi nějaké rostliny vyryli, ale pokud jen neměníte dno, ale zakládáte nové akvárium, žádné ryby by v akváriu stejně měsíc a víc být neměly, takže to problém většinou není.


Rostliny zpočátku moc nerostou, jelikož v substrátu nejsou žádné živiny. Chce to buď pod Liapor dát nějaký obohacený substrát, jako Aqua Soil, obyčejnou hlínu, či hnojivo (Osmocote). Případně začít normální fishless cycling (stačí zadat do googlu).

 

S hnojivem či bez -  v momentě, kdy přijdou ryby a začnete normálně krmit, rostliny se rozjedou a růst předčí cokoliv, co roste v písku. Rostliny mají v Liaporu obrovské kořenové systémy a k zrnům pevně přirůstají. A to včetně mechů. Je na to třeba brát ohled při přesazování, abyste nevytáhli s jednou rostlinou celé dno.

 

Po přidání ryb, obzvlášť těch velkých, se může stát, že ryba tu a tam vytvoří díru. Stalo se nám to párkrát, díky vylekané skaláře. Menší ryby, jako tetry a i pancéřníčci, ale s dnem nepohnou. Po čase, po důkladném zakořenění rostlin, je většina Liaporu svázána kořeny a ani větší rytí už žádný pohyb nezpůsobí.

 

Ještě je užitečné zmínit, že Liapor obsahuje dost prachu a tento na začátku zvyšuje vodivost. Ale při obvyklém použití s převařením a výměnami vody dle výsledku posledních výzkumů (MalyLibor) je to vlastně nepodstatné, protože se tím promýváním všechen prach odstraní.

 

Po dvou letech zkušeností s Liaporovým dnem můžu napsat, že Liapor prostě nemá konkurenci v kombinaci vlastností důležitých pro rostlinná akvária a akvaristy. ADA Aqua Soil má výhodu v obsahu živin a nevýhodu v křehkosti a ceně. Liapor se dá podložit výživnou vrstvou a tím odstranit jeho jedinou nevýhodu. Aqua Soil - nedá se zabránit v rozpadu a šance, že by jej Amano 10× zlevnil, je dost malá...

 

Když jsem vlákno o Liaporu zakládal, http://rybicky.net/nadrze/2484, bylo jedine akvarium s Liaporem na rybicky.net, a dnes je tady 50 aktivních prezentací používajících Liapor jako substrát.

Článek byl sepsán s pomocí ViktorX a se zmíněním metod od MalyLibor (velkého to propagátora Liaporu).


Tady je odkaz na první akvárko, co jsem z Liaporem založil: http://rybicky.net/nadrze/12822

Tady je moje vlastní, speciálně pro krevetky: http://rybicky.net/nadrze/14608

Nejraději bych přidal odkazy na všechny prezentace, kde je Liapor použit. Napište mi a já se pokusím článek postupně doplňovat.

Liapor v nádržích na rybicky.net:

ViktorX                 společenské       112 l                        http://rybicky.net/nadrze/15158

MalyLibor            300 litrů                                            http://rybicky.net/nadrze/15252

 

F

F

F

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 69x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 14.02.2013 Upraveno: 14.02.2013 Přečteno: 3533x

Schválili: romant **** 14.02.13 • Mrakoplash *** 14.02.13 • Haimdol *** 14.02.13 • Johan *** 15.02.13 • Bob66 *** 17.02.13 • Rex **** 26.02.13 • alpaka **** 06.03.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Dekorace
04.10.2007*****Výroba 3D pozadí z PU pěny19969x
08.02.2011*****Výroba 3D pozadí/skály z polystyrenu, cementu, balakrylu a laksilu8053x
06.01.2011*****Galeje s výběrem vhodného dna4780x
28.08.2014*****Jak jsem vyráběl 3D pozadí z polystyrenu624x
10.01.2010*****Úprava keramické jeskyně2376x
01.11.2011*****Výroba břidlicového pozadí1417x
27.12.2012*****Igelitky jako pozadí?2445x
01.11.2015*****Akva-tera 3D pozadia335x
11.06.2009*****Výroba pozadia z PU peny - postrehy3305x
27.07.2008*****Videonávod - Výroba 3D pozadí21288x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1157-liapor-%e2%80%93-jeho-pouziti-jako-substratu-do-rostlinnych-akvarii