Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
Přísavníky 2 kousky a ty pancéřníčky nějaký menší hejnko 6 kousků, mám na mysli třeba klasiku, panc. panda. Chce to pamatovat na jemnější zrnitost dna, to mají pancéřníčci rádi.
do kolika litrového akvária?
poradí mi niekto pls koľko prísavníkov a pancierníčkov môžem dať do toho akva?
ok, každopádně jsem ráda, že jste mi pomohli vybrat a už se těším na jaro až akva pěkně zabydlím
Mečovky a Platy, to jsou takový závojnatky v menším(co do produkce odpadu), ale když se bude akvárko normálně udržovat(odkalovat a měnit voda), tak to bude v pohodě.
Pancéřníčků dej více, alespoň pět, třeba pand. Oranžové bývají nejčastěji živorodky - platy, mečovky. O potěr bys strach mít nemusela, čichavci se postarají.
Ok, nejspíš bych tam dala taky pár. Takže bych tam měla pár čichavců zakrslých, 2panceřníčky a dejme tomu 2otíky
dá se k nim vybrat ještě nejaká zajímavá ryba? Nejlíp oranžovo-zlatá?
(já vím furt s tím prudím)
Typické hejno otíci netvoří, ale je to pohledná malá rybka, do tvé nádrže bych jich klidně dal 4-5.
JJ pravda
Já už viděla těch čichavců tolik, že se mi to pomíchalo, u kterých je horší to poznávání
jestli budeš brát ty čichavce zakrslé(pár stačí nemusí to být 2:1) tak tam se pohlaví nedá zaměnit
otík....Krunýřovec jednopruhý(Otocinclus affinis)
Na těch gold molly zas až tak netrvám, jestli jsou nějaké podobné rybičky a menší prasátka tak jenom líp
dost se mi líbíly i mečovky jenže ty jsou asi pro větší akva, co jsem tak načetla...
Čeření nevadí. Dal bych pár. Ty gold molly, proč ne, jsou to trošku prasátka, ale s tím máš zkušenost teď s těma závojnatkama a čichavci budou přirozeným způsobem redukovat potomstvo. U těch moll bude nejlepší složení 1 sameček a 2 samičky.
U těch Čichavců stačí pár nebo je třeba lepší převaha samic jako 2:1. Mám obavu abych vůbec trefila pohlaví a vybrala si opravdu páreček. Nebude čichavcům vadit to že se daná hladina čeří?
A jak se stále ptám k těm čichavcům dá se dát i ještě pár nějakých jiných rybiček třeba zmíněná gold molly? Nebo nějakých jiných zlatých?
(synovec zbožňuje moji závojnatku, ale ta půjde do jezírka a akva budou obývat právě čichavci
)
Právě původně jsem ancitrusy už moc dávat nechtěla. Líbí se mi, jak jsou pancéřničci aktivní i přes den
ten krunýřovec jednopruhý s nimi bude kámoš v hejnu? A je možný když tak i jiný malý krunýřovec, který nebude latinsky ancitrus?
Nebo jen ten jednopruhý zaručeně nežere kytky?
jo otíci jsou lepší....ale s ancíkama jsem nikdy problem neměl
Osobně bych tam ty ancíky nedával, protože i když budou krmený vším možným, tak jak jednou okusí listy rostlin, tak už je to napořád a neznám způsob, jak je to odnaučit. Dá se tomu lehce předejít skladbou rostlin, který jim tzv. nejedou, ale ani to nemusí být 100% opatření. Stejně tak bych do Tvého akvária nedával ty doporučovaný parmičky nádherný, tm by to nevyhovovalo prostorově. Čichavci zakrslý, dobrá volba. Chce to mít na hladině nějaký plovoucí rostliny v jejich kořenech se rádi schovávají, ale část hladiny nechat volnou. Chce to nezapomínat na pravidelnou výměnu vody a pestrý krmení, když je možnost tak živý, to velmi ocení a nejen oni.
EDIT: Yirka mě s těma ancíkama předběhl.
S čichavci souhlasím, ale s ancistrusy ne. To, že přikrmování zeleninou je zárukou proti napadení rostlin není pravda. Místo ancistrusů dej několik krunýřovců jednopruhých.
