Přihlásit se RYBICKY.NET »

Paví očko (gupka) - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Paví očko (gupka) - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Designer
Ale ano, kolikrát to jde velmi rychle a vypadá to přesně tak, jak je položen dotaz,"večer nic a ráno tohle". Všechno co vyjmenovávám, jsou teoretický možnosti, realita může bejt úplně odlišná, ale podle svýho pozorování se to kolem těch možných příčit tak trochu motá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: romant
No jo, ale to nezkrivi rybu ze dne na den...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Leli
Křivice, stáří rybky(tzv. vynesený samice), zvýšený hodnoty N látek, nevhodný krmení(jednotvárný), to jsou tak na hned věci který mě napadají.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LeliRe: Designer
jo taky se mi to stalo , ale prave me zarazilo to že byla naopak...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Leli
Tahle ohnuti Pavich ok, pokud vim, se tady nikdy nedoresila, co to vubec je. Slo to tady naposledy pred maximalne mesicem. Ale vzdycky ta rychla ohnuti (tady i co jsem v realu videl) byla opacna, do hokejky, ale ocas smerem dolu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Leli – páteř
Dobrý den , mám dotázek ohledně páteře jedné gupky , mám 3 samičky a včera při večerním krmení byly všechny uplně v pořádku a dneska ráno mela jedna z nich uplně ohnutou páteř ( něco jako když dáte potěr do kulaté zavařovačky a tam vám vyroste ale má zahnutou páteř jakoby do pravého úhlu ) jenže ji měla stočenou nahoru , nemohla skoro plavat jen jakoby v kruhu bohužel me nenapadlo ji vyfotit a ted uz plave nekde v kanalizaci ( Její šance na přežití byla nulová) a já celý den přemýšlím jak a co se jí mohlo stát. Šance že by byla někde zaseknutá není , leda by se jí to podařilo přes noc. netušíte někdo co by mohla být příčina toho ohnutí ? nebo stalo se někomu něco podobného ? ostatní ryby nejeví známky žádné nemoci nebo tak
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Batlík Re: Loraine
romant radí dobře, taky sem byl zvyklý lít do akvárka malachitku pokaždé, když se mi něco nezdálo.. ale pak sem poslechl romantovu radu. Výměna vody třeba 2x týdně 1/3 za čerstvou odstátou (v mém případě 1 díl studniční a 2 díly RO vody, kvůli velmi vysoké tvrdosti) to řeší celkem spolehlivě (prostě čistota a hygiena akvária je moc důležitá). Rybky už sou zdravé a vodu měním 1× týdně a je klid, akva čisté, rybky spokojené.. (je pravda že teda Bacopa mi to nějak nezvládá, ale to spíš bude tím že je málo hnojiv v akvárku)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: Loraine
Dříve než se léčí vodičkama, je lepší to zkusit s vodoléčbou(častou výměnou vody). ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Loraine Re: dracisrdce
mam ten samy problém, jednou jsem přeléčila malachitovou zeleni, myslela jsem ze je vse v poradku a dnes po mesici jsem nasla zase jednoho samecka se staženou ocasni ploutvi.co s tim?je to nejaka nemoc?prosim poradte.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: malvinator
dej jim nějaké papu :) Měl jsem stejný jev
malvinator napsal: Ahoj chci se zeptat.. Včera jsem si přivezli tři paví očka byli asi 3 hodiny ve sklenici se vzduchováním, ale přivezl jsem si je domů a od té doby plavou úplně nahořu o hladiny.. co jím je díky..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: malvinator
Je to jejich obvyklý prostor kde shání potravu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malvinator
Ahoj chci se zeptat.. Včera jsem si přivezli tři paví očka byli asi 3 hodiny ve sklenici se vzduchováním, ale přivezl jsem si je domů a od té doby plavou úplně nahořu o hladiny.. co jím je díky..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Batlík
Nebudu nikterak spekulovat, ale pokud chceš mít opravdu jistotu čím ryby trpí, trpěly, tak nejrozumnější je nechat si udělat rozbor(u veterináře), protože ani po přečtení několika článků z toho nemusí bejt člověk vůbec moudrej a popisovaný příznaky se dají napasovat i na další potenciální onemocnění. Takže nejlepší prevencí je dobrá péče o akvárium, pravidelná týdenní výměna vody, prostě vše co podporuje dobrý prostředí kde ryby žijí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Batlík Re: romant
tak sem už zjistil co to bylo za prevíta v akva.. dočetl sem se to v článku rybicky.net/clanky/1204-mykobakterioza-ryb-tuberkuloza
příznaky sedí..
rybky které sem ještě dnes viděl, že sou podezřelé, sem odlovil do elementky, ale když sem zakládal znovu to akvárko, tak sem nijak zvlášť dno ani dekorace a rostliny nedesinfikoval (jen trochu silnější dávkou Malachitky), navíc rybky se začínajícíma příznakama mi plavaly i v tomhle novém.
Poprosil bych o doporučení nějakého léku, abych zabránil recidivě toho svinstva..

