Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna vody

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 41 Žádná další stránka   1  
Výměna vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2006 16:00 pytel – nazor
nezbiva nez s vami vsemi souhlasit...kazdy akvarista si musi odpozorovat jak casto a kolik bude odkalovat. pro zacatek je opravdu dobre zacit na tech 20-25% kazdych 14 dni a po case interval vymeny a mnozstvi vody upravit podle toho jak to danemu akvariu vyhovuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2006 15:48 Muž [] – vymena vody
Autor dotazu nenapsal absolutně žádné konkrétní informace co v té nádrči chová a pěstuje a tudíž není možné dát konkrétní radu. 98% procent akvaristů má problémy s vyokou hodnotou NO3 - proto má rada.

A co se týče zda měnit či neměnit vodu, tak ve staré akvaristické literatuře se výměna vody nedoporučovala !!!
I v dnešní době mnozí akvaristé mají krásné nádrže kde nevyměnují vodu a nemaji žádné problémy. Na toto téma doporučuji diskuze zde: www.aquaristikimdetail.de/… nebo si pomocí googlu vyhledat diskuze a články Gerda Kassebeera ( napr. zde: www.deters-ing.de/…)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2006 15:29 Sid – Výměna vody
Já tomu rozumím, protože jsem na tom podobně. Dokonce si při výměně části vody - tedy vodou vodovodní! - říkám, že "zase hnojím rostliny dusíkem" :-)
(Občas ale míchám s vodou vodovodní měkkou pramenitou, která NO3 neobsahuje. To ale běžný standard nebude...)
K postupu uvedenému Z_I_Kem bych si dovolil podotknout, že i přes případné nižší naměřené hodnoty NO3 může být pravidelná výměna vody některými druhy ryb velmi vítána. :-)
Jinak si myslím, že se toho moc nedá pokazit stylem: je sobota, jdu provětrat akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2006 15:00 pirát – voda
když jsem si to po sobě přečetl,tak tomu nerozumím ani já :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2006 14:59 pirát – voda
uvedu příklad na sobě,mám akva 300l a NO3 na nule,měním vodu 1krát za 14dní asi 50l,ovšem voda kterou dolévám má NO3-20mg/l,takže pokud bych nechal akva bez výměny vody a spoléhal se na zvýšené hodnoty NO3 a teprve potom měnil vodu,která už má určitý obsah NO3 tak bych si minimálně zadělal na řasu.Tudíž si myslím že měnit vodu jen podle hodnot NO3,může být eventuálně možné ,ale a předpokladu že mnou doléváná voda nemá žádné NO3 ,což bych si dovolil tvrdit že nemá žádná,ale mohu se mýlit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2006 14:37 Muž [] – vymena vody
Četnost výměn a množství vody zavisí tom jak je nádrž biologicky zatížená a jak je jsou účinné biologické procesy v nádrži a ve filtru vedoucí k odbourávaní škodlivin. Sleduj vývoj NO3 v nádrži a dle toho se rozhodni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2006 14:29 pirát – voda
25% co 14 dní,nechat 2h odstát,než nalejete do akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2006 14:26 Pavel – výměna vody
Ahoj, mám akvárko 180 litrů a venkovní filtr Fluval a rád bych se zeptal, jak často by se měla vyměnovat voda a kolik? Děkuji za :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.08.2006 16:59 Usine – já
Za chvilku budeš mít místo vody minerálku přírodní. :-D :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.08.2006 15:34 Sid – To Já
Super! Čistě z hecu jsem něco podobného taky zkusil. Jistá osoba se mne jala přesvědčovat, že bez údržby ... a v poho ...
Takže - 2 mladé závojnatky, 20 l akva, poměrně dost rostlin, (anubias, c. pontederiifolia, vodní mor), filtrace bublifukem. Po cca 6 měsících (jen dolévání odparu), voda opticky čistá, akva téměř bez řas, rostliny stagnující, NO3 skoro neměřitelné :) - cca 200 - 250 mg/l.
(Pro ochránce zvířat - poté /na jaře/ šly obě rybky do 200 l sudu na zahradě - likvidátoři komářích larev). :-)

