Skříňka pod akvárium
2 cm na 1,2 m? To jste asi popletli se spádem odpadu od WC
Pokud nechceš nohy je další možnost podložit nádrž silnějším polystyrenem a ten zbrousit na jedné straně o ty 2 cm.
rovnou, nebo plovoučku myslíš?
beton jsme dělali rovný, plovoučka se trochu usadila, dělalo by to na dýlku asi 2cm rozdíl ve výšce hladiny. je to v pohodě, nebo to budem muset vypodložit?
nohy fakt nechci
Lindus uz ti odpovedala vodovaha. ja osobne nemam nozicky ale nebola to sranda ked som to vyvazoval.
Jsem tady novy a to razeni prispevku (vzestupne/sestupne) mne nekdy mate. Takze jsem nejspis odpovedel na dotaz snad z roku 2006 (druhy konec tohoto tematu). Omlouvam se, dam si vetsi pozor
.
Stojan pod akvarko jsem delal sam, z lamina 18mm a konfirmatu. Nasel jsem na webu jak to vypada a navrhnul vlastni, jeste vic fest, udelal jsem i kapotaz, at mam kam zavesit svetla. Mel jsem obavy, nadrz ma 160l, takze aby to uneslo s prehledem aspon 200kg. Vsechno to stoji na sobe tak, aby konfirmaty drzely jen polohu tech desek, ale nic nenesly (nebyly namahany). Nacpal jsem tam 80 konfirmatu 6.3mm x 60mm. Vazim skoro 100kg a muzu rict, ze jsem po spodku te konstrukce po poskladani zodpovedne poskakoval - ani se nehnul. Pri napousteni vody jsem cekal nejaky zvuk, nejake dosednuti, jako ze si to sedlo... vubec nic, bylo to vsechno presne slicovane, ani se to nehlo. Vypada to asi takhle:
www.shopakva.cz/… , ale nahore jeste kapotaz, a ty nohy dole ne do T na kazde strane, ale do PI (misto jedne desky vzdy dve). Policka ve stredu ne jedna, ale dve (ty jedine namahaji konfirmaty (tim malem co se na ne da), a ty policky jsou uzsi na sirku, abych mel ty nohy do boku sirsi. Kdyz to clevek vidi hotove, prestane se bat, protoze rozmacknout tlakem na delku 6 desek 18mm lamina o sirce 30cm, spojene 2x do PI... to bych na to musel asi polozit nakladak
.
Záleží taky na tom jako má Linduš podlahu.
Myslím,že ty nožky by bylydobré i když použiješ tu vodováhu.
žádné nožky. jdu pro vodováhu
Dovážením do roviny
Protože nemusíš mít absolutně rovnou podlahu, je dobré počítat s vyvážením/podložením spodních patek tak, aby se ti akvárium nekřížilo a nedejbože neprasklo. Nevím, jestli plánuješ nožky 4 nebo 6.
jak ty desky poskládat, to chápu (ono stačí trochu popřemýšlet, zas tak hloupá nejsem) spoje a panty jsou na šikulovi, já musím zařídit ty desky (materiál, tloušťku)
jsem celkem učenlivý tvor, co nevím a nepochopím, na to se zeptám... a snažím se neptat často
co je dovážení spodní desky?
no a já si budu myslet, že je to ono a ono se to propadne, v lepším případě to dojde "šikulovi" a budou to "jen" vyhozené peníze
fakt se nechci přít a je mi jasné, že pro někoho to je zbytečná otázka
pro mě dost důležitá a ojedinělá, radši se zeptám i třikrát
možná, kdybys tušil, kolik práce s tím mám a že chvátám kvůli pohodlí ryb, možná bys víc poradil a ne jen komentoval něco, v čem plavu a nasazoval mi brouka do hlavy, že se nevyznám v něčem, co běžně nepotřebuji, holt mám jiné kvality
Nechtěl jsem se smát. Ale ten materiál je tady právě stokrát popsaný i způsob spojování konfirmáty. Při konstrukci si dej pozor na pečlivé plánování rozměrů jednotlivých dílů.
