Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
děkuju za překlad,je fakt,že jsem o nich i někde četla,že jsou to choulostivější ryby a trpí více nemocemi.. i proto jsem do jejich chovu nešla,i když jsou moc krásné.Tak třeba časem.Budu si to tedy o nich pamatovat
A ty se zabýváš chovem - odchovem rájovců?
Výborně, tak jsme se lehce posunuli, ale teď si vem, uživatele, který pojede normálně podle zdejšího atlasu, který nabízí informace o chovu těchto ryb, tak mu ta naše diskuse bude muset připadat naprosto zbytečná, protože se u všech námi zmiňovaných ryb doporučuje v podstatě to samý, asi by to chtělo trošku ty informace v atlasu poupravit, doplnit, přidat více, ale já nejsem odborník na čichavce.
sem rikal modri, zlati, ale jen jeden par, pripadne pyskate, tech muze i dva pary
muze si poridit i ty pyskate co se prodavaji jako medovi
případně nějaký větší druh vrčivek
pise tam hlavne o medacich - ze jsou to ryby z prirody zvykle na drsne podminky vcetne kolisani teplot mezi 10-30 stupni, ruznou kvalitou vody, mizerne zradlo,,, a ze v dobach minulych, kdy topitka nemeli termostat a krmilo se susenou dafnii to byly naprosto bezproblemove ryby, ale dnes, v akvariich se stalou a vysokou teplotou, vyzivnym krmivem neustale k dispozici, a podobnym luxusem, se jim vubec nedari - proste v podstate civilizacni choroba. doporucuje v zime netopit nebo aspon ne v noci, obcas jim dat susene dafnie, neresit moc kvalitu vody (a uy vubec nepripravovat nejakou super vodu z osmozy), proste mene rozmazlovat
o zakrslicich pise ze plati to same, ovsem navic kmeny pestovane v jihoasijskych pestrirnach jsou prolezle nemocemi, zvykle na natibiotika atd, a ze tam uz nepomuze nic, jen si sehnat bud divoky import nebo mladata od evropskych covatelu co maji jeste slusne stare kmeny - v teto souvislosti doporucuje ceske chovatele .)
Výborně, tak když už jsi mě nachytal na švestkách, jak si myslíš, tak doporuč tazateli ty vhodnější druhy, než jsou námi polemizovaní čichavci zakrslý, nebo medový. A rozhodně moje odpovědi neber ve zlým, chci tu diskusi jenom trochu posunout.
můžeš napsat,co se tam ještě zajímavého píše?já si na to naklikla,jenže jaksi světovými jazyky nevládnu a tak jsem se pokochala alespoň nádhernými fotkami ryb...
no on je rozdil mezi zitim a prezivanim, a doporucovat to je uz vubec nesmysl, kdyz existuje spousta vhodnejsich ryb, vcetne cichavcu
Netvrdím, že ve článku na nějž jsi mě dal odkaz se píšou nesmysly. Jenom uvádím svojí zkušenost se soužitím těchto dvou rybek při daný teplotě a Tebe už s přihlédnutím na Tvůj nick považuji jako znalce čichavců, ale ne každý se jim hodlá věnovat na takový úrovni jako Ty a proto si myslím, že to co jsem napsal je akceptovatelný. Jak dlouho ty rybky spolu obývali jednu nádrž Ti buhužel neodpovím přesně, protože v dřívějších dobách, kdy ještě nebyla ta vymoženost takovýchto webů jsem si žádnou časovou evidenci opravdu nevedl, ale rozhodně to bylo déle než ten proklamovaný rok, možní i dva, kdo si to má pamatovat.
JJ to maš pravdu, ale neco se nám bude určitě líbit oboum
Jak dlouho? Ta ryba zije klidne deset let. Ale se mnou souhlasit nemusis, precti si ten clanek a polemizuj s autory z IGL - mezinarodni labyrintkarske spolecnosti. Skutecne nepisou nesmysly.
Na tvem miste bych vzal atlas, sednul si s manzelkou, a hledal neco, co se vam bude libit oboum a do akvaria se hodi. S manzelkama je v tomhle ale potiz.
Bohužel s tebou nesouhlasím, neboť jsem čichavce zakrslý společně s neonkama měl rozhodně více jak ten jeden rok. Je nutno poznamenat, že při teplotě okolo 25 stupňů.
