Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
Ono co se da pri chovu jen jednoho paru je videt i zde:
rybicky.net/atlasryb/kancik_zelenooky
To uz neni zrovna mala ryba, a pritom se tam pise, ze pro par 60l staci. Snazil jsem se jen rychle najit co nejvetsi rybu s co nejmensi doporucenou nadrzi, ne ze bych tento druh duverne znal
. Nemyslim, ze by zrovna tento priklad byl buhvi jak optimalni, ale dokazu si predstavit, ze by to fungovat mohlo. A fungovat by to mohlo i s jinymi vetsimi rybami, kdyz by byl par sam v akvariu. To ze tohle nekdo napsal u jednoho druhu, muze byt jen tim, ze to zkusil a fungovalo to, u jinych to jejich autor treba jen nezkousel a pokud jsou srovnatelne velke a vuci sobe mirumilovne (ve smyslu ze to presije cely par)...
Co se tyce malych cichlidek, naslo by se jich vic, ktere by ani nemusely byt jen jeden par, dalo by se pri vhodnem vyberu treba i kombinovat 2 druhy, ale jiste ze jeden druh znamena vetsi sanci na "samoodchov".
Nekdo si tady pro tak male akvarko vybiral:
rybicky.net/atlasryb/pestrenec_cerveny
take by to mohlo vypadat zajimave.
Videt cichlidy vodit mlade, to je opravdu podivana, specialne kdyz se neresi kam dat jikry, kam dalsi akvarko, nebo kam je prelovit z rozdelene nadrze, at je neco okolo nesezere.
Ale at nejsem jen u cichlid, takove hejnicko tak desti plat, vsechny krasne stejne zbarvene, i to muze vypadat super, jsou hrave, zrave (vezmou ohledne krmeni skoro cokoli)... jen by to pak chtelo casteji odkalovat, cunatka to jsou. Lakave na tom muze byt, ze si barvu vybere snad kazdy. Mame koralove, ta krasne cervena na zelenych rostlinach prehlednout nelze.
S nejakymi mensimi Cichavci by to taky mohlo byt fajn:
rybicky.net/atlasryb/cichavec_zakrsly
rybicky.net/atlasryb/cichavec_medovy
Ackoli male akvarium zuzuje vyber, stale je pro 54l i tak dost velky, specialne v pripade specializace
.
To zní dobře, přiznám se, že jsem opravdu chtěla více druhů ryb, ale když se to tak vezme, pak by to bylo až moc a žádná rybka by vlastně nijak extra nevynikala...před dvěma roky jsem byla nucena skončit s chovem karasů v jezírku, věnovala jsem se jim asi 6-7 let a měla jsem docela úspěchy a vůbec mi nevadilo, že jsem měla jen jeden druh, idkyž plno variet
Akvárko je ale menší a citlivější ekosystém a zrovna to moje - kvůli bytu moc malé na chov karasů i všeho dalšího, by tu specializaci ocenilo víc. Je tedy pravdou, že bych mohla chovat např jeden pár větších rybek? Asi ještě pujdu studovat
Tohle uz jsou vsechno ryby, ktere nechovam a nechoval jsem, takze mohu konkretne houby radit. Napisu neco obecne.
U takto malych nadrzi se pro nejvetsi radost da doporucit specializace. To akvarium je jako spolecenske male, ale pro nejaky konkretni druh ryb muze byt akorat, nebo dokonce i vetsi nez je nutne potreba. U specializovanych akvarii se totiz da chovat i to, co se neda chovat ve spolecenskych akvariich, protoze se nesnese. Vyhodou take je, ze se v takovych akvariich mohou mnozit ryby samy o sobe (mohou, nemusi, jak u ceho), z cehoz ma clovek radost i kdyz odchov puvodne ani nechtel. Kolik lidi rikalo, ze nebude odchovavat, a pak prvni narozenou a prezivsi zivorodku hlidaji jak oko v hlave, kazdy den se z ni tesi.
