Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna vody

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 27 Přejít na další stránku   1  
Výměna vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 16:56 Martin71 Re: LiborSprysl
Nepřu se s myšlenkou Sida, ale používání nebo hlídání si "chemie" kvality vody je důležitá věc. Pokud ti dostatečně funguje filtrace (třeba dík chemii) nebo hodně rostlin je to samozřejmě udržitelný stav po dobu několik let, ale určitě ne žádné perpetum mobile které funguje samo jen dík výměně vody. U vody kde bude minimum rostlin (afrika) se ty dusíky významně sčítají. Existují i návody na "regeneraci staré vody" ale proč to dělat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 16:38 Muž LiborSprysl [9015] Re: Martin71
Martine, ten pán vstoupil do debaty otázkou, které prvky se mohou v nádrži s čerstvou vodou z kohoutku kumulovat. On se s vámi nepře o vaši pravdu, kterou vám dokonce ani já neberu. Ty dusíci se sčítat nebudou, protože za ideálního stavu budou pořád na vstupních hodnotách. (Porostou-li, máte binec v nádrži.) Samozřejmě se dá chemicky pomoci tomu, aby i hodnoty dusíků byly nižší, pokud jsou ve vstupní vodě vyšší...to je ta moje myšlenka idealizace vody a nejen v případě dusíků...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 16:32 Martin71 Re: Sid
Né? A já myslel že např. vyšší dusík v akváriu případně větší amonium + zásaditá čerstvá voda může být docela velká chemie někdy dokonce i jed. Neříkám že zrovna u Vás. Že vyšší obsah dusičnanů může škodit dlouhodobě vybrabným druhům ryb. Že vysoký obsah fosforečnanů způsobuje jiný problém. A nakonec sám píšete že častou výměnou vody nikdy neodstraníte z vody všechno. Na to není pak potřeba chemie? Pokud mám vstupní vodu kde je dusičnanů 35mg/l a bakterie mě v akváriu udržují "dělají" dík strávení amonia další nitrát,+ krmení, ryby ptám se, nesčítá se nám to? Pravda malou část odstraní rostliny, ale co ten zbytek po dobu těch 5 let? Bude stačit všude jen výměna vody s 35mgNO3/l?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 16:18 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Teď už si zase nejsem jistý, jak to pán myslel smich vaše nádrže považuji vskutku za dost výjmečné...sice si nemyslím, že by se například některé škodlivé prvky, normou na pitnou vodu v určitém rozměru povolené, nemohly usazovat, ba dokonce kumulovat, například v substrátu dna, ale na druhou stranu to u vás vaši chovanci skousnou. Protože tu rovnováhu umíte dokonale. V dně řeky či potoka se také podobná svinstva usazují a většinou se s tím ryby srovnají. Dokud není rovnováha porušena... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.01.2012 16:13 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Martin71
Problém je, že jste stále nepochopil, že o ne/používání chemie nepíšu. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 16:12 Martin71 Re: LiborSprysl
Tak to netvrdím ani bych si nedovolil. Jde jen o rozdíl kdy se chemie musí a nemusí používat. Dobrý sluha který pomůže s rovnováhou v akváriu ale v nedobrých rukách to může dopadnout i opačně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 16:11 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Martin71
...Chcete mě tvrdit že u Vás funguje bio rovnováha v jakémkoliv akváriu třeba i pět let bez zásahů jen s výměnou vody?
Proč by měla? O ničem podobném se nezmiňuji. :)
Pěstuji rostliny, ty je třeba hnojit. Mám i rybky, ty je třeba krmit. Taky měním vodu, v některých nádržích topím, nad všemi svítím. Občas měním trubice a tak podobně. :-) Co z toho máte problém pochopit? Že při takovém provozování akvária nedojde k takové akumulaci látek, aby dosáhly škodlivé koncentrace pro osazenstvo nádrže, jak se vyjádřil Libor? :)
Podobné debaty jsou ztrátou času... Mně je skutečně jedno, že ve svých nádržích neměníte i víc jak 10 let vodu. ;-) (Toto je váš styl diskuse. :-D)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 15:51 Martin71 Re: Sid
Nebo jsem "exot", když provozuji akva bez "předělávek" po dobu 5 i více let?