Pro zajímavost - kolik to dělá u vás?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.08.2006 15:21 blek – já
to je zralý na diplomku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2006 15:09 – Výměna vody
Mám minimum rostlin, vzduchuju a vodu jsem za poslední skoro rok neměnil, jen dolévám co se odpaří. 14 parmiček 4pruhých a 8 neonek je úplně v pohodě, ale rostliny nerostou. I když s rostlinama je spíš problém že nemaj tolik světla a hlavně tvrdost astronomických 30st. gdh.
Takže s výměnou vody bych to nepřeháněl, jestli to nejsou triky výrobců jak prodat co nejvíc prostředků na úpravu vody.
A voda která stojí zahnívá. Takže nechat odstát vodu týden před nalitím do akvária je nesmysl, leda jí vzduchovat.
Takže myslím že nejrozumější je občas odkalovat a vodu která při tom vyteče nahradit novou.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.06.2006 12:45 Muž [] – Z dvoulitrových PETek
Liju ji z dvoulitrových petek do koutku akvária . Trvá to sice déle, ale pořád je to lepší, než když to na ryby chrstáte z kýble (nebudu jmenovat..)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2006 11:39 rena – výměna vody
ahojda všem,vyměňuju vodu hadicej,ze sprchy natáhnu vodu hadicej přímo do akv.a nechám to tíct po skle a zatím bez problémů X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2006 11:37 rena – výměna vody
ahojda všem,vyměňuju vodu hadicej,ze sprchy natáhnu vodu hadicej přímo do akv.a nechám to tíct po skle a zatím bez problémů X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.05.2006 17:01 Muž vena [52] – voda
ja jí leju pomocí menší nádoby na ruku.U menších akva to jde.Metodu spojených nádob jsem taky používal.A velký rouvnou z vodovodu hadicí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.05.2006 15:56 nigule – dolejvani
jo, to mam :-)) mam kousek u akvarka stolek a na nej dam vzdycky zidli a na zidli kybl...:-)) je to krapet "stehovani", ale me se nikdy nepodarilo jinak dolejt vodu a nerozkalit cely akvarko...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.05.2006 11:47 Muž Killer [133] - Sumci – voda
já to leju rovnou,ale pomalu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.05.2006 16:51 don – migule
to ale musíš mít kýbl výš než akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.05.2006 13:59 nigule – vymena
ja to delam odkalovacem...stejne tak, jako vypoustim z akva, tak ji pak napoustim hadickou zpet....ani u toho nemusim bejt a kdyz hadicku namirim na skalku, tak se nic nerozvyri
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2006 21:12 shedlo – jak nalít vodu
Já položím na hladinu čtvrtku, většinou mi jedna vydrží na vícero použití a leju vodu po částech na ní. Voda se pěkně rovnoměrně rozteče a akvárium není zakalené a rozházené:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2006 21:08 don – výměna vody
Lidičky při výměně vody ji do akvárka lijete ručně nebo ji nějak čerpáte?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2006 22:45 vena – voda
Ja mam 54l akva momentálně dost zarybněné paví očka se množí strasne rychle.Vodu měním zhruba 10l za 10-14 dní.Natočím do kýble nechám tak 4 hodiny stát a pak normálka vypustm a napustím nádrž.Ryby jsou shopné si přivyknout samozřejmě to závysí na druhu u takovejch terčovců bych asi postupoval jinak :) Jinak potřeba výměny vody je taky dost závyslá na krmení.Důležité je nepřekrmovat.Krmím tak 4x do týdne a vím,že ryby vše důkladně sežerou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.03.2006 20:31 beeda – vymena vody
:-O bohate staci vymena jednou za tri tydny tak 15 procent.biologicky proces tak bude idealni.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.03.2006 18:48 B.L. – Jak dlouho?
Akvaristi doporučujou 2 dny-chlór za tu dobu vyprchá.Já rybí osádku dávám až za 1 měsíc.Nitrifikační bakterie se za tu dobu rozmnožej a je alespoň rovnováha v akvárku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.03.2006 14:44 Verlibka – voda
A mám tu vodu nechat odstát??? Stačí jeden den? Díky moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   18.03.2006 14:27 Pavel :-) – voda
Bakterie bohužel nedokáží zpracovat veškerý odpad v akváriu tak, aby mohl být využit a neutralizován vodními rostlinami. Výsledkem je hromadění škodlivých látek v akváriu. Tyto se při vyšších koncentracích mohou stát pro ryby jedovaté. Vyvětráte-li zakouřenou, vydýchanou místnost, čerstvý vzduch všem přítomným pomůže. Rybkám v akváriu poskytne podobnou pomoc částečná výměna staré vody za čerstvou.

