Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
|CHci si přidat do akva ještě nějaké ryby ale moc si nejsem jistý jaké bych mohl. Osazenstvo nádrže a rozměry mám v prezentaci.přemýšlel jsem o čichavcích ale nejsem si jistý jestli to proně nebude malé. prosím proto o radu díky moc
Starší reakce
Chechtáš se dobře
. A po právu. Odpověď zní : Může, ale nedávej jí tam
.
0 23.11.2011 14:43 Rufr Zdarec, v akvárku cca 120l mám od založení malého karasa. Nevím ale, co to je za druh, jestli to třeba není ten miniaturní
No a zajímá mě, jestli může být ve vodě s neonkami, tetrami, mečovkami, nebo pavými oči.
Díky ;)
Starší reakce
no záleží kolik těch ryb je, jestli to je tak přibližně 4 ks platy, 2 ks ramirez a 10 ks neonka tak bych k tomu přidal nějaké sumce
ďakujem za radu .. ešte to premyslím
Já bych se trošku zamyslel nad těma Platama, přecijenom to jsou zdatní znečišťovatelé a když se podcení hygiena nádrže, tak by se to nemuselo ostatním obyvatelům líbit. Chce to účinnou filtraci a nepodcěňovat výměny vody a odkalování. Neříkám to tak nedělat, jenom je třeba to mít na paměti.
ok ďakujem ... a aké ryby by si tam ešte pridal či tato zostava úplne stačí
já myslím, že by to šlo, kdysi jsem měl takovou podobnou skladbu ryb
Starší reakce
Díky Vám oběma za rady
Rostlin mám snad dost,už se začínají rozrůstat. Pak je tam kokos s rostlinkama a velký kořen, zatím bez rostlin.
Jdu vyměnit tu vodu
Nepíšu že si ostatních rybek nevšímají
... naopak, všímají, ale nejvíc po ránu. Pancéřníčkům ploutvičky okusují, fakt
. A nejenom v mé nádrži. Pancíci se už po těch měsících naučili zdržovat jinde než tetry.
Pravdou je, že tetry krvavé a cichlidky o sobě vědí, protože tetry se zdržují více v pravé části akva, cichlidky v levé, pancíci uprostřed a ostatní všude.
Mě jenom vadila ta poznámka, že budou okusovat ty pancéřníčky. Sám teď píšeš, že si ostatních rybek nevšímají. To, že je cihlidky nijak neprohání, neznamená, že nevědí, že tam jsou. Prostě to o sobě vědí obě party a respektují se.
Souhlasím s romantem. Pravdou je, že pancíci mají tzv. střevní dýchání (jestli to nemotám) a tudíž se občas jedou přidýchnout na hladinu. Pokud to je ale velmi často, tak jim asi opravdu chybí kyslík
.
Takovéto chování, že rejdí před stěnou akva je vcelku normální, kor když jsou v něm pouze krátkou dobu. Neboj, sklo Ti neprorazí.
Na závěr : Jak psal romant, měnit vodu a zase měnit vodu a hodně rychle rostoucích rostlinek alespoň do začátku. Já jsem na jeho rady dal a velice mi to pomohlo.
Víš jaké mám akva a co je v něm. Taky cichlidky. Ty si teter krvavých ani nevšimnou. V rámci složení mého akva, se tetry krvavé chovají jako dominantní druh. Tudíž ze svého případu usuzuji, a i dle zkušenosti jiných, že se tento druh jinak chovat už nebude. Nejsou však tak agresivní, že by ohrožovali jiné na životě. Nejaktivnější jsou po ránu, těsně po rozsvícení.
To jsem o nich četla hodně,ale každý říká něco jiného. Možná zkusím jiný druh, ale u těch teter je asi u všech stejná situace? Neonky se mi nelíbí.
Vyměň 30% vody v akva a sleduj jejich reakci, tím nic neskazíš. Neříkám, že se nejedná o jejich normální chování, ale vzhledem ke "stáří" nádrže bych to udělal, tak aby jsi měla jistotu, že je netrápí zvýšený hodnoty dusitanů.
