Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna vody

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 25 Přejít na další stránku   1  
Výměna vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2012 04:57 Muž Michaldvd [45] - Asie
Vďaka všetkým za rady :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2012 22:52 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: usine
Můj úvodní příspěvek k tomuto tématu byl míněn jen jako doporučení nepodceňovat teplotu vstupní vody. Rozhodně nebylo záměrem rozpoutat vášnivou diskuzi, V podstatě se všemi dalšími příspěvky lze souhlasit. Takže se vracím k tomu, kdo bude mít zájem, může si v kalkulátoru spočítat výslednou teplotu a dle toho se individualně zařídit ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2012 16:17 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: scorpion075
Pokud jsem o tom četl v literatuře tak se doporučuje teplota maximálně o 5°C nižší než je standard. Také míchám vodu protože třeba v zimě má 10°C. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2012 12:31 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: scorpion075
Jj v zimě se to neliší, v létě musím hodně odpouštět když chci alespoň trošku studenější vodu, to se nedá ani pít :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2012 10:16 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Bob66
To i přes zimu? Bydlim taky v paneláku a v zimě jde z kohoutku sakra studená voda. Občas se divim, že se z baterie nesypou kostky ledu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2012 09:29 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: scorpion075
Nevím jak u koho, ale u mě v paneláku i kdybych chtěl tak mě nepoteče studenější voda víc jak 14°C :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2012 08:48 Muž Yirka [9196] Re: scorpion075
Já bych řekl, že ten nefefekt je v té poměrné krátkodobosti změny. Je to možná jak když v domovině prudce zaprší. Je to také náhlé, po vrstvách, rychle se to mísí, teploty se vyrovnávají. U nádrží to může být více proměnlivé, protože každá má nějaké specifikum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.03.2012 23:06 Muž scorpion075 [254] - Afrika
Ze zvědavosti jsem zadal do kalkulátoru dolití 25% vody o teplotě 10°C do vody 25°C, Výsledkem je 21,3°C. Při výměně 35% je však výsledná teplota pouze 19,8°C. V prvním případě může jít ještě o příjemné osvěžení. Ve druhém případě však již hrozí rybkám "rýma". Samozřejmně záleží i na každé nádrži za jak dlouho dokáže vrátit teplotu na původní hodnotu.
Pokud si budete někdo chtít teoreticky zaexperimentovat, kalkulátor najdete zde www.akvamalawi.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 19:17 Muž Yirka [9196] Re: Michaldvd
Nepozoruji žádné vlivy na rostliny, řekl bych že ty vody se rychle promísí a dohřejí a ten rozdíl je za chvíli minimální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 18:59 Muž Michaldvd [45] - AsieRe: sikula
Len ja som na to sám a také dlhé ruky nemám :-)

