Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna vody

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 28 Přejít na další stránku   1  
Výměna vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:07 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: LiborSprysl
LiborSprysl napsal: protože v čerstvě natočené vodě z kohoutku jen málokdo rozmnožuje ryby, možná Bob...

Co se naučit číst, kde jsem napsal v čerstvě natočené coze Napsal jsem ve vodovodní, neupravované různými odstraňovači těžkých kovů a chlóru X-)

LiborSprysl napsal: Ale faktem neoddiskutovatelným je, že ani sebečastější výměna vody zcela neodstraní z akvária škodlivé látky (tedy pokud je opravdu nenecháme plavat v té vodě z kohoutku) a je na rybách, jak se s tím poperou.

Ještě jste nenapsal jaké škodlivé látky? Chudáci ryby a oni se v tom i množí :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:04 Lucie – Zbarvená voda
Zdravím, před týdnem jsem založila akvárko(54l, světlo 15w) a moc se mu nedaří. Kořen mi obarvil vodu, chytil plíseň a na kytkách mám asi také plíseň nebo řasu, listy vypadají jakoby zaprášené, nemluvě o tom, že "vadnou". Zatím nemám moc hustě osázeno a bojím se něco přidat. Mám vyměnit vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:48 Muž LiborSprysl [9015] Re: host
Tady u nás v okolí mají vodáci mezi čtyřma očima jiné argumenty a jiné výklady. Staré normy nezpochybňuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:44 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Na vás jsem čekal kolego smich ...ta polemika je o tom, zda může akvarijní chemie (průmyslová nebo přírodní) přispět k ještě většímu zidealizování akvarijní vody. (Alespoň s tím jsem do ní šel já.) Tedy jejímu přiblížení přirozenému prostředí našich svěřenců. Těžko spolu budeme nesouhlasit v tom, že normovaná pitná voda má v něčem podobné parametry jako "černá" či "bílá" voda Jižní Ameriky, nebo se bude podobat vodě kanálů kolem rýžových polí v Asii. Těžko mi z kohoutku nateče voda pro tlamovcové bety a bez chemie se jí nepřiblížím, pokud nemám vedle baráku rašelištní třasovisko. Nebo nepojedu někam do lesa...to nepojedu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.01.2012 11:43 host Re: LiborSprysl
"protože ke změně limitů pro kvalitu pitné vody došlo z toho důvodu, že je vodárny nebyly schopny dodržovat a proto nyní z toho jsou tak "skvělé" výsledky"

