Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čerstvě založené akvárium - problém

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 25 Přejít na další stránku   1  
Čerstvě založené akvárium - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 21:57 Žena Eliss [105] Re: Maq
Nemám žádná přehnaná očekávání, jen jsem chtěla vyzkoušet jestli to bude fungovat bez techniky. Akva stojí v kuchyni na okně, pořád na očích a mě baví pozorovat krásné okružáky a bublající rostliny. Pokud to bude neudržitelné, tak to přehodím do velkého, ale zatím se žádné kalamity nekonají a naštěstí se tu můžu poradit, jak řešit problém :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.11.2016 21:52 Žena sivon [1711] - PlžiRe: Mislow
Tvrdíš, že se bez filtru nedostane hnojivo k rostlinám. Tomu se dá snadno předejít - hnojivo nakapat do vody, která se přidává do akvária. Voda v miníčku se dostatečně promísí při nalévání. Ve velkém akváriu už to ale tak nefunguje.
A na slepou hladinu jsou experti plži (levatky a okružádi), kteří, díky nulovému proudu, vesele "lezou" zespoda po hladině a při tom konzumují to, co ji tvoří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.11.2016 21:47 Žena sivon [1711] - PlžiRe: Eliss
Bakterie jsem přidala jen jednou na začátku. Ale lepší řešení je vyždímat tam filtr ze zaběhnutého akvária. S tím bordýlkem tam dodáš i krmení pro bakterie.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 21:07 Žena Eliss [105] Re: sivon
Skoukla jsem tvoje prezentace - nádhera. Píšeš, že jsi při záběhu přidávala bakterie, jak často a jak dlouho? S každou výměnou vody? Já měním 2x týdně, přidávala jsem zatím jednou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 19:00 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: Mislow
No jo, má to teprve 2 roky. Ale můžu říct, že za tu dobu s provozem nebyl nejmenší problém. :-) Zpočátku (asi půl roku) jsem jen dolévala odpar, dokud tam nebyly krevetky, po jejich nasazení jsem tedy měnit začala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 18:21 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Mislow
S ohledem na vrstvu detritu si myslím, že jediná údržba bylo nakrmení ryb a dolití vody. To bych ale nikomu nedoporučoval, což jsem psal už v předcházejícím příspěvku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 18:03 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Mislow
Mislow napsal: To jsem nikdy nerek, v jednom prispevku jsem poznamenal, jak se voda nehne, tak je pruser, i si za tim stojim, je jen otazka jak dlouho ktere akvarko bez pohybu vody vydrzi, i pravidelna vymena vody je jejim hnutim, u nekterych akvarek postacujici, u nekterych by to opravdu nestacilo jen jednou za tyden vymenit cast vody, radej bych to prenechal zkusenejsim. Mozna jsem to prehnal s vyjadrenim, ale to se obcas stane. :-O

V minulosti jsem měl akvárií stejně jako teď. Pak se nám narodila dvojčata a akvária začala chátrat. Ryby postupně hynuly, nenahrazoval jsem je. Rostliny hynuly až v momentě, kdy přestala svítit světla a nebylo, kdo by dal nová nebo, když se hladina vody odpařovala tak dlouho, až akvárko vyschlo. I přes toto tři akvária a dvě koule přežily dodnes, přičemž roky jsem pouze doléval vodu (někdy už doopravdy na poslední chvíli, kdy v nádrži bylo pouze mokré bahno). Uvedené období přežily dvě ryby (xenotocy - stále mám) a jedna japonika (už uhynula, ale zrovna ona přežila v tom mokrém bahně). Takže tři nádrže z pěti byly roky bez živočichů, na dolití vody jednou za dva měsíce a zvládly to.

Průběžně některé malé nádrže používám na výkrm mladých, na karanténu a tak. Sem tam v nich něco je, pak jsou zase prázdné. Není problém. V tuto chvíli mám čtyři nádrže úplně bez pohybu, doopravdy tam nic není a v pohodě (v jiných mám jednoho ráčka nebo krevetku).