Yirka: Cez leto používam aj ja priamo studenú ale teraz v zime je až príliš studená tak to radšej miešam z teplou. Inak na rastlinky studená voda nemá zlý vplyv?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   29.03.2012 18:48 Muž Yirka [9196] – Asi jsem barbar
ale do nádrže dopouštím v létě v zimě přímo čistě studenou vodu (měnívám cca 25%) a nikdy jsem neviděl nějaký problém, spíš naopak. Rybky už čekají pod hadicí jak pod sprchou a v proudu dovádějí. A za chvíli mají sexuální tendence ;-)
To samé i do odchovničky ancistrusků a ani jeden úhyn.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 17:07 Muž sikula [73] - Raci, krabi, krevetkyRe: Michaldvd
My napouštíme vodu ve dvou, taky dlouhou hadicí z koupelny. Jeden je u akvária a křičí "teplá" nebo "studená" a ten druhej zběsile vexluje kohoutkem ze strany na stranu. Funguje to. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2012 14:40 Muž Michaldvd [45] - AsieRe: romant
Hehe ale nie to je v pohode ;-) Ono totiž ide o to, že som si natiahol hadicu z kúpelne dlhú 8 metrov. A teplota vody sa mi mení v závislosti od tlaku. Preto som rozmýšľal nad spomínanou batériou. Ale už mám iné riešenie :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   28.03.2012 21:52 R Muž romant [28001] Re: Michaldvd
No, já teda nevím, každýho věc, ale co to budeš za akvaristu, když nedokážeš odhadnout teplotu vody kterou měníš a kterou máš v akvárku? Opravdu se Tě nechci nijak dotknout, ale myslím si, že když si párkrát namácháš ruce, tak to půjde hravě. Ty peníze za baterii, bych investoval do něčeho jinýho kolem akvária. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 21:46 Muž Robi [27]
Něco takového : www.koupelny-sen.cz/…
Záleží co rozpočet, nebo známosti umožní. Nastavení teploty podle nějaké stupnice nelze, chce to jednou zkoušet nastavit a změřit teplotu na výstupu. Pak už se jen dopouští. Šlape mi to bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 19:08 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Michaldvd
Mylíš něco jako tohle ? levne-topeni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 19:07 R Muž Silent [5949] Re: Michaldvd
Hledej termostatické baterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2012 19:02 Muž Michaldvd [45] - Asie
Neviete niekto pod akým názvom by som našiel vodovodnú batériu na ktorej sa dá nastavovať teplota vody? Raz mi niekto o tom tu na rybičkách hovoril len už neviem kto.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2012 17:23 Muž honzaprouza77 [18]
Dnes mi kleslo PH z 8na 6,5 kvůli tomu, že jsem dal nové kvasnice na noc :( ryby jsem ale rychlou víměnou vody zachránil, a to jsem je chtěl teĎ o víkendu rozmnožit :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2012 18:58 Muž strelec [1] - MiniakváriaRe: romant
je promiň to je romant hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2012 18:58 Muž strelec [1] - MiniakváriaRe: romant
X-) díky romane
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2012 18:47 R Muž romant [28001] Re: strelec
Kořen nech ať si barví, on časem přestane, jenom ten čas Ti nikdo neřekne. :) Těch 10 litrů nechaných nějakej čas odrazit, vytemperovat(2-3 hoďky) a můžeš dávat do akva bez použití nějakých dalších podpůrných přípravků. Je toho tady na toto téma dost a dost, tak se začti. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2012 18:38 Muž strelec [1] - Miniakvária
Ahoj te mám akvárko 32L čistý objem,chtěl sem se zeptat výměna vody,jednou týdně 10litru z vodovodního kohoutku co by ste mi doporučili nechat vodu odstat a jak dlouho nebo do ní přidat aqua safe a nebo nitrivec,mám tam kořen a ještě mi pouští mám ho tam teprve přez týden a málo sem ho louhoval jen tři dny já vím je to málo hmm díky za rady ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2012 13:50 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Yirka
palec :) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   06.02.2012 12:58 Muž Yirka [9196] Re: scorpion075
Máš úplnou pravdu.
Proto se pro rutinní výmměnu vraťme k základnímu poznatku a doporučení podloženému léty zkušeností a to:
Pro každého trošku zkušenějšího akvaristu lze jako nejefektivnější výměnu vody doporučit tu přímo z kohoutku do nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   06.02.2012 10:43 Muž scorpion075 [254] - Afrika
Pánové není těch teoretických plků již moc? Aby se ukázaly větší ramena začínají se sem kopírovat citace z jiných stránek, že Libore.Vím fórum je veřejné a kdokoli sem může psát takřka cokoli, ale nebyl by pro vás vhodnější chat nebo jiné vlákno? Co se vrátit zpět do reality a nechat zde rozumy, které opravdu mohou někomu pomoct vyřešit problém pro který nejspíš toto vlákno otevřel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2012 09:27 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Sid napsal: Zajímavá myšlenka! :)
Takže z vodovodu mi teče cosi, co může a nemusí souhlasit s údaji, které mi poskytne dodavatel vody, když si u něj vyžádám výsledky komplexních rozborů vody...

O kvalitě rozvodů ve staré zástavbě se vedou debaty stále...

A výsledky? Nejaké relevantní závěry stran změny parametrů vody?
...A pokud odněkud voda vytéká, nelze aby byla kontaminována prasklinou na cestě ke konečnému spotřebiteli? Vím, že teče pod tlakem, ale v trubce je díra..
Tak toto už raději bez komentáře, ne? :-)

Zjevně nic není nemožné s ohledem na údaje z otevřených zdrojů...To s ohledem k dotazu na možnou změnu parametrů vody cestou k zákazníkovi...Proč bez komentáře? Chcete říci, že není možné, aby voda po zkontrolování a zahájení cesty k zákazníkovi nemohla doznat úhony? A to přesto, že je česká voda z kohoutku jedna z nejčistších podle tvrzení vodáků...

