Koukni se na tuto kouli, do denníku, záznam 5.4., obrázek:
rybicky.net/nadrze/24760…
Pak ještě na tenhle obrázek:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Na obojím jsou poškozené (spálené) listy. U saururu hůř. Obě rostliny se pak vzpamatovaly a listy měly později normální. Toto se mi stalo v nádržích 12, 15l, když jsem chtěl přihnojit a dal moc výluhu ze sušených slepičinců (v tu dobu to bylo bez ryb).
Chci říci, že rozbory vody neřeším. Netuším, jak by vypadala má voda, kdybych rozbor udělal. Ale pozoruju rostliny. Nejsou z cukru. Když vidím problém na listech, udělám výměnu vody 15-25% a pak budu měnit vodu 10-15% klidně každý den nebo obden, dokud se rozpad nezastaví a situace nestabilizuje. Tohle mi funguje. Na tvých rostlinách žádné problémy nevidím. neřešil bych. Máš tam ceratophylum a to vydrží strašně moc (pokud ho neotravuje proud vody z filtru, což u tebe neotravuje). Nemám šajnu, jak se ti chytnou kryptokoryny, echinodorus, ale nemusel by být problém. Počkej další týden, dva. Pokud kryptokoryny vyženou základ nového listu, je s nimi vyhráno (parvám to ale bude hroozně dlouho trvat).
V aktuálním stavu ti mohou kazit vodu dvě věci:
Nějaké hnijící kořeny.
To dřevo (netuším, jaké je).
Nic víc by nemělo být problém.
Poznámky:
Nebál bych se přihodit ještě pět C. affinis (právě tyhle kryptokoryny by pro tebe měly být indikátor "výrazné nepříjemné změny" - první shodí listy).
Clithoni tam aktuálně nemají co žrát.
Ampulárie - není to vyloženě plž, kterého bych považoval za něčím prospěšného. Může nadělat bordel. Raději víc okružáků.
Pogostemon - nebuď překvapena, když bude stagnovat a hynout. Nepoužil bych ho v čerstvě založeném akváriu a je to rostlina, co žádá pohyb vody. Třikrát jsem ho zkoušel, z posledního pokusu mi živoří v 12l kouli zbytečky (přičemž Pogostemon stellatus bují a kouli zaplnil). Což je důvod, proč přihodit ty kryptokoryny - odhaduji, že časem budeš potřebovat zaplnit prostor po pogostemonu.
Shrnutí: Zkontroluj dřevo, pokud nehnije, dal bych jinam ampularii (možná je to pro ni i moc malé) a clithony. Jinak vizuálně nemám pocit, že je třeba si dělat hlavu. Vodu zkus neměnit.