Výměna vody
0 18.11.2008 21:54 marsz Pozorovat rybky, rostlinky, dno, vodu, vypnout filtr, zapnout filtr, krmit, nekrmit, svítit víc a svítit míň, a tak. Těch 10 litrů je akorát jeden kýbl.
Já osobně měním 1/4 vody týdně a filtr čistím dle potřeby ale většinou 1x měsíčně.Častá výměna vody u mě souvisí s velikostí akva a s nároky rostlin. Navíc pozoruji, že jak rostlinkám, tak i fauně to prospívá. Ono udržet v malém akva optimální podmínky je těžší, ale ne nereálné. Pokud se podíváš na stránky výborných akvaristů (i v zahraničí), tak postupují stejně a vodu mění pravidelně. Jsou i ale skvělá zdravá akvíria u kterých jejich majitelé vodu moc často nemění. Poradil bych ti pozorovat růst rostlin a chování ryb. Testy ti jen mohou potvrdit/vyvrátit že došlo k některým nežádoucím změnám v parametrech vody. Rostliny ti ukáží mnohem víc
0 18.11.2008 18:57 Lucik20 – Re: Yirka
Tak já to teda vyzkouším ;) kujííí za radu.
Ne, já jsem koupil u nás v kamenném obchodě, tuším ještě o pětikorunu levněji. Na spolehlivost si nemůžu stěžovat. Při dlouhodobém měření jde stejně hlavně o to pozorovat trend line, aby člověk věděl co se mu v nádrži děje a po nějakém čase si na tom základě právě vybuduješ ten mechanismus periodické údržby. Nejpozději po 6 měsících by se měly hodnoty NO2 pohybovat na hranici měřitelnosti a u NO3 zjistíš optimální hodnosty pro prosperitu rostlin v tvé nádrži.
0 18.11.2008 18:48 Lucik20 – Re: Yirka
Ty sis to objednával přímo tu?? Jsou spolehlivý??
0 18.11.2008 18:43 V – Re: Lucik20
JBL 5v1: NO2, NO3, GH, KH, PH. 50 proužků za 350-400 Kč => 7-8 Kč/test. Na orientační měření bohatě stačí.
0 18.11.2008 18:37 Lucik20 – Re: Yirka
Tak to je fajne.. akorát, že u nás jsem je neviděla.. tady jsou jen ty testy za 220Kč apod...
V tom případě následuj rad Václava. Jinak kapkové testy od Rataje (mnohými zatracované, já jsem s nimi velmi spokojen) stojí 50-60 CZK.
0 18.11.2008 18:32 Lucik20 – Re: Yirka
To máš pravdu. V tomhle s tebou souhlasím. Ale momentálně si je bohužel koupit nemůžu. Doufám, že se to už brzy obrátí. Jenom bych potřebovala vědět, co mám tedka dělat, abych tak nějak pokud možno bez újmy ještě chvíli vydržela, než si koupím ty testy.
Jsem rád, že trpělivost a dobře míněné a dodržované rady slavily úspěch. Co se týče údržby...Je třeba si dlouhodoběji zjistit, jak se ti budou pohybovat hlavní parametry vody (NO2.NO3)- to znamená koupit testy a jednou týdně proměřit a výsledkům pak přizpůsobit periody údržby.
0 18.11.2008 18:25 Usine – Re: Lucik20
10 litrů každý týden.
0 18.11.2008 18:21 V – Re: Lucik20
To je různý. Od 1/2 každý týden po 1/5 každý druhý měsíc. Pokud se ti nepřemnoží gupky, tak by u tebe mohlo stačit řekněme 10 l každé 3-4 týdny.
0 18.11.2008 18:01 Lucik20 – Jak mám tedy často měnit vodu ????
Ahojky, chtěla bych se zeptat zkušených akvaristů, jak často měnit vodu,kolik plus kdy a jak čistit filtr, když jsem se momentálně úspěšně zbavila, díky dobrým radám na zdejším fóru, nálevníků.Nechtěla bych zase udělat nějakou chybu. Děkuji moc za vaše rady. Jako začínající akvaristka je uvítám.
Starší reakce
Na to stačí klasická směšovací rovnice: c1m1 + c2m2 = c3(m1 + m2), kde c1 je koncentrace původního roztoku o hmotnosti m1, c2 je koncentrace přidávaného roztoku o hmotnosti m2, c3 je koncentrace výsledného roztoku o hmotnosti (m1 + m2).
50.(1280-m2) + 0.m2 = 30.1280
64000 - 50m2 = 38400
m2 = 512 kg (resp. litrů vody o nulové koncentraci NO3)
Pokud přidávaná voda bude mít obsah dusičnanů větší než nula, bude samozřejmě nutno vyměnit více vody (v rovnici nezmizí c2m2)
A sakra, bucliik mě předeběhla ... já při tom (opět :o) koupal malou
Yirka - Ale o tom prave sokar mluvi, pouze o vymene vody.
