Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čerstvě založené akvárium - problém

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 19 Přejít na další stránku   1  
Čerstvě založené akvárium - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2017 15:20 Žena Xlienka [276] - Amerika
Mám pocit že otázky pořád formuluješ pouze na Jirku, tak ti ani nikdo jiný neodpovídá ;-)
Jinak mnohem jednodušeji zjistíš, zda máš málo živin, přidáním trochu hnojiva do vodního sloupce, pokud uvidíš že se kytky zmátoří, je to správná cesta, pokud ne a budeš to místo hnojiva zkoušet rybkami, tak dopadnou nejspíš špatně úplně zbytečně
Porovnávat růst v předchozím aqua je úplný nesmysl i kdyby si použil kompletně všechno vybavení stejně a stálo na stejném místě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2017 14:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: rybickar
Kdyz přijde na to, co si myslím o filtru, mám pohled jako starostka z Městečka South Park, když je po ní žádáno něco odborného.

K tomu, co člověk měl dřív a co má teď mohu jen říci, že každé akvárium je tak specifické, že se klidně může vyskytnout něco, co akvarista předtím neviděl. Pokud ti kytky rostly po celé ploše dna, mohlo to například ovlivnit usazování detritu a aktuálně ho můžeš mít jiné.
Ano, jemná zrnitost substrátu může usazování komplikovat.
Víc mě nenapadá.

Edit: Egerii by málo živin nemuselo vadit. Poroste menší, ale měla by růst. Můj názor člověka, který ji dlouho nemá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.12.2017 14:03 R Muž Anthrax [4739] Re: rybickar
rybickar napsal: Případně myslíš, že by se hodil spíš externí filtr,... případně rozstřikovací rampa, která by dělala rovnoměrnější proud? (Nevím jestli na Fluval U2 něco takového vůbec lze)
Ptát se Jirky Šcobáka na to, co si myslí o filtru ať už takovém nebo makovém, je trochu zbytečné. ;-) To není nic proti němu. On filtry nepoužívá :-)


rybickar napsal: A co si myslíš o tom krytu a vlivu málého přístupu vzduchu k vodní hladině... Vrtat nějaké díry do krytu?
Do krytu bych nic nevrtal, pokud se ti nepřehřívá akvárko. Vzduch se ti tam vždy dostane.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 12:33 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: JirkaŠčobák
Díky za reakci.

Filtr mám na opačné straně než kytky, kvůli tomu, že je nádrž umístěna tak, že na filtr jde potom z místnosti méně vidět;)...V předchozí zrušené nádrži (můžeš kouknout na prezentaci) byl filtr na opačné straně... A kytky rostly po celé ploše dna.
Douška byla uprostřed nádrže vzadu. A dařilo se jí.

Detrit zatím vůbec nevidím, trochu se obávám, že ta jemná zrnitost písku zabraňuje detritu, aby se usazoval a mohl ke kořínkům...

Na obdenní výměny 15% vody nemám asi silnou vůli;)... Ten týdenní interval mi celkem vyhovoval. Uvažuji spíš o vysazení pár rybek, protože mi přijde, že jedna rybka a šneci "nedetrití" dostatečně... Rostliny by pak snad "poskočily", jak jsi psal.

Nechápu, jak to myslíš: Asi je to moc živin i na egerii, takže se jí nedaří Přijde mi, že tam mám živin právě málo...

Jinak průtok filtru je teď o dost menší, tak doufám, že mi ten proud neháže detrit nerovnoměrně. Ten růst kytek je ale fakt nejpomalejší jaký jsem kdy ve svých nádržích viděl;)

A ta hnědá se ukázala i na některých místech filtru. Kdosi mi tu psal, že to je asi tato hnědá řasa: www.rostlinna-akvaria.cz/… Vidíš to stejně?
myslíš, že ta hnědá "cokolivtoje" ustoupí, bude sežrán šneky, rybkami...

Případně myslíš, že by se hodil spíš externí filtr,... případně rozstřikovací rampa, která by dělala rovnoměrnější proud? (Nevím jestli na Fluval U2 něco takového vůbec lze)

A co si myslíš o tom krytu a vlivu málého přístupu vzduchu k vodní hladině... Vrtat nějaké díry do krytu?


Ad tvé prezentace: pokud si mám vybrat mezi svojí ženou a umístněním akvárií, volím ženu Respekt! palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.12.2017 11:39 Maq Re: JirkaŠčobák
Pro mě jako badatele - ano.
Zajímá mě, co se děje při "fishless cycling" a jestli to není celé omyl. A tak podobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2017 11:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Nevím. Je to důležité vědět?
:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2017 11:20 Maq Re: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: Taky jsem vypozoroval, že když dám ryby do akvária bez ryb, rostliny poskočí.
No jo, ale co z toho je kadění, a co vydechování CO2? Co myslíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.12.2017 09:39 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: rybickar
Fotka k příspěvku Taky jsem vypozoroval, že když dám ryby do akvária bez ryb, rostliny poskočí.

