Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čerstvě založené akvárium - problém

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 40 Přejít na další stránku   1  
Čerstvě založené akvárium - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2013 01:25 amrtin Re: michalt
Fotka k příspěvku Ale jde to i tak.Stačí dva ventilátory do krytu/kr.skla.V místnosti 27 a v akva 24-25st.Jenom se musí dolévat odpařená voda X-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 21:58 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: optimas
Ano, teplota je příliš vysoká, máš pravdu. Tak teplo je však v bytě, takže se obávám, že s tím moc nenadělám. Můžu jen dolévat odpařenou vodu chladnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 20:02 Muž Robo [45] Re: michalt
Nemáš tu teplotu zbytečně moc vysokou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 15:26 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: michalt
Stonek a petrzel, zkus mrknout sem:
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_difformis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 15:20 Muž DrChila [243] Re: MarekP
každopádně dát kytkám čas. a nerejpat se v nich zbytečně musí zakořenit vzpamatovat se ze změny vody a jejího složení. A to že žloutnou uvidíš každý den v akvariu. Starý lupen zežloutne rozpadá se odpadne a vyroste nový třeba někde jinde nekonečný koloběh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 15:08 Muž MarekP [812] - MalawiRe: michalt
Pokud chceš poradit, o jakou rostlinu se jedná, vyfoť ji a vlož fotku do příslušného fóra. Jinak k tomu žloutnutí - to je u nově pořízených kytek naprosto normální. Nedělají to všechny a vždy, ale nově koupené/přesazené kytky do jiného akvária zežloutnou a i třeba úplně uhnijí, ale jak píšeš, rostou z nich nové rostliny, které zasadíš a ty porostou normálně a budou zelené. Nic neobvyklého.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 15:00 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: DrChila
Děkuji Vám všem za odpovědi. Jsem rád, že to není nic tragické. Zkusím měnit častěji vodu. Uvidíme, co se stane.

Ještě jsem si všiml, že se něco děje s kytkami. Jeden druh (nemůžu jej najít v místním atlasu) vypadá tak trochu jako petrželová nať (promiňte, jestli je to příliš vulgární přirovnání). Rostlinky začaly žloutnout, zatím jen na jedné straně. Myslel jsem si, že jsou ve stínu, tak jsem je otočil, ale nepomohlo to. Na stejné rostlince, však, začíná vyrůstat nová stonka se zárodky nových listů. Tak nevím, jestli jde o proměnu emerzních listů na submerzní a nebo je tam nějaký problém. Taky malé kytky, které mi plavou na hladině, místy žloutnou, ale mají také nové lístky. Kryptošky se zatím drží docela zdravě. Mám čekat a nebo něco podniknout? Ještě jednou díky za všechny rady a názory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 14:15 Muž DrChila [243] Re: michalt
Většinou jse ta pěna dělá všude v akvariích v kterých se voda moc nehýbe. když hladinu rozbýbeš tak to zmizí počase. Ze začátku se tam dějí různé procesy. Já například když mám malé proudění v akvarium 91L tak se mi tato pěna dělá tam přesně kde mám vzduchování. Poradila by si stím vyměna vody ale když tam nemáš ryby tak bych to netrápil a nechal to zatím být. A nebo se dá udělat nebo koupit hladinovej sběrač. Který ti vymizí takzvanou slepou hladinu i toto se do ní počítá ty bubliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 14:14 R Muž romant [27987] Re: michalt
Tak tu vodu v objemu 1/3 začni měnit, klidně denně, či obden. Dávej vodu tzv. odraženou, natočenou studenou a nechanou v místnosti vytemperovat na obdobnou teplotu jenž je v akváriu, můžeš akvárium lehounce nakrmit rozdrobeným sušeným krmením a nasadit šneky(okružáky, piskořky).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 14:01 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: michalt
Cece, ja vodu z kohoutku micham teplou a studenou jak potrebuju a ani mne nejak nenapadlo, ze bych to mel delat jinak. Kvuli tomuhle mi snad nikdy nic neodeslo, aspon o tom nevim (ze by tepla byla nejak zavadna tim v cem a jak ji ohrivaji a rozvadeji po sidlisti).