(A mám "veterány", kteří v tom prostředí "zamořeném naakumulovanými škodlivinami" prostředí žíjí už hodně, hodně dlouho...) Tohle snad side píšete ne? Já rozhodně nejsem zastáncem staré vody, naopak a pokud si přečtet víc příspěvků odemne. Pokud nemám vodu dostupnou (vodovodní) která mně vyhovuje už k vodě v akváriu tak ji upravuji a to k samotnému stavu k akváriu třeba i chemii. Vaše nádrž vydrží 5 let a více jen s výměnou vody. Proti tomu nic nemám, moje nádrže fungují i 10 let za jediné podmínky o proti Vám, že ty zásahy musím naopak dělat. A to i ty chemické. Přidávám jiná filtrační media, nebo naopak přidávám, to co je do vody momentálně potřeba, odbourávám možnost vzniku čpavku, přidávám co2 pokud je potřeba, přidávám stopové prvky do vody atd. Vy to neděláte? Chemii nepoužíváte? Založíte akvárium a 5 let funguje? Ryby, plži neuhynou, rostliny vám nepřerostou, neupadnou jim listy atd? To není změna organické čistoty vody? Chcete mě tvrdit že u Vás funguje bio rovnováha v jakémkoliv akváriu třeba i pět let bez zásahů jen s výměnou vody? Tak to jste pán bůh stvořil jste perpetum - mobile. Přírodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 15:37 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Také bych ještě makal...ale s berlema mi to ještě moc nejde, tak rehabilituji koleno vsedě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.01.2012 15:34 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: LiborSprysl
Vím, kam se podívat, abych alespoň částečně odpověděl, nač se ptáte. Omlouvám se, ale opravdu mi chybí vůle se tím zabývat. :-)
(Raději zvednu zadek a vyměním část vody ve svých akva. :) Pro Martina71: Jako téměř každý víkend, pokud mi do toho něco nevleze... :-D)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 15:27 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Taky nejste ženská :-)1,2-dichlorethan µg/l 3,0 NMH...tahle látka mi také nepřijde jako něco vyloženě zářivého pro tak proklamativní hlásiče té kvality pitné naší pitné vody... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 15:26 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Martin71
Člověče, vy máte schopnost číst i to, co nikdo nenapsal. Jak to děláte? :-D
EDIT: To s čím tu dnes a denně operuje v poslední době Romant, jsem tu už před léty argumentoval já. A dobře si pamatuji, jak se tehdy na mě sesypali zastánci nepříliš časté výměny části vody, protože - podle nich - častá výměna části vody destabilizuje poměry v akváriích. :)
Takže specielně pro vás: I když jdou provozovat akva s absolutně minimální výměnou vody, já razím cestu opačnou.
A také v této diskusi řeším úplně něco jiného, než vy. :-)
Potřetí: Ptám se Libora, které že to látky se budou v nádržích při mpravidelné výměně vody akumulovat natolik, že by mohly dosáhnout škodlivé koncentrace pro rybky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 15:23 Martin71 Re: Sid
Side akvaristiku už nějakou dobu dělám , ale bez údržbového "veterána" bez mých pomocných zásáhů nepamatuji snad jediného. Dlouhodobé perpetum - mobile bych rád u Vás viděl. A nevěřím že jste až tak dobrý. Nic ve zlém... love
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 15:20 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: LiborSprysl
...Soudím podle mé drahé, jednou za rok mění kytky, které přerostou a dekorace, aby byla změna...
Dekorace zásadně nevedu - zabírají zbytečně místo kytkám. :)
Ale ani já nekoukám neustále do té samé scenérie! Některé ("základní") rostliny držím dlouho, jiné jen dočasně. Buď mě přestanou bavit, (jako nedávno např. Proserpinaca palustris, kterou jsem provozoval, dokud byla u nás vzácná, a zbavil jsem se jí poté, co jsem jí hromady rozeslal po republice a tím pádem "zevšedněla" :-D), nebo když potřebuji udělat místo pro nějakou novinku. :-)
Jak je to s Beryliem, z hlavy nevím. :-O Na hledání odpovědi není dostatek vůle... Odpočívám. :-) (Lenoším. :-D)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 15:02 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Nó...trochu exot jooo. Protože jen málokdo se vydrží takovou dobu dívat na pořád stejné akvárko. Soudím podle mé drahé, jednou za rok mění kytky, které přerostou a dekorace, aby byla změna. ahoj
Mimochodem, jak je to s tím berylliem...to se usazovat dovede, nebo ho samočistící akvárium vyčistí? coze z norem - beryllium Be µg/l 2,0 NMH 10
To se ptám fakt vážně, sám nevím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   29.01.2012 14:52 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Martin71
...Nicméně ta samočistící schopnost (rovnováha ) netrvá bohužel věčně na věky věků. Na to je akvarijní biosystém akvária příliš malý...
Na věky nevydrží nic. Ani sluneční soustava. :)
Skutečně - vše je jen otázkou času. :-)
Ale zpátky na zem!
I malé akvárium dokáže fungovat při odpovídající péči bez zjevného negativního vlivu na jeho osazenstvo dlouhá léta.
Nebo jsem "exot", když provozuji akva bez "předělávek" po dobu 5 i více let? :)
(A mám "veterány", kteří v tom prostředí "zamořeném naakumulovanými škodlivinami" :-D prostředí žíjí už hodně, hodně dlouho...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 13:06 Muž LiborSprysl [9015] Re: Martin71
A jsme zase skoro na začátku... ahoj jenže to je pochopitelné jen některým
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 13:04 Martin71 Re: Sid
"Samočistící" schopnost dobře vedeného akva podpořená pravidelnou výměnou části vody je až překvapivě vysoká.