Právě proto ty čichavce chci
Samozřejmě se mi šíleně líbí i terčovci, ale to už je jiný level
To až budu jednoho dne zkušená akvaristka a budu mít obří akva
U těch medových jsem všude četla, že by na pár bylo vhodný mít akva až od 100l, aby byli spokojení, takže asi páreček zakrslých
Ale jaké rybky k nim? řekněme že pořídím k těm pancéřníčkům ancitruse a daný čichavce. Mám ještě nekoho třeba páreček parmiček duhových či nádherných nebo gold molly?
pokud ancíci mají alespoň trochu řasy v akvárku, tak se kytek nevšímají.Stejně si připlavou kousnout i klasický krmení...Dají se přikrmovat tabletama nebo zeleninou na plátky(okurka,cuketa)
Ty čichavci zakrslý nebo medový jsou krásný ryby..
Díky za radu. No já bych místo hejna 10 malých rybek radši páreček větších nehledě na to, že neonky se mi zas až tak extra nelíbí. Takže řekněme, že bych chtěla vycházet z toho, že chci pár čichavců asi zakrslých vzhledem k velikosti akva a k nim a těm panceřničkům nějakou tu zlatou
k radosti synovce
Ok, takže skvrnitého už kupovat nebudu kdybych zvyšovala počet těch pancéřníčků. Zatím je stejně velký jako ti zlatopasí a asi bobek už víc nevyroste, protože má něco z ploutvičkou asi buď zakrnělo nebo ji měl zlomenou (což jsem si ve zveráku nevšimla a bylo by mi líto ho kvůli tomu vracet, když se má i přesto čile k světu). Takže soudě podle tvé odpovědi se pancéřníčci nehodí na okousávání řas ze skla akva a pořídit i ancíky? Na druhou stranu jsem o ancitrusech četla, že se občas pustí do rostlin a už se toho nechtějí vzdát...
...ale na hejno to akvárko ještě je...
ten pancéřníček skvrnitý bude na to akva velký. Pořiď si tak 10 pravých neonek 2-3 ancistrucy(obyč nebo gold) a 4 kousky Parmička nádherná(to bude tvoje vytoužená zlatá rybka) ...koukni na to..
Zdravím všechny
Mám akva 59x25x41(hloubka) a moc chtěla bych poradit jaké rybičky zvolit, aby jim tam bylo dobře. Mám už tři pancéřníčky (2zlatopasé a 1skvrnitý) a dál se mi hrozně líbí čichavci. Jsem začátečník, takže bych chtěla asi radši nějaké ne moc náročné rybičky. Dál se mi líbí bojovnice, tetra krvavá. Nevím jestli jsou pancéřníčci i dobří pojídači řas? Nebo zda ještě přikoupit nějakého ohlodávače?
Takže krunýřovce? Byla bych ráda, aby noví osadníci nebyli moc velcí znečišťovatelé. Už teď tam mám hodně náročnou nevhodnou osádku, která tam od dubna nebude
Ještě mám jeden relativně speciální požadavek - potřebuji nějakou zlatou nebo červenou rybičku asi nejlépe páreček
protože na hejna to v cca 60l akva moc nevidím
Předem díky moc za návrhy
no ono je sehnat je asi problém...taky neznam moc lidí co je chovají
nooo tie sa mi veľmi páčia
len som ich u nás v obchodoch nevidel
jo to by taky šlo... ještě by šli ty cichlidy mramorové a rvavá nebo ty pestřenci "uliťáci"
hele ty máš ty pestřence co se jim říká "princezna z Burundi" ?
na tu se vybodni...to je hroznej mamut
.... dej tam echináče atd.
jo... já taky psal jihoamerické cichlidky a ne africké cichlidy
tu afriku jsem jmenoval, tam moc možností není
hej viem, volakedy keď som mal akvárium som ich mal strašne veľa...tieto rastliny mi prinesie otcov známy čiže neviem ani koľko ich bude ani aká veľkosť ale rozhodne nepotrebujem viac ako dva korene
Tahle kryptokoryna je velkého vzrůstu. Pokud se jí bude dařit jsou listy dorůst i 80ti cm a je schopná nádrž dost prorůst. Myslíš, že je to nejvhodnější rostlina do tvé relativně malé nádrže? Raději se podívej po menších.
dík za radu, musím si to ešte dobre premyslieť
0 03.12.2011 13:43 radim Má stolitrové akvarium...to mu nedává moc velký výběr z větších cichlid. Pokud by nešlo o druhové akvarium s jedním párem. Kančík červenohrdlý v žádnem případě!
