Ryby do akvária 51 - 150 l (střední akvárium)
Parmičky i Tetry mohou Beťáka okusovat, ale není to 100% pravidlo. Pokud Labyrintku v této sestavě, raději Čichavce zlatého/modrého/perleťového.
Ahoj, chci se zeptat jestli mohou být ve 150 litrovém akváriu dohromady Razbory klínoskvrné které určitě chci + jeden samec Betty a nevím jestli koupit Parmičky čtyřpruhé - mechové nebo Tetry krvavé samozřejmě hejno.
Dík za názory
Ještě k tomu páru čichavců perleťových- mám vyzkoušeno, že to není dobrý nápad, lepší jsou alespoň 2 páry. Jinak samec prohání samici i ostatní obyvatele akvária. Ale při ploše hladiny u tebe se tam asi 2 samci čichavců a beťák budou přetlačovat o místo.
Ja som tiež prehodnocoval už niekoľko krát osádku a vyzerá to takto:
15-20x neonka červená, 8x Pancierniček trpazličí (len neviem, či ho niekde zoženiem), 1x samec Betty, 2x čichavec medový (tiež ho často nevídam). Chcel som 2x čichavec perleťový, ale vraj je to na nich malé
Mohlo by to takto byť? Prípadne by sa tam hodil nejaký pekný párik alebo malé hejnko niečoho ďalšieho?
Stagr napsal: Tak jsem ještě přehodnotil volbu rybí osádky - samec betty, par cichavce perletoveho, 12 neonek červených, 6 otiku, 1-2 lorikarie kopinate. Takto by to mohlo byt ok, co myslíte?
Bez Otiků by to tak mohlo být, jen těch neonek 15-20 ks a ryby přidávat postupně s odstupem 1 týdne, nejdřív neonky, pak lorikarie (1 samec a 2-3 samice) a až nakonec bettu a čichavce. Otíky jsem vyloučil kvůli teplotě vody, 26 st už je pro ně na hraně.
Už se to blíží - zítra pujdeme s maminkou do SkloRexu pro 10 neonek modrých a mooooc se těším.
A samozdřejmě bude i nová fotka
. ( jinak počítám s tím, že budu mít 20 neonek, někdo mi ale radil,že mužu mít i 30, ale to je už dýl.) Nechám to asi na 20, abych neměla přerybněno. Co myslíte? Dali by jste víc?
A když dám zítra těch 10, kdy muzu přidat dalších 10? za týden, nebo déle?
jinak moc děkuji za odpovědi, jsem fakt hodně ráda, že mi vždycky pomáháte
. Nedokážu si představit ( vlastně jo
) jak by asi vypadalo moje akvárko ( a nejen moje ), když by nebyly tyhle stránky..
Já nevím, něco mě k tomu táhne
.
Ale už tam teda asi nic dávat nebudu, máte pravdu že to bude krása i bez toho
A proč chceš mermo mocí přidávat nějakou párovou či sólo rybu? Proč neposílíš pořádně daný hejna? Co je na tom špatnýho? Že to nebude atraktivní? Ale vůbec ne, v jednotě je síla, čím méně druhů, tím lepší pokoukání, tedy ve tvém objemu rozhodně.
Ta Akarka Zelená vypadá zajímavě, ale z atlasu jsem se dočetla, že min. velikost akva je 60l. mám 54l hrubého, nebylo by to moc malé? A stačilo by jí krmení vločkovým tetraminem? Máte typ na nějakou jinou párovou nebo "samostatnou" rybku? a co Betta, mohla bych dát 1 samečka betty bojovnice? ( když bych topila kvuli bette na 26, vadilo by to neonkam modrym a pancernickum malym? Děkuju
Tak jsem ještě přehodnotil volbu rybí osádky - samec betty, par cichavce perletoveho, 12 neonek červených, 6 otiku, 1-2 lorikarie kopinate. Takto by to mohlo byt ok, co myslíte?
Dneska jsem koupila molitan do filtru, 3 ryby, rostlinu, krmení, chemii více v mé prezentaci. Budu aktualizovat fotku. Jaké ryby se hodí k 3 Gupkám a 1 Black Molly? Chci ještě koupit Black Molly, protože vím jaké má pohlaví je to holka a k ní chci koupit 1 holku, 1 chlap
Ten čichavec potřebuje teplejší vodu a je dost choulostivý na potravu, pokud chceš párové ryby, bude možná lepší Akarka zelená.
Dobrá volba jsou, meďáky bych nedával.
