Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna vody

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 33 Přejít na další stránku   1  
Výměna vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2011 13:07 Žena ustavprochore [567] – Re: GabrisDavid
Nečistíte současně s výměnou vody i filtrační náplně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 22:42 Muž soptik [41] - Rostliny – Re: GabrisDavid
tak to neni takový množství který by s tím mělo takhle zahejbat, ještě když ji necháváš odstát..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 14:05 GabrisDavid – Re: romant
prave to je ten problem ze niekedy aj 3 dni.(zatial to bol ten najhorsi pripad)
moje hodnoty vody:
No2 0
Gh 16
Kh 3 až 6
Ph 7.2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 13:53 R Muž romant [28001] – Re: GabrisDavid
Jak dlouho ten zákal po výměně vody trvá? Pokud je to pár hodin, tak to je normální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 12:57 GabrisDavid – Re: soptik
cca 160L cisteho objemu vody
menim kazdych 10/14 dniako my to vychadza
25L vody. ktoru nechavam 2az3 hodiny odstat + mam do nej nasedeni maly filter na prevzdusnenie bez filtr naplni
napustam teplu vodu(mame termostat), ktora vychladne dovtedy na teplotu 22/24 C
v kavariu mam teplotu nastavenu na 24 C v zime/ v lete na 26 C
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 12:15 Muž soptik [41] - Rostliny – Re: GabrisDavid
a co to u tebe obnáší ta výměna vody? myslim kolik litrů z kolikalitrovýho akva..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2011 18:20 R Muž romant [28001] – Re: GabrisDavid
Jestli tam tu vodu pouštíš rovnou z vodovodu, tak bych to jako problém neviděl. Je to způsobený tím, že ve vodovodním řadu je ta voda pod tlakem a když se napustí, tak se uvolňují ty plyny jenž jsou v tý vodě obsažený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2011 18:10 GabrisDavid
ok. tak to som rad.este sa spytam ze ked vymenim vodu tak mam zakalene akvarko. je to cisto iba chlorom?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.01.2011 13:48 R Muž romant [28001] – Re: GabrisDavid
Používat vodičky nutný není. Nechat jí provzdušňovat po dobu odstání, taky nutný není. Nechávat vodu odstát, taky nutný není. Takže shrnutí je takový, že se do akvárka dá normálně při výměně vody napouštět voda pčímo z vodovodu, patřičně teplotně sladěná s vodou v akvárku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2011 13:46 GP – Re: GabrisDavid
ne, ja treba do 100l doplnuju primo hadici.
edit: odstatim samozrejme nic nezkazis, coz se o tech vodickach uz tak jiste rict neda...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2011 13:44 GabrisDavid
chcem sa spytat ci je naozaj nutne pri vymene vody pouzivat vsetky tie vodicky, alebo naozaj staci nchat vodu cca 2 hod. odstat popritom ju prevzdusnovat pomocou maleho filtra. Dakujem

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2010 12:58 Muž Yirka [9196] Re: teleport
Pokud je nádrž řádně zajetá není se třeba bát výměny přímo z vodovodu. Já tak měním 60 l z 200 běžně. Pokud si nejsi jistý chlórem, udělej na zkoušku výměnu menšího množství a postupně přidávej a uvidíš. Kdy jednou odzkoušel přímou výměnu vody, nikdy se ke kyblíkování nevrátí. Je to totiž neporovnatelná práce a nemusí při ní ukápnout ani kapka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 10:39 Žena Chalybda [55] Re: teleport
Někde jsem tu četla zlepšovák na výměnu vody - přes malé čerpadlo na vrtačku - až budu mít větší akvo, koupím ho taky, v hornbachu to měli asi za 150,- Kč ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.12.2010 10:37 Muž Johan [4950] - RostlinyRe: teleport
Jestli je voda po napuštění do např. sklenice bílá od bublinek, neznamená to, že v ní je chlór, ale stlačené a rozpuštěné plyny, které se změnou tlaku objeví, jako malé bublinky a rychle vyprchají. Dávat vodu přímo z kohoutku není žádný problém. Dělá to tak kde kdo a pokud se zásadně nezmění teplota vody, tak se nic nestane.
