Výměna vody
No jo,je lepší odstátá,ale 60l na odstání na to nemám možnosti.
Většina chlóru z vody vyprchá během 1 hodiny, ale u městských vod, kde se hodně chloruje jako třeba u nás v Plzni nechávám odstát vodu ke krevetám a k potěru i 24 hodin. Po pár hodinách jsem často chlór papírkově naměřila, i když uznávám že papírkové měření je orientační.
Tak mě ty bublinky nevadí,jen si tak říkám,jestli to něco málo chloru neškodí.
Jak píše Legioix,chlor z drtivé většiny vyprchá okamžitě a zůstanou tam vlastně jen "chtěné" plyny(CO2 a O2).Efekt usazení bublinek na skle se dá eliminovat(viz pár příspěvků výše).Takže bych se těm plynům zas tolik nebránil.
tak ale určitě to nebude tak jako u mě když si i při napouštění vody do sklínky se mi dělá pěna jak ten chlor (plyny) jsou ven z vody.... Já to tak neřeším, během pár hodin se ty bublinky z akva dostanou ven a nijak neškodí ba naopak, ryby si s něma hrajou
....
Máš to vyzkoušené? tu sprchu?
Pokud nemám vodu z vodovodu, ale ze studny, tak tam žádný přidaný chlor není. Je tam pouze rozpuštěný kyslík a co2 který vytváří ty bublinky i mě v nádrži předtím, než to přečerpám do AQ.
je nějaký způsob,abych ty plyny nešli všechny do akva? Když jsem napouštěl do kbelíku,tak na plno a tím se to vyřešilo,ale to nemohu dělat přímo do akva.
Bublinky jsou rozpuštěné plyny(včetně chloru,ale především kyslík) a ano,vznikají při změně tlaku při vypuštění z trubek.
no a ten vzduch co se uvolňuje z trubek je ten chlór bo ten se jako jediný plyn do vody přidává....
ono chlóru v dnešní vodě je už mnohem méně,než bylo dříve.
Bublinky nemám. Voda ze zdroje je už odstátá a navím nemám ani problém s chlerem, protože je voda studniční.
Chlor sám o sobě by bublinky dělat neměl.
No někdo říkal,že ty bublinky nejsou chlór,ale vznikají,tím jak se uvolňuje tlak z trubek.
EDIT spíš přemýšlím,že bych hadici napojil na něco jako rozstřikovací rampu a pomalu napouštěl,abych elimnoval ty bubliny.
Bubliny neeliminuješ, bublinky chlóru budeš mít vždy ale ty za chvilku zmizí, pokud to nebudeš mít puštěne na full a nebereš vodu ze studny tak tlak ve vodě bude větší a jak se vypustí do akva bublinky chl=oru budou jemnější a oto početnější takže mlha bude ještě větší.... Nebo vem a konec pistole strč do kusu molitanu tam se ti ten ptroud trochu zmírní..
patamatix napsal: tak na full bych to měl všude
chce to rochu cviku
jinak tu ruku a pistol mám pod hladinou jinak to bude cákat všude možně
tak na full bych to měl všude
EDIT spíš přemýšlím,že bych hadici napojil na něco jako rozstřikovací rampu a pomalu napouštěl,abych elimnoval ty bubliny.
Já napouštím akva tak že ve vaně místo sprchy napojím zahradní hadici, našteluju si vodu jakou chvu, potom jenom zvednu ten bazmek na sprchu, a jede to přez hadici, na konci hadice mám zahradní "pistoli" (není to pistole ale taková ta "tyčka") a kava napouští na full proud tak že před proud dám ruku a vodu směřuju do všech směrů...
Máš potom vodu samé bubliny? Když jsem to lil do kbelíku a z kbelíku do akva,tak bylo bez bublin,teď,když napouštím z hadice,tak je tam hafo bublin.
Sice to nepouštím přímo z vodovodu, ale z jiné nádrže pomocí čerpadla. Na konci hadice mám nasazenej molitan z filru a toto položeno pod hladinou = bez regulace.
Kdo mění vodu přímo z vodovodu,přes hadici-regulujete nějak výtok do akva,nebo vypouštíte přímo do nádrže?