Dobrý den, mohla bych ( tak za měsíc, až tam budou všechny neonky modré ) přidat do mého akvária ( prezentace ) pár čichavce medového? Co si o tom myslíte? Máte s ním zkušenosti? A jsou ty neonky modré dobrá volba? ( Nebo by jste si tam dali jiné rybky, jaké? )Děkuji
Ok takže koupit nějaké rostliny a za zhruba měsíc koupit ryby. Co říká mamka: vůbec nesvit nebo tam zase budou ti šneci myslí Plže podle mě tam můžou být a nic špatného to není, že? nebo snad ano? A mám koupit novou houbu do filtru? Příde mi taková už jetá
Chce to přidat rostliny, pořešit svícení, stabilizovat teplotu, ryby přidat až za čas (počkal bych měsíc až bude jasné, že se rostliny chytly). V současné době by to bylo nerozumné tam nějaké ryby dávat.
Prosím napište jestli je tam můžu mít a jestli ne a proč. Trošku zjednodušeně Děkuji
Akara Laetacara araguaiae
Axelrodie kolumbijská
Bojovnice Pestrá
Bojovnice Bělolemá
Bojovnice Nebojová
Čichavec Medový
Dánio Pruhované
Drobnustka Beckfordova
Fantom Černý
Fantom Červený
Živorodka Trpaslíčí
Živorodka Komáří
Živorodka Endlerova
Živorodka Duhová
Kardinálka Čínská
Kardinálka Vietnamská
medaka Oryzias woworae
Dania, kardinálky, čichavci. Ale bez prezentace těžko radit. Kukni se do atlasu, zda něco z toho může do tvého akvária a líbí se ti.
Například kardinálky chtějí studenější vodu...
Ahoj, chci se zeptat, 14 dní zpět jsem předělával akva ( 120 l ) z důvodu velkého množství řasy.... teď momentálně čekám až mi akva trochu zaroste.... dal jsem pryč 14 živorodek a 2 panceřníčky. Zůstalo mi cca 15 neonek 2 gary pakistánské a cca 25 krevetek red cherry. Toto jsem dal již do akva a to z důvodu, že jsem je neměl kde mít... zatím je to vše v pohodě. Chci se zeptat ty neonky se mi drží tak ve spodní třetině akva, co mi poradíte koupit , kromě živorodek tak aby to zaplnilo horní část akva??? Prezentaci dodám jak mi to trochu zaroste. A prosím nepište že jsem tam ty neonky dal brzo , vím to ale nebylo jiné řešení.... díky
Mamku poslouchej. Dost lidí tu takhle smlouvá a skoro prosí, aby dostali takovou odpověď jakou potřebují. To znamená, že 10x ne a 1x ano znamená ano
. Myslel sem, že volíš stejnou strategii.
Jenom bych ti chtěl připomenout, že akvárko má sice 54 l hrubého. Ale je potřeba si uvědomit, že ve skutečnosti tam je okolo 45 l vody. Takže to nezapomeň zohlednit při tom počítání kolik ryb se ti do akvárka vejde. A s těmi rybami zatím opatrně. Být tebou, tak po nasazení dalších rostlin počkám alespoň pár týdnů, než se chytnou. Až potom bych tam dal několik málo těch gupek. Radši méně, než více, aby jsi tu nádrž nepřerybnila. Ony se ti stejně postupně namnoží
A nic dalšího bych k těm gupkám pro jistotu nedával.
Edit: Nůžky na stříhání nepotřebuješ. Je to vyhazování peněz. Stejně tam zatím není co stříhat. Investuj raději do těch spínacích hodin, rostlin nebo kvalitního krmení.
Ok takže s vámi jinak. Molly tam nebudou a rostliny tam budu přidávat o víkendu. Jak vypadají moje poznámky od vás a od obchodů, ano jsem ta která si sice všechno zapisuje ale ptá se víckrát mám to totiž po mámě napřed se raději tisíckrát zeptáme a pak konáme.
akva 54 litrů
rostliny 3 nenáročné rychlerostoucí
stříhání rostliny když zavazí
hnojení ano 1 krát týdnně
ryby budou gupky a ......
musím ještě spočítat kolik v akva můžu mít ryby
mamku neposlouchat ptát se na rybičkách matka tomu přece vůbec nerozumí
koupit ještě nůžky a molitan do filtru v Sklorexu
Měl jsem ve 112 l Čichavce modrého/zlatého a nedoporučuju. Samec může být dost agresivní a prohánět vše živé v akva. Barevné párové rybky jsou zejména mezi cichlidkami, ale pozor, řada z nich je také náročných na stravu, prostředí a kvalitu vody.
Díky za odpověď. Od Betty mi postačí klidně jen samec a ancistruse nahradím lorikárií. Pokud mnou vybraní čichavci nejsou vhodní pro začátečníka, bylo by možné je nahradit párem čichavců modrých a šedých, případně nějaký tip na barevné párové ryby?