Určitě máte teploměr a chvíli počkat a změřit teplotu napuštěné vody, aby byla stejná jako v akváriu není žádný problém. ;-)
Čím víc vody vyměníte, tím lépe pro vaše akvárium. Zředíte nahromaděné mikroprvky a dodáte živiny. Takže je velký důvod měnit více jak 1/10 vody týdně (ale samozřejmě jde provozovat akvárium i naprosto bez výměny nebo s minimální výměnou. Z toho pak pramení hypotézy o alelopatii a nesnášenlivosti některých rostlin apod.).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 10:27 Muž j0hny [86] Re: teleport
Jak vysoko bude to akvarko ? nejaka polica alebo skrynka vedla neni ? Rozvin to trosku, na nieco prideme. Som to riesil u kamarata tiez cez velky barel + cerpadlo. Nateka mu to sice asi polhodinu ale to neni problem :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 10:26 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: teleport
chlor vyprcha docela rychle.... jinak pokud by jsi zacal pouzivat gelovy krmivo tak by stacilo menit min vody.... pokud chces odstavat tak nejaky nadrze a cerpadlo (treba decky vanicky)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2010 10:26 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: teleport
A s tím chlorem jsi si jistý? Měřil jsi ho nějak? Většinou v pitné vodě je minimum chlóru. Já dávám vodu přímo z vodovodu a bez problémů. Pokud ale chceš dávat odstátou vodu, tak jsem viděl 2 zajímavá řešení: Přímo ve stojanu pod akváriem schované další akvárium na odstátí vody a nebo barel se spodní výpustí ve spížce. Záleží jak máš řešený byt a kde máš místo.
Mojim snem je ale akvárium s průběžnou výměnou vody, ale to už chce stavební úpravy (přívod vody i odpad hned u akvária).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 10:26 Muž Jurasek [137] Re: teleport
Tak nechat vodu odstát v hoboku a pak ji do akva dostat čerpadlem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 10:19 Muž teleport [3] Re: NHKG
jde o to jak jsem psal že chci do akva dodavat odstatou vodua ne hned vodu z radu mame v ni dost chloru ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2010 10:14 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: teleport
Pokud si chlap, tak nechápu co řešíš. Každý týden měním třetinu vody ve 300l akváriu => 100l. Mám 2 kýble po 12l, takže stačí zajít 4x s odpadní vodou na záchod a 4x s novou vodou. Zkoušel jsem i vypouštění hadicí přímo na zahradu i do záchodu a s těmi kyblíky to je rychlejší. Za hodinu mám výměnu hotovou i s vyčištěním vnitřního filtru a skel, pokud si zrovna nemusím čistit externí filtr nebo přesazovat rostlinky.

@Pet: U rostlinného akvária možná měnit 10% vody týdně stačí, ale u akváríí zaměřených na ryby s minimem rostlin je to určitě málo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 09:59 Muž Pet [59] Re: JJaanca
Pokud akvárko funguje, není důvod měnit víc, jak desetina vody týdně. Moje akvárka mají celkem víc jak 3000 litrů a taky kyblíkuji. Nevidím v tom problém. Má to i výhodu. Pokud něco nechtěně odsaji, z kýble to snadno vylovím. Když bych natáhl hadici rovnou do kanálu , bylo by to nadobro ztraceno.