Libory teď jsi ale ouplně vedle!!
Ty skvělé výsledky jsou jen a jen výsledkem té skvělé EU! My jsme se totiž zavázali převzít normy EU a je to vidět ve všem čeho se dotýkají. Bývalé ČSN byly totiž daleko přísnější a dodržovaly se! Hygiena při kontrole nebyla vůbec vstřícná a padaly pokuty. Pokud došlo k problému dodržet normu, tvrdě se muselo zdůvodňovat a dělat opatření. A úpravny byly v normálním situaci schopné i ty přísné normy dodržovat. Neplácej. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:38 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: LiborSprysl
...ani sebečastější výměna vody zcela neodstraní z akvária škodlivé látky (tedy pokud je opravdu nenecháme plavat v té vodě z kohoutku) a je na rybách, jak se s tím poperou...
Které škodlivé látky byste chtěl zcela z akva odstraňovat a proč?
Připustíme-li, že "standardní" vodovodní voda obsahuje v "normou povoleném množství" látky, které by ve vysokých koncentracích působily škodlivě, skutečně by podle vás mohlo dojít při běžné údržbě, (výměně části vody), k takové jejich akumulaci, že by mohly ohrozit živočichy a rostliny v akva? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:36 Muž LiborSprysl [9015] Re: host
Já s tebou také v něčem souhlasím (ve všem ne, to bych ani nebyl já)...třeba to, že chlor, ani těžké kovy se zpravidla v dramatickém množství nevyskytují v normované pitné vodě, to je určitě pravda smich Na druhou stranu je sice prodej akvarijní chemie obživou jejich prodavačů a přece si nemyslím, že je jejich snaha jen zbytečností. Narozdíl od tebe nevím co je to thiosíran, ani kde bych jej sháněl za "pětku kýbl". Avšak vím, že když do balící vody přidám Aquasafe nebo Aquatan, tak rybky dojedou v lepším stavu. než když to neudělám ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:32 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: LiborSprysl
Bob psal skoro jako bych mu napovídal a proto s ním naprosto souhlasím. Co se týče kvality našich vod, tak je více než dobrá i v evropském měřítku. Takže to nebude upravenýma normama ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:29 host Re: LiborSprysl
Libore, naprostá většina těch zázraků co Ti ochotní podavači nutí za nemalé peníze je naprosto zbytečná. Netvrdím, že VŠECHNY a vždy! Třeba na ten mnohokrát omílaný chlor stačí (když už je to fakt nutné) obyčejný thiosíran, "za pětku kýbl". Ale čím by se chlapci výrobci zázraků živili, zvlášť když to po masáži lidé kupují? Velmi dobře je to vidět zvláště u GLO zářivek. A jinak, něco pár týdnů profese úpravář vody - chemik mne živila, takže ta fakta jsou někde jinde. Zde je odkaz kde jsou ve stručnosti uvedeny cheikálie pro úpravu vody a co s nimi.
www.suip.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:26 Muž LiborSprysl [9015] Re: scorpion075
O tom žádná...určitě to neděláte špatně. Minimálně protože jak píše Bob66 nemáte "průvan v peněžence". I když samozřejmě jeho tvrzení o kvalitě našich vod je potřeba brát s velmi velkou rezervou, protože ke změně limitů pro kvalitu pitné vody došlo z toho důvodu, že je vodárny nebyly schopny dodržovat a proto nyní z toho jsou tak "skvělé" výsledky no Stav té neupravované vody z kohoutku také nemá zpravidla s rozmnožováním ryb vůbec nic společného, protože v čerstvě natočené vodě z kohoutku jen málokdo rozmnožuje ryby, možná Bob...
Ale faktem neoddiskutovatelným je, že ani sebečastější výměna vody zcela neodstraní z akvária škodlivé látky (tedy pokud je opravdu nenecháme plavat v té vodě z kohoutku) a je na rybách, jak se s tím poperou. A těžko lze popřít, že k dalšímu zlepšení stavu akvarijní chemie může přispět.
A dále. Spodní vody v ČR jsou na mnoha místech na hranici pitelnosti a mnohdy obsahují velmi zajímavé věci. Pokud uvážíme, že díky zemědělské výrobě jsou spodní i tekoucí vody plné dusíků, že čističky nejsou schopné zachytit fosfáty, pak je ta debata ve zcela jiné poloze.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:01 Muž LiborSprysl [9015] Re: host
Petře ta chemie je fakt zajímavá věda...když si člověk začne číst některé detaily, které mu nejdou do hlavy jako mně. Ale taková jsou fakta....
Dajana START plus

Popis:

Složení:
1tablleta:Monolinuron19,5mg

Použití:
Přípravek určený k okamžitému použití vody z běžných vodovodních řadů, domácích studní či povrchových vod pro akvárium bez předchozího odstátí použité vody. Redukuje chlor, váže kovové prvky, chrání a podporuje tvorbu ochranného slizu na kůži ryb. Je protizánětlivý a kladně působí na zažívací ústrojí ryb. Používá se při zakládání nového akvária a při částečné nebo úplné výměně vody.

Neškodný pro ryby a rostliny avšak při dlouhodobém používání může vyvolat škodlivé procesy ve vodním prostředí.
A teď pro ten kontrast k herbicidu z mých nových poznatků získaných po anabázích s kolenem...
Lékař vám předepsal WARFARIN jako antikoagulační prostředek. Antikoagulační znamená protisrážlivý, tzn. účinkující proti nadměrnému srážení krve ve vašem těle.
To je jedna pravda...
A tu je druhá pravda....
Geraniol ( E 1305 ) MIC
Cumarin … v antikoagulačních lécích (Warfarin),
www.epitesty.cz/… 038.pdf