Tolik k tématu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 18:00 Muž Mislow [304] Re: Pepan
Ahoj, tak pavi ocka jsou jednim z tech mene narocnych obyvatelu akvarii, navic o tom jak casto a jakym zpusobem probihala udrzba akvaria asi nevis? Nevim, jestli bych to risknul s krevetkama, teda asi risknul, pac ja take rad nekdy experimentuji, ale asi bych to neradil jako postup do zacatku. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 17:48 Muž Mislow [304] Re: Kaira
A uz jsi vyzkousela jak dlouho? :-) Hnuti vodou pocitam i jeji vymenu. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   10.11.2016 17:41 Maq Re: Eliss
Myslím že začátečníci by neměli být povzbuzováni směrem k miniakváriím.
Všechno pod nějakých 40 - 80 litrů je příliš malý ekosystém, příliš vratký a citlivý, a každé vychýlení rovnováhy má okamžitě fatální následky.
Nedá míň práce než větší akvárium, ale míň radosti a víc zklamání.
Tohle není vhodný způsob jak začít s akvaristikou. Před nějakými 30 lety o tom nikdo nepochyboval. Pak začali výrobci chrlit akvarijní sety, "miníčka" se dobře prodávají, a začali jsme se tvářit, že to může fungovat. Inu, může. Zkušenému akvaristovi, anebo náhodou, do času. Pokud to dopadne dobře, vyvine se to v nevzhlednou zanedbanou monokulturu, ekologicky možná stabilní, leč neplnící tu estetickou funkci, kterou si kupující na začátku představoval.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 16:46 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Mislow
Mislow napsal: To jsem nikdy nerek, v jednom prispevku jsem poznamenal, jak se voda nehne, tak je pruser, i si za tim stojim, je jen otazka jak dlouho ktere akvarko bez pohybu vody vydrzi, i pravidelna vymena vody je jejim hnutim, u nekterych akvarek postacujici, u nekterych by to opravdu nestacilo jen jednou za tyden vymenit cast vody, radej bych to prenechal zkusenejsim. Mozna jsem to prehnal s vyjadrenim, ale to se obcas stane. :-O
Já bych to zase tak absolutisticky neviděl. Pamatuji si, jak jsme kdysi za totáče jezdili za naší babičkou do jednoho sanatoria a tam v sále měli menší rámové akvárko. Byl v něm souvislý porost affinisek a velké hejno pavích oček nejrůznější velikosti. A na dně byla souvislá vrstva detritu o síle 1-2cm. A akvárko fungovalo. Tím ale nenabádám nikoho k napodobení, protože co šlo tam, v dalších možná sto nádržích by nefungovalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 15:56 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: Mislow
Mislow napsal: jak se voda nehne, tak je pruser, i si za tim stojim, je jen otazka jak dlouho ktere akvarko bez pohybu vody vydrzi Abys věděl, tak přesně kvůli tomuhle argumentu jsem to svoje no-tech tenkrát založila. Abych se přesvědčila na vlastní kůži, jestli je to pravda nebo ne. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 15:33 Muž Mislow [304] Re: Kaira
Jj, dalsi nepresne vyjadreni, co jsem pouzil. :-D Souhlasim s tebou, ja to zkouset nebudu, jsem rad, ze stiham ty 3 akva co mam, nestiham je ani vyfotit, mozna nekdy v budoucnosti to vyzkousim. :-D Mam rad kryty zada a z casovych duvodu nestihnu nekdy udelat vymenu jak bych mel, filtrace mi kryje trochu zada ... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 15:30 Muž Mislow [304] Re: ctibum
To jsem nikdy nerek, v jednom prispevku jsem poznamenal, jak se voda nehne, tak je pruser, i si za tim stojim, je jen otazka jak dlouho ktere akvarko bez pohybu vody vydrzi, i pravidelna vymena vody je jejim hnutim, u nekterych akvarek postacujici, u nekterych by to opravdu nestacilo jen jednou za tyden vymenit cast vody, radej bych to prenechal zkusenejsim. Mozna jsem to prehnal s vyjadrenim, ale to se obcas stane. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.11.2016 15:29 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: Mislow
Mislow napsal: Nerikam ovsem, ze se nenajdou spec. pripady, kdy to bude i tak fungovat, napr. vymena vody kazdej den.
Akvárium bez techniky není žádná specialita, chce to jen trochu zkušeností nebo možná spíš citu pro věc. A pak to není žádná věda. Možná bys to měl vyzkoušet. Já bych to začátečníkovi taky nedoporučovala, ale Eliss to evidentně chce zkusit, tak proč ji od toho zrazovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 11:50 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Mislow
Ok. Hele: www.facebook.com/…
Natočil jsem před půl hodinou. Formosky. Původně dva páry. Výměna vody, jak si vzpomenu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 11:44 Muž Mislow [304] Re: JirkaŠčobák
Vymena vody kazdej den se praktikuje u ruznych situaci a nemusi to byt vymena vsechny vody v akvariu, nicmene jsem to uvedl trochu s nadsazkou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.11.2016 11:44 R Muž ctibum [6921] Re: Mislow
Neříkal bych speciální případy, ale jiné případy. Nebo lépe jen případy. Vždyť akvo bez filtru nejsou hodinky s vodotryskem. Stačí tomu přizpůsobit "náplň" a péči a funguje to. Ale to stejně dělá každý, že přizpůsobuje něco něčemu - techniku osazenstvu nebo naopak, podle situace. Copak je nějaký mustr, jak má vypadat "správné" akvárko a všechno ostatní jsou extrémy...? tone

OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.11.2016 11:40 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Mislow
Nemusí tomu být tak.
Souhlasím, že nedochází tolik k mísení vody, což může být problém u akvárií s výškou 50 a víc, do kterých naleješ tekuté hnojivo a nepromícháš. Akvária s výškou do 40 cm jsou ale s tímto v pohodě. Mám jich 22.
Slepá hladina je právě v takovýchto akváriích výborný indikátor, protože se projeví okamžitě, takže stačí jemné zásahy (výměna vody), aby z toho nebyl bordel. Ve většině akvárií ji nemám.
Kyslík. Pokud je akvárium zarostlé rostlinami, produkují kyslík rovnoměrně.
Výměna vody každej den jen proto, že se voda nehne, je fakt blbej nápad.

P.S. Ryby vodu promísí docela dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 11:40 Muž Mislow [304] Re: karmen1976
No netvdim, ze to nemuze fungovat, neni to nejbeznejsi akvarko, pri dobrem osazeni ti prisun kysliku zajisti rostlinky a pravidelna vymene vody je tez nezbytna. Asi bych to sam zacatecnikovi nedoporucil, ale preji hodne stesti at to slape dal. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.11.2016 11:30 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: Mislow
Já mám miničko cca 20l. , kde voda teda stoji pernamentne. Vodu měním jednou za deset dni.
Kytky jsou sagitaria, kryptokoryny a mechy.
Plavou mi tam paví oka a cherrynky.
Všechny se množí. Žádný úhyn za celý rok...
Nemyslím si že by stojata voda byl problém. Ale !!Chce to zarostlou nádrž a pravidelnou výměnu vódy. ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 11:19 Muž Mislow [304] Re: Kaira
Ahoj, ve vetsine akvarii by nehybna voda zpusobila problemy, min kysliku, spatny roznos zivin v pripade hnojeni, slepa hladina a naslo by se vic... Nerikam ovsem, ze se nenajdou spec. pripady, kdy to bude i tak fungovat, napr. vymena vody kazdej den. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2016 10:16 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: Mislow
Mislow napsal: Jak se voda nehne, tak je pruser. ahoj Na to jsi přišel jak? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.11.2016 14:36 Žena sivon [1711] - PlžiRe: Eliss
Mám dvě akvária zhruba stejného objemu bez filtru, ale s osvětlením (a nyní i topením, neboť je v pokoji zima). V jednom jsem úspěšně odchovávala i krevetky Crystal Red, teď ho obývá Beťák, pět pancéřníčků, jedna Blue pearl a množství piskořek a okružáků. Je to ale docela džungle a některé květiny jsou i emerzní.
Ve druhém jsou zrovna Red cherry (množí se), pár okružáků a méně rostlin - jen mechy a pár bucephalander.

