Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
0 02.12.2018 12:07 panky83 Zdravím, chci se zeptat mohu přidat 8 parmiček čtyřpruhých do mého akva 128l (v mé prezentaci jako no. 2), kde mám 4ks mečovek, 8 teter krvavých, 4 panceřníky pandy a 2 Ancíky?
Starší reakce
Klidně to s těma zakrslákama(od Šmerdů) zkus, nedávaj už jiný větší druhy, nedávaj je brzy, dej je až tak po dvou měsících po založení akva.
Plevelní šneci, okružáci a levatky. Konkrétně třeba ti otíci se mi zas tak neosvědčili. Řasy budou žrát, až nastane bída a hlad, což je v normálním akváriu s ostatníma rybama docela utopie.
A do těch tvých 125l bych dal taky maximálně jenom pár větších ryb. K těm čichavcům pak hejno razborek a bude to paráda.
Dobře, děkuji, a ještě jedna věc, protože ziju v Brně a chodim do Sklorexu a tam mají odchovane čichavce, tak jestli by to nezměnilo situaci? Nebo jsou i tak náročni?
Já bych to nekombinoval a dal buď pár perleťáků a nebo modrých, budeš mít větší prostor pro další osádku.
A kolik tak na 125L? Pár modrých a pár perleťových s příp. Možnosti malých rybek?
Ano, jsou to povětšinou importy a dovedou vyškolit i vorezlejší borce.
Já bych šel do perleťáků.
A co tak za druh? Neritiny? Jinak ty řasožravé ryby možná tak otík?
Takže třeba dva páry těch modrých? Jinak ti medoví a zakrslí jsou náročnější, nebo co je s nimi?
Nejlepší řasožrouti jsou šneci. Ty rybí zástupce s tímhle zaměřením bych bral s rezervou.
Pokud jsou to tvoje první zkušenosti s čichounama, vyvaroval bych se těch zakrsláků a meďáků.
Každopádně těch hejnových rybek bych dal víc. 8 je spíš skupinka než hejno. A taky mi v tam chybí nějaká ryba na dno.
0 27.11.2018 06:15 Genovesa Jasně. Tak proto asi bude lepší pořídit tetry červené místo neonek? Počet ryb je OK?Děkuji
Tam šlo o topení ne o to kolik vydrží v ostatních ohledech.
Amatértom napsal: Já bych právě raději volil neonku červenou, ta vydrží víc, tam by to mohlo fungovat.
Všude čtu, že červená je choulostivější? Jsem z toho jelen už. Se ani nevyspím
Proto jsem zvědavej
Já bych právě raději volil neonku červenou, ta vydrží víc, tam by to mohlo fungovat.
Při téhle kombinaci jsem zvědavý na kolik budeš v AQ topit (s ohledem na neonky obecné a bettu)
Rostliny tu uslyšíš "co nejvíc", já ti poradím tolik kolik chceš hlavně ať se jim daří. Plné AQ skomírajících rostlin tě nezechrání.
0 26.11.2018 22:23 Genovesa Dobrý den, zakládáme akvárium 126l, bude tam jeden samec bojovnice, samec a 2 samice čichavce modrého a 8 teter červených nebo neonek obecných.
Je naděje, že budou fungovat v míru? Kolik rostlin bychom měli vysadit do tohoto akvária? Děkuji za radu.
Nic? Druhů máš dost, počty na houby...
Skalára tam podle mě nepatří, dal bych ji pryč. Nehledě na to, že by asi neměla být sólo.
Tetra je hejnová ryba, posílil bych (resp. vytvořil) hejno.
Pancéřníček jaký?
Prezentace nádrže by se hodila...
0 26.11.2018 21:33 Mates165 – Dotaz
Zdravím vsechny, mám akvárium 120L a momentálně 3x Black molla, 2x ancistrus, 1x tetra citronová, 1x pancernicek, 1x skalára a chtěl bych radu co k nim? A v jakém počtu? Mockrát děkuji za odpověď.
Starší reakce
Je to na ně malé.Tenhle objem je tak na šnekáče z Tanganiky nebo nejaké malé říční cichlidy z Afriky.