Kumarin jako složka léku se používá pro výrobu jedu na hlodavce….Monolinuron je také zemědělský herbicid, který slouží k úpravě vody....
smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   29.01.2012 10:53 Muž scorpion075 [254] - Afrika
Do ankety zatim přispělo 8 lidí, děkuji. Rozhodně nejsem zarputilím nepřítelem chemie. Spíš naopak. Jako malej sem si skvěle vyhrál s malým chemikem, vyráběl jsem krystaly z modré skalice atd. Ale proč to cpát bezdůvodně do akva? Zdůvodňění typu "odbourání chloru", neuznávám pokud se nejedná o kompletní výměnu vody, či "dávám to tam jen tak pro jistotu", proboha proč? Když akva funguje bez přidání přípravku, proč přidávat chemii, včem je ta jistota? Akvaristiku dělám více jak 25let a kromně jednou, když jsem bojoval s krupičkou, jsem do akva nekápl ani kapku jakéhokoli preparátu. Znamená to snad, že to celá léta dělám špatně? Myslím, že ne. Dle mého názoru do akvaristiky patří jen přípravky určené k léčbě (ne prevenci) a testy k měření různých vlastností vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 10:07 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy
Už tu bylo několikrát napsáno, dle testů teče v česku jedna z nejkvalitnějších vod na světě. Komerční vodičky na odstraňování chlóru a těžkých kovů stejně jako preventivní léčiva nejsou vůbec zapotřebí. Pravidelnou výměnou vody akvarista prospěje akváriu i rybičkám daleko lépe :) Pokud by voda z vodovodu byla opravdu v takovém stavu že by bylo použití podobné chemie nezbytné, tak by se těžko v takové neupravené vodě rozmnožovaly běžně i ryby citlivé na kvalitu vody :-D Ale třeba si někdo rád hraje na malého chemika, přidáním nějaké jak píše Martin71 opravdu neškodné vodičky pro úpravu čerstvé vody se nic nezmění, kromě průvanu v peněžence ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.01.2012 10:01 host Re: LiborSprysl
"Víš že k úpravě lidské pitné vody se také používá onen monolinuron?"