Hodně zdaru
přesně tohle potřebuju: lamino 18mm, jedna výztuha bude tedy stačit... díky ti
já chápu, že ti to přijde k smíchu...
chtěla jsem se zeptat "mého" truhláře, bohužel se k němu kvůli nemoci v jeho rodině nedostanu, tak se ptám tady. o dřevu vím jen to, jak ho nařezat motorovkou, nasekat sekerou a následně spálit v kotli
dohromady to bude dávat někdo jiný, až bude mít čas, ale materiál je na mě. bohužel sluhy "přivez mi to" nemám a snažím se to udělat dobře, páč kdyby to tu křuplo...
Přesně takovou skřínku jsme si vyráběl pod 300L akárium 120x50. Použito lamino 18mm. Celková cena mě vyšla na nějakých 1500Kč. Cena lamina za m2 byla 350kč.
Dají se taky sehnat skřinky od Juwelu, Eheimu. Ale tam je cena někde trojnásobná ...
Aha
A jak jinak to chceš napsat, aby tomu stolař rozuměl. Předpokládám, že když tomu nerozumíš, nebudeš stolek stavět sama
(Napadá mě namalovat voskovkama
Promiň)
protože jsem hloupá a v tom, co píšou se nějak nevyznám, jinak bych se neptala
Zdárek. Proč si nepročteš alespoň toto vlákno, ale jsou zde i jiné, které řeší stolek pod akva.
A to i technická řešení.
vy, co se vyznáte, mohli byste mi pomoct, prosím?
potřebuju pod 240l akva skřínku s rozměry 120 x 50 x výšku netuším 70-80cm?
skřínka bude mít dvířka, police (potřebuju úložné prostory), ale to není hlavní asi.
chápu, že musí mít pevná záda a uvnitř vzpěru...stačí jedna? a hlavně, z čeho to mám nechat uříznout, aby mi to nekřuplo?
Starší reakce
slušná hmotnost,chci si udělat a založit asi 200l akva a přemejšlim jestli zpevnit starší zkřín,aneobo si nechat udělat radši nový podstavec. potom přemejšlim jaký filtr je lepší jeatli vnější nebo vnitřní.
Když vezmu své akva 130 x 40 x 40cm (208litrů), tak u něj to vycházelo takto:
Váha samotného akvária 40kg,
váha písku 50-60 kg (cca 7cm vrstva)
vody zbylo 170 litrů.
Podtrženo sečteno celková váha : 260 - 270kg.
Edit: více zde:
www.akvamalawi.com/… 0 02.10.2010 18:05 sustik – sustik
jedna otázečka,,kolik může vážit 200l akva naplněné vodou+nějaké ty dekorace a dno(asi štěrk nebo kamínky)
Starší reakce
s tím dnem plně souhlasím, chtělo by to předělat, jinak se to zdá dobrý, ale ty boky na konfirmátech se na tom dně neudrží časem.
Ty poličky už to nespevní, ale všiml jsem si jedný docela důležitý věci - boky nejsou položeny na dně ale dno je vloženo mezi ně !!! To není moc dobré. Skříňka držet bude, ale po napuštění vodou boky trochu poklesnou a středová příčka bude tlačit na střed akvária a to by se mu nemuselo líbit. Jako nejjednodušší řešení bych viděl skříňku položit přímo na podlahu tj. demontovat nožičky a ze spodní strany boků připevnit jen nízké plastové kluzáky. Nebo vyrobit nové dno skříňky o 36 mm delší, aby vyšlo pod boky.
tak to jsi mě uklidnil, ale ještě to raději přichytím do poliček, jen musím přikoupit konfirmáty
Jak koukám na ty fotky, tak 200l levou zadní. Záda vložená do korpusu - to se do boku nesloží. Takže pokud nejsou stržené závity u komfirmátů, tak je bytelná až dost
0 26.09.2010 13:42 matlala [798] - Rostliny vzadu je klasická 18mm lamino deska jako zbytek skříňky. Přišroubováno klasicky konfirmáty po obvodu a na střední desce, můžu ještě přidat konfirmáty zezadu do polic (jako přišroubovat zadní desku k policím)
EDIT:tady je to zezadu
rybicky.net/nadrz/92/347.jpg ja myslim ze v pohode (ty tri stojny unesou strasnej balik), ale dulezite je to zavetrovani - tedy aby se skrinka neslozila dostrany a to zajistuje jen zadni stena a to jak tam drzi a jak je to cele tuhe se stejne z obrazku nedozvime
nejkritictejsi z toho co vidim je pokud by s tim nekdo zatocil - tedy leva strana k sobe a prava od sebe (nebo obracene) - v tomhle ohledu to drzi jen ty spoje
0 25.09.2010 16:46 Losky Ahoj, dnes jsem v Praze v Hornbachu koukal na stolky Juwel Rio a zjistil jsem, že ty postranní skříňky jsou dost úzké a asi větší vnější filtry s tím budou mít docela problém. Pak jsem tam viděl jinej stolek, který měl nalevo velkou skříňku (cca půl stolku) a napravo fochy. Bylo na něm Eheim, ale nikde jsem nečetl, že by tato firma dělala stolky. Nemáte s tím někdo zkušenost?
