Jaké rostliny

Jeden druh, jedna rostlina
Tady je 467 litrů Horácovo akvárium a ten má tři. Takže raději méně a kvalitněji, místo nich rychlerostoucí.
Od každého mnou vybraného druhu jeden, nebo zredukovat i počet druhů?
Jj Isamik má pravdu ,do 112 ti budou stačit max.3 menší Echinodory.
Není problém měnit sortiment.
Kořen mám členitý a dost velký 42 cm, široký asi 10 cm. Uvažovala jsem na něj microsorum pteropus a taky je z Asie. Pak tam budou jěště 2 umělé jeskyňky, (vypadají jako kořeny), to pro děti k vánocům. Objdnávku chci poslat v neděli.
Zkopiruju sem i ten prispevek gosice:
Ahojky, na můj vkus je tam velmi málo rychlerostoucích rostlin a tři echinodory jsou podle mě na 112 litrů až moc, já bych vybrala jeden jako dominantu a doplnila akva nějakými rychlíky, které svým růstem rychle odeberou z vody živiny a ty pak nebudou přístupné řasám, jako třeba Heteranthera zosterifolia, nebo Ludwigia repens...to je také amerika. Nebránila bych se při zakládání akva ani jiným druhům, které bych časem vyměnila. Ale to už je otázka toho, zda chceš přísně dodržet biotop nebo ne.

mě by se na kořenu líbil nějakej Anubias... ale je to Afrika

0 11.12.2007 13:59
Naďa [33] Ahoj,
už jste mě nasměrovali od koule k akvárku 112 l s ktytem (zatím osvětlení 2 x 18 W - časem vyměním), je zaplacené, přinese ho prázdné Ježíšek, vodu máme tvrdou - 14,6
Akvárko bude společenské, s nádechem Amerika:
Ryby, které se dostávají do užšího výběru (pořízení počítám konec ledna)
1+1 ancistrus, 2+3 pancříček, 1+2 plata skvrnitá (červená s černým ocáskem), 1+2 plata skvrnitá HI-FIN (žlutá), 1+1 akara hnědá (kvůli dětem, aby pozorovali rodiče starající se o potomstvo, nevím zda nebudou velké), 2+3 paví očko
Nyní chci objednat u Aqua Daho tyto kytky:
3x sagittaria platyphylla (šípatka širokolistá)
3x bacopa caroliniana (bakuma karolinská)
2x echinodorus beauty red
1x echinodorus bleheri
2x echinodorus indian red
2x lobelia cardinalis
3x sagittaria subulata (chci na koberec, ale var. pussila nenabízí)
Chci kupovat rostliny z Ameriky, ale darovaným odjinud se nebráním, proto počítám se slíbenými:
egeria densa, limnophila sessiliflora a vesicularia dubyana
Na kořen se mi moc líbí a asi neodolám i když je z Asie microsorum pteropus (nebo poradíte něco podobného z Ameriky na kořen?)
Děkuju za jakékoli připomínky, jsem zatím teoretik, tak aby to hned neodešlo.
Já tě nevím, mne to stále připadá jako Vallisneria asiatica a né jako Sagittaria subulata...

Ale nejsem botanik... to co má Mrakoplash to je sagittaria a je opravdu nezvykle veliká

Ale takovéto velikosti dorůst nemusí

já s ní pomalu osazuji dno(jak se rozrůstá, tak ji rozsazuji) a sem tam má nějaký list velikost asi jako Mrakoplashův nejmenší lístek

Není jednodušší přivázat si na placatý kámen jávský mech? Za chvilku se tam chytne sám a kámen není vidět

rybicky.net/nadrz/603/127.jpg to nalevo je subulata, moc se mi nezda ze by mela 10 cm
Noxxi mrkni se ke me do akadamy

mechovka roste rozlozena celkem solidne

0 10.12.2007 15:15 Olin Co třeba rozřezat tu mechovou kouli? Vypadá perfektně a nestojí majlant. POZOR! Všechny porosty dna jsou běh na dlouhou trať. Pokud si nekoupíš krabičky od Rataje za bratru lidovou cenu, 30litrové akva - zhruba 15 ks HC po 40,-Kč. Případně kombinátor s jinou trávníkovkou. Stejně je to za pětikilo a plocha dna 30x40. Jinak čekej půl až tři čtvrtě roku, při full osvětlení.
No právě, že by to měla být Sagittaria. Když se mrkneš na fotku co jsem dneska konečně převrátil a přiblížíš si ji (rostlina má na fotce asi 3 nové šlahouny), tak je hezky zřejtelná, takže můžeš posoudit o jakou se jedná.