Kde??? Která úpravna to sype do vody? Pročti si sledované cizorodé látky při rozborech pitné vody.
Jako herbicid v zemědělství ano (rezidua 3-4 měsíce), ale při úpravě pitné vody??
To jsi snad přehnal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 09:50 Muž LiborSprysl [9015] Re: Yirka
Víš že k úpravě lidské pitné vody se také používá onen monolinuron? Pokud si pozorně přečteš Martinův povzdech, pak je třeba jej chápat v souvislostech...zatímco ty řešíš úpravu vody z kohoutku, on stav v akváriu. Výměnou vody v nádrži se jen snižuje, upravuje, množství škodlivých látek v nádrži. Rozhodně po výměně vody v nádrži nenastává stav, který je shodný s vodou, kterou piješ, kterou jsi do akvária nalil. ( Ryby by v ní asi nežily.)Není však ani totožný se stavem, který by zcela bez výhrad vyhovoval rybám a který by nemohl být lepší, než je po výměně vody. Takže sice můžeš zastávat názor, že si neupravuješ pitnou vodu pro svou spotřebu, ale pokud spolu s výměnou vody posílíš ještě možnost dalšího snížení škodlivých látek v akváriu, pak jen rybám můžeš prospět.
Nebo se snad domníváš, že je tomu jinak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.01.2012 09:38 Muž Yirka [9196] Re: Martin71
Osobně zastávám zásadu, že pokud je voda zdravotně nezávadná a k pití pro člověka, měla by být i bez úprav dost dobrá i pro rybičky.
V nadsázce se tedy zeptám: Upravuješ si nějakým regulátorem vodu, kterou požíváš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   29.01.2012 09:20 Martin71 Re: scorpion075
Hodně akvaristů je už dopředu "vyplašených" slovem "chemie" přidáním nějaké opravdu neškodné vodičky pro úpravu čerstvé vody.
Je smutný že je už velice málo zajímá stav v samotném akváriu, kde mají můžou mít mnohem a mnohem škodlivější jedy (chemii). Příliš vysoké dusičnany, u čerstvého akvária i dusitany, amonium, amoniak, chlor, těžké kovy atd. Počet spotřebovaného léčiva a jejich časté používání jen tady v akvarijním forů taky nesvědčí moc o "uvědomělosti" a odporu k přidávání chemie. Nehledě přidávání "hnojiv" další dusík, fosfát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 09:14 Muž LiborSprysl [9015] Re: honzaprouza77
Ježíš já jsem přece nikdy netvrdil, že je akvarijní chemie závadná. Ba dokonce snad na závadu. To jen oponuji ortodoxním odpůrcům, kteří v ní vidí toliko kšeft pro výrobce a prodejce. (Nejsem ani jedno :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 09:11 Muž honzaprouza77 [18]
Jo to určitě, ale mělo BY být nezávadné, podle výrobce(JBL Ferroplo) není to žádná pochybná firma. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 09:09 Muž LiborSprysl [9015] Re: honzaprouza77
Obávám se, že je to hnojivo vyráběné zcela průmyslově smich hop
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 09:05 Muž honzaprouza77 [18]
ale, přemýšlím o přípravku na snížení ph a kh(jestli na kh něco je) i když požívám rašeliništní extrakt, tak mám ph 7.6-8 a KH 18-20 gh kolem 14 :( hrozná voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 09:04 Muž honzaprouza77 [18]
Již jsem hlasoval, ale chybělo mi tam pár možnností :( určitě je to dobrá anketa. :) Jediné co pouřívám je akvaregulátor a to méně než je v návodu(jen pro zichr, proti chloru) a hnojivo, což ale asi není úplně čistá chemie, ale přírodní živiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 08:50 Muž LiborSprysl [9015] Re: scorpion075
Nehovořte pořád o přidávání "chemie"...Je průmyslová a přírodní, ale často je shodná průmyslová s přírodními prvky, protože už to tak umíme vyrobit. Mnoho té průmyslové obsahuje totéž jako když koupáte olšové šišky, rašelinu, když přidáte do akvária kořen...nekoukal jsem na vaši anketu, ale doufám, že i toto v ní dovedete zohlednit. To v rámci objektivity takového referenda.
Když vám chybí "béčka" můžete jíst kvasnice, nebo si můžete vzít B-komplex. Kvasnice jsou přírodní. Někdo (já) by se po nich poblil. A podobné je to i v akváriu...chemie třeba šetří čas a to není nepodstatné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 05:51 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: LiborSprysl
LiborSprysl napsal: No já jen, že je to látka pro akvária většiny začátečníků velmi podstatná :-D
ne Doufám, že se mýlíte a těch co používají chemii na každý litr nově vyměněné vody bude velice, ale velice malé množství. Moje doufání ovšem nic nevypovídá o tom zda opravdu nemáte pravdu a přidávání chemie je pro většinu velmi podstatné. Tak jsem si dal do profilu anketu na téma důležitosti chemie při výměně vody. Až odhlasuje cca 50 lidí, výsledky zde zveřejním. Snad i tento malý vzorek ukáže vztah akvaristického národa k chemii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 17:47 Muž honzaprouza77 [18]
Nedávno jsem četl, že když se přidává na víměnu vody akvaregulátor, že by se hnojivo mělo dávat až po dvouch dnech, je to pravda? Akvaregulátor udajne naváže nejen tezke kovi a chlor z vody, ale i Fe a živiny z hnojva. Máte s tím zkušenosti?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   28.01.2012 12:44 R Muž romant [28001]
Můj názor na výměny vody je jistě dostatečně znám. :) Vnímám tyto, populárně řečeno podpůrný prostředky jako takovou pojistku, která se dá v momentě nějaké kalamitní situace, která v životě akvaristy(tek) může nastat použít a dobře posloužit. Pro tzv. každodenní(týdenní) péči o akvárium to ovšem považuji za zbytečné. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 12:19 Muž LiborSprysl [9015] Re: scorpion075
No já jen, že je to látka pro akvária většiny začátečníků velmi podstatná :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 12:11 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: LiborSprysl
Pelyněk byl jen jako příměr jak mohou ryby vnímat přípravek. Ale to jste myslím pochopil, že ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 12:03 Muž LiborSprysl [9015] Re: scorpion075
I to je jeden z výkladů...jen toho objektivního rozhodčího najít :-)Mimochodem monolinuron není pelyněk... ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 11:27 Muž sollik [257] - CichlidyRe: scorpion075
... protože to je super kšeft. Napíšem na pixlu, že je to super pro ryby a lidi to budou kupovat a kupovat a kupovat ..... :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 10:28 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: LiborSprysl
...Třeba i ryby mají libé pocity v zažívacím ústrojí... X-)
Taky můžou mít v tlamě hořko jako, když polknou pelyněk ;-) . Proč cpát do vody něco, když to jde dobře i bez toho?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 10:26 re2005 Re: LiborSprysl
Mám asi jiný návod:Prostředek k uzpůsobení běžné vody z kohoutku pro použití ve Vašem akváriu. Nic okamžitého. Jinak dál souhlasí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 10:18 Muž fido16 [631] Re: re2005
Ne ne na tu chemii se vyprdni. klidně bych se vyprdl i na to odstátí té vody. Já dopouštím hned z řádu většinou 100 litrů a ryby si nestěžují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 10:16 Muž LiborSprysl [9015] Re: re2005
Nevím jak moc čtete návody... smich
....chrání a podporuje tvorbu ochranného slizu na kůži ryb. Je protizánětlivý a kladně působí na zažívací ústrojí ryb. Používá se při zakládání nového akvária a při částečné nebo úplné výměně vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 10:12 re2005 Re: fido16
Nepíšou. Píšou pro úpravu akvarijní vody. :-(
Je to chemie asi se na ní vykašlu. Domníval jsem se že může působit trochu i jako desinfekce a předcházet tak možným chorobám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 10:10 Muž LiborSprysl [9015] Re: scorpion075
Přípravek určený k okamžitému použití vody z běžných vodovodních řadů, domácích studní či povrchových vod pro akvárium bez předchozího odstátí použité vody. Redukuje chlor, váže kovové prvky, chrání a podporuje tvorbu ochranného slizu na kůži ryb. Je protizánětlivý a kladně působí na zažívací ústrojí ryb. Používá se při zakládání nového akvária a při částečné nebo úplné výměně vody.