Nejsem cichlidář, vycházím jen z nalezených informací, ale víš jistě, že tento druh patří do tvé nádrže?
www.cichlid-forum.com/…
0 22.11.2018 03:06 Northwear – Africké cichlidy
Zdravím . Vedeli by ste mi poradiť koľko samcov a samíc do akvárií a s rozmerom 80x35x40 ? Konkrétne by sa jednalo o jeden druh Labidochromis sp "mbamba". V akváriu je filter Tetra EX800 Plus, kremicity piesok,3D pozadie ,vzduchovanie ,topenie a osvetlenie Chihiros A801. Za radu ďakujem. Uvažujem o 3 samcoch a 9 samičkach.
2 páry je nedobré řešení. Silnější samec může toho slabšího bít. Když jsou tři, má už 2 cíle a bývá méně problémů.
Kup jen pár. Udržet je při životě není nejsnazší. V akvaristikách bývají ryby z Asie v mizerné kondici, které toho moc nevydrží.
Díky, no prubnu to s pár ks krevet a uvidím. Jak jsem psala nestojím o nějaké velké množení krevet, úkryty tam také jsou. Ale zase bych ráda někdy krevety pozorovala, takže pokud budou stále ve stresu schované, tak dostanou vlastní akva.
Co se týče těch čichavců, ještě přemýšlím nad dvěma páry do těch 128 l. Je to dobrý nápad, třeba na pozorování vzájemných interakcí nebo toho druhého samečka stejně neuvidím a bude pořád schovaný? Máte někdo zkušenost?
Co se rybě vejde do tlamy, tak to klidně zbaští. Takže nejde jen o čichavce i ty dánia si zobnou. Neříkám, že je nejde mít krevetky dohromady s čichavcema ale je v tom případě potřeba dost úkrytů, zarostlou nádrž a počítat se ztrátami hlavně mladých krevetek
Tyhle malé krevetky vždycky vyniknou nejlépe v samostatné nádrži. Nebo ti můžu doporučit
rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_japonska Jejich nevýhoda ale je, že se v akváriu nemnoží.
Kvůli těm čichavcům zakrslým? Doufala jsem, že 4 až 6 cm ryba nebude baštit dospělé krevety. A nebyl by lepší medový?
Jinak původně byla myšlenka krevety a dvě hejna malých rybek, ale čichavci se mi taky hrozně líbí. Původně jsem je zavrhla, ale teď jsem se dočetla, že by mohli zbaštit ty nezmary a jsou zpátky ve hře (ale nejen kvůli nezmarům). Někde jsem četla, že někomu malí čichavci a krevety fungují...tak přemýšlím, jestli to prubnout.
Jinak stejně uvažuji nad nanoakva, buď pro bettu, když nebudou čichavci, anebo by to mohlo být krevetárko,když budou čichavci nenažraní. Co by teda byla lepší kombinace do té 128. Dania a krevety nebo dania a čichavci?
Tak nejvíc bych se bál o ty krevetky. Je to drahý krmení...
Tu závojovou formu bych si rozmyslel. "Vylepšovat" takto aktivní ryby o závoje a tím jim znesnadňovat pohyb, to se mi moc nelíbí. To ale ber jen jako můj názor. Galaxky budou pořádná torpéda, těm aktivní spolubydlící vadit nebudou.
0 20.11.2018 12:28 veris – Akvárium
Zdravím,
mám akvárium hrubý objem 128l a v plánu mám:
2x čichavec zakrslýc (pár)
25x danio perlové (galaxy)
10x dánio pruhované (nejlíp závojová forma)
10x kreveta neocaridina davidi (oranžová nebo červená)
Bude to v pohodě? Trochu se obávám, zda dánia pruhovaná nejsem moc akční na čichavce a galaxyny, které jsou spíše klidné dle atlasu. Krevety se nemusí množit a úkryty mají.
Taky přemýšlím, jak to tam přidávat. Nejradši bych první dala čichavce, mám tam pár nezmarů a nechci je hubit chemií. A co dál, krevety? Nebo je to jedno u této skladby? Děkuji.
Starší reakce
Novota pár dní, slabý filtr, tvrdá voda, vápencové šutry, nevkusná dekorace, málo rostlin, příliš mnoho světla. Zřejmě bordel voda.