Petr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 09:57 Muž teleport [3] Re: Designer
me jde o to ze nej naliju vodu do akva chci nechat odstat jak to delal ted ... takze kyble nejsou moc prakticke
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 09:44 Žena JJaanca [67] Re: teleport
Já mám 7l kýbl a běhám s ním hodněkrát. Ale koukám, jestli tý vody neměním málo. Mám 190l měním cca 35l. Leju tam pak vodu čerstvou přímo z vodovodu. Říkám si, že čistý objem bude o dost menší a aby jim ta čerstvá voda neublížila. Kdybych měnila 1/3 ze 190l, tak by mi voda klesla určitě do poloviny nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 09:40 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: teleport
Mel bych asi mlcet, mame jen 160l, ale kdyz to vezmu na kyble, bude to pro vymenu vody tak o jeden kybl rozdil. Jsem skoro stokilovej chlap a 3 az 4 kybliky s 15l vody mne fakt nerozhodej, plus minus kybl na tom nic nemeni - aspon mam trosku pohybu :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 09:37 Muž Pitras [0] Re: teleport
Pokud máš wecko blíže,hodíš to samospádem s kadicí.Jinak budeš muset jako já kýblovat,není to sice tak pohodlné,ale taky to jde.Napustím si den předem 50l kýbl a druhý den ten samý objem vody odkýbluju z aq a odstátou vodu tam naliju.Dělám to tak od začátku a nikdy jsem problémy neměl.Tak hodně zdaru a užij si to zakládání nádrže hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 09:32 Muž j0hny [86] Re: teleport
V mojom pripade bandaska na policku ktora je nad urovnou akva + hadica, ked pri odkalovani chybne tak este 1 kyblik vody.
Da sa pouzit cerpadlo s velkym vytlakom, alebo uzavrety barel a kompresor :) Kto ma vlastnu studnu tak hadica od vodovodu do akva.
A vypustam priamo do wc cez 10m hadicu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 09:31 Muž Jurasek [137] Re: teleport
Co do nějaké větší nádoby? Třeba 50l barel, vyměnit to na dvakrát, 30 a 30? Nebo se dostat s hadicí do kanálu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2010 09:25 Muž teleport [3] – jak na výmenu vody
zdravím po novém roce plánuju 200 l akva a docela ted bádám jak budu měnit 1/3 ono 60 l vody je docela dost ted menim 15 l a to jde v poho kýblem ... tak mě docela zajímá jaké máte fígle na výměnu vody ...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2010 00:27 Muž Jenick [9]
Přidávám se k těm, co dolévají vodu rovnou z řádu. Podle mě teče z kohoutku kvalitní voda. Dokonce mám v plánu při budování příštího většího akvária vynechat filtr a prostě nechat vodu akváriem protékat nonstop cca 1L/hod (napojit akva vv-řád a na odpad)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2010 00:03 Muž Mike [3]
a co ušetřit a jen postavit barel výžš než je akvárko a hrnout to samospádem
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2010 22:10 Muž Vašek [56]
Já také několik let dopouštím chlorovanou vodu přímo z vodovodu. Chtěl jsem ale nechávat vyrovnat teplotu. Kouknu na nějaké to čerpadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.04.2010 22:05 Muž ČUPR [204] - Tetry
Pokud máš dobrou vodu z vodovodního řadu a to asi ano, když ji piješ, tak namíchej pomocí výtokové baterie přímo teplotu, kterou potřebuješ a hadicí připojenou na baterii naplníš akvárium bez problémů. Já dříve stavěl pyramidu (židle, bedna, obrácený kýbl, barel) a zbytečně jsem se dřel, nehledě na to, že hrozilo nebezpečí, že to spadne, vypadne hadice apod. O nitrifikační bakterie starost neměj - tedy pokud nebudeš u této "údržby" současně čistit filtr pod proudem vody z vodovodu a pokud píšeš pouze o dopouštění (které je max 1/2 nádrže) a ne o napouštění celé nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2010 20:29 Žena darka [520] – Re: Vašek
Napouštím odstátou z barelu starým Atmanem 200 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2010 20:13 stevo112
no ja mam male cerpadlo z takej fontanky co bola v kvetinaci prietok 300 l/hod www.akva.sk/… napojim hadicu od odkalovaca a len zapnem do zastrcky X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.04.2010 20:12 Bart Simpson – Re: Yirka
přesně já taky doplnuju neodstátou přímo z kohoutku ;-) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.04.2010 20:04 Muž dvorak [94] - Rostliny
Já vodu nenechávám odstát!Když vyměňuji vodu,tak odsávám kal do kýblu,vypustím vždy 3 kýble;z kohoutku napustím kýbl a přes ruku to liju do akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2010 20:00 Muž Yirka [9196] – Re: Vašek
Asi tě nepřekvapí, že nejlepší je napouštět vodo do nádrže přímo z kohoutku. Vodu nechávají odstát ti, kteří to potřebují ze specifických důvodů (potěr a pod.) anebo ti kteří mají vodu superšpatnou, což je málokde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2010 19:57 Muž ampik [2] - Rostliny
zkusit jezirkove cerpadlo s vytlakem 2 metry a to das do kyble a hadici nad hledinu. pak tu je moznost vrtackove cerpadlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2010 19:54 Muž Vašek [56] – Dopouštění vody do nádrže.