Sokar - maloktera vstupni voda (krom osmozy, demi ...) ma 0no3 ... snad do zitra nejaky poctar zapracuje, ja lezu do postele s rymou
, podle oka bude asi tvuj vysledek +- ok.
tak mě to vyšlo 512 l
za předpokladu že ta voda co tam budeš dolévat bude mít 0mg/l
No jde mi o to,že kdo má akva bez rostlin musí často měnit dost vody.Chtěl bych zjistit kolik mám měnit já či kolik dát kytek abych nemusel tak často.Jenže s rejnokama moc kytek nevydrží.
Řekl bych, že hlavně chybí znečišťovatelé a čistitelé, údržba, atd. Z toho vyplývá, že to je individuální a dvě stejně velké nádrže různých akvaristů pochopitelně nemusí mít stejný objem NO3. Tedy pokud nebudeme hovořit jen o napuštění čistou vodou.
Koncentaci tam mám napsanou.
Toš něco sem zpočítal a vychází mě to na 320L ale to za předpokladu že ta měněná voda má 0mg NO3.Tak nevim.
To neni chemie, ale fyzika, otevri jinou ucebnici
. Jeste k tomu chybi koncentrace no3 v te vode, kterou menis.
(edit - jak tak nad tim premyslim, mozna to je dokonce jen matematicka ucebnice?)
0 31.08.2008 20:44 sokar – Trocha chemie.
Chtěl bych požádat všechny chemiky,jestli by nejen mě mohli poradit.
Mám akvárko o čistém objemu 1280L a koncentraci NO3 o hodnotě třeba 50mg/L.
Jakým vzorcem nebo jak příjdu na to kolik vody vyměnit abych snížil koncentraci na 30mg/L nebo podobně.
Než jsem to jsem psal tak jsem otevřel knížku chemie ale já ji vždy nesnášel.
Díky za rady.
Starší reakce
1 26.08.2008 21:14 sokar – Re: thunderstorm
No jo ale rejnoci a arowana maj dohromady jen asi 35 "bobků" za týden a to odsaju max s 5 litrama vody.
Líbí se mi nápad od filipsi.
Že mě to hned nenapadlo
1 26.08.2008 21:09 thunderstorm nejlépe uděláš když odsaješ vodu odkavačem a zbytek doliješ...
Přesně tím způsobem dopouštím vodu do akva já.Mám akvarijní čerpadlo,na kterém mám na vývodu hadičku,kterou napouštím vodu do akvária.Je to bez dřiny,vodou z kanystrů(vozím si vodu ze studánky),tak krásně dopustím akva.
A ještě malá vychytávka:hadičku mám na konci ohnutou do tvaru J,takže ji krásně zachytím za okraj akvária a nemusím ji držet;
a na elektrické šnůře mám zapojený vypínač,takže si při potřebě zastavení vody jen klapnu vypínačem a nemusím tahat šňůru ze zásuvky.
1 26.08.2008 20:45 sokar – Re: filipsi
No chtěl bych odstátou a né rovnou z vodovodu,ale taky by to šlo.Mohl bych použít vodu z butarů na teplou vodu,ale utahne to ten tlak vody v potrubí až do akva?
A co take primo hadici z vodovodu? Nebo musis vodu nejak upravovat (treba cast osmoticke)?
0 26.08.2008 20:35 sokar – Jak vyměňujete část vody v akvárku?
Zdravím.
Chtěl bych se zeptat především akvaristů co mají maxi akvária,ale i ostatních,jakým způsobem vyměňujete vodu v akva?
Při mém objemu mi to dělá potíže a tak mě napadlo koupit sud o objemu tak 100 až 200L do něj dát ponorné čerpadlo a čerpat tak jednou týdně 100 až 200l do akva.Starou vodu vypouštím hadicí,ale jde mi o napouštění.
Děkuju za náměty a rady.
Starší reakce
To nic
. Já si spíš musím občas dávat pozor, abych při psaní půlku věcí nevynechal, a nevyznělo to pak úplně jinak, než jsem myslel... A poprosil bych o tykání
Omlouvám se, Sašo!
"Přilepil jsem" svůj příspěvek na ten váš, ale neměl jsem v úmyslu reagovat na to, co jste napsal - chtěl jsem se jen vyjádřit k tématu...
