Výměna vody
či je dávka 0,8 mg/L a viac smrteľná to neviem, ale je nebezpečná
deCORF.OBRAEN napsal: aha..no meral som obsah chloru v pridavanej vode a nameralo to max. do 0,8 mg/L
A je na tvém testu napsáno kolik je "smrtící dávka"? Jsem chemie naprosto neznalí, takže tebou naměřená hodnota mi absolutně nic neříká.
aha..no meral som obsah chloru v pridavanej vode a nameralo to max. do 0,8 mg/L
No že se chloruje méně než dříve...já už také nenechávám vodu odstát a leju to tam hadicí pod tlakem...a zatím dobrý.)
Deathbull napsal: Koncentrace chloru už je krapet jiná než bývala,
nerozumiem tomu..čoje krapet??
Koncentrace chloru už je krapet jiná než bývala, ale pro ten pocit...proč ne.)
ja to napúštam do vedra kde sprchovacou hlavicou sa voda riadne "prevetrá" a to značnú časť chlóru pekne vyprchá
Ano, můžeš rovnou, pokud zrovna tvoje vodárna nepoužívá extra víc chloru nežli zbytek republiky. Jeden malý fígl, ale používám. Na konec hadice dávám sprchovou hlavici a následným čeřením se zbavím většiny zbytkového chloru nebo tomu alespoň věřím
ja tiež pri výmene v 200 l akva mením 40 litrov vody a rovno z vodovodu..a žiadny problém..
Já se tu chybu se omlouváám
takže jí tam můžu dát rovnou ?
Octátou vodu neznám, ale pokud myslíš odstátou
, tak já akva při výměně dopouštím přes hadici rovnou z kohoutku. A to měním i 1/2 nádrže(asi 200L)
Ahoj chtěl jsem se zeptat jak by měla být dlouho octátá voda do akva ?
Starší reakce
Mluvit o něm sice mluví ale níže píše že musí vrtačku uklízet atd. Takže asi chce čerpadlo které nechá v sudu a je. Aspoň já jsem to tak pochopil
to ti v pohodě zvládne atman at201, já tlačím 2,2m s at 203 a dobrý.
Zdá se mi to pohodlnější než tahat každý týden zahradní hadici a vrtačku navíc vrtačka hlučí musí se to uklízet. Plastová hadice na kolínku v akva vidět není a nepřekáží.Jsem akvarista lenoch
on ale mluví o silnějším vrtačkovém čerpadlu, ty mívaj vyšší výtlak, jinak tohle to zvládne taky, ale už to trvá dýl, výkon s výškou klesá.
Čauky tak pokud tam dáš nějaké takové čerpadlo tak by ti to mohlo vytlačit do te ovedené výšky. Odkaz
www.averecord.cz/… Co k tomu říci? Projdi net a pořiď si čerpadýlko o výtlaku 1,6 m a více. Radši více. Najdeš jich nepřeberné množství.
Natrvalo natažená hadička se mi jeví jako hyzdič. Jednou za týden až 14 dní není problém do akva umístit hadici a ponořit čerpadlo do vody. Zatím může tato soustava odpočívat v teplých krajinách.
Když měním vodu dolévám v kýblech při menším množství a nebo natahuji hadice a používám vrtačkové čerpadýlko. Chtěl bych ale vyřešit to lépe a na stálo. Mám 100l sud s osmotickou vodou. Do něj bych chtěl dát čerpadélko s hadičkou kterou bych natrvalo umístil v akva. Zvládne čerpadélko tlačit vodu sud je vzdálen od akva 3m a horní hrana akva je 1,6m nad zemí. Dá se to realizovat a s jakým čerpadýlkem? Nebo poradí někdo něco rozumného?Děkuji
Starší reakce
Krom toho když použijí materiály za několik tisíc..., tak ta vodička už sou jen náklady za pár korun.
No právě, rozlišovat. A dotaz byl rozlišen na to jak na výměnu vody doma.
Amatérský veleodborník většinou výstavní nádrže nestaví, tudíž při výměně vody ty zázračné vodičky opravdu nepotřebuje.
Na druhou stranu veleodoborníci stavějící výstavní nádrže jsou také mnohdy majitelé obchodů a pod., a ak kde jinde by si udělali reklamu o nutnosti používání různých preventinů než při výstavě?
Jj, byly to obecní vodárny do 5000 obyvatel.
Zřejmě ho přidávají na vstupu do čiření a projde i přes filtraci, limit Al je do 0,2 mg/l.
Místo síranu lze použít i NaOH.
chlornan sodný se prý používá na menších úpravnách vody, jinak se taky používá oxid chlořicitý ClO2 (ten se musí vyrábět přímo v úpravně, tak je to složitější, ale na druhou stranu je mnohem účinější než chlor, tak ho není potřeba tolik). Chlornan je zas méně účinný než chlor. Chloramin se nejspíš u nás ani nepoužívá
Ahá, já že tohle leze z měření na horách docela dost...
Na předúpravu vody ano, ale ne na finál
.
Ono je to asi "fabrika od fabriky" - někde se používá třeba síran hlinitý...
Například při stavění výstavních nádrží jsou ty tolik amatérskými veleodborníky haněné "zázračné vodičky na tahání peněz" neocenitelnými pomocníky. Jenže ne každý s nimi umí pracovat tak, jak se má a pak káže, jak jsou k ničemu...Takže doporučuji rozlišovat
Co jsem viděl v úpravnách vod, tak nepřidávají ani chloramin ani chlór, ale chlornan sodný NaClO
.
