Představ si, že budeš neustále běhat s testama a podle nich (kdoví, jak jsou přesné) do vody co týden něco lít. Za mě děs, pokud máš vodu z městského rozvodu, napiš si na vodárnu a požádej je o parametry. Napíšou ti pH, tvrdost a ještě další parametry, na tom se dá stavět. V akva se ti voda trochu změní, ale ne moc (pokud třeba nevybereš blbé dno, které ti bude přidávat na alkalitě).
Kakadu jsem krmila zásadně umělým nebo mraženým a hlady netrpěl. To, co se běžně prodává, už jsou většinou české odchovy zvyklé na ledacos. Ale opravdu - pokud se bude třít, bude k ostatním nepříjemná a umí to dost. To mi ale přijde, že umí všechny cichlidky, rozdíly vidím jen v náročnosti rybky na chov. Já si proto cichlidky nepořizovala, aby byl v akva klid.
Pancéřníčky zmiňuju proto, že jsou to vysavače - u mě v kategorii "pracovní ryba". Vyluxují krmení, které zbyde po tvých okrasných rybkách, takže se v akva ve dně nekazí. Pracovní ryby za mě patří do každého akvárka, ani se mi nemusí moc líbit.
A tetry píšu proto, že to je tak velká skupina, že v ní musíš něco najít, co bude velikostí, nároky a vzhledem pasovat do tvého akva a představy. Mně se víc líbí dania (spíš měkká voda), ale to je věc vkusu.
Je tady někde vlákno "Zakládání akvária" nebo tak něco, tak tam zavítej a můžeš pokračovat v ptaní, protože tady už to opravdu přestává být o rybkách...
Třeba bys mohl rozvést řeč o tom, jakou filtraci plánuješ, jaké rozměry akva, jaké osvětlení (bez toho zas těžko najdeš vhodné kytky) a další techniku, výměnou za to jistě obdržíš rady a odkazy k zakládání akva. Jen prosperující akvárko bude dobrým domovem pro rybky...
Prosím o OT