K té samočistící schopnosti je cesta daleká a pro začátečníka někdy i nekonečná. Dokud nepochopí co je rovnováha v akváriu,někdy mu pak tedy ta chemie dokáže dost podstatně tu misku vah vyrovnat.

Samočistící schopnost akvária? Za půl roku se o tom dá uvažovat při dodržení základních věcí. Nicméně ta samočistící schopnost (rovnováha ) netrvá bohužel věčně na věky věků. Na to je akvarijní biosystém akvária příliš malý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -4   29.01.2012 12:47 Martin71 Re: Sid
...ani sebečastější výměna vody zcela neodstraní z akvária škodlivé látky.

Tak tady si rozumíme. hop Takže pokud nedokážem zajistit kvalitu vodu jen tou z vodovodu proč bych se měl bránit "chemii"? Bouchat se do prsou že chemie je špatná? Proč bych neměl používat filtrační media, iontoměniče které mě pomůžou odbourávat NO3, amonium? Fosfát? atd? Proč bych neměl použít RO ?
Nebo pokud mě hrozí otrava čpavkem, proč bych nepoužil při výměně vody sera toxivec? Nesnížil pH vstupní vody pod 7.
Pokud chci udělat akvarijní výstavu, nebo mě potká nějaká havárie, proč bych čerstvě napuštěnou vodu neošetříl přípravkem na odstranění těžkých kovů a chloru?
Vítr v peněžence si dělají akvaristé sami. Tím že nečtou a kupují věci které třeba ani nepotřebují. Nebou čtou a reagují snad jen na rozkazy z reklam. Máte problém s řasou? Tak šup honem další dusík a fosfor :) Ten poslední příklad se týká naštěstí jen jednoho webu. Dennerle, Rataj, JBL, Tetra, jsou jiného názoru. Názor podpořený tím, že mají rozhodně lepší chemické laboratoře a vybavení pro odborníky. Než my řasu ve sklenici na parapetu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:40 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
O "samočistící" schopnosti dobře zavedených nádrží, v nichž se majitel snaží o rovnováhu se přece nepřeme. To se týká jak malých, tak velkých. Ovšem jinak to bude ve vašem akvárku a jinak to bude v padesátce dvakrát do roka zakládané. I když si nemyslím, že třeba berylium by nebylo schopné se i v samočistícím akváriu ukládat a v pitné vodě přípustné je. A těch normou přípustných prvků podobného typu je více...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.01.2012 12:32 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: LiborSprysl
Aniž bych byl jakkoli konkrétní (z důvodu, který jsem napsal v předchozím příspěvku) jen utrousím poznámku: s kumulací škodlivých látek do koncentrací, které by významnou měrou ovlivnily život v akva, to není tak žhavé. "Samočistící" schopnost dobře vedeného akva podpořená pravidelnou výměnou části vody je až překvapivě vysoká. :-)
(Skutečně nehovořím o "pofidérních zdrojích vody" a "zanedbaných, nefunkčních akváriích"!)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.01.2012 12:29 Muž Yirka [9126] Re: LiborSprysl
Neřeším úpravu vody ve vodárně, hovořím k tomu, co řeší každý hobby akvarista, tedy tak 80% účastníků tohoto webu. A to je výměna vody v nádrži. A stojím si za tím, že pokud neřešíš nějaký havarijní stav (nebo speciální nádrže s vzácnými druhy), tak pitná neupravovaná voda je naprosto pohodová.
Proto přípravky jako Aquasafe či Akvaregulátor považuji při běžné výměně vody za zcela zbytné, stejně tak jako odstávání vody kvůli chlóru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:28 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Hm, to bych to musel umět...vždyť víte, že comp většinou ovládá mne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:27 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: LiborSprysl
Tím se mi nechce "prorolovávat"... :-O Nešlo to zkopírovat a upravit tak, aby to bylo čitelné?! hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:26 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Martin71
...Ano můžou v zanedbaném akváriu... sad
Pláčete sice hezky, ale na špatném hrobě. Přečtěte si ještě jednou, nač se Libora ptám, a máte-li vy k tomu co říct, tak se nenechte prosit. :-)
Napovím vám: ...ani sebečastější výměna vody zcela neodstraní z akvária škodlivé látky... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:24 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Protože si hluboce vážím vašich znalostí, nejsem si zcela jistý, že by mnohé prvky byly provozem akvária odbouratelné, tudíž by ke kumulaci docházet podle mého mělo, a nejsem si jistý, zda řada z nich není jedovatá. Jsou normou připouštěné...Vyhláška je z roku 2004, nevím jestli je nějaká čerstvější
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:23 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid

č.
ukazatel
symbol
jednotka
limit
typ limitu
vysvětlivky

11
1,2-dichlorethan
µg/l
3,0
NMH

12
akrylamid
µg/l
0,1
NMH
8

13
amonné ionty
NH4+
mg/l
0,50
MH

14
antimon
Sb
µg/l
5,0
NMH

15
arsen
As
µg/l
10
NMH

16
barva
mg/1 Pt
20
MH

17
benzen
µg/l
1,0
NMH
9

18
benzo[a]pyren
BaP
µg/1
0,010
NMH

19
beryllium
Be
µg/l
2,0
NMH
10

20
bor
B
mg/l
1,0
NMH








21
bromičnany
BrO3 -
µg/l
10
NMH
11,36

22
celkový organický uhlík
TOC
mg/l
5,0
MH
12

23
dusičnany
NO3-
mg/l
50
NMH
13

24
dusitany
NO2 -
mg/l
0,50
NMH
13

25
epichlorhydrin
µg/l
0,10
NMH
8

26
fluoridy
F -
mg/l
1,5
NMH

27
hliník
Al
mg/l
0,20
MH

28
hořčík
Mg
mg/l
10
MH
14












20-30
DH
15

29
chemická spotřeba kyslíku (manganistanem)
CHSK-Mn
mg/l
3,0
MH
16

30
chlor volný
mg/l
0,30
MH
17

31
chlorethen (vinylchlorid)
µg/l
0,50
NMH
8

32
chloridy
Cl -
mg/l
100
MH
18,19

33
chloritany
C1O2 -
µg/l
200
MH
11,17,35

34
chrom
Cr
µg/l
50
NMH

35
chuť
přijatelná pro odběratele
MH
20

36
kadmium
Cd
µg/l
5,0
NMH

37
konduktivita
K
mS/m
125
MH
19,21

38
kyanidy celkové
CN -
mg/l
0,050
NMH

39
mangan
Mn
mg/l
0,050
MH
22

40
měď
Cu
µg/l
1000
NMH
23

41
microcystin-LR
µg/l
1
NMH
24

42
nikl
Ni
µg/1
20
NMH
25

43
olovo
Pb
µg/l
10
NMH
25,35

44
ozon
O3
µg/l
50
MH
17

45
pach
přijatelný pro odběratele
MH
20

46
pesticidní látky
µg/l
0,10
NMH
26

47
pesticidní látky celkem
µg/l
0,50
NMH
27

48
pH
pH
6,5 - 9,5
MH
19,29

49
polycyklické aromatické uhlovodíky
PAU
µg/l
0,10
NMH
28

50
rtuť
Hg
ug/l
1,0
NMH

51
selen
Se
ug/l
10
NMH








52
sírany
SO42-
mg/l
250
MH
19

53
sodík
Na
mg/l
200
MH

54
stříbro
Ag
µg/l
50
NMH
30

55
tetrachlorethen
PCE
µg/l
10
NMH
31

56
trihalomethany
THM
µg/l
100
NMH
32

57
trichlorethen
TCE
µg/l
10
NMH
31

58
trichlormethan (chloroform)
µg/l
30
MH

59
vápník
Ca
mg/l
30
MH
14
40-80
DH
15

60
vápník a hořčík
Ca + Mg
mmol/1
2-3,5
DH
15

61

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:20 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Lucie
...před týdnem jsem založila akvárko... a moc se mu nedaří... Mám vyměnit vodu?
Část vody měňte tak často, jak jen můžete. (Návodů najdete na těchto stránkách dost. :-))
Kořen vyndejte, vložte ho do nádoby s vodou, (tu občas také vyměňte), a nastavte si tak podmínky pro zdárné vyřešení vašeho problému. :-)
Čas pro kořen ještě přijde. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:13 Muž LiborSprysl [9015] Re: Bob66
Pokud by voda z vodovodu byla opravdu v takovém stavu že by bylo použití podobné chemie nezbytné, tak by se těžko v takové neupravené vodě rozmnožovaly běžně i ryby citlivé na kvalitu vody...
Neupravená voda je tedy podle mne jen ta, která vtéká do akvária. Už smícháním se zbytkem vody v akváriu se mění a míchá se tedy i se zbytkem prvků v akvarijní vodě obsažené. Jestliže například hřebenáčci žijí ve vodě s neměřitelnými dusíky, vodě víceméně kyselé ( ale zvyknou si i na horší vodu, to je pravda ano ), pak mohu pro úpravu vody v akváriu udělat i něco víc, než jen vyměňovat vodu. Když mám pH na vstupu třeba 7. Není-liž pravda?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:11 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: LiborSprysl