JJ vím že se mají dávat postupně. Ale děkuji za vřelou odpověď.Chtel bych nějaké větší rybky,ale vím že už tlamovci byly do toho 120 l akva velcí
ale dařilo se jim
I do tohoto akvária jsou čichavci zakrslí a medoví naprosto nevhodní
)) Jsou to ryby ze severni Indie, potřebují podstatně chladnější vodu než ten tropický zbytek ryb. Tohle je důvod, proč každému vydrží tak rok nebo mín, místo aby žili dlouhá léta.
joomla.igl-home.de/…
ten clanek o cichavcich z tohohle cisla by si mel kazdy, kdo je cpe do tropických teplot, precist stokrat...
Trichogaster lalia, chuna, Channa bleheri, ostnáči z tehle oblasti atd atd - to vse potrebuje v zime zimu - tedy ne mraz, ale aspon tech 20 stupnu, klidne i 15. Nezimuji li pri nizsi teplote, kondice klesa a malokdy preyiji vice nez jednu dve sezony, prestoze jsou to dlouhoveke ryby.
Můžeš mě neznalému vysvětlit,proč jsou čichavci medoví nebo zakrsklý méně vhodní než čichacvi modří?
Tak o rybičkách jsem toho četl mnoho. Tlamovci byly užasný, ani jeden mi nechcípl ale jak jsem psal - manželce se moc nelíbily a tak jsem je vyměnil - což jsem asi neměl dělat. Psal jsem že mam založené akvárko 10 dní, což neznamená že tam chci narvat hned ryby, jen se informuji jaké ryby tam mohu dát.
Tvému akváriu určitě prospěje dalších alespoň 14 dní bez rybí osádky a když se vymění častěji voda, tak to bude pro akva současná(nejen současná) prospěšná činnost. Hejno těch neonek(nebo jiných teter, podobný velikosti) a k tomu třeba pár čichavců zakrslých nebo medových a na dno třeba nějaký hejnko pancéřníčků, výběr je solidní. Klidně i nějaký pár cichlidek třeba Thomasových bych si tam dovedl představit. Až se rozhodneš k prvnímu přidávánáí ryb, tak postupně a ne všechny najednou, ať se akvárko nezatěžuje příliš skokově.
zakrsli i medovi cichavci jsou do takoveho akvaria naprosto nevhodni, to uz radeji parek modrych
Do 10 dni zaloyeneho akvaria radeji nic, jeste tak 20 dni pockat.
Jinak, nejprve si o rybach neco precti, nema smysl, aby ti tu nekdo rekl ryba XY a tys ji tam dal, aniz si o ni neco vedel. Pokud "chcipou neonky a neda se s tim nic delat", je pravdepodobne, ze bude podobne chcipat v podstate vsechno.
0 21.08.2011 21:21 Algieba – Zakladam akvarko 120 l
Dobrý den,
mam akvárium 120 L a chtěl bych do něj nějaké rybičky.Chtěl bych aby byly větší a nějak více barevné. Měl jsem tlamovce,ale manželce se moc nelíbily,pak jsem je vyměnil za neonky a ty nějak onemocněly a nedaly se zachránit - léčil jsem je jako divej a porad chcípaly. Teď mam 10 dní nově založené akvárko a nevím co tam. Živorodky mě nějak netáhnou.
Prosím poraďte. Děkuji
Já bych ty Gavůnky vyměnil za nějaký hejno teter(prostě daleko více ryb s hejnovým chováním) a rozhodně bych ubral těch ancíků, tak na 2 kousky a ty čichavce když už tak nějaký zakrslý nebo medový a měl bych spolehlivý regulátory populace těch živorodek.
které ryby mám v tom případě oddělat a co přidat aby se to tam teda hodilo?
Už teď tam máš neuvěřitelnou a nevhodnou směsku a ryb víc než dost. Nic nepřidávej dřív, než nějaké druhy prodáš/věnuješ.
0 21.08.2011 18:12 petr – co s rybama
rád bych věděl jestli do 110 l akva k 6 gavůnkům bossemani, 11 ancíkům, 4 gupkám, 2 mečovkám mohu přidat pár čichavců perleťových a 8 teter císařských popřípadě poraďte co jiného nebo co bzch mohl ještě navíc přidat. uvažoval jsem o danio pruhované nějakých dalších gavůncích jiného rodu nebo o pancéřníčcích
Starší reakce
Dobře
Nevím co je to menší akvárium, ale spíš bych počkal do záží. Alespoň si budeš trénovat základní vlastnost akvaristy(ky) a tou je trpělivost.
