Výměna vody
Zásadnější vliv na snížení PH mít nebude.
Já bych rád malinko snížil PH,ale nějakým trvalejším způsobem,ne abych tam pořád lil nějakou chemii.
no je možné že sem to zmotal s něčím jiným
Torben mi s ph vubec nehne.
K tomu Torbenu,on snižuje PH?
děkuji nemám co2 a chci trochu snížit ph (mám 7.5)tak že beze strachu mohu dát dvě víčka?
Tak myslím,že výměna vody 1x týdně je optimální,tak proč řešit výměnu vody po delším čase?
Zpravidla,když jsem měnil po 2 či 3 týdnech dostavil se nějaký problém,ale určitě je to taky v závislosti na konkrétní nádrži.
Ano, tak je to myšleno, po výměně vody, doplňovat. Dáváš doporučené množství dle návodu, ale i jeho dvojnásobná koncentrace je možná, voda bude více zabarvená, je to o vkusu každýho. Ne všichni jsou schopni skousnout to prospěšné zabarvení.
Ahojk prosím jak často dáváte torben dávám 1x týdně při výměně vody víčko a čtvrt ( cca 63L vody)
Starší reakce
Teď po dlohé době jsem začala přidávat torben na tu zelenou se už nedalo dívat
Dřív to do zelena také bylo, ale bylo krásně vidět na protější stranu, teď je to i kalné. Nevím proč mám s tím problém v druhém malém akva jsem s tim nikdy nebojovala a u mamky, která s tím akva je stejně tak, zelenou ani kalnou vodu nemá a neměla. Pouze ze začátku měla mnléčnou vodu, která se do pár dnů zpravila.
Pic kozu do vazu, vona se dovtípila.
Nepřidáváš taky výluh, tedy na těch fotkách z prezentace se mě zdá a to tu barvu vody dokáže zajímavě měnit, ale to nic nemění na tom, že to chce měnit častěji a neodkalovat, neb teď jede akvo na filtr kterej tvoří dno.
No problém bude asi v tom, že jsme příliš brzo daly pryč ten vnitřní, takže se tam musí mikroflora znovu vytvářet.asi. předtím jsem měla problém se zeleno vodou úlně na začátku když se dal nová houba...
Tři týdny je na vnější filtr velmi krátká doba aby byl pevně zajetej, to bych měnil klidně i častěji.
Výměnou vody lehce přihnojíš, ale to by jsi tam musela lejt rybník, aby to mělo způsobovat zelenou vodu, ten problém zelený vody je povětšinou uvnitř akva.
Ahoj budou to asi 3 týdny co máme v akva nový filtr druid 304 B . Stále měníme vodu jednou týdně.Chtěla jsem se zeptat kdy nebude problém začít měnit vodu později? já bych to tak chtěla dělat než na jaře přijdou disky (pak už samozřejmě každý týden(, mám vodu ještě trocha zelenou a četla jsem, že častou výměnou vody i řasám podstrkuji stravu. v akva jsou 80 neonky a 20 teter a do 15 malích na dně.
v druhém akva - stejný filtr-stejná doba, 380 L má mamka zatím 10 skalár, 20 kong a 4 denisonovky tady je důvod prodloužení doby čištění ze zdravotních důvodů. Může čistit jednou za 14 dní? nebo je to velice brzo? Nerada bych aby ryby strádaly. děkuju za rady
Starší reakce
6 01.12.2013 07:57 Yirka [9196] Mimo začátečníků by žádný systém neměl být univerzální. Je třeba opravdu vycházet z vlastních podmínek a zkušeností. Velmi častou výměnou vody se vlastně jen eliminují chovatelovy chyby, Často pak ani neví, že nějaké dělá. A neberte to, že jsem antivyměňovač
.
Osobně však vodu měním 1x za 14 dní, odkaluji 1x za měsíc (a stejně není co) a že by rybky trpěly a rostliny nerostly se říci nedá. Univerzálně nedoporučuji, jen konstatuji vlastní zkušenosti.
Kazdopadne bych to nedoporucoval nikomu jako univerzalni postup. Clovek sve akvarko musi nejprve poradne poznat a pochopit a pak muze posoudit, co je dostatecne a co ne.
Nějak takhle jsem to myslel...
To jsem zkoušel a dostal jsem se na 17 dní mezi výměnama. NO3 a NO2 byly v pohodě, ale začly mi prohnívat kytky, takže jsem se pěkně vrátil k týdnu. Třeba to byla jen shoda okolností (nějaký prvek došel), ale riskovat to znovu nebudu. Minimálně dokud se toho nezbavím a to už se s tím plácám od dubna.