...ta polemika je o tom, zda může akvarijní chemie (průmyslová nebo přírodní) přispět k ještě většímu zidealizování akvarijní vody...
Já vím - čtu tohle vlákno. Ale já se ptám na něco jiného. :-)
Reagoval jsem na váš výrok o schopnosti (resp. "neschopnosti") výměny části vody ovlivnit odstraňování škodlivých látek z akva.
Tak se zeptám znovu: které látky obsažené ve vodovodné vodě (nebo jinou cestou se dostávající do akva) se i přes pravidelnou výměnu části vody mohou kumulovat natolik, aby se staly pro ryby škodlivými.
(Znovu připomínám, že v jistých koncentracích se stávají "v podstatě všechny" chemické látky škodlivými. :-))
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:11 Martin71 Re: Sid
Připustíme-li, že "standardní" vodovodní voda obsahuje v "normou povoleném množství" látky, které by ve vysokých koncentracích působily škodlivě, skutečně by podle vás mohlo dojít při běžné údržbě, (výměně části vody), k takové jejich akumulaci, že by mohly ohrozit živočichy a rostliny v akva?

Ano můžou v zanedbaném akváriu. Některé rychle jiné dlouhodobě. Norma pro pitnou vodu je asi 50mg/l NO3? kojenecká voda teče málo komu z kohoutku. V akváriu vám z amonia dělají bakterie další neškodný "dusík" + vodovodní voda,něco spotřebují rostliny a ten zbytek se pořád doplňuje dík výměnně vody. Citlivost ryb na tehle druh znečištění je hodně moc rozdílná. Své by vám řekl každý kdo se třeba zabívá chovem J.A. cichlidek, ramirézek jak jim prospívají dlouhodobě ve vodě plné dusičnanů. Pokud se podíváte na vznik nemocí v akváriu tak 95% problémů vzniká právě dík špatné vodě nebo špatné skladbě ryb jen mizivé procento je dík nějakým virům apod.. Kvalita vodovodní vody je horší než byla, čističky nemají tzv. "třetí" stupeň filtrace. Takže do vody se dostává i daleko víc fosfátů než dříve. Nastala doba o které už kdysi psal Frank, že pokud budeme chtít opravdu kvalitní vodu budeme si ji muset dělat z RO a následně upravovat. Tahle doba je myslím už tady. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:08 Muž honzaprouza77 [18]
To že kořen barví vodu je ok(uvolňuje huminiové látky) po čase přestane barvit, ale jestli hnije, tak ho dej pryč. Rostliny jsou"zaprášené" od rozvířeného kalu a dna, zkus je oklepat špejlí. :) řasa je normální. Doufám, že tam ještě nemáš ryby, jinak vodu měn minimálně 1 týdně vodu :) cca 10 l ve tvém akva, já to také dělám. ve své 54l, asi máme podobné akva :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:07 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: LiborSprysl
LiborSprysl napsal: protože v čerstvě natočené vodě z kohoutku jen málokdo rozmnožuje ryby, možná Bob...