Starší reakce

Jinak mě se osvědčilo po použití léčiva dat do akva uhlí po výměně vody..
Filtr neper častěji než jednou měsíčně a vodu měň pravidelně týdně min. 30% objemu akvária a dle potřeby odkaluj dno, to bych viděl jako normální péči. Teď při problému vodu měnit častěji.
Já odkalim cca s 15 litry vody, pak odpustim ještě 10 litrů a v tom vypěru filtr. Za měsíc dám jednou vodu ze studny, a jednou z osmosy. Ve studni mám pitnou vodu a hnojiva nebo NOx je tam jen stopove množství.
Tak jestli zároveň čistíš filtr a současně odkaluješ, tak by to těma dusíkama bejt mohlo.
Jistě, v akvarijni vodě.
A co filtr, čistíš ho taky?
Říkám dusici mi tam nesedí.. S ohledem na čištění akvárka..
To, že ryba onemocní, to je povětšinou tam, kde jsou zhoršený podmínky a ty dusíci se jako první nabízejí.
No s tím lékem mám dlouholeté zkušenosti co se týče bakterialniho rozpadu, plísní a většiny paraziru, otrava dusitany, dusičnany mi nějak nesedí...
Multi-medikal vysadit, ba přímo zahodit a ordinovat jenom prostou vodoléčbu, jedince kteří jsou vyhublý a mají potrhaný ploutve utratit.
Akvárko má velmi dobrou samocistici funkci, přece jen je už pár let v provozu s výměnou části vody třeba jedou za 3-4 měsíce. S zvedlou osadkou ryb sem zvýšil frekvenci na cca 10 dnů až 14 dnů 1/3 vody s odkalením dna. Nasadil sem multi-medical..
Vodoléčbu(častou výměnu vody), dusíci jsou prevít. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Batlík – onemocnění gupek
Dobrého dne vinšuju,
Mám takový problém s pavima očkama. Kamarádka mi přinesla ze svého chovu mladé, skoro dospělé rybky, krasne zdravé. Po 4 dnech začaly všechny plavat s úplně staženýma ploutvema, u pár jedinců jsem pozoroval silně odchliple střele a pohublé těla. Teď už tak vypadají všechny i moje původní gupky + u těch velkých pozoruje rozpad ploutvi. Neonky , tetry a ostatní ryby žádné příznaky nemají. Popis vody je v tatovo akvárium. Teplota vody je 25°C

