Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
Mam otázečku. V tom mojim novým akvárku mam v současnosti ryb myslím +/- tak akorát vzhledem k jeho objemu. Nicméně bych ještě rád pořídil po dovolené (druhá polovina srpna) další 4 rybky. Uvažuji buď o cichlidce ramirezově, nebo kakadu. Ve zdejším atalsu se píše, že ramirezku chovat v páru a kakadu lze chovat buď v páru, nebo s převahou samic. Jednak by mě zajímalo, zda ta převaha samic platí i u ramirezek (osobně bych řekl, že ano, chci se ujistit). Uvažuji o jednom samci a 2-3 samičkách. Pokud tohle pravidlo lze aplikovat jak na ramirezky, tak i na kakadu, který druh byste doporučili? Pěkné jsou oba, ale nechtěl bych je míchat. A druhak, budou nějaké problémy v soužití se současnou osádkou? Mám v plánu se postupně zbavit mačovek a rybí osádkou se zaměřit na amazonku. Rostlinstvo bych taky postupm času přizpůsoboval, ale to už je věcí ryb se netýkajících.
Starší reakce
A dost, bando jedna. Už mi nic neříkejte, nebo se z toho zblázním.
Nejdřív se potvory korýši kříží mezi druhy, pak živorodka klade jikry, následně tu jeden píše, že hlodavec je příbuzný slonu a nakonec mi ještě někdo bude tvrdit, že já jsem snad příbuzný s opicí, nebo co? Už se opravdu mírněte, už té srandy bylo na jeden den opravdu dost
On daman také vypadá jako hlodavec a je příbuzný slonů...
Medaky dříve nosily jméno halančíků (třeba halančík rýžovištní), ale jak věda postupuje, objevují se ty malé odbočky a již jsou to medaky. Pokud mne paměť neklame, tak ve staré literatuře některé dnešní živorodky nosily také jméno halančíků(- edit - neklame... halančík mečovitý, Xiphophorus helleri - a dnes? Halančík mečovitý - Rivulus xiphidius...nebo třeba halančík ostrotlamý, dnes známá BM), než se podařilo prodrat systémem a dát jim odpovídající názvy dle nových poznatků v moderní době.
malyLibor napsal: Tož jestliže se to jednou kulí z jiker, tak to nemůže být živorodka, to zas pozor, pánové. Šulit mně můžete, ale jen ocaď pocaď. Ať je to klidně halančík a ať je to třeba bratránek nebo synovec živorodky, ale nemůže to přece někdo dát do rodiny k živorodkám. To ať mne ti vědátoři teda netohlencto. Jak pak v tom má obyčejnej člověk mít pořádek, když v to ti vědátoři dělají takový švajnerajn? Támhle jsem se dočetl, že se krevetky a různý jiný potvory kříží mezidruhově a potomstvo je klidně čilejší než rodičové, tuhle se zas dočtu, že živorodka klade jikry... kurník, co mi z té biologie nakonec ještě zbyde??
Když trochu začnete studovat, tak zjistíte, že ten systém je postavený jinak než si myslíte a není vlastně tak složitý, jak se snažíte naznačit. Jsou prostě halančíci vejcorodí a halančíci živorodí (tedy živorodky), no a pak už nebudete mít žádný problém se s tím srovnat. Plejtváka i kosatku vidíte také jako velryby a přitom každý má jinak uzpůsobené zuby a tudíž i stravu. Abych vám to trochu zkomplikoval, tak přidám ještě medaky, což jsou vlastně také příbuzní halančíků. Ty zase kladou jikry v chuchvalcích, které si samice nějaký čas vozí s sebou, než je pustí...
Tož jestliže se to jednou kulí z jiker, tak to nemůže být živorodka, to zas pozor, pánové. Šulit mně můžete, ale jen ocaď pocaď. Ať je to klidně halančík a ať je to třeba bratránek nebo synovec živorodky, ale nemůže to přece někdo dát do rodiny k živorodkám. To ať mne ti vědátoři teda netohlencto. Jak pak v tom má obyčejnej člověk mít pořádek, když v to ti vědátoři dělají takový švajnerajn? Támhle jsem se dočetl, že se krevetky a různý jiný potvory kříží mezidruhově a potomstvo je klidně čilejší než rodičové, tuhle se zas dočtu, že živorodka klade jikry... kurník, co mi z té biologie nakonec ještě zbyde??