Zabezpečování vody se provádí plynným chlórem. Množství chlóru se řídí především tím, aby v rozvodném potrubí měla voda vždy alespoň 0,05–0,1 mg zbytkového chlóru. Stále častěji se také používá ozón nebo UV-záření. Obě metody ale mají tu nevýhodu, že se voda může v potrubí znovu k o n t a m i n o v a t, …
Potrubí je třeba chránit před popraskáním a možností nasávání znečištění z okolní půdy. V průběhu poruch v zásobování u gravitačních vodovodů vzniká v potrubí podtlak – hrozí nasátí z n e č i š t ě n í.

Jasně, dělají se rozbory, řeší se havárie, ale vždy až nastanou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 19:37 Muž xnor [71] Re: Martin71
Prosil bych o vysvětlení. Nějak jsem tu zněť slov nepochopil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 19:22 Martin71 Re: xnor
Ionexi mají daleko menší ztrátu odpadní vody, protože mění pouze ionty a pokud se už používají v průmyslu je to to hlavně z těchto důvodu. Používá Velvana. Teplárny mají jako odpad vodu ohřátou.Tedy destilovanou můžu takovou vodu ohřát v plastu? Nebo skle? A co měď? I kdyby měl, jistotu že starý měděný systém rozvodu je nahrazen vždy něčím jiným? Proč bych si na to neměl dát pozor, že to napsal sid? Oproti RO, která má vysokou ztrátu odpadní vody používá se u ponorek a zaoceánských lodí (průmyslově) tam to nevadí slané vody je kolem haba kůk takž odpad se zřejmě neřeší v tomto případě . Horší je pokud máš zaplatit vodné a stočné , :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 19:09 Muž xnor [71] Re: Martin71
Klidně v teplárnách i elektrárnách. Všude tam kde se nevyplatí používat ionexi.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 19:09 Martin71 Re: Martin71
Side já nepočítal co je jen NH4 a co molekurní čpavek NH3. Pokud mne osobně někdo dodá udaje že jeho voda má 1,49 mg NH3 /l. Tak to znamená že má 1,49 amoniaku čpavku nalitr. Pokud mě někdo napíše že jeho akvárium měří 150 cm tak je to pro mne 150cm. A nebudu tady diskutovat tři dny, že by to mohlo být i 120 cm. Chápete to? :) Mne zajímá výsledek ne vaše teorie o pěti neznámích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 19:05 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Martin71
...O kvalitě rozvodů ve staré zástavbě se vedou debaty stále...
A výsledky? Nejaké relevantní závěry stran změny parametrů vody?
...A pokud odněkud voda vytéká, nelze aby byla kontaminována prasklinou na cestě ke konečnému spotřebiteli? Vím, že teče pod tlakem, ale v trubce je díra..
Tak toto už raději bez komentáře, ne? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:59 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Hele teda takhle jistej bych si nebyl s ničím a to ani u baráku nemusí sedět terorista. O kvalitě rozvodů ve staré zástavbě se vedou debaty stále. O únicích vody z potrubí na jehož rekonstrukci stále chybí peníze také. A pokud odněkud voda vytéká, nelze aby byla kontaminována prasklinou na cestě ke konečnému spotřebiteli? Vím, že teče pod tlakem, ale v trubce je díra...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:59 Martin71 – Re: Sid
Chlape přečti si to zpětně, kdy ti píšu že hlavně v alkalické vodě. A odkaz na test NH4/NH3 je v první linii (pravda nepovedeném) kdy se mě snažíte vyučovat o vzniku amoniaku na základě pH smich smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:55 Martin71 Re: xnor
V teplárně? Kde je odpad destilovaná voda?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:54 Muž xnor [71] Re: LiborSprysl
Můžete upřesnit jaké přístroje máte na mysli? Nebo pracujete ve vodárně či se vyznáte v analytice či metodikách rozbotů. Nebo je to jen takové plácání " Jedna paní povídala" :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:54 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Martin71
...Pro běžného akvaristu je lepší si změřit NH4 a pH a stanovit si tím čpavek (NH3) ve vodě....
Už jsem nevěřil, ale stalo se! :-) Po třech dnech vám konečně docvaklo. :)
BTW: Které že to přírodní vědě se věnujete vy? Že máte potíž přijmout myšlenku, že lze spočítat NO3 z krmiva, když znáte obsah bílkovin? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:52 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: LiborSprysl
Jj, před barákem sedí terorista, který do vodovodní sítě pouští antrax. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:51 Martin71 Re: Sid
Side já chápu Vaši angažovanost na několika forech a to ne jen zde. Ale možná by jste měl právě tu svoji hlavně "matematickou horlivost" trošku zkrotit. Protože to pak vše zní trošku směsně zvlášť pro lidi, kteří se věnují přírodním vědám.
Pro běžného akvaristu je lepší si změřit NH4 a pH a stanovit si tím čpavek (NH3) ve vodě. To same platí v obdobném příkladu co zde uvádíte. Jednoduše si změřím dusičnany. Stačí vám to ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:50 Muž xnor [71] Re: Martin71
Fotka k příspěvku Jen pro zajimavost RO se použivají i v průmyslu. "Membránová technologie reverzní osmózy pro turbínu 2x 22500 l/h " ;-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:47 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
No připustíte-li, že dodavatel odpovídá za vodu dovedenou před dům a dál už je to věc majitele, pak rozhodně nemůžete tvrdit, že to, co teče z kohoutku musí být nutně v totožném stavu, jako na začátku cesty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:42 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: LiborSprysl
...To co vám poslali jsou údaje, které odpovídají tomu, na co jsou nastaveny přístroje, které by měly zabezpečit to, aby voda měla parametry, které jsou shodné s těmi údaji, jež vám poslali...
Zajímavá myšlenka! :)
Takže z vodovodu mi teče cosi, co může a nemusí souhlasit s údaji, které mi poskytne dodavatel vody, když si u něj vyžádám výsledky komplexních rozborů vody... hmm
A ty údaje jsou vlastně opsané hodnoty, na něž jsou ve vodárně nastaveny nějaké přístroje... :-O :)
Musím holkám v laboratoři říct, jak veřejnost vidí jejich práci. :-D
EDIT: Jdu měnit vodu, když je tu to vlákno...
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:38 jogr
Sid napsal: Vyhláška nařizuje, kolik komplexních rozborů musí poskytovatel pitné vody ročně udělat. (Rozhoduje počet odběratelů.)