Jestli je Start+ dechlorinator, tak to casto jen tahak na penize neni, a kde vodarny pridavaji chloramin misto chloru a ty nalejes vodu do akva primo, mas 100% vsechny zivocichy mrtve ze par hodin. To jen v cechach maji lidi stesti, ze se zrejme jeste vsude pouziva jen chlor a to jeste stridme. Doufejme, ze tem vodarnam tenhle model vydrzi.
Já na dolévání vody používám desetilitrovou konev s růžicí a nerozvířím vůbec nic
Tak s tim souhlasim. V tom miníčku co mám nikdy žádná chemie nebyla a musim to zaklepat ale zatim bezproblému.
zázračný vodičky
to je jen na tahá peněz, nic moc od dob, co je nepoužívám nemám problémy, s nima furt (nepočítám nedostatek živin a stagnaci kytek, na to jsem zpětně přišel, když už jsme teď víc obeznámen)
Tak pražská voda je úplně vpoho,bydlel jsem v braníku a ani jsme nekupovali balenou,ale tady občas fakt děsně smrdí a ikdyž je nezávadná tak jim tam ten smrad prostě nechci lejt. Smrdí i po převaření..Ale vždycky mě zajímalo jestli ten start plus má opravdu nějakej účinek nebo je to jen tahák na peníze.
Měním přímo, z pražského vodovodu z Želivky..jen přez zimu si dávám pozor na množství kvůli teplotě vody, když je teplo a člověk zapomene odkalovač v akva...tak není vyjímkou 50% z kohoutku.) Vše v pořádku.
tak to zkus ten smrad budou nejspíš stlačené plyny, ničemu to neva, však si klidně nech testnout na vodárnách vyjde to někde mezi 100-200 za komplet rozbor s parametrama co potřebuješ + nějaká toxikologie ale myslim že hne bakterie, ale ti jsou ti šumák
Já bych se rozhodně nebál lít to přímo, často to nabudí ryby i kytky mnohem líp než voda odstátá s rovnovážným stavem plynů
Vlastní zkušenost
Za pár hodin odražení té vody v nějaký nádobě ten případný chlór spolehlivě vyprchá. To, že voda tzv. smrdí, ještě neznamená že je nevhodná a naopak.
No dřív jsem jí nechával ostát přes noc a ještě radši přidával start plus od dajany(váže chlor atd.),ale teď už to nepřidávám a párkrát jsem dopouštěl přímo z kohoutku a vše vpoho...a když smrdí moc tak ten den prostě vodu v aq neměním.
a nezkoušels to tam líp přímo? Naše voda taky smrdí ale nevadí to ani krevetkám, max ta teplota, kvůli tomu jsme nechal třeba 2h kýbl u topení nebo v létě na balkoně na slunku.
Teď už neřeším mám RO a než nateče těch 80l po kapkách, voda má 18 - 23 stupňů dle roční doby.
No nevim jestli se nechloruje,v každym případě v Českym Brodě voda občas smrdí tak že se z ní nedá ani kafe uvařit. Je z ní cítit spálený plast
Naštěstí mam jen malý aq takže nechávám odstát půl dne v konvích na zalévání kytek .
a proč chceš vodu odstávat? v dnešní době se už skoro nechloruje, i chovatelé napouští bez problémů přímo, max při větší výměně se to hodí nechat vytemperovat.
Osobně jsem tak napouštěl léta vodu z vodovodu o teplotě 11°C a bet problémů, nikdy jsem kvůli tomu o nic nepřišel, a odstátí stejně nemá cenu víc jak pár hodin.
Kdysi tu byl jeden co tam lil týden starou vodu...
0 03.12.2011 21:30 PetrNovakBolid – nádoby
V Hornbachu a Baumaxu se prodávají různé nádoby na vodu v zahrádkářských potřebách.
zadej si na netu.Kontejnery na kapalinu.A máš jich tam hafo.Já je kupuji za 1000 Kč 1000 l
zdravim,mam dotaz jestli nekdo nema nejaky tip na nadobu na odstati vody...mam ji v kyblech a to neni moc prakticke protoze mam male dite ktere to hrozne zajima
nasel jsem jich na netu hodne ale vsechny na nebezpecne kapaliny a jsou nehorazne drahe.predsavoval bych si tak na 100litru a s kohoutem treba v konstrukci nebo na podstavci...diky
Starší reakce
též neohřívám a v pohodě.
Vodu do akvárka taky přidávám přímo z vodovodu, dokonce ji už ani neohřívám na akvarijní teplotu. Rybky si nestěžují, i když tam mám tertry, otocinclusy, a krevety.
to už není snad nikde. ani krevetky si nestěžují na vodovodní, i když do jednoho akviška ten kyblíček nechám dvě-tři hoďky odstát. podle mě týden stará vody je prostě stará. případné zbytky chlóru přece vyprchávají rychle, odstání "pro jistotu" přes noc bohatě stačí, ne?
ještě mi do vody budou týden padat splodiny blééééé
washi, začni dnem a překontroluj si vhodnost rybek
Přidat reakci
1 ...... [29] ...... 41
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41597x