A u nove zalozeneho akvaria muze zacit ledacos hnit, fermentovat a vubec se muze dit veci... Nech to byt, to prejde. Muze to byt, ze by se Ti normalne tvorila slepa hladina, ale Ty tim vytokem ji michas, takze to nedela skraloup, ale je toho tolik, ze Ti to dela tu penu. Pokud jsi do toho nelil neco jako saponat, to sedne, nedej se rozhodit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2013 13:50 Muž michalt [737] - Miniakvária – Pěna na hladině u filtru - nové akvárium
Ahoj, jsem začátečník. Před pěti dny jsem založil nové akvárium (25 litrů, vnější závěsný filtr Atman HF-0100, osvětlení 12 hodin denně 2x8 W 6500 K trubice na rampě, topení zatím vypnuté, teplota stabilně 27-28 C, bez krycího skla, bez krytu).

Mám tam asi 8 rostlinek zasazených do dna a několik kousků (myslím, že Salvinia - nejsem si jistý) plave na hladině. V krámě jsem chtěl kytky, které při tom světle dobře a rychle porostou. Vím, že dvě z nich jsou kryptokoryny.

Na dně je písek z akvaristického krámu, do vody jsem nakapal Sera Aquatan. Nehnojím, ani neprovádím žádnou další alchymii.

Zatím, samozřejmě, bez rybí osádky.

Tři dny po založení akvária jsem si všiml, že u výtoku z filtru se na hladině tvoří bílá pěna. Nešíří se po celé hladině, zůstává dobře lokalizovaná kolem filtru. Vypadá to trochu podobně jako pěnové hnízdo samečka bojovnice. Včera jsem ji zkusil vyndat ubrouskem, ale přes noc se vytvořila znovu. Tak nevím, jestli je to slepá hladina a mám jen čekat a nebo je to třeba prach, který nasedal na hladinu a nebo něco jiného a je potřeba něco udělat. Zbytek vody vypadá nezakaleně.

Ještě krátké hydrologické hlášení. Ve své neznalosti jsem do akvária napustil mírně odstátou vodu z kohoutku, ale zkombinoval jsem teplou a studenou tak, aby měla teplotu kolem 24 C. Pak jsem se dověděl, že teplá do akvária nepatří, tak jsem odpařenou vodu doplnil jen studenou. Vodu jsem zatím neměnil. Budu Vám vděčný za jakýkoliv názor a radu. Přeji všem pěkný den.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2013 18:55 Cristine Re: romant
Romant: Akvárko s pavíma očkama po měsíci a půl - uhynuly pouze tři rybky hned první týden. Přežil dokonce všechen ten vylíhlý potěr a už jsou docela velicí. potlesk

DĚKUJI za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2013 19:21 richie Re: amrtin
amrtin napsal: Jasně že se to dá najít přesně,já nic nehledal(to by měl majitel té potvůrky),jen jsem dával všanc co jsem znal z dřívějška ;-)
ano, snazil som sa najst co to moze byt, ale po vikende stravenom so stryckom googlom mam hlavu ako balon a nie som o nic mudrejsi .. a zial podla obrazku to zatial vyhladavat nevie .. preto som to hodil tu do fora, kde ocakavam skusenejsich chovatelov

ale prve poznatky uz forum prinieslo (vdaka Johan)
- rozdiel v pohybe pijavice od plostenky ( co som prehliadol)
- a ze plostenka nemusi mat hranatu/usatu hlavu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2013 19:14 richie Re: MarekP
pri cisteni som to z akva vytiahol (jednu) .. ci je ich viac zatial neviem ..