Přemýšlím jak dopouštět vodu ze dvou 25 litrových kamistrů do nádrže. Napadlo mě, že bych rozpojil dvoukohout u filtru a nechat vodu dopustit přez filtr, jenže si nejsem jistý jestli to tam filtr natlačí když by tahal vodu z podlahy do výšky 120 cm a druhá věc zda by den odstátá voda nevadila nitrifikačním bakteriím (patrně asi ne).

Jak to řešíte VY? Nechci výmýšlet vymyšlené.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2010 16:38 Muž Argo [6] - Rostliny
jankaskodka 60l akva stačí trochu odkalit (často lidi ani neodkalují pokud mají dostatek rostlin) a rybky ty tam necháš hadicí samospádem odčerpáš vodu a nalyješ novou (RYBKY NEVYTAHUJEŠ!). Takováhle práce mi zabere max 30-60minut ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2010 15:29 jankaskodka – Re: wow
do sklenenych poharov :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2010 15:24 wow
A ty rybičky jsi teda dala kam? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2010 15:22 jankaskodka – Re: wow
60 litrové a trvalo to asi 3-4 hodiny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2010 15:13 Žena geminika [39] - Živorodky
A ako dlho ti to trvalo? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2010 15:07 wow
Jak velké máš akvárko? Že se ti to chtělo všechno vytahovat a umývat ve vaně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2010 14:55 jankaskodka – Re: JuraS
no kiez by som mala takych susedov co vyhadzuju kybel rastlin :) asi dam oznam na vchod ze mame akvarko a ze kto este okrem nas :-D no je tu zopar chovatelskych a hrad stale mame tiez... velmi pekny :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2010 14:13 JuraS – Re: jankaskodka
určitě tady na fóru najdeš někoho, stačí rozhodit sítě a co znám osobně trenčín tak to není žádná díra (btw..hrad stále stojí ??? tak tam budou nějaké burzy..nebo aspoň chovatelé..stačí se zeptat a možná soused vedle vyhazuje každý týden kýbl kytek do záchoda...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2010 14:12 Mystka – Re: jankaskodka
Pokial mas dobre svetlo, minimalne 0,3 w na liter vody pre nenarocne rastlinky (optimum 0,5 W/l),tak sa Ti spamataju. Stare listy zhodia a vyzenu nove. Tie hovienka od rybiciek ich pekne pohnoja.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2010 14:06 jankaskodka – Re: geminika
v akvaristike maju strasne skarede rastliny a nemaju tam asi viac ako 2-3 druhy a listy su take hnede skarede :-O a nechcem sa pytat v akvaristike ktore su dobre pre moje rybky lebo mi nahovoria vsetko a umele im teda nestacia?:((( obavam sa ze tie rastliny tam budu robit iba choroby a ryby ich budu obzierat :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2010 14:06 Mystka – Re: jankaskodka
Zive rastlinky su dolezite. Nejde len o to, ze akvarium so zivymi rastlinkami je kusok prirody v byte, ale aj o to, ze udrzivaja v akva aku taku biologicku rovnovahu, vyrazne sa podielaju na odstranovani skodlivych latok, produkuju kyslik, poskytuju rybkam ukryt.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [33] ...... 41

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41597x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/274-vymena-vody?od=1601