Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna vody

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Výměna vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 19:05 Muž RAP [1556] Re: vaclav
Článek na téma odstátá vs čerstvá voda napsal Roman Slaboch(Sorex). Bohužel si nemohu vzpomenout, kde ho hledat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.02.2020 18:18 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Roger
Ber to tak, že kolem vody je spousta vědy, není to jednoduchá problematika a nemyslím si, že by to kdy někdo z nás amatérů zvládal na 100 %. Naštěstí to většinou úplně není potřeba. Těch základních principů je jen pár a i když to vypadá jako dost hroznej guláš, tak to není zase tak strašný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 18:13 Muž Roger [1873] Re: vaclav
Tak to náhodou vím zcela jistě, jelikož vodu piji rád, čerstvá vyhrává. A co víc, když jedu za přáteli do středních Čech na Kokořínsko tak mi tam voda absolutně nechutná, mají tvrdou vodu a je nechutná, to samé když jsem jezdil na vedení naší firmy na Prahu 9, nechutná, ta naše mi chutná moc. Ale je to zajímavá myšlenka :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.02.2020 18:07 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Roger
Kdysi jsem se na tohle věčné téma bavil z kamarádem a on mně říkal abych se napil čerstvé vody a pak té den odstáté. Ta která mě více chutná tu ať naliji do akvária. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 18:03 Muž Roger [1873] Re: _ucx_
No, tak si to shrnu, abych měnil vodu v mých akváriích to je celkem víc jak 120L vody, tu bych měl v obýváku odstát, pak se modlit aby v tom nebylo něco bůh ví co, jelikož takové množství je skladovat hodně nepraktický tak ji mixovat s teplou vodou je ideální, ovšem za předpokladu že údaje které mi absolutně nic neříkají (jako vodivosti, reakce chlóru, reakce pH s nízkou alkalitou, pokles teploty o 5st apod...) budou ok, no nevím, asi bude snazší to vylít a sklo rozbít a dát do tříděného odpadu :) kluci, tohle téma bych zrušil, zrovna teď v období kdy řeším výměny čerstvé vody a s tím spojené možné problémy se Sewelkami jsem toto téma neměl otvírat. Toto mi děláte naschvál smich jsem zvědav k čemu všemu tady dojdete
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 17:40 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Roger
Bez rizika je inertní nádoba, v nádobě akvarijní topítko, klidně už s nefunkčním termostatem a teploměr. V nádobě předehrát na teplotu vody v akváriu ±5 °C a pak měnit. Ve slušně vytápěné místnosti, máme-li možnost vodu nechat odstát a měníme-li vždy jen nanejvýš třetinu obsahu akvária, většinou postačí bez topítka (klidně i víc než třetinu, pokud se teplota nádrže a místnosti liší jen nevýznamně). Pokud je to méně než patnáctina, tak se tím není potřeba zabývat vůbec, to s teplotou v nádrži už prakticky nehne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 17:37 Muž ZDRI [1415] Re: vaclav
Já mám doma také minimální rozdíl mezi teplou/studenou (nový čistý zásobník, krátké rozvody).
Ale třeba v práci (velký centrální bojler) už je to 215 vs. 300 uS/cm. A u kamarádky na vzdáleném sídlišti ještě víc. A když jsem řešit ten zabordelený kotel (mmch. pár let starý a pěkně drahý), měla voda přes 1000 uS/cm a hlavně podle rozboru v laborce i šílené hodnoty mědi a nějakých dalších sloučenin. Domácí si rozbor zaplatili, protože chtěli reklamovat na ČEVAKu kvalitu dodávané vodovodní vody...

Já bych to ale celkově nedramatizoval, jen bych si rozmyslel nějaká paušální moudra typu - "per to tam rovnou z vodovodu, ničemu tu nevadí"... A kdo má doma citlivky a chce mít klid - studená do potravinářského barelu/skla + horká z nerez/skleněné rychlovarné konvice.