Starší reakce
0 13.09.2010 19:02 matlala [798] - Rostliny 0 13.09.2010 18:42 Lubomír Zdravím.
Mám v pláne zhotoviť stolík pod aqo (120 X 40 X 40) a chcem sa uistiť, že to "ustojí"
Ide o to, že stolík chcem vysoký 95 cm (prípadne 90 cm), z drevotriesky 18 mm. Inšpiráciou mi bol stolík (na obrázku celkom hore), ale rozmery som si prispôsobil. Myslíte, že to v pohode unesie záťaž nejakých cca 250+ kg ?
Starší reakce
Sadni si nato v obchode s frajerkou a ked vas to unese - tak to unese aj to akvarko
Ale som minule pozeral -a velakrat tam mali v obchode vypisane aj unosnost tej skrynky...
tak v tomto případě skutečně nemusíš mít obavy...
0 08.09.2010 08:05 Gordon [22] Já mám akvárko + mini na dvou skříňkách ze Sconta. V jedné skříňce jsou šuplíky ve druhé dvířka a polička. Drží to zatím perfektně *
*
Zadní stěna je sololyt, ale ničemu to nevadí. Po dvou letech jsem na to vylil vodu pomalu na další malé akva a na skříňkách to není vůbec poznat.
Je pravda, že jsou zapasované mezi knihovnu a zeď <5cm>
Ty komody z Ikei mi ale na tohle přišly dost nevhodný, protože jejich stabilita byla příšerná a dost se kejvaly. To už si to radši vyfoť, udělej doma nákresy a zadej to nějakýmu truhlářovi, ať ti vyrobí pevnou skříňku se stejným designem.
no tak to nevim, ono ceny se liší i mezi Prahou a tady Ústím nad orlicí, natož pak na slovensku a jeste v eurech... na muj vkus trochu vysoká, ale to je i cena stolku v českých akváristikach... To Yirka: smysl pro humor mam, ale zastíněný smyslem pro realitu motivovaným stavem šrajtofle. i kdyz kazdy pořádný truhlář ti řekne zkus si na tom zaš...at, kdyz to vydrží, je to dobry...
0 07.09.2010 22:21 crypto231 – Re: FreeDale
zrejme je to OT no rad by som sa opytal , ked uz sa tu riesila aj cena. ja mam objednanu skrinku pod 12 akvarko zo 16mm nefarbeneho lamina 75×31×21cm , dvierka , spajane tiplami.
mala by ma vyst 80€ co je niejakych 2400 korun. je ta cena v poriadku alebo vysoka ? vdaka
Ale tak, trochu smyslu pro humor by nebylo?
nestihl jsem edit: + 20% DPH
tak 2 - 2,5 tisíce, s deskou, spojovacím materiálem, ohraněním a dvirkovinou. ale jestli mas nekde slevu, muzes jit i níž. ted jsem kupoval na svůj stolek 118 cm bez desky a dvířek za 1200,- a jeste zbyde na 'kryt', dvoudílnou policku pres cely akva.
Kolik může koštovat 2 metrovej stolek z tohodle myslim matriálově?
0 07.09.2010 21:39 Mun – unesie to 180l?
Nazdar mna by tiez zaujimal nazor sirokej verejnosti na toto :P... A to, ci tato skrina (rozmery 140x40) uniesla akvarko cca 150l ?
(par rokov dozadu tam byvala 75ka a bez problemov)
fotky:
img64.imageshack.us/… ,
img842.imageshack.us/…
vdaka za reakcie..
Přidat reakci
1 ...... [37] ...... 48
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 48316x