Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)
0 30.10.2010 20:45 Daveedek 
Ještě jeden objekt bych tu měl k identifikaci:
Doufam ze to je rasa a ne nezmar...
0 30.10.2010 19:28 Usine – Re: Housie
ahoj po několika dnech založení aqa se mi tam objevili háďátka velká cca 1-3 cm. snažil jsem je lovit ale to opravdu nejde. Teď se mi tam objevila až 6cm dlouhá, můžu s tím nějak bojovat? a můžu si tam dát ryby?
Starší reakce
Je to na 99% pijavka, řešením je zabít. Nemusí to být parazit, může jít o dravý druh, v každém případě bych ji v akváriu nenechával.
Pokud je to opravdu pijavice tak bych ji v nádrži nenechával. Je to parazit.
Haimdol napsal: Vypadá to jako pijavka.
A to je co? Do akva jsem to asi přinesl s kytkama, ale může to tam zůstat?
P.S. Nalezeno v krevetáriu

Nevíte co je to za potvoru? Vypadá to jako žížala.
Starší reakce
3 08.10.2010 07:54 xx – Re: jirka.p
To není tak hrozné, to se dá.
Tu rostlinu by to chtělo pořádně propláchnout a jen pro jistotu ji nechat ještě jeden den v čisté vodě, jestli se na ní nějaká živá pijavice neobjeví. Moužou být schované ve středu rostliny, dole u listů a podobně.
Rostliny by to poškodit nemělo. A když to tak spočítám že jsem použil 2 ml z té lahvičky, tak to vyšlo na 20 Kč. Kdybych to nezkusil a rostliny vyhodil, bylo by to dražší o pořízení jiných.
Jestli to je nebo není chobotnatka kachní nevím. Také proto jsem rád že je to mrtvé. Pijavek je vícero druhů a bál bych se že to ublíží osazenstvu v akváriu.
Jirka
0 08.10.2010 06:21 xx – Re: jirka.p
Pokud to tu rostlinu nepoškodí a přežije to, tak to po té "odblešovací" proceduře bude jedna z nejdražších rostlinek v akváriu.
Jestli to je nebo není chobotnatka kachní to z fotky poznat nedokážu. Podobných pijavic je spousta a nemusí to být ani naše domácí, ale nějaký zavlečený druh, co se k prodejci dostal jako bonus s dovozovými kytkami.
Ano. Je to pravděpodobně ono. Ono - chobotnatka kachní. Děkuji za informace. Vypadá to že už jsou mrtvé. Ale pro jistotu jsem tam ještě pár kapek dal. (Pár znamená že jsem do těch 5 litrů dal celkem dávku na 200 l akva).
0 07.10.2010 21:50 xx – Re: jirka.p
tož tak tam hoď ten hypermangan!
Johan napsal: Oni takhle prostě jenom lezou.
Ale je to navás co uděláte. Když je necháte, aspoň nebudete mít "problém" se šneky...=D
Problém se šneky nemám - tedy v akvárku kam jsem chtěl rostliny. Šneků mám hodně u krevetek.
Měl jsem v rezervě 5 l akva. Napustil jsem ho teď jen pro ty rostlinky

a pijavice.
a největší pijavice se začala "množit" - jak leze (leze stylem že se přichytí oběma konci k podkladu a natáhne se na 3-4 cm a zase se přichytí) a neví kudy kam, tak po ní zůstavají další malé pijavice. Oni takhle prostě jenom lezou.

Ale je to navás co uděláte. Když je necháte, aspoň nebudete mít "problém" se šneky...=D
akva je prázdné? Nově založené (v nejbližších dnech)?
Pijavici vyhoď. Hm. To se řekne. Ono je jich tam X. Napustil jsem vodu do 5 l akvárka a dal tam rostlinky. Za chvíli bylo vidět na stěnách akvárka X mini pijavic. Před chvilkou jsem tam přidal eSHa Gastrobac (dříve Gastropex). Má to hubit šneky. Ta největší pijavice se začala "množit" - jak leze (leze stylem že se přichytí oběma konci k podkladu a natáhne se na 3-4 cm a zase se přichytí) a neví kudy kam, tak po ní zůstavají další malé pijavice.
Prostě pijavici vyhoď a rostlinu tam dej. Jestli se bojíš, tak tu kytku nedávej do akvária s krevetami, ale jinam. Takovejch "potvor" se v pěstírnách vyskytuje...
ale prdlajz, nic nevyhazuj. Skoda peněz, vymáchej ji v hypermanganu nebo roztoku sava
Děkuji. V akváriu ještě není. Všiml jsem si toho když jsem chtěl rostlinu vyndat z košíčku. Půjde to do koše. Nechci nic riskovat.
0 07.10.2010 19:26 xx – Re: jirka.p
Jestli je jen na rostlině, která ještě není v akváriu, tak nemá smysl si kvůli nové rostlině do akvária zatáhnout pijavice.
Rostlinu buď od pijavic ober, pokud to půjde, nebo ji vyhoď.
Nejdemi editace příspěvku.
To prohnutí vypadá spíše jako tady:
www.biolib.cz/… Měří 1.5 cm. Tedy poud se to nenatáhne. Někdy se to prohne a na podklad se to jakoby přisaje oběma konci.
já je likviduju přípravkem No-planaria ale dá se i flubenolem
0 07.10.2010 18:09 xx – Re: jirka.p
Pijavice. Kolik měří?
Dobře. Děkuji. Já jen že je to přisáté a nechce se to nechat odtrhnout. Zlikviduje to slabý roztok manganistanu draselného?
Nevím. Dle popisu a obrázků na google mi to nepřipadá. Nemůže to být spíše pijavice?