Hnojím velmi málo a krmím opatrně, vodu (1/3) se snažím vyměňovat cca 1x za pět dní. Bez častější výměny vody by tam muselo být méně živočichů, to už je ale parketa Jirky Ščobáka.

V každém případě nech akvárium dobře zaběhnout jen s okružáky (asi jich tam brzy bude víc, než ten jeden, když ho přikrmuješ. Myslím, že to přikrmování ani není potřeba- pokud je tam sám, vždy si něco najde.).

Takové miníčko je ale vždy systém, který je méně "blbovzdorný". Každá chyba se velmi rychle a často i dost drasticky projeví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.11.2016 21:31 Žena Eliss [105] Re: JirkaŠčobák
Díky za dobré nápady, vše jsem přečetla a prohlídla. Ještě dosadím nějaké kryptošky, jestli seženu jiný druh než červenou, líbí se mi olivová a zvlněná, ale u nás nemaj a ani na burze jsem nesehnala. Zase z toho nechci udělat džungli, ale něco se nejspíš stejně nechytne, tak dosadím. Nechá to svému osudu a budu pozorovat, kdyžtak se zase přihlásím o radu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2016 11:12 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Eliss
Koule aktualizovaná. Nová profilová fotka.
Koukni i sem: rybicky.net/fotogalerie.php… Ukázka, kolik světla kryptokoryna zvládne "nemít" a přesto roste (plus ony necelé dva měsíce vůbec neřeším vodu a ta se postupně odpařuje).