Vim ze je to tezke, specialne na zacatku se kazdemu libi vice ryb, je tezke si vybrat a navic treba v rodine by kazdy rad neco, ale jako u mnohych veci, vybrat si mene je nekdy vice, protoze co je mi platne ze se mohu divat na x druhu, kdyz zadny z nich nema sanci ukazat vsechno, co by ukazat mohl. Mensi akvarium jako spolecenske je velky kompromis (i s vetsim mam sam maslo na hlave, zkusenosti z prvni ruky), sice casto k videni, ale malokdy jde na pohled o neco, o cem by spousta lidi rikala, ze po necem takovem taky touzi.
No a k těm skalárám, to nebudou ryby pro mě, vím že jsou populární a hodně lidem se líbí, takže budiž jim i jejich rybám přáno
, ale mě vždycky přišlo že někdo skaláře ublížil a že jí z hlavy a ze spodu trčí něco co tam nepatří
. No jo a ty živorodky asi budu muset zredukovat, jsou to fakt prasata
Sakra, sakra pánové a dámo
vy jste se tu rozjeli
to aby tady člověk visel
no každopádně děkuji všem za rady níže, zatím se pokoukám co by se mi líbilo a pak se vás pozeptám jak to je vhodné či není. No parmičku červenoploutvou bych ráda nechala jen jednu a té černopruhé by teda bylo lépe s kámoškou? Dočetla jsem se že stejně nepoznám jestli ryba nebo rybák, tak teď mi ještě řekněte jak si mám být jistá že to bude černopruhá a ne ty dvě co jsou jí podobné
?
Názoru si samozřejmě cením a beru k srdci - nechci rybky utrápit, ale mít radost na ně pohledět, jak se maj dobře
Máte zkušenosti s drobnoústkami trpasličími? Kdybych nakombinovala k 8 axelrodiím 6 drobnoústek, nebudou si moc konkurovat?
A na dno jsem uvažovala 1-2 krunýřovce jednopruhé a 2-3 pancéřníčky třískrvnné (taky hejnové, ale dívala jsem se do místních nádrží a daří se jim i po párech, tak nevim jestli je nebudu malým počtem stresovat
)
Snad to není na tak malé akva moc ryb... :-/
Ty neonky se rozstřelí po nádrži a budou jen tak bezhlavě těkat a nevynikne jejich krása v hejnu. Ne, ty tam nedávej.
S temi neonkami je to jen muj nazor, da se jich tam mit 10 a mit z nich radost, co pisu tak citim ja, dogma to neni
. Pokud je po neonkach velka touha, pak je to neco jineho, nez kdyz se hleda co, a neonka kazdeho napadne, protoze tu znaji i neakvariste.
Tetra ohnivá vypadá opravdu krásně, dokonce je doporučována do malých nádrží...ale je do červena a rudě zbarvené bych už chtěla mít v akváriu ty axelrodie kolumbijské, též vhodné do malých nádrží. Spíš bych na doporučení upustila od těch neonek a nejspíše i pavích oček, hrozně se přemnožují...nojo, tak teď zase nevim, co namísto těch neonek, ráda bych k té axelrodii ještě jeden druh do střední vrstvy
Ja zacnu tim, ze vymluvim neonky do 54l. Neonka je hejnova ryba, takze kdyz jich bude malo, nebude se jim to uplne libit, zadne hejno byt nemusi, a kazda bude stat v nejakem rohu toho akvaria... nic moc efekt, zadna radost z neonek, a ani radost tech neonek. Kdyz se jich tam da vic, hejno zaplni celou tuhle malou nadrz a nema cele kam plavat. Neonka je mala, svadi to k umisteni do male nadrze, dela to mnoho lidi a neonky jim klidne i leta prezivaji, nicmene si myslim, ze ve vetsim hejnu je jim rozhodne lepe. Co se tyce neonek, pokud jich neni vic, stanou se nezajimavou rybou (muj nazor, muzete mit jiny), na ktere neni moc co pozorovat. Kdyz se ale poridi dve male cichlidky (at uz jakekoli vhodne), je stale se na co divat, i kdyz je to jen par.
Zdravím!