Jestli jde o oči, tak ano. Jinak jsou to bledule..
A vážně tak pěkně "září", jako je vidět na netu na fotkách?
Pro mě je to zářnoočko další rybka, kterou bych někdy chtěla mít doma. Jednou, kdovíkdy... kdo si počká, ten se dočká. Každopádně jí mám na seznamu
Mám asi nějakou úchylku na malý ryby
No je to krásná rybička, proto jsem jí tu napsala. Představa velkýho hejna aspoň ve 150 litrech je nádherná
, najdi si nějaký obrázky. Jo a jamajcan a Libor Š. mají pravdu
A petr68 chtěl rybku na aquascaping - když proběhneš obrázky na googlu, tak právě v těch akvárkách jí mívají.
No,jo
jamajcan napsal: Halančíci nejen,že jsou s živorodkami příbuzní,oni patří do čeledi Poeciliidae — živorodkovití.
Protože jsou příbuzní...
6 15.07.2012 07:56 jamajcan Halančíci nejen,že jsou s živorodkami příbuzní,oni patří do čeledi Poeciliidae — živorodkovití.
malyLibor napsal: Moc se nesměj. Co jsi to zas vytáhla za rybu? Zářnoočko normanovo. Kdo to kdy slyšel? Tak jsem šel zas do atlasu a nestačil se divit. Co mi to zas udělali? Co to je za systém? Živorodkovití (Poecilidae) a ryba, jejíž jikry se vyvíjejí 12 dní? To si snad ze mne někdo dělá srandu. Jestli nezapomenu a při velkém úklidu třístovky budu mít chvíli, tak sednu se stréčkem googlem a pohledáme o tom zářnoočku nějaké info. Tohle se mi fakt moc nepozdávalo...
Ještě málo toho víte...halančíci jsou velmi příbuzní s živorodkami
Je to halančíkovitá ryba!
Moc se nesměj. Co jsi to zas vytáhla za rybu? Zářnoočko normanovo. Kdo to kdy slyšel? Tak jsem šel zas do atlasu a nestačil se divit. Co mi to zas udělali? Co to je za systém? Živorodkovití (Poecilidae) a ryba, jejíž jikry se vyvíjejí 12 dní? To si snad ze mne někdo dělá srandu. Jestli nezapomenu a při velkém úklidu třístovky budu mít chvíli, tak sednu se stréčkem googlem a pohledáme o tom zářnoočku nějaké info. Tohle se mi fakt moc nepozdávalo...
Četl jsi invalidův článek Lojzovo "Paků" a jiný pralesní...? Tak doufám, že tak nedopadnem i my, až budeme chtít vidět nějaké akvarijní rybky v jejich prostředí... tedy tak, že požádáme místní kámoše, ať nám je ukážou, a oni nám je rovnou uvařijou... I když, takový pečený krunýřovec nebo cichlidí polévka
OT:Tak do Peru pojedu klidně s Tebou
OT
Já bych řekl, že i účinky olšových šišek, listů dubu, buku či mandlovníku jsou dlouhodobější než u těchhle vodiček. Ale protože očekávám, že by mne zase někdo začal chytat za slovo a chtěl po mně nějaké chemické rozbory a podobné věci, tak raději neříkám nic. Je to jen můj dojem a pohoda osazenstva akvária nic neznamená, důležité jsou pouze měření, rozbory a další kraviny
při použití torbenu zbarvení samo brzy vyprchá i kdybys neměnila vodou (což třeba mě trochu vadí, zabarvení od olšových šišek vydrží dýl)
Rio Negro... tam jsem se vždycky chtěl podívat. Nejvíc mne od toho ale odrazuje to množství hmyzu. Mne deptají už naši komáři, tam bych se asi zbláznil... No, uvidím za rok, až pojedu do Peruánské části Amazonie. Pokud to přežiju tam, tak pak přijde třeba na řadu i to vysněné Rio Negro.
0 14.07.2012 09:06 jamajcan Přesně tak.Neonky žijí ve své domovině v tzv.černých vodách a jejich zbarvení jim slouží k tomu,aby se navzájem neztratily
Jedna z řek,kde se vyskytují se jmenuje RioNegro,což česky znamená černá řeka.