P.S. Západní okno máš úplně luxusní. Dostatek světla i v zimě.
Toto bylo mé "akvárium" na západním okně: scobak.blog.sme.sk/… Na spodku blogu je, jak vypadalo po dalších dvou letech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2016 10:20 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Eliss
Pokud rostliny rostou, jak píšeš, pak rostlinám stačí světlo, co mají.
Pogostemon asi můžeš v duchu odepsat.
Včera jsem řešil aktuální stav, ale nepřemýšlel nad tím, že je to mrňavé. Mám akvárium podobného objemu a vypadá takto: rybicky.net/nadrze/25004 V pohodě v něm přežije pár krevetek - dlouhodobá prosperita ale není 100%. V tomto samém akváriu, když bylo v minulosti zarostlé jemnějšími rostlinami, žily a množily se krevetky White Pearl (20-30 ks). Pak jsem jednou překrmil a vyhynuly. Citlivý biotop.
Mám cca 10l kouli, ve které se množí obyčejné sakury: rybicky.net/nadrze/25222 Jen nové nedosahují velikosti původních (za chvíli zaktualizuju fotky). Na druhou stranu v jiné kouli 12l se 20 krevetek White Pearl nemnožilo a nemnožilo (ve větším akváriu už nosí vajíčka). Prostě, krevetky v tom žít budou, ale jak se jim bude dařit dlouhodobě, je otázka. Každopádně, pokud ti po měsíci budou bujet rostliny a objeví se chutně vypadající zelené řasy, můžeš zkusit nasadit 10 krevetek (a po nějaké době přidat dalších 10). Sakur jsem dal do oné koule 12 a absolutně bez ambicí - byly pouze "na práci".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2016 09:07 Žena Eliss [105] Re: Mislow
Kámen je z Madeiry, je porézní lávový, ale ne z pláže, neměl by být nasolený a ještě jsem ho vyvařila před přidáním do akva. Ty bubliny mě zaujaly, mám tu vzduchovací motorek, ale je dost hlučný, uvidíme co to udělá bez techniky. Zatím to zkusím podle Jirky, ale nechci zase takovou džungli :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2016 08:56 Žena Eliss [105] Re: karmen1976
Vodu budu měnit určitě, rostlinky zatím nechám, uvidím jak se to rozroste, něco už začlo. Přidala jsem nějaké nitrifikační bakterie, ale nevím jestli je to k něčemu. Řasy zatím nejsou, nálevníci také ne. S rybkama nepočítám, spíš krevetky, ale až to bude fungovat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2016 08:48 Žena Eliss [105] Re: JirkaŠčobák
Díky za názor a rady :) Kořen je nový mangrovový, ten by neměl dělat problém, před přidáním jsem ho vyvařila. Echynodorus a kryptokoryna pouští nový list, ceratophylum roste přímo před očima. Přidám ještě tu kryp. Clithony jsem dala pryč už včera, vypadali, že se jim tam nelíbí, jsou tam jen kružníci a okružáci. Pogestemon mi nejde ani ve větším akva s filtrem, tam ho likviduje ampulárka. Dělá se mi slepá hladina, zatím mírně, ale asi nevydržím neměnit vodu. Ještě jsem do začátku přidala do substrátu pár kuliček Bivoje. Teď jsou dost krátké dny, stačí kytkám přírodní světlo nebo mám večer svítit lampou?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2016 00:53 Muž Mislow [304] Re: JirkaŠčobák
Jj, to chapu, ta hustota je tam opravdu velka, jenze kazdy ma svou predstavu o akvarku a osobni smysl pro estetiku a je potreba to brat v potaz. Vzhledem k tomu, ze tazatelka nechce rybicky, ale jen krevetky a snecky, tak tvuj styl by ji mozna vyhovoval, konecne, na to akvo 12 l stejne nema dost objemu na ryby, ale at si udela nazor sama. .... :-) Ja se ted ke krevetkam taky vracim, ale jeste jsem nedopracoval vzhled akvarek, tak pockam az budu trochu spokojenejsi, nez se v tom hrabat i s potvorama, sneci zatim staci. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2016 00:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Mislow
U krevetek to je, že čím hustější džungle, tím víc budou spokojené. U mě se nejlépe množí v tomhle: rybicky.net/fotogalerie.php…
V reálu si u krevetkária můžeš dovolit i takovou hustotu porostu, ve které by se už ryby měly problém hýbat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2016 00:25 Muž Mislow [304] Re: JirkaŠčobák
Ahoj, njn, pocitej s tim, ze tam chce i krevetky, takze predstava akvaria ve forme kvetinace by nefungovala, ... jinak mozna ano, i kdyz i nekteri snecci jsou nespokojeni, kdyz se voda dost nehejbe/roznos kysliku po akvu, coz ovsem take zalezi na rostlinkach ... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2016 00:15 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: karmen1976
Kupodivu to nemusí být pro rostliny (kromě toho pogostemonu, ale to už je jedno) zlé. Nemá tam nic, co by dramaticky uhynulo. Pokud založím akvárium, je bez ryb a rostliny se netváří, že hynou, neměním. Pozoruju. Klidně měsíc. Akvárium bez zasahování, jak to jde. Až když nastanou konkrétní problémy (řasy, nejčastěji), udělám výměny.

Málokdy nějaká rostlina takovýto začátek nerozchodí. A ona má ceratophyllum, což je doopravdy žravá rostlina, kterou jsem hodil do jakékoli nehybné vody a bujela. Plus kryptokoryny, echinodory, když se chytnou, nehybné prostředí milují.