Starší reakce
Tak jsem teď trošku sledoval vliv Torbenu na snížení pH a samotný Torben má pH přes 8. Ve velké nádrži problém není, tam srážím pH CO2 ale jde mě o karanténu, kde se pH pohybuje přes 7,6, ryby s tím zatím až tak zásadní problém nemají,ale byl bych radši kdyby se pohybovalo aspoň kolem 7. Bohužel z kohoutku mě teče pH 7,5 a dneska jsem měřil dešťovku a ta má pH 7,3. Zkusím asi rašelinu do filtru, ale nevím kolik mám dát.
Jo,tak to taky kolikrát koukám,kam až ty kořeny jdou a jsou krásně bíle,to je pak hezký pohled.
taky se v akva vrtám a snažím se držet kytky na uzdě a dno nesmrdí, není důvod. Kdybych nemusel akva rušit a přestěhovat, tak bych neodkaloval do hloubky nikdy
Tak asi nefunguje dobre, to neviem, sú to len 2 mesiace, čo som menil dno. V akváriu smrad žiaden samozrejme nebol, ale len ten vybratý piesok, keď bol "na sucho", tak smrdel ako kanál. Pravda je, že predošlý riečny štrk, čo tam bol nejaké to desaťročie, nesmrdel. Ten piesok nie je tak "vzdušný" ako štrk.
EDIT: Tiež mám vzadu 15 cm, ale kým človek to dno nevyberie von, tak nemôže vedieť, či smrdí predsa
EDIT 2: Zase si nepredstavujte nejaký hrozný smrad ako zo stoky / žumpy - je to skôr taká "potuchlina" - ako relatívne čistá kanalizácia s bežnou odpadovou vodou.
přesně tak, mám v akva 10 cm vpředu a 15 cm vzadu a dno je O.K.
Tak smrad mě ještě nenavštívil
V dobře fungujícím akváriu by dno nemělo smrdět a to i u poměrně vysoké vrstvě okolo 15-17cm písku.
Tak to klobouk dolů,akorát stejně musím čas od času ty kytky nějak upravit,když už není kde plavat
já neodkaloval rok a minimálně další nebudu a žádná křeč, jen je třeba mít v akva hodně kytek co mají velký kořenový systém, rozvádějí ve dnu kyslík a žádné hnití se nekoná
Tak já se už nelekám,není to poprvé,takž mě to nerozhází,jen pořád nemůžu odhadnout co je moc a co málo při odkalování
A teď jsem si pořídil hadici s pěkným udělátkem na připojení k baterii,tak udělám cvak,cvak a je to.Jednou hadicí vypouštím i napouštím. Takže to jen spustím koukám a piji kávu
RELAX
Netreba sa toho zľaknúť, ale treba o tom len vedieť. Nejaké sadenie rastlín by nemal byť problém, ale ja som rozryl polovicu akvária (celé "prízemie"). Po takomto bagrovaní radšej aj 2 razy po sebe vymením polovicu vody.
Je pravda,že bych ani měřit nemusel. Přijdu domů kouknu do akva,neonky se otírají,včera, odkalování = dnes NO2 nahoře,aspoň něco už jsem pochytil
No,snažím alespoň dostat na menší počet obyvatel. Pomalu zjišťuji,že to není o počtu,nevím co nás vlastně všechny žene do co největších počtů obyvatel
ale zas pořádný rozbagrování dna spojené s větším přídělem chlorované vody a rozvířením detritu to může způsobit celkem snadno
EDIT : už to čtu dál
mám asi ten stejný,tak mě nestraš
Ono záleží aj na substráte. Ja som nedávno odoberal z kremičitého piesku v akváriu, lebo aj tak ho tam bol nadbytok a potreboval som núdzovo spojazdniť krevetkárium, no a ten hlbinný piesok smrdel ako kanál - zrejme nejaké anaeróbne baktérie. Takže hlboké bagrovanie vo veľkom rozsahu môže byť naozaj nebezpečné, keď sa uvoľnia všetky tie látky odiaľ.
Jak kdy.