Pokud máš u okna teplotu alespoň 20°C, zkus kousek hodit na okno do velké sklenice ve vodě z akvária, nech ji tak pár týdnů a zjistíš, jestli je problém ve vodě. Ale:

Filtr podle mě může negativně ovlivnit rychlost růstu některých rostlin. Taky může způsobit nerovnoměrné ukládání detritu. Před chvílí (doslova - náhoda) se mnou jeden kluk konzultoval, že se mu šneci shromažďují u filtru. Dal fotku. Hromada okružáků na štěrku pod filtrem. Měl docela silný proud. Detrit je totiž nasáván do filtru, ale ne všechen do něj zapadne, spousta ho klesne na dno pod filtrem. On měl naštěstí okružáky, kteří se mu na tom rozmnožili a "ukázali" mu problém. Ty tolik okružáků nemáš. Filtr máš v prázdném rohu, kde nejsou žádné rostliny, které by naakumulovaný sajrajt pod filtrem dokázaly využít (vlastně stahuješ živiny od rostlin na opačnou stranu). Hnije to a proto hnědé povlaky. Asi je to moc živin i na egerii, takže se jí nedaří. Hnití ti signalizuje i slepá hladina.

Možná by bylo řešení filtr dočasně úplně vyhodit a dělat výměny 15% vody obden, ať se to pomalu vzpamatuje. Můj názor.

Já vím, že vzít má akvária, vhodněji je umístnit, trochu opucovat, dát jim měsíc a následně dočasně lépe nasvítit, by udělalo mnoho. Co se pucování týče, to občas udělám. Co se umístnění akvárií týče, pokud si mám vybrat mezi svojí ženou a umístněním akvárií, volím ženu. A co se světla týče, je mi stále proti srsti, ukazovat akvária jinak, než normálně jsou. Proto například fotím zásadně bez blesku. Ale máš pravdu, že by to vypálilo líp.

K fotce, co jsi dal: Takto super nic mého nevypadá :(.

Edit: Se svolením toho kluka přikládám fotku jeho šneků pod filtrem.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2017 08:53 Muž Jarry [1433] Re: Šotek
Chce to filtr s větším molitanem, v tomto případě ani vyždímaný filtr ze zaběhlého akvária neměl dostatečný efekt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2017 08:48 Muž Driv3r [236] Re: Šotek,ctibum
těch umělek sem si fakt nevšimnul. :-O .druhy den z fotky zmizel filtr proč? filtr se čistí az kdyz klesne jeho prutok.dej ho tak aby se ti jemně čeřila hladina.jak podotkl ctibum pokus se rybi vratit ,bude to pro tebe i je příjemnější,pokud to nepujde tak měnit denně polovinu vody /min 10dní pak ob den tyden.pote ob 2dni tyden atd az do dosažení tydeni vyměny.pozorovat osazenstvo při změně chovaní okamžite vyměna vody.krmit jen 1 za 3dni a malo! filtr je mali bez bakterijí žadne rostlinky (spotřebitele odpadu)ryb mnoho.rozhodně dokup ty rostlinky.
hodně by ti o vodě řekli i testy vody na NO2 ,NO3
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2017 08:47 Muž Jifi [675] Re: Šotek
Máš příliš málo rostlin a ty ryby by chtěly větší akvárko.
V prezentaci nemáš uvedeno, jak často tu vodu měníš. U nově založeného akvárka to chce měnit tak 1/4 - 1/3 vody každý druhý den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2017 08:08 R Muž ctibum [6870] Re: Šotek
Pochvala za založenou prezentaci... ;-) palec
Ty ryby bych šel hned vrátit. Jsou tam brzy a do takhle malé nádrže stejně nepatří. Co tam patří za ryby bych teď neřešil. Ať ti vrátí peníze za blbou radu, nebo je vyměň za rychlerostoucí stonkové rostliny, které tam naopak nemáš žádné. Umělý "kytky" si dej na poličku ;-)
Tady rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku a tady rybicky.net/inzeraty/prebytky/rostliny seženeš další rostliny za hubičku...
Co to je "žíňka" ve filtru?
Dál viz Driv3rovy rady.
A nevěš hlavu, začátek špatně, ale ono to půjde ;-)
EDIT
Ještě zkus dát trochu dna do octa, jestli nešumí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2017 07:54 Šotek Re: Driv3r
mockrát děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2017 07:34 Muž Driv3r [236] Re: Šotek
stejné opakujici se tema v akvaristice mi to řekli je to prodejna a na prodej sou zaměřeny bohužel :-( (i když nelze hodit všechny do jednoho pytle)
.zatím měn denně polovinu vody! prostudovat tyto odkazy a porovnat s radamy s akvaristiky a tím co jsi udělala.

rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2017 07:22 Šotek – Nechala jsem si špatně poradit
Zdravím, prosím Vás o radu. Před týdnem jsem si pořídila akvárium a jako laik jsem si nechala poradit od slečny z akvaristiky :-(
Koupila jsem si STARTUP akrárium plus štěr a rostlinky a po týdnu jsem dala na radu "odbornice" a nakoupila 15 rybek (tetry) do akvária. Druhý den ráno už mi jedna umřela sad a když sem přišla z práce tak další dvě. Další den ráno žádný úbytek nebyl, ale i tak mám strach, že dlouho nevydrží. Prosím o radu můžu to nějak zachránit?
Prosím ještě o radu ohledně filtru. Je lepší když probublává nebo když nechám vířit jen proud vody?
Mockrát všem děkuji za ochotu a za rady. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2017 00:51 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: JirkaŠčobák, Jifi, atd.
Díky za názor.

S těma rybkama počkat asi dokážu. Spíš mě štvou ty nahnědlé listy anubiasů a špatně rostoucí douška.

Dřív mi tahle kytka pod stejným světlem (dokonce bez alobalového "vytapetování" krytu) rostla lépe. A to všude. Vlastně to je řízek z předešlých akvarií všech zrušených nádrží, co mám v prezentaci. Pustí mi kořínky, trochu povyroste, ale pak se to jakoby zpomalí/zastaví a někde to začne i uhnívat... Možná jsem ji měl moc ve stínu (levá část nádrže, v předním rohu pod sessiflorama). Zkusil jsem dát teď experimentálně nejdelší odhnilý kus do středu nádrže přímo pod světlo, tak uvidím, co se bude dít...

Řasy, které se také občas objeví, pozoruji na předním skle. Jakoby jemné zelenkavé vlásčité povlaky, jemně se chvějící s prouděním vody. Jdou lehce setřít magnetickou stěrkou...

Zkusil jsem přepnout svůj Fluval U2 na nejmírnější proud (tuším režim "B" - pro majitele fluvalu), bez vzduchování. Abych viděl jestli třeba kytky neporostou lépe. Ale nevím, zda proudění nějak ovlivňuje rychlost růstu...

Při tomhle módu filtrace, mám ale slepou hladinu "jak vystřiženou z učebnice"! Podotýkám, že mám setový kryt diversa, který omezuje kontakt vzduchu s hladinou vody, pokud to nějak souvisí se slepou hladinou. myslím, že ano. Nový kryt a osvětlení v nejbližší době neplánuji. Ale mám zato, že jsem někde narazil na vrtání děr do krytů, kvůli... a to je otázka... Kvůli větrání (chlazení hladiny) nebo právě pro odstranění slepé hladiny? Už nevím...

Nevím, zda uvažuju správně ale myslím si, že mi kytky rostou tak pomalu, protože jim schází trus (živiny) od rybek... Opravdu čekat bez rybek. Nemyslím, že bych měl pořídit celou plánovanou sestavu, ale jen pár na to "podělávání" dna...

Se současným tempem růstu rostlin to vidím na pořízení rybek nejdřív za půl roku :-D Čekat umím, ale zdá se mi to moc;) Počítal jsem tak s měsícem až dvěma;)


PS: Myslím, že Tvé nádrže by stačilo vhodně nasvítit (klidně jen pro účely foto) a trošku jinak vyfotit a vypadaly by třeba takto: www.instagram.com/… Když jsem na tu fotku narazil, hned jsem si vzpomněl na Tvé zarostlé nádrže s kytkami opouštějícími akvarium. Tak jsem tu musel dát odkaz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.12.2017 09:05 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Afropithecus
Kutilství bylo na vysoké úrovni, ale akvaristika bya mnohem více rozšířená a lidi měli větší cit pro přírodu. Dneska seženeš skoro všechno, na co si vzpomeneš, ale akvaristů ubylo a i ten cit pro přírodu u spousty lidí není. Myslí si, že vodičkami a prášky vyřeší všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2017 08:55 Muž Afropithecus [1692] Re: Pepan
To jsem rád , že tyto časy jsou již za námi . Ačkoli kutilstvi kolem akvaristiky bylo na vysoké úrovni. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2017 05:42 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Afropithecus
V předlukoprenové době byla litá akvária jednou z mála možností, jak mít vytíračky. Druhou byly uřezané čtyřlitrovky od okurek. Byl jsem u jednoho chovatele, který měl těch lahví asi dvacítku a celkem úspěšně vytíral třeba pravé neonky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2017 05:10 Muž Afropithecus [1692] Re: vaaclav
Pamatuji lítá akvária. Litráže nic moc . Také při výběru akvária bylo štěstí najít nějaké bez vady ( vzduchové bublinky ve skle ) a pohled do litého akvária byl žalostný ( deformace ) já raději používal akvária v profilovém ( ocelovem ) rámu. ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.12.2017 17:28 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Driv3r
Za pradávných dob které pamatuji se nouzové osvětlení napájelo z akumulátoroven. Baterie nebyly plastové ale skleněné. Byly to vlastně elementky neboli akvária lité ne lepené. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2017 16:34 Muž Driv3r [236] Re: Pepan
co je to akumulátorka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.12.2017 15:52 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: jarda62
Nemusíš mít buňky na chemii. Pokud máš jakž takž dobrou vodu a trochu cit pro přírodu, nemusíš mít znalosti z chemie. Snad nejlíp mi šly kytky v mém prvním akvárku. Byla to akumulátorka, starší než já. Dařilo se tam všemu. Rybám, rostlinám i šnekům. To jsem byl asi ve třetí třídě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2017 14:42 Jarda62 Re: Pepan
Takových je nás asi víc. Když jsem se o to snažil všechno jsem skonil. Nakoupil jsem testy pmdd a kdo ví co ještě a kytky šly do kytek. Dostal jsem radu měn vodu a hrej si se světlem a od té doby nevím co je řasa, ne že bych předtím vodu neměnil, ale ne tak často, zvláště u nové nádrže. Ale myslím si že člověk musí mít aspoň trochu buňky na chemii jinak to nemá smysl se učit tolik všeho se vším souvisí. Aspoň tohle je můj případ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2017 12:44 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: Můj akvaristický vzor (asi 15 let) je Ivan Vyslužil, který taky nezná složení vody, ale má to ve svých pěstírnách tak ošahané, že se s ním absolutně nemohu měřit.