Co se naučit číst, kde jsem napsal v čerstvě natočené coze Napsal jsem ve vodovodní, neupravované různými odstraňovači těžkých kovů a chlóru X-)


LiborSprysl napsal: Ale faktem neoddiskutovatelným je, že ani sebečastější výměna vody zcela neodstraní z akvária škodlivé látky (tedy pokud je opravdu nenecháme plavat v té vodě z kohoutku) a je na rybách, jak se s tím poperou.


Ještě jste nenapsal jaké škodlivé látky? Chudáci ryby a oni se v tom i množí :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 12:04 Lucie – Zbarvená voda
Zdravím, před týdnem jsem založila akvárko(54l, světlo 15w) a moc se mu nedaří. Kořen mi obarvil vodu, chytil plíseň a na kytkách mám asi také plíseň nebo řasu, listy vypadají jakoby zaprášené, nemluvě o tom, že "vadnou". Zatím nemám moc hustě osázeno a bojím se něco přidat. Mám vyměnit vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:48 Muž LiborSprysl [9015] Re: host
Tady u nás v okolí mají vodáci mezi čtyřma očima jiné argumenty a jiné výklady. Staré normy nezpochybňuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:44 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Na vás jsem čekal kolego smich ...ta polemika je o tom, zda může akvarijní chemie (průmyslová nebo přírodní) přispět k ještě většímu zidealizování akvarijní vody. (Alespoň s tím jsem do ní šel já.) Tedy jejímu přiblížení přirozenému prostředí našich svěřenců. Těžko spolu budeme nesouhlasit v tom, že normovaná pitná voda má v něčem podobné parametry jako "černá" či "bílá" voda Jižní Ameriky, nebo se bude podobat vodě kanálů kolem rýžových polí v Asii. Těžko mi z kohoutku nateče voda pro tlamovcové bety a bez chemie se jí nepřiblížím, pokud nemám vedle baráku rašelištní třasovisko. Nebo nepojedu někam do lesa...to nepojedu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.01.2012 11:43 host Re: LiborSprysl
"protože ke změně limitů pro kvalitu pitné vody došlo z toho důvodu, že je vodárny nebyly schopny dodržovat a proto nyní z toho jsou tak "skvělé" výsledky"