Děkuji za odpověď, snažím se o trpělivost, ale plán byl dát tam první ryby až po měsíci, uplynul týden a šup už jsou tam pancéřníčci
Teď už bych to mohla vydržet i ten měsíc. Snažím se o tom přečíst všechno co najdu na netu, jen mi nebylo jasné, jestli třeba ty cichlidky nebudou pancéřníčky utlačovat.
A ještě jedna věc-pancéřníčci dost často vyjíždějí k hladině,jako by se chtěli nadechnout, ale kousek před hladinou se zastaví a jedou zas dolů, je to normální? Celkově vypadají dobře, rejdí po dně i po kytkách, ale dost často vyjíždějí nahoru a vypadá to, jak kdyby se chtěli protlačit skrz stěnu akva. Dala jsem je tam včera.
Mslím si, že nebudou, protože ty cichlidky je budou neustále udržovat ve střehu a v tom hejnu a oni nebudou mít moc času na lumpárny.
Souhlasím s romantem a jen dodám, že ty tetry krvavé budou pancéřníčkům okusovat hřbetní ploutve (hejno ne-hejno)
. Jinak jsou to nádherné aktivní rybky.
Nikam nespěchej a nech to akvárko žádně zaběhnout a další rybky tam přidávej až po měsíci. Teď sleduj reakci stávajících rybek a v případě problémů s dýcháním, na nic nečekej a začni měnit vodu. To akvárko je prozatím velmi nestabilní a teprve se tam začíná utvářet tzv. biologická rovnováha a nitrifikace je teprve v začátku. Tou častější výměnou vody naprosto nic neskazíž, i když rybky žádný problémy vykazovat nebudou. To Tvoje navržení složení rybí osádky bych viděl jako možné. Znovu opakuji nikam nespěchat o daných rybkách si něco přečíst a mít trpělivost. Ty cichlidky v páru, nebo jednoho kluka a více holek, vytvořit jim nějaký schovávačky, a nádrž udržovat v čistotě a nepodceňovat výměny vody. Těch teter můžeš dát i více, alespoň vynikne jejich hejnová pospolitost.
0 08.11.2011 09:48 JanaF – Akvárko 112l-jaké rybky?
Ahoj, mám akvárko 112l(akvarijní set), založené je něco málo přes týden, teď jsem tam dala 5ks pancéřníčků skvrnitých, chci počkat tak 2 týdny a přidat další rybičky. Chci se vás zeptat, jestli se do takového akvárka hodí cichlidka papouščí, moc se mi líbí a ráda bych ji v akvárku měla, ale chci aby se ryby měli dobře. Plánovaná sestava je 10ks pancéřníčků, 10ks tetra krvavá a párek cichlidek. Co vy na to?
Tuhle polívku jsem měl ve svém akva taktéž.
Na Tvůj dotaz Ti odpovím, že můžou, mezidruhově se nebude prakticky nic dít. Hodně záleží na tom, do jakého prostředí je umístíš a v jaké fázi jejich života. Nemůžu Ti však odpovědět jestli u Tebe to bude fungovat. Nevím jak velké bude akva, jaká bude technika, dno, teplota, rostlinky atd...
Ze svého pohledu to ovšem vůbec nedoporučuji. Živorodky a závojnatka = obrovská zátěž pro akva. Mimo jiné, závojnatka je takové podvodní prasátko, nejenom že má špatné trávení, ale ryje ve dně jak divočák a žádná rostlinka pro ni není dost zakořeněná.
Pro Zoidik : Závojnatka má velkou papulu, ale rybky nežere ... alespoň jsem se s tím nesetkal ... nebaštila ani potěr gupek
.
Závěr : Uveď tu, jakou zamýšlíš nádrž a pak Ti určitě poradíme. Teď je to ale jen střílení od pasu.