P.S. Maq: Až vydělám nějaké peníze, koupím si něco na měření alespoň základních hodnot a budu tě informovat.

Můj vzor je taky. Mám s ním stejné akorát to, že taky neznám parametry vody, v které akvaristím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.12.2017 11:59 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Můj akvaristický vzor (asi 15 let) je Ivan Vyslužil, který taky nezná složení vody, ale má to ve svých pěstírnách tak ošahané, že se s ním absolutně nemohu měřit.

P.S. Maq: Až vydělám nějaké peníze, koupím si něco na měření alespoň základních hodnot a budu tě informovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.12.2017 11:34 Maq Re: rybickar, Xlienka, JirkaŠčobák
rybickar napsal: Jsem trošku nervozní z toho, že neznám přesné PH, a tak často diskutované ostatní hodnoty
Xlienka napsala: Testy jsou zbytečné. Když budeš dostatečně pozorovat, uvidíš víc než ti řeknou testy a ve většině případů ještě i dřív.
Žádná z odpovědí není univerzální. Ze všeho nejvíc to záleží na letoře akvaristy. Určitě je dost úspěšných akvaristů, kteří na měření a testy kašlou a mají to takříkajíc v oku.
Pokud ale má člověk k akvaristice systematický/badatelský vztah, znalost parametrů vody je podle mě nutná.
Jenže je tady Jirka Ščobák, který je náramný badatel, a přitom o své vodě "nic neví". Pro mě je to připomenutí, že ne všechno je o měřitelných parametrech. Na druhou stranu velmi lituji, že Jirka neměří; jeho postupy jsou velmi zajímavé, jenže ztrácejí hodně na výpovědní hodnotě, protože je Jirka nemůže zdokumentovat jinak než (výbornými) fotografiemi. Možná bychom se náramně divili, kdybychom věděli, při jakém pH a mineralizaci mu rostliny, ryby a další havěť prospívají!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2017 17:11 Žena Miraell [15] – Příroda
Je zde někdo, kdo zná můj příběh se znovuzrozením? :) Velká zima, dlouhá cesta, domov bez filtru? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2017 16:01 Žena Xlienka [276] - AmerikaRe: rybickar
Možná to vyzní divně, jelikož je to čerstváček, zkusila bych na podporu kytek mírně přihnojit nějakým univerzálním hnojivem do sloupce, případně možná i častějšími výměnami vody. Může to pomoct na rozjetí rostlin a neriskuješ tím životy ryb. Dokud se to pořádně nerozjede, rybky raději nedávej.
Filtr bych nechala ten co je, pokud se k tomu postavíš zodpovědně určitě bude stačit a pomůže míchat vodu, hlavně pokud ještě nemáš rybky.
Testy jsou zbytečné. Když budeš dostatečně pozorovat, uvidíš víc než ti řeknou testy a ve většině případů ještě i dřív.
Osvětlení co máš je v pořádku pro většinu méně náročných kytek, při citlivých cichlidkách bych experimenty se silným osvětlením a CO2 nechala na později, když budeš chtít. Je to hodně peněz a k hezkému vzhledu dospěješ jednodušeji bez nich.
Teď bych volila pouze čas a případně zkusit prohodit rostlinky za jiné, kterým by se dařilo lépe, pokud se to v nejbližší době nerozjede v téhle sestavě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2017 14:43 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jarry
Ono to ale v 85% případů platí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2017 14:36 Muž Jarry [1433] Re: JirkaŠčobák
Já jsem to pochopil, ale přijde mi, že stále bereš v potaz svá akvária bez filtrace. Osobně si myslím, že dávat do souvislosti zarostlost akvária a počet ryb je trochu zavádějící (netvrdím, že tam žádná spojitost není), vždyť nemalá část v akváriích chovaných druhů ryb ani s rostlinami chovat nejde, nebo je to přinejmenším nevhodné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2017 14:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jarry
Jinak. Viděl jsem akvária lidí, kteří nechali volné plochy dna a následně nakoupili ryby, jako kdyby bylo akvárium celé zarostlé. Napsal jsem to v kontextu, aby si při nákupu ryb představoval menší nádrž. O toto mi jde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2017 13:43 Muž Jifi [675] Re: rybickar
rybickar napsal: Jsem trošku nervozní z toho, že neznám přesné PH, a tak často diskutované ostatní hodnoty, které má uvedeny třeba "Maq".
Maq dělá poměrně sofistikované experimenty.
Já třeba naopak neznám prakticky žádné parametry vody v mém akvárku. Jen spoléhám na údaj o tvrdosti vody od VaK. Nic jiného neznám. Hnojím trochu méně než doporučuje výrobce.
Sleduju, jak se daří krevetkám (teď i rybičkám). A sleduju, jestli (a jak) rostou řasy a jaké druhy řas. To je všechno :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2017 13:15 Muž Jarry [1433] Re: JirkaŠčobák
Já si myslím, že jsou mnohem rizikovější faktory ke vztahu k řasám, než je volné dno. Mám příklad na jednom mém low-tech akváriu, se slabším světlem, nenáročnými rostlinami svého času bylo komplet zarostlé dno. Dokud byly v akváriu krevetky a čichavci, které jsem krmil vločkami, bylo akvárium zcela bez řas. Nasadil jsem trpasličí čtverzubce, které krmím patentkami (a kteří po čase vyčistili akvárium od krevetek) a rostliny jsou zarostlé řasami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2017 12:42 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jarry
Nejde o filtr, ale o řasy. Hodně rostlin omezuje řasy. Čím méně rostlin máš, tím riskantnější to je. Navíc, když nabídneš řasám takovou plochu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2017 12:41 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: rybickar
Nevím s tím svícením. Tvé rostliny nejsou rostliny "dlouhého dne". Mám akvárium s Otélií, kde svítím 14h, ale jinde dávám pauzu. Nejsem ale na svícení expert, u každého akva to vypálí jinak.