Dobrý den, chtěl jsem vás poprosit o radu, co je na obrázku za potvůrku. Koupil jsem nové rostlinky a tento živočich na tom byl. A ne jenom jeden. Zároveň zda je to škodlivé.
Děkuji
Starší reakce
Jo jsou to vajíčka okružáků.
Martin Honzejk
0 02.10.2010 14:22 Daveedek no možný to je... mam v akvariu jednoho okruzaka modrého. je mozny ze to byl on? btw uz se mi to podarilo z "prechodneho" zanest do vetsiho na filtru...
0 02.10.2010 14:12 Těhňajs – Re: Daveedek
Chtělo by to lepší fotku, ale myslím si, že to budou vajíčka nějakého šneka

0 02.10.2010 14:04 Daveedek – Co je to?

Dobrý den, objevilo se mi v obou akvariich jakysi vacek s oranzovymi kulickami (viz fotka)o co se jedna?

Starší reakce
0 26.09.2010 22:04 Lubomír Vďaka.
Konečne som sa dopátral - ide konkrétne o druh Cypridopsis vidua (celosvetovo najrozšírenejší druh).
Pre ryby a poter nie sú nebezpečné, ale vraj sú hrozbou pre novonarodené krevetky. Znášajú široký rozsah teplôt a pH (väčšina lastúrnatiek nemá rada teploty pod 15°C a pH pod 7). Živia sa riasami a baktériami.
www.youtube.com/… Taky bych to tak viděl, že to budou lasturnatky.
Martin Honzejk
0 26.09.2010 20:17 blackarrow – Re: Lubomír

Tak přesně tohle mám taky. Pouze v nádržích bez ryb, jen šneci a rostliny. A chvíli se drželi v krevetárku. Tam už nejsou, nevím proč. Ale všimla sem si, že okusují rostliny. Uplně ukousali špičku Ceratophyllum. Taky nevím co to je. A taky by mě to zajímalo.
0 26.09.2010 19:58 Lubomír 
Keď už je tu táto téma ...
Pred dvomi rokmi, keď som založil aqo, objavili sa mi v ňom také malé (asi 0,5 mm veľké) "stvorenia", ktoré sa mi doteraz nepodarilo identifikovať. Vyzerali ako lienka (slunéčko) a plávali takým trhavým spôsobom. Pri zakladaní som použi staré dno od Rataja a myslím, že to bolo práve z toho - rastliny som mal totiž svoje a dovtedy som nič také v aqu nepozoroval. Na rybách ale neparazitovali - boli dokonca "užitoční" - zbavovali aqo a rastliny rias. Strašne sa premnožili v krátkom čase, určitú dobu tam plávali (nejaké 3 - 4 mesiace) a potom sa vytratili. Ryby ich však nepožrali (za celú tu dobu si ich vôbec nevšímali).
Prikladám fotku - je to fotené na špičke môjho prsta - kvalita nič extra (veľké zväčšenie).
Nevie náhodou niekto, čo to je ?
Děkuju

... tak to jsem klidnej, do založení krevetkárka proběhne ještě tolikrát údržba (odteď každý týden s ostatníma akvárkama) že se jich zbavim

nikdy jsem je na rybách neviděla, vždy jen na skle nebo ve vodě. Ale ti diskové byli vydatně krmeni, tak si jich, jako potravy nevšímali. Konzultovala jsem to s aktivními akvaristi a i oni to znají, prý je to neškodné
Ano, přesně je znám. Teda ne od sebe, ale z jednoho akva s diskusi. Psala jsem tu o nich. Plavou divně, jako hadi, jsou to nějaké hlístice, které ale neparazitují. Zbavila jsem se jich pravidelnou údržbou a stíráním houbičkou (rádi třeba lezou na výstuže akvária, kde je vlhko, tam se shromažďují). Pozor reagují na nepřízeň množením - dělením. Zkusila jsem je na tom skle jen tak zakápnout gastropexem a oni se začali divoce množit
Ale co to je? Můžu tim třeba i krmit nebo to může rybu napadnout?

Stačí vyčistit ten binec a oni ustoupí

0 26.09.2010 18:26
Sewer [99] Mám tu na stole 12ti litrové akvárko, které je už nějaký ten týden bez osádky a i bez rostlin (i bez světla). Filtr jsem nechal stále běžet, ale vodu jsem už asi tak měsíc neměnil. Dneska jsem dělal pravidelnou údržbu u ostatních akvárií, a tak jsem si řekl, že by bylo záhodno vyměnit vodu i zde, protože do budoucna mám v plánu z něj udělat miníčko s krevetkami. Vyměnil jsem tedy polovinu vody, dal tam kousek rostlinky a zase vrátil nahoru světlo.
Po chvíli na to koukám...a mrskaj se tam takový červíčci. Vůbec netušim, co to je, a tak by mě zajímalo, jestli bych jima mohl krmit a nebo naopak, jestli je to nějakej parazit a akvárko bych měl raději zrušit a znova založit.
Díky za odpovědi
www.youtube.com/…Starší reakce
0 23.09.2010 18:01 Josef – kapřivec
Dobrý den,dnes jsem si přinesl domů ryby do svého akvária,a teď jsem si všiml že pojedné z nich plaval kapřivec,žádná z ryb nemá žádné vyditelně poranění a kapřivec se mi někam schoval,co s tím mohu dělat?Přidal jsem do vody 1,5 kapky na 1l skalice modré (preventanu) a teplotu udržuji na 20C,co myslíte dále?Děkuji.
Starší reakce
0 31.08.2010 15:37
Pavol [0] - Raci, krabi, krevetky
Přidat reakci
1 ...... [66] ...... 87
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 59316x