Libory teď jsi ale ouplně vedle!!
Ty skvělé výsledky jsou jen a jen výsledkem té skvělé EU! My jsme se totiž zavázali převzít normy EU a je to vidět ve všem čeho se dotýkají. Bývalé ČSN byly totiž daleko přísnější a dodržovaly se! Hygiena při kontrole nebyla vůbec vstřícná a padaly pokuty. Pokud došlo k problému dodržet normu, tvrdě se muselo zdůvodňovat a dělat opatření. A úpravny byly v normálním situaci schopné i ty přísné normy dodržovat. Neplácej. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:38 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: LiborSprysl
...ani sebečastější výměna vody zcela neodstraní z akvária škodlivé látky (tedy pokud je opravdu nenecháme plavat v té vodě z kohoutku) a je na rybách, jak se s tím poperou...
Které škodlivé látky byste chtěl zcela z akva odstraňovat a proč?
Připustíme-li, že "standardní" vodovodní voda obsahuje v "normou povoleném množství" látky, které by ve vysokých koncentracích působily škodlivě, skutečně by podle vás mohlo dojít při běžné údržbě, (výměně části vody), k takové jejich akumulaci, že by mohly ohrozit živočichy a rostliny v akva? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:36 Muž LiborSprysl [9015] Re: host
Já s tebou také v něčem souhlasím (ve všem ne, to bych ani nebyl já)...třeba to, že chlor, ani těžké kovy se zpravidla v dramatickém množství nevyskytují v normované pitné vodě, to je určitě pravda smich Na druhou stranu je sice prodej akvarijní chemie obživou jejich prodavačů a přece si nemyslím, že je jejich snaha jen zbytečností. Narozdíl od tebe nevím co je to thiosíran, ani kde bych jej sháněl za "pětku kýbl". Avšak vím, že když do balící vody přidám Aquasafe nebo Aquatan, tak rybky dojedou v lepším stavu. než když to neudělám ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:32 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: LiborSprysl
Bob psal skoro jako bych mu napovídal a proto s ním naprosto souhlasím. Co se týče kvality našich vod, tak je více než dobrá i v evropském měřítku. Takže to nebude upravenýma normama ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:29 host Re: LiborSprysl
Libore, naprostá většina těch zázraků co Ti ochotní podavači nutí za nemalé peníze je naprosto zbytečná. Netvrdím, že VŠECHNY a vždy! Třeba na ten mnohokrát omílaný chlor stačí (když už je to fakt nutné) obyčejný thiosíran, "za pětku kýbl". Ale čím by se chlapci výrobci zázraků živili, zvlášť když to po masáži lidé kupují? Velmi dobře je to vidět zvláště u GLO zářivek. A jinak, něco pár týdnů profese úpravář vody - chemik mne živila, takže ta fakta jsou někde jinde. Zde je odkaz kde jsou ve stručnosti uvedeny cheikálie pro úpravu vody a co s nimi.
www.suip.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:26 Muž LiborSprysl [9015] Re: scorpion075
O tom žádná...určitě to neděláte špatně. Minimálně protože jak píše Bob66 nemáte "průvan v peněžence". I když samozřejmě jeho tvrzení o kvalitě našich vod je potřeba brát s velmi velkou rezervou, protože ke změně limitů pro kvalitu pitné vody došlo z toho důvodu, že je vodárny nebyly schopny dodržovat a proto nyní z toho jsou tak "skvělé" výsledky no Stav té neupravované vody z kohoutku také nemá zpravidla s rozmnožováním ryb vůbec nic společného, protože v čerstvě natočené vodě z kohoutku jen málokdo rozmnožuje ryby, možná Bob...
Ale faktem neoddiskutovatelným je, že ani sebečastější výměna vody zcela neodstraní z akvária škodlivé látky (tedy pokud je opravdu nenecháme plavat v té vodě z kohoutku) a je na rybách, jak se s tím poperou. A těžko lze popřít, že k dalšímu zlepšení stavu akvarijní chemie může přispět.
A dále. Spodní vody v ČR jsou na mnoha místech na hranici pitelnosti a mnohdy obsahují velmi zajímavé věci. Pokud uvážíme, že díky zemědělské výrobě jsou spodní i tekoucí vody plné dusíků, že čističky nejsou schopné zachytit fosfáty, pak je ta debata ve zcela jiné poloze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 11:01 Muž LiborSprysl [9015] Re: host
Petře ta chemie je fakt zajímavá věda...když si člověk začne číst některé detaily, které mu nejdou do hlavy jako mně. Ale taková jsou fakta....
Dajana START plus

Popis:

Složení:
1tablleta:Monolinuron19,5mg

Použití:
Přípravek určený k okamžitému použití vody z běžných vodovodních řadů, domácích studní či povrchových vod pro akvárium bez předchozího odstátí použité vody. Redukuje chlor, váže kovové prvky, chrání a podporuje tvorbu ochranného slizu na kůži ryb. Je protizánětlivý a kladně působí na zažívací ústrojí ryb. Používá se při zakládání nového akvária a při částečné nebo úplné výměně vody.



Neškodný pro ryby a rostliny avšak při dlouhodobém používání může vyvolat škodlivé procesy ve vodním prostředí.
A teď pro ten kontrast k herbicidu z mých nových poznatků získaných po anabázích s kolenem...
Lékař vám předepsal WARFARIN jako antikoagulační prostředek. Antikoagulační znamená protisrážlivý, tzn. účinkující proti nadměrnému srážení krve ve vašem těle.
To je jedna pravda...
A tu je druhá pravda....
Geraniol ( E 1305 ) MIC
Cumarin … v antikoagulačních lécích (Warfarin),
www.epitesty.cz/… 038.pdf