Tu v akva mám a že by byla "přízemní" to se teda říct nedá

Už teď má nějakých 30cm a to nekončí

tak uní jde hlavně o štěstí. některé mají 5cm (to je ta moje) a jiné se ani u 30cm nezastavý. ale vždy se dá někam šoupnout, ne?

jo, ale když ho nebudeš stříhat tak máš třicet centimetrů vysokej koberec. tak třeba liliovníček novozélandský je taky super. ale než se chytne roste dost pomalu.
Hemianthus mam z AD, ale na to aby rostl ve vetsi nadrzi bude potreba hodne svetla

javskej mech je skvelej, staci zatizit kaminkama a krasne roste
na stránky aqua-daho jsem se koukala, a neviděla jsem ho tam...

0 10.12.2007 12:32 R
Silent [5949] Díky za tipy, ten Eleocharis už jsem kdysi v akva měl, ale nějak se vytratil

Jávský mech ten určitě ne, hodně se rozdělí pak zaneřádí celé akvárko, navíc ten klasicky "neroste" a nekoření ve dně. Ten Hemianthus callitrichoides je super, jenom kde jej sehnat

Co takhle přichycený jávský mech?

nebo bahnička... tu teď mám :o) neroste sice rychle, ale až se rozroste, udělá hezký trávníček... nebo Hemianthus callitrichoides - má ho v nádrži třeba Effouš -
rybicky.net/nadrz.php… - ale je to prý pořádná piplačka...

Ahoj, můžete mě poradit nějakou nízkou rostlinu, která hezky poroste dno, rychle se množí, není příliš náročná a je běžně k dostání (ideálně s odkazem kde)? Díky.
Starší reakce
0 26.11.2007 16:30 Erik filipsi: souhlasím, že 2x 39W je docela Brutus, ale taky bych s nimi nepražil do vody celý den.

Při takto nasvíceném akva bych svítil jednou zářivkou 8-10 hodin a druhou jen 1-2, možná i 3 hodinky přes poledne.
Mně se teď podařilo svítit do akvária non-stop od pátku od rána dosud! Víc jak 80 hodin v kuse!

174W na 160 l akva (130x35x35)!
Byl jsem přes víkend mimo a vloudila se chybička v nastavení spínacích hodin - zatracený páčkový přepínač!

Ale nic moc; žádná zelená voda, jenom pár chomáčků zelených řas.
Jenze ty mas malawi, ne rostlinne a zarostle. Tam svitis hlavne proto, abys pekne videl ryby, a tem par rostlinam nic nestini. Tam se bere ten rozdil moc/malo.
To je ovsem brutalni, to je dokonce mnohem vic svetla, nez pouziva Sidonius, Master of light and plants. S tim bych ocekaval pri danych rozmerech mnohem vic problemu, nez s osvetlenym mirne nedostatecne. 1x 39W vidim jako optimalni, mirne presvicene (dle meho pohledu).
0 26.11.2007 15:31 rolandmynar – Re: Erik
Myslíte 2 zářivky 39w? Já mám 2x40W a tvrdili mi, že je to moc. Délka AQ 120 a výška 55cm. Jsem ale laik proto si přihřeju polívčičku.
0 26.11.2007 15:28 Erik Pro akvárium 85x30x20cm, kde mají být i rostliny, bych doporučoval 840 nebo 830 v provedení
T5/85cm/39W/3100lm. Podle náročnosti rostlin i dvě takové zářivky. Třeba kombinace 840 a 830.

0 26.11.2007 15:21 rolandmynar – Re: Effouš
Přesněji je to 51l.

resp. přesně
0 26.11.2007 15:11 rolandmynar – Re: Alofok
Není.....................51l

0 26.11.2007 15:05 Alofok – ..
To je akvárko 85,30,20 jen 50litrů????

0 26.11.2007 14:04 JanFilistein To určitě, vejde se tam i víc druhů, jak krevet tak microrazborek.
A dvacet málo...80 čísel mám já...ale hloubku téměř dvojnásobnou...do dvaceti cenťáků bych nenarvala ani filtr.....Takže buď ty krevetky anebo mini rasborky...pro ty by to byl ráj

0 26.11.2007 13:51 rolandmynar – Re: katunka
ňekáči by byli v pohodě. Pestřenci v klidu. 80cm je dost.
Tebe ne...jsem to asi blbě napsala...Boba jsem nechtěla urazit

. Jinak nesouhlasím s rybami dna...dno má malou plochu možná by u cichlidek byl problém s tvořením teritorií.
Eff...nešlo o kritiku...ale protože Bobo psal, že teprve chce založit akvárko, existuje i možnost, že to akva ještě nekoupil a proto jsem mu chtěla říct, že je to nevhodné. Jenže nekomunikuje.....

0 26.11.2007 13:45 rolandmynar – Re: katunka
Mě jsi neurazila, ani nevím čím. Akvárko by bylo vhodné pro potěr, nebo pro rybky dna. Třeba cichlidky. Krunýřovci apod.
Přidat reakci
1 ...... [61] ...... 67 68
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 52817x