Tetrám se v tom nelíbí.
Tak jsem si prohlédla tvoje akvo a mám pár připomínek:
Jak často děláš údržbu? NO3 50mg/l je hodně, což zřejmě odpovídá množství živorodek, které hodně "špiní vodu" ale tetry mají naopak rády vodu čistou. Chce to prostě přitlačit na údržbě, dále vysadit (mnohem) více rostlin , nejlépe trochu přistínit hladinu plovoučkami - zdá se mi to přesvětlené a ryby se nemají kam schovat. Ty plovoučky ti ale hlavně pomohou snížit NO3.
Kolik těch ryb tam vlastně máš? Podle mého názoru ty "přísavníky" i mečovky bych dala pryč, s tetrami dohromady to nebude dělat dobrotu. Navíc gupky se ti za chvíli rozmnoží, takže ryb budeš mít pořád dost. Možná bych pak přidala ještě 10 teter krvavých, ať máš pořádné hejno.
Prezentaciu som už spravil, muzete sa pozriet
Chtělo by to založit prezentace dané nádrže...
0 15.11.2018 19:49 mildestory – Tetra Krvava
Dobry den, prosím o radu, mam akvarium 112 litrove, stredne zarastle rostlinami, mam tam 10 ks tetra krvava + 6 ks živorodka dúhova (paví očko) + 6 ks mečovka mexicka berlínksa mix + 2ks prísavniku...sprvoti tetry plavali spolu nahanali sa sem tam dobiedzali a ted po mesiaci stoja v kute na dne...na krmivo cakaju dokud knim nepadne dole...paví očka a mečuvky ku krmivu sa hrnu nahoru a plavu vačninou nahore a v strede. Chci sa zeptat proc tetry su na dne a moc neplavou? a jake ryby sa jeste k timto druhom hodí? děkuji
Starší reakce
Tak nakonec to vyhrál černý fantom. Za posledních 14 dní jsem navštívil pár akvaristik a neonky obecné, červené (modrou jsem nikde nepotkal) a tetra červenoústá byly vždy rozstřelené po celém akva a plavaly chaoticky tam a zpět. Fantomové byli v akvaristice v hejnu a zdáli se mě nejklidnější (tedy snad nejméně náročné na prostor). Vzal jsem jich 17 (chtěl jsem 14, ale bylo mi líto tam ty 3 zbývající chudáky nechat
). Hejno drží i u mě, akorát samci (6 ze 17) se občas zašívají v kytkách, pak vyplavou a navzájem si ukazují kdo má větší ploutve, zajímavé
Tímto všem děkuji za nasměrování
Starší reakce
ty cichlidky kakadu jsou moc hezké..
Já tam ty gold molly ani mít nechtěl,ale mladší chtěl nějaké žlutý rybičky(nenapadlo mně že stím nastanou takové problémy) a žádné jiné žluté jsem nenašel... No musím taky dětem v něčem vyhovět...
I ten hrad je tam kvůli nim...
v každým případě díky...
Ono to bude, i dalších větších ryb jako například cichlid podobné. A třeba akara hnědá, která se líbí mě už je u tebe objemově na hraně. Já bych tam velké ryby fakt nedával, vzhledem k tomu že nejdelší strana tvého akvárka má 70 cm. Kdyby tam nebyly ty živorodky, tak bych koukal spíš po drobnějších zajímavých rybách. Např.
rybicky.net/atlasryb/cichlidka_papousci
Neříkám, že nejde mít živorodky s čichavcema, nebo s cichlidama ale už to chce tu nádrž vychytat a mít nějaké zkušenosti a vědět jak to ukočírovat.
rybicky.net/nadrze/27487
To máš jednodušší mít topítko než vymýšlet úpravy topení v bytě. Vždyť se nemusíš doma kvůli jedné rybě upéct
Tak pokud je jediný problém beta, tak tu popřípadě můžu dát pryč...
U akara hnědé píšou akvárko nad 150l, tak to asi už vhodná ke mně není...
Pokud se bude dodržovat týdenní výměna vody. Z větších ryb mne napadá jedině akara hnědá. Ostatní by mohly lovit neony. K beťe se nehodí skoro nic.