Tyto rozbory se při troše snahy dají opravdu sehnat i zdarma. :-)

(Píšu to sem už asi tak půl roku... hmm :-D)

Naprostý souhlas
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:36 Muž LiborSprysl [9015] Re: jogr
To co vám poslali jsou údaje, které odpovídají tomu, na co jsou nastaveny přístroje, které by měly zabezpečit to, aby voda měla parametry, které jsou shodné s těmi údaji, jež vám poslali. Ty rozbory se samozřejmě dělají, ale je jen otázkou, jak jsou staré...A mohou být i zdarma. Ovšem pokud byste chtěl ověřit, zda je momentální skutečnost stavu vody podle přístrojů, to je pak rozbor vody.
To co píše Sid je samozřejmě pravda, ale pořád je to jen v souladu s tím, co jsem napsal. Jinak by nemohlo docházet k občasným haváriím. Nedodržení parametrů není nic nečastého...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.02.2012 18:34 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: LiborSprysl
Vyhláška nařizuje, kolik komplexních rozborů musí poskytovatel pitné vody ročně udělat. (Rozhoduje počet odběratelů.)
Tyto rozbory se při troše snahy dají opravdu sehnat i zdarma. :-)
(Píšu to sem už asi tak půl roku... hmm :-D)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:33 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Martin71
Vy zase blázen, který má problém chápat psaný text. :)
Pro vás polopaticky: nepíšu o všech nádržích, ale o jedné konkrétní, kterou jsem popsal v příspěvku v 18:10. Chápu - ani toto vysvětlení vám nic nedá. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.02.2012 18:32 jogr
Ano je sám se o něj tenhle víkend požádal je vyhláška že ho musí poskytnout zadarmo!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 18:31 Muž LiborSprysl [9015] Re: jogr
Obávám se, že pokud by mělo jít skutečně o rozbor, pak zdarma nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.02.2012 18:30 R Muž romant [28001] Re: Martin71
Ještě, že nemáš prezentaci, to by jinak Sid hned věděl jaký máš parametry vody. Je to děsnej čaroděj. :-D (OT)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   05.02.2012 18:21 Martin71 Re: Sid
Vám jsou známe u všech akvárii? Vy znáte počet ryb, četnost krmení kvalitu vody jeji četnost výměny zda je měněná za vodovodní vodu kvalita vstupní vod? Nebo jde o upravenou z RO atd. Side vy jste kouzelník smich smich smich

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [25] ...... 41

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41597x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/274-vymena-vody?od=1201