Nejprve bych to pokryl téma kytkama, než dal další ryby. Dobré vědět, jestli rostou.

No a? Já taky neznám své pH.

Odkalovač nepoužívám, ve dnu se nerýpu. Jen měním vodu (závisí na výšce dna - já ho mám tak tenké, že mi v něm něco hnije minimálně).

V poho, neberu to osobně. Stačí, že obdivuješ jejich životaschopnost pivo .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2017 12:40 Muž Jarry [1433] Re: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal:Kladu si otázku, jestli by akvárium dlouhodobě zvládlo takovéto volné dno
Proč by akvárium nemělo dlouhodobě zvládat volné dno? Pokud je přítomen filtr, nedostatek rostlin dle mého pozorování vůbec ničemu nevadí:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.12.2017 12:26 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: JirkaŠčobák
Díky za vyjádření. Popravdě bych rád nechal jen malý písečný ostrůvek před kořenem a pod ním a vše ostatní postupně pokryl kytkama... Kromě okolí filtru teda...

Jinak podle aktuálního stavu by podle mě ta "hypotetická nádrž" měla něco mezi 40-50 litry.

Když už mám nádrž v provozu téměř měsíc, roste to pomalu, řasy nejsou a v akvárku mi zatím plave jen jedna neonka černá,... není náhodou čas na nějaké rybky?... Jakožto původce živin (hnojení trusem)...

Jsem trošku nervozní z toho, že neznám přesné PH, a tak často diskutované ostatní hodnoty, které má uvedeny třeba "Maq".

Momentálně svítím tím, co je v krytu 12 hod denně,... zvednout to na více hodin?

PS: jaký odkalovač byste mi na nádrž doporučili, před cca 2 lety jsem koupil Tetra GC40 (www.youtube.com/…) na předchozí hrubozrnější písek ok,... ale sítko, které chrání asi živočichy před nasátím, brání odsátí starých listů...