Tak jo
A mohla bych betťáka koupit už příští týden a dát ho zatím do menšího akva do září ?
Můžeš toho jednoho ancíka odnést taky do školního akvárka a přidat ty pancéřníčky, mají rádi společnost a uvidíš jak se jim to v hejnu bude líbit.
Tetry zatím na ostatní nedoráží.Ale začínám o tom uvažovat.
Tetry bych mohla dát do školního akvária (ale musím počkat do září).A nebylo by těch pancérníčků moc ? Jsou tam i ti ancitrusi
Osobně bych to udělal tak, že bych toho beťáka vyměnil za ty tetry. Tetry krvavý když nejsou v řádným hejnu, tak se začnou nudit a rádi okusují ostatním rybkám ploutvičky a paví očka se nabízejí. Na to aby se tam dalo dát slušný hejno tam není místo a takhle ty rybky stejně nevyniknou. Neonky to jsou další typičtí představitelé hejnových rybek kde opět není možný zajistit slušný hejno na to aby tyhle rybky vynikly. Pancéřníček, další typicky henová rybka, těch bych tam naopak dalších alespoň 5 kousků přidal. Beťák bude přirozeným způsobem redukovat potomstvo těch pavích oček, takže by přemnožení nemělo hrozit. Takže když to shrnu, tak beťák ano, tetry ne, pancéřníčci přidat. Takhle bych to udělal já.
Já vím ,že by jich mělo být víc.Neonky jsem původně nechtěla,ale zachránila jsem je od bratra jinak by nejspíš zemřeli ,protože se o ně vůbec nestaral.Bojovnici tedy už do akvárka přidávat nebudu
0 11.08.2011 12:50 Very – Myslíte, že ji můžu koupit ?
Mám 54l akvárium,topítko,filtr a zářivku.V akvu jsou : 3 x Paví očko ( + jeden malý sameček),2 x Ancitrus,5 x Tetra krvavá,2 x Neonka červená a 1 x pancerníček.Chtěla bych si koupit samečka bojovnice pestré.Myslíte ,že by se mu v akvárku dařilo a nebo ho raději kupovat nemám ?
Starší reakce
Díky za tip, kouknu na to...
dala bych tam spíš menší rybky, třeba razbory (hengelova, espeho, skvrnoocasá), razborky (galaxy, trpasličí, bornejská...), tetry(tetra rudá, modrá neonka). Když ty rybky budou menší může jich být víc a budou se líp cítit, i to bude líp vypadat. Klidně by tam mohlo být třeba 20 razborek trpasličích a 10 galaxy k tomu dobře zarostlá nádrž a budou tam jak v ráji
Chtěla jsem větší, ale nemám ho kam dát. Sice bydlím v rodinném domku, ale s akvaristikou jsme při jeho stavbě nepočítali - ta dvě akvárka 54 a 84 plus dvě třicítky na Betty a krevetky jsou maximum, co si můžu dovolit, bohužel.
Vím, že pro Siamky je to malé - já jsem v počátku netušila, že tak vyrostou...
Tu 84l už mám druhý týden v záběhu, tak začínám přemýšlet o osádce. Myslíš teda, že bych tam mohla přidat tak 7 parmiček ? Nebo 5 a 5 ? Nebo jen 5 ?
0 06.08.2011 09:29 ROmualdo uz je 150l a mám tam zatim jenom dánia tyhlety 6 ks
jak velké bude to akvárium?
0 06.08.2011 09:23 ROmualdo Potreboval bych poradit jake rybky se hodá k dániám malabarským rozmyslám e nejakých hejnovitých druhoch jako je napr.tetra královská nebo nejaké mrenky ?
84 není o moc větší, nepřemýšlela si ještě o větším? klidně atypické o stejných rozměrech ale dlouhé. Na ty siamky to bude pořád malé a ani parmiček čtyřpruhých nebudeš moct dát pořádné hejno
Zdravím všechny. Po téměř dvou letech se mi mé první akva - 54l "zaběhlo" tak, že se přemnožila nebo přerostla většina ryb, o rostlinách ani nepíšu - je to džungle...