Edit to Ctiburn - ! pozor, TUV nikdy není podle normy pitná voda!
Voda v radiátoru (a ve městech v ÚT) je zcela jiný rozvod.
PS - proč jsi to smazal? teď není jasné, na co reaguji...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.02.2020 17:30 Žena Dinecek [205] – Teplá užitková voda
Já jsem to dělala ze začátku také tak, že jsem měnila vodu za mix pitné a teplé užitkové, rybky mi umíraly. Od té doby, co měním za odstátou pitnou, tak není problém. Takže teplou užitkovou bych určitě už nikdy do akvária nenalila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.02.2020 17:07 Muž Roger [1873]
Když to tady tak čtu, tak si říkám zda vůbec měnit :), a když ano tak za kterou vodu, za studenou, za vlažnou (bojler), co vlastně ublíží méně nebo více a zda vůbec :) nějak se v těch všech komentářích ztrácím :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 16:43 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: ZDRI
TDS/vodivost teplé a studené vody (samozřejmě po srovnání teplot). Zejména u TUV z teplárny budete překvapení, kam to vyletí. Tak jsem si ten test udělal rozdíl 20 µs/cm vzhledem k tomu že do akvária liji nějaký mix takže ten rozdíl bude podstatně menší. Je pravda že nejsem zásobovaný z teplárny ale blokové kotelny vedle v baráku. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 15:08 R Muž afc1886 [14700] Re: ZDRI
ZDRI napsal:v minulosti mi kompletně "odešel" hustý prales Kryptokoryn poté, co jsem v zimě dopustil 1/3 ledové vody přímo z vodovodu.
Kryptokoryny jsou na to hodně citlivé, hlavně když tu studenou vodu máš ještě namířenou přímo na ní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 12:36 Muž ZDRI [1415] Re: _ucx_
Ano, tam jde konkrétně hlavně o reakci chloru se sloučeninami dusíky = různé chloraminy.
Podrobně viz např. www.stpcr.cz › vvi-2007-02_s91
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.02.2020 12:30 Muž ZDRI [1415] Re: MichalV
Michale, toto není nic nového, to jsem určitě neobjevil já :-)
Matně si pamatuji na jedno staré, ještě předlistopadové číslo časopisu Akvarium-Terarium, kde se o tom psalo. Autor tam vysvětloval právě tuto souvislost, proč větší výměna bordel vody může vyvolal zdánlivě bezdůvodné onemocnění nebo i úhyn ryb. Tady je spousta pamětníků, možná to někdo dohledá. A o souvislostech organické látky/chlor/toxicita toho je napsáno spousta, něco už jsem postoval v tématu aktivní uhlí. Já se o tom hodně učil na VŠZ (organická/anorganická chemie), konkrétně prof. Kalač byl na toto velký specialista a odborník.

Tady je zrádná právě to nepředvídatelnost - u spousty lidí to dlouhodobě nevadí a pak (zdánlivě bezdůvodný) hromadný úhyn.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.02.2020 12:25 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: MichalV
Chlor zabije různé bakterie a to poměrně spolehlivě. Jenže pak reaguje s organickou hmotou (známá je například reakce s lidským potem v chlorovaných bazénech a proto se vyžaduje sprchování před vstupem do veřejných bazénů) a vznikají z toho značně toxické sloučeniny (totéž v platí i pro bróm a jód), tzv. halidy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 11:55 Muž MichalV [327] Re: ZDRI
ZDRI napsal: Je zde navíc jedna dost důležitá souvislost - reakce chlóru + organických látek ve staré akvarijní vodě. Zejména při vyšším pH při tom vznikají toxické látky (souhrnně označované AOX), které jsou nebezpečné i ve velice nízké koncentraci.
Toto ma veľmi zaujalo. Myslel som si, že práve organické znečistenie tvorí akýsi "nárazník" na prípadný chlór vo vodovodnej vode, pretože vzájomne zreagujú.
Mám vyššie pH (asi ako väčšina čo neupravuje vodu cez RO) a práve nedávno som po dlhšej dobe (možno 2 mesiace) robil výmenu vody cca 50%. Už na pohľad si to akva pýtalo, ale práve po výmene si zdravotný stav niektorých rýb zhoršil. Na možno 3-4 rybách sa objavila krupička, ktorú si už dlho nepamätám. Stres zo vzniknutých toxických látok, ktoré spomínaš, by to vysvetlovali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   06.02.2020 11:17 Muž ZDRI [1415]
Na toto není jedna univerzálně platná správná odpověď, záleží na konkrétní citlivosti ryb/živočichů, parametrů doplňované vody a stavu akvárka.