Kumarin jako složka léku se používá pro výrobu jedu na hlodavce….Monolinuron je také zemědělský herbicid, který slouží k úpravě vody....
smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   29.01.2012 10:53 Muž scorpion075 [254] - Afrika
Do ankety zatim přispělo 8 lidí, děkuji. Rozhodně nejsem zarputilím nepřítelem chemie. Spíš naopak. Jako malej sem si skvěle vyhrál s malým chemikem, vyráběl jsem krystaly z modré skalice atd. Ale proč to cpát bezdůvodně do akva? Zdůvodňění typu "odbourání chloru", neuznávám pokud se nejedná o kompletní výměnu vody, či "dávám to tam jen tak pro jistotu", proboha proč? Když akva funguje bez přidání přípravku, proč přidávat chemii, včem je ta jistota? Akvaristiku dělám více jak 25let a kromně jednou, když jsem bojoval s krupičkou, jsem do akva nekápl ani kapku jakéhokoli preparátu. Znamená to snad, že to celá léta dělám špatně? Myslím, že ne. Dle mého názoru do akvaristiky patří jen přípravky určené k léčbě (ne prevenci) a testy k měření různých vlastností vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 10:07 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy
Už tu bylo několikrát napsáno, dle testů teče v česku jedna z nejkvalitnějších vod na světě. Komerční vodičky na odstraňování chlóru a těžkých kovů stejně jako preventivní léčiva nejsou vůbec zapotřebí. Pravidelnou výměnou vody akvarista prospěje akváriu i rybičkám daleko lépe :) Pokud by voda z vodovodu byla opravdu v takovém stavu že by bylo použití podobné chemie nezbytné, tak by se těžko v takové neupravené vodě rozmnožovaly běžně i ryby citlivé na kvalitu vody :-D Ale třeba si někdo rád hraje na malého chemika, přidáním nějaké jak píše Martin71 opravdu neškodné vodičky pro úpravu čerstvé vody se nic nezmění, kromě průvanu v peněžence ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.01.2012 10:01 host Re: LiborSprysl
"Víš že k úpravě lidské pitné vody se také používá onen monolinuron?"

Kde??? Která úpravna to sype do vody? Pročti si sledované cizorodé látky při rozborech pitné vody.
Jako herbicid v zemědělství ano (rezidua 3-4 měsíce), ale při úpravě pitné vody??
To jsi snad přehnal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 09:50 Muž LiborSprysl [9015] Re: Yirka
Víš že k úpravě lidské pitné vody se také používá onen monolinuron? Pokud si pozorně přečteš Martinův povzdech, pak je třeba jej chápat v souvislostech...zatímco ty řešíš úpravu vody z kohoutku, on stav v akváriu. Výměnou vody v nádrži se jen snižuje, upravuje, množství škodlivých látek v nádrži. Rozhodně po výměně vody v nádrži nenastává stav, který je shodný s vodou, kterou piješ, kterou jsi do akvária nalil. ( Ryby by v ní asi nežily.)Není však ani totožný se stavem, který by zcela bez výhrad vyhovoval rybám a který by nemohl být lepší, než je po výměně vody. Takže sice můžeš zastávat názor, že si neupravuješ pitnou vodu pro svou spotřebu, ale pokud spolu s výměnou vody posílíš ještě možnost dalšího snížení škodlivých látek v akváriu, pak jen rybám můžeš prospět.
Nebo se snad domníváš, že je tomu jinak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.01.2012 09:38 Muž Yirka [9126] Re: Martin71
Osobně zastávám zásadu, že pokud je voda zdravotně nezávadná a k pití pro člověka, měla by být i bez úprav dost dobrá i pro rybičky.
V nadsázce se tedy zeptám: Upravuješ si nějakým regulátorem vodu, kterou požíváš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   29.01.2012 09:20 Martin71 Re: scorpion075
Hodně akvaristů je už dopředu "vyplašených" slovem "chemie" přidáním nějaké opravdu neškodné vodičky pro úpravu čerstvé vody.
Je smutný že je už velice málo zajímá stav v samotném akváriu, kde mají můžou mít mnohem a mnohem škodlivější jedy (chemii). Příliš vysoké dusičnany, u čerstvého akvária i dusitany, amonium, amoniak, chlor, těžké kovy atd. Počet spotřebovaného léčiva a jejich časté používání jen tady v akvarijním forů taky nesvědčí moc o "uvědomělosti" a odporu k přidávání chemie. Nehledě přidávání "hnojiv" další dusík, fosfát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 09:14 Muž LiborSprysl [9015] Re: honzaprouza77
Ježíš já jsem přece nikdy netvrdil, že je akvarijní chemie závadná. Ba dokonce snad na závadu. To jen oponuji ortodoxním odpůrcům, kteří v ní vidí toliko kšeft pro výrobce a prodejce. (Nejsem ani jedno :-))

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [27] ...... 40 41

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41257x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/274-vymena-vody?od=1301