hmm .. komentare k nadzi som si vsimol az teraz hmm som tu novy a este sa velmi neorientujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2013 19:13 R Muž romant [27987] Re: richie
Nekrm několik dní nikoho ničím , ono to půjde, hlad je hlad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2013 19:11 richie Re: Johan
zdravim, co sa tyka pohybu, tak sa to plazi ( asi ako had velky 3mm ;) )
cez vikend som pridaval do akva bojovnicu - jedina ryba - zvysok su krevetky, slimaky a ina haved (o ktorej este neviem) .. bojovnica zacala hned vsetko obzerat, ochutnavat a natrafila aj na tuto potvoru .. skusila to, ale hned to vyplula .. zatial som videl len jeden pokus o ochutnavku, tak neviem ci to skusi znova
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2013 00:02 amrtin Re: Johan
Já se nehodlám hádat a už ani dohadovat(nemyslim to nijak zle),jestli seš si naprosto jist že víš co to je,napiš to tazateli a budem mít klidný spaní všichni,protože já bych takovouhle potvoru mít v akva teda nechtěl,ať je to cokoli pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 23:56 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: amrtin
Ano, ale víme co to není.. není to ani Čeleď Piscicolidae, ani Hemiclepsis marginata ani Glossiphonia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 23:45 amrtin Re: Johan
Ale vždyť nevíme co to vlastně přesně je. no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 23:42 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: amrtin
Je nebezpečná tak max pro šneky, krevety a CHCÍPLOU rybu. tone
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 23:37 amrtin Re: Johan
Ze svý hlavy tohle nemám,ve wikipedii jsou popsány všechny druhy.Študovat to ale nehodlám,myslim,že už se bavíme o ničem...autor dotazu našel "cosi" v akva a jestli to je pijavice,tak JE nebezpečná(ale je fakt,že beťák může bejt rychlejší :-D ).Jestli to je něco jiného...
p.s.:a prosil jsem o tykání X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.07.2013 23:32 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: amrtin
A vygůgloval ste si tu chobotnatku?
A drtivá většina z nich se nebude lišit od těch cizokrajných Ale namáte z čeho na to usuzovat. U nás žijí asi tři druhy, které jsou schopny na rybách sát. hmm Prostě se ve svých závěrech kroťte. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 23:22 amrtin
Jenom příklad jedné z nich:
"Chobotnatka rybí (Piscicola geometra), též pijavka rybí, je 4 centimetry dlouhá pijavice s velkou zadní přísavkou. Přenáší cizopasníky a saje krev především na žábrách a kůži kaprovitých ryb. Může se přemnožit, a pak škodí v rybnících. Žije v teplejších stojatých nebo tekoucích vodách. Patří do skupiny pijavice."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 23:20 amrtin Re: Johan
Opět citace z wiki:
"Seznam pijavic v Česku obsahuje celkem 19 druhů."
A drtivá většina z nich se nebude lišit od těch cizokrajných no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 23:11 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: amrtin
Ale rozhodně ne ty, s kterýma se můžete setkat u nás. Ono přeci jen v tropech a subtropech jich je spousta druhů a tím pádem se ty tři čtvrtiny pěkně rychle nasbírají. U nás je takových druhů poskrovnu a vypadají jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 23:00 amrtin Re: Johan
Tak ještě doplním(a prosím si tykat ;-) ):
Tři čtvrtiny druhů jsou hematofágní parazité, živí se krví obratlovců. Menšina druhů se živí dravě a loví jiné bezobratlé. Pijavice žijí převážně ve sladkých vodách, ale i v mořích, ve vlhkých tropech se vyskytují i suchozemské pijavice.[1] Pohybují se tzv. piďalkovitým pohybem, nebo plaváním. Pijavice mají také schopnost regenerace, ta je však ve srovnání se žížalou obecnou podstatně menší.
Takže je jasné,že jsou nebezpečné,neboť ryby jsou co?Obratlovci!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 22:51 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: amrtin
Tím přepisem z Wikipedie jste si doufám odpověděl, že pro ryby rozhodně nebezpečné nejsou. Tedy když nepočítáte jikry a umírající...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 22:42 amrtin – pijavice-cituji z wikipedie:
Příkladem u nás žijících druhů jsou:
pijavka koňská – žije v rybnících, živí se různými vodními živočichy, především hmyzem a měkkýši,
pijavka bahenní (hltanovka bahenní) – je velmi hojná pod kameny i ve znečištěných vodách. Vysává drobné vodní živočichy a přenáší parazity,
chobotnatka rybí (pijavka rybí) – je asi 4 cm dlouhá s velkou zadní přísavkou. Saje krev na rybách (především kaprovitých) a přenáší i různé krevní cizopasníky,
pijavka lékařská – živí se krví, využívala se k lékařským účelům. V Česku je vzácná, několik jedinců najdeme pouze na Moravě. Hojně je rozšířená ve Francii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 22:39 amrtin Re: romant
Jasně,ale nikdo mi nevymluví,že jakákoli pijavice je bezpečná pro ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 22:36 R Muž romant [27987] Re: amrtin
Nezlob se na mě, ale právě Ty jenž radíš, jak radíš, by jsi hledat měl, protože právě takhle vznikají nepřesnosti a polopravdy, který se potom hezky pěkně opisují, aniž lidi vědí co opisují. pivo
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 22:33 amrtin Re: Johan
Jasně že se to dá najít přesně,já nic nehledal(to by měl majitel té potvůrky),jen jsem dával všanc co jsem znal z dřívějška ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.07.2013 22:26 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: amrtin
Zkuste pohledat, které že pijavice se přisávají na ryby.. určitě zjistíte mnoho nových informací. Např. že né každá pijavice je Piscicola geometra...