PS: Jirko, doufám, že si nebereš osobně, že se mi na pohled nelíbí Tvá akvária,... jen to prostě není můj styl, což zase ty máš asi podobně s jinými akvárii (třeba s tím mým;)... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2017 11:30 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: rybickar
Dost často vidím, že v takovýchto akváriích roste nejrychleji a nejdříve hygrophila.
Růst některých rostlin může ovlivňovat výška vodního sloupce.
Plánuješ osázet zbylou plochu dna? Kladu si otázku, jestli by akvárium dlouhodobě zvládlo takovéto volné dno a napadá mě, že možná, pokud by se k němu člověk stavěl jako k menší nádrži. Přesněji - představím si, jak by byla velká nádrž, kdyby byla plná rostlin, co tam jsou. Následně dám jen tolik živočichů a ne více, kteří by měli jít do této hypotetické malé nádrže. Teoreticky by pak mohlo akvárium prosperovat bez toho, aby začaly bujet řasy a projevil se nedostatek rostlin. Hypotéza. Hm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2017 06:03 Muž Jifi [675] Re: rybickar
Pokud nechceš extra náročné rostliny, tak CO2 nepotřebuješ. Bez CO2 je akorát lepší mít menší intenzitu osvětlení. Mám akvárko bez CO2 a roste mě v něm slušně i Ammania sp. bonsai. Je fakt, že hnojím. Chce si to najít tu svoji rovnováhu pro konkrétní akvárko. Já se při hledání rovnováhy řídím tím, jak rostou řasy. Žádné testy vody nepoužívám.
Pokud máš tak měkkou vodu, jak uvádíš v prezentaci, pak reverzní osmózu k ničemu nepotřebuješ. Tu používají lidi, kterým doma teče tvrdá voda a mají ryby, které potřebují měkkou vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2017 23:28 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Těší mě, že jsi se zapojil. Nedávno jsem prolétl Tvůj článek na low tech akva. Stručně k diskuzi, která se semlela výše:... No dobře stručně to nejde :-D Jen shrnu svá východiska.

Kdysi jsem měl "low-tech" akvaria, ve smyslu, žádný filtr, jeden, max. 2 druhy rostlin. Osvětlení vláknovou žárovkou. Uvnitř paví očka, ancistrus, neonky, piskořky. Občas se tam oběvila sladkovodní kreveta, sekavec, platy... Problém byl, že jsem nedbal na týdenní výměny vody, a že jsem měl zcela jistě přerybněno... Nicméně třeba takový ancistrus přežil 3 roky, živorodky se pravidelně množily... (Akvárka neměly více než 12 litrů...

Od doby, co jsem se zakoukal do "cichlidek Ramirezových", jsem toužil po zařízení nádrže, kde by žily, třely se a odchoval se potěr... Proto jakmile jsem zakotvil a získal větší prostor nádrž o cca 100 litrech na sebe nenechala dlouho čekat...

Zmaten spoustou pořadů o akvaristice a každým 2. akvaristou s CO2 a hnojením, jsem se akvaristiky zalekl jako vědy, na kterou je třeba mít pomalu školení ;)...

Jirko Š., Tvé akvaristické úspěchy a životaschopnost nádrží obdivuji. jejich estetický vzhled nikoliv. "Sorry jako" ;/... Nic ve zlém, prostě mám radši něco mezi larixem, Anthraxem, Horácem,... černá tapeta, dostatečné světlo, a dobře nafocené nádrže, kde je vidět, co tam je.

Akvárko vnímám jako živý obraz, o kterém mám v hlavě jistou představu, kterou se snažím přenést pod hladinu. A jsem ochoten pro to udělat cokoliv, třeba se i naučit používat CO2, reverzní osmózu a "jánevímco" ještě;) Samozřejmě taky koukám na každou korunu, takže, co jde levněji beru;)

V plánu mám osádku, kterou jsme tak nějak sestavili s romanem v jiném vlákně (čichavci medoví, razborky Esp./, cichlidky ramirez(nebo kakadu), případně "otíci". Cokoliv to bude vyžadovat, chci se o to pokusit.

Aktuální foto přiložím, ale má prezentace víceméně aktuální foto obsahuje...

" Byl bych všem zkušeným akvaristům vděčný za vyjádření se ke všem bodům. " Ano i k tomu testování vody... (viz výše)...

Pozn. všiml jsem si lehkého ústupu hnědé řasy,... žeby se do toho šneci a filtrace už opřely?... To bych byl moc rád. hop

Asi týden před osázením nádrže jsem měl nové kytky asi ve 20litrovém akva, kam jsem svítil lampičkou 25W edisonkou... rostly jako o život, i nad hladinu! Nutno podotknout, že uvnitř akva bylo dno se zbytky substrátu pro pokojovky ze zrušené nádrže Akva_128revital.

Nevím, už kdo to říkal, že mám být rád, že mi roste aspoň něco;)... To ano, ale řekl bych, že taková douška nebo sessiflora by měly jakožto "plevel" růst jako o život... A zatím první kytka která tečovala hladinu je hygroph. corymbosa... Ve všech předchozích nádržích to byla právě douška, která rostla a rostla;)...

Ad filtrace,... pokud by náhodou bylo nutné dodávat nový filtr, zvažoval bych možná i externí... přece jen nechci už tak malému prostoru ubírat vnitřním filtrem, natožpak více filtry;)...

Díky za čas každého z vás!;) palec
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2017 15:59 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: rybickar
rybickar napsal: Hnědá řasa, málo živin, pomalý růst kytek, výměny vody, testy vody?