Dovolim si pridat malou poznamku. Samozrejme, ze v kazdem akvarku to funguje jinak v zavislosti na poctu, velikosti, prip. druzich ryb, filtraci, mnozstvi rostlin. Ja osobne cilene vodu prakticky nevymenuji. K vymene dochazi behem odkalovani. Ve velkem akvarku mam velke ryby, ktere produkuji uzasne mnozstvi vykalu. Takze musim kazdy tyden odkalovat. S odkalovanim vymenim zhruba 15 % vody. Diky silne filtraci ani vice nepotrebuji. V rostlinnem malem akvarku (39 l) menim tak 2 l za 14 dnu, opet pri jemnem odkalovani (vysavani hadickou na vzduchovani). Kazdopadne bych to nedoporucoval nikomu jako univerzalni postup. Clovek sve akvarko musi nejprve poradne poznat a pochopit a pak muze posoudit, co je dostatecne a co ne. Kazde akvo si prubezne jednou za cas skontroluji testy, hlavne na obsah dusikatych sloucenin, pri zalozeni casteji.
Já to nemyslel nijak špatně, jen jsem reagoval na post ať uvedeme vlastní zkušenosti. Mimochodem jsem se díval na to cejpovo akvárium a tam myslím, že by ta pořádná výměna byla dost žádoucí vzhledem k osazenstvu a počtu rostlin. Nicméně mi přijde, že tady na fóru se občas začátečníkům radí právě ve stylu toho nového trendy přístupu. U té výměny vody to samozřejmě nevadí, častější výměna nic zkazit nemůže, a většinou pomůže. Ale objevuje se to i jinde, když třeba někdo napíše že si dá nad 100 l akvárko 24w zářivku, hned se mu snesou na hlavu hromy blesky že je to málo, nebo když do dna nepřidává jílové kuličky, chce mít rostlinnou nádrž bez CO2 ....a tak dále. Dost často mi přijde že ti lidé se spíš odradí, než aby si odnesli něco poučného. prosím OT
Takže asi po 101. Každé akvo je originál. Ve hře je několik faktorů... Osazenstvo, kvalita filtrace, hustota osázení a mnoho dalšího... Někde se voda mění jednou za půl roku, nebo když venku prší, nebo je tam hnusně (například můj tchán, jindy nemění, takže v létě jsou ryby "zanedbané")... Má poznámka byla spíš pro čtenáře, kteří mají akva chvíli, nebo jak ty říkáš, přidávají všechno možné a svítí 28h denně. Byl bych nerad, kdyby se tato metoda, která u dlouholetého zkušeného akvaristy, třeba i fungovala, stala poučkou a bez jakýchkoli škrupulí to takto aplikovali... Pak by se totiž jejich dotazy mohli objevit ve vlákně Ta a ta ryba nemoc...
A jak již bylo zmíněno, prevence je lék na většinu běžných chorob...
Ono taky zalezi jakou kdo provozuje nadrz,znam pripady kdy nemeni vodu v nadrzi i nekolik mesicu,jde o rostlinne velice malo zarybnene(Low-tech) nadrze,ten kdo ma jen ryby nebo rostlinne z rybama s CO2 a hnoji(Hi-tech) musi(mel by)vodu menit kazdy tyden,ja menim 400L vody tydne(taky se mi nechce) a pod 50% vymeny vody na nadrz nejdu,u jedne delam 80% vymenu vody za tyden(30% a 50%).
já se nechci nikoho zastávat. momentálně měním 1-2x týdně cca 25-30%. Ale je pravda, že kdysi před 20-30 lety jsem provozoval dlouhodobě několik akvárií, hustě zarostlých s menším počtem ryb, málo světla, hnojilo se jen přes krmení a voda se neměnila vůbec, dolévala se jen odpařená + cca jednou do měsíce lehčí odkalení - max 20% vody a šlo to taky, ryby prosperovaly dobře, bez problémů se v těchto nádržích vytíraly například skaláry ale i další americké cichlidy, nikdy jsem nezaznamenal nějaký hromadný úhyn nebo jinou katastrofu spojenou s poměry v akváriu. Je mi jasné, že dnes, když do vody svítíme jako blázni a přidáváme všechno možné, je rychlost veškerých procesů v akváriu asi úplně jinde a ty výměny jsou potřeba, ale je to prostě jiný přístup a já bych ten starý tak neodsuzoval.
PS: jen taková poznámka
všimli jste si že ať kdokoli napíše že mění jakékoli množství vody pro nejmenovaného uživatele je to pokaždé málo?
Přesně, to je ono, to je oč mě jde, aby to nebylo jenom tepání do jinýho názoru, ale aby jsme udáděli svoje osobní zkušenosti s tím způsobem, jenž doporučujeme.
Romane, zkoušela jsem to. Ne záměrně, ale při nedostatku času jsem asi měsíc měnila vodu tak jednou za 14 dní. A bylo to znát nejen na kytkách, ale i na vybarvení a aktivitě ryb. Závěr je ten, že vím, že pro mě tudy cesta nevede... Když holt nestihnu výměnu o víkendu (stane se), tak nebudu čekat na další víkend, ale vyměním prostě v týdnu.
Nezkoušel, ale až přijde nedoplatek za vodu (oproti loňskému roku jsem přidal v akvárkách půl kubíku), asi budu muset...