Jak často a kolik vody v akváriu vyměňovat?

Časové intervaly mezi výměnami a množství vyměňované vody jsou ovlivňovány:
• velikostí akvária
• počtem a velikostí obyvatel nádrže
(Jak správně založit akvárium se dovíte v sera rádci "Jak si zařídím své akvárium".)

obsah v l - množství výměny - frekvence
50-60l 10-20l 7 dní
80-100l 20l 7
110-120l 20-30l 7
160-200l 30-40l 8
nad 250l 20 procent 14

Nejčastější chyby

a) Výměna vody je prováděna příliš často a nešetrně. Kupříkladu každý třetí den.
V takovém případě jsou ryby i rostliny neustále vyrušovány, užitečné denitrifikační bakterie se nemají možnost vyvíjet a množit, rovnováha v akváriu je porušena.

b) Částečná výměna vody je prováděna nepravidelně.
V malém akváriu se rychle hromadí velké množství toxických látek, které rybkám ničí životní prostředí. Řasy vzkvétají, ale ryby chřadnou. Pokud tři měsíce nevyměňujete v akváriu vodu, nemůžete generálním úklidem mnoho zachránit. Chov akvarijních rybek je koníček, vyžadující pravidelně jednou týdně trochu času na údržbu.
Jestliže tento čas nemáte, nepořizujte si prosím, žádná živá zvířata a najděte si koníčka, který nevyžaduje pravidelnou péči.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2006 12:29 Verlibka – Výměna vody nutná?
Už týden chovám v 70l akva paví očka. Chtěla bych se zeptat,zda se musí opravdu po týdnu (či vůbec) vyměňovat voda. Před pěti lety jsem je chovala-bez topítka, filtrace a ani vzduchování a o výměně vody jsem ani netušila. Bylo vše OK. Ale teď prostě nevím... Nechci jim něco udělat! Voda je nádherně průzračná-nevidím moc důvod proč to dělat,ALE....... Co myslíte??? Děkuji za odpovědi :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2006 15:30 Kamčatka – Voda
Uplně souhlasím s Killerem já akvárko neboli vodu měním tak rok a půl a občas něco odpumpuju mě se voda moc nekazí takže,,,,,,,,, ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   16.03.2006 21:56 Killer – čištění
uplně stačí když budeš odkalovat dno a částečně měnit vodu a čistit filtr...filtr čisti ve vodě upuštěné z akva,abysis nezahubil bakerie ve filtru
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2006 20:44 Tonda – čištění
Bychtě chtěl vidět jak by ses stím sr** každých půl roku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.03.2006 17:31 Jana – voda
Souhlasím, néééé!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.03.2006 17:18 xkymi
Vubec ne!!!!!!!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.03.2006 15:55 MaM – kompletní výměna vody
Ahoj lidi,mám takovej dotaz. Je dobré jednou za půl roku nebo za rok vyměnit vodu v celém akva,proprat kamínky,dekoraci a tak? Děkuji

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [41]

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41597x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/274-vymena-vody?od=2001