Zdravím vespolek. Prezentaci moc neaktualizuji, ale akvárium se vyvíjí.

Trošku vás uvedu do obrazu:
Světlo 2x18w: možná počítám blbě, ale vychází mi to nějakých 0,375 Wattů na 1 litr vody (při počítání s 96 litry; 0,4 při 90 litrech).
Pozn. rád bych znal ideální množství světla na moji litráž, a pokud možno spíš v lumenech na litr. Ty watty mi přijdou zavádějící.

Žádné hnojení ani živiny nedodávám. V akva je pouze křemičitý písek, křemeny a zkamenělé dřevo, zbytky odumřelých listů rostlin, výkaly šneků, a to co zbyde po vyprázdnění jedné neonky černé, která přežila předchozí zrušenou nádrž).

Nejvíce pozoruji růst na "tripartitě", kryptokoryně, anubiasech, polyspermě. Nejméně naopak na sessifloře, doušce, ludwigii. Hygr. corymbosa a polysperma vypouštějí postraní kořeny na stoncích. Nejvíce mě překvapuje pomalý růst doušky, která mi v předchozí nádrži rostla jako o život (žeby ten podložní substrát měl něco do sebe? - měl jsem tam subs. pro pokojovky)

hnědá řasa na listech anubiasu se objevil "hnědý prach" (viz foto), který lze trošku sedřít prsty. Našel jsem ho trošku i na hygr. corymbose. Asi řasa? Zmizí to časem? Je to jen jev nové nádrže? Mnoho světla? Jinde řasu nepozoruji.

" Výměna vody " nějak mi uniklo, že je jiný režim výměn vody nutný zpočátku a jiný později. počítal jsem s týdenním... takže asi špatně, že?... Jak postupovat teď. Nádrž bude mít za chvíli již měsíc provozu. Zůstat u týdenní výměny?

Jaké testy vody? U mé prezentace jsem vyplnil, co jsem našel veřejně dostupné na webu vodárny. Nevím kam, zda a případně jak často investovat nějaké peníze do testování akvarijní vody? Mám na mysli, co je opravdu nezbytné měřit, a zda třeba psát na vodárnu o konkrétní parametry. Nechci si hrát na profíka, aby mi kvůli 90 litrové nádrži dělala vodárna rozbor,... ale třeba to vy akvaristé "z povolání";) nepovažujete za něco divného. Nevím;(

V minulosti jsem jednorázově kupoval kapkové testy na PH, dKH, NO2, NO3. Stojí to strašné prachy a zdálo se mi to zbytečné, skoro vždy byly hodnoty v normě...

Filtruji i se vzduchováním. Silný proud. Filtr zatím nepropírán. Měl bych? Obě náplně (mám tam 2 kazety) najednou?

PS: odkalování jsem zkoušel, ale bordel nepozoruji. Voda se jeví krásně čistá. Žádné zákaly.

Díky za reakce;)

Zpět k tématu.
rybickar: Prosím, dej fotku celého akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.11.2017 11:10 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: larix
Taky máš pravdu, že v akváriu bez filtrace je člověk omezený, co může v akváriu všechno mít. Nedá se vložit úplně všechno. Na druhou stranu mi roste asi 70 druhů rostlin, žije 19 druhů živočichů (bez šneků) a ještě je spousta druhů, které bych chtěl, ale nevejdou se mi.
:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.11.2017 11:08 Muž LeRi [315] Re: larix
Počátky akvaristiky byli bez techniky, dokonce byl luxus když měl někdo osvětlení a fungovalo to,dnes je ale akvaristika brána více jako designová záležitost s co nejmenším nároky na údržbu jenomže základy pro správné fungování akvária platí pořád stejné ať už s technikou nebo bez, technika musí být pořád brána jen jako pomocník a ne to co udělá vše za nás. Kde jsou ty časy kdy jsem sháněl materiál na výrobu osvětlení a šetřil na kompresorek od reny :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.11.2017 11:00 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Kubaa
Kubaa napsal: Možná jsem extremista já, ale můj názor je, že člověk nejevící hlubší zájem by se měl věnovat raději něčemu jinému. Něčemu, kde svým nezájmem nebude ubližovat živým zvířatům.
Problém je v tom, že pokud budu mít hluboké znalosti třeba z umění, budu celou řadou lidí uznáván jako osobnost. Pokud budu mít stejné, ne-li hlubší znalosti z některé z věd, zabývajících se přírodou, lidé na mě budou pohlížet jako na podivína, případně rozmařilce, který by měl jít dělat něco pořádného. A stejné je to i s přístupem k vandalismu. Pokud bych zničil třeba Michelangelova Davida, celý svět mě odsoudí. Pokud zničím jedinou lokalitu vzácného druhu zvířat, hmyzu či kytek, nic se neděje, protože takových tam všude je neurekom. Jenže toho Davida vytvořil člověk, zatímco na vytvoření přírody nemá člověk žádnou zásluhu a na rozdíl od toho Davida nás poškozování přírody může jako zahubit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.11.2017 10:46 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Yirka, Larix
Yirka: Nemyslím, že by se z tématu o zakládání akvária měly některé styly vyčleňovat. Je to možné, patří to sem.