0 30.11.2013 21:31 R romant [28001] Přátelé, bude to znít divně a ode mě obzvlášť, ale zkusil si někdo z Vás praktikovat v nějaký svý nádrži ten kolegův(cejpův) systém výměny vody. Ono se to teď tváří, jako že to nemůže fungovat a vypadá to tady jako že proti všem, ale ono to jde, jenom ryby nejsou kolikrát v takový kondici, jak by býti mohly a rostlinám to taky moc neprospívá, ten pobyt v nevyvětraným akváriu a to je, řekl bych ten hlavní důvod, proč se teď valí kritika na cejpův styl výměn vody. Takže abych to už déle nevokecával, zkusit se má všechno a třeba i to horší co se nabízí, ovšem nechť to zkouší jenom jedinci s pevnou vůlí a dokáží se tzv. vrátit na lepší cestu.
já víííííím,pochopil jsem to
Tím bylo myšleno, že i když je, dle svých slov "líná, tak mění 2x tolik co cejpa...
jestli 30 nebo 40,to je už fuk ne
páč lenivost je a bude,já jsem taky línej,dnes jsem dovezl nějaké kytky a že bych je nasázel
Mám akva míň než poloviční, s čistotnýma rybama a měním týdně 30 l. Kdybych nebyla líná, měnila bych 40.
ty jo 30 let,to jsem zvědav kde budu já za 30 let
teda jestli tu budu... a ještě si tedy myslím,že se ryby chovají a rostlinky se pěstují,to je takové malé odbočení
Já měnim podobný množství vody ve stovce.A taky je to hrubý objem,že tam je míň vody neřešim...
Co ti brání měnit jednou tolik?O hektolitry se nejedná....
Hele, klidně to dělej jako doposud, nic proti tomu, ale stejně si neodpustím poznámku o tom, že kdyby jsi, jak je ti doporučováno, přitlačil, tak bych očekával pozitivní vliv na rostlinstvo, za pokus nic nedáš.
To že to funguje a "stačí" teď, neznamená, že to bude stačit navždy, jakýkoliv mini problém se ti zvrhne v problém obrovský...
Sorry, ale byl bych nerad, kdyby se tvá metoda stala příkladem ostatním...
máš tam 63 ryb,já bych tedy taky přitlačil na výměně vody,nešetři, pár litrů navíc tě nezabije
Přesně tuhle argumentaci jsem čekal a co Tvoje osádka? Vidím tam docela dost špindírů, takže přitlač, je to nejlepší prevence.
Měnit by si měl týdně alespoň 30% a ne 12,5% jak udáváš...
To, že ti to funguje a tvrdíš, že ok, je věcí osazenstva, kvalitní filtrace a podobně... Prosím ostatní čtenáře, nebrat tento příklad jako dogma. Je to málo...
No, to to teda pěkně flákáš.
Ja doufam,ze nekdo v CR to prodava(doufam)ja to uzivam tak asi 5 let,dva tydny nazpet jsem se bavil s vyrobcem(tech druhu/vyrobcu je tady nekolik)na "Aquatic Experience Chicago" a nenapadlo me se zeptat jestli to vyvazi do Evropy!Mozna eBay zkus Python water changer nebo Lee's water changer.
Jako celek to vypada takhle,pouzivam to na vzdalenost 10 metru a funguje to vyborne!
Jak to tady ctu,pouziva nekdo tohle,pripoji se to na zavit na baterii a pomoci ventilu se ovlada(pri tekouci vode)podtlak(vypousteni akva.) a nebo napousteni akva,jednoduche-zadne kyble,zadne rozlevani vody.
no jestli tam mas mit rychlospojku nebo plastovy cucek, tak uz je to jedno, me slo hlavne o to abych nemusel kroutit s hadici, kdyz to sundavam a to nacvaknuti je dost komfortni
Ty rychlospojky ani nejsou potřeba. Takový tlak tam není (resp. kdyby byl, tak ti to přesází akvárium). Jsem v Obi (nebo tak někde) našel jen plastový "čuček" - ten se našroubuje místo sprchy a na něj narazí normální 16mm hadice. Má to tu výhodu, že to jde vypnout i od akvária - stačí dobře ucpat prstem a ono to z toho spadne (já teda mám na konci dvojitý Eheim kohout, ale to roli nehraje).
Ale existují i nasazovací spojky - jsou napevno na hadici a jdou připnout ke výstupu baterie. Ale nevím jestli ke všem bateriím to bude pasovat. Já to ale moc nehledal, protože jsem si vanovou baterii rozbil, takže mi sprcha vypnout nejde
0 28.11.2013 19:02 Kuba Já mám větší akva 10 metrů od koupelny. Na jednom konci mám nástavec na sprchovou hadici, ten je položený ve vaně, na druhém konci mám silonku aby mě to nevcuclo mladé. Na závěr silonku sundám, zavřu vanu a odkalím. Měním polovinu vody v akva týdně vypouštění samospádem asi dvě hodiny a napouštění asi 35-40 minut. Asi si pořídím atman 203 na vypouštění. A nikde není ani kapka, oproti kýblování.
Přidat reakci
1 ...... [20] ...... 41
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41597x