Kdyby se chtel pekny koberecek, a nevadilo, ze chvili trva nez se rozroste, pak:
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_x_willisii , ktera umi byt dosti nizka. K ni jeste podotknu, ze ji akvaristiky obcas prodavaji jako
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_nevillii , kterou ale neni, coz zminuje i zdejsi atlas.
Dale pak
www.fytosel.eu/…, ktera je opravdu nizoucka a jeji koberecek diky novym listum do cervena vypada zajimave. Neni treba se bat, ze jde o
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_walkeri a bude moc velka, mam obe a lutea je opravdu drobecek, vytvarejici koberec - ovsem u mne opravdu pomalu. Vyhodou u zmineneho linku je, ze v te krabicce je tech kusu opravdu hodne a tak se da poridit dost velky kus koberecku rovnou za rozumnou cenu. Na rozdil od nekterych jinych rostlin z gelu pak u teto neni zadny zasadni problem s prenosem do akvaria, za cas zacne rust, bez velkych uvodnich ztrat.
Dopoructit se da i
rybicky.net/atlasrostlin/lomariopsis_lineata , ktery je znacne nenarocny na svetlo a lze jej mit stejne dobre malou hromadku, nebo poradny trs. Neplave, zustava na dne.
Stejne tak se da doporucit nenarocny mech
rybicky.net/atlasrostlin/taxiphyllum_barbieri .
Nic se rozhodne nezkazi ani drobnejsim korenem, na ktery se prichyti nekjaky maly Anubias, prikladem
rybicky.net/atlasrostlin/anubias_barteri_var_nana .
Volba nejake rostliny na pozadi je celkem snadna, a kdyz uz jsem nacal kryptokoryny, proste nejakou vybrat, "kryptokorynarium" muze vypadat hodne dobre. Dobrou zkusenost mam s
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_albida , ktera mi na rozdil treba od
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_wendtii nikdy neshodila komplet listi a v pozadi muze vypadat opravdu dobre. Navic je mene narocna na svetlo nez se uvadi, roste mi v hodne tmavem rohu, pomalu, ale bez problemu, a ma stale ciste a neposkozene listy. Lze ale jiste vybrat i jinak.
Cele toto snazeni bych zavrsil
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_kleine_bar , ktery vytvori peknou dominantu, a kdyz nebude mit nejak extra prihodne podminky, nebude ani nijak velky. Je to drzak, ledacos vydrzi.
S tim co jsem vypsal lze provozovat akvarium i s pomerne slabym osvetlenim, coz pomuze k tomu, aby akvarium nezarustalo rasou a udrzba byla snadna.