Tak jsem dostala k Vánocům malé akvárko o objemu 54 litrů, doteď se v něm zabíhala voda s rostlinkami a ráda bych pomalu vybrala rybí osazenstvo - zatím v něm žije 5 červených krevetek kvůli řasám.
Do střední a horní vrstvy by se mi líbilo něco jako axelrodie kolumbijská (2-3 cm - ta se mi hodně líbí), neonka obecná či červená (5 cm), drobnoústka trpasličí ( 3 cm - též mě zaujala)a klasické paví očka (nádherné, ale děsí mě, že by se mi mohly přemnožit).
Spodní vrstva a dno - pancéřníčci třískvrní (3 cm) a krunýřovci jednopruhý (5 cm).
Je mi jasný, že nemůžu mít v akvu všechny zmíněné druhy. Musím si vybrat jen něco, jen nevím, co by se v malém akvárku navzájem sneslo a prosperovalo.
Byla bych vděčná za Vaše rady a názory na zmíněné druhy, co se k sobě jak hodí, od čeho raději upustit, kolik jedinců z druhu a pod, případně něco úplně nového...děkuju, Mjuca
Tak s té Tvojí stávající osádky bych se rozhodně zamysel nad těma závojnatkama. Do společenských akvárií nejsou vhodný. Mrkni se do atlasu ryb a bude Ti to jasnější. Zbytek je v pohodě.
0 26.01.2011 21:58 Mishio – Prosim o radu
Ahoj. Mam 150l akvarium asi 2 mesiace. Moc sa do toho este nevyznam tak prosim o radu ake rybky by tam mohli byt k tym co tam zatial mam alebo ktore s tych co tam mam sa k sebe nehodia.
Moje rybky:
2x Zavojnatka
5x zebrička
4x mečovka
2x pavie očko
Mal som aj sumčeka žralocieho,ktoreho mi predala strasne mila teta v akvaristike zo slovami to je nenarocna spolocenska rybka do vasho akvaria ako stvorena (mimochodom bol tam posledny)a ked som si doma o nom co to precital, tak som ho za tri dni odniesol kamaratovi ako darcek
.
Tak prosim skusenejsicho o par rad
Díky za doplnění. Spletl jsem si tu parmičku červenoploutvou s červenoocasou.
Bacha na to, červenoploutvá Parmička druhou rybu svého druhu určitě neocení a bude ji neustále napadat! Jinak souhlasím s omezením živorodek, ale netřeba se jich zbavovat, žijí krátce, maximálně 3 roky, ale většinou jenom 2.
Ryby se tam můžou dát víceméně jakékoliv vhodné do společenského akvária, záleží co se komu líbí... Třeba Ramirezky, Tetry, menší Čichavci, Krunýřovci, Pancéřníčci atd. Spíše by bylo vhodné napsat co se líbí a naplánovat budoucí osádku a my to tady zhodnotíme.
S tím nákupem ryb je to složité, já se loni na burze neudržel, koupil jsem krásného Trnovce a teď mám v akváriu rybu, co vidím 1x za měsíc a je asi 2x tak velká než by se do mého akvária maximálně hodilo.
No chce to trochu zredukovat živorodky jak známo jsou to prasata hodně toho sní a ještě víc vyserou.Nechal bych to asi takto 3black molla a 3 pavi oka.K tomu ty parmičky třeba rymirezky(blue electric jsou supr) a třeba 4skaláry.
Určitě se v novým akvárku najde místo i pro jiný rybky. Udělal bych to tak, že bych zredukoval počty těch živorodek(jak pavích ok, tak mol)na polovinu a udělal bych si radost v podobě těch oblíbenejch ramirézek co máš v profilu. K těm parmičkám, to jsou tam po jednom kuse od těch dvou druhů? Pokud ano, tak bych jim pořídil společnost v podobě alespoň po jednom kuse od každýho druhu. Podíval bych se třeba na nějaký čichavce(jako větší rybu)
Zdravím, taky bych potřebovala radu, na jaře se moje rybky budou stěhovat do většího akvárka cca 180l, teď mám 80l a větší si pořizuji hlavně kvůli dvoum parmičkám pro které je tahle velikost malá, u parmiček mám ještě 10 Black Mollek, 10 Pavích oček a jednoho krunýřovce. Co si tak k nim můžu do toho většího ještě přidat, pokud vůbec něco
? Líbí se mi kde co, ale nechci aby to bylo jako s parmičkou z akvaristiky ( Akvárko má 80 l a je tam asi 20 rybek, můžu tam dát ty parmičky? Jistě, žádnej problém). Ach, to jsou ty začátky typu, tohle se mi líbí, to chci... No už jsem se trochu poučila, ale teď tedy, co k nim
?