Dodatek: První indikátor, pokud je moc živin, bude slepá hladina. Není třeba panikařit. Namnoží se kružníci a začnou ji žrát. Dokud to není slepá hladina, že ji projedeš prstem a zůstane na nich škraloup, není třeba ani nijak zasahovat. Občas ji šneci sežerou. Taky se není třeba nervovat, když se objeví nálevníci. V takovém případě nasadím jeden, dva kusy potěru živorodek, ať se vykrmí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2016 00:05 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: JirkaŠčobák
Proc neměnit vodu ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2016 00:02 Muž Mislow [304] Re: karmen1976
Ahoj, ryby tam nechce, max. ty krevetky, bez filtrace to zvladne, ale voda se musi hnout, proto jsem navrh vzduchovani do toho kamene. :-P :-D Jak se voda nehne, tak je pruser. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.11.2016 23:59 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Eliss
Koukni se na tuto kouli, do denníku, záznam 5.4., obrázek: rybicky.net/nadrze/24760…
Pak ještě na tenhle obrázek: rybicky.net/fotogalerie.php…
Na obojím jsou poškozené (spálené) listy. U saururu hůř. Obě rostliny se pak vzpamatovaly a listy měly později normální. Toto se mi stalo v nádržích 12, 15l, když jsem chtěl přihnojit a dal moc výluhu ze sušených slepičinců (v tu dobu to bylo bez ryb).

Chci říci, že rozbory vody neřeším. Netuším, jak by vypadala má voda, kdybych rozbor udělal. Ale pozoruju rostliny. Nejsou z cukru. Když vidím problém na listech, udělám výměnu vody 15-25% a pak budu měnit vodu 10-15% klidně každý den nebo obden, dokud se rozpad nezastaví a situace nestabilizuje. Tohle mi funguje. Na tvých rostlinách žádné problémy nevidím. neřešil bych. Máš tam ceratophylum a to vydrží strašně moc (pokud ho neotravuje proud vody z filtru, což u tebe neotravuje). Nemám šajnu, jak se ti chytnou kryptokoryny, echinodorus, ale nemusel by být problém. Počkej další týden, dva. Pokud kryptokoryny vyženou základ nového listu, je s nimi vyhráno (parvám to ale bude hroozně dlouho trvat).

V aktuálním stavu ti mohou kazit vodu dvě věci:
Nějaké hnijící kořeny.
To dřevo (netuším, jaké je).
Nic víc by nemělo být problém.

Poznámky:
Nebál bych se přihodit ještě pět C. affinis (právě tyhle kryptokoryny by pro tebe měly být indikátor "výrazné nepříjemné změny" - první shodí listy).
Clithoni tam aktuálně nemají co žrát.
Ampulárie - není to vyloženě plž, kterého bych považoval za něčím prospěšného. Může nadělat bordel. Raději víc okružáků.
Pogostemon - nebuď překvapena, když bude stagnovat a hynout. Nepoužil bych ho v čerstvě založeném akváriu a je to rostlina, co žádá pohyb vody. Třikrát jsem ho zkoušel, z posledního pokusu mi živoří v 12l kouli zbytečky (přičemž Pogostemon stellatus bují a kouli zaplnil). Což je důvod, proč přihodit ty kryptokoryny - odhaduji, že časem budeš potřebovat zaplnit prostor po pogostemonu.

Shrnutí: Zkontroluj dřevo, pokud nehnije, dal bych jinam ampularii (možná je to pro ni i moc malé) a clithony. Jinak vizuálně nemám pocit, že je třeba si dělat hlavu. Vodu zkus neměnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2016 23:57 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: Eliss
Fotka k příspěvku Zvládneš to bez filtrace.
Ale určitě to chce více rostlin..
A častější výměnu vody.
Já měnila vodu ob den první týden a pak pravideální jednou za týden.
Ryby jsem nasadila až když hodnoty byly ustalene.
S rybami nepospíchat.!
Nechat to nejdříve pořádně zarůst.