To je pravda, souhlasím s Tebou do písmene. Já to myslel tak, že každé akvárko je svým způsobem jedinečné, tím pádem i podmínky v něm, o rozdílných nárocích ryb a rostlin nemluvě. Takže určit jednoznačně, jak často (přesně) vodu měnit, mi nepřijde moc realizovatelné (u někoho to stačí jednou za týden až dva, někdo další musí vodu měnit třeba obden). Tazatel by si podle mého měl vypěstovat ten správný odhad sledováním, i když to chce samozřejmě čas. Předtím jsem to asi nenapsal moc šikovně, teď už to snad vyzní líp
Pravidelná částečná výměna vody je něco jako vyvětrání vydýchané místnosti.
Proč se nezkusit alespoň vzdáleně přiblížit přirozeným podmínkám, kde je neustálý přísun čerstvé vody normální? Zvlášť při tak obrovské koncentraci rybek na tak malém prostoru, jakým každé akvárium je?! Ani sebelepší filtry nemohou nahradit tak jednoduchý úkon, jakým je výměna části vody...
A připojuji se k názoru, že čerstvá voda může být zdrojem živin pro kytky. Asi ne všech (draslík?, mikroprvky?), ale většiny (N, P, S, Cl, Mg, Ca...) velmi pravděpodobně ano.
Většina našich zdrojových vod je totiž živinami docela nasycena, řada i přesycena.
Presne ako pise ghostik.
Inak zabudli sme este sponemut aj velmi dolezitu vec a to je kvalita a vykon filtru.
Ked som mal vnutirny filter, musel som menit vodu kazdy tyzden. Akonahle som si spravil externy bio filter, podla testov je voda aj po 14 dnoch ok.
Dale to take napomaha redit nechtene latky v AQ ktere se tam tvorej.
Nejsem si jisty ze vymenou vody zrovna pridate ziviny rostlinam ale u nekterych zdroju vod to mozne snad i je.
Dale zalezi na mnozstvy ryb a rostlin.
Narazil jsem uz na popis AQ kde se voda snad ani nemeni ale tam hodne zalezi na dodrzeni rovnavahy prostredi.
Take by to bylo zbytecne u akvaria bez ryb jen osazeneho rostlinkama.
Kazdopadne u beznych AQ se vetsinou meni 1/4 vody jednou tydne zaroven s odkalovanim dna.
Ono to záleží na více okolnostech (velikost AQ, počtu ryb, rostlin).
Za by som to povedal veľmi jednoducho: nemusí. Ale to všetko záleží na viacerých faktoroch: veľkosť akva, početnosť rýb v akva, druh a množstvo kŕmenia, počet rastlín, ...
Já jí měním každý týden a vše funguje v pohodě.
0 27.04.2008 21:17 kubatka – Musí se voda měnit jednou týdně?
Musí se voda měnit opravdu jednou týdně? Není to moc často,. Nemůže se stát že častou výměnou vodu spíš rybkám ublížím? Moje akvárko má 60l a ryb mám celkem 18.
Starší reakce
To je dobrá cena!
Ještě mě to bude lákat, pořizovat si taky nějaké zákaly...
Sid napsal: ...(ÚV samozřejmě na plovoucí breberky platí! Ale kdyby tak existovaly půjčovny za mírný poplatek... )
je cca 650.- poplatek vyhovujici ?
To je hodnota na kolik mne prislo vlastnorucne vyrobene UV 8W [/cite] ...navyse na jednej valisnerii vidim biely povlak...
A nějaké "ošetřovatele" rostlin máte?! Nejlépe okružáky nebo levatky?
A s akvacitem neotálejte - dobře zavedené rostlinné akva si vystačí jen s "honičem vody", nově zřízené potřebuje solidní filtraci.
(
ÚV samozřejmě na plovoucí breberky platí!
Ale kdyby tak existovaly půjčovny za mírný poplatek...
)
Nebo ji urychlit pomoci fyziky (UV). Ale to bych take nedelal. V nibanu jsem mel zakal jeste po trech tydnech. Ono to zmizi. Jestli je to mechanicke, jeman filtrace je nutna, treba pridat jemnou vatu ...
V prezentaci jsem vám dal do komentáře, že by nebylo marné vyplnit komoru filtru akvacitem. Jak máte aktuálně řešenou filtraci?
Co se týče zákalu - není kam spěchat. Akvaristika je o trpělivosti.
Pokud je zákal mechanického původu, je nutné zapracovat na filtraci.
Pokud je původu biologického, pak počkejte, až nálevníci zkonzumují přemnožené bakterie. (Ony se navíc regulují samy co do počtu a druhové skadby.) Co je pár dní proti věčnosti...
Situace by se snad dala urychlit pomocí chemie, ale to nebývá vždy nejlepší cesta.
Mnel jsem ho pred par dny. Stacilo zapojit na 30hodin 8W UV a bylo po zakalu. Byly to nejaci mrnavy nalevnici cico. Kazdopadne jsem je ozaril a je klid. Ani nevym z ceho se objevyly :o(
Přidat reakci
1 ...... [39] 41
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41597x