Larix: Co se teploty týče - máš pravdu. Kdybych musel topit, musel bych používat filtr.

Edit:
Maq: Mladí lidé, které znám, nebudou mít problém s přírodou ani dnes. Ona je ta příroda spoustě lidem na Slovensku přece jen trochu blíž.
Jinak, ano, mám vztah k přírodě přesně takový, jako ty. Je to umocněno i tím, že oba rodiče byli horolezci, mám to v genech. Táta byl prý vyloženě lesní člověk (znal jsem ho minimálně), máma mě tahala na turistiku, učila pádlovat, učila plavat (chvíli plavala i závodně). Naučila plavat všechny moje dcery. Když jsem byl v pubertě, udělala si tajně kapitánský průkaz na sladké i slané vody. Aktivní přístup.

Edit2:
Kubaa: On by člověk bez zájmu neměl provozovat akvaristiku vůbec. Na druhou stranu kdo nikdy nic nezanedbal, ať hodí kamenem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   30.11.2017 10:44 Maq Re: JirkaŠčobák
Jirko, souhlasím, ale myslím že zrovna Ty bys mohl rozumět následujícímu:
Před pár lety jsem se ocitl ve společnosti lidí vesměs o generaci mladších a mluvili jsme o přírodě, vztahu k ní, její ochraně apod. Já i oni jsme zažili ohromné překvapení, když jsem zcela mimochodem zmínil, že jako školáček jsem chodil sám, tedy bez doprovodu dospělé osoby do lesa zcela běžně, vlastně jsem býval celé prázdniny v lese. Mně to přišlo jako samozřejmost, oni byli zděšení. A moji rodičové slízli v nepřítomnosti ostré odsouzení, navíc když vyšlo najevo, že mě pouštěli do přírody dokonce bez repelentů!
Tohle mi řeklo hodně o tom, jakým směrem doba pokročila. O přírodě a její ochraně se dnes hrozně nakecá, ale lidé ji vnímají jako cizí, do jisté míry nepřátelský živel, ke kterému je třeba přistupovat obezřetně a s náležitým zajištěním. Zatímco já jsem se v ní "rozvaloval" zcela uvolněně, jako doma.
Tenhle přístup k přírodě, ten pocit, že je potřeba nějak regulovat její normální projevy, ten se projevuje i na přístupu mladších lidí k jevu "akvárium".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   30.11.2017 10:41 Muž Kubaa [718] Re: JirkaŠčobák
Možná jsem extremista já, ale můj názor je, že člověk nejevící hlubší zájem by se měl věnovat raději něčemu jinému. Něčemu, kde svým nezájmem nebude ubližovat živým zvířatům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2017 10:34 Muž Yirka [9118] Re: JirkaŠčobák
S tím se dá samozřejmě bezezbytku souhlasit.
Přesto však dodám, že by většina těch názorů o problémech s čerstvě založeným akváriem spojených s absencí filtrace patřila do tématu Low tech akvária.
Určitě ne zde, kde se převážnou většinou řeší problémy s akvárii začátečníků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   30.11.2017 10:25 Muž larix [1420] Re: Džouzif
Ja si tiež myslím, že udržať vo forme akvárko bez filtrácie je náročnejšie. Okrem toho aj dosť obmedzujúce. Ale na druhej strane je dobre, že je tu Jirka ako propagátor tohoto spôsobu akvaristiky, poukazuje na fakt, že sa to dá aj takto a (nielen) začínajúci akvarista sa môže vydať rôznymi cestami.
Mne pri tomto spôsobe nechýba ani tak filtrácia samotná (dno a povrchy v akváriu zabezpečia väčšinu dôležitých procesov aj bez filtra) ale skôr ten pohyb vody, ktorý vyrovnáva teplotné rozdiely v nádrži a zabezpečuje rovnomernú koncentráciu živín a plynov v celom akvárku (dôležité pre rastliny, živočíchy aj mikroorganizmy). Čiže bez filtrácie má akvárium výrazne menšiu pufračnú schopnosť a menšiu zotrvačnosť. Osobne teda tento spôsob pokladám za vhodný pre ľudí, ktorí majú záujem hlbšie pochopiť ekológiu akvária alebo ušetriť na technike, no menej vhodný pre tých, ktorý majú záujem chovať/pestovať určitý druh živočíchov/rastlín a vytvoriť preň čo najlepšie podmienky, t.j. do akvárií bez filtrácie je potrebné vyberať iba druhy, ktorým takéto prostredie vyhovuje, prípadne ho dobre tolerujú (to je to obmedzujúce).

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [19] ...... 50

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 68239x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12818-cerstve-zalozene-akvarium-problem?od=901