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2016 23:39 Muž Mislow [304] Re: Eliss
Me strasne zaujal ten kamen, co tam mas, pripomina mi to porezitu travertinu, ale ten to neni, jestli je tak deravaj, jak vypada, tak bych kul pikle s nekym, kdo ma trochu umu a vrtacku a napojil do toho vzduchovani, pohral si s tim a na filtr bych zatim kaslal, kdyz tam mas jen snecky, ono by to ve finale mohlo splnit oba ucely. Vim ze ti vnucuji svou predstavu, ale mi to proste neda, se to k tomu samo nabizi. stydim :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2016 23:30 R Muž ctibum [6921] Re: Eliss
Nebál bych se mu napsat do zpráv, bude rád, že to někoho zajímá ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2016 23:28 Žena Eliss [105] Re: ctibum
Díky, kouknu na to, třeba se Jirka taky ozve a poradí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2016 23:26 Žena Eliss [105] Re: Mislow
Prošla jsem tu pár prezentací malých akva bez ničeho, kde to funguje, ale bohužel tam není jak k tomu došli ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2016 23:15 Muž Mislow [304] Re: Eliss
Ten kamen, co tam mas, co to je zac? :-) Pokud ten kamen je porezni, tak by ti mohl vytvorit filtr. medium a mohla by jsi do nej napojit vzduchovani, jen takovy napad bez jistoty, mozna kamen trochu vic navrtat, mohlo by to byt i pekne... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2016 22:57 R Muž ctibum [6921] Re: Eliss
Cestu bez techniky tu propaguje Jirka Ščobák. Určitě to jde, ale asi bys to musela trochu předělat co se rostlin týče. Projdi si jeho příspěvky, teď hodně psal 5.11. ve vláknu rybicky.net/forum/13369-zakladani-akvaria ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2016 22:46 Muž Mislow [304] Re: Eliss
Ahoj, otazka je proc je tam vysoke NO2 a take proc nechces filtr. Mozna mas vyssi NO2 ve vstupni vode, kazdopadne bych tam dal filtr tak jako tak, jinak by jsi menila vodu porad, to by se ti asi nechtelo, ne? Sice tam rostlinky jsou, ale filtrace neni jen o odbouravani dusikatych latech, ale i o rotaci vody v akvariu, pro me bez filtru ani rana. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2016 22:38 Žena Eliss [105] – Mini 12l
Zdravím profíky, můžete mi prosím poradit? Týden mám založené akva, viz. prezentace, zatím bez techniky, ani bych jí tam v budoucnu nechtěla. Vím, že se akva zabíhá dlouho, ale je stále dost vysoké NO2, stačí výměna vody, příp. jak často? A zvládnu to bez filtru, nebo to chce alespoň vzduchování? Aktuálně je tam pouze 1 okružák a ten se tváří v poho. Předem díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2016 18:14 Muž Maca123 [8] Re: zdedo
pokud jsi priplatis 200kc muzes testovat do aleluja :-)
www.ebay.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2016 20:54 zdedo Re: Jarry
Pokud objednám filtr z odkazu, tak by vyhovoval? Nebo si ho mám nějak sestavit sama?
Pokud hi koupím, tak pravděpodobně nechat běžet filtry společně, ale kdy mohu vypnout ten starý?
Dnes jsem přidala další fotky, listy bělají, rozpadají se.
To testování vody, máte na mysli tohle: www.centrumvody.cz
Každopádně i přes všechny rostlinné problémy se rybkám daří dobře, žádné úhyny, nemocně nevypadají, žerou taky dobře.
Zítra se jdu zeptat do akvaristiky na ten filtr, zkusím se zeptat i na to vodu. Snad mi alespoň trochu poradí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   23.10.2016 21:20 Stuco Re: Maq
A to prečo???? Predtym som mal horšie a fungovalo coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 21:18 R Muž romant [27987] Re: Maq
Tak ono je otázka kdo půjde kukat dřív. :-O

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [25] ...... 50

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 68242x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12818-cerstve-zalozene-akvarium-problem?od=1201