Jsou lidé, kteří si nemohou vynachválit různé doplňkové preparáty...Třeba i ryby mají libé pocity v zažívacím ústrojí... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 10:06 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: scorpion075
Ke škodě je zbytečné vyhazování peněz :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 10:04 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: fido16
Ta DAJANA naprosto a zcela zbytečná ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 09:55 Muž fido16 [631] Re: re2005
Spíš to zbytečné je. Když už ji teda necháváš odstát. Není ten přípravek pro čerstvou vodu náhodou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 09:44 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: re2005
Tak trochu to zbytečné je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 09:40 re2005 – dajana start plus
Dobrý den.V malém akvárium cca 25 litrů měním jednou týdně 10 litrů vody. Voda je z vodovodu a nechávám ji den odstát a ještě před odstáním přidávám přípravek DAJANA START PLUS dle návodu. Není to spíše na škodu ? Pokud voda před odstáním: Chlór volný mg/l <0,05 / Dusitany mg/l <0,02 / Dusičňany mg/l 42 / Železo celkové mg/l <0,05 / Mangan mg/l <0,05 / PH 7,3
Děkuji za reakci.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 21:35 Muž souky [617] - RostlinyRe: HaDaS
to netušim, ale Želivka má opravdu hodně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 20:09 R Muž romant [28001] Re: Dufi
Je na to vícero názorů, já zastávám ten, že měnit vodu v nově založeným akváriu polovinu obden, není žádná škoda. Ten rozběh nádrže sice není tak "rychlej", jako u neměnění vody(nebo občasnýho sem tam měnění), ale řekl bych, že tím má člověk více pod kontrolou ty procesy který v nově založeným akváriu začnou probíhat, tím mám na mysli nitrifikaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 19:56 HaDaS Re: souky
souky napsal: v praze budeš mít asi pořád 50 ...
Tak to by mne zajímalo, co u nás v Modřanech teče? Potřeboval bych aspoň přes 10 a pořád ne a ne toho dosáhnout. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 19:44 Muž Dufi [3]
OK, díky, vodu vyměním, měl jsem jen obavu, abych tak brzy po založení nenarušil nějaký proces... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 19:20 Muž souky [617] - Rostliny
v praze budeš mít asi pořád 50, ale vodu vyměň, měla by se měnit tejdne taková třetina vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 19:18 Muž Yirka [9196] Re: Dufi
Vodu určitě vyměň, nic tím nemůžeš pokazit, naopak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 19:15 Muž Dufi [3] – Výměna vody
Dnes jsem testem od Tetry změřil vodu v týden založeném 190 l AQ, některé kytky už začaly růst, dával jsem ke kořenům Bivoje,na čelním skle mě přijde, že začíná růst zelená řasa, na zajetí tam mám několik živorodek, měřil jsem pH, KH, GH, NO2 a NO3 - vše v pohodě, ale u posledního mám hodnotu na 50, to znamená přesně mezi Safe a Change - myslíte, že mám u takhle krátce založené nádrže vyměnit např. třetinu vody? Ryby jsou naprosto v pohodě, tak za dva týdny bych dal rád pryč živorodky a vypustil skaláry....

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2012 14:46 Muž deCORF.OBRAEN [220] Re: romant
díky Romane X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2012 14:41 R Muž romant [28001] Re: deCORF.OBRAEN
Tady na tom fóru je o tom vedena diskuse, možno prostudovat.
wds.cz/…

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [28] ...... 41

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41597x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/274-vymena-vody?od=1351