Protivná nejsi, je dobře, že se ptáš, ale přijde mi, že se ptáš pořád na stejný věci, na který ti už někdo odpovídal. Je jasný, že můžeš být zmatená, že je toho moc, ale tak si prostě dělej poznámky na papír nebo do počítače...
Máš-li na mysli svoje akvárium v prezentaci, tak tam už máš mollyny, pro které je to docela malé. A málo rostlin.
Ahoj, já vím, že jsem už protivná ale chci se zeptat když v mém akva budu mít několik Gupek atak tam můžu mít i jiné ryby?
No, já jsem měl 3 kusy Ancistrus multispinnis před asi 30 roky.
Samec měřil kolem 12 cm. Ryby to byly hezké, kytky mně nežraly. Možná proto, že jsem je denně krmil spařenou kostkou mraženého špenátového protlaku.
Ale s čím jsem měl problém, tak bylo bagrování ve dně. I když jsem měl štěrk o zrnitosti cca 1 cm, tak jakmile začal samec bagrovat ve dně, tak se nedala zasadit nová rostlina. Do rána plavala na hladině.
Pokud mohu přidat moji zkušenost, tak jsem měla 2 přibližně stejně staré samice ve dvou akváriích s podobným vybavením a rostlinami. Obě ve věku kolem jednoho roku začaly okusovat rostliny. Hlavně kryptokoryny a echinodorus. Když jsem jim začala přidávat krmení s větším podílem spiruliny, tak jedna přestala rostliny okusovat, ale druhá ne. Té druhé jsem se musela zbavit.
Tudy napsal: Takže omezit výběr druhů ryb kvůli rostlinám je v pořádku ale obráceně je to špatně. Zajímavý náhled na akvaristiku ...
Nebudu kvůli
jednomu druhu ryby omezovat výběr rostlin na
polovinu.
Podívej se na moje hlavní akvárium, pro mě jsou ryby to hlavní. Ale i tak pár druhů ryb vyškrtávám ze seznamu kvůli rostlinám. Například by se mi líbili Uaru amphiacanthoides (Cichlidy klínoskvrnné). Ti by k mé osádce šli přidat, ale sežrali by mi všechny plovoučky. No a bez plovouček neudržím takovou kvalitu vody jakou mám, takže by to mohly odnést ryby co už mám.
Trošku démonizace potřebuje. Skoro není vidět začátečník, který by ji nedal na svůj seznam. V mylném domnění, že tím řeší řasy.
Když se vrátí mezi ryby chované jen těmi, kteří vědí proč ji chtějí, bude to akorát.
Takže omezit výběr druhů ryb kvůli rostlinám je v pořádku ale obráceně je to špatně. Zajímavý náhled na akvaristiku ...
Nechápu, proč bych měl chovat jeden konkrétní druh ryby, který omezí mé možnosti rostlin v akváriu na cca polovinu druhů. Ancistrus fakt není neobvyklá ryba. Krunýřovců jsou dostupné stovky druhů a velká část z nich má podobný tvar těla a atraktivnější zbarvení. Jasně, před 30 lety jsem ancistruse taky měl, ale v té době jsem neuměl sehnat jiné krunýřovce ani jiné podobné ryby.
Dobrou možností je třeba:
rybicky.net/atlasryb/krunyrovka_sp_L187b Celkem nenáročná, akorát proti ancistrusům chce trochu víc kyslíku ve vodě, takže čeření hladiny nebo vzduchování je nutné.
Nejen tady se opětovně setkávám s tím, jak se tato ryba téměř démonizuje. Přitom ji stačí vytvořit vhodné podminky, je to pěkná a tvarem těla neobvyklá rybka. Když nechci aby mi žrala rostliny, tak si pořídím takové, na jaké se nedostane, nejlépe stonkovky s drobnými nebo úzkými listy, na kterých se neudrží. Se slušnou filtrací a dobrou péči jsou OK. Chovám je léta a bez problémů.
No moc dobře jsi si nevybral:
- párek Bett - Betty se moc do společenského akvária nehodí a s párem můžou být problémy, když už, tak bych dal jen samce
- párek Cichavcu zakrslych a cichavcu medovych - je problém sehnat kvalitní malé čichavce a jsou dost citliví. Nedoporučuju, pokud začínáš s akvaristikou.
- hejno neonek červených (cca 15) - OK, tady není problém
- 1 ancistrus - nebrat. Je velká šance, že bude okusovat rostliny a dost znečišťuje akvárium. Doporučuju
rybicky.net/atlasryb/lorikarie_kopinata , žere řasy a nebývá s ní problém. Pokud chceš něco podobného tvaru jako je ancistrus, tak dá se sehnat, ale většinou to budou buď kytkožrouti, moc velké ryby, moc citlivé ryby nebo ryby co nežerou řasy.