Pokud se chces tesit na mlade, tak ho tam nedavej, v tom pripade tam nic jineho nez ten par nepatri.
Zatím na 99% jsem se rozhodla pro pestřence.Ale může s nimi být ancistrus?nepožere případně jikry nebo potěr?
Muzem zustat i v Africe:
rybicky.net/atlasryb/cichlidka_thomasova
A pak uz staci jen pozorovat, jak jich samo pribyva, kdyz budou tyhle rybicky samy, par ci dva, neni skoro mozne, aby jich nepribyvalo
.
A co bys mi teda poradil?
Párek tlamovců je sám o sobě nesmysl, jsou to hejnové ryby s hierarchii, ne párové. Pokud chceš pár zajímavých ryb, koukni spíše na cichlidy / ky z JA. Na tuhle velikost, pokud tam bude skutečně jen ten pár...se dá vymyslet spousta variant.
Chci si pořídit párek tlamovců,jací se nejvíce hodí do 63 litrů?budou tam sami
Pokud ty pancéřníčky panda, tak pouze za předpokladu, že tam nebudou ti panc. kropenatý, potom bych volil tak 8 kousků. Z těch teter bych bych dal přednost hejnu 10-12 kousků těch neonek.
Parmičky bych do stávajícího osazenstva již nedával.
Vím že u nás prodávají : Pancéřníček panda, Mřenka nádherná, tetra krvavá,Danio pruhované, neonky, čichavce zakrslé, parmička mechová a pruhovaná, pramička červenoocasá, duhová. Může být něco z toho?
Těch je
, chce si to ujasnit co vlastně chceš a zaměřit svoji pozornost třeba na zdejší atlas, kde vybereš nějaký varianty a na konkrétní rybky se zeptáš a jistě Ti někdo odpoví co si o té, či oné rybce myslí a jestli by se do tvého akva hodila.
To, chápu, že se Ti líbí, ale velikostně je(bude) to akvárko na ně malý. Podível se tady do atlasu ryb a najdeš tam spousty dalších pancéřníčků(pokud chceš je).
Pancéřníček (Diadema) dlouhovousý
rybicky.net/atlasryb/dianema_dlouhovousa
Proti kropenatému je trochu menší a taky čilejší. Ale proti běžným pancéřníčkům je stále docela velký. Jinak můžeš do okvária dát i pár malých Krunýřovců, ale vol pečlivě druh, aby nedorostli moc velcí nebo to nebyli rostlinožrouti jako obyčejný ancitrus. Vhodní jsou třeba zástupci rodu Ocotitluc, Loricaria atd ...
Jinak máš docela nevhodnou osádku. U mě Přísavka thajská ničila Čichavce, takže jsem ji musel dát pryč a kdysi dávno mi Rájovci při pokusu o tření zabili půlku osádky akvária.
tj.. ale mě se líbí škoda uvidím co s edá dělat.. je nějakáý podobný druh ?