Já do "normálního" Obýváku také nenechávám vodu odstát, jen ji radši dotemperuji horkou vodou z konvice. Ale do Sulawesi nádrže bych to určitě neudělal, tyhle krevetky jsou opravdu citlivé. Totéž zkušenosti z minulosti - když jsem měnil akarám/kančíkům - rovnou studená z vodovodu, vše OK. Čerstvým importům z Afriky jsem to udělal jednou a půlka osádky lehla.

Je zde navíc jedna dost důležitá souvislost - reakce chlóru + organických látek ve staré akvarijní vodě. Zejména při vyšším pH při tom vznikají toxické látky (souhrnně označované AOX), které jsou nebezpečné i ve velice nízké koncentraci. A nespoléhejte na to, že dnes už se vodovodní voda tolik nechlóruje. Ano, chlóru se dává méně, někde se jen ozónuje, ale při zhoršení parametrů vody nebo periodickém preventivním proplachu může být jeho koncentrace překvapivě vysoká.

Další věc - teplá voda z kotle/bojleru/teplárny. V návaznosti na stav rozvodů může obsahovat (a také často obsahuje) nezanedbatelné množství bordela. Horká voda je mnohem korozivnější a navíc při lokálně velmi vysoké teplotě prochází i spoustou kovových armatur v různém technickém stavu. Při své práci jsem opakovaně řešil problém s degradací vnitřního obložení zásobníků TUV, které významně kontaminovali TUV. Většinu toho viditelného chytí sítka/filtry, ale i tak je to problém. Udělejte si malý test - změřte si doma TDS/vodivost teplé a studené vody (samozřejmě po srovnání teplot). Zejména u TUV z teplárny budete překvapení, kam to vyletí.

A netýká se to jen živočichů, v minulosti mi kompletně "odešel" hustý prales Kryptokoryn poté, co jsem v zimě dopustil 1/3 ledové vody přímo z vodovodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 11:03 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: MichalV
Akvárium je bez kytek, takže na to neumím odpovědět.

Asi je každá ryba jinak citlivá, ale pokles o 5° si myslím, že zvládnou všechny.
Třetinu studené vody přímo z řadu dolévám i při výměně vody u altů a terčů a žádný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 10:51 Muž MichalV [327] Re: DavFM
Tiež si myslím, že sa to s tou opatrnosťou preháňa, lebo ryba na to musí byť adaptovaná. Ryby v rybníkoch sa bežne vyhrievajú pri hladine a keď sa vyplašia, v momente sa ocitnú v hĺbke niekoľko metrov kde je teplota pokojne o 5-10°C nižšia.
Otázne je ako je to v tečúcich tropických vodách, ale pokles 2-3°C po výmene mi nikdy nerobil problém.
Pri rastlinkách to nemusí platiť, lebo tie evolučne neboli nútené adaptovať sa na krátkodobé výkyvy teploty. Ty si zaznamenal nejaké problémy po tejto nehode?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 10:47 Muž Roger [1873] Re: DavFM
Jen technická poznámka, ono možná záleží i které ryby, některé to dát nemusejí, a některé to neřeší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.02.2020 10:43 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: vaclav
Nicméně TUV se neříká teplá užitková voda jen tak. Nikdo negarantuje kvalitativní parametry, často potká různé měděné výměníky apod. Nota bene venku nemám nádrž na teplou dešťovou vodou :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.02.2020 10:37 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: _ucx_
Nedávno jsem vychladil Manacapury až téměř na smrt. Večer jsem otevřel přívod vody, chtěl jsem jim trochu ochladit, ale zapoměl jsem na to. Šel jsem domů a když jsem ráno přišel, tak nádrž byla orosená jako pivo, teplota vody 14°C. Všechny ryby ležely na dně. Chtěl jsem je sesbírat, ale všiml jsem si, že dýchají, ale tempem tak jeden nádech za cca 5s. Tak jsem začal pomalu ohřívat a v poledne už zase všechny normálně plavaly a večer už žraly. Žáden úhyn.