Té tmavší barvy se neboj. Brzy si na ni zvykneš. V domovině neonek je právě taková sice průzračná, ale právě dohněda zabarvená voda - proto prý mají taky to své zářivé zbarvení, aby se lépe viděly. Tato voda obsahuje spoustu pro rybky prospěšných látek, které naopak nevyhovují různým nemocem. A jakmile si na ni po prvním šoku zvykneš, ani nepoznáš, že tam máš hnědou vodu. Já to např. postřehnu jen při výměně vody. Mně vodu v akva nádherně barví kořeny.
zářnoočko Normanovo (štikovec Normanův) - hejnová a krásná minirybka
Příště dáš míň a odladíš si to podle sebe na oko. Výměnama vody bez přidání další dávky se to bude ředit a odstín měnit, chce to odsledovat a po pár týdnech to budeš mít pod kontrolou.
Tak jsem dávkovala onen Torben... Vyprchá do nějakého rozumného odstínu? Teď mám tu vodu takovou dost hnědou. Sice tam psali, že voda bude přirozeně jantarová, ale až tak jsem nějak nečekala.... A jinak jak často se ten Torben používá?
mini rybky, třeba modré neonky, malé razborky, otíky, drobné druhy pancéřníčků, krevetky...
to bych tam dala já
Jasně
Tak tím pádem asi zůstanu u jednodruhové klasiky. Já si myslím, že to měly už když jsem si je přinesla, páč to vypuklo asi za týden po tom co jsem je měla a asi týden až dva mi trvala léčba a musím zaklepat teď už dobré a doufám, že to tak i zůstane. Výluh jsem si zajela koupit, tak jsem zvědavá
Nemoc příjde, když bude mít podmínky a je jedno jestli bude ryba modrá, nebo stříbrná. Právě proto jsem doporučil ten výluh aby v akváriu bylo co nejlepší prostředí. Jinak pouštět se na tenkej led spekulací co že to vlastně ty neonky mají za moribundus rozhodně nehodlám, to je věštírna a já mám křišťálovou kouli v opravně, dlouhodobě.
Díky. Na ty jsem taky koukala. Mě se líbí všechny. Nechala bych u neonek jednodruhový, ale jak říkám líbílo se mi, že ty diamantové pry nedostávají tu nemoc. Nevíš, jak je to u těch modrých?
Dávkuješ z lahvičky přímo do akvária dle přiloženýho návodu.
Já jsem zastáncem jednoho slušnýho hejna. Když bude hejnových rybek v takto malým prostoru více druhů, tak jejich hejnová pospolitost nevynikne tak, jako když je hejno jedno. Podívej se na neonky modrý, to jsou velmi pěkný a opomíjený rybky.
rybicky.net/atlasryb/neonka_modra Torben je roztok, takže potřebné množství naleješ do kýblu při výměně vody, případně do nádrže k výtoku filtru. Množství je uvedeno na balení. Já ho sice používám, ale mám velké kanystrové balení a vlastní dávkování takže ti přesně neporadím
.
Právě. A ten výluh se aplikuje jak?
Jinak neonky jeden druh, ale stále uvažuji, zda nekoupit diamantové kvůli tomu, že pry na ně nejde ta divná neončí nemoc ty bílé tečky (nemyslím krupičku). Ty se mi povedlo přeléčit u mých stávajících neonek, ale nerada bych, aby se z toho stala tradice...
Rozumím, někdo bude na dožití a někdo na doplnění, ono se z toho časem vybere co bude oku nejvíce lahodit. Hlavně nikam nespěchat a posilovat až za několik týdnů až se akvo stabilizuje. Určitě dobrá věc k vylepšení životních podmínek v akváriu je použití nějakého rašelinového výluhu jenž obsahuje huminy a třísloviny. Z komerčních je často používanej Torben. Společně s pravidelnou výměnou vody to je taková dobrá prevence.
Super, to mám radost
Už se těším až se akva zajede pořádně a přikoupím rybičky, ať se mají veseleji. Vím, že lepší by byl stejný druh pancéřníčků, ale tak nějak bych ráda změnila druh a nechci ty stávající jen kvůli tomu darovat.
Jdeš na to správně.
Ta pancéřníčky bych volil jenom jeden druh, líp to vynikne než když se to tříští po pár kouscích, to samý ty neonky. Pár ramiréz a čichavců zakrslých(medových) to pěkně dotvoří. Problémů bych se neobával.
Platy se mi líbí stejně tak mečovky, ale bohužel se o nich píše, že tvoří hodně detritu a vzhledem k tomu, že mám pár ramirezek tak by to asi nebylo uplně vhodné.?