V bytě máme teplotu okolo 25stupnu. Teploměr v akvárku ukazuje 26 stupnu. Na těch 26 to vyhřeje osvětlení akvária.
To mně nepadalo, že by přes noc to mohlo nějak výrazně klesnout.. Schválně kouknu po ránu kolik tam bude stupnů... Pokud bych měl problém s teplotou tak bud můžu přidat topení, nebo sundat zateplení radiátorových trubek který vedou kousek do akvária a třeba by to taky přitopilo.
A nějakou jinou větší kterým by ty živorotky (teda větší znečištění vody) nevadilo?
Betta chce teplotu kolem 27 stupňů, čili potřebuje vyšší teplotu než většina běžně chovaných akvarijních ryb. Vzhledem k tomu, že u nás seženeš většinou importy z Asie, které jsou zvyklé na opravdové vedro, tak se jejich dlouhodobý pobyt v studené nádrži může projevit propuknutím nějakého onemocnění.
Ty máš v bytě 26 stupňů nebo ti to ukazuje teploměr v akvárku? A to i přes noc? Přes den ti možná něco vyhřeje osvětlení ale v noci tam můžeš mít kosu. Pokud teda nemáš doma opravdu celoročně takové vedro, což se mi moc nezdá. Mírné kolísání teplot určitě ničemu neškodí ale ty rozdíly můžou být právě díky osvětlení dost markantní.
Já bydlel v paneléku a pokojová teplota tam byla kolem 22 stupňů, takže i na požadovaných 25 stupňů musím rybám přitápět. Teď nemluvím o letních vedrech ale o běžném provozu přes rok. Mimochodem teploměr mi ukazuje o skoro dva stupně více než je realita. No a jde taky o to že betta potřebuje čistou vodu, což bývá s živorodkami problém.
Co týče čichavců tak tam je to stejný jako s betou, jsou to ryby co potřebují čistou vodu, takže se k nim zpravidla vybírají čistotní spolubydlící.
Mylslel jsem něco okolo 10cm něco jako Čichavec perleťový.
Nějaký páreček větších ryb.
A v čem je s betou problém??
Já s teplotou v paneláku nikdy neměl problém... Mám tam pořád 26 stupnů a přes léto to bohužel stoupá. Spíše bych potřeboval chladit...
Ahoj, předně jsi tam podle mě neměl dávat tu bettu, když to máš s živorodkama a bez topení. Já tam moc prostoru na nějaké velké ryby nevidím, pokud tam budou živorodky a ještě tam chceš hejno neonek. Ony ani ty neonky nejsou k živorodkám to nejideálnější (tím neříkám že to nejde) ale chápu, že to bude vzhledem k dětem jasná volba.
Jinak je otázka, co je pro tebe velká ryba. Z mého pohledu a vzhledem k rozměrům nádrže už tvoje stávající osádka není, nebo spíš v dospělosti nebude žádná drobotina
.
Ahoj..
Poradítě mně nějaké větší ryby(aby šli taky někde sehnat) který by šlo dát do společného akvária 70x50x50 čistí objem asi 130l. viz prezentace. Ještě tam asi příjde kvůli dětem nějaké hejno neonek..
díky...
Starší reakce
Ber to takhle. Ještě před několika desítkami let nebylo právo na důstojný život přiznáváno ženám ani lidem např. černé rasy. Pak se uznala práva žen, černochů,zvířat atd atd. Prostě se to pořád posouvá a posouvá.
Postupně jak lidi čučí do svých akvarek uvědomují si nároky svých chovanců. Není to o tom že ti neonka obecná v 50 litrech pochcípe kvůli litráži. Ale lidi si uvědomují souvislosti.
Například takové danio perlové, které je zde v atlase doporučované do 30 l by si vzhledem k jeho aktivitě dal do tohoto objemu jen málokdo. Je to takový kontinuální vývoj. Aniž bych hodnotil jestli je to v akvaristice dobré nebo špatné. Jen takové konstatování. Otázka je kam až to povede
Jistě, jiné civilizační okruhy taková etická dilemata neřeší ale podle toho vypadá např. asijská podoba akvaristiky. Viz. různí zprzněnci, tetované ryby atd.
Každopádně litraž není všechno.
Přidat reakci
1 ...... [23] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199752x