Fakt je dobře, že se ptáš a řešíš to předem. A mně přijde rozumné řešit rybí osádku předtím, než akva založíš. Ono totiž pak to uspořádání, kytky atd můžeš přizpůsobit rybkám. A třeba taky hned zjistíš, že nutně potřebuješ větší akva. Tolik OT...
Ramirezku bych taky nedoporučovala. Trochu se pokazí voda (a to se nejen začátečníkovi stane raz dva) a Ramirezka odejde (moje zkušenost). Držák mezi malými cichlidkami pro mě byla Cihlidka kakadu:
rybicky.net/atlasryb/cichlidka_papousci , ale já je měla v páru. Taky musíš počítat s tím, že když je jim dobře, třou se v podstatě neustále a udělají v akva pěkný průvan - odhánějí ostatní.
Snad už jsi polevil od záměru holého akva. Ony ty rybky budou vidět stejně a bude to zajímavější podívaná, odkud kdo vyplave, než když je tam máš jak na talíři. A když se budou dobře cítit, nebudou se schovávat. A jak psal Maq, kytky mají důležitou biologickou funkci a bez nich budeš kolem té vody muset skákat víc.
Pokud půjdeš do osázeného akva, můžeš se podívat i na čichavce (toho se mi taky nikdy nepovedlo umořit):
rybicky.net/atlasryb/cichavec_medovy , nebo zakrslý
Za sebe by mi přišlo ideální 1 druh na dno (hejnečko pancéřníčků), 1 dominanta akvárka - třeba ten pár čichavců, 1 druh jako "křoví" - třeba ty tetry (ano, já tetry moc ráda nemám).
A topítka se neboj. Jestli budeš mít akvárko klasicky se zářivkami, tak i ty ti nějaké teplo udělají. Není to tak, že ti 150W běží non stop. Já mám doma kolem 22, akva na 26 a spíná to málokdy a jen na chviličku. A v té tvojí litráži pochybuju, že protopíš horentní sumy. I kdybys to nijak extra vytápět nechtěl, stejně tam topení dej a nastav na něm nějakou tu minimální teplotu.
A v neposlední řadě se poohlédni i po šnečkách. Většina z nich jsou šikovní pracanti, žerou řasy a zbytky potravy a třeba na takovou neritinu nebo clithona je i hezký pohled .)
Z předchozích příspěvků to vypadá, že teda víš, co ti doma teče za vodu (pH, tvrdost)? ... protože s tím pak těžko nějak víc pohneš, nestačí rybky sladit mezi sebou, ale hlavně do tvé vody.