Uvažuji tedy, že bych měla celkem 14 neonek, pár ramirezek, 6 pancéřníčků (3 zlatopasé, 3 Schwartzovy nebo Panda nebo Štěrbův) a může teda být pár zakrslých čichavců nebo medových? Líbili by se mi, protože by krásně vyplnili vrchní a střední část akva. Hodně rostlinek v akva je samozřejmostí. Jen jestli nebude vznikat boj s párem ramirezek?
malyLibor napsal: Páreček čichavců zakrslých bys přidat mohla, pokud jen doplníš hejno neonek a přidáš 2 pancíky. Nebo páreček čichavců medových, ti jsou ještě menší a taky se dnes chovají v různobarevných mutacích.
Mečovky bych nedoporučoval, jsou to velké ryby, ale několik plat by tvé akva taky sneslo - samozřejmě ne s čichavci, to už by bylo přeci jen dost. Ale platy nebo čichavce přidat můžeš. Já osobně bych dal přednost páru čichavců.
Viděl jste někdy dospělou platu?
... ale několik plat by tvé akva taky sneslo...To už máte celkem jedno, jestli budou sedmicentimetrové mečovky nebo o kousek menší platy...
Páreček čichavců zakrslých bys přidat mohla, pokud jen doplníš hejno neonek a přidáš 2 pancíky. Nebo páreček čichavců medových, ti jsou ještě menší a taky se dnes chovají v různobarevných mutacích.
Mečovky bych nedoporučoval, jsou to velké ryby, ale několik plat by tvé akva taky sneslo - samozřejmě ne s čichavci, to už by bylo přeci jen dost. Ale platy nebo čichavce přidat můžeš. Já osobně bych dal přednost páru čichavců.
Posílil bych ty neonky na dvojnásobný počet a těch pancéřníčků by to taky sneslo přidat.
Kolik kusů byste tedy doplnili? Mám teď jen 6 neonek, 3 panceřníčky zlatopasé (ale plánuji, nějaký menší druh), 2 otíky a teda samce ramirezky (k tomu přibude určitě samička, aby byli pár a více jich stejně asi nejde v 72l nádrži že?)
Mám akva 60x30x40.
Předem díky za tipy. Nechci přerybnit...
jestli chceš zachovat stávající rybky tak doplň neonky, sežeň víc rostlin a bude to pěkné akvárko i tak
Jasně, to vím, že udělám. Jen dneska taťku strašně nadchli třeba ti Tlamovci, že by osazenstvo v akva bylo řekněme pestřejší, kdyby tam přibyli třeba tlamovci žlutí apod. ale jak jsem četla asi je akva na ně příliš malé. Nedaly by se k mému osazenstvu přidat třeba čichavci zakrslí nebo platy či mečovky nebo tak?
Prikúp neónky a ramirézku samicu
Inak je super, že si si dala poradiť a ideš do ďalšieho akvárka
Zdravím,
po prasknutí akva jsem si pořídila nové 72l klasický rozměr 60x30x40. Mám 6 neonek, 1 samce cichlidky ramirezové, 4 pancéřníčky zlatopasé a 2 otíky (ano jsou to divné počty, ale pár mělo nemoc a když jsem se chystala vyrazit dokoupit počty, stala se ona nehoda s prasknutím akva a ted musím zajet opět nové). Uvažuji, že bych trošku udělala nějakou obměnu. Líbily by se mi nějaké pestré ryby. Tlamovci asi nepřipadají v úvahu, že? (četla jsem všude, že potřebují obrovskou nádrž). Nebo existuje nějaký do této velikosti k této partě rybiček? Daly by se přidat ještě nějaké? Třeba páreček nebo malé hejno? Poradíte prosím?
Starší reakce
Kouknul jsem se do prezentace a jelikož jsem tento tvůj druh nikdy nechoval, zeptal jsem se i strýčka googla. Podle všeho jsou jejich zvyky podobné jako u jiných druhů perleťovek. Kančíky zelenooké jsem choval, ne sice s neonkama, ale s gupkama. Nějjaký čas to fungovalo bez problémů. Pak sežrali skoro všechny gupky během jednoho dne. Ale to už je přes deset let. Třeba s jejich přejmenováním došlo i ke změně chování
No, však uvidíš sama.
Přidat reakci
1 ...... [114] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199752x