Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Koule na severním okně III.

 

Prezentace » JirkaŠčobák » Koule na severním okně III. » Nápověda 

Hlavní fotka



Koule na severním okně III.

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: JirkaŠčobák   Kategorie: Emerzní nádrž
Zapsáno: 29. 2. 2016   Aktualizace: 14. 12. 2020 Nové fotografie Nový záznam v deníku 
Počet návštěv: 885   Počet palců: 0
Založení: 1. 1. 2016   Stáří: 8 let a 2 měsíce
Objem: 12 litrů   Čistý objem: 10 litrů
Velikost: mini akvária   Oblíbenost: 7 uživatelů
Fotek a videí: 40+0   Komentářů: 5
*     *     *     *


Popis: Z koule vyrůstá Saururus cernuus. Měsíc zde žila samička gupky, průběžně osazenstvo střídám, někdy prázdné.

Filtrace: Žádná.

Hnojení: Zemina pro pokojové rostliny, zemina pro lekníny, výluh z granulovaných slepičinců. Když v kouli nejsou živočichové, hnojím víc.

Osvětlení: Okno.

Stojan: Okenní parapet.

Voda: Vodovodní.

Poznámka: V minulosti žily trpasličí drápatky v této kouli a na tomto místě déle, než 5 let. Na tomto okně také rostl z koule saururus (ale nejsem si jist, jestli to byla stejná koule). S pistií mám z pěstování v kouli zkušenost, že mi rostla nejlépe, že všech nádrží, do které jsem ji kdy dal (zaplnila celou kouli, kvetla).

NahoruSložky fotek
NahoruDeníček
14
12.2020
Včera jsem vyměnil 20 % vody (po zkušenostech z měření z loňska - viz obrázek v galerii - měním vodu v tomto čase častěji), dnes udělal novou profilovou fotku.

Živorodky Girardinus falcatus to žijí už čtvrtou zimu. Z rostlin se zde uchytil v únoru zasazený Lilaeopsis a Echinodorus tenellus. Nad hladinu vyrůstá Bacopa.
8
11.2020
Výměna 20 % vody.
20
10.2020
Radimu Suchému 10 ks potěru Girardinus falcatus.
Protože se v kouli loví těžko, odsávám potěr jednoduše odkalovací hadicí. Čekal jsem, že jich bude míň, ale za 10 sekund jsem jich odsál 15 a musel část do koule vracet.
4
10.2020
Po fakt dlouhé době výměna 25% vody. Girardinky se namnožily - z koule na mě bliká plno modrých očí a při odsávání vody, i když jsem se hodně snažil, skončily 3 rybky v kýblu a musel jsem je vracet zpět.

Aktuálně koule docela bez řas.
27
12.2019
Výměna 20% vody.

Asi bych mohl měnit vodu trochu častěji - tato koule má ze všech mých akvárií nejvyšší vodivost - čili rozpuštěné látky ve vodě. Je důkazem totální odolnosti Girardinus falcatus, že prosperují (přestože to je stále vodivost hluboko pod normou pitné vody), nicméně určitě jim nebude vadit, když provedu výměnu častěji, než jednou za x měsíců.

Teď v zimě sem mezi devátou a desátou ráno dopadají odražené paprsky slunce.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

JirkaŠčobák Re
6.5.17 17:45
Ve větším akváriu mi postupně vyhynuly. Tady jsem primárně potřeboval nasadit krevetky, protože tu je moře řasy, co mají rády.
Pár krevetek uhynulo ještě dřív, než jsem je vyndal z pytlíku, další do 16 hodin od umístnění, ale od té doby nevidím nic (několikrát jsem kouli otočil kolem dokola), což je možná indikátor, že je třeba litovat není.
Vero Re
5.5.17 15:49
Tak nevím, jestli ty krystalky spíš nelitovat. Možná by bylo lepší pořídit trochu jinou nádrž. Asi by to stálo i méně snahy. :-O
JirkaŠčobák Re
28.4.16 12:24
Šneci tam jsou, jednoho jsem vyfotil, koukni do galerie :).

Řasy jsou jemné zelené vláknité a v pohodě. Sinice nebo černé či hnědé by byly horší. Šneci pomohou jen trochu, podstatná je prosperita rostlin. Tato koule se zaběhla, saururus rostl nad hladinou, pak jsem udělal blbost, ostříhal ho, strčil zpět pod vodu, vyměnil vodu a teď zase začíná růst nad hladinou. Vyndám řasy, saururus ještě víc "zabere" a bude dobře. Nedá se všechno chtít hned.
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/24760