Já osobně bych ty Pančéřníky kropenatý vyměnil právě za to hejno jinejch pancéřníčků. Bude to vypadat líp, když bude v akva u dna hejno menších rybek, než když tam budou dva kolohnáti.
až vyrostou uvidím.. musím kouknout po nějakých barevnějších rybkár mám je stejné barvy a to není tak pěkné.. dneska daruji Parmičky nádherné které jsem z prezentace ted smazal a zkusím ještě nějaké malé hejno
hejnko pancéřníčků nebo mřenek (ty neplavou tolik u dna ale zase bývají větší). Pancéřníčkům kropenatým to bude brzo malé
píšu že bych to doplnila na 10-12, ne že bych jich tolik přidala
ramirezky si tam klidně dej, razborky bych doplnila tak na 10 nebo 12
0 23.01.2011 15:13 vitek38 Ahoj. Mám 72l akvárium. Nýnější osazenstvo činí :2x ancistrus 6x pancéřníćek panda 7x razbora hen.. Měl bych do akvária ještě několik rybek přidat ? Pokud ano, jaký druh : Doplnit počet razborek, pancíků, nebo třeba několik čichavců zakrslých (velice rád bych si pořídíl pár cichlidek rami., ale to se k nýnějším obyvatelům akvária myslím nehodí)/ jiných menších ryb.
Starší reakce
Zkusme to udelat opacne. Napis co se Ti libi a mi Ti to zkritizujeme, ze to treba bude ozirat Pavim okum ocasy, nebo ze je to moc velke do toho akvaria, a nebo s cim mas pocitat, kdyz nekdo z nas tu rybu bude znat duverneji nez z popisu. Ke konkretnimu navrhu se jiste vyjadri vice lidi.
osobně bych tam nedávala tolik pavích oček, zachvíli budeš mít dost přerybněno až se namnoží.
Můžeš tam mít jedno hejno teter nebo razbor, je to lepší než živorodky, nepřemnoží se a tolik nekazí vodu i když jsou třeba stejně velké.
Na dno několik pancéřníčků a jako dominantu třeba nějaké malé cichlidky, či menší čichavce.
To je taková obvyklá ozkoušená kombinace ale díky velkému výběru druhů s různými barvami si vlastně každý může vymyslet co chce. Nekdo má rád neonky, jiný zase razbory klínoskvrnné, někdo si tam ratši dá méně obvyklý druh.
Když budeš mít tak 12 hejnových ryb, 5 pancíků, 1-2 páry větších rybek, nejakého toho krunýřovce a třeba i několik gupek v dobře zarostlém fungujícím akvárku, tak tím nic nezkazíš.
BTW, nez mne nekdo narkne, ze neumim pocitat, ty Neonky jsem ani nepocital, pac kdyby misto nich byla jedina Mecovka, kakanicka by bylo mnohem vic.
Uz totiz vidim, jak se nekdo s dvaceti dospelymi Mecovkami v takove nadrzi cili, ze mu rikame, ze tam toho uz ma dost, kdyz tady je tolik ryb a jeste si nekdo dovoli napsat, ze by tam par Ramirezek klidne pridal
.
0 19.01.2011 10:48 Poric Neporadí ještě někdo jaké ty rybky mohu přidat?
Ok, super, pudu objednávat ramirezky
Pri takovemto osazenstvu bych rekl, ze staci pocitat prumerne zhruba 5 litru vody na rybu, aby tam toho nebylo moc, takze to vyjde dobre, zadna supercunatka tam nevidim.
Oprava, 4 dánia, teď jsem je spočetla. Kdo by měl zájem, tak mu je daruju
Tak super, pokud by šla taková sestava
Mě přišlo, že i s těma dániema je tam už dost rybek. Ale zpočátku jsem měla 8 dánií, teď už jen 4.
Nic spatneho na tom nevidim, rybek tam sice par je, ale udrzitelne by to bylo i kdyby se pridaly hned ted.
Mám 90ti l akva. Zatím tam mám
3 ancíky, 12 modrých neonek, 5 dánií, 3 bojovnice pestré a 3 zakrslé čichavce. Neplánuji to hned, počkám, až pojdou dánia, tudíž tam jakože dánia nebudou, plánuji k rybkám dokoupit ještě páreček ramirézek. Může být?
No a ja doporucil jednu z nejmirnejsich cichlid jakou znam, ktera by se tam hodila svou povahou vzhledem k ostatnim rybam, moznosti pridat jeste dalsi druhy ryb, a take umernou velikosti nadrze. Jsou mirumilovne, klidne by slo do tak velkeho akvarka i vice kusu nez jen jeden par.
Přidat reakci
1 ...... [141] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199752x