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 22:23 amrtin Re: Johan
Podle mě se teda pijavice přisaje na rybu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 22:11 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: amrtin
Když to bude pijavice, tak mu bude žrát šneky a krevety (stejně jako beta).. né betu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 21:50 amrtin Re: romant
Jasně X-) Pokud ploštěnka,nechá se bejt a beťák bude mít zpestření jídelníčku,pokud pijavice,bude mít hostinu ona :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 21:47 R Muž romant [27987] Re: amrtin
Až tazatel odpoví na to co napsal Johan, bude jasno a já se k té ploštěnce taktéž kloním, ale počkám si. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 21:45 amrtin Re: romant
Ale jo,jasně,tady jde o to,co je ta potvora vlastně zač...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 21:40 R Muž romant [27987] Re: amrtin
A ty si myslíš, že kdybych to na vlastní oči neviděl, že o tom budu teoretizovat? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 21:38 amrtin Re: romant
Jen aby nebyla hladovější ta potvora... coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 21:33 R Muž romant [27987] Re: amrtin
Hladová bojovnice, spolehlivě. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 21:31 amrtin Re: Johan
Tak tohle bych neriskoval... tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.07.2013 20:56 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: richie
Ploštěnka. Né každá má hranatou či "uchatou" hlavu. Od pijavic se pozná dobře podle pohybu. Pijavice a pijavky mají většinou takový píďalkovitý pohyb. Jestli to jen leze, tak to bude ploštěnka. Bojovnice jí pak sežere...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   08.07.2013 20:19 Muž MarekP [812] - MalawiRe: richie
Zajímalo by mě, na co jako čekáš? no Ne jeden názor, v komentářích u tvojí prezentace ti napsalo to stejný už několik lidí. Čekáš, až se to rozmnoží nebo to způsobí nějakou nemoc? hmm Všechno, co do akvária nepatří a nechci to tam, tak snad okamžitě odstraním, ne?! Obzvlášť, když je to živočich. Až pak si začnu zjišťovat, o co vlastně šlo. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 16:44 laKatos Re: richie
Dej si to na ruku a poté zjistis zda to je pijavice. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 14:53 amrtin
Je to na 100% pijavice.Rychle s tim pryč tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 00:44 richie Re: MarekP
hmm .. ok .. jeden nazor pijavice .. dalsi nazor bol ploskule (ale nema to hranatu hlavu) .. dalsi nazor do plena ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2013 16:51 Muž MarekP [812] - MalawiRe: richie
Vypadá to na pijavici. Každopádně v akváriu nenechávat a pokud je tam toho víc, tak vyházet všechno. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2013 16:47 richie – potvory v akva
Fotka k příspěvku zdravim vospolok, zlozil som dcere (a tym vlastne aj sebe - lebo starat sa musim ja ;) ) akva - dennerle komplet plus30 - planovane pre par krevetiek a jednu bojovnicu
pri sledovani som objavil par novych osadnikov a netusim co su zac:

potvora 1) (vid obrazok) - velkost mozte odhadnut podal velkosti zrniecok piesku (Sulawesi black 0,7-1,2mm)


potvora 2) - tenky cervik ?? hrubky vlasu, svetlej farby, dlzka cca 5mm (trochu ho vidno na obrazku)


 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.06.2013 06:47 R Muž romant [27987] Re: Cristine
Co je několik mladejch ok, oproti zotavujícímu se akváriu? Těch ok ještě bude. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2013 01:43 Cristine Re: Cristine
S hladovkou to až tak nevyšlo, očka si nejspíš dala si sváču - velká samice porodila. :)
Zůstalo 10 mladých v síťové porodničce. Ty každej večer nakrmím - když měním vodu musím je stejně vytáhnout, tak jim drtím Hikari. Žerou jak blbí.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [40] ...... 50

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 68242x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12818-cerstve-zalozene-akvarium-problem?od=1951