Tak si myslím, že ochlazení o 4-5°C při běžné větší výměně vody není nic, co by ryby neměly zvládnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.02.2020 09:38 Muž RAP [1556] Re: _ucx_
_ucx_ napsal: Já si nedovedu představit, že bych v nádrži, kde má být třeba 29 °C, vyměnil 100 - 200 litrů přímo z kohoutku...
Otázkou je, zdali je těch 29°C nutných. ;-)
Dále i v přírodě dochází k poklesům teploty a většinou to je celkem rychlé. U WF skalár mám 27°C a týdně měním 1/3 až 1/2 objemu akvária bez problémů. Naopak, ryby jsou živější a hladovější. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.02.2020 09:35 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: _ucx_
Tak doby kdy tekla z kohoutku jen studená voda jsou dávno pryč ani já je už moc nepamatuji. Na baterii si namícháš teplotu jakou chceš dokonce si můžeš koupit digitální průtokový teploměr když už to chceš přesně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2020 09:16 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: vaclav
Já si nedovedu představit, že bych v nádrži, kde má být třeba 29 °C, vyměnil 100 - 200 litrů přímo z kohoutku. Pokles teploty prudký a velký (a než se to promíchá, tak už tuplem). Se současnými sudy (60 - 220 litrů) se to zatím nějak dá, ale pokud pořídím tu dvoukubíkovku do obýváku, tak budu i tohle nějak muset vyřešit v příslušném měřítku. Problémem větších IBC kontejnerů ale je, že je nelze protáhnout standardními 70 nebo 80 cm dveřmi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2020 23:38 Muž PetrO [752] Re: vaclav
U třístovky vodu taky měním z akvária do vany pěkně samospádem a potom zpět přímo z baterie.
Hadice cca. něco přes 8 metrů délky.
Akorát k napojení na baterii používám zázračnou věc od Gardeny
rybicky.net/fotogalerie.php…