Edit : romant mě předběhl
Když závojnatky, tak do samostatnýho dostatečně velkého akvária, viz. třeba zdejší atlas ryb. Samečci pavích oček budou beťáka svými třepetajícími se ocásky neustále provokovat a určitě jim dá najevo kdo je v akváriu pánem, ale nějaké systematické likvidace bych se neobával. Bude sloužit jako přirozený regulátor potěru pavích oček, chce to pěkně zarostlou nádrž, aby se bylo kde schovat, plovoucí rostliny, to se bude beťákovi líbit. Nebyl uveden objem akvária, ale vzhledem k názvu vlákna předpokládám velikost kolem 100 litrů.
Pokud je bude nahánět, tak to úplně dobré není, to je pravda, ale většinou co vím, tak jsou agresivní samci mezi sebou. Tady si můžeš přečíst
rybicky.net/atlasryb/bojovnice_stihla Jak tam píšou, že potěr považuje za kořist, tak ono co mam mečovky, tak ty potěr považůjí za potravu. ale to neni si myslím nid neobvyklého. U Závojnatky mam obavu, že by menší ryby požírala. Má docela velkou papulu.
Pancéřníček a paví očka bych neřešil, to bude OK, Jestli do toho montovat závojnatku to nevím teda a betu? Osobně bych ji tam dal. Jenom bych vynechal prostě tu závojnatku a udělal mix toho co píšeš..
0 07.11.2011 22:20 be – beta
Dobrý večer.mám důležitý dotaz na to jestli se mi snesou tyto ryby :pancernicci , pavi ocka .závoj natka, s betou bojovnici ?děkuji za brzké odpovědi
Starší reakce
Dalo by se pouvažovat třeba o
rybicky.net/atlasryb/danio_pruhovane v počtu 5 kousků. Ty živorodky, který tam máš se jistě brzy rozmnoží a ono tzv. vždycky něco přežije a rybek může přibývat i tak, anož tam něco dalšího doplníš. Chce to doržovat pravidelný týdenní výměny vody a odkalovat dno, protože živorodky jsou dost prasátka a dovedou nádrž velmi rychle zaneřádit. Přidat rostliny se jistě vyplatí, budou přispívat k dobrýmu prostředí v akváriu.
nejdřív tam přidej kytky, třeba nějaký ne moc náročný stonkovky (limnophila sessiliflora, hydrophily, ludwigia repens...), pak třeba kryptokoryny (nebývají moc náročné na světlo)
děkuji a mohl bych se zeptat jakýma rybkama bych to mohl doplnit ??
děkuji za brzkou odpověď
rybek už je tam dost a cichlidky potřebují čistou vodu, živorodky produkují víc odpadu než jiné (třeba tetry). S udržením potřebné kvality vody by dost pomohly rostliny, ale těch tam máš pomálu.
Počet ryb co by tam mohly být, nežáleží jen na velikosti akvária ale i druhu ryb (velikost, znečištění které produkují...), na tom jak máš kvalitní filtraci, počet rostlin a jak často měníš vodu
V mém 54 l akváriu mám 4 platy moskevské, 4 pavý očka, 2 krunyrovce obyčejné, 2 sumečky zlatopásé
-mohly by se s nima chovat pár cichlidek ramirezových
Děkuji za odpověď
Starší reakce
S cichlidkama ano, s krevetkami nikoliv.
Děkuji za rychlou odpověď. Krevetky jako bašta pro cichlidky je nějak podložena. Máš s tím nějaké zkušenosti?
S tím uvítáním je to pravda pravdoucí
.
Myslím, že krevetky by vylepšily jídelníček(zejména cichlidkám). U Razborek těžko napsat. Každé nové rybě v akváriu, zejména pokud je menší než většina stávajících, se dostane "uvítání". Pokud není jiná možnost a musíš je dát do druhého akva, využil bych alespoň na přechodnou dobu porodniček.