0 14.10.2017 11:06 Stagr – Vhodná osadka
Zdravim, již delší dobu tu studuju materiály a postupně zakládám své první akvárium. Plánují nádrž hustě osazet a vybírám již dopředu nějaké vhodné ryby. Aktuálně jsem rozhodnutý pro párek Bett, párek Cichavcu zakrslych a cichavcu medovych. To bych rad doplnil hejnem neonek červených (cca 15) případně ještě 1 ancistrus. Je to reálné nebo bych měl něco z toho vypustit, případně nahradit? Dekuji za pomoc.
Maq napsal: Existuje skupina ryb, které ničí či poškozují rostliny. ... Co je to pro Bůh za terminus???
Existuje skupina ryb, které ničí či poškozují rostliny. Ty můžeme ponechat stranou.
Pak je hodně ryb, které vesměs žijí u dna a mají rády různé schovávačky; z kořenů, kokosů apod. I kdyby tam takové nebyly, kořeny nevadí, jsou pěkné, akvárium tím jen získá.
Pak je skupina ryb, která si ráda zaplave přes celé akvárko. Většinou ve střední nebo vyšší vrstvě vody. To nás taky nijak neomezuje, protože vpředu budeme mít tak jako tak nižší rostliny, aby bylo vidět dozadu.
Shrnu to: Vynecháme-li ryby ničící rostliny, pak všem rybám bude vyhovovat nějaký ten kořen či pár kamenů a jinak celá plocha hustě osázená rostlinami, vepředu nízkými (vč. tzv. kobercovek), a směrem dozadu vyššími.
0 13.10.2017 22:47 Eman07 Tak já vím že rybičky až na konec,ale musím přeci vědět jaké a podle toho akvárium zařídit.Ještě ho právě nemám koupené.Ani nevím jaké rostliny nebo rybkám je to jedno?150l by asi bylo max, možná i 200l ale víc ne.V jakém rozměru by jste akvárium doporučili? Děkuji
Maq napsal: Rostliny dělají akvárium - ne esteticky, ale funkčně. Dokud není dost rostlin a nerostou, není to akvárium, nýbrž pouhá nádrž s vodou.
Tleskám za zformování myšlenky!
Vážně si nechejte ryby až na konec, jako třešničku na dortu.
Napřed promyslete a prodiskutujte akvárium jako takové, jeho správné založení a vybavení technikou. A hlavně rostliny. Rostliny dělají akvárium - ne esteticky, ale funkčně. Dokud není dost rostlin a nerostou, není to akvárium, nýbrž pouhá nádrž s vodou.
Souběžně s tím si tady udělejte prezentaci, pěkně tam všechno vypište a dodejte fotky. Získáte díky tomu spoustu užitečných rad
včas, ještě předtím, než případné chyby způsobí neúspěch.
A potom, až to bude řádně fungovat, můžete smysluplně uvažovat a na tomto místě diskutovat o rybích obyvatelích.
RBeil: Začátečník a ramirézky?
Pokud budete chtít rostlinné akva tak určitě bych nebral akva pod 40cm v hloubce. Mám 36cm a je to strašně otravné protože nejde udělat žádné popředí ani pozadí z rostlin. A jestli máte mez 100-150l tak jděte do toho maxima co můžete. Čím větší tím lepší. Pokud chcete více druhů ryb tak bych volil hejno neonek cca 50ks, na dno panceřníčky a páreček cichlidi ramirezovy.
0 13.10.2017 03:42 Eman07 Tak já nevím pro co se rozhodnout.Líbí se nám větší barevnější rybky jako jsou tlamovci,ale ti potřebují větší akvárium a jsou i agresivní vůči jiným rybám.Jako problém to není koupit,ale zda je to pro začátečníka vhodné.
Jinak by se nám líbilo barevnější společenské akvárium s rybičkami u dna,ve středu i u hladiny,ale nevím jak to vybrat.Akvárium může být mezi 100-150l.
Úkryt z kokosu tam mám, vlevo v rohu. Není moc vidět.
Spíš než úkryt bych doporučil pořádnou džungli. Protože s holým akvárkem by ty ryby byly často v úkrytu. V džungli se schovají a budou všude
Pravda, nějaký úkryt třeba z kokosových skořápek by se hodil, jinak ono to zaroste, možná ještě nějakou plovoucí rostlinu na hladinu a pak už by tomu nemělo nic chybět.
No pestřenec je dost huba nenažraná. Obával bych se, že by malým tetrám dost zatápěl. Mně nádrž přijde málo členitá a taková příliš otevřená pro chov cichlidek.
Přidat reakci
1 ...... [34] ...... 184 185
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 199752x