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - bulawaio Re: Vanda
Co to je "rybu vyhoď", takhle se snad k živým zvířatům chovat nikdo nemá
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VandaRe: Aneta
taky může jít o onemocnění plynového měchýřku, může být způsobeno bakteriemi, vhodná výměna poloviny vody
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VandaRe: Lucinka
Ocásky dorůstají, ale nesmí je ostatní rybky okusovat. Rybky ktré to rády dělají jsou například dania nebo parmičky čtyřpruhé. Určitě k nim nejsou vhodné závojové ryby jako betta nebo paví oka. Taky pozor na bakteriální rozpad ploutví, což není způsobené jinými rybami, ale zanedbanými podmínkami v akva. Taky v otevřených ranách hrozí riziko plísní.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VandaRe: dabl
Paví oka před porodem vylučují z řitě takové bíloprůhledné nitě, můžou a nemusí. Každopádně bílé výkaly znaší parazita. Dlouhé bílé výkaly.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VandaRe: Martina Š.
může jít o rybí tuberkulózu nebo vnitřního parazita. v prvním případě rybu vyhoď, ale pozor, tuberkuloza prý může být přenosná na lidi, takže určitě pak ruce mýdlem :-D jinak v sekci nemoci určitě poradí, popřípadě je na netu spousta tabulek na vyhledávní a léčení nemocí.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R Jája Re: Deniska
S tou rybičkou zřejmě už nic neuděláš, bohužel. "Dezinfekci" do AQ musíš používat s rozmyslem, raději méně, než více. Pokud AQ funguje, tak něco takového není potřeba. Nevím co konkrétně používáš, jako nejméně agresivní mi přijde eSHa 2000 - sice vyšší cena, dle mého názoru je určitě daleko vhodnější než preventin, prevent nebo multimedical. Pokud budeš kupovat nové paví očko, pořádně si prohlédni všechny rybičky v té nádrži. Pokud by se ti některá po zdravotní stránce nezdála, je lepší z té nádrže žádnou nekoupit. Paví očka jsou dost choulostivá, dnes už se nedá říct jako v hluboké minulosti, že paví očka jsou nenáročná.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeniskaRe: vondr001
Tak jsem ji nasla v rostline. Dychala a vypadalo to jako by ochrnula.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeniskaRe: vondr001
mMam 92litrů, porizovala jsem ho v zari,mam tam jeste neonky. Udkaluji kazdy tyden, davam tam prevenci.Rostliny jsou zive.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vondr001 Re: Deniska
V jak velkém akváriu ji máš, kdy bylo akvárium založeno, jaké ryby tam ještě máš, jak a jak často probíhá údržba, jsou rostliny živé, nebo umělé?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miras Re: Deniska
dle toho co píšeš bych ji rovnou utratil a koupil jinou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Deniska – hlavou dolů
Koupila jsem si samičku(paví očko) a neustale je schovaná a když se rozmyslí, že si zaplave,tak plave hlavičkou dolů. Většinou je nahoře akvarija. Uhýbá před malíma. To jím mám asi tak 14dní.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Kájínek
Však já kdybych věděl co to je, tak ti to napíšu. Správný prostředí pro chovance, to je základ, proto ta moje obecná rada. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kájínek Re: romant
no to už dělám, ale jde o to že tuto nemoc nemohu ani nikde najít, umírají hlavně samice.. nicméně děkuji :-))
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Kájínek
Univerzální rada když nevíš co a jak zní, měnit více vodu a zaměřit se tím na podmínky v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kájínek – prosím o pomoc
zdravím všechny, potřeboval bych prosím nějak poradit nedávno se mi oběvilo na pavích očkách nějaké červené flíčky. Začínalo to vždy jako by na hlavě a různě se to pak rozrůstalo po celém těle. a vždy když se ty flíčky oběvily tak do pár hodin rybička uhynula, tak bych se chtěl zeptat co je to za nemoc ? popřípadně jak léčit ? a jestli je to přenosné i na ostatní druhy ryb. předem bych chtěl poděkovat za rady či pomoc :-) :-) :-) :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 3  - Designer Re: Will
To tady kdysi nekomu mizely male rybicky a nejak nas zapomel upozornit, ze v akvariu z housti rostlin mlsne koukaji oci drave ryby (uz si nepamatuji, co to bylo).

Jenze kdyz neni prezentace, tezko odhalime i takhle jasnou vec (ne ze by to musel byt tenhle pripad).
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: Will
Když nevíš co a jak může být špatně, tak použij univerzální řešení a tím je výměna 1/3 vody a to klidně denně, tzv. vodoléčbu.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Wendy2 Re: Will
napiš co nejvíc informací o tom akvárku, nebo založ jeho prezentaci a tam všechno uveď, tuším, že tu nikdo není Děd Vševěd ;)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Will – zivorodky
Prosim o radu.Umiraji mi rybicky a vubec netusim proc. Nejvic me zarazi ze bud zmizi nebo hrozne rychle uhynou bez jakehokoli priznaku. Cetla sem si hodne clanku o nemocech pavich ocek ale nedokazu urcit proc mi umiraji. :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R Jája Re: Mrlim
Ještě bych doplnila, že tak paví očka vypadají, než zemřou, když jsou stará. Celkově zhubnou, mají propadlá bříška a jsou zkroucená. Ale tady to je určitě reakce na ten "generální úklid AQ. :-(
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: Mrlim
Nedostatek vitamínů(obvykle nevhodná strava) a špatný podmínky v akváriu, třeba vyšší než doporučovaná teplota, nadlimitní koncentrace N látek, mohou být velmi pravděpodobně příčinu toho stavu, jenž se projevuje jednotlivě a nejedná se o infekční onemocnění.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vondr001 Re: Mrlim
Jsou i nemoci, při kterém jsou ryby pokřivené.
Ale u tvého kamaráda si myslím, že je to nevhodnýma podmínkama a nesprávnou údržbou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MrlimRe: vondr001
Díky vše jsem mu to přeposlal a už to nechám na něj jak se ktomu postaví ;-) . Jestli jsem to dobře pochopil tak tahle skřivená nemoc není přenosná na ostatní ryby :-O
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 58 59

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 36895x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11471-pavi-ocko-gupka-nemoc?od=715