Jak píše romant. Z teter bych dal přednost těm co plavou spíše při hladině, už tam máš naplánováno hodně ryb dna, takže než Fantomy raději např. Tetra červenoústá, ohnivá apod.
Pancéřníčci v pohodě, těch krunýřovců jednopruhých bych dal jednou tolik a mezi těma tetrama bych se rozhodl pro jeden druh a těch dal o to více, jsou to vlastně všechno hejnový rybky co jsou vybraný.
0 24.10.2011 11:20 milan126 – Rybky do 63 l
Dobrý den, co říkáte na tuto kombinaci? Mám 63 l, hustě osázené rostlinami, chtěl bych mít 7 teter černých, 3 fantomy červené, 4-5 pancéřníčků panda a 2 krunýřovce jednopruhé. Je to dobrá kombinace? Děkuji za odpověď.
0 24.10.2011 11:02 HaDaS – Horror
Potřebuji předělat krevetárko. Ne že by nefungovalo, funguje, ale chci změnit design. Jedná se o akviško Peu d'eau (
rybicky.net/nadrze/13462 ) v kterém je osádka následující : 6 x Razborka trpasličí + 6 x Krevetka červená var. Red cherry.
A teď k dotazům. Kdybych toto osazenstvo přendal do Pequeños del Amazonas (
rybicky.net/nadrze/13162 ) kde je osazenstvo : 2 x Cichlidka Agassizova, 2 x Cichlidka Ramirezova, 4 x Krunýřovec jednopruhý, 16 x Neonka obecná, 7 x Pancéřníček panda, 6 x Tetra krvavá - tak to asi fungovat nebude, co?
Akva je o polovinu více zarostlé než je v prezentaci.
Máte někdo zkušenosti s kombinací tetry vs. krevetky či razborky, nebo cichlidky vs. krevetky či razborky?
Předem díky za odpověď.
Starší reakce
okej dakujem zvolim asi tie neonky a pancernicky na spodok tak dakujem za radu
100% souhlas. Navíc Parmičky v počtu 5 ks a v malém prostoru mohou ostatní rybky okusovat.
Rozhodl bych se mezi těma neonkama a parmičkama, jenom pro jeden druh, jsou to hejnový rybky a bylo by tam už přehejnováno. Osobně bych se přimlouval za ty neonky si ponechat. Na dno třeba nějaký pancéřníčky, nebo párek nějakejch cihlidek.
Dobrý deň chcem sa opytat ci do 60l akvaria mozem dat tieto rybky:10xNeonka,1xBojovnica Pestrá,5xParmička štvorpruhá? DAkujem za odpoveď.
Starší reakce
No gavúnky už neplánuju. Ale pořád se nemůžu rozhodnout co za ryby, pár představ bych měl, ale nevím.
děkuji
Pokud jsou Tvoje priority rostliny,tak určitě ne tetry paraquayské,okoušou,sežerou rostliny.
Filipe, já bych tam ty gavůny nedával a místo nich bych dal pořádný hejno teter paraguayskejch.
petulinakk napsala: Akvarko rychle zarůstá, až se tomu divím (foto v prezentaci není momentálně aktuální) a proto uvažuji o tom zda přikoupit ještě nějaké rybky - stávající posádka je 10x drobnoústka trpasličí, 10x tetra ohnivá, 5x sekavec příčnopásý a 5x otík ve 126 "hrubého" objemu.
Varianty jsou:
1) přikoupit více kusů k hejnu teter nebo drobnoústek
2) ještě jedno hejnko, uvažovala jsem o microrasbora galaxy ale nevím nevím zda by tam nebylo už moc těsno
3) nekupovat už nic protože už je toho na ten objem dost
Vím že se tady podobné otázky v různých obměnách opakují pořád dokola, ale tuhle kombinaci jsem tu zatím ještě nenašla, tak se raději zeptám než udělat botu, děkuji za každou radu
Poradte prosím
Přidat reakci
1 ...... [129] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199752x