Taky sem tam někdy zareju odkalovačem hóódně hluboko, ale povětšinou jenom lechtám tu vrchní vrstvu. Hloubková orba společně s větším zahradničením, to potom ani snad nemá cenu něco měřit, to naměříš s velkou pravděpodobností a jenom si to pohlídáš tou další výměnou a jede se dál.
To co odkaluješ je vlastně obojí, jak zbytek nespotřebovaného(momentálně), tak hnojivo. Valná většina, nejen zdejších akvaristů, odkalovat musí, protože jejich nádrže jsou tu lehce, tu těžce přerybněný a producenti odpadních látek převažují nad spotřebiteli.
To si taky myslím. Jaký způsobem prosím tě odkaluješ? Standardně,jen sbírám povrchový nepořádek.Jak často by se mělo hrábnou více do dna? Včera jsem dělal zahradnické práce a některé rostliny se přemísťovali,bylo tam kalu dost. Otázka je -je to bordel nebo ještě hnojivo? Jak to rozpoznat ?
Já za sebe říkám že ne a v tomto případě je tomu právě naopak, neb výměna vody je jednou z nejúčinnějších zbraní při vyšším NO2.
Možná hloupá otázka
Dá se něčemu ublížit výměnou větší části vody 2 dny po sobě? Včera odkalení,údržba rostlin-Dnes NO2 zvýšené,tak jak jsem čekal. Pořád to nemám v ruce
Starší reakce
jj to vim. V této chvíli je pro mě nereálná z víc důvodů...(ale bude
) líbila se mi prostě myšlenka pufru, který udrží pH při výměně vody...
třeba kdyby nastal nějaký problem v akva a já neměl hned po ruce vhodnou vodu na výměnu-dolití, tak by teoreticky bylo jedno jakou tam dám a pH by se nezměnilo.
A co takhle vodu ředit RO vodou?Tzn. dolévat jen RO.
no právě ta vyšši tvrdost
ale díky za odpověď. doma na to ještě mrknu. Stejně zůstanu raději u teorie. Nechci dělat zbytečně pokusy na svých rybách
Nejběžnějším pufrem v přírodních vodách jsou hydrogenuhličitany (HCO3-). Takže pokud chceš mít více pufrovanou vodu, tak do ní stačí přidat třeba jedlou sodu (NaHCO3) ... nebo Ca(HCO3)2, Mg(HCO3)2 apod.
PS: Ale může ti to samozřejmě ovlivnit alkalitu a/nebo tvrdost.
co konkrétně by v akva mohl být ten pufr? mám tu ted v práci před sebou pufry dva (pH 4 a 7) No do akva bych to nedal, pokud bych nechtel mrtvou zónu...
vím, že např. kořeny můžou vodu držet kyselou, nebo zásaditou podle toho co je to za dřevo a kde rostlo, ale nic jiné mě nenapadá. Docela by mě zajímalo jaký pufr by se dal bezpečně použít do akva a držel pH třeba na 6...vyřešilo by to nežádoucí výkyvy pH
jen tak zas vymýšlím
Zkoušel jsem nedavno měřit ph. Destilku lékařskou doma mám, můžu to zkusit Vykopírováno z deníku:
Měřil jsem ph, abych zjistil jestli výměnou moc nelítá.
Takže ph:
6.5 před výměnou
7.5 vodovodní
7.5 vodovodní s torbenem 18l+8ml
5.5 studánková
6.2 po výměně (barvy mezi 6.5 a 6)
torben používám ve i větším množství (ta hnědá mi nevadí) a sníží mi pH max. tak o půl stupně... mnohem účinější jsou ruzné rašelinové náplně do filtru, ale to už si chce dáva pozor a měřit pH. Na začátku, než jsem podchytil na jak dlouho a kolik toho do filtru dávat, povedlo se mi i pH 5.
Řekl bych, že jakákoli kyselina bude mít tendenci pH snižovat, ale pokud máš ve vodě sloučeniny, které budou tuto kyselinu neutralizovat (= pufry), tak se ti pH měnit nebude => dokud bude množství pufrů stačit na neutralizaci přidané kyseliny. Zkus schválně nalít Torben do destilky, a změřit pH. Docela by mě zajímalo, jak se bude pH "hýbat" tam. Bohužel já žádný Torben doma nemám, takže to teď nevyzkouším.
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 41
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41597x