Takže jsem se rozhodla pořídit další trochu větší nádrž a pěmístit tam přebytky. Nádrž je 84l. Určitě tam musím přemístit páreček SAE, které jsem koupila jako takové čudly, že je vidět nebylo a teď udělají tempo a jsou na druhém konci akva. Pak asi 5 Pandíků (koupila jsem pár a už se 2x vytřel, mám 10 kousků... :stydim
No, a pak cca 6 větších Ancíků - dtto. z původního páru je plné akva Ancíků. Čili 2 SAE, 5 Pandíků, 6 Ancíků (zkusím v jednom akva nechat jenom samce a ve druhém samice). Jsou to ale takové "nebarevné" rybky. Chtělo by to něčím zpestřit - něčím, co se moc nemnoží, pokud možno. Máte nějaký nápad ? Myslela jsem na nějaké další parmičky - Purpurové a/nebo Mechové ?
ted sem se zakoukala na cichlidku kakadu nebo na akaru zlatou !! a ted uz chci vsechny :(
Beastie napsala: kančíci jsou velicí, akary? (trochu jak kapr)
koukni na kančíka zelenookého, nebo akaru hnědou, není cichlida jako cichlida
jo a ještě jsem zapomněla zmínít nepřeberné množství různých barevných variet cichlidek (např ramirezova, apistogramy..), které nejsou příliš agresivní, neryjí do dna a dorůstají tak do 10ti cm.
Další zajímavé rybky jsou sekernatky, tetra stříkavá...
V africe třeba halančíci, pestřenec červený...
jen tak pro inspiraci
mám geopgahy Tapajos red head, taky jsou G. Pindare kteří jsou ještě trochu menší a mírnější. K nim mám hnědé akary (taky mírné a ne až tak velké), skupinu teter císařských, ktré jsou zajímavé svým chováním odlišným od jiných teter.
Taky moc nemusím skaláry.
V menších akvárkách mám všechno možné, hlavně aby se jim dařilo a vypadalo to dobře, převážné malé hejnové rybky jako třeba razborky galaxy, modré neonky, jiné další drobné razborky a k nim krevetky. Přemýšlím nad nejakým menším druhem gavůnků.
Těch zajímavých druhů je opravdu hodně, záleží co se líbí tobě, ale že by v jižní americe byly jen neonky, skaláry a ancíci se říct nedá
Jižní amerika jako amazonie? skaláry, ancistrusi, neonky tetry a pak zbytečně ohromné ryby
Já mám např v práci párek čichavce medového, menší hejno razbor hengelových a ancíka a tohle osázení je v pořádku, je zajímavé, ale už ho mám, chci něco jiného...ale co
Cichlidám se asi chci vyhnout, časem určitě to Malawi chci a tam jich bude habaděj, kančíci jsou velicí, akary? (trochu jak kapr), čichavce již mám, tlamovci nejsou vhodní,...co mi zbývá za dominantější rybu k nějakému hejnu?
vybrala bych něco co bude redukovat počty mladých
Do takového biotopu se dle mého hodí nejaké cichlidy nebo kančíci ze střední ameriky, ale zase aby nebyly příliš draví.
Ale mě se spíš líbí jižní amerika, čistší tmavá voda, měkká... moc nemusím živorodky
Jenže diverzita jak v chování tak ve vzhledu vyžaduje mnohem větší akvárium, vždycky něco najdu ( jako třeba mřenku) a hned tam stojí 4 ks vlastního druhu, minimálně 200l
nebo SAE je taktéž zajímavá ryba, příliš veliká na plánované akvárium.
Jak se tedy správně míchá koktejl osazenstva? hejnovité živorodky + samotářské ryby u hladiny + schovávájící se dnové ryby?
Kdo na to má pěkný manuál?
0 05.08.2011 16:09 ROmualdo je to dobrý napad co se týka ryb ale aby to nebylo všechno rovnaké
Zdravím, přemýšlela jsem nad nějakým biotopem, časem určitě malawi ale do menšího akvária cca 160l přemýšlím nad osazenstvem třebas i biotopním
Co takhle 15x plata skvrnitá (nějaká barevná varianta) + 4x mečovka zelená berlínská/zelená papouščí nebo menší montezumova?
Jsou to živorodky, časem to asi přeplní, ale něco k tomu chybí, ovšem na cm ryb už tohle je tiptop. Co se používá jako "čistič" ke dnu k živorodkám? chtěla bych se vyhnout ancistrusům, krevetám kvůli jávskému mechu ( mám ho plné zuby, všechno dusí, roste jak pomatenej a nic, zaboha nic se v něm nedá najít!)
Díky za názor, stejně si to ještě šestkrát rozmyslím.
Přidat reakci
1 ...... [132] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199752x