Musíš si rozmyslet co chceš za konkrétní biotop nebo je ti to jedno a spácháš společenské akva. Jaký jsou rozměry toho akva?
Z větších ryb náš spoustu možností. Některé africké cichlidky(např.mramorová,rvavá atd.), jihoamerické cichlidky, některé asijské labyrintky(čichavce,vrčivky), skaláry(pokud na to je akvarium dost vysoké). Taky si uvědom, že ne všechny ryby se chvají hezky k rostlinan. Rozhodnutí je na tobě...výběr je velký...
Pokud máš rád rostlinné akva tak bych ti doporučil nějaké cichlidky nebo menší akary. Nebo pokud ti nevadí, že by jsi měl nádrž jen z tuholistými rostlinami tak bych šel do kančíků (např. příčnopruhých nebo červenohrdlých). Nebo čichavci či gavúnci taky nejsou špatní, ty bych doporučoval taky, můžeš je mít v akváriu s jemnolistými rostlinami a nejsou nijak nároční (teda až na některé druhy).
0 03.12.2011 12:55 michall7 – akva 100l
Prosím poraďte mi nejaké varianty rýb do 100 litroveho akva...premýšľam nad tým už skoro dva týždne a neviem sa rozhodnúť, čo by som chcel
mám len dve požiadavky ryby musia byť menej náročné a pomerne "vačšie" nemám rád ryby tipu Neónka
vopred ďakujem za nejaké tipy a nápady
já bych trochu zredukovala to osazenstvo.Třeba se zbavila těch mečovek a pavích ok a pak přidala párek čichavců.určitě je lepší mít míň druhů,je to pak dobrá podívaná...Já z vlastní zkušenosti bych doporučovala modré čichavce.u mě jsou v pohodě
Nenarazil. Děkuji.
Asi nejlepší informace o nich jsou tady:
www.akvarista.cz/…
Posílám, pokud jsi na to nenarazil.
Ti moji pašáci byli v kubíkovce, tříletí, žrali jako kombajny a v podstatě "na co přišli"
Problém s líbačkami je v tom, že jsou v obchodech " ve čtyřce" a jsou to "čichavci"... Klasičtí "téčkoví" (Tricho...) jsou prostě jiná skupina. Líbačky v malé nádrži zarazí na těch patnácti cm, ale když mají místo a dobrou stravu, tak to dovedou nahnat...
Dobrá omlouvám se. Moje chyba. Nějak jsem si zafixoval, že se jedná o menší druh. Nevím ani proč.
Teď jsem si o této rybce zadal dotaz a prakticky u 90% odkazů vyleze maximální velikost 15 cm. Jestli je tedy tento údaj zavádějící, tak by nebylo od věci jej upravit i zde v atlasu. Já bych si jej dle uváděných odkazů totiž klidně do akva 100 - 150 litrů koupil.
Nevím jestli jste si toho všimli, ale na "připomínky ke stránkám" proběhla diskuse, zda-li se má studovat fórum, atlasy, články atd., nebo je lepší zadat dotaz. V tomto případě se mi potvrzuje, že je lepší zadat dotaz. Sice jsem poradil čichavce líbajícího, ale byl jsem ihned opraven, za což děkuji, a dozvěděl jsem se i něco, co je v rozporu s údaji tu na stránkách i v mnohých radách tu na fóru.
Dále jsem se dočetl, že je docela obtížně krmitelný vločkovým a mraženým krmivem. Ne že by jej nebral, ale prý docela strádá. Předpokladem pro zdárný chov je údajně i hustě (hodně) zarostlá nádrž.
V akváriu také třicet - ne kecám, dvacetdevět
Čichavec líbající v přírodě 30cm v akva 15 i víc cm.
Líbajícího do 100 litrů bych si hodně moc rozmyslel...
Já bych se spíše klonil k medovým nebo líbajícím, Akva má zajímavý rozměr, ale kvůli tomu i malou plochu hladiny.
Párek čichavců zlatých nebo perleťových bych si tam klidně dovedl představit.
Přidat reakci
1 ...... [128] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199752x