A hadici v akváriu drží plastové udělátko z Číny :-)
rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2020 23:08 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: _ucx_
Celou dobu co mám 500 l tak to měním rovnou z kohoutku nedovedu si dost dobře někde nechat odstát 100-200 litrů vody. Dělám to sakra dlouho, začínán čtvrté desetiletí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2020 20:47 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: RAP
Jsi asi ještě mladej, plnej elánu, energie, nadšení a tak všeobecně ... ;-) smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.02.2020 19:56 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: RAP
Ta kyblíkovaná se dá hrát s nádržemi tak do půl kubíku, dál ale už ne. Pak časem nastane okamžik, kdy vedlejší škody z vycákané vody a ztraceného času překročí náklady na hadici, čerpadlo a nějaký sud na temperování či ohřev vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2020 19:09 Muž RAP [1556] Re: silviebaris
Mě kyblíkovaná taky nevadí. Takhle je to rychlejší a za stejnou dobu stíhám obě akva. Pravda, v létě je to trochu složitější, protože vodou z akva zalévám záhon před panelákem a okno je na druhou stranu než koupelna. :-D
Pokud neodkaluji a měním jen vodu, stíhám i další věci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2020 19:01 Silviebaris Re: RAP
A to já se ráda s kýblikem proběhnu... :-D OT
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2020 18:58 Muž RAP [1556] Re: Socrates
Socrates napsal: ... koupelna je fakt daleko, to už je na deset metrů ...
Já to mám z koupelny k 240 taky cirka 10metrů. Normálně vyměním vodu, hadici pak stočím a uklidím do skříňky. Nenacákám při nošení vody a nemusím hlídat, kolik vody mám v kbelíku při odkalování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 23:18 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: ctibum
;-) Dám to dohromady. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 23:15 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: Anthrax
No ano, těch posledních pět vteřin, to je to, co potřebuju a co jsem si představoval. ;-) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.02.2020 22:55 R Muž ctibum [6926] Re: Socrates
Já taky ;-) rybicky.net/nadrze/25088-200…
Koukni do složky "Technika"...
Já s tím jen vypouštím odsátou vodu, ale určitě to pojede i naopak, když koupíš dostatečně silné čerpadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 22:53 Muž Roger [1873] Re: _ucx_
To zní lákavě, ale tohle už bych asi doma před velkou porotou neobhájil smich byť by to bylo obložený čímkoliv :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.02.2020 22:45 Muž ZDRI [1415]
Napojení přímo na vodovod je občas nepoužitelné u choulostivějších živočichů. Já používám dva 60 l barely - do jednoho hadicí vypouštím špinavou vodu z akvárka (použiji na zalití kytek/zahrady). Do druhé napustím a nechám odstát/vytemperovat čistou vodu (popř. ji i upravím minerály). Dříve jsem napouštěl slabou rezervní čerpací hlavou (AquaEl Circulator 500), ale to jsem musel barel pracně zvedat do výšky na okenní parapet. Teď mám čerstvě toto výtlačné čerpadlo www.rostlinna-akvaria.cz/… , bez problému s ním napustím akvárka i z barelu na podlaze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 22:34 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Roger
Můžeš si koupit plastový sud nebo menší IBC kontejner a obložit ho nábytkovými deskami v tom správném odstinu, aby to ladilo ke zbytku pokoje. Může mít i kolečka, aby se s ním dalo manipulovat, v sudu může být topítko, snímač hladiny, čerpadlo, hadicové nástavce atd. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.02.2020 22:32 R Muž Anthrax [4787] Re: Socrates
Nehledej na tom nic složitého. Jen pro příklad. www.youtube.com/… ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 22:31 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: ctibum
Jo, takhle to chápu, jen by se mi tam hodil ještě ten vstup a na něj hadici do kanystru, abych nemusel kupovat ohromnej kýbl, kam by se mi čerpadlo vešlo. ;-) :-D
Edit: Prostě pracuju s kanystrem, jestli mi jako rozumíte :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 22:28 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: Roger
Já si představuju jednu hadici z čerpadla do mýho třicetilitrovýho kanystru odstátý vody (kterej věčně zvedám na stůl) a druhou hadici z čerpadla do akvárka a jedeeem. pivo ;-) Ale nevím, jestli nemám blbou představu. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 22:28 R Muž ctibum [6926] Re: Socrates
smich smich
Normálně a jednoduše na horní výstup připojíš hadici do akvárka, ponoříš do kýble/sudu/demižónu, zapojíš a čerpáš...
Je to v principu v podstatě to samý, jako čerpací hlava u vnitřního filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 22:26 Muž Roger [1873] Re: Socrates
Rozumím ti, já si nedokážu představit vykládaný kbelíky odstáté vody do akvárek :) řeším to hadicí a je klid a manželka neprotestuje :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 22:22 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: Roger
Hele, fakt ne, pod dřezem v lince mám napevno falešnej šuplík a nechci nic přidělávat a předělávat :-D
Navíc, jak říkám, já dávám aspoň pár hodin odstátou vodu. Pro mě je čerpadlo ideál, ale koukám, že než aby mi někdo řekl, jak funguje, tak mě tu furt všichni budou přesvědčovat k přestavbě obýváku. smich :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.02.2020 21:22 Muž Roger [1873] Re: Socrates
Pro info, pod dřezem se dá udělat připojení na hadici, nemusíš šroubovat perlátor, stejně tak u vody na pračku, když zajdeš do OBI a řekneš co na co chceš tak ti poradí ;-) když si to připojíš pod dřez, máš hadici schovanou, baterii hyzdit nebudeš a vlk se nažere a koza zůstane celá smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.02.2020 21:15 Hanzcz Re: Socrates
Chápu, my máme studnu s měkkou vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 21:13 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: Hanzcz
No, mně by se spíš líbilo to čerpadlo, už kvůli odstátý vodě. ne pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 20:59 Hanzcz Re: Socrates
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Stačí navštívit hobbymarkety oddělení zahrada a instalaterské potřeby s tím, že i u naši designové baterie v kuchyni šlo odšroubovat perlator a místo nej dat redukci, na kterou už dáš plastový pinčl na zahradní hadici.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 20:50 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: Zip
Jak to teda funguje? Tipuju vstup a výstup, na to nasadit hadice? stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 20:40 R Muž Anthrax [4787] Re: Socrates
Když pohrozíš, že zhyzdíš baterii v kuchyni pokud ti nedovolej tahat vodu z koupelny, tak to „byt“ zvládne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2020 20:38 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: Anthrax
Právě... koupelna je fakt daleko, to už je na deset metrů, zase tim nechci obtěžovat celej byt :) ano

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 